Kreativ

ŠTÍTEK: Šumava

Fotopast zachytila v České Švýcarsku kočku divokou.

Nový obyvatel Českého Švýcarska? Fotopast zachytila kočku divokou

Nečekaného nového obyvatele Českého Švýcarska odhalily fotopasti. Podle snímků z loňského roku se národním parkem proháněla kočka divoká. Na její fotografie narazili odborníci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity při vyhodnocování série snímků z loňského března, které zachycují kočku s typickými rozlišovacími znaky pro kočku divokou. 

Hokejisté Sušice (na archivním snímku hráči ve tmavých dresech) nestačili v dalším kole krajské soutěže na Baník Líně, jemuž podlehli 0:3.

Hokejová Sušice podlehla Baníku, v domácím prostředí nedala ani jeden gól

Sušice nezvládla víkendový zápas 8. kola aktuálního ročníku áčkové skupiny krajské hokejové soutěže doma proti Baníku Líně, prohrála 0:3 a nebodovala počtvrté v sezoně. Hosté na Šumavě podali i ve značně improvizované sestavě skvěle zvládnutý taktický výkon opřený o služby bezchybného gólmana Martina Haspry. Hokejisté Sušice jsou v tabulce se ziskem pěti bodů na osmém místě. Vede Klabava, poslední je Stříbro.

Meteorologové v noci na sobotu 4. listopadu zaznamenali v horských oblastech první větší sněžení nadcházející zimy. Ilustrační foto

V Krkonoších a na Šumavě nasněžilo 15 centimetrů, sníh pokryl i Jeseníky

Na hřebenech Krkonoš napadlo v noci na sobotu asi 15 centimetrů sněhu. Bylo to první větší sněžení nadcházející zimy v nejvyšších partiích hor. Silný vítr v sobotu zastavil horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. ČTK to zjistila u provozovatele lanovky a horské služby. Poprvé v Krkonoších po létě sněžilo 8. října, kdy se poprašek sněhu objevil na vrcholu Sněžky. Na hřebenech Šumavy sněžilo tento týden už v noci na pátek. První sníh letošní sezony napadl v noci na sobotu v Jeseníkách, v nejvyšších partiích tam leží až šest centimetrů.

S dobrou náladou přijeli za dětmi zástupci Spolku Vltavan z Purkarce Josef Nachlinger a Jitka Nachlingerová.

Beseda o voroplavbě děti nadchla. Nejdůležitější číslovka byla trojka

Ve středu 25. října proběhly v dopoledních hodinách na naší malotřídní škole v Žimuticích dvě tematické besedy pro školku a školu zaměřené na voroplavbu, stavění vorů, život plavců a jejich práci. S dobrou náladou za námi přijeli zástupci Spolku Vltavan z Purkarce Josef Nachlinger a Jitka Nachlingerová, kteří nám se zájmem a zápalem povídali vše, co se týkalo vorařství na řece Vltavě, ale nejen na ní. Často dřevo pokračovalo dále po Labi do Německa.

Do dřevěné rozhledny na Knížecím stolci se pustila dřevokazná houba. Až do odvolání je na ní vstup zakázán.

Rozhledna na Knížecím stolci je zavřená. Napadla ji dřevokazná houba

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) s okamžitou platností uzavřely přístup na rozhlednu na Knížecím Stolci ve vojenském újezdu Boletice na Šumavě. Důvodem je její havarijní stav. Na horu ve vojenském prostoru Boletice mohou turisté vyrazit ve svátek 17. listopadu, další termínu bude až na Nový rok.

Plch zahradní byl na německé straně Šumavy desítky let nezvěstný, nyní ho zachytila nastražená fotopast nedaleko Bavorské Železné Rudy.

Ze Šumavy vzácný hlodavec úplně nezmizel, Němci ho ale viděli po mnoha letech

Ochránci přírody na německé straně Šumavy se radují. V Národním parku Bavorský les (NPBL), nedaleko Bavorské Železné Rudy, byl zaznamenán výskyt plcha zahradního. Tento malý hlodavec, dříve hojný, zmizel z mnoha míst v Německu i České republice a v NPBL byl poprvé spatřen po mnoha letech. To na české straně Šumavy je situace trochu lepší, v její západní části jsou stále místa, kde tito drobní živočichové žijí.

Muži Rugby Šumava Nýrsko & Rugby Club České Budějovice (červení).

Ragbisté Nýrska a Českých Budějovic obsadili v Poháru XV osmnáctou příčku

Podzimní Pohár patnáctkového rugby (Pohár RUGBY XV) je minulostí. Vítězem se stali borci z Mountfieldu Říčany, kteří ve finále áčkové skupiny porazili pražskou Spartu 39:21. Třetí místo obsadil další celek z hlavního města – Tatra Smíchov, která v souboji o bronz zdolala Slavii Praha 19:10, přestože v prvním poločase ani jednou neskórovala (nebodovala).

Kino Kašperské Hory.

Nejlepší podzimní zábava na Šumavě: Filmové Kašperské Hory se vrací na plátno

Blíží se další ročník filmového festivalu, který je již pošesté výrazným zpestřením kulturního života na Šumavě a v Pošumaví. Odstartuje prvním dnem podzimních prázdnin a slibuje výjimečné filmové zážitky. Tato říjnová událost se stává stále větším lákadlem, nejen pro místní obyvatele, ale také pro turisty, kteří přijíždějí na Šumavu, aby si užili babího léta a chladné večery příjemně strávili v kašperskohorském kině. Zde mají možnost objevovat filmové novinky, stejně jako filmy, které jsou úzce spojeny s krásami Šumavy.

Výlov Dolanského rybníka v Boleticích.

V sobotu je výlov v Boleticích. Kolik tam dáte za ryby a za maso? Podívejte se

Stovky lidí se sjedou v sobotu 28. října do Boletic, aby si užily výlov tamního rybníka a s ním spojený doprovodný program. Kromě zábavy pro celou rodinu je budou čekat i prodejní stánky. Rybáři Vojenských lesů a statků nabídnou čerstvé ryby, kromě kaprů to budou pstruzi, štiky, okouni či candáti, ke koupi bude i hovězí a zvěřina ze šumavských lesů a luk. Deník zjistil, co a za kolik bude v nabídce.

Zámeček Lustenek - pohled od Rudolfova.

V areálu zámečku Lustenek se natáčelo pokračování Krále Šumavy

Scénář filmového příběhu vznikl podle stejnojmenného románového bestselleru prachatického rodáka, spisovatele Davida Jana Žáka. Třídílná minisérie s podtitulem Fantom temného kraje, kterou natočil režisér David Ondříček, měla premiéru na konci loňského roku.

Zámeček Lustenek - pohled od Rudolfova.

V areálu zámečku Lustenek se natáčelo pokračování Krále Šumavy

Scénář filmového příběhu vznikl podle stejnojmenného románového bestselleru prachatického rodáka, spisovatele Davida Jana Žáka. Třídílná minisérie s podtitulem Fantom temného kraje, kterou natočil režisér David Ondříček, měla premiéru na konci loňského roku.

V části území Národního parku Šumava začalo ve čtvrtek 19. října 2023 platit omezení vstupu. Na snímcích je umisťování informačních cedulí na hranice předmětné oblasti.

Další zákazy kvůli tetřevovi. V části Šumavy nově platí omezení vstupu

Tato zpráva turisty a milovníky Šumavy asi příliš nepotěší. Správa tamního národního parku přišla s dalšími zákazy, neboť podle ní nezodpovědní turisté příliš rušili tetřevy. Protesty veřejnosti, která poukazovala např. na stav v sousedním Německu, nebyly nic platné. V části území Národního parku Šumava začalo nově platit omezení vstupu.

V centrální části Nárdního parku Šumava začalo platit omezení vstupu. Důvodem vyhlášeného omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce

Zákaz na Šumavě: Turisté kvůli tetřevovi mohou jen po značených trasách

Na části území Národního parku Šumava začalo nově platit omezení vstupu. Týká se oblasti, která přiléhá k hranici s Národním parkem Bavorský les. Opatření zceluje plochu, ve které už klidové území existuje a je tak již desítky let z větší části veřejnosti nepřístupná. Od Pramenů Vltavy až po Plesnou se tak nyní mohou turisté pohybovat pouze po značených turistických trasách.

Ilustrační snímek.

Sušice nabídne ultrazávody, odvážlivce čeká maraton i běh na 24 a 48 hodin

Od 20. do 22. října pořádá David Kellner, vítěz letošního šestidenního závodu K6 Czech Ultramarathon Festivalu v Konstantinových Lázních a držitel titulu mistra světa OCR World Championships Enduro na 24 hodin v australském Sydney (2019), druhý závod Cursor Poculum (v překladu Pohár běžce), který je zařazený do Ultracupu 2023. V Sušici se od pátku do neděle poběží maraton a běh na 24 a 48 hodin.

Klatovský okruh (Čínov).

Start světové rallye se kvapem blíží, elita zamíří i do Klatov

/MOTORSPORT/ Už jen pár dnů zbývá do startu premiérového ročníku Středoevropské rally (26. až 29. října), která zavítá v závěru příštího týdne poprvé do Česka. Po čtvrtečním startu na Pražském hradě a rychlostní zkoušce ve Velké Chuchli se závodníci přesunou do Klatov, kde se od 18 hodin pojede populární Čínovský okruh. Na Šumavě se bude závodit i v pátek, kdy elitní světoví jezdci absolvují šest měřených testů ve Vlachově Březí, Zvotokách a Šumavských Hošticích.

Natáčení sedmého dílu čtvrté řady, nazvaného Nešťastný vrah, jejž TV Nova vysílala v repríze v neděli 15. října 2023.

Policie Modrava stále kraluje. Nové díly ale nebudou, trvá na svém Soukup

Seriál Policie Modrava stále láká. I když se poslední, čtvrtá řada už reprízuje, její sedmý díl nazvaný Nešťastný vrah vidělo v neděli na TV Nova více než 1,5 milionu diváků. To je mnohem více než Zločiny Velké Prahy a Česko Slovensko má talent na konkurenčních televizích, tyto pořady dohromady nenasbíraly ani milion diváků.

Výstup z parkoviště Gfäll na Velký Roklan a sestup kolem Roklanské kapličky a Roklanského jezera nabídnou nádherné výhledy.

Velký Roklan nadchne výhledy, krásné jsou i kaplička a jezero

Podzimní Šumava je nádherná. Zbývá už jen pár hezkých dnů, a tak by byla škoda je nevyužít na výlet. Deník pro vás o víkendu otestoval trasu, která sice není úplně nejlehčí, ale rozhodně stojí za to se na ni vydat. Jde o výšlap na Velký Roklan a poté sestup okolo Roklanské kaple a Roklanského jezera zpět k výchozímu bodu.

Ragbisté společenství Rugby Šumava Nýrsko a Rugby Clubu České Budějovice otočili napínavou domácí bitvu s béčkem pražské Slavie (27:15).

FOTO: Ragbisté otočili napínavou domácí bitvu s béčkem pražské Slavie

Skvělá práce. Ragbisté společného týmu Rugby Šumava Nýrsko a Rugby Club České Budějovice zvládli další utkání nadstavbové části Poháru XV na jedničku. V domácím prostředí (v Nýrsku) pokořili po velmi dobrém kolektivním výkonu rezervní tým pražské Slavie 27:15 a před odvetou v Edenu mají lepší výchozí pozici, než soupeř z hlavního města republiky.

V sobotu 21. října se do Rožmberku po dvou letech vrátí Hubertské slavnosti.

V Rožmberku chystají Hubertské slavnosti

/FOTO, VIDEO/ V Rožmberku po dvou letech plánují Hubertské slavnosti. V sobotu 21. října je připravený bohatý program, jehož součástí bude myslivecký průvod, koncert trubačů, ukázka vábení jelenů a také troubená a zpívaná Hubertská mše ve zdejším kostele. Připravená je také ukázka lovu orla v honitbě.

Příroda na podzim. Ilustrační foto.

Barvy podzimu. Na Šumavě jsou prý nejkrásnější

Jakže to napsal Karel Klostermann? „Druhá polovice září a často i celý říjen bývají překrásné na Šumavě. Lesy, luka a pažity se odívají v pestrobarevný háv, jehož lesku se nic nevyrovná“.

Takto se má proměnit bývalé autobusové nádraží ve Strakonicích. Pracovní verze.

Na místě bývalého autobusáku ve Strakonicích má být McDonald's i Albert

V roce 2018 přestalo autobusové nádraží ve Strakonicích prakticky existovat. Mohl za to vznik moderního přestupního terminálu a jeho vlastník, ČSAD STTRANS, musel řešit budoucnost starého nádraží. Na konci roku 2021 se objevila informace o prodeji firmě Retail Strakonice, s.r.o. Ta tady teď plánuje novou obchodní zónu.