Kreativ

ŠTÍTEK: Šumava

Záznam seismografu z 20. ledna 2021 v Českém Krumlově.

Zemětřesení se nevyhýbá ani jižním Čechám. Otřesy cítí na Šumavě i u Orlíku

Katastrofální zemětřesení o síle 6,8 – 6,9 na Richterově stupnici, které v pátek 8. září postihlo Maroko, plní novinové stránky po celém světě. Otřesy způsobily smrt více než dvou tisícovek lidí a zranily tisíce dalších. Ačkoliv zdaleka nejsou tak silná a nepáchají tak děsivé škody, zasáhnou občas zemětřesení i jižní Čechy.

Bistro U Kotvy na Soumarském mostě by jeho návštěvníci doporučili ostatním.

Jíst dobře a levně? Jde to na Šumavě i u břehu Vltavy

Doporučíte podnik, kde se můžeme na dnešní poměry dobře a levně najíst? Tak zněla otázka v anketě Prachatického deníku. Čtenáři posílali své tipy na restaurace, hospody, bistra i bufety po celém Prachaticku. Sešlo se jich pěkných pár desítek.

Cesta do korun stromů láká i Rakušany.

Od sousedů: Chválí Šumavu a Lipno

Falkensteiner Hotel v Bad Leonfeldenu se chce v budoucnu zasadit o jednotnou podporu turistického regionu Šumava, píší OÖN. Úvodem má být kooperace s českým místem rekreace Lipnem.

Otavské Vydry na Gorilu Cupu v Plzni.

Starší žáci a elévky Otavských Vyder bojovali na plzeňském Gorila Cupu

/FOTO, VIDEO/ Poměrně nedávno vzniklý florbalový oddíl Sušice a Horažďovic vystupující pod názvem FbC Otavské Vydry se na začátku září zúčastnil kvalitně obsazeného mládežnického turnaje Gorila Cup v Plzni. Do hlavní západočeské metropole ze Šumavy vyrazil dívčí tým elévek s jedním elévem, ale také starší žáci. O výsledky tolik nešlo, důležité bylo nasát atmosféru dalšího turnaje a nasbírat cenné zkušenosti.

Jižní Čechy jsou plné nádherných měst i míst. Vyzkoušejte si, jak krásný kraj znáte.

KVÍZY: Znáte jižní Čechy? Vyzkoušejte si svoje znalosti krásného kraje

Jižní Čechy jsou plným právem jedním z turisticky nejvyhledávanějších krajů, a to od Šumavy přes Novohradské hory až po park Česká Kanada. Pojďte se na pár minut zastavit, vyzkoušet si některý z bohatého množství našich kvízů na nejrůznější jihočeská témata a ověřit si, jak na tom jste se znalostí krásného kraje. Kvízy také nabízí tipy na výlety.

Ulice Jana Opletala v Českých Budějovicích před zahájením rekonstrukce.

Ulicí Jana Opletala přestanou jezdit autobusy, objevili tu nebezpečné kaverny

V českobudějovické ulici Jana Opletala se naplno pracuje na rekonstrukci. Frézy odkryly podezřelé prohlubně, takže od pondělí už tudy nebude jezdit ani městská hromadná doprava. V Husově třídě naopak ukončili stavbaři rekonstrukci zastávky U Výměníku. Nová uzavírka začíná na části nábřeží u krajského soudu.

Ilustrační foto.

Němci smutní, uhynula poslední vlčice ve výběhu v Bavorském lese

Ochránci přírody i turisté na německé straně Šumavy smutní. Uhynula poslední vlčí samice, která žila ve výbězích zvířat Národního parku Bavorský les (NPBL). „Mezi zaměstnanci panuje kvůli úhynu extrémně depresivní nálada,“ uvedla Ursula Schuster z NPBL, jenž o smrti zvířete informoval ve čtvrtek.

Marta Chukhray u klatovského okresního soudu.

Žena havarovala na Šumavě a spolujezdkyně zemřela. Řidička dostala podmínku

S podmínkou odešla od klatovského soudu Ukrajinka Marta Chukhray (38), která vloni nezvládla jízdu po zasněžené silnici u Kašperských Hor, narazila do stromu a jedna ze spolujezdkyň, která byla v době nehody odpoutaná, zraněním na místě podlehla. Chukhray se tak zpovídala z usmrcení z nedbalosti. U soudu brečela a nehody litovala. Rozsudek není pravomocný.

Jarka Papežová

Víkendu otevřených ateliérů se zúčastní i česká rekordmanka

Už poosmé pořádá společnost Grafia Víkend otevřených ateliérů. Letos budou ve dnech 23. a 24. září otevřeny ateliéry, galerie i výtvarné školy po celém Plzeňském kraji. Více informací najdete na webu www.otevreneATELIERY.cz. Některé z přihlášených umělců a galerií vám představíme před konáním akce na webu Deníku.

Hasiči z Horních Němčic na okrese Klatovy oslavili 100. výročí založení svého sboru.

Hasiči z Horních Němčic a Brtí oslavili v srpnu 100. výročí založení

Hasiči z Horních Němčic v okrese Klatovy oslavili 100. výročí založení svého sboru, který spadá pod město Strážov na Šumavě. Současně 100 let trvání svého Sboru oslavili hasiči z Brtí, v Horních Němčicích. Jedná se o sousední obec a hasiči se vždy v pořádání výročí střídají.

Fara v Železné Rudě.

Faru v Železné Rudě chtějí zachránit, aby místo ní nebyly další apartmány

Fara v Železné Rudě slouží od počátku 90. let jako rekreační ubytovna pro lidi, kteří si nemohli dovolit ubytování v hotelích. Nyní se však Českobudějovická diecéze rozhodla faru prodat. Místní i vedení města se obávají, že by ji mohl koupit developer a udělat z ní další apartmánové byty, tomu chtějí zabránit peticí.

Životní cyklus motolice velké.

Motolice velká, parazit, který žije se šumavskými jeleny

Každý sedmý ulovený jelen byl v bavorské části Šumavy napaden severoamerickou motolicí velkou. V Národním parku Šumava se tento parazit objevil dokonce v každém pátém jelenovi. Podle informací mluvčího Národního parku Šumava to vyplývá z výsledků přeshraničního projektu Bavorského státního ústavu pro lesy a lesní hospodářství ve spolupráci s Národním parkem Šumava, Národním parkem Bavorský les a Lesní správou Neureichenau Bavorských státních lesů.

Úder blesku. Ilustrační snímek

Meteoroložka: Takto extrémní srážky jsou výjimečné. Nezvyklý byl i počet blesků

V bouřce, která v sobotu večer a v noci na neděli přecházela přes Česko, byly výjimečné především úhrny srážek v krátké době. Na Šumavě napršelo za 30 minut přes 50 milimetrů srážek, na některých stanicích i více. V neděli řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Takových mimořádných, tedy extrémních bouřek, jsou podle ní jednotky za rok.

V centru Českých Budějovic se v sobotu koná festival.

Budějovické centrum v sobotu neprojedete, pozor na další uzavírky

Pouliční festival ovládne v Českých Budějovicích v sobotu Krajinskou ulici, část náměstí Přemysla Otakara II. nebo Piaristickou ulici. Konat se nebude ani trh na Piaristickém náměstí. Na sídlišti Šumava neprojedete opravovanou ulicí Jana Opletala. Provoz zahustí výstava Země živitelka.

Felix Slováček a magická Šumava

Felix Slováček na Šumavě. Saxofonista představí v Loučovicích své vzpomínky

V Loučovicích bude mít v pátek 25. srpna slavnostní premiéru dokumentární film Olgy Dabrowské nazvaný Felix Slováček a magická Šumava. Snímek, který vedle skvělé kariéry legendárního muzikanta ukazuje i krásy krajiny Šumavy a Lipenska, vznikl jako dárek k 80. narozeninám českého klarinetisty, saxofonisty, hudebního skladatele a dirigenta.

Bouřky v Česku. Ilustrační snímek

V Česku znovu hrozí bouřky. Teploty postupně vystoupají nad 31 stupňů

V části České republiky odpoledne a večer opět hrozí silné bouřky, provázené nárazy větru, přívalovými srážkami, nebo i menšími kroupami. Největší pravděpodobnost bouřek je na Šumavě a na severovýchodě Česka, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň upozornil, že od sobotního poledne budou teploty v Česku stoupat nad 31 stupňů Celsia.

Bouřka v Ostravě, 16. srpna 2023, Ostrava.

V MS kraji znovu hrozí silné bouřky. A horko, teploty vystoupají nad 31 stupňů

V části České republiky odpoledne a večer opět hrozí silné bouřky, provázené nárazy větru, přívalovými srážkami, nebo i menšími kroupami. Největší pravděpodobnost bouřek je na Šumavě, ale výstraha platí i pro sever Moravy a Slezsko, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň upozornil, že od sobotního poledne budou teploty v Česku stoupat nad 31 stupňů Celsia.