Kreativ

ŠTÍTEK: počasí

Ilustrační foto.

Tlak dosáhl maxima. Někteří to pocítili

Karlovarský kraj - Historicky nejvyššího maxima za několik posledních let dosáhl v Karlovarském kraji v minulých dnech atmosférický tlak. Citlivým jedincům to mohlo způsobit několik zdravotních problémů.

První jarní kolo ČFL - Štěchovice (v červenobílém) porazily doma po obratu Benešov 2:1. Brankář Rotbauer dlouho hosty držel.

Benešov nezvládl závěr, vyhrál šťastnější

Štěchovice /FOTOGALERIE/ - Nedělní zápas Benešova ve Štěchovicích byl ve znamení průtrže mračen. Fotbal se musel před počasím schovat, ale přesto byl zápas zajímavý přinejmenším bojovností. Hosté dlouho vedli, ale nakonec si body do tabulky FORTUNA:ČFL připsali domácí, kteří v závěru otočili na konečných 2:1.

Ilustrační foto.

V přípravách padalo hodně gólů

Berounsko - Pokud to počasí dovolilo, hrály se i další fotbalové přípravy. Drozdov si pozval celek Sokola Raková. Přátelské utkání skončilo divokou remízou 4:4, když za Drozdov stříleli góly Alex Vodička, Vít Vodička, Patrik Jedlička a Jan Kalina.

Tradičního běhu v Pečkách se účastní běžci různých věkových kategorií.

Na Pečeckou desítku se vydalo přes devět set závodníků

Pečky /FOTOGALERIE/ - Už čtyřicet let vybíhají nadšení běžci na Pečecké 10. Letos se na start postavilo přes devět set lidí, a i přes nepřízeň počasí a silný vítr doběhli všichni zdárně do cíle. Závod se pravidelně koná každou druhou březnovou sobotu.

Z jedenáctého ročníku zaječického masopustu.

OBRAZEM: Špatné počasí provázelo masopust v Zaječicích

Zaječice - Ani nepříznivé počasí nedokázalo pokazit dobrou náladu účastníků 11. ročníku masopustního průvodu v Zaječicích. Ten uspořádala v sobotu 9. března místní Tělovýchovná jednota Sokol, spolu s hospodou Oksford a Osadním výborem Zaječice Kovářovice, kterému se zde přezdívá Zajkov.

Ilustrační foto

Počasí v Česku přepisovalo rekordy. Na jižní Moravě bylo přes 20 stupňů

V Česku bylo dnes opět nezvykle teplo. Na několika místech jižní Moravy se maxima dostala přes 20 stupňů Celsia. Dosavadní teplotní maxima pro 7. březen byla překonána na více než třetině stanic, které měří teplotu 30 a více let. ČTK to řekl meteorolog František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační foto.

O víkendu moc hezky nebude. Teploty ale až 12°C

Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno, během dne ojediněle přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty 10 až 13 °C. Mírný jihozápadní vítr. Takto vidí počasí na pátek ve Zlínském kraji experti z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.  

Studna. Ilustrační snímek.

Cisterny s vodou jsou drahé, počasí nejisté. Ves pořídí obecní vrt

Červená Lhota – V Červené Lhotě by dřív jen stěží uvěřili, že sucho může ovlivnit vydatnost prameniště, z něhož vesnice bere pitnou vodu. Jenže loni už byla situace natolik kritická, že to obec donutilo nechat si od vodárenské dovézt vodu v cisternách a naplnit zásobník.

Zbyněk Michálek.

Ďábel Michálek hltá fotbal: Pogba dominuje anglické lize

Užíval si teplého počasí v Arizoně. Jenže něco Zbyňkovi Michálkovi scházelo a svrběly ho přitom prsty. Sluneční paprsky má sice rád, ale chlad nesoucí se z ledové plochy včetně odéru ze zpocené výstroje mu většinu životní poutě dělaly společnost.

Zbyněk Michálek.

Ďáběl Michálek hltá fotbal: Pogba dominuje anglické lize

Brno - Užíval si teplého počasí v Arizoně. Jenže něco Zbyňkovi Michálkovi scházelo a svrběly ho přitom prsty. Sluneční paprsky má sice rád, ale chlad nesoucí se z ledové plochy včetně odéru ze zpocené výstroje mu většinu životní poutě dělaly společnost.

Ilustrační foto

Po vichru může přijít další. Snad mírnější

Střední Čechy – Silný vítr, který se republikou proháněl od pondělního odpoledne do úterka, kdy se dopoledne vzedmul nanovo, si ve středních Čechách zařádil pořádně. Odstraňování jeho následků zde důkladně zaměstnávalo jak hasiče, tak energetiky; práci navíc však měli třeba i železničáři. Ve středu počasí nastavilo tvář navýsost přívětivého předjaří – to se ale může brzy změnit. 

Ilustrační snímek

Sněhu je na horách stále dost. Víkendové počasí však lyžaře odradilo

Ačkoliv česká horská střediska mají sněhu dostatek, zájem o lyžování byl o víkendu v nejlepším případě jen průměrný. Na nižší návštěvnosti se podle vlekařů podepsalo hlavně v neděli pošmourné počasí. Někteří provozovatelé skiareálů už uvažují ukončení sezony. V Hodoníně u Kunštátu na Blanensku se dnes lyžovalo naposledy.  

Jarní počasí v Hradci Králové.

Na konci února dubnové počasí

Hradec Králové - Teplota vzduchu v Hradci Králové se poslední únorový den vyšplhala až nad 15 stupňů Celsia. Teplo bylo i na jiných místech Hradecka.

Na Sokolovsku leží na svazích 75 cm sněhu.

O víkendu na lyže, vydrží počasí?

Krušné hory – Na sjezdovkách ve skiareálech v západní části Krušných hor si lyžaři i o nadcházejícím víkendu přijdou na své. Například na Klínovci leží na svazích až 180 cm sněhu. Meteorologové ale varují před dešťovými přeháňkami, které by lyžování mohly na některých místech pokazit.

Ilustrační foto

Kácení smrku zbrzdilo počasí

Volyně – Měl se s lidmi rozloučit o Vánocích a s novým rokem padnout. Ale stojí stále. Řeč je o dominantě Volyně, smrku pichlavém, který má být kvůli špatnému stavu pokácen.

Teplé jarní počasí v Praze 27.února 2019.

Středa přinesla teplotní rekordy. Na Litoměřicku bylo téměř 19 stupňů

Litoměřicko - Také ve středu 27. února panovalo v Česku počasí připomínající spíše jarní měsíce než konec února. Nejvíce meteorologové naměřili ve Stříbře na Tachovsku a Kopistech na Litoměřicku, kde teploměr vystoupal na 18,6 stupně Celsia. Nové maximum dosáhlo i pražské Klementinum, kde se počasí sleduje soustavně od roku 1775. Dohromady teplotní rekordy pro 27. únor zaznamenala třetina ze 151 stanic, které měří alespoň 30 let, řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ještě tepleji má být podle předpovědi ve čtvrtek, další den se mírně ochladí.

Teplé jarní počasí v Praze 27.února 2019.

Jaro na konci února. Středa přinesla teplotní rekord i v Klementinu

I ve středu panovalo v Česku počasí připomínající spíše jarní měsíce než konec února. Pražské Klementinum dosáhlo nového maxima, počasí se zde přitom sleduje soustavně od roku 1775. Dohromady teplotní rekordy pro 27. únor zaznamenala třetina ze 151 stanic, které měří alespoň 30 let, řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ještě tepleji má být podle předpovědi ve čtvrtek, další den se mírně ochladí.

Teplé jarní počasí v Praze 27.února 2019.

Středa přinesla teplotní rekordy. Na Litoměřicku bylo téměř 19 stupňů

I dnes panovalo v Česku počasí připomínající spíše jarní měsíce než konec února. Nejvíce meteorologové naměřili ve Stříbře na Tachovsku a Kopistech na Litoměřicku, kde teploměr vystoupal na 18,6 stupně Celsia. Nové maximum dosáhlo i pražské Klementinum, kde se počasí sleduje soustavně od roku 1775. Dohromady teplotní rekordy pro 27. únor zaznamenala třetina ze 151 stanic, které měří alespoň 30 let, řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ještě tepleji má být podle předpovědi ve čtvrtek, další den se mírně ochladí.

Meteopozorovatel: Na vesnici jsme museli vědět, kdy máme sušit seno.

Meteopozorovatel: Na vesnici jsme museli vědět, kdy máme sušit seno

Letohrad - Osmačtyřicet let několikrát za den měřil a zapisoval aktuální počasí a vysloužil si přezdívku „rosnička“. Miloslav Bednář z Letohradu po bezmála půlstoletí na sklonku loňského roku skončil v roli meteorologického pozorovatele, Český hydrometeorologický ústav teď hledá nového.

Ilustrační foto.

Bundy svlečeme už ve čtvrtek

České Budějovice – Škaredě už zřejmě nebude. Zahrádkáři mají pohotovost. Sázejí macešky, petrklíče i cibuloviny.

Ilustrační snímek

Jarní počasí. Teploty na třech stanicích v Čechách přesáhly 17 stupňů

Po chladnějším víkendu se dnes znovu oteplilo, na řadě míst republiky převážně v Čechách panovalo jarní počasí. Nejtepleji bylo v Kopistech na Litoměřicku, kde naměřili 17,3 stupně Celsia. Jen o desetinu méně ukázal teploměr ve stanicích Stříbro na Tachovsku a Žatec na Lounsku. ČTK to řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Praze.

Na pohled bez zbourané budovy si řada místních nemůže zvyknout. Na jaře na tomto místě začne růst hotel.

Nymburský pivovar loni vyrobil nejvíce piva v historii

Nymburk - Mimořádně dlouhá loňská sezóna s teplým počasím pomohla Postřižinskému pivovaru k rekordnímu zápisu. Vyprodukoval nejvíce piva v historii a podle ředitele a majitele v jedné osobě Pavla Benáka je maximálně vytížen a na hranici kapacitních možností. Rozšiřovat výrobu se v nejbližších letech však nechystá.

Silná vichřice zasáhla Itálii

Jih Evropy trápí rozmary počasí. Vichřice v Itálii si vyžádala tři oběti

Jižní část Evropy ohrožoval během soboty velmi silný vítr. Týká se to především oblasti střední Itálie a chorvatské Dalmácie. Na Apeninském poloostrově vichřice vyvracela stromy a způsobila smrt tří lidí. Trajektová doprava na Liparské ostrovy musela být přerušena. Škody hlásí také chorvatský Split.

Sucho. Ilustrační foto.

Vodní nádrže se plní. Čtyři roky sucha ale příznivé počasí nedožene

Jižní Morava – Díky na déšť a sníh bohaté zimě se daří plnit jihomoravské vodní nádrže. Vodohospodáři se teď snaží udělat zásoby, které pomůžou v období sucha. „I tak ale jedna zima nedožene čtyřleté sucho, které se v naší krajině promítá,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Richard Brabec na tiskové konferenci po jednání vlády

Česko špatně hospodaří s vodou. Třetinu země trápí silné sucho, říká Brabec

Na třetině území České republiky jsou podzemní vody před začátkem jara ve stavu silného nebo mimořádného sucha, část obcí musí být zásobována vodou z cisteren. Při dnešní diskusi Institutu pro politiku a společnost to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Letošní nadbytek sněhu podle něj problémy se suchem neřeší.

Jezdecký festival v Královicích u Slaného.

Počasí Zimnímu poháru v Královicích přeje, jezdci se těší

Královice u Slaného - V neděli 24. února proběhne v Královickém dvoře nedaleko Slaného druhý parkurový mítink Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace. První se odehrál před necelými dvěma týdny a byl ve znamení rekordního počtu necelých dvou stovek účastníků. Tentokrát jich bude ještě více. Pokud dorazí všichni přihlášení, diváci uvidí více jak 220 startů. Toto číslo může navíc ještě vyrůst, neboť přihlašovat se je možné až do pátečního pozdního večera.

Ilustrační foto

Teplé počasí přináší radost i obavy

„Únor bílý pole sílí,“ říká stará pranostika. Ve Zlínském kraji ale už nyní mráz a závěje sněhu vystřídala zelenající se tráva, hřejivé sluneční paprsky a jarní teploty.

Jarní počasí v Hradci Králové.

Česko opět prohřálo jarní počasí, mnoho rekordů ale nepadlo

Také dnes panovalo v Česku většinou teplé počasí. Nejvýš se teplota vyšplhala v Osoblaze na Bruntálsku a Vidnavě na Jesenicku, kde naměřili 14,6 stupně Celsia. Teplotní rekordy pro 19. únor ale dnes padly jen na třech z přibližně 150 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. ČTK to řekl meteorolog Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).