Kreativ

ŠTÍTEK: počasí

Na špičce. Petr Vakoč (vpravo) odváděl v pelotonu práci, kterou od něj tým Deceuninck Quick-Step očekával.

Vakoč je zpátky. Restart v Argentině se povedl

Opět naplno roztočil pedály, a šlo to. Petr Vakoč má za sebou první vystoupení po těžkém zranění z ledna minulého roku. Dokázal se vrátit do sestavy belgické stáje Deceuninck Quick-Step a v argentinském závodě Kolem San Juanu být jejím platným členem.

Motoskijöring. Ilustrační foto.

Trať v Dalečíně „uplavala“

Východní Čechy/ Dalečín - Třetí závod mistrovství České republiky v motoskijöringu se měl jet uplynulou neděli v Dalečíně na Žďársku. Ovšem nebylo tomu tak, proti bylo počasí.

Řeka Dřevnice ve Zlíně.

Hladiny řek zamířily vzhůru. Rizikem na tocích jsou kry

Vysoko nad dlouhodobým únorovým průměrem. Takové jsou od neděle průtoky na tocích ve Zlínském kraji. Příčinou je kombinace srážek i tání ledu. „Například na Dřevnici jde o navýšení o stovky procent,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.  

Bílý dům v Libni.

Chcete se pobavit? Bílý dům v Libni hostí výstavu kresleného humoru o počasí

Městská část Praha 8 ve spolupráci s Českou unií karikaturistů (ČUK) pořádá výstavu kresleného humoru s názvem Sucho?. Těšit se můžete na více než 140 kreseb vybraných vtipů, které s humorem zachycují nejčastěji diskutované téma, a to počasí. V zimních měsících můžeme zavzpomínat na horké léto minulého roku a nad některými vtipy se i zamyslet. Výstava se koná od středy 6. února do 29. března 2019 v budově tzv. Bílého domu.

Ilustrační foto.

Nedělní příval sněhu prověřil silničáře. Za jediný den vysypali 1890 tun soli

Nedělní příval sněhu si vyžádal největší zásah silničářů během letošní zimy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spotřebovalo 1890 tun posypové soli, což je desetkrát více než za jakýkoli den v lednu. V terénu bylo 3650 pracovníků. ŘSD to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Letošní zima je pro cestáře nejnáročnější za poslední roky, už nyní spotřebovali více materiálu než za celou zimu v předchozích dvou letech.

 Hokejista Radek Koblížek.

Hokejově vyrůstal v Brně. Nyní ale Radek Koblížek válí s finským Kärpätem Oulu

Brno - V patnácti letech měl před sebou životní příležitost. Rozhodl se jí využít. Hokejista Radek Koblížek se odstěhoval do finského města Oulu, kde hraje za tamní Kärpät. Zvládl náročný finský dril, vypořádal se s mrazivým počasím i dny, kdy se slunce na obloze objevuje sporadicky. V aktuální sezoně nasbíral jedenadvacetiletý útočník třiadvacet bodů v třiačtyřiceti duelech.

Mráz. Ilustrační foto.

Česko zažilo mrazivou noc. U Kvildy naměřili rekordních 33,3 stupně pod nulou

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na dnešek teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Další šumavská stanice na Rokytské slati naměřila minus 30,5 stupně Celsia. ČTK to řekl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.  

Otáčení druhé části železničního mostu nad přehradou Hracholusky

Druhá část nového viaduktu přes přehradu se otočila

Tachovsko - Další důležitý krok v rekonstrukci více než sto let starého železničního mostu přes Hracholuskou přehradu učinili stavaři v minulých dnech. Přetočili druhou ze tří ocelových konstrukcí, které se na mostě kompletně mění.

Ilustrační foto.

Chodec mohl žít, kdyby měl reflexní prvky, naznačuje policie

Mochov - Řidič nákladního auta před jízdou nepil alkohol – a sražený chodec se nevybavil reflexními prvky. To jsou dva důležité momenty, o kterých v pondělí informovala policistka Eva Hašlová v souvislosti s tragickou dopravní nehodou, k níž došlo ve čtvrtek 31. ledna krátce před osmou večerní u Mochova na Praze-východ.

Zrekonstruované školní hřiště  u základní školy Školská v Zábřehu

Školní hřiště se otevřou veřejnosti i v Zábřehu

Dopoledne slouží dětem, odpoledne veřejnosti. Takový je režim na hřištích u základních škol v Šumperku a Jeseníku. Miliony korun do obnovy těchto sportovišť investuje také Zábřeh, zde však zůstávají lidem nepřístupné.

První únorovou neděli se středočeští hasiči takřka nezastavili.

Během sněhové kalamity se hasiči změnili v dřevorubce

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Likvidace popadaných stromů a ulomených větví – a znovu další stromy a ještě jednou stromy. Práce s motorovou pilou byla během nedělní sněhové kalamity hlavní náplní činnosti středočeských hasičů, kteří se prakticky nezastavili. Ať už šlo o profesionály, nebo příslušníky dobrovolných jednotek.

Ilustrační foto.

Konec černých skládek. Přibice postaví nový sběrný dvůr

Přibice - Textil, železo nebo starý nábytek zanedlouho odloží obyvatelé Přibic do zvláštních kontejnerů v novém sběrném dvoře. „Budou tam i kontejnery na bio nebo elektroodpad, sklo, papír, plasty a pneumatiky,“ vyjmenoval starosta Miroslav Effenberger.

Řidič nákladního vozu uvízl v příkopu u Vlačic.

Kvůli sněhu měli hasiči napilno

Kutnohorsko - Sněžení, na mnoha místech doprovázené ledovkou, se nevyhnulo ani kutnohorskému okresu. Napilno tak měli v neděli i v pondělí zejména hasiči. „V souvislosti s počasím evidujeme na Kutnohorsku osm zásahů v průběhu neděle, přičemž všechny souvisely s popadanými stromy na silnicích. Hasiči odklízeli stromy z komunikací například v Žandově nebo v Uhlířských Janovicích,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Z víkendového krajkářského kurzu ve Voticích s Ivanou Domanjovou.

Votické krajkářky hostily přední krajkářku Ivanu Domanjovou

Votice /FOTOGALERIE/ - Ivana Domanjová, přední česká krajkářka, navštívila v sobotu 2. února Votice. Na v pořadí již pátém Víkendovém krajkářském kurzu vyučovala techniky užití paličkované krajky ve spojení s kůží. Kurzu se zúčastnilo 18 krajkářek z Votic, Neveklova a Prosenické Lhoty u Sedlčan.

Vepřové hody na Křemelce.

OBRAZEM: Slávistické vepřové hody lákaly a voněly!

Strakonice - Na vepřové hody, které 2. února na strakonické Křemelce připravila Odbočka přátel SK Slavia Praha, přilákaly více než 200 lidí, kteří měli možnost si koupit 600 kusů jaternic, po kterých se jen zaprášilo a ve 14 hodin bylo po nich.

Povodně sužují australské město Townsville

Hadi v ulicích, krokodýli na stromech. Australský Queensland sužují povodně

Obyvatelé státu Queensland v severovýchodní části Austrálie čelí rozsáhlým záplavám, které z města Townsville učinily v podstatě jezero. Tisíce domácností se ocitly bez proudu, lidé jsou nuceni shromažďovat se na střechách svých domů a čekat na záchranu. Informoval o tom web 7 News. Otevření hrází nedaleké přehrady a vylití vody z koryta řeky s sebou navíc do ulic vedle všudypřítomného bahna přihnalo také místní faunu včetně nebezpečných krokodýlů a hadů.

Plzeňský kraj zasypal sníh. Sypač U Astry v plzeňských Lobzích.

Sníh v Česku: bez proudu je sedm tisíc domovů, Kladno zrušilo kalamitní stav

Na většinu území Česka přes noc napadalo několik centimetrů nového sněhu, počet dopravních nehod se ale nevymyká běžnému stavu. Nejvíce nasněžilo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Po víkendovém sněžení zůstávalo v Česku v pondělí odpoledne bez proudu zhruba 7700 domácností domácností a to hlavně v jižních Čechách a na Moravě. Večer pak musely být uzavřeny tři železniční tratě na Plzeňsku, a to kvůli popadaným stromům.

Prostor plus poprvé vybudoval stan pro lidi bez přístřeší. Ten slouží i jako denní centrum.

Lidé bez přístřeší mohou přespat v iglú i ve stanu

Kolín /FOTOGALERIE/ - Během zimního mrazivého období se Kolín snaží pomoci lidem bez přístřeší. Aktuálně je od počátku roku pod záštitou města Kolín k dispozici takzvané „bezdomovecké iglú“ neboli mobilní ubytovací systém. Výhodou je, že teplotu uvnitř zajistí samo lidské tělo. Iglú stojí na zahradě u ubytovny pro osoby bez přístřeší v Polepské ulici.

Zimní stadion v Kladně

V Kladně uzavřeli zimní stadion. Střecha by nemusela vydržet tíhu sněhu

Kladno - Městskou hromadnou dopravu v Kladně se i přes vytrvalé sněžení daří udržet v provozu. Spoje ale mají zpoždění a na některá místa vůbec nemohou jezdit. Situaci komplikuje neustálý příval sněhu. Kvůli chumelení také musel být uzavřen kladenský zimní stadion. Má v havarijním stavu střechu.

Ilustrační foto

Berounsko paralyzovala sněhová kalamita

Berounsko /FOTOGALERIE/ - Nedělní sněhová kalamita zkomplikovala život v celém kraji a výjimkou nebyl ani berounský okres. Silničáři měli s kalamitou plné ruce práce a řidičům nedoporučovali na kluzké silnice vyjíždět. Silnice nebyli jediným místem, kde se doprava komplikovala. Vlakové spoje nabíraly kvůli sněhové nadílce až 150minutové zpoždění.

Ilustrační foto

Nové Strašecí nehrálo, proti bylo počasí

Nové Strašecí – Fotbalisté Nového Strašecí, v polovině sezony předposlední tým tabulky nejvyšší krajské soutěže, měli sehrát první přípravné utkání. Soupeřem jim měl být celek Komárova. Zápas se ale neuskutečnil, proti bylo velmi nevlídné počasí, které fotbalu opravdu nepřálo.

Ilustrační foto

Opava v generálce remizovala

Wroclav, Opava – Fotbalisté Opavy v generálce před startem jarní části remizovali v polské Wroclavi s domácím Slaskem 2:2. Góly Slezského FC vstřelili Řezníček s Rychlým.  

Závěje sněhu.

Sněžení dál komplikuje dopravu v Evropě. Itálie hlásí i záplavy

Itálie se dnes potýká se následky vydatných srážek. Zatímco sever země odstraňuje následky sobotního hustého sněžení, jižněji způsobil déšť vzedmutí hladin řek a místní záplavy. V rakouských Alpách dál panuje velké nebezpečí lavin. Silné sněžení způsobilo noční kalamitu i ve francouzském alpském regionu Savojsko, komplikace spojené s počasím hlásí například i německá spolková země Bavorsko či východní pobřeží Švédska.

Otužilci na Seči.

Díra v ledu nestačila

Seč /FOTO/ - Počasí v únoru je plné sychravých a studených dnů spojených s občasnou vrstvou sněhu. Ta je ideální například pro jízdu na běžkách, ale v sobotu 2. února tomu bylo díky manželům Martě a Tiborovi Hankovým a dalším odvážlivcům jinak. Na pláži pod autokempem se konal již 5. ročník Otužilců na Seči.

Milada Winter Run 2019.

FOTO: Promáčená Milada nabídla své letokruhy běžcům

Ústí nad Labem - Už první ročník Milada Winter Run v roce 2018 přilákal na fotbalové hřiště v Roudníkách 400 běžců různého věku. Pořadatel Michal Neustupa doplnil druhý ročník o závod dětí a hlásil vyprodáno (500).

Kristýna Jelečková z třebíčské hvězdárny ukazuje jeden z panelů nového naučného astronomického koutku, který  je dobře přístupný veřejnosti.

V tomto roce nás čeká pořádné nebeské divadlo

Třebíč – Zatmění Měsíce, přechod planety Merkur přes sluneční kotouč i meteorické roje. To jsou nebeské úkazy, které se očekávají v roce 2019. A na které už se připravují rovněž na hvězdárně v Třebíči ve Švabinského ulici. „Je na co se těšit,“ říká vedoucí hvězdárny Jana Švihálková.

Ilustrační fotografie.

Opravy silnic potrápí řidiče, ale přinesou komfort

Nové Město nad Metují - Také letos se v Novém Městě nad Metují chystá hned několik rekonstrukcí silnic. Na straně jedné opravy přinesou vyšší komfort jízdy po novoměstských komunikacích, na straně druhé však bude řidiče současně trápit několik uzavírek.

Karnevalové lyžařské závody v Parku sportu Hrubá Voda.

Lyžaři v maskách závodili v Hrubé Vodě

Park Sportu Hrubá Voda v Hlubočkách v sobotu hostil karnevalové závody pro děti i dospělé. Třetí ročník akce pořádala jako tradičně lyžařská a snowboardová škola Sherpa ski school.