Kreativ

ŠTÍTEK: počasí

Již čtvrtý Ice Marathon odstartoval v sobotu v Černé v Pošumaví.

Na zamrzlé lipenské jezero vyběhli běžci

Černá v Pošumaví/VIDEO/ - Otužilí borci a borkyně, kteří se hned tak něčeho nezaleknou, odstartovali z Černé v Pošumaví na ledový maraton. Sobota v Černé totiž patří již tradičnímu Ice Marathonu, letos čtvrtému ročníku.

Biatlon: Stupně vítězů v Canmore, zleva Markéta Davidová, vítězná Tiril Eckhoffová a Lisa Vittozziová.

Biatlonové sprinty v Canmore se kvůli mrazu pojedou až v neděli

Sprinterské závody na Světovém poháru v biatlonu v Canmore se kvůli extrémním mrazům pojedou až v neděli. Mezinárodní federace IBU je o den odložila, protože teploty v kanadském dějišti dnes mají dosáhnout až -25 stupňů Celsia. To je o pět stupňů pod hranicí, kterou stanovují pravidla.  

Trutnov porazil Nymburk a o vítězství rozhodla trojka Kateřiny Kozumplíkové

Kapitánka Kozumplíková si proti Nymburku splnila sen

Byl to jeden z momentů, na který hned tak nezapomenete. V sobotním utkání Ženské basketbalové ligy mezi Lokomotivou Trutnov a favorizovaným Nymburkem svítil čtyři vteřiny před koncem na ukazateli skóre stav 79:79. V dramatické bitvě bylo zřejmé, že domácím hráčkám zbývá poslední útok na to, aby se ještě pokusily odvrátit pětiminutové prodloužení.

Ilustrační foto.

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Jízda na čemkoliv byla přesunuta, koná se v sobotu. To je také den, kdy budou Hry bez katastru.

MISTR. Děčínský Daniel Hozák si vyjel v Novém Městě český titul.

Paráda! Daniel Hozák urval hned dva české tituly

Nové Město n. M. – Měl vysoké ambice, nechtěl odjet s prázdnou. Děčínský lyžař Daniel Hozák, který hájí barvy klubu Slovan Karlovy Vary, se zaskvěl na mistrovství republiky dorostu a dospělých v běhu na lyžích.

Situace okolo mostu u metra Vltavská 24. října ráno v Praze. TSK most, pod kterým jezdí tramvaje a chodí lidé, uzavřelo z důvodu špatného stavu.

Práce na podepření mostu u Vltavské opět omezí dopravu

Práce na podepření poškozeného mostu v Bubenské ulici nedaleko stanice metra C Vltavská znovu omezí automobilovou a tramvajovou dopravu. Auta ve směru do Holešovic po mostě neprojedou od sobotního rána do neděle 24. února. Tramvajová doprava pod mostem bude přerušena o nadcházejícím a také posledním únorovém víkendu, mezi tím od pondělí 11. do pátku 22. února tramvaje pod mostem pojedou jen směrem z Vltavské na Strossmayerovo náměstí. Na svém webu to v pátek uvedla Technická správa komunikací (TSK).

Tatran Rakovník (v zeleném) porazil v Rynholci za velkého deště Libušín 2:1.

Mráz a déšť na fotbale. Tatran přemohl Libušín

Rynholec /FOTOGALERIE/ – Už druhého divizního soupeře, jen z opačného pólu tabulky, prověřili v zimní přípravě fotbalisté Libušína. Ale zatímco divizního lídra z Hostouně porazili, poslednímu Tatranu Rakovník stejným poměrem 1:2 podlehli. Rakovník byl v utkání provázeném deštěm a mrazem lepším týmem a vyhrál zaslouženě.

Jarní prázdniny si děti užily v krumlovských klášterech.

Táborníci odkrývají taje krumlovských klášterů

Český Krumlov /VIDEO/ – Ježek Fučík, to byla hlavní hvězda úterního dne příměstského tábora, který pro krumlovské děti pořádají v klášterech. Ale byl jen jednou z „položek“ bohatého programu, jenž si děti o jarních prázdninách užívají.

Tomáš Kůdela popíše své další dobrodružství.

Plachetnici vyměnil za terénní auto, ale s vodou si i tak užil své

Opatov /FOTOGALERIE/ - Dobrodružství neprožívá jachtařský instruktor Tomáš Kůdela pouze na plachetnici. Jak to dopadne, když pro změnu nasedne do terénního auta a vydá se poznávat pevninu, to se dozvědí návštěvníci nejnovější z jeho cestovatelských přednášek. Kam jachtař své posluchače zavede, napoví název programu – Extrémní Island po vlastní ose.

Mlha, sníh a namrzající silnice - Ilustrační foto

Zledovatělý sníh a hustá mlha. Počasí znovu trápí české řidiče

Počasí znovu komplikuje dopravu na mnoha místech republiky.  Zatímco některé silnice pokryla ledovka, jinde leží zledovatělý sníh. Řidiči ve Středočeském kraji i na dalších místech se navíc potýkají s hustou mlhou. Řada silnic je tak sjízdná jen se zvýšenou opatrností.  

Mosty u Vinar a Čekyně, které jsou součástí dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem.

Mosty jsou v provozu, zbývá úsek na Olomouc

Už jen vodorovné dopravní značení brání zprovoznění mostu na silnici první třídy, vedoucí z Přerova do Olomouce, jenž je součástí stavby dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem. Mrazivé počasí sice přibrzdilo stavební práce na úseku, ale na jaře opět vypuknou.

Farní kostel Narození sv. Jana Křtitele v Přibyslavi.

Opravy kostela v Přibyslavi se prodražují, pomoci může dvouletá veřejná sbírka

Přibyslav – Už zhruba tři roky trvá vnější rekonstrukce zdí kostela svatého Jana Křtitele v Přibyslavi. Římskokatolická farnost společně s městem naplánovaly kompletní odvlhčení jeho zdí a rovněž novou fasádu. Náklady by měly v součtu přesáhnout 10 milionů korun. Jenže, jak se zdá, ty peníze nebudou zdaleka stačit. Farnost v Přibyslavi proto vyhlásila veřejnou sbírku na dva roky.

Farní kostel Narození sv. Jana Křtitele v Přibyslavi.

Opravy kostela v Přibyslavi se prodražují. Pomoci může dvouletá veřejná sbírka

Už zhruba tři roky trvá vnější rekonstrukce zdí kostela svatého Jana Křtitele v Přibyslavi. Římskokatolická farnost společně s městem naplánovaly kompletní odvlhčení jeho zdí a rovněž novou fasádu. Náklady by měly v součtu přesáhnout 10 milionů korun. Jenže, jak se zdá, ty peníze nebudou zdaleka stačit. Farnost v Přibyslavi proto vyhlásila veřejnou sbírku na dva roky.

Indie

Znepokojivé zjištění. Posledních pět let bylo nejteplejších v historii měření

/VIDEO/ Celosvětové povrchové teploty v roce 2018 byly čtvrté nejteplejší od roku 1880. Celkově bylo posledních pět let nejteplejších od začátku měření. Vyplývá to z nezávislých analýz NASA a amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). Upozornily také na výrazné rozdíly v počasí na jednotlivých částech naší planety.

Ve stopě Valašské zimy. Ilustrační foto

Ve stopě Valašské zimy na ledě

Na ledě či blátě podle všeho proběhne sobotní 44. ročník amatérské automobilové soutěže Ve stopě Valašské zimy. „Počasí si s námi hraje. Ještě před více než týdnem byly podmínky ideální, hromady sněhu, metrové mantinely. Víkendová obleva ale vše změnila. V lesních úsecích ale asi bude led a sníh,“ očekává Antonín Cekota, tajemník soutěže.

Fotbalový stadion ve Zlíně.

Fastav vyhříval trávník už na Plzeň. Je připraven

Loňská zima vyšla prvoligový zlínský fotbalový klub při přípravě hrací plochy v mrazivém počasí na 800 tisíc korun, ta letošní by i přes horší klimatické podmínky měla vyjít levněji. „Se správcem stadionu Láďou Podmelou jsme systém již vychytali.

Pracovníci společnosti AVE odklízejí v těchto dnech sníh v Kladně ve dne i v noci.

Sníh dává Kladeňákům zabrat, město řeší nápravu při jeho odklízení

Kladno /FOTOGALERIE/ - V Kladně chystají změnu operačního plánu zimní údržby. Podle toho dosavadního, kdy napadlo historicky nejvíc sněhu od roku 2010, dodavatel nestíhá uklízet. Spad sněhu minulý týden v neděli byl až 25 centimetrů a musel být vyhlášen kalamitní stav. I když jsou nyní hlavní silnice průjezdné, řada míst na zimní údržbu stále čeká a lidé se zlobí. Radnice se proto obyvatelům Kladna za komplikace omlouvá a řeší nápravu.

Lyžování v Krkonoších na sjezdovce Anděl na Černé hoře.

Sníh v Česku dělá radost běžkařům i lyžařům. Skiareály hlásí výborné podmínky

České skiareály hlásí výborné sněhové podmínky. Lyžovat se dá téměř na všech sjezdovkách v zemi. K dispozici jsou rovněž stovky upravených běžkařských tras. V plném proudu jsou sice už jarní prázdniny a lyžařů je i v týdnu na sjezdovkách více, podle provozovatelů se ale fronty tvoří jen nárazově a čekací doby u vleků jsou maximálně několik minut. V některých místech by měli lidé kvůli silnému větru vynechat hřebenové túry.  

Ilustrační foto.

Víkendový motoskijöring odpadá

Letohrad – Marně se motorističtí příznivci těšili na další pokračování mistrovství České republiky v motoskijöringu, které bylo v kalendáři plánováno na neděli 10. února do letohradského areálu.

Více než 60 hasičů se prostřídalo na cvičení na nymburské Špičce.

VIDEO: Hasiči cvičili záchranu při prolomení ledu

Nymburk /FOTOGALERIE/ – Od středy se na Špičce střídají různé směny profesionálních hasičů z Nymburka, Poděbrad a také drážních hasičů Správy železniční a dopravní cesty. Na zamrzlé části přístaviště hasiči nacvičují situace, kdy jsou nuceni pomoci člověku, pod nímž se prolomil led. K výcviku používají lana, žebřík, člun i speciální pytel, kterého by se mohl tonoucí chytit.

Řeka Morava v Uherském Hradišti. Veslařský klub.

Hladiny řek zamířily vzhůru. Rizikem na tocích jsou kry

Vysoko nad dlouhodobým únorovým průměrem. Takové jsou od neděle průtoky na tocích ve Zlínském kraji. Příčinou je kombinace srážek i tání ledu. „Například na Dřevnici jde o navýšení o stovky procent,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.  

Prudké oteplení a srážky začátkem února 2019 zvedlo hladinu Bečvy až dvojnásobně. Zvýšený průtok byl patrný i v Bystřičce.

Hladiny řek zamířily vzhůru. Rizikem na tocích jsou kry

Vysoko nad dlouhodobým únorovým průměrem. Takové jsou od neděle průtoky na tocích ve Zlínském kraji. Příčinou je kombinace srážek i tání ledu. „Například na Dřevnici jde o navýšení o stovky procent,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.  

Trenér David Horejš byl s výkonem svého týmu v zápase Medulin Cupu se Šibenikem spokojen. Ve čtvrtek hraje Dynamo v dalším utkání s FK Krupa.

Dynamo po výhře se Šibenikem proti Krupě

Medulin, České Budějovice – Fotbalisté druholigového Dynama mají za sebou první polovinu svého osmidenního herního soustředění v Chorvatsku a zatím si nemohou svůj pobyt vynachválit.

Aktivity školáků z Benešova v době jarních prázdnin.

OBRAZEM: Školáci si vybírají z různých možností trávení prázdnin

Benešov - Město Benešov poskytuje široké možnosti, co mohou děti dělat přes prázdniny, nazývající se sice jarní, ale bez vztahujícího se počasí k tomuto pojmu. Či je to pod hlavičkou městských sportovních zařízení nebo domu dětí a mládeže, v obou zařízeních tráví žáci aktivně a především užitečně volný čas.

Trenér předposledního celku krajského přeboru z Nového Strašecí Ján Ducár věří, že se jeho mužstvo v soutěži zachrání.

Záchrana? Já v to pevně věřím, říká trenér Nového Strašecí

Nové Strašecí - V poločase fotbalové sezony jsou borci Nového Strašecí na předposledním místě tabulky krajského přeboru. Na podzim získali pouhých dvanáct bodů, o jeden bod horší je už pouze mužstvo Velimi. Cíl týmu z Nového Strašecí je tedy více než jasný.

Ilustrační foto.

Silničáři sypou víc než minulou zimu

Jihočeský kraj - Jihočeští silničáři už spotřebovali více posypu než za celou loňskou zimu. Od kraje dostali na zkvalitnění údržby 10 nových vozů za 42 milionů korun.

Požár rodinného domku v obci Buk na Přerovsku

VIDEO: Požár rodinného domu v Buku likvidovalo pět jednotek

Náročný zásah mají za sebou hasiči, kteří vyjížděli v úterý v noci k požáru rodinného domu v Buku na Přerovsku. Oheň likvidovalo pět jednotek a jejich práci komplikovalo nejen elektrické vedení pod proudem, ale i mrazivé počasí. Teploty klesly na mínus deset stupňů Celsia. Ke zranění naštěstí nedošlo.