Kreativ

ŠTÍTEK: počasí

Fotbalisté Chlumčan (v zeleném) vyučovali ty perucké v produktivitě.

FOTO: Blažim opět klopýtla. O body ji tentokrát obraly Cítoliby

Postoloprty – Páté kolo zimního turnaje, který nese název Memoriál Mariána Homoly, začalo v Postoloprtech za nepříjemného počasí; teplota byla na nule, na hřiště navíc padala hustá mlha. Opět došlo k překvapení, Cítoliby obraly o body Blažim, která patří k favoritům na celkové vítězství.

Ilustrační foto.

Výtěžek z 'rovnodennosti' bude věnován na stanici paliativní péče

Kutná Hora - Slunečné a teplé počasí posledních dnů dává tušit, že jaro už je za dveřmi. Je tomu tak ale i podle kalendáře, protože přesně za měsíc jarní rovnodennost ohlásí příchod jara. Tento okamžik už si už devět let nenechává ujít organizační složka Římskokatolické farnosti Sedlec, která v rámci jarní rovnodennosti umožňuje veřejnosti při jasném počasí sledování unikátního slunečního úkazu.

Karlovská padesátka 2019. Vítězem se stal po strhujícím finiši Stanislav Řezáč (vlevo). Uprostřed je 4. Pavel Ondrášek, vparvo Jiří Ročárek, který dojel třetí.

Karlovská padesátka po dvou letech zase bavila

FOTOGALERIE / Slunečné počasí, kvalitní organizace, výborně připravená trať a skvělá atmosféra se strhujícím finišem. Taková byla letošní Karlovská padesátka, běžkařský závod ve Velkých Karlovicích, který se jel v sobotu jako součást šestidílného seriálu SkiTour 2019.

Masopust v Homoli

Masopust v Homoli: Radost z počasí, jídla i fajn sousedů

Homole u Panny – Nejmladší dítě Masopustu „šlo“ převlečeno za dýni. „Dělá nám jen radost,“ řekla o své pětiměsíční dceři Aničce z Homole u Panny její maminka. „Masopust děláme pošesté, co jsme se sem nastěhovali. Je to radost, těší nás, že i sousedi si užívají,“ uvedli Vaněčkovi z Haslic, místní části Homolska a první zastávky Masopustního autobusu napříč místními částmi obce.

Kačický masopust si letos všichni náramně užili.

Kačičtí si opět užili masopustní veselí

Kačice /FOTOGALERIE/ – Již počtvrté se v Kačici uskutečnil masopustní průvod, který se stává rok od roku oblíbenější. Navíc přálo i počasí a tak si svátek hodování všichni náramně užili.

Ilustrační foto.

Počasí přináší silnou oblevu

Jižní Čechy – Aktuálnímu únorovému oteplení se v lidové meteorologii říká juliánská obleva (podle svatého Juliána, který má svátek 16. února).

Ilustrační foto. Závody Motoskijöringu v Dolních Hořicích.

Motoskijöring se kvůli počasí nejede

Chýnov - V sobotu 16. února se z důvodu nepříznivého počasí předposlední závod seriálu Mistrovství ČR v motoskijöringu na louce u Chotčin na Táborsku nejede.

Ilustrační foto.

Lyžařskou desítku Běžce Vysočiny vyhrál Václav Zajíc

Jihlava – Na skvěle upravené běžkařské trati se ve Vysoké jela Lyžařská desítka Běžce Vysočiny, což byl už pátý závod této povedené sezony. A blíží se další díl seriálu. Vysoká by měla, pokud to počasí dovolí, hostit i tradiční Jihlavskou 15.

Kamiony na Pardubicku zablokovaly dvě silnice. Zdroj: Policie ČR

Dopravu v Pardubicích blokují kamiony

Pardubice - Husté sněžení trápí řidiče na Pardubicku. Od půl deváté jsou kvůli nepříznivému počasí neprůjezdná hned dvě místa v Pardubicích.

Kdyně, Vidice, Štítary, Horní Metelsko, Nová Ves u Kdyně, Horšovský Týn a Oprechtice se účastnili na hasičských závodech v Nevřeni.

Nová Ves a Vidice dopadly v ledových útocích v Nevřeni nejlépe

Domažlicko, Nevřeň – Série ledových útoků skončila v sobotu v obci Nevřeň u Plzně, kde jen z Domažlického okresu soutěžilo o první příčky závodu #Pětdevět a a zároveň i o pohár Vládce severu sedm sborů dobrovolných hasičů z celkových 39.

Jiří Janák

Výstup na Nanga Parbat ukončilo zranění

Jižní Čechy – Zdolat Nanga Parbat (8 125 m. n. m.) měl 32letý Jiří Janák z Hořic na Šumavě jako benjamínek výpravy. S dalšími třemi kamarády se navíc chtěli pokusit o výstup přes Mummeryho žebro, což se doposud nikomu na světě nepodařilo.

Ve Velkém Borku se rozhodli obnovit masopustní tradici, a tak se v sobotu 9. února areál fotbalového hřiště zaplnil maskami.

OBRAZEM: Velkoborecký masopust vyšel na jedničku

Velký Borek - Ve Velkém Borku se rozhodli obnovit masopustní tradici, a tak se v sobotu 9. února areál fotbalového hřiště zaplnil maskami. Nechyběl medvěd, Lucifer či ženich a nevěsta, stará Blažková, sovička, traktor John Deere či mrtvá duše.

Jirka s Danem se rozhodli pro první letošní plavbu.

Nedočkaví vodáci se o víkendu vydali na Sázavu

Světlá nad Sázavou - Ač se měsíc únor nestačil přehoupnout do své druhé poloviny a pravověrní vodáci své řeky neodemkli, na Sázavě ve Světlé nad Sázavou se v sobotu 9. února krátce před polednem objevili dva vodáci s nafukovacími kanoemi. Jirka z Veverské Bítýšky a Dan z Velkého Meziříčí se vydali na svou první letošní plavbu.

Ilustrační foto

Silničáři se bojí, že dojde sůl

Silničáři už za letošní zimu vysypali v Plzeňském kraji 27 tisíc tun soli. Potýkají se s problémem nedostatku produkce z Německa. Hrozí, že sůl dojde.

Anděl páně 1 na otáčku v Krumlově.

Zimní otáčko rozesmál Anděl Páně

Český Krumlov – Místo šatů deku a čepici a jako vstupenku lahvinku s alkoholem potřebovali v sobotu diváci na českokrumlovské točně. Tradiční zimní představení, tentokrát Anděla Páně 1, tu sehrál spolek Proradost.

Ilustrační foto.

Archeologové u kostela našli zdi někdejšího domu

Brno – Opravy brněnské Zábrdovické ulice spolu s přilehlým mostem zaměstnaly kromě dělníků také archeology. Výkopy se táhnou i do Lazaretní ulice před zábrdovický kostel a premonstrátský klášter, který založil Lev z Klobouk ve třináctém století.

Ilustrační fotografie.

Skiareály zaplnily desetitisíce lyžařů, užívali si i běžkaři

Úspěšný víkend mají za sebou skiareály, zejména ty na horách, zalyžovat si přijely desetitisíce lidí. Podmínky byly i přes víkendovou oblevu výborné. Slabší návštěvnost zaznamenaly některé níže položené areály. Provozovatelé to přičítají teplejšímu počasí a jarním prázdninám, kdy lidé odjíždějí do hor. Méně lyžařů než obvykle bylo také v některých zimních střediscích Jizerských hor, a to kvůli závodům běžkařů. Někde působil problémy vítr.

Desátý ročník fotbalového turnaje 'O pohár starosty města Příbram' v areálu Spartaku Příbram.

Na Spartaku vládly Sedlčany

Příbram /FOTOGALERIE/ - O pohár starosty města Příbram se letos hrálo již podesáté. Jeho premiérovým vítězem se stali hráči Sedlčan, kteří během turnaje potvrdili pověst penaltových specialistů, protože právě v rozstřelech rozhodli oba dva své duely. Ten finálový proti rezervnímu týmu Táborska zvládli po remíze 1:1 v základní hrací době poměrem 4:2. Na třetím místě skončil domácí Spartak Příbram, který odsunul na poslední místo SK Rakovník.

Přemysl Ježek v historickém kostýmu na Jizerské 50

Jizerská 50: Nejdřív jel Přemysl Ježek postaru, pak si dal padesátku

Bedřichov /ROZHOVOR/ - Jeden den vyrazil na trať v historickém kostýmu a s bílou šálou jako úředník, další den pak na kvalitních lyžích a plný síly a odhodlání zdolat letošní Jizerskou padesátku. Takový byl lyžařský víkend Přemysla Ježka z Liberce, který si první den zpestřil v kostýmu a poslední den padesátkou.

Celkem 34 posádek vyrazilo na trasu 39. ročníku Zlatého nugetu Bečánova.

Počasí letošnímu Nugetu přálo

Obecnice /FOTOGALERIE/ - Už po devětatřicáté vyrazily druhou únorovou sobotu přes tři desítky posádek na trasu Zlatého nugetu Bečánova. Jedná se o závody netradičních „psích spřežení“, které soutěží ve dvou kategoriích - chrti a exoti. Závod každoročně prověří jak fyzičku závodníků, tak jejich smysl pro recesi.

Hod trpaslíkem z filmu Vlk z Wall Street

Víte, kde je zakázáno házet trpaslíky nebo jíst žáby? Sedmnáct kuriózních zákonů

Řada zemí, jejich částí i měst dodnes ve svých právních normách nese pozůstatky nařízení z dob dávno minulých, existují ale i zcela nové předpisy, nad kterými zůstává rozum stát. Nenechte se ale ošálit, v internetových žebříčcích často figurují takové, které jsou zcela smyšlené. Deník.cz vám však přináší několik skutečně platných bizarních zákonů. Například ty z Ameriky stojí opravdu za to. 

K redukci vrásek se často pužívají injekce botoxu.

Le Figaro: Vráskám se nevyhneme. Ale je nutné proti nim bojovat?

Nezmůžeme proti nim nic, nebo jen velmi málo. Vrásky nevyhnutelně ukazují na náš věk. Můžeme si na ně zvyknout, nebo se pokusit je zmírnit. Vrásky se objevují i přesto, že jsme proti nim léta používali nejrůznější krémy. S jejich nástupem vedeme nerovný boj. Ve většině případů se objevují kolem třicítky, někdy ještě dříve, anebo naopak až po čtyřicítce, píše francouzský deník Le Figaro.

Výr velký

Výlet za výřím houkáním

Nasavrky – Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, regionální pracoviště východní Čechy pořádá ve čtvrtek první letošní akci s názvem „Za výřím houkáním“.

Mráz na podzim. Ilustrační foto.

Teploty přes den se v příštích čtyřech týdnech udrží na nulou

Z následujících čtyř týdnů bude právě ten nadcházející nejchladnější, teploty přes den se ale udrží nad nulou. Celé období od 11. února do 10. března bude teplotně i srážkově průměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační foto

Příští týden se ochladí. Denní teploty se ale udrží nad nulou

Z následujících čtyř týdnů bude právě ten nadcházející nejchladnější, teploty přes den se ale udrží nad nulou. Celé období od 11. února do 10. března bude teplotně i srážkově průměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

Požár - ilustrační foto

Středočeské požáry si loni vyžádaly 20 obětí

Střední Čechy - Dlouhodobému průměru se výjezdy z roku 2018 výrazněji nevymykají. Tak krajský vyšetřovatel požárů Libor Pospíšil komentoval v sobotu zveřejněné statistické údaje týkající se činnosti středočeských hasičů v uplynulém roce. Hasiči loni v celém kraji zaznamenali 14 988 událostí, což proti roku 2017 představuje nárůst o 135.