Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

živnostenský list

V Česku loni přibylo přes šedesát dva tisíc živnostníků

Praha - V ČR v roce 2016 přibylo 62 410 nových živnostníků, což je o 2,2 procenta méně než v roce 2015. Celkový počet živnostníků stoupl na 2,1 milionu, podnikatelskou činnost však vyvíjí jen 49 procent z nich. Třetina nových živností byla vydána v oblasti obchodu a dvě pětiny nových podnikatelů jsou ženy.

Ilustrační foto.

Školní poradci mají směrovat děti k technice

Liberecký kraj - Perspektivu a zajištění slibují absolventům technických oborů jedním hlasem zástupci oborových svazů, měst a firem v regionu. Školní výchovní poradci se učili, jak dětem žádané obory více přiblížit.

Ilustrační foto.

Školní poradci mají směrovat děti k technice

Česká Lípa - Perspektivu a zajištění slibují absolventům technických oborů jedním hlasem zástupci oborových svazů, měst a firem v regionu. Školní výchovní poradci se učili, jak dětem žádané obory více přiblížit.

Ilustrační foto

Zákaz kouření je příliš tvrdý, myslí si i nekuřáci

Nymbursko /ANKETA/ - Zákaz kouření. Tento nápis už od 31. května uvidí návštěvníci všech restaurací, hospod, kaváren, barů, klubů a dalších zařízení provozujících stravování. Plošný zákaz kouření v těchto provozovnách nařizuje protikuřácký zákon, který nedávno schválila sněmovna.

Ilustrační foto

Zákaz kouření je příliš tvrdý, myslí si i nekuřáci

Boleslavsko /ANKETA/ - Zákaz kouření. Tento nápis už od 31. května uvidí návštěvníci všech restaurací, hospod, kaváren, barů, klubů a dalších zařízení provozujících stravování. Plošný zákaz kouření v těchto provozovnách nařizuje protikuřácký zákon, který nedávno schválila sněmovna.

Ilustrační foto

Zákaz kouření je příliš tvrdý, myslí si i nekuřáci

Mělnicko /ANKETA/ - Zákaz kouření. Tento nápis už od 31. května uvidí návštěvníci všech restaurací, hospod, kaváren, barů, klubů a dalších zařízení provozujících stravování. Plošný zákaz kouření v těchto provozovnách nařizuje protikuřácký zákon, který nedávno schválila sněmovna.

Ilustrační foto.

Komentář Stanislava Šulce: Sociální bydlení? Nutná bolest

Vláda schválila návrh zákona o sociálním bydlení, který patřil mezi priority ČSSD a měl by se stihnout schválit ještě v tomto volebním období. Že to bude parlamentní řež, ke které se vyjádří kde kdo, je jasné stejně jako to, že důsledky přijatého zákona budou bolet. Přesto je důležité, aby stát konečně začal řešit jeden z největších průšvihů dnešního systému.

Ilustrační foto.

Finanční správa vydala příklady k EET pro neziskové organizace

Finanční správa dnes zveřejnila sborník příkladů, kdy musí či nemusí neziskové organizace vést elektronickou evidenci tržeb (EET). Správa o tom informovala v tiskové zprávě. Jde mimo jiné o reakci na dotazy starostů, kteří si stěžovali, že venkovské spolky musejí i přes svou dobrovolnickou činnost evidovat tržby při překročení ročního obratu 175 000 korun.

Vybíjení dvaceti tisíc kusů drůbeže v Blatné.

Blatenská ryba sčítá škody

Blatná - Společnost Blatenská ryba i přes téměř likvidační následky ptačí chřipky tento směr svého podnikání nezruší.

Studentská firma SitUp! představuje multifunkční lavičku

Je libo stůl, nebo lavičku, či snad lavičku se stolečkem?

Česká Třebová – „Nebaví vás už obyčejné lavičky? Nás také ne! Proto jsme se rozhodli vyrobit multifunkční," hlásají členové studentské firmy SitUp!, kterou tvoří skupina českotřebovských studentů oboru logistika a management.

Ocenění za celkové druhé místo putuje do Slavkova u Brna.

Nejlepší město pro byznys v kraji? Hodonín

Jižní Morava – Nejlepší prostředí pro své firmy mají podnikatelé v Hodoníně. Město se umístilo na prvním místě ve srovnávacím výzkumu společnosti Communa, stejnou příčku obsadilo i v kategorii přístupu státní správy. „Hodonínští podnikatelé platí nejméně za vodné a stočné, nejnižší poplatky za předzahrádku nebo nízkou daň z nemovitosti," vysvětlil některé z parametrů hodnocení za Communu Jakub Splavec.

Úřad práce. Ilustrační foto.

Na konci února hledalo práci přes 16 tisíc lidí

Liberec - Nezaměstnanost v Libereckém kraji klesla v únoru na 5,2 procenta. Podle informací Úřadu práce ČR (ÚP), hledalo na konci měsíce práci 16.089 lidí, na konci ledna jich bylo ještě o 298 víc. 

žena - podnikatelka

Nejlépe se ženám podniká na druhém konci světa

Praha - Ženy mají nejlepší prostředí pro podnikání na Novém Zélandu, v Kanadě a ve Spojených státech. V Evropě jsou k podnikání žen nejvstřícnější ve Švédsku, v Belgii a v Británii. Česko skončilo až na 35. místě z 54 hodnocených zemí. Údaje vyplývají ze studie společnosti Mastercard o podnikání žen v různých zemích.

Jesenický hotel Slovan s obchodním centrem Alkron

Slovan a Alkron chtějí koupit jejich nájemci. Město se nebrání

Byla to největší investice, kterou jesenická radnice od Sametové revoluce uskutečnila. Po deseti letech od dvousetmilionové rekonstrukce hotelu Slovan a stavby obchodního centra Alkron město kontaktovali nájemci obou budov. S dotazem, zda by je bylo ochotné prodat.

Vedoucí a prodavačka v jedné osobě Václava Hlaváčková za pultem prodejny v Dlažkově na Klatovsku, kterou provozuje tamní obecní úřad, aby si zejména starší lidé měli kde nakoupit.

Klasické malé prodejny potravin pomalu zanikají

Praha - Pokles počtu prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v ČR dále pokračuje. Obchodů s plochou menší než 400 m2 v loňském roce ubylo meziročně o 1,5 procenta na 13 437, přičemž mizejí hlavně ty nejmenší.

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v Praze-Holešovicích.

NKÚ: Dotace pro venkov jsou často neúčinné, bezúčelné a nehospodárné

Budeme pořádat tematické víkendy pro ženy a mládež, slíbili majitelé Penzionu Březiny. A získali dotace Evropské unie na dostavbu budovy. Během tří let však tematický víkend proběhl v penzionu pouze dvakrát. Zjistili to zaměstnanci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kteří prověřovali, jak v letech 2007 a 2013 hospodařilo ministerstvo zemědělství se čtyřmi miliardami korun na rozvoj venkova.

Ivan Hoffman

Lvi pro Masaryka

Za rekordních 12 Českých lvů vděčí film Masaryk nepochybně i Janu Masarykovi, bez jehož životopisu by herci neměli co hrát a režisér co točit. Film, který se teprve začne promítat, předchází samá chvála a je předurčen k úspěchu. Bylo by zajímavé vědět, zda v Masarykovi tušili příští filmovou hvězdu jeho současníci. Spíše asi nikoli.

Pokladna EET. Ilustrační foto.

Další změna. Hasičské plesy budou bez EET

Příležitostné pořádání plesů nebo dalších kulturních akcí například vesnickými a dobrovolnickými spolky by nemělo podléhat elektronické evidenci tržeb (EET). Finanční správa by ohledně toho měla příští týden zpřesnit metodiku.

Podnikání s vycházkovými holemi začala třicetiletá Renata Machová z Brna ve vestibulu panelového domu. Dnes už má rok kamenný obchod v brněnském Komíně.

Brňanka podniká s vycházkovými holemi. Pro jednu si přijel i jordánský šejk

/FOTOGALERIE/ - Podnikání s vycházkovými holemi začala třicetiletá Renata Machová z Brna ve vestibulu panelového domu. Když přišel zákazník, musela mu hůlku přinést před dům. „Vracela jsem se nahoru proměnit peníze, bylo to složité," popisuje. Internetový obchod s holemi tak provozovala ještě za studia sociální pedagogiky tři a půl roku. „V té době se mi narodila dcera a z dětského pokoje se stala pracovna. Balili jsme po nocích," vzpomíná.

Lukáš Freisler, Sýrárna: Já jsem na to EET už dlouho předem připravený. Co se týče technického provozu, tak v tom problém žádný nebyl. Samozřejmě se nám lépe dýchalo bez toho podrobného zkoumání tržeb.

Aktuálně z Plzeňska: kvůli EET skončila prodejna po 27 letech

Potíže, nebo dokonce fatální rozhodnutí, zda zavřít, řeší v těchto dnech majitelé především mimoplzeňských obchůdků. Naopak podpořit živnostníky se rozhodli zastupitelé v jihoplzeňském Čížkově, a tak několika prodejnám pokladny koupili.

Podnikání s vycházkovými holemi začala třicetiletá Renata Machová z Brna ve vestibulu panelového domu. Dnes už má rok kamenný obchod v brněnském Komíně.

Brňanka podniká s vycházkovými holemi. Pro jednu si přijel i jordánský šejk

Brno /FOTOGALERIE/ - Podnikání s vycházkovými holemi začala třicetiletá Renata Machová z Brna ve vestibulu panelového domu. Když přišel zákazník, musela mu hůlku přinést před dům. „Vracela jsem se nahoru proměnit peníze, bylo to složité," popisuje. Internetový obchod s holemi tak provozovala ještě za studia sociální pedagogiky tři a půl roku. „V té době se mi narodila dcera a z dětského pokoje se stala pracovna. Balili jsme po nocích," vzpomíná.

Ilustrační foto.

Trhovcům by zavedení EET problémy přinést nemělo

Počínaje středou byla zahájena druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET), do které mimo jiné spadají také stánkaři. Naši redakci zajímalo, jak jsou na EET připraveni v Opavě, kde 30. března začnou tradiční velikonoční a po nich pak i farmářské trhy. Obě akce organizuje město.

Home Credit

Skupina Home Credit vykázala loni čistý zisk 5,7 miliardy korun

Podnikání v asijských zemí i návrat k ziskovosti v Rusku. To jsou hlacní důvody, proč skupina Home Credit loni vykázala čistý zisk 210 milionů eur (5,67 mld. Kč), v roce 2015 dosáhla ztráta 41,6 milionů eur (1,1 mld. Kč). Oznámila to dnes firma, která je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA.

Unikátní pohled do kultury podnikání i vztahů mezi zákazníky a dodavateli v devatenáctém století nabízí ústecké muzeum.

FOTO: Za bednu mýdla a svíček klient zaplatil jen pár zlatých

Ústí nad Labem - Unikátní pohled do kultury podnikání i vztahů mezi zákazníky a dodavateli v devatenáctém století nabízí ústecké muzeum. Vystavuje totiž krasopisně a česky vypsaný účet firmy Georg Schicht pro svého zákazníka Antonína Hovorku z Vražkova. Pochází z 28. března roku 1892.