Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Setkání s hejtmanem Janech Grolichem uspořádal Deník v budově krajského úřadu v brněnské ulici Cejl. Uskutečnilo se ve čtvrtek 18. dubna.

Obce bojují s úbytkem obyvatel. Podporujeme bydlení a podnikání, tvrdí Grolich

Rozdíl mezi ekonomicky prosperujícím Brnem a regiony, odkud lidé odchází, se zvětšuje. Představitelé kraje se snaží hledat cesty, jak obyvatele v ekonomicky znevýhodněných oblastech udržet. „Vyhlásili jsme dotační program na podporu bydlení a také podnikání. Starostové mohou třeba zasíťovat pozemky, demolovat staré nemovitosti nebo budovat nové za účelem bydlení nebo podnikání. Zatím byl zájem hlavně o bydlení, proto jsme rozvolnili podmínky u programu pro podnikání," řekl na čtvrteční akci Setkání s hejtmanem, kterou pořádal Deník, Jan Grolich.

Nikola Skutková a Eva Hrušková

Svěřenské fondy: nástroj pro ochranu majetku

Svěřenské fondy se stávají stále populárnějším nástrojem, jak zajistit a ochránit majetek. Tento právní institut, jehož kořeny sahají až do středověku, nabízí inovativní způsob, jak oddělit majetek od osobního vlastnictví, a současně zajistit jeho dlouhodobé řízení a využívání.

Výběrový program Women in Tech. Ilustrační foto

Nápady, které mají šanci změnit Česko: Startuje třetí ročník Women in Tech

Vzdělávací program Women in Tech zná své letošní účastnice. Čtyři talentované ženy, jejichž podnikatelské projekty zaujaly odbornou porotu, čeká celoroční vzdělávání, o které se postarají dva hlavní partneři. Společnost Huawei poskytne své experty v oblasti technologií, kteří se s účastnicemi podělí o relevantní know-how, zatímco Hospodářská komora České republiky prostřednictvím Výzkumného ústavu pro inovace a podnikání zajistí řadu vzdělávacích workshopů.

Kurz je vhodný pro ty, kteří jsou zaměstnaní, na rodičovské dovolené i pro studenty.

Praktický kurz naučí, jak v Tanvaldu podnikat bezpečně a s minimem rizik

Jak získat klíč k úspěšnému podnikání? Město Tanvald ve spolupráci s projektem Podnikni to! nabízí občanům bezplatný kurz, který jim pomůže změnit jejich podnikatelskou vizi na realitu. Naučí se najít podnikatelské příležitosti a postupně je transformovat do úspěšných a ziskových projektů. 

Slavnostní otevření sdílených kanceláří Skvérko, 3. dubna 2024, Třinec.

Třinec má první sdílené kanceláře. Sloužit budou nejen místním podnikatelům

V centru Třince vznikl prostor, který mohou využít lidé k práci a podnikání. Ostrý start sdílených kanceláří Skvérko v kulturním centru Trisia ještě ani oficiálně nezahájil provoz a již je obsazeno první z dlouhodobých míst k pronájmu. Těch je v kancelářích spojených s kuchyňkou a seminární místností celkem osm.

Ilustrační foto

Letní nejen technologická škola Summer School pro dívky proběhne ve Varšavě

Již páté pokračování vzdělávací iniciativy Summer School for Female Leadership in the Digital Age se bude konat od 21. do 26. července 2024 v polské Varšavě. Týdenní kurz pořádá European Leadership Academy společnosti Huawei každým rokem v jedné z evropských metropolí. Před dvěma lety jej hostila také Praha. Účastnice programu projdou intenzivním školením od špičkových expertů, mentorů a lídrů v oboru, srovnatelným s výběrovými MBA programy předních univerzit. 

Setkání rodinných firem Family Business Week v Brně.

Externí management pomáhá rodinným firmám k úspěchu a stabilitě

Další setkání rodinných firem Family Business Week hostila v polovině března v Brně-Slatině rodinná firma Renocar. Tentokrát se v rámci debaty řešilo, jaké výhody přináší externí management v rodinných firmách. Jako druhé pak bylo probíráno téma role rodinných firem v rozvoji regionu a spolupráce s krajem.

Fiktivní firma opět v realitě

Fiktivní firma opět v realitě

Mezinárodní veletrh fiktivních firem se po 3leté covidové pauze dočkal znovu své reálné podoby. Holešovický areál hostil studentské podnikání a poličská SOŠ a SOU nesměla chybět. Navíc se dočkala úspěchu.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (vlevo) a rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Milan Adámek podepsali dohodu o spolupráci mezi krajem a univerzitou; 18. březen 2024

Hejtman Holiš a rektor Adámek podepsali spolupráci mezi krajem a univerzitou

Dohodu o dlouhodobé spolupráci podepsali v pondělí 18. března na krajském úřadě hejtman Radim Holiš za Zlínský kraj a rektor Milan Adámek za Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Společným cílem je vytváření podmínek pro rozvoj vzdělávání, výzkumu, inovací, podnikání i kvality života v regionu.

Neuvěřitelný počet studentských firem

Neuvěřitelný počet studentských firem

Vznik šesti firem na Střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová Článek Ve školním roce 2023/24 vznikl na Střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová rekordní počet JA firem (Junior Achievement).

Po vstupu do bazaru s použitým zbožím na Benešově třídě v Hradci Králové se zákazník v okamžení přenese z hlučné sídlištní ulice do barevného a pestrého království plného více či méně starého zboží všeho druhu.

Mohl být slavný hradecký fotbalista, nyní je vetešník. Zboží vozí z Německa

/VIDEO, FOTO/ Na Benešově třídě v Hradci Králové se skrývá bazar, kde minulost ožívá v každém kousku nabízeného zboží. Jiří Bláha, bývalý fotbalista a nyní majitel obchodu, pro Deník odhalil, jak se z vrcholového sportu dostal k podnikání v oblasti starožitností a použitého zboží. Jeho příběh je příkladem nečekané životní změny a vášně pro objevování skrytých pokladů.

Málo zákazníků, ostrá konkurence a zchátralé okolí drtí obchodníky na Benešově třídě v Hradci Králové.

Málo zákazníků, ostrá konkurence a omšelé okolí drtí obchodníky na Benešovce

/VIDEO, FOTO/ Neudržovaný stav Benešovy třídy v Hradci Králové se promítá i do podnikání provozovatelů tamních obchodů. I oni netrpělivě čekají, až dlouho chystaná revitalizace oživí bulvár na největším sídlišti v kraji. Problémů však mají více a někteří se obávají, že budou muset zavřít, stejně jako jejich předchůdci. Z původních podnikatelů zbylo několik posledních.

Špičkové lezecké chyty bodují v Evropě i ve světě

Začínal v kůlně na dřevo. Teď jeho špičkové lezecké chyty bodují ve světě

Patnáct let rozvíjel kariéru ve sklářském průmyslu. Poté se Tomáš Riese z Tisé u Ústí nad Labem rozhodl splnit si svůj sen a přestoupil do nejistých vod podnikání. S kamarádem založil firmu VirginGrip vyrábějící polyuretanové lezecké chyty a prorazil s nimi u nás, ale ještě více v zahraničí, kam dodává většinu produkce. A ačkoliv naráží v byznyse i na řadu problémů, stále zůstává optimistou…

Špičkové lezecké chyty bodují v Evropě i ve světě

Špičkové lezecké chyty od šikuly z Teplicka šokují svět. Začínal s nimi v kůlně

Patnáct let rozvíjel kariéru ve sklářském průmyslu. Poté se absolvent teplického gymnázia Tomáš Riese rozhodl splnit si svůj sen a přestoupil do nejistých vod podnikání. S kamarádem založil firmu VirginGrip vyrábějící polyuretanové lezecké chyty a prorazil s nimi u nás, ale ještě více v zahraničí, kam dodává většinu produkce. A ačkoliv naráží v byznyse i na řadu problémů, zůstává tento rodák z Dubí na Teplicku optimistou…

O vouchery od kraje na rozvoj podnikání je zájem.

O vouchery od Ústeckého kraje na rozvoj podnikání je zájem

Ústecký kraj spustil příjem žádostí o dotace pro malé a střední podnikatele z Operačního programu spravedlivá transformace 2021–2027. Jedná se o celkem tři programy: Voucher pro rozvoj podnikání, Inovační voucher a Digitální voucher.

Filip Dvořák, viceprezident Hospodářské komory ČR

Ceny energií jsou klíčové i pro malé podnikatele, říká Filip Dvořák

Ceny a dostupnost energií, jejich zdražování, energetická náročnost… Pro podnikatele a firmy pilíře jejich podnikání. Jak jsme na tom v porovnání s ostatními zeměmi, jak velký problém to pro firmy a podnikatele bude a dá se tomu ještě předejít? Na to vše se Deník ptal Filipa Dvořáka, viceprezidenta Hospodářské komory ČR.

Stodola klub Kladno v Zádušní ulici.

Podnikatelé prý dluží městu tři koruny, provozovnu musí proto opustit

Kladno - Stodola klub Kladno v Zádušní ulici, kde jsou o víkendech pořádány diskotéky, bude muset co nevidět vyklidit prostor. Dva slánští podnikatelé, kteří v této městské budově zejména o víkendech a v létě provozují hudební a taneční akce podle vedení radnice nedodrželi smluvní podmínky a do tří měsíců se musí vystěhovat. Rozhodli o tom kladenští radní.

Stodola klub Kladno v Zádušní ulici.

Podnikatelé prý dluží Kladnu tři koruny. Provozovnu musí proto opustit

Stodola klub Kladno v Zádušní ulici, kde jsou o víkendech pořádány diskotéky, bude muset co nevidět vyklidit prostor. Dva slánští podnikatelé, kteří v této městské budově zejména o víkendech a v létě provozují hudební a taneční akce podle vedení radnice nedodrželi smluvní podmínky a do tří měsíců se musí vystěhovat. Rozhodli o tom kladenští radní.

Eva Rýdlová, masérka VK ČEZ Karlovarsko

„Nejhezčí kluci v extralize? Kluci z Karlovarska,“ míní Eva Rýdlová

Karlovy Vary – Je nedílnou součástí všech volejbalových bitev VK ČEZ Karlovarsko, ale především je hlavní součástí týmu. O kom že je řeč? O věčně usměvavé a vždy pozitivně naladěné masérce extraligového šampiona EVĚ RÝDLOVÉ, která s Karlovarskem prožívá vítězství i porážky.

Akce na počest zavražděného novináře Jána Kuciaka

Budu se o vás a vaši rodinu zajímat. Web zveřejnil telefonát Kuciaka s Kočnerem

Několik měsíců před vraždou vyhrožoval podnikatel Marian Kočner slovenskému novináři Jánu Kuciakovi, že na něj a jeho rodinu najde špínu. Vyplývá to z nahrávky, kterou zveřenila redakce Aktuality.sk, kde zavražděný novinář před smrtí pracoval. Kuciak o tom také podle serveru informoval Generální prokuraturu, ta však nic nepodnikla. Redakce nahrávku uveřejnila ku příležitosti ročního výročí od vraždy novináře a jeho snoubenky.

Sotirios Zavalianis, zakladatel a majitel společnosti AKESO Holding.

Středočeského podnikatele roku náhodou přivál vítr dějin z řeckých hor

Střední Čechy - V celostátním finále podnikatelské soutěže bude Středočechy reprezentovat Řek. O letošním vítězi krajského kola soutěže EY Podnikatel roku rozhodla porota, v níž měli významné zastoupení vítězové minulých ročníků. Její verdikt přiřkl prvenství zakladateli a majiteli společnosti AKESO Holding, jimž je Sotirios Zavalianis.

Ilustrační fotografie.

Vloni zaniklo rekordní množství firem. Selhala u nich generační výměna

V roce 2018 ukončilo sovu činnost zaniklo 12 692 českých společností, což je nejvyšší číslo za posledních sedm let. Podle společnosti Bisnode, která statistiku přinesla, to přitom nebyly firmy nově založené. Typická vloni zaniklá společnost působila na trhu více než dvacet let v oblasti správy nemovitostí, obchodu a služeb a sídlila v Praze.

Pohled na hotel Slovan a obchodní centrum Alkron.

Prodej Slovanu a Alkronu je stále ve hře

Byla to největší investice města Jeseníku po roce 1989. Nyní je ve hře, že rekonstruovaný hotel Slovan a sousední novostavba obchodního centra Alkron bude na prodej. O budovy projevují již delší dobu zájem jejich současní nájemci. Za jakých podmínek a zda vůbec je město prodá, bude záležet na rozhodnutí zastupitelů.

Studenti obchodní akademie s ředitelkou tachovského červeného kříže při předání sbírky.

Studenti věnovali oblečení červenému kříži

Stříbro, Tachov – Charitativní sbírku oblečení uspořádali studenti třetího ročníku obchodní akademie Gymnázia Stříbro, kteří v rámci studia založili studentskou firmu s názvem Baxtil Company. Tvoří ji 16 studentů.

Autodrom Most plánuje velké novinky

Na autodromu v Mostě má vzniknout nový hotel, který sníží hluk z aut

/STUDIE/ Mostecký autodrom chystá velké změny, které by měly oživit místní cestovní ruch a podnikání. Vlastník chce do víceúčelového areálu investovat desítky až stovky milionů korun. V plánu má například výstavbu hotelu, nové restaurace, zdravotnického střediska, parku pro dobrodružné terénní jízdy a speciálního polygonu pro testování aut budoucnosti. Počítá se i s rekonstrukcemi původního zázemí.

Ilustrační foto

Rodinné firmy si polepší, vláda chystá plán, jak na to

Téměř devadesát procent českých firem tvoří podniky vlastněné rodinnými příslušníky. V současnosti ale od státu zvláštní podporu nemají, a to i přesto, že tvoří základ zdravé ekonomiky. To se ale má změnit. Vláda totiž finišuje s návrhem, který může institut rodinné firmy zanést přímo do zákona.

Český premiér Andrej Babiš

Krvavá práce za málo peněz. V Babišově drůbežárně pracují migranti, tvrdí Němci

Světová média si opět všímají podnikání českého premiéra Andreje Babiše. Reportáž německé stanice Deutsche Welle (DW) přináší svědectví zahraničních pracovníků jeho drůbežárny, kteří se do Česka dostali "za podivných okolností" a pracují zde za nevyhovujících podmínek. Reportéři upozorňují, že je to v přímém rozporu s protiimigrantským postojem Babišovy vlády.     

Sociální podniky. Firmy, které zaměstnávají lidi s handicapem.

Nová pravidla pro firmy. Sociální podniky snáze získají veřejné zakázky

Dávají v Česku práci desetitisícům lidí, doposud však byla jejich podpora a regulace poměrně nejasná. Řeč je o takzvaných sociálních podnicích, kterých je 232. To se však má změnit. Vláda totiž předložila návrh zákona, který má tomuto podnikání umožnit další rozvoj i větší podporu od státu.

Vinobraní v rodinném vinařtví Vaďura v Polešovicích.Viniční trať Míšky  odrůda Ryzlink rynský

Česko mezi vinařskými velmocemi? Pomáhá tomu i klimatická změna

Čísla hovoří jasně: Za posledních 60 let se zvýšila průměrná teplota na jižní Moravě o 1,5 stupně. Zatímco dřív tuzemští vinaři každý rok napjatě sledovali cukernatost hroznů, od níž se odvíjí mimo jiné zatřídění vína (zda může být prohlášeno za přívlastkové), v posledních letech už přívlastková vína dělají relativně snadno. Ročník 2018, jeden z nejteplejších v novodobé historii, je toho neklamným důkazem.

Ilustrační foto

Lékárna U Matky Terezy je už zavřená

Čimelice – Dva roky hledala někoho, kdo by po ní v Čimelicích provozoval lékárnu, ale marně. Lékárnice Jana Hesounová se proto po více než 22 letech rozhodla Lékárnu U Matky Terezy zavřít. Živnost ukončila k poslednímu lednu.

Poslanecká sněmovna

Zmírnění autorského zákona neprošlo. Za reprodukci hudby budou platit všichni

Sněmovna odmítla snahu senátu osvobodit od autorských poplatků provozovny, v nichž hudba není předmětem podnikání, ale tvoří pouze kulisu. Novelu autorského zákona, která usnadňuje přístup zdravotně postižených k literatuře a notovým záznamům, schválili poslanci v původní verzi. Informovaly o tom České noviny. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Zdravotní středisko na Dlouhé třídě v Havířově-Podlesí.

Nemůžeme pracovat, ale nájem platit musíme, stěžují si nájemci středisek

Dělníci začali s opravami dvou zdravotních středisek v Havířově-Podlesí - na Dlouhé třídě a ve Studentské ulici. Během tři až čtyř měsíců kompletně vymění okna, dveře, elektroinstalaci, sociální zařízení, objekty budou zatepleny a dostanou novou střechu, což bude stát více než 30 milionů korun.

Radek Motlík

Motlík změnil názor. Ve druhé bundeslize oživí kariéru

Plzeň – Odvolávám, co jsem slíbil. Tahle hláška krále ze známé české pohádky se dá použít na čerstvé rozhodnutí házenkářského brankáře Radka Motlíka. Na podzim loňského roku oznámil konec kariéry, ale teď se ji rozhodl restartovat. Bývalý gólman Talentu Plzeň totiž podepsal smlouvu s týmem německé druhé bundesligy Dessau-Rosslauer HV 06.