Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Ilustrační foto.

Obce můžou zvýšit poplatek za vjezd autem nově až na 200 korun

Praha - Obce a města mají nově možnost zvýšit maximální poplatek za povolení vjezdu autem do vybraných částí z nynějších 20 korun až na 200 korun za každý započatý den. Umožnil to vládní daňový balíček, který vstoupil v účinnost v sobotu 1. července. Poplatek se podle zákona vybírá za vydání povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst, kam vjezd jinak zakazuje dopravní značka.

Jan Šnelzer vyráběl trpaslíky déle než třicet let.

První trpaslík vznikl natruc manželce

Kunžak – Před sedmatřiceti lety si původní profesí elektrikář Jan Šnelzer řekl, že vyrobí manželce zahradního trpaslíka. Naschvál, jako ukázku kýče. 

Markéta Madmarová s Jiřím Šmejkalem, regionálním vítězem z Královéhradeckého kraje

Rozjezdy přitahují stále více zájemců

Markéta Madmar, manažerka firemního segmentu společnosti T-Mobile, je už řadu let předsedkyní odborné poroty, která hodnotí projekty zapojené do soutěže T-Mobile Rozjezdy. Do letošního 7. ročníku se přihlásilo 443 projektů, což je nejvíce za dobu trvání programu. Podle organizátorů je to dáno tím, že Rozjezdy jsou pro drobné podnikatele stále větší pomocí a příležitostí pro realizaci záměru.

Ilustrační foto.

V odchovně prasat panuje přísná hygiena

Kojetín – Přísná bezpečnostní opatření a hygiena. To je podle inženýra Petra Pavliše z akciové společnosti Provem jediná možnost, jak chránit domácí chovy prasat před hrozbou afrického moru. Společnost Provem sídlí nedaleko obce Kojetín na Havlíčkobrodsku.

IKONICKÁ ŽENA ZA PULTEM Kateřina Pittlová.

Retromuzeum připomíná doby už dávno minulé

Nejdek - Unikátní Retromuzeum otevřeli Ladislav Sýkora s Ladislavem Štrosnerem v Nejdku. O víkendu měli návštěvníci první šanci prohlédnout si hned dvě expozice, které vznikly ve vile z roku 1927.

Dětský domov v Nové vsi u Chotěboře v sobotu slavil 65 let existence.

Cvičný byt učí děti z dětského domova v Nové Vsi samostatnosti

Nová ves u Chotěboře – Už celých 65 let existence si v sobotu připomněl dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře. Návštěvníkům vedení domova představilo v rámci dne otevřených dveří i takzvaný cvičný byt, kde se obyvatelé domova připravují na vstup do samostatného života.

Nejstraší výčepní na jižní Moravě František Tesař.

Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, povídá výčepní z otevřené garáže

Brno - Za dědou do garáže na jedno, říkají stálí hosté, kteří už bezmála dvacet let chodí do brněnské kníničské Rekreační ulice za dobrým pivem. V otevřeném garážovém výčepu je tam téměř každý letní večer přivítá František Tesař. „Dopoledne vyrábím zmrzlinu. Odpoledne se potom věnuji hostům a načepuji jim pivo podle jejich přání," říká pětaosmdesátiletý výčepní Tesař.

Vítězka T-Mobile Rozjezdů Dagmar Dušková: Je to dar z nebes. Hnacím motorem pro mě byla dcera

Hnacím motorem pro mě byla dcera, říká vítězka

Červená Lhota – V sedmém ročníku klání začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy získala první místo u odborné poroty Dagmar Dušková z Červené Lhoty na Třebíčsku s projektem Dančiny dobroty. Svýma šikovnýma rukama dokáže z běžně dostupného farmářského mléka vyrobit kvalitní a zdravé sýry i netradiční výrobky.

Ivan Hoffman

Mafie a peklo

Papež František zorganizoval ve Vatikánu konferenci o korupci a organizovaném zločinu a výsledkem je iniciativa vypracovat právně závaznou doktrínu umožňující exkomunikovat korupčníky a mafiány. Na rozdíl od svých předchůdců, kteří si na korupčníky a mafiány pro jiné důležitější úkoly nenašli čas, se František těmto hříšníkům důsledně věnuje.

Předseda strany zelených Matěj Stropnický

Zelení nabídnou i vizi moderního státu a nesplněné sliby ČSSD

Praha - Zelení chtějí v předvolební kampani, kterou dnes zahájili v prostoru akcelerátoru start-upů na pražském Smíchově, rozšířit okruh příznivců své politiky. Dosavadní voliče středopravých stran plánují oslovit tématem modernizace státu a podpory inovativního podnikání. Zaměřit se chtějí také na témata, která slibovala prosadit sociální demokracie, ale v končící vládě na ně nedošlo. Jde třeba o exekuce či bydlení pro sociálně slabší.

Ilustrační fotografie.

Přepychy uhájily pobočku pošty, která měla být zrušena

Přepychy - Pobočka dále funguje jako Pošta Partner, což je projekt, jehož cílem je zachovat dostupnost poštovní sítě i v malých obcích tím, že je budou provozovány třetími osobami, například budou součástí obecních úřadů.

Andrej Babiš

Film o Babišovi v Přerově promítnou, ale ne v kině

Když před časem v přerovském kině Hvězda odmítli promítat dokument Selský rozum, který zachycuje souvislosti podnikání Andreje Babiše v zemědělství, lidé nechápali a měli pocit, že se město vrací zpět do totality.

Uvolněná atmosféra panující při Víkendu otevřených zahrad na květinové farmě v Mšeckých Žehrovicích.

Prohlídku květinové farmy si nenechaly ujít stovky lidí

Žehrovice - K celostátní akci, kdy se zahrady po celé republice otevírají zvědavým návštěvníkům, se připojila také květinová farma v Mšeckých Žehrovicích. Ve starém stavení a přilehlých pozemcích a loukách tam spolu hospodaří dva mladí lidé a zároveň partneři Karolína Benešová a František Hába. Na usedlosti jsou teprve od března 2016, přesto se u nich Víkend otevřených zahrad letos konal už podruhé. A měl úspěch. Přestože byl jen jeden víkendový den, návštěvníci si sem svoji cestu našli.

Ilustrační foto

Manželskou smlouvu může sepsat jen notář

Nymbursko - Manželství berou české páry čím dál méně vážně. Je stále víc těch, kteří nechtějí, aby byl jejich majetek včleněn přímo do společného jmění manželů (SJM), které vzniká automaticky při uzavření sňatku.

Ilustrační foto

Manželskou smlouvu může sepsat jen notář

Boleslavsko - Manželství berou české páry čím dál méně vážně. Je stále víc těch, kteří nechtějí, aby byl jejich majetek včleněn přímo do společného jmění manželů (SJM), které vzniká automaticky při uzavření sňatku.

Ilustrační foto

Manželskou smlouvu může sepsat jen notář

Mělnicko - Manželství berou české páry čím dál méně vážně. Je stále víc těch, kteří nechtějí, aby byl jejich majetek včleněn přímo do společného jmění manželů (SJM), které vzniká automaticky při uzavření sňatku.

Sapa: Čerstvá zelenina, ovoce a bylinky

Počet vietnamských firem v posledním roce prudce stoupl. Patrně kvůli EET

Počet českých firem, které mají vietnamského vlastníka, se za rok zvýšil o 67 procent. Pravděpodobným důvodem je zavedení EET. V pomyslném žebříčku nejčastějších zahraničních majitelů tuzemských firem se meziročně Vietnam posunul z 29. na 21. místo. Informace vyplývají z databází společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie.

Bez domova je přes 68 tisíc lidí, 120 tisíc o něj může přijít

V Česku je kolem 68 500 lidí, kteří nemají domov. Téměř 120 tisíc dětí a dospělých pak žije v nejistém či nevyhovujícím bydlení a hrozí jim, že o ně přijdou. Uvádí to zpráva o plnění opatření koncepce prevence bezdomovectví, kterou by měla ve středu projednávat vláda. Kabinet zhodnotí, jak se mu daří jednotlivé záměry ke zlepšení situace naplňovat.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda (vlevo) a Country Manager Coface Czech Pavel Schweiner.

Podmínky pro podnikání v Česku se zlepšují. Problémem produktivita práce

Podmínky pro rozvoj podnikání a investice se v regionu střední a východní Evropy stabilně zlepšují. Tyto ekonomiky, včetně české, by ale mohla v budoucnu ohrozit nízká produktivita práce, nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců či robotizace a automatizace. Uvedli to účastníci Country Risk Conference, kterou v Praze pořádala úvěrová pojišťovna Coface. 

Česká obchodní inspekce

Pomoc spotřebitelům, inspektoři ČOI budou mít větší pravomoce

Ministerstvo průmyslu a obchodu již v loňském roce připravilo návrh novely zákona, kterým se mění zákon o České obchodní inspekci. V rámci této novely ministerstvo navrhlo, aby inspektoři České obchodní inspekce mohli při vybraných druzích kontrol používat krycí prostředky, např. změněnou identitu. Návrh dnes dostal v Poslanecké sněmovně „zelenou".

Ilustrační fotografie.

Bez domova je 68.500 lidí, 120 tisíc o něj může přijít

Praha - V Česku je kolem 68.500 lidí, kteří nemají domov. Téměř 120 tisíc dětí a dospělých pak žije v nejistém či nevyhovujícím bydlení a hrozí jim, že o ně přijdou. Uvádí to zpráva o plnění opatření koncepce prevence bezdomovectví, kterou by měla ve středu projednávat vláda. Kabinet zhodnotí, jak se mu daří jednotlivé záměry ke zlepšení situace naplňovat.

Obyvatelé sídliště Písnice při demonstraci proti prodeji bytů.

Společnost ČEZ dokončila prodej bytů v pražské Písnici. Majitelem je CIB

Společnost ČEZ dnes uzavřela kupní smlouvu s CIB RENT PÍSNICE, dceřinou společností CIB GROUP. Předmětem smlouvy je převod vlastnických práv k portfoliu 739 bytů na sídlišti v Písnici. CIB již složila na jistotní účet celou částku dle soutěžních podmínek. Skupina ČEZ prodejem nemovitostí získala 1 276 000 000 korun.

Hledáme odpovědné firmy v našem okolí

Hledáme odpovědné firmy v našem okolí

Odpovědné podnikání má cenu a stále více firem si uvědomuje jeho význam. Důkazem toho je cena TOP Odpovědná firma, která každoročně objevuje nové strategie a projekty, které pomáhají firmám udržet principy CSR, tedy principy společenské odpovědnosti firem.