Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Cyklověž v Hradci Králové.

Drahá cyklověž? Názory se různí

Hradec Králové - Radost a spokojenost na straně jedné, pochybnosti na straně druhé. Zastupitelé kývli na nákup cyklověže, která stojí u hradeckého hlavního vlakového nádraží.

31. května vstoupil v platnost "protikuřácký zákon".

Skutečný dopad protikuřáckého zákona ukáže až zima

Pelhřimovsko, Havlíčkobrodsko – Protikuřácký zákon, který začal platit s úderem středeční půlnoci, za krátkou dobu své existence vzbudil rozporuplné reakce. Provozovatelé stravovacích zařízení se ale shodují na jednom. Opravdový dopad ukáže až zima.

Lidé se loučili s kouřením v restauracích.

Zákazu kouření pomůže státnímu rozpočtu i našemu zdraví

Pokles tržeb v důsledku zákazu kouření bude v řádu jednotek procent a nepřesáhne dvoucifernou hranici, uvádí analytici. I přes snížení daňových příjmů do státního rozpočtu by ale měl být dopad na státní rozpočet z dlouhodobého hlediska pozitivní. Neméně důležitým faktem je, že náklady spojené s léčbou nemocí přímo způsobené kouřením jsou pro stát vyšší než daňové příjmy.

Ilustrační foto.

Kvůli zákonu uzavře asi majitelka hospodu

Region - Pivo, karty, nějaká ta štamprlička a cigáro. Neodmyslitelná kombinace zákazníků hospod v malých obcích. S tím je ale nyní konec. Tedy alkohol smíte popíjet, stejně tak hrát karty, ale už si nesmíte zapálit cigaretu.

Hostinská z Buštěhradu Irena Cebeová je rozhodnutá po 25 letech hospodu zavřít, jestli kvůli zákazu kouření přijde o většinu svých hostů.

Irena Cebeová: Abych měla v lokálu jediného hosta, to se mi ještě nestalo

Buštěhrad - Kladenský deník pokračuje druhý den platnosti protikuřáckého zákona v průzkumu restaurací na Kladensku. Hospůdkou, která odedávna bývala kuřáckou, kde kolikrát nebylo pro dým vidět, je i Restaurace U Junků v Buštěhradu. Zeptali jsme se hostinské Ireny Cebeové, jaká je aktuální situace ve výčepu první červnový den v čase od 11 do 13 hodin.

Lidé se loučili s kouřením v restauracích.

K panáku cigareta zdarma. Lidé se loučili s kouřením v restauracích

Brno /REPORTÁŽ/ - Ve vzduchu je cítit cigaretový kouř a celý podnik zahaluje mlha z konců zapálených cigaret. Je úterý večer a lidé si naposledy zapalují uvnitř svých oblíbených restaurací a kaváren. Od 31. května totiž platí nový protikuřácký zákon, který zapálení cigarety v restauracích i kavárnách zapovídá.

TOP 09 představila 30. května v Praze svoji volební kampaň do podzimních voleb. Na snímku předseda MIroslav Kalousek.

TOP 09 půjde do voleb pod heslem Neuhneme a plánem přijetí eura

Opoziční TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem jde do říjnových sněmovních voleb pod heslem Neuhneme se zvýrazněným EU. V programu, který dnes strana představila v pražské Staré čistírně odpadních vod, slibuje voličům o osm procent nižší sociální pojištění, podporu podnikání, boj proti korupci, otevření penzijní reformy, investice do vzdělávání či zajištění vstupu do eurozoóny. 

Ilustrační foto

Loni vzniklo rekordní množství hospod. Ale jen účelově kvůli EET

V loňském roce vzniklo více než 2200 firem, které podnikají v oblasti stravování a pohostinství, což je nejvíce za posledních pět let. Jedním z důvodů může být zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Na druhou stranu za posledních pět let ubylo v oboru tisíc živnostníků. Vyplývá to z informací poradenské společnosti Bisnode. 

Kouření před hospodou.

Hostinští na východě Čech vymýšlejí kličky, jak zákaz obejít. Uspějí?

Východní Čechy - Zákaz kouření v hospodách flagrantním způsobem porušuje základní práva, zlobí se mnozí hostinští. Další to sice berou jako další ťafku pro jejich podnikání po prosincovém zavedení EET, ale jsou mnohem smířlivější. A samotná veřejnost zákaz kouření v restauracích spíše vítá.

Ilustrační foto.

Loučení s popelníkem

Tento týden odchází do historie kus naší kultury: od 31. května platí v restauracích zákaz kouření.

Jana Humlová.

Vítězkou Rozjezdů v Praze je Jana Humlová se svým projektem Nebaleno

Praha -  Hlavní město v letošním ročníku zastupovalo 112 projektů, o 12 více než loni. Mezi autory s 59 přihláškami převažovali muži. Během regionálního kola, které proběhlo 27. dubna v centrále T-Mobilu v pražských Roztylech, porotu nejvíce zaujala Jana Humlová s kamennou prodejnou bezobalové ekologické drogerie a kosmetiky.

Pošta Partner

Projekt Pošta Partner je dobrá myšlenka, ale nedotažená do konce

Kutnohorsko - Česká pošta jedná arogantně. Přesně na tom se shodli minulý týden starostové Kutnohorska v rámci diskuze na téma zavádění Pošt Partner při setkání starostů obcí sdružených v MAS Lípa pro venkov. Na tom byl jako host přítomen i nyní jíž bývalý vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

Ilustrační foto.

Kraji by mohla pomoci stříbrná ekonomika

Ústecký kraj - Regionům, kde se utlumuje těžba a těžký průmysl, by mohla pomoci takzvaná stříbrná ekonomika. Posílení služeb a výroby zboží pro starší lidi by mohlo přispět k rozvoji těchto oblastí.

Kůrovec na Šumavě.

Řádění kůrovce nemělo zásadní vliv na rozvoj firem v okolí Šumavy

V červnu vstoupí v platnost novela zákona o národních parcích. Někteří odpůrci novely tvrdí, že na fungování firem na Šumavě a v okolí měl zásadní vliv orkán Kyrill a následná kůrovcová kalamita. A že je novela zákona dalším hřebíčkem do rakve firem, které se věnují podnikání souvisejícímu s těžbou dřeva. Jak je to doopravdy?

Studentka Zuzana Foktová navrhla stolek pro těžce postižené děti

Studentka navrhla stolek pro těžce postižené děti

Ústí nad Labem - Pomůcku, která vznikla jako součást diplomové práce, dnes používají ve speciální základní škole. Její autorka teď hledá investory a pilně shání peníze na drahé a velmi náročné atestace.

Státní hranice mezi Českým Těšínem a polským Těšínem.

Poláci se stěhují na českou stranu Těšína

Lezsek Respondek, je Polák, který se před časem rozhodl, že se se svou mladou rodinu přestěhuje do Českého Těšína a bude tam žít. A nejsou rozhodně sami. Do české části Těšína přesídluje stále více polských občanů.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Privilegovaná zvířata

Zatímco v Madridu demonstrují milovníci zvířat proti koridě, v Praze se zavírají do klece před parlamentem kvůli liškám. Milovníci zvířat mají svou volnočasovou aktivitu dobře vyargumentovanou, ale citové vydírání zákonodárců nefunguje. Ve Španělsku drží ochrannou ruku nad býčími zápasy Ústavní soud kvůli zákonu z roku 2013, který koridu prohlásil národním kulturním dědictvím. U nás se poslancům nechce omezovat podnikání v kožešinách a lišky berou spíš jako žádané zboží, než roztomilou šelmu.

Premiér Bohuslav Sobotka.

Vládou prošel věcný záměr zákona o sociálním podnikání

Vláda dnes schválila věcný záměr zákona o sociálním podnikání, který má v budoucnu stanovit jasná pravidla pro sociální firmy i jejich podporu a výhody. Schválení oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Norma měla původně platit od letoška, do voleb se ale už připravit a přijmout nestihne.

Ilustrační foto.

„Bez smlouvy si tě nevezmu, lásko"

Karvinsko - V roce 2014 to bylo jeden tisíc šedesát párů, vloni 1313. Tolik novomanželů z Moravskoslezského kraje si před svatbou zašlo k notáři, aby si tam nechali vypracovat tzv. manželskou smlouvu.