Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Pekárna Na Plechu vrací lidi do života

Pekárna Na Plechu vrací lidi do života

Kvasiny - Netradiční pekárna, v níž se pečou tradiční i neobvyklé dobroty. Voní čokoládou, zázvorem i skořicí, ale pekaři jsou sví. Pracují každý den velmi pilně a jsou šťastni, že mohou být zaměstnáni. Pekárna Na Plechu je projektem sociálního podnikání. Lidé zde pracují v režimu chráněných pracovních míst – o něco pomaleji, ale o to s větší chutí do práce.

Ministr zemědělství Marián Jurečka

Pomoc venkovu. Vláda schválila zvýhodněné úvěry pro podnikatele

Malí a střední podnikatelé na venkově by během příštího roku mohli dosáhnout na zvýhodněné úvěry. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda, informoval novináře ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministerstvo se tak snaží podpořit podnikání na vysídlujícím se venkově.

Herní notebook Lenovo IdeaPad Y700.

Lenovo je po dvou letech ve ztrátě. Ta činí téměř dvě miliardy

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo hlásí za první fiskální čtvrtletí ztrátu ve výši 72 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jsou příčinou vyšší náklady a tlak marže v souvislosti s nedostatkem některých součástí, jako jsou například paměťové čipy. Jedná se o první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky.

Nádrže ropné společnosti Rosněft

Čínská CEFC chce koupit podíl v ruském ropném gigantu Rosněft

Čínská skupina CEFC China Energy, která vlastní například pražskou Slavii nebo pivovary Lobkowicz, zkouší získat akcie ruské státní ropné společnosti Rosněft. Informovala o tom agentura Reuters. Zástupci obou firem spolu intenzivně jednají. Zatím však není jasné, kolik chce CEFC do ruského gigantu navázaného na Kreml, investovat.

Ilustrační foto

Rodinným firmám se v Česku daří. Stále více investují do svého rozvoje

Rodinné firmy jsou ohledně budoucnosti optimistické a stále více investují do rozvoje svého podnikání. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který byl vyhotoven k příležitosti zahájení dalšího ročníku soutěže Rodinná firma roku. Podle tohoto průzkumu si malé firmy stále častěji berou investiční úvěry, přičemž u 62 procent firem, jež si tento druh úvěru vzaly, došlo k navýšení obratu či zisku o 15 procent.

Benešovský hotel Pošta

Benešov prodá hotel Pošta nejspíš už napřesrok

Benešov /FOTOGALERIE, ANKETA/ – I když je už poměrně dlouho jasné, že se město Benešov chce zbavit jedné své dominantní stavby v centru, komplexu Hotelu Pošta, zatím nezodpovězenou otázkou je, kdy a za kolik. Naprosto zřejmé ale je, že letos to nebude.

Pardubické letní kino.

Kulturní tipy: V letním kině se čeká na zázrak

Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Dnes na diváky Pardubického letního kina jako každý pátek čeká česká tvorba. Tentokrát organizátoři na plátně vedle Tyršových sadů představí snímek Jak básníci čekají na zázrak, který uvede samotný režisér Dušan Klein.

Petr Nevšímal, který vede firmu na výrobu obvodových plášťů. Fasády firma dodává i do Anglie.

V Londýně budou mít fasádu z Nymburka

Nymburk /ROZHOVOR/ – Mnoho lidí ani netuší, že v Nymburce existuje firma, která proniká svými aktivitami do Evropy. Jde o firmu Nevšímal, vyrábějící lehké obvodové pláště, která aktuálně dodává fasádu na projekt do Londýna. Zatím největší její zakázkou je stavba v Bratislavě, která má výměru téměř čtyřicet tisíc metrů čtverečních. Firmu vede Petr Nevšímal, který má velmi moderní názory na podnikání. Podělil se o ně s Nymburským deníkem.

Peníze. Ilustrační foto.

Skupina Apogeo se stala členem sítě z poradenské Velké čtyřky

Česká poradenská skupina Apogeo se stala členem mezinárodní sítě PKF International, která se skládá z více než 400 kanceláří působících ve 150 zemích světa. Síť PKF International je považována za pátého člena poradenské „Velké čtyřky“. Apogeo je v ní jediným zástupcem České republiky.

Archeopark v Chotěbuzi. Ilustrační foto.

Učitel informatiky provozuje falešné stránky archeoparku, za stažení chce peníze

Máte firmu, restauraci či jiný podnik. Na internetu se najednou objeví stránky, které se tváří, jako by patřily vašemu podnikání. Dobré jméno mu ale rozhodně nedělají. Jde o falešný web, který kvůli nepřesným údajům a dalším věcem naopak škodí a lže. Ano, i tohle se ve světě internetu stává. Momentálně se s tím potýká Archeopark v Chotěbuzi.

Ilustrační foto.

Boj o cyklisty v Brně. Další firma nabídne sdílená kola

Brno /ANKETA/ – Ještě před dvěma měsíci měli lidé využívající sdílená kola jednodušší rozhodování. V centru Brna půjčovala padesátku růžových bicyklů pouze společnost Rekola. Už brzo budou v brněnských ulicích svádět boj o cyklisty tři půjčovny.

Ilustrační foto.

Boj o cyklisty v Brně. Další firma nabídne sdílená kola

/ANKETA/ Ještě před dvěma měsíci měli lidé využívající sdílená kola jednodušší rozhodování. V centru Brna půjčovala padesátku růžových bicyklů pouze společnost Rekola. Už brzo budou v brněnských ulicích svádět boj o cyklisty tři půjčovny.

Vladimír Stehlík.

Prezidentského vyjádření se Stehlík z Poldi nedočká

Praha – Sérií nařízených jednacích dnů pokračuje u Krajského soudu v Praze od středy do pátku a poté i v srpnu projednávání kauzy někdejšího šéfa kladenských hutí Poldi Vladimíra Stehlíka. Tomu obžaloba vytýká finanční transakce spojené s poskytováním půjček jeho firmě Bohemia Art, s převodem majetku do nově založené společnosti Poldi Steel i neodvedení zdravotního pojištění a daně za zaměstnance – přičemž ve všech případech mělo jít o cifry v desítkách milionů korun.

Zbývají poslední dny na přihlášení do cen TOP OF 2017.

Zbývají poslední dny na přihlášení do cen TOP OF 2017

Praha - Společenská odpovědnost firem mimo jiné znamená, že se firmy věnují rozvoji společnosti, snižují dopad své činnosti na životní prostředí a přinášejí inovativní řešení. Právě takové společnosti mají šanci získat prestižní ocenění TOP Odpovědná firma, které letos již počtrnácté organizuje nezávislá platforma Byznys pro společnost. Přihlášky jsou otevřené už jen do 31. července.

Novináři Jakub Patočka a Zuzana Vlasatá v pátek v Krnově představili film Selský rozum, ve kterém vystupují, a knihu Žlutý baron, kterou napsali.

Proč v kontroverzním filmu chybělo Babišovo vyjádření?

Film Selský rozum v krnovském kině uvedli novináři Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka, kteří v něm vystupují. Po promítání následovala beseda a autogramiáda knihy Žlutý baron. Kniha i film se věnují podnikání Andreje Babiše.

TSK montuje cedule zakazující vjezd vozítek segway.

Nejvyšší správní soud probere zákaz segwayů v Praze

Praha – Zákaz jízdy vozítek typu segway v širším centru metropole, která původně využívali hlavně turisté k projížďkám v památkové rezervaci, sice řadu půjčoven přiměl přesedlat na elektrokoloběžky nebo s podnikáním v tomto oboru skončit – jeho odpůrci však boj nevzdali. Ve čtvrtek Česká televize upozornila, že provozovatelé těchto vozítek podali kasační stížnost proti pravomocnému rozsudku, kterým byla zamítnuta jejich dřívější žaloba.

Ilustrační foto.

Pilot promluví o strojích bez pilotů

Hradec Králové - O využití a zákonech týkajících se bezpilotních letounů bude ve čtvrtek od tří hodin přednášet odborník v hradeckém Technologickém centru.

Jana Klobouková Zlatá pralinka

Z koníčka je nyní plný úvazek aneb jak chutná čokoláda

Prostějovsko – Sympatická Jana Klobouková, která má tři děti, zanedlouho bude podruhé babičkou a při svém časovém vytížení ještě pomáhá manželovi ve firmě s účetnictvím, už od loňského února prodává čokoládové dobroty do celé republiky. „Dostala jsem od manžela poukaz na dva čokoládové kurzy v Praze. Není to tak těžké, musela jsem se jen rozhoupat a začít, s tím mi hodně pomohl syn. Grafický návrh mi udělala Gita Čopáková,“ popisuje Jana Klobouková, jak s podnikáním začínala.

Návštěvníci ze Zlína, Petr Procházka a Matej Vázal. Colours of Ostrava - den před otevřením areálu.

Vyprodaný festival Colours of Ostrava: nastal čas kšeftařů

Nejznámější ostravský festival Colours of Ostrava naplnil svou kapacitu poprvé už pár dní před svým startem. Pořadatelům čtyřdenní lístky došly, v tu ránu se s nimi rozjel byznys zejména přes inzeráty na internetu. Ceny šplhají vysoko.

Modré zóny. Ilustrační foto.

Praha upravila ceníky pro modré zóny

Praha - Od 24. srpna začne platit nový ceník pro zóny placeného stání. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka dojde ke zlevnění položek, které byly zbytečně vysoké. Sníží se tak finanční zátěž pro velké množství Pražanů, živnostníků i zdravotně postižených. Mimo jiné dojde ke zlevnění rezidentského parkovacího oprávnění pro držitele průkazu ZTP, snížení ceny za 2. vozidlo registrované na rezidenta, doplnění měsíčního a týdenního parkovacího oprávnění na 1. vozidlo abonenta a zavedení jednotných tarifů pro státní svátky, ostatní svátky a vánoční prázdniny pro úseky, které nemají provozní dobu v celotýdenním režimu.

Co štve nejvíc klienty českých bank? Že musí platit i za to, když si na své konto u přepážky uloží peníze. Ukázalo to hlasování o nejabsurdnější poplatek na internetových stránkách bankovnovnipoplatky.com  a denik.cz.

Čínská pobočka Home Creditu směřuje na mezinárodní burzu

Skupina Home Credit dnes na Čínském investičním fóru v Praze podepíše dohodu o strategickém partnerství s PAG Capital Asia. Jedna z největších asijských investičních firem do její dceřinné společnosti hodlá investovat 2,2 miliardy jüanů (v přepočtu 7,4 miliardy korun).

Vedení kraje podepsalo dohodu o společném záměru nalézt vhodnou lokalitu pro novou centrálu turbovrtulových motorů GE.

Ve Středočeském kraji vznikne nová centrála GE Aviation

Střední Čechy - Vedení kraje v pondělí 17. července podepsalo dohodu o společném záměru nalézt vhodnou lokalitu pro novou centrálu turbovrtulových motorů GE. Společnost sestavila seznam několika míst. Ty bude nyní ve spolupráci se Středočeským krajem a vládní Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest vyhodnocovat.

Ilustrační foto.

Sadaři bědují: Přišli jsme o třešně a většinu hrušek

Boleslavsko – Skoro ztracená úroda třešní a višní, mizerná úroda meruněk, výrazný úbytek hrušek. Letošní rok není pro sadaře příznivý. Přestože ve středních Čechách na tom byli o poznání lépe než na Moravě a v dalších koutech země, sezona je pro ně hořkým zklamáním.

Třadvacetiletá Adéla Šafaříková z Vyškova v Brně založila restauraci, kde se vaří paleo a vegan strava.

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Brno, Vyškov - Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

Andrej Babiš

Krnov uvidí Selský rozum

Jedinečnou příležitost zhlédnout kontroverzní film Selský rozum a diskutovat s autory nabízí krnovské kino 21. července od 17.30 hodin.

Soutěž Vesnice roku. Ilustrační foto.

Větřkovice zabojují ve finále o titul

Krajská kola letošního ročníku soutěže Vesnice roku určila dvanáct finalistů. Moravskoslezský kraj zastupuje obec Větřkovice, připravená zabojovat od 3. do 9. září v celostátním kole o titul Vesnice roku 2017.

Ilustrační foto.

Obce můžou zvýšit poplatek za vjezd autem nově až na 200 korun

Obce a města mají nově možnost zvýšit maximální poplatek za povolení vjezdu autem do vybraných částí z nynějších 20 korun až na 200 korun za každý započatý den. Umožnil to vládní daňový balíček, který vstoupil v účinnost v sobotu 1. července. Poplatek se podle zákona vybírá za vydání povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst, kam vjezd jinak zakazuje dopravní značka.

Dolejší mlýn ve Středočeském kraji

Soutěž Vesnice roku již zná své finalisty

Právě skončila krajská kola třiadvacátého ročníku soutěže Vesnice roku a do celostátního klání postupuje 12 obcí, které v krajích získaly prvenství. V září se tedy uskuteční celostátní kolo soutěže, jehož vítěz získá titul „Vesnice roku 2017“.

Část znojemského pivovaru v sousedství románské rotundy Svaté Kateřiny.

Znojmo hledá nové nájemce spilky a sklepů

Znojmo – Nájemce dalších částí areálu městského pivovaru v historickém jádru města hledá znojemská radnice. Radnice nabízí dlouhodobý pronájem a od zájemců očekává, že si vybrané prostory pro budoucí využití sami opraví.