Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Miroslav Macek

Miroslav Macek: Napsat pokračování Saturnina byla pro mě výzva

/ROZHOVOR/ Když se řekne Miroslav Macek, snad každému se vybaví jeho politická kariéra. Ovšem té se věnoval jen pár let.„Lidé mě stále vnímají jako politika,“ říká. Poslední týdny se o něm ví také jako o spisovateli. Román Saturnin se vrací totiž spatřil světlo světa docela nedávno.

Ilustrační foto

Co s nevhodnými dárky? Vrátit, vyměnit, nebo prodat

Severní Čechy - Každoročně na nás pod stromečkem čekají dárky, které nám mají udělat radost. Co když ale nesedí nebo neodpovídají našim představám? Vracet či měnit zboží je poměrně běžné, ale radíme jednat zavčasu. Navíc toto právo neplatí všude a rozhodně není neomezené.

Majitel knihkupectví Jan Bůžek.

Bůžek: Po totalitě byl o knihy obrovský zájem, lidé za čtyřicet let vyhladověli

Kyjov /ROZHOVOR/ – Knihkupectví na náměstí v řádku vedle kostela bylo už za minulého režimu. Počátkem devadesátých let tam zahájili své podnikání manželé Bůžkovi z Kyjova. Krám býval často plný nejen knih, ale také čtenářů. To už se teď nestává. Přesto lidé oceňují, že se knihkupectví stále drží, i když… „Dobře už bylo,“ prohlašuje majitel obchodu Jan Bůžek.

Ilustrační foto

Co s nevhodnými dárky? Vrátit, vyměnit, nebo prodat

Každoročně na nás pod stromečkem čekají dárky, které nám mají udělat radost. Co když ale nesedí nebo neodpovídají našim představám? Vracet či měnit zboží je poměrně běžné, ale radíme jednat zavčasu. Navíc toto právo neplatí všude a rozhodně není neomezené.

Ilustrační foto

Poplatky za odpad benešovským domácnostem klesnou

Benešov - Příznivou zprávu pro obyvatele Benešova zajistili při své poslední letošní schůzi zastupitelé města. Schválili novou obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Každému je jasné, že se jedná o placení likvidace odpadků vytvořených v domácnostech.

Věře Vávrové k jejímu úspěchu gratuloval i starosta Vimperka Pavel Dvořák.

Věra Vávrová opět zabodovala

Vimperk - Skvělou zprávou pro vimperské podnikání je, že Věra Vávrová, zakladatelka a majitelka textilní firmy VAVI šijící mimo jiné i luxusní košile, které nosí řada českých osobností, obsadila v celostátní soutěži " Česká spořitelna - Živnostník roku 2017" krásné třetí místo.

František Petrovič ve svém Koloniálu František peče na vánočních trzích každý den tradiční pochoutku kaštany.

Nostalgie s vůní pečených kaštanů aneb Porce jako za císaře pána

Koloniál František na Masarykově náměstí v centru Ostravy o sobě dává vědět. Nejen vůní pečených kaštanů, které k vánoční atmosféře patří, ale také písničkami a zpěvem za zvuku stařičkého flašinetu. Za kliku trouby s kaštany i „nástroje“ bere každý den František Petrovič z Frýdku-Místku. A tak, máte-li chuť, můžete si „střihnout“ Radecký marš, Chalupáře nebo písničku Není nutno z pohádky Tři veteráni. 

Ilustrační foto

Příští rok půjdou do důchodu ročníky 1954 až 1959. Čeká je až 18 tisíc měsíčně

V roce 2018 mohou do starobního důchodu odejít muži narození mezi prosincem 1954 a srpnem 1955 a ženy narozené mezi lety 1955 a 1959. Zatímco u mužů počet dětí nehraje roli, u žen každé vychované dítě představuje uspíšení důchodu přibližně o rok. Novopečení důchodci se mohou těšit nejčastěji na částky mezi 12 a 13 tisíci korun měsíčně. 

Ilustrační foto.

Chcete v hospodě kouřit? Zapište se jako člen klubu

Kolínsko – Také hospodští a restauratéři na Kolínsku přišli na jednoduchý trik, jak svým hostům umožnit v provozovnách kouřit. Prostě nejdete do hospody, ale do klubu, jehož jste členem. Stačí se zapsat. „Teď nemůžu jít do hospody, aniž bych se zapsal,“ řekl se smíchem Tomáš Nouzák. „Ale vůbec mi to nevadí,“ dodal vzápětí.

Ilustrační foto

Krátce ze Strakonicka

Strakonicko- Přinášíme přehled krátkých zpráv a kulturních událostí ze Strakonicka.

Děti z mateřských škol zámkem provází komorná společně se synem Pepíkem

Vánočním zámkem putují děti z celého regionu. Podívejte se

Připomenutí dávno zapomenutých zvyků a tradic, procházka vyzdobeným zámkem, koledy nebo vyrábění v tvořivé dílničce. To a ještě mnohem více si mohou užívat děti z mateřských škol z celého Prostějovska. Na plumlovském zámku si pro ně totiž připravili speciální vánoční program.

Ilustrační foto.

Obecní živnostenský úřad bude mít odstávku provozu

Strakonice - Obecní živnostenský úřad Strakonice oznamuje, že z rozhodnutí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR bude v pátek 15. prosince 2017 z technických důvodů odstaven provoz informačního systému registru živnostenského podnikání; v tento den nebude možno na živnostenských úřadech uplatnit žádné podání, které vyžaduje vstup do systému.

Ilustrační foto.

Systém parkování v centru považují za ohrožení svobody i podnikání

Rakovník – Kvůli jednomu sloupku v jednosměrce ohrožené živobytí. Jde o shrnutí obavy místních podnikatelů a zároveň výtku směrem k rakovnické radnici. V Nádražní ulici má totiž v rámci nového parkovacího systému, o kterém vedení města rozhodlo, přibýt vjezdový sloupek se semaforem.

Ilustrační foto

Katolická církev investuje do bytů i nákupu dřevin

Římskokatolická církev se postupně staví na vlastní nohy. Už v roce 2030 ji totiž stát přestane finančně podporovat. Plzeňská diecéze se proto pustila do podnikání. Investuje nejenom do bytů, ale také například do rychle rostoucích dřevin.

Ilustrační foto.

Plzeňská diecéze investuje do bytů i nákupu dřevin

Plzeň - Římskokatolická církev se postupně staví na vlastní nohy. Už v roce 2030 ji totiž stát přestane finančně podporovat. Plzeňská diecéze se proto pustila do podnikání. Investuje nejenom do bytů, ale také například do rychle rostoucích dřevin.

Obchodní akademie.

Studenty učili i podnikatelé

Choceň - Hlavním bodem konference Škola a podnikání v Obchodní akademii a SOŠ cestovního ruchu v Chocni byl důraz na praxi. Letos se přednášky nesly v duchu, jak začít podnikat a zrealizovat svůj podnikatelský nápad.

Ilustrační foto.

Exmajitelka Wood & Co. založila fond pro firmy se ženami ve vedení

Andrea Ferancová a Emília Mamajová, dvě zkušené investiční bankéřky, založily svůj první fond s názvem Espira. Ten by měl být podle zakladatelek ve střední Evropě ojedinělý svým zaměřením na malé a střední podniky, v jejichž čele stojí jak muži, tak ženy.  

Paní Miloslava z Brodku u Konice se ruční výrobou  živí už dvacet pět let.

Řemeslu se věnuji už 25 let, říká tvůrkyně ozdob Miloslava Zatloukalová

Ten, kdo zavítá do vesnice Brodek u Konice, určitě nepřehlédne na náměstí malý obchůdek. Ten patří paní Miloslavě Zatloukalové, která se věnuje výrobě věcí z přírodních materiálů. Její zručnost ocenil v roce 2006 ministr kultury udělením titulu Nositel tradic lidové výroby v oboru pletení z lýka a slámy.

Diskusní konference CZECH COOL TRADE FORUM 2017

Podnikatelé diskutovali s akademiky i zástupci samosprávy

/FOTOGALERIE/ Názory na efektivnost současné politiky podpory podnikání na úrovni veřejné, státní a soukromé sféry si v diskusní konferenci CZECH COOL TRADE FORUM 2017 vyměňovali zástupci z podnikatelského, akademického i veřejného sektoru.

Daňová kobra. Ilustrační foto

Daňová kobra navrhuje obžalobu 11 lidí za krácení daní. Škoda je 85 milionů

Daňová kobra navrhla obžalovat jedenáct lidí z krácení daní. Způsobili škodu asi 85 milionů korun.  Skupina lidí, která byla řízena Francouzem, obchodovala s fiktivním zbožím a potom si nechala proplácet nadměrné odpočty DPH. V úterý o tom informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu. 

Tým SŠZP Klatovy uspěl s aplikací Volby 2017

Tým „zemědělky“ byl nejlepší

Klatovy – Cenu pro nejlepší studentskou aplikaci v soutěži Společně otevíráme data, kterou pořádá Fond Otakara Motejla, získal tým Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy za aplikaci Volby 2017.

Ilustrační foto.

Diskuzní fórum o podpoře malého a středního podnikání

Možnost výměny názorů na efektivnost současné politiky podpory podnikání na úrovni veřejné, státní a soukromé sféry nabízí platforma diskusního fóra CZECH COOL TRADE FORUM 2017. Uskuteční se 27. listopadu od 9.30 v Nové aule VŠB-TU Ostrava.

Přehlídka středních škol v Kasku

Jaká byla letošní přehlídka škol? Podívejte se

Davy žáků základních škol, většinou za doprovodu rodičů, proudily od čtvrtečního rána do prostějovského Společenského domu. Letos se zde již po třiadvacáté konala přehlídka nejen středních škol, ale také účilišť a některých firem.

Benešovský Hotel Pošta.

Benešov pronajme znovu na rok celý hotel v centru města

Benešov – Co s hotelem Pošta v samotném centru města, komunální politici dosud definitivně nerozhodli. Ve hře je také jeho prodej. Ten není na pořadu dne, proto bude objekt dál sloužit svému účelu. Tedy i bez nového majitele. Rozhodli o tom benešovští radní při své schůzi na začátku měsíce.

Veletrh fiktivních firem ve Vysokém Mýtě.

OBRAZEM: Studenti v M-klubu uzavírali fiktivní obchody

Vysoké Mýto /FOTO/ - Sladkosti, nemovitosti či zájezdy. Čtrnáct fiktivních firem ze středních škol v Pardubickém a Královéhradeckém kraji si ve středu v prostorách mýtského M-klubu zakoušelo tvrdý chleba živnostníků.

Nový pivovar v Neratově

Hospoda je základ, říká farář z Neratova. Sdružení otevírá nový minipivovar

Před dvaceti pěti lety založil s přáteli Sdružení Neratov. Za cíl si dal obnovit nejen zdejší kostel, tradici poutního místa, ale celou obec Neratov, vysídlenou po 2. světové válce. Josef Suchár, který sám sebe neváhá označit jako "šíleného faráře z Neratova," tyto nemalé vize naplnil. Novým podnikem, který by měl od listopadu v obci fungovat, je nový minipivovar.