Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Valašskomeziříčská Pizzerie Millenium zvítězila v soutěži Deníku o nejoblíbenější podnik s celkovým počtem 1667 hlasů.

U čtenářů Deníku zvítězila Pizzerie Millenium ve Valašském Meziříčí

Pizzerii Millenium ve Valašském Meziříčí, které čtenáři Deníku v soutěži o nejoblíbenější podnik na střední Moravě poslali nejvíc hlasů, založil její majitel, Makedonec Afrim Saliji v roce 2000. „Od toho název Millenium,“ prozradila provozní, kuchařka, servírka i partnerka majitele v jedné osobě Leona Vičanová.

Středočeské inovační centrum (SIC) uspořádalo v Dolních Břežanech konferenci nazvanou Rychlý internet pro Středočeský kraj

Nové kabely mají pomoci znovu rozsvítit venkov. A třeba i ohlídat zdraví

Dolní Břežany /FOTOGALERIE/ – Připojení k internetu je dnes samozřejmostí, pro kvalitní život v regionu a úspěšný rozvoj oblasti však musí být považováno za samozřejmost rychlé připojení. Vyplynulo to z konference nazvané Rychlý internet pro Středočeský kraj, kterou v Dolních Břežanech uspořádalo Středočeské inovační centrum (SIC).

Ilustrační foto.

Lidem slíbil půdní byty, které nikdy nepostavil a vylákal z nich deset milionů

Brno – Vylákal z lidí skoro deset milionu korun na výstavbu půdních bytů, ty jim ale nikdy nepředal. Krajský soud v Brně v úterý poslal třiačtyřicetiletého Pavla Lésku na pět a půl roku do vězení s ostrahou. „Půjčky a zálohy na byty přebíral s vědomím, že peníze nebude schopen vrátit a byty nezvládne postavit,“ vysvětlil rozsudek předseda senátu Michal Zámečník. Rozhodnutí ještě není pravomocné, protože obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

CzechInvest

CzechInvest slaví 25 let. Česku dojednal investice za bilion korun

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest slaví letos 25 let od svého založení. Za uplynulé čtvrtstoletí dojednala do Česka zahraniční i tuzemské investice za 981 miliard korun, které ve všech krajích vytvořily přes čtvrt milionu nových pracovních míst. Agentura tak přispěla i k historicky nejnižší nezaměstnanosti. 

Jan Fiala se dostal na radnici po komunálních folbách 2014, ani ne po roce vyšly najevo jeho dluhy.

Klub, který vedl bývalý místostarosta Znojma, dluží statisíce

Znojmo – Ještě předloni byl Jan Fiala místostarostou Znojma. Teď na úřední desce téže radnice, kterou reprezentoval, visí exekuce na majetek cyklistického klubu, jemuž dříve šéfoval. Podle dokumentu dluží klub 680 tisíc korun. Právě dluhy bývalému místostarostovi, který kandidoval za hnutí ANO, překazily jeho krátkou dráhu komunálního politika

Kominík

Kominíků je dost. Pozor však na nájezdníky

/ROZHOVOR/ Lidé často ve víru letních radovánek zapomínají, že si do zimy musejí nechat vyčistit komín. Co mají dělat v případě, že se sazí chtějí zbavit až na poslední chvíli před začátkem topné sezony? Kde muže v černém najít, poradil kominický prezident Jaroslav Schön.

Budova bývalé olejny v Litomyšli.

Prosperující výroba oleje zanikla po znárodnění

Litomyšl – Tradice výroby oleje ve městě sahá až do konce 18. století. Vysokomýtský badatel Michal Hofman, který se dlouhodobě zabývá historií průmyslové výroby v Pardubickém kraji, shrnuje, co nového se o tomto výrobním odvětví podařilo zjistit.

Příprava privatizace městských bytů v Benešově pokračuje dál.

O koupi benešovských městských bytů nestojí

Benešov – Většina lidí, kteří se dosud zapojili do radniční elektronické ankety a její papírové podoby, nestojí o koupi nebo prodej bytů držených městem. Těch má sídlo po jediné privatizační vlně dosud 1873. Přitom samotné téma privatizace oslovovalo a oslovuje hodně lidí. Dokládá to i Veronika Kondrátová z oddělení komunikace MěÚ Benešov. „Již první dopoledne od zveřejnění ankety se sešlo na sto odpovědí a celá řada podnětů,“ uvedla.

Emmanuel Macron při projevu před francouzským Parlamentem

Kontroverzní reforma práce má ve Francii zelenou. I přes protesty tisíců lidí

Francouzský prezident Emmanuel Macron podepsal kontroverzní reformu zákoníku práce, proti níž v zemi protestovaly tisíce lidí. Prezident tyto reformy sliboval od svého zvolení a podle něj jsou nezbytné pro hospodářství a společnost. Upozornil, že představují dobré řešení zejména pro nejmenší podniky, které vytvářejí nejvíce pracovních příležitostí.

Dárci krve ze SOŠ a SOU Písek.

Studenti a učni darovali krev

Písek - Už desátým rokem jsou mezi dobrovolnými dárci krve také studenti a učni Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Písek.

Bohuslav Sobotka v roce 2017

Sdílenou ekonomiku chce nejvíce regulovat ČSSD. Bránit jí žádná strana nechce

Jen část politických stran favorizovaných v průzkumech se ve svých programech zabývá problematikou sdílené ekonomiky, do které jsou řazeny například alternativní taxislužba Uber nebo portál pro zprostředkování ubytování Airbnb. Strany, které tuto oblast zmiňují, mluví o potřebě její regulace. Kvůli sporům řidičů klasických taxi s Uberem došlo v Praze k několika konfliktům, v posledních dnech na ruzyňském letišti.

Zdeněk Šimeček u soudu.

Svého někdejšího kolegu probodával pohledem

Tábor - Soudce a předseda senátu krajského soudu Petr Černý se opět prokousává spletí podnikatelských počinů, úskoků a manévrů, kdy více jednatelů jedné firmy tahá za jiný provázek.

Tiskárna Europrint

Tiskárna Europrint může projít reorganizací, rozhodl soud

Týden poté, co na sebe Tiskárna Europrint podala insolvenční návrh, dostala od soudu povolení k reorganizaci. Firma je tak nadále plně provozuschopná a plní své závazky. Nyní jí běží čtyřměsíční lhůta na předložení reorganizačního plánu, který poté dostane ke schválení výbor věřitelů.

Ilustrační foto.

Zachrání obchůdky dotace?

Vysočina – Venkovské prodejny mají namále. Místo výdělečného podnikání se z nich stala téměř veřejná služba. Především na těch nejmenších vesnicích prodělávají. V úterý schválili krajští zastupitelé dotace, které budou směřovat právě na udržení malých venkovských obchodů.

Jiří Cienciala.

Jiří Cienciala pro Deník: Cílem Restartu je zlepšit image a kvalitu prostředí

Velmi dobrý celorepublikový projekt, malý zázrak. I tato slova padala na adresu programu Restart, který připravil Úřad vládního zmocněnce ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem pro místní rozvoj a už schválila i vláda. S vládním zmocněncem Jířím Ciencialou jsme hovořili o přínosech pro Moravskoslezský kraj.

Jiří Cienciala.

Jiří Cienciala pro Deník: Cílem Restartu je zlepšit image a kvalitu prostředí

Velmi dobrý celorepublikový projekt, malý zázrak. I tato slova padala na adresu programu Restart, který připravil Úřad vládního zmocněnce ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem pro místní rozvoj a už schválila i vláda. S vládním zmocněncem Jířím Ciencialou jsme hovořili o přínosech pro Moravskoslezský kraj.

Ilustrační foto.

Podnikatelé a politici budou diskutovat u kulatých stolů

Pardubický kraj – Krajská hospodářská komora Pardubického kraje zahájí v pondělí diskusní seriál u kulatých stolů. Diskutovat budou krajští kandidáti do Poslanecké sněmovny ze všech politických uskupení se šancí na vstup do sněmovny.

Diáře Doller nabízí neotřelý způsob každodenního plánování i cest za uskutečněním životních snů.

Úspěšný produkt DOLLER vznikl v hlavách dvou studentů Univerzity Tomáše Bati

ROZHOVOR/ - Motivační plánovací diář DOLLER je úspěšný produkt, který vznikl v hlavách dvou studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Že se dá žít vlastní sny a pracovat na své budoucnosti, dokazuje ohlas, který tahle dvojice budí všude, kam se hne. Jak to všechno bylo, jaké jsou dosavadní zkušenosti s úspěchem a kam se celý DOLLER v budoucnu posune, jsme si rozebrali se samotnými autory myšlenky „pastelkového diáře“ Jirkou Doležalem a Honzou Emlerem.

V letošním roce mzdy zaměstnanců rostou, stejně jako HDP a výkonnost ekonomiky.

Se zvýšením minimální mzdy snižte zdanění práce, vyzývají obchodníci

Odhlasované zvýšení minimální mzdy na 12 200 korun od 1. ledna 2018 může mít na český obchod mnohem větší negativní dopad, než pozitivní. Tak situaci hodnotí Asociace českého tradičního obchodu a upozorňuje na reálná rizika skokového navyšování minimální mzdy. Ohrožena může být existence malých prodejen s potravinami i samotné podnikání mnoha obchodníků.

Šumperský hotel Sport. Ilustrační foto

Ztrátový městský hotel v Šumperku našel kupce

Hotel Sport, ve kterém se nachází zázemí zimního stadionu v Šumperku, přestane už zřejmě brzo zatěžovat rozpočet města. Zajímá se totiž o něj kupec. Radní již avizovali, že prodej objektu se ztrátovým provozem je dobrým řešením, a tak mu dávají zelenou.

Tiskárna Europrint

Tiskárna Europrint vyhlásila insolvenci. Kvůli zajišťovacím příkazům

Vedení společnosti Europrint, jedné z největších tiskáren v zemi, podalo ve středu 6. září  žádost o prohlášení insolvence a žádost o povolení reorganizace firmy. Společnost pokračuje ve výrobě, zachovává zaměstnanost, nakupuje materiál a služby od dodavatelů, platí nově vzniklé provozní závazky a dodává výrobky odběratelům.

Marica Svobodová se stala podnikatelkou roku 2017 ve Vyškově. Její obchod s výtvarnými potřebami najdou návštěvníci již dvanáct let na náměstí.

Podnikatelka roku z Komořan: Obchod mám díky lásce k malování

komořany – Výtvarné umění a tvorba okouzlily sedmačtyřicetiletou Maricu Svobodovou z Komořan na Vyškovsku už před mnoha lety. „Když byly děti malé, rádi jsme společně tvořili, vyráběli, malovali. Obchod s výtvarnými potřebami byl jen v Brně. Impuls k podnikání v tomhle oboru přišel v době, kdy jsem si potřebovala najít práci,“ vzpomíná žena, která se stala podnikatelkou letošního roku v kategorii bez zaměstnanců.

Slovenské sýry. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Na Pankrác se přestěhuje kousek Slovenska

Praha – Klobásy, víno, sýry, skalický trdelník, halušky i další speciality z různých slovenských regionů bude v pondělí a v úterý možno ochutnat přímo nad stanicí metra Pankrác. Před tamějším obchodním centrem se uskuteční Slovenské dny v Praze.

Ilustrační foto.

Zelení vyráží do závěru kampaně s karavany a filmem o Babišovi

Praha - Strana zelených v neděli zahajuje závěrečnou část své předvolební kampaně. Od úterý až do sněmovních voleb budou Zelení navštěvovat česká města ve dvou zelených karavanech. U vozů či v místních společenských sálech budou promítat film Selský rozum Víta Janečka a Zuzany Piussi, který dokumentuje vztah podnikání a politického působení Andreje Babiše (ANO). Právě proti bývalému ministrovi financí se chtějí Zelení v kampani vymezovat, uvedli v tiskové zprávě.

Internet. Ilustrační foto.

Rychlého internetu se mají dočkat i odlehlé oblasti. Do pěti let

Střední Čechy – Kvalitní internetové připojení lehce dostupné pro každého, kdo bude mít zájem. A kdekoli. To je vize, která se ve Středočeském kraji má stát realitou. Dosud jsou v regionu „bílá místa“, kde vysokorychlostní internet není k dispozici. V těchto lokalitách se zhruba 56 tisíci obyvatel – například v některých osadách i odlehlejších obcích na Mladoboleslavsku či Kolínsku – se zavedení internetového připojení podle moderních standardů ani neplánovalo. To se má změnit.

Ilustrační foto

Češi poslali do Rwandy kozy a prasata

Čeští dárci se během letní charitativní kampaně českého zastoupení Dětského fondu OSN složili na 144 koz a 35 prasat pro nejchudší rodiny a sirotky ve středoafrické Rwandě. Podpořili i komunitní spoření, které místním ženám umožní start vlastního podnikání.

Ilustrační foto.

Ode dneška se začne porušování protikuřáckého zákona trestat

Dnešním dnem končí přechodná devadesátidenní lhůta, v níž měli majitelé restaurací, barů a obchodníci přizpůsobit své podnikání protikuřáckému zákonu. Úřady od středy začnou ukládat pokuty provozovatelům stravovacích zařízení a prodejcům tabáku a alkoholu za jeho nedodržování.

Anžela Jemelková (vlevo) a Khrystyna Chernei.

Nelegální domov: bezdětný klient měl provozovatelce Chernei odkázat celý majetek

Blansko, Kunštát – Neoprávněné podnikání, podvod a úvěrový podvod. Z toho je obžalovaná čtveřice provozovatelů Centra komplexních služeb pro rodinu a domácnost, které před časem fungovalo v Kunštátě. Kontroly úředníků v něm odhalily špatné zacházení se starými lidmi. V zařízení bylo asi dvacet klientů, převážně staršího věku. Řada z nich měla psychiatrické diagnózy a potřebovala specializovanou péči, někteří byli dezorientovaní, trpěli demencí a byli nepohybliví. 

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Reklamní prapory

Bohaté reklamní společnosti, které dlouhá léta obtěžovaly kolem dálnic, se loučí s řidiči vskutku vlastenecky, vylepováním českých vlajek. Zákon jim takovou obřadnost určitě ne-ukládá. Chce se po nich pouze, aby konstrukce na billboardy, které rozptylují řidiče, do pátku rozebraly. Měly na to dlouhých pět let, takže nemůže být řeč o nějaké časové tísni.

Ilustrační foto

Lex Babiš v akci: v září se začne plnit registr majetkových oznámení

Během příštího měsíce se bude plnit, zatím jen jmény, nový centrální registr oznámení o střetu zájmů. Fungovat začne v pátek 1. září ve správě ministerstva spravedlnosti. Shromažďovat bude informace o majetku politiků a dalších veřejných funkcionářů. Oznámení budou muset podávat podle novely zákona hned po vstupu do úřadu, nikoli pouze průběžně jednou za rok bez vstupních dat.