Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Aktivisté studentské iniciativy Vzdělání není zboží! se vydalo z Albertova na demonstrativní pochod Prahou proti údajné "komodifikaci" vzdělávání a podřizování vysokých škol tržní logice.

Daňoví poplatníci nedobrovolně sponzorují podnikání vzdělávacích firem

Evropské dotace jsou velkou příležitostí, jak zlepšit vzdělávací oblast. Například z operačního programu Vzdělávání a konkurenceschopnost se v programovém období 2007–2013 rozdělilo mezi příjemci přes padesát miliard korun. I přesto, že dotace jdou z peněz daňových poplatníků, nemají z nich užitek všichni, ale jen konkrétní příjemci. Ti nejsou nuceni nijak své výstupy zveřejňovat a sdílení výstupů závisí jen na jejich dobré vůli.

Ilustrační foto.

Šest obcí bude usilovat o titul Vesnice roku 2017

Pardubice – Šest obcí z Pardubicka se přihlásilo do soutěže Vesnice roku 2017. O titul budou usilovat Břehy, Horní Ředice, Chvojenec, Poběžovice u Přelouče, Veliny a Voleč. Konkurence je velká, Pardubický kraj bude reprezentovat 27 obcí a celkem je z celé republiky 212 soutěžících.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová ve Strojové kartotéce ČSSZ v Praze.

ČSSZ: Za posledních 8 let má Česko nejméně drobných podnikatelů

Ubývá lidí, kteří měli jako hlavní zdroj obživy drobné podnikání. Od roku 2009 se počet osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) ztenčil skoro o pětinu. Nyní jich úřady evidují dokonce nejméně od zveřejňování detailních statistik. Vyplývá to z dat, která serveru Podnikatel.cz poskytla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

V minulosti T-mobile rozjezdy pomohly například Lukáši Drlíkovi a Veronice Pejšové s jejich levandulovou biofarmou u Úsova.

T-Mobile Rozjezdy pomáhají podnikatelům-začátečníkům

Rekordních 443 nápadů přihlásili začínající podnikatelé do sedmého ročníku projektu T-Mobile Rozjezdy. Olomoucký kraj zastupuje jednatřicet projektů, což je oproti loňsku o polovinu více. Autorkami šestnácti z nich jsou ženy.

Alena Schillerová

Absurditou roku je daň z nezaplacených faktur

Povinnost pro podnikatele, aby platili DPH z peněz, které ovšem ani nedostali, letos zvítězila v anketě o největší byrokratický nesmysl. Šanci bodovat měly i papírové kolky v digitálním věku či povinné informační cedulky k EET v českých hospodách. O vítězné absurditě rozhodla veřejnost v on-line hlasování.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Babiš zveřejnil odpovědi na otázky ČSSD ohledně jeho podnikání

Praha - Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes zveřejnil odpovědi na 22 otázek ČSSD ohledně jeho podnikání. Na řadu otázek ale přímo neodpověděl. Například zopakoval, že správnost transakcí, z jejichž výnosů koupil kontroverzní korunové dluhopisy, potvrdily auditorské firmy. Obě firmy však jen potvrdily, že měl Babiš dost peněz pro nákup dluhopisů, ale zdůraznily, že jejich zprávy o Babišových financích nepředstavují audit podle mezinárodních auditorských standardů.

Protest fiakristů před karlovarským magistrátem.

Fiakristé slaví úspěch, kočáry v lázních opět vyjedou

Karlovy Vary - Slavnostní zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech, které je připraveno na sobotu 6. května, nebude bez kočárů. Město ustoupilo a opět povolilo kočárové dopravě vjezd do lázeňského území. Zástupci Cechu fiakristů v pátek ráno proti zákazu protestovali před budovou magistrátu.

I. ročník Cukrářských slavností hostí Kutná Hora v sobotu 6. května.

Přijďte si osladit život na Cukrářské slavnosti

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Protože jedině město, kde funguje aktivní komunita lidí, opravdu žije, rozhodla se platforma Lepší místo za podpory několika institucí zorganizovat Cukrářské slavnosti. Ty se uskuteční v sobotu 6. května od 10 do 18 hodin, kdy lidé budou moci projít historickým centrem Kutné Hory a ochutnat sladké speciality od místních pekařů, cukrářů a výrobců čokolády.

Studenti reprezentující Obchodní akademii z Neveklova uspěli v krajské soutěži SOČ.

Studenti neveklovské obchodní akademie uspěli v krajské soutěži

Neveklov /FOTOGALERIE/ – Sedm studentů reprezentovalo Obchodní akademii z Neveklova v krajském kole středoškolské odborné činnosti neboli SOČ, což je soutěž již s dlouholetou tradicí. Studenti zpracovali odborné práce třeba na téma ekonomika a podnikání, pedagogika, psychologie, sociologie a své práce odprezentovali porotě.

Anžela Jemelková (vlevo) a Khrystyna Chernei.

Soud: V domově pro starší lidi páchla moč, tvrdí svědkyně

Blansko – Zápach moči, žádný výtah, ve čtyřlůžkových pokojích chladno, v přízemí budovy hlučná restaurace. Tak ve čtvrtek před Okresním soudem v Blansku popsala sociální pracovnice Alena Novotná z brněnského krajského úřadu  poměry v Centru komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě, kde byla před třemi lety na několika kontrolách. Provozovatelky zařízení jsou obžalované z neoprávněného podnikání, podvodu a úvěrového podvodu.

Ilustrační foto.

Po Babišovi zbude hlavně EET. Zruší ji nová vláda?

Česká republika/ Východní Čechy - Je to určitě největší a technicky nejnáročnější projekt, který se uskutečnil za dobu vlády Sobotkova kabinetu. Zavedení kontrolního hlášení a později i elektronické evidence tržeb (EET) změnilo podnikání v Česku.

Ilustrační foto.

Audit Deníku: „Evidence tržeb byla poslední kapka"

Paní Lída z Kladenska podnikala dlouhých pětadvacet let. Vedla malé papírnictví v obci Brandýsek. „Normálně jsem prosperovala, a pokud chtěl někdo něco konkrétního přiobjednat a přivézt, nebyl to pro mě problém," říká úvodem.

Reálný portrét židovské německé rodiny Lehmanových, která změnila dějiny kapitalismu, přenese na divadelní jeviště Husa na provázku: v české premiéře a nastudování režiséra Michala Dočekala.

Provázek vypráví o vzestupu a pádu bankovního impéria Lehmanů

V roce 1844 přišel do New Yorku Henry Lehman s jediným kufrem a otevřel si malý obchod. Poté přišli do Spojených států i jeho dva bratři a pustili se do podnikání, na jehož konci stála čtvrtá největší banka v USA. Její pád v roce 2008 a rekordní bankrot ve výši 200 miliard dolarů spustil celosvětovou hospodářskou krizi. Reálný portrét židovské německé rodiny Lehmanových, která změnila dějiny kapitalismu, přenese na divadelní jeviště Husa na provázku: v české premiéře a nastudování režiséra Michala Dočekala.

Reálný portrét židovské německé rodiny Lehmanových, která změnila dějiny kapitalismu, přenese na divadelní jeviště Husa na provázku: v české premiéře a nastudování režiséra Michala Dočekala.

Provázek vypráví o vzestupu a pádu bankovního impéria Lehmanů

Brno – V roce 1844 přišel do New Yorku Henry Lehman s jediným kufrem a otevřel si malý obchod. Poté přišli do Spojených států i jeho dva bratři a pustili se do podnikání, na jehož konci stála čtvrtá největší banka v USA. Její pád v roce 2008 a rekordní bankrot ve výši 200 miliard dolarů spustil celosvětovou hospodářskou krizi. Reálný portrét židovské německé rodiny Lehmanových, která změnila dějiny kapitalismu, přenese na divadelní jeviště Husa na provázku: v české premiéře a nastudování režiséra Michala Dočekala.

Premiér Bohuslav Sobotka oznámil 2. května v Praze rozhodnutí podat demisi své vlády.

Ministři se sešli na vládě, aby zjistili důvody Sobotkovy demise

Den poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ohlásil kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetku ministra financí Andreje Babiše (ANO) záměr navrhnout do konce týdne demisi vlády, se kabinet sešel na pravidelném zasedání. Sobotka se s partnery chtěl mimo jiné bavit o důvodech, které ho k jeho rozhodnutí vedly. 

Ilustrační foto

Protikuřácký zákon: pohled přímo z hospody

Královéhradecko, Jičínsko - Pohled do oblíbené Hospody na Horce v Nové Pace: čtvrtek, podvečerní hodina. Téměř všechny židle obsazené, avšak jen na dvou sedí ženy. Je zřejmé, že drtivou většinu osazenstva tvoří kuřáci. Jen čtyři lidé před sebou v danou chvíli nemají krabičku cigaret.

Premiér Bohuslav Sobotka poskytl 2. května v Praze rozhovor Deníku.

Bohuslav Sobotka: Řešením je vláda bez Babiše, nebo předčasné volby

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes překvapil všechny, své politické partnery i spolustraníky. Oznámil, že nejasnosti kolem podnikání Andreje Babiše přetrvávají, a proto nechce dál nést odpovědnost za jeho setrvání ve vládě, jíž předsedá. Jako východisko zvolil demisi celé vlády.

ilustrační foto

Protikuřácký zákon: pohled přímo z hospody

Jičínsko - Pohled do oblíbené Hospody na Horce v Nové Pace: čtvrtek, podvečerní hodina. Téměř všechny židle obsazené, avšak jen na dvou sedí ženy. Je zřejmé, že drtivou většinu osazenstva tvoří kuřáci.

Ilustrační foto.

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

/ANKETA/ Majitelé restaurací mají už jen měsíc na to, aby udělali své podniky nekuřácké. Od konce května totiž vstupuje v platnost nový protikuřácký zákon, který mimo jiné zakazuje kouření v barech, restauracích nebo kavárnách. Redakce Deníku v Brně zjišťovala, jak se restauratéři na změny připravují.

Ilustrační foto.

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Brno /ANKETA/ – Majitelé restaurací mají už jen měsíc na to, aby udělali své podniky nekuřácké. Od konce května totiž vstupuje v platnost nový protikuřácký zákon, který mimo jiné zakazuje kouření v barech, restauracích nebo kavárnách. Redakce deníku Rovnost zjišťovala, jak se restauratéři na změny připravují.

Studentská firma LAMcuties z Chocně

Studentky vymyslely hru nejen pro nevidomé

Choceň - Světlo světa spatřila hra, jakou svět neviděl. Na jedné vlně díky ní „jedou" s nevidomými ti bez hendikepu. Hru nazvanou „Olá" vymyslely studentky z Obchodní akademie a střední odborné školy cestovního ruchu v Chocni.

Ilustrační foto.

Samosprávy odmítají senátní úpravu registru smluv. Kvůli pivu

Starostové z celé České republiky zásadně nesouhlasí se senátní novelou zákona o registru smluv. Podle nich je diskriminační a stanovuje nerovné podmínky pro podnikání. Zjednodušeně říká, že budějovický Budvar je víc než strakonický Dudák. Tedy: zatímco by jihočeský národní pivovar jako jediný subjekt nemusel zveřejňovat smlouvy v registru, obecním, státním a krajským firmám by tato povinnost měla zůstat. 

Ilustrační foto.

Podnikání v pohřebnictví dozná změn. Zpřísní se

Noví podnikatelé v pohřebnictví zřejmě budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru, zakážou se nejlevnější papírové rakve. Zpřísnění podmínek přinese vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Předlohu, která také posílí kontrolu v oboru a upraví sankce za prohřešky, nyní dostanou k posouzení senátoři.