Kreativ

ŠTÍTEK: podnikání

Na SOŠPO proběhly workshopy o mediální gramotnosti.

Pro deváťáky uspořádali zajímavou aktivitu

Na střední odborné škole podnikání a obchodu si i letos připravili zajímavou aktivitu pro žáky prostějovských základních škol. Konkrétně se jednalo o workshopy o mediální gramotnosti se zaměřením na reklamu.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Topolánek útočí

Když se Mirek Topolánek před pár dny objevil jako host pořadu ČT 90, udivil svým vousem připomínajícím T. G. Masaryka. A také státnicky rozvážným projevem, který mu v premiérských časech nebýval úplně blízký.

Ilustrační foto.

Průzkum: Obchodních společností je zatím o pětinu více než loni

Během prvních tří čtvrtletí letošního roku vzniklo 24 246 obchodních společností (OS) a zaniklo jich osm a půl tisíce. Zároveň začalo podnikat 45,5 tisíce fyzických osob podnikatelů (FOP), 35 tisíc jich naopak své podnikání ukončilo. Počet obchodních společností založených během prvních tří čtvrtletí vzrostl meziročně o celou pětinu. Podle analýzy společnosti Czech Credit Bureau (CRIF) tak celkový počet obchodních společností založených letos zřejmě přesáhne hranici třiceti tisíc a půjde tak o nejvyšší počet v historii Česka.

Zaměstnanci Sberbank vysadili v Beskydech 700 nových stromků.

Zaměstnanci Sberbank sázeli les. Vyroste sedm set nových jedlí

V Beskydech v Národní přírodní rezervaci Kněhyně – Čertův mlýn vytvořili zaměstnanci Sberbank nový les. Během dobrovolnického dne zasadili 700 mladých stromků jedle bělokoré. Sberbank se na akci podílela spolu s neziskovou organizací ČSOP Salamandr, která se věnuje ochraně přírody.

Rijád, Saudská Arábie. Ilustrační foto

Saúdská Arábie chystá masové investice, chce posílit soukromý sektor

Saúdskoarabský státní investiční fond (Public Investment Fund - PIF) chce zvýšit své jmění do roku 2020 na půldruhého bilionu saúdských rijálů (zhruba 8,7 bilionu korun). Jde o součást plánu hospodářské reformy nazvaného Vize 2030, který počítá s posílením soukromého podnikání a rozvojem jiného než ropného průmyslu.

Budova vyškovského vlakového nádraží prochází změnami. Podle lidí už bylo na čase.

Konec skanzenu ve Vyškově. Oprava vlakového nádraží začala dřív

Vyškovsko, Blanensko /FOTOGALERIE/- V roce 1996 jezdil Daniel Kristejn z vyškovského vlakového nádraží na vojnu. Jak říká, od té doby se tam nic nezměnilo. „Když jsem v budově začal před čtyřmi lety podnikat, vypadala úplně stejně. Je to takový skanzen,“ uvedl provozovatel tamní trafiky. Stejně jako řada cestujících uvítal zprávu o rekonstrukci budovy. Ta oproti předpokladům začala už letos.

Elon Musk pózuje v továrně Tesly v kalifornském Fremontu.

Průlom pro zahraniční investory v Číně? Tesla jedná o rozšíření výroby

Tesla uzavřela minulý týden v Číně důležitou dohodu týkající se výrobny elektromobilů. Pro automobilku se tak mohou otevřít zcela nové možnosti podnikání. Kvůli plánovanému hospodářství a ochraně trhu jsou totiž podmínky pro zahraniční investory v Číně velmi přísné. Tesla by však z tohoto systému mohla získat výjimku. S informací přišel list New York Times.

Ilustrační foto.

Praha 1 se nehodlá stát městem duchů

Jak v sobotu informoval server iDnes, chce první pražský obvod přesvědčit magistrát a zákonodárce o nutnosti regulace sdíleného bydlení. Webová služba Airbnb zprostředkující pronájem ubytování pomalu, ale jistě zhoršuje kvalitu bydlení v centru. U nás funguje od roku 2009 a zájem o ni stále roste. V celé zemi je podle oficiálních čísel 10,5 tisíce hostitelů Airbnb, v Praze 1 pak slouži ke krátkodobým pronájmům odhadem tři až pět tisíc bytů.

Ilustrační foto

Čeští podnikatelé chtějí investovat, ale brzdí je byrokracie

Malí a střední podnikatelé mají chuť investovat do svého podnikání, v průzkumu agentury Ipsos to uvedlo přes 90 procent z nich. Chtějí tak zvyšovat budoucí zisky a konkurenceschopnost. Brzdí je však přílišná byrokracie a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.

Ilustrační foto

PROČ jdu letos volit

Prachaticko /ANKETA/ - Známé osobnosti nejen z Prachaticka, ale i z celé republiky odpovídali na otázku Deníku: Jdete letos volit a proč? 

Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová začala jednat o budoucí německé vládě. Její pozice je oslabená

Německá kancléřka Angela Merkelová podnikla ve středu první zkusmé kroky k vytvoření nové spolkové vlády. Potenciálně obtížná jednání by měla vést ke vzniku národní koalice konzervativců (CDU/CSU), svobodných demokratů podporujících podnikání (FDP) a Zelených. Kancléřka má ale oslabenou pozici.

SOŠPO získalo ocenění Talent Olomouckého kraje jako jediná škola z Prostějovska.

SOŠPO získalo ocenění Talent Olomouckého kraje

Střední odborná škola podnikání a obchodu získala jako jediná z Prostějovska cenu Talent Olomouckého kraje 2017. Mezi šedesáti oceněnými účastníky nechyběl ani její student Filip Bašný.

Ilustrační foto.

V celorepublikové soutěži kraj reprezentuje Havlík

V každém kraji je v těchto dnech vyhlašován vítěz soutěže Vodafone Odpovědná firma roku 2017. V Moravskoslezském kraji vyhlásily jako nejodpovědnější společnost výrobce tyčinek se sýrem a solí Havlík Opal.

Anžela Jemelková (vlevo) a Khrystyna Chernei.

Za domov hrůzy pro důchodce padly čtyři podmíněné tresty

Blansko, Kunštát – Podmíněné tresty v úterý rozdal soud čtyřem obžalovaným v případu nelegálního domova pro důchodce v Kunštátu. Lidé tam žili v nedůstojných podmínkách a staral se o ně nekvalifikovaný personál. Rozsudek ještě není pravomocný. 

Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš poskytl 10. října v Praze rozhovor Deníku.

Z Bureše Babišem. Vyšla kniha o největším favoritovi parlamentních voleb

Na pulty českých knihkupectví přichází nová kniha o životě a kariéře Andreje Babiše. Dosud nejrozsáhlejší psaný dokument přichází také s popisem kontroverzí podnikatelské minulosti a současnosti známého miliardáře a největšího favorita parlamentních voleb, či objasněním jeho dlouholetého vztahu s politikou.

Výrobna tradičních trubiček v Cukrářství u Sněhové trubičky v Libině

Cukrářství z Libiny je vyhlášené. Díky trubičkám

Jsou nadýchané, křehké a se sněhovou náplní uprostřed. Lahodné trubičky stály u zrodu cukrářské firmy v Libině na Šumpersku. Zákusek před několika dny získal značku Regionální potravina Olomouckého kraje.

Ilustrační foto.

Zaplaví alternativní taxíky celé Česko aneb UBER a další i na Karvinsku?

Karvinsko - Jinde v Evropě je zakazují, u nás možná brzy dostanou zelenou. Takzvané alternativní taxíky, které místo klasických taxametrů využívají mobilní aplikace. Příkladem je služba UBER, která jezdí v Praze, v Brně ji naopak nepovolili. Zlegalizovat tuto činnost pro celé Česko plánuje novela zákona, kterou chystá ministerstvo dopravy.

Provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm předává petici starostovi obce Ráby Josefu Soukupovi.

Obec: Perníkovou chaloupku likvidovat nechceme

Ráby – Petici na záchranu Perníkové chaloupky včera v dopoledních hodinách předal její organizátor a zároveň provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm starostovi obce Ráby Josefu Soukupovi. Archy s více jak 20 000 podpisy byly svázány do osmi knih a obsahují i zmocnění k podání návrhu na zrušení části územního plánu obce z roku 2014.

Ilustrační foto

Dvacet tisíc podpisů za Perníkovou chaloupku

Ráby – V úterý předá provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm na obecní úřad petici na záchranu Perníkové chaloupky s žádostí, aby zastupitelstvo obce Ráby využilo svoji pravomoc a pomohlo zrušit část nového územního plánu Ráby v areálu takzvaného Lovčího zámečku, kde sídlí i chaloupka a který podle územního plánu z roku 2014 spadá mezi lesní prostory, což nepřeje dalšímu podnikání.

Radniční domy na Malém náměstí v Praze.

Praha otevřela v radničních domech kreativní centrum

V části radničních domů na Malém náměstí Praha otevřela kreativní centrum (PKC). V domech se nacházejí kanceláře, zasedací místnosti či přednáškové sály. Sídlit tu budou i start-upy. Zbylé části domů zatím na své využití čekají.

V brněnské pasáži Jalta začal festival Brno Design Days.

Pasáž Jalta ožije designem. Lidé si koupí originální výrobky mladých tvůrců

Brno /FOTOGALERIE/ - Po dlouhé době se lidé opět mohou podívat do pasáže Jalta na brněnském Dominikánském náměstí. Od čtvrtka do neděle totiž pasáž ožije designem. Uskuteční se v ní druhý ročník Brno Design Days, festivalu designu naplněném přednáškami a workshopy. Milovníci originálních věcí při něm najdou i výrobky mladých českých a zahraničních tvůrců.

Šumperská radnice.

Lidé už mohou zasílat nominace na Ceny města

Radnice vyhlašuje Ceny města Šumperka za rok 2017. Lidé se mohou zapojit od 1. října do konce roku a zasílat své návrhy na ocenění jednotlivců, kolektivů či firem, vybírat lze z různých oblastí. Zasláním nominace se navrhovatelé automaticky zařadí o slosování o vstupenky na tuto prestižní akci.

Billboardy překryté státní vlajkou vídají řidiči například na výpadovce z Plzně do Klatov.

Billboardy mizí ze silnic. Přesouvají se na internet

Tištěný billboard na internetu, to je budoucnost pro všechny firmy, které původně propagovaly své výrobky a podnikání pouze s pomocí outdoorové reklamy. Například marketingová agentura In creative přišla s konceptem OnlineBillboard. Ministerstvo dopravy bude zařízení u dálnic likvidovat v příštích dnech podle zákona na náklady majitele.

Když se dělá čokoláda jako za první republiky

Když se dělá čokoláda jako za první republiky

Janské Lázně - Kvalitě není potřeba dělat reklama. Ta se chválí sama. Přesně tohle bylo vidět u stánku s luxusními čokoládovými výrobky na Kulinářském dni před janskolázeňskou Kolonádou.

Ilustrační foto.

Malá česká firma stráví ročně 200 hodin papírováním, tvrdí průzkum

Liberární institut společně se slovenským Inštitútem ekonomických a spoločenských analýz (INESS) spočítal, kolik stojí byrokracie průměrnou malou českou firmu. Kromě nákladů na založení zkoumali autoři také všechny známé povinnosti, které má takováto typická firma během jednoho roku provozu.