Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.

Leningrad, Stalingrad, Mao Ce-tung: Reinkarnace diktátorů neustále přitahuje

Sankt Petěrburg, Peking – Před 75 lety uzavřel německý wehrmacht kruh kolem sovětského Leningradu. Začala skoro 900 dnů trvající blokáda. Původní sovětské údaje hovořily o 650 000 mrtvých, v 90. letech připustili ruští historici, že mrtvých z řad civilního obyvatelstva mohlo být kolem milionu.

Trh nabízí v centru Olomouce chutě z celé Evropy

Olomouc – Jídlo a pití hned několika evropských zemí zpříjemní návštěvníkům během nadcházejících dnů centrum Olomouce. Od středy 7. do soboty 10. září se na Horním náměstí koná Evropský trh, akce je součástí letošních Dnů evropského dědictví.

Meziroční inflace podle odhadů v srpnu stoupla na 0,6 procenta

Praha - Meziroční inflace v srpnu stoupla na 0,6 procenta z červencových 0,5 procenta. Vyplývá to z odhadů oslovených analytiků. Důvodem je růst cen potravin a pohonných hmot. Údaje o srpnové inflaci zveřejní Český statistický úřad v pátek 9. září.

Střední školy na Pardubicku investovaly do zateplení i do kontroly pohybu osob

Pardubicko – Desítky milionů korun byly v posledních čtyřech letech investovány do budov a vybavení středních škol na Pardubicku. Ředitelé, které Deník oslovil, si většinou na úplný nedostatek peněz nebo zájmu ze strany zřizovatele – Pardubického kraje, nestěžují. Spíš bývá problém všechny náročné investiční akce náležitě připravit. Některé obory se potýkají také s poklesem zájmu studentů.

Konec nepřesných hodin. Čas v centru ukážou nové

Brno - Bez hodinek, mobilního telefonu nebo pohledu na věž radnice či některého z kostelů Brňané v centru města jen těžko zjistí, kolik je hodin. Nepomohou jim ani otočné pouliční hodiny na několika místech centra. Ukazují totiž často velmi nepřesně. Město se je teď rozhodlo odstranit. Některé ovšem zůstanou a dostanou nový, modernější vzhled.

Při opravách pomáhá nová „městská fréza"

Litoměřice - Pracovníci technických služeb města již naplno využívají techniku, s jejíž pomocí zlepšují stav komunikací, jejichž povrch je na řadě míst narušen výmoly a nerovnostmi povrchu vozovky.

Počet výrobců biopotravin se v Česku za 8 měsíců zvýšil o 8,5 procent

Praha – Letos od ledna do konce srpna stoupl v tuzemsku počet výrobců biopotravin o 8,5 procenta na zhruba 590. Na dnešní tiskové konferenci to sdělili zástupci ministerstva zemědělství. Zrychlilo se tak tempo nárůstu počtu výrobců biopotravin, když loni jich přibylo 7,3 procenta. Letos do září se zvýšil i počet ekofarem o 220 na 4316.

Sklizeň je v plném proudu i u salátů v Ostré

Ostrá - Saláty se na pultech obchodů neobjevují samy od sebe. Než se dostanou zákazníkům až na stůl, musí projít dlouhým procesem. Protože si lidé hlídají, co jí, stávají se nejen ledové saláty, ale i další druhy velmi oblíbené. Za každým lístkem se skrývá ale spousta práce.

Bezdomovci: ničili, vnutili se do bytu. Jsou však i terči agresorů

Olomoucký kraj – Shlukují se na lavičkách, pijí na veřejnosti alkohol, dělají nepořádek. Nebo nevybíravě žebrají a na neochotné dárce pořvávají. Typické problémy s bezdomovci, s nimiž se potýkají všechna větší města. Zároveň jsou lidé žijící na ulici ohrožení agresivními útoky.

Děti se učí zahradničit díky spolku. Ten pomáhá ve školkách vytvářet záhony

Praha - Spolek Záhony pro školky seznamuje předškoláky se zahradničením. Zrovna zahajuje druhou sezónu a v Praze se stává populární.Moniku Michálkovou zaujalo smýšlení světové enviromentální organizace Slow Food, když žila nějaký čas v Itálii. Na Apeninském poloostrově je životní styl stavějící se na odpor fast foodům velmi oblíbený.

Bilance zahraničního obchodu v červenci spadla do schodku

Praha - Bilance zahraničního obchodu skončila v červenci ve schodku 1,5 miliardy korun, o rok dříve byla v přebytku 4,4 miliardy korun. Naposledy byla v deficitu loni v prosinci. Na červencovém výsledku se nepříznivě podepsaly celozávodní dovolené hlavně v automobilovém průmyslu a meziročně nižší počet pracovních dnů. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Kostelecká je už průjezdná. Lidem vadí, že tam chybí přechody

Prostějov – Řidiči si mohou oddechnout. Po dlouhých a rozsáhlých stavebních pracích, které trvaly celý srpen, je Kostelecká konečně znovu od uplynulého víkendu průjezdná. Uzavírka jedné z nejrušnějších ulic ve městě znamenala velké komplikace v dopravě. Dobrou zpárvou pro Prostějovany je, že stavební práce skončily o čtrnáct dní dříve, než bylo naplánováno.

Poštovní služby budou zřizovat úřady či obchody

Přerovsko, Hranicko – S určitou dávkou skepse se v obcích dívají na projekt České pošty, v rámci kterého převádí své nerentabilní pobočky na samosprávy, obchody či jiné služby. Takzvaný projekt Pošta Partner funguje v šesti obcích na Přerovsku, další je budou brzy následovat.

Diskriminace. Úleva pro stánky je nefér, říkají hospodští k evidenci tržeb

Vyškovsko – Je to podraz, opět typicky české polovičaté řešení. Taková je reakce majitele vyškovské nádražní restaurace Václava Volka na fakt, že pro stánkaře bude elektronická evidence tržeb platit až od března 2018, zatímco pro provozovatele restaurací už od prosince letošního roku. „Jak budeme schopní konkurovat třeba nějakému rychlému občerstvení, které bude třeba o třicet procent levnější než my? Peníze budou unikat dál a ještě bude ohroženo konkurenční prostředí," neskrýval Volek rozhořčení nad rozhodnutím, se kterým přišlo ministerstvo financí.

Sklizeň je v plném proudu i u salátů v Ostré

Ostrá - Saláty se na pultech obchodů neobjevují samy od sebe. Než se dostanou zákazníkům až na stůl, musí projít dlouhým procesem. Protože si lidé hlídají, co jí, stávají se nejen ledové saláty, ale i další druhy velmi oblíbené. Za každým lístkem se skrývá ale spousta práce.

V nemocnici bude tepleji

Česká Lípa - Nový zdroj tepla včetně modernizace energetického hospodaření bude stát 90 milionů korun.

Projekt Fandíme zdraví má omezit dětskou obezitu

Čtvrtina českých školáků má nadváhu a každý desátý je obézní. Lékaři varují, že většina dětí si kila navíc ponese do dospělosti. Přispět ke změně má projekt Fandíme zdraví, který 1. září spustila iniciativa Vím, co jím a piju. Školní jídelny vaří denně přes 1,5 milionu obědů, proto se projekt zaměřil na školní stravování, neopomíjí ale ani význam rodiny, která na formování jídelních a pohybových návyků dětí má největší vliv. Do projektu se zatím zapojilo 15 základních škol.

Do samoobsluhy chodíme už 100 let

Memphis, Praha – V Evropě zuřila válka, ale v Memphisu v USA otevřel Clarence Saunder 6. září 1916 první samoobsluhu na světěs názvem Piggly Wiggly.

Maloobchodní tržby v červenci zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta

Praha - Tržby v maloobchodě bez aut v červenci zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta z červnových 6,3 procenta. Vývoj tržeb byl ovlivněn mimo jiné tím, že letošní červenec měl o tři pracovní dny méně než ten loňský. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Po očištění o sezónní vlivy klesly maloobchodní tržby v červenci reálně meziměsíčně o 0,2 procenta, meziročně se zvýšily o 5,1 procenta.

Ekologické zemědělství vrací lidi k přírodě. Farmáři chtějí oslovit mladé lidi

Ležnice - Přiblížit lidi přírodě, ukázat jim, jaký je rozdíl mezi klasickým a ekologickým způsobem hospodaření, co obnáší práce v zemědělství, oslovit zejména mladou generaci. Ale taky spousta zábavy, soutěží, pohodová atmosféra, nabídka výrobků s označením Regionální potravina Karlovarského kraje. To všechno byl XIII. ročník Ležnických biodožínek.

Branná výchova míří do evropských škol

Francie, Německo – Plynové masky, pláštěnky a igelitové pytlíky na rukou a nohou – to si ještě mnozí z nás pamatují ze školních hodin branné výchovy před rokem 1989.

Výtržnici Oldřišce končí trest. Vězení opustí po třech letech už na podzim

Zlín - „Pane soudce, slibuju, že už to dělat nebudu. Já už budu chodit do města jen se svým přítelem. On už si mě pohlídá. Už nikdy nebudu ukazovat své tělo, s tím jsem skončila. Najdu si práci a budu žít normální život," tak se kajícně hájila známá zlínská výtržnice Oldřiška Golhová alias „Olina" u Okresního soudu ve Zlíně 5. srpna před třemi roky.

Polovina dětského oddělení je opravená

Jihlava – Na dětském oddělení jihlavské nemocnice opravili další pokoj pro malé pacienty. Laděn je do béžové barvy a proměna byla opět možná díky sponzorům.

Muž ukradl pivo, ale i zubní kartáčky

Chrudim – V pátek ráno dostali strážníci městské policie oznámení o parkování cizích vozidel v Rooseveltově ulici. Věc vyřešili výzvou k řešení přestupku.

Zemědělce letos zklamala kvalita obilí

Pelhřimov – Až se návštěvníci dožínek třeba na pelhřimovském Masarykově náměstí zakousnou 
do pečiva nebo pozvednou sklenici s pivem, měli by 
si kvality právě zmíněných potravin mimořádně považovat.

Inspekce: Falšovaných mléčných a masných výrobků neubývá

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stále nachází v maloobchodní síti falšované masné a mléčné výrobky. Výrobci tento typ potravin stále falšují a dávají do masných výrobků méně masa, do mléčných méně mléčného tuku, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Právě na tyto výrobky inspekce zaměřila své kontroly, ve kterých bude pokračovat, dokud se situace nezlepší.

Bohumil Kotas: Evropa není bezpečná, hrozí katastrofy

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Německý plán je signálem, že v Evropě už není bezpečno tak jako dřív. Podle Bohumila Kotase, emeritního plukovníka ústeckého krajského policejního ředitelství, už Němci nezametají nepohodlné problémy pod koberec.

Nezdravé jídlo ve školách ještě chvíli zůstane

Praha /INFOGRAFIKA/– Čtvrtina dětí v ČR trpí nadváhou nebo obezitou. Dva ze tří rodičů se podle výzkumu společnosti SANEP domnívají, že ČR zachvátila epidemie dětské obezity. Bezmála každý pátý rodič přiznal, že jejich dítě trpí nadváhou, a přes 30 procent si myslí, že jejich potomek vlivem obezity trpí psychickými potížemi.

Infekční žloutenka se z Brna začíná rozšiřovat na Žďársko

Žďársko - Upozornění na dodržování preventivních opatření proti zamezení šíření žloutenky typu A se hned první den nového školního roku objevilo v některých školkách a základních školách na Žďársku. Například, aby si děti před jídlem i po použití toalety důkladně myly ruce či nepily ze společné lahve.

Foodparade v Praze nabídne steaky, suši i škorpiony

Praha - Steaky, suši, ale třeba i restované škorpiony nabídne o víkendu festival jídla a pití Foodparade na trojském zámku v Praze. V zámeckých zahradách budou mít své stánky známé restaurace i nadšenci z menších kuchyní. V doprovodném programu mohou lidé sledovat kuchařské show nebo se například poučit o historii gastronomie. Akce začíná v sobotu a pokračuje v neděli.

FOTO: Zahrada Čech mění svou tvář a očekává 80 tisíc návštěvníků

Litoměřice – Pořadatelé jubilejního zahradnického veletrhu očekávají, že výstaviště ve dnech 9. až 17. září navštíví nejméně 80 tisíc lidí. Při 40. ročníku se bude prolínat prodej a výstava tradičního zboží, služeb a poradenství s historií populární akce a prezentací úspěchů Ústeckého kraje především v oboru zemědělství, sadařství a potravinářství.

Tipy na víkend: Vaření trnek, letní kino, dobré jídlo, kapely

Zlínský kraj - O hudbu nejrůznějších žánrů nebude o nadcházejícím víkendu nouze. V regionu se chystá hned několik festiválků Lešetín fest, Podhostýnské září, Fesťák nad řekou i Mezinárodní festival dechových orchestrů a folklorních souborů. Hrát se bude i v hradišťském parku, při vaření trnek v Dolním Němčí nebo v meziříčském M-klubu.

Festival plný chutí, vůní a hvězd už zítra

Zlín - Nejchutnější festival jídla a pití tak nazývají událost organizátoři Garden Food Festivalu. A těšit se na něj můžete už tento víkend. Nejlepší čeští kuchaři, jako jsou Zdeněk Pohlreich nebo Jan Punčochář, letos poprvé přijedou i do Zlína a předvedou své umění při živém vaření na pódiu.