Brňané za rok vyhodí víc jídla než Pražané, vyplývá ze srovnání výsledků projektu plýtvání potravin v obou městech. Data však podle výzkumnic nejsou plně srovnatelná, protože výzkum z Brna vychází z let před zdražením potravin. „Věříme, že kdybychom odpad zkoumali v Brně ve stejné době jako v Praze, výsledky by nebyly tolik rozdílné,“ sdělila vedoucí projektu Lucie Veselá.
Zpěvačka a autorka úspěšného dětského projektu Karol a Kvído Karolina Neuvirthová je mámou dvou dětí. Přestože je sama pracovně velmi vytížená, zakládá si na tom, že její rodina žije aktivně, zdravě a pokud možno co nejvíce „offline“ – v přírodě, na kolech anebo s míčem v ruce. Jak lehce se daří skloubit rodinu, práci i osobní život?
/FOTO, VIDEO/ V sobotu 28. června vyvrcholily v Novém Boru tradiční Sklářské slavnosti. Třídenní program nabídl oblíbené ukázky řemesla pod širým nebem i ve sklárnách, trh, lunapark i koncerty a premiérové také festival jídla.
Českou gastroscénu zasáhla o víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 50 let zemřel po boji se zákeřnou nemocí ostravský rodák a známý šéfkuchař Roman Hadrbolec. Deníku to potvrdila jeho maminka. Během své kariéry vařil pro světové celebrity jako Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Cher, Jack Nicholson nebo Paul Newman. Působil nejen v Česku, ale také ve Spojených státech, kde vařil pro osobnosti z filmového i podnikatelského prostředí.
Rozvážková služba Poctivý bramborák z Rychvaldu oficiálně ukončuje po patnácti měsících svou činnost. Důvodem jsou dopravní uzavírky do Bohumína a Orlové. Firma kvůli nim podle vyjádření provozovatele nemůže zajistit včasný a spolehlivý dovoz jídla. Věnovat se bude pouze cateringu.
Penzion Čertovy skály stojí u silnice mezi Lidečkem a Vsetínem téměř třicet let. Po rekonstrukci se v roce 2021 znovu otevřel návštěvníkům. Opravený objekt nabízí 17 pokojů, turistický pokoj, wellness, bistro i salonek. A jako bonus krásný výhled na protější Čertovy skály. Díky cyklostezce, oblíbeným Pulčinám i zmíněným skalám je místo nejen v létě obklopeno turisty.
Česká republika podle lékařů bojuje s epidemií obezity a navazujících civilizačních chorob. Lidé v tom ale nejsou sami, podle odhadů veterinářů má nadváhu i téměř polovina koček a psů. A stejně jako páníčci pěstují nezdravé životní návyky a nezřízenost v jídle u sebe, dopřávají stejně i svým mazlíčkům. Jejich zhubnutí je ale možná ještě složitější než lidské diety. Přímo je tak ohrožují nejen nemoci z obezity, ale i nesprávně naordinovaný redukční plán.
/FOTO, VIDEO/ Michal Pitek, šéfkuchař a zakladatel českolipského gastropodniku Wildcook, se vydal na cestu plnou kulinářských výzev a úspěchů. Jeho příběh začíná v Chomutově, pokračuje přes prestižní catering v Praze a vrcholí v České Lípě, kde jeho podnikání čelilo už mnoha zkouškám. Dnes se Pitek zaměřuje na catering a zážitkovou gastronomii, přičemž klade důraz na poctivé suroviny a inovativní technologie. Jak se mu podařilo překonat překážky a co ho motivuje k dalšímu růstu?
/FOTO/ Kuchyně při Nemocnici Vyškov v uplynulých dnech úspěšně obhájila mezinárodně uznávanou certifikaci systému HACCP. Ta potvrzuje, že provoz splňuje nejvyšší standardy hygieny a bezpečnosti potravin. Platnost je nyní prodloužena do dubna příštího roku.
Poctivost, tradice a mimořádná chuť – to jsou hodnoty, které letos v soutěži Regionální potravina opět zazářily. A mezi oceněnými nechybí ani zástupci Chrudimska.
Tento týden se v pořadu Extrémní proměny diváci seznámí s Andrejem Moravanským. Po rozvodu se stará o dvě děti a přizpůsobuje jim absolutně vše. Jediné, co si nedokáže odepřít, je jídlo, které si plnými hrstmi dopřává zejména po nocích, kdy děti spí.
Letní dovolenou letos plánuje většina Čechů – ať už v tuzemsku, nebo za hranicemi. O tom, kam se vydají a jak budou cestovat, často rozhodují finance. Právě jejich nedostatek je nejčastějším důvodem, proč část lidí zůstane v létě doma. Na to, kam se Češi letos v létě podívají, jak svoji dovolenou stráví nebo kolik za ni zaplatí, zjišťovala datová redakce Deníku.
Na Dni Pardubického kraje se předávaly ocenění Regionální potravina 2025. Odborná porota vybrala devět produktů od místních výrobců, kteří bodovali kvalitou, chutí i poctivým zpracováním.
Do šestnáctého ročníku soutěže Středočeská Regionální potravina se letos přihlásilo 42 výrobců se 182 produkty. Odborná komise udělila prestižní značku celkem osmi výrobkům. Mezi oceněnými je také specialita z Nymburska – Uzené kachní prso z Řeznictví a uzenářství Fiala v Milovicích.
Běhání, zdravá strava, dostatek vitamínu D a málo kalorií. Takový je podle britského vědce Johna Tregoninga recept na to, jak zpomalit stárnutí a zůstat fit i po padesátce. Co si o tom myslí Aňa Harris si poslechněte v jejím blogu a podcastu s názvem Padesát plus.
Vyhláška o zákazu bivakování a táboření na konkrétních místech v Liberci by mohla začít platit na konci prázdnin. Radní jednají ještě s místními komisemi jednotlivých libereckých čtvrtí o zařazení jejich problémových lokalit. Rýsují se tak dvě konkrétní místa mimo centrum, kde by vyhláška mohla začít platit. Vedení města si od vyhlášky neslibuje vymýcení bezdomovectví, ale funkční nástroj pro práci s problémovými živly.
Málo osobního prostoru, špatné jídlo, přísný denní režim a další záležitosti mohou spojovat život v současných věznicích a budoucí osídlení Marsu. Vědkyně z Bristolské univerzity srovnala aktuální situaci vězňů a astronautů, načež došla k závěru, že mají mnohé společné a mohou být odrazem budoucích plánů na rudé planetě. Zjištění publikovala v magazínu The Conversation.
/FOTO, VIDEO/ Stopka pro auta. Později neprojedou ani tramvaje. Z rušné dopravní tepny Minská a Horova v brněnské části Žabovřesky je v pátek obří pěší zóna. Street party Minská Open tepe na plné obrátky. Davy lidí korzují mezi kolejemi a chodníky kolem záplavy stánků s pivem, míchaným drinky, gastronomickými specialitami nebo různým zbožím. Místní podnikatelé jsou v jednom kole. Uvolněná letní atmosféra se sluncem v zádech slibuje parádní večer. Koncerty kapel, dobré jídlo, pití a náladu, setkání s přáteli. Tančit a pít se bude až do rána!
Kvalitní jídlo a pití, to je záměr Olomouckjého kraje pro letni sezonu. Hejtmanství chce přiblížit lidem regionální delikatesy formou gastrofestivalů s názvem Chutě kraje. Uskuteční se v Prostějově, Přerově, Šumperku, Jeseníku a Náměšti na Hané.
Zubožené, nemocné a opuštěné. V otřesných podmínkách přežívají desítky koček za pražskou Sapou. Některé nemají ocas, jiné jsou v žalostném stavu po srážce s autem či po boji s jiným zvířetem. Především se ale nekontrolovatelně množí – trpících zvířat tak neustále přibývá. Každý den za nimi chodí Petra Moutelíková z Prahy. Nosí jim jídlo, ošetřuje jejich zranění a má jasný plán, jak zabránit jejich utrpení.
Stavba nové prodejny Coop v Kuřívodech u Ralska se opět o něco protáhne. Přestože se ještě na jaře mluvilo o dokončení do konce března, nyní to vypadá, že se lidé do obchodu poprvé podívají až na konci letních prázdnin. Starší obyvatelé, kteří nemají auto, přitom obchod citelně postrádají. Město proto zavedlo náhradní svoz potravin, který funguje zdarma a podle starosty Miloslava Tůmy by mohl zůstat i po otevření prodejny.
Hana Kyliánková původem ze Žatce a Patrik Novotný z Podbořanského Rohozce k sobě našli životní cestu na dětském táboře. Dnes jim je 32 a 34 let, žijí v rodinném domě ve zmíněné obci v Doupovských horách, mají čtyřletou dceru Kláru a tříletého syna Patrika. Jejich společnou vášní je cestování. Nevyhledávají známé turistické lokality, nelétají s cestovkami do resortů, svět poznávají v jeho realističtější podobě. Země projíždějí autem, ve kterém spí a vaří, díky čemuž mohou přijet i do těch zapadlejších koutů.
Listy ořešáku jsou domácí všelék na nejrůznější zdravotní neduhy, prostředek pro krásnější vlasy i zdravější pleť. Listí z ořechu zároveň funguje jako odpuzovač parazitů a obtížného hmyzu. Důležité je však vědět, jak s ořešákovým listím naložit.
Izraelská armáda dnes v Pásmu Gazy zabila dalších 72 Palestinců, uvedla podle agentury AFP místní civilní obrana. Bylo mezi nimi i 21 lidí, kteří čekali na humanitární pomoc. Podle místních úřadů, které ovládá palestinské teroristické hnutí Hamás, bylo izraelskou střelbou u distribučních center pomoci zabito od konce května přes 400 lidí.
Oslavy 155 let železniční trati si zájemci užijí v sobotu ve stanici v Hrušovanech nad Jevišovkou. Festival jídla se koná v Novém Šaldorfu, ale také v Hrušovanech, které mají kromě oslav na nádraží i slavnosti ve městě. Vinaři z Chvalovic otevřou návštěvníkům sklepy. Turnaj v malé kopané se koná v Kašenci. V neděli se konají ve Znojmě Africké trhy.
Má netradiční život - s manželem jsou profesionálními rodiči. Momentálně vychovávají deset dětí. Zuzana Hanáková ze slovenského Hlohovce pro rodinu udělá všechno. Péče o děti ji pohltila natolik, že sama sebe postupně odsunula na druhou kolej. Léta plynula a ona se ocitla ve stadiu extrémní obezity. Její cestu k úbytku váhy mohou diváci sledovat v dalších Extrémních proměnách na Nově i na Oneplay.
Kilo cibule nebo brambor za 8 korun, mrkev za 9 korun. Točený půl litr piva za 15 korun. Takové ceny nabízel Český jarmark, s nímž SPD zavítala ve středu 18. června do Zlína.
Izraelská střelba a vzdušné údery v Pásmu Gazy za posledních 24 hodin zabily nejméně 140 Palestinců, uvedly podle agentury Reuters zdravotnické úřady v Gaze. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze nejméně 40 obětí zemřelo v důsledku dnešní izraelské střelby a úderů. Mezi mrtvými jsou stejně jako v minulých dnech i Palestinci, kteří byli zastřeleni při čekání na pomoc, uvedla agentura.
Mělnicko se může pochlubit dalším oceněním kvality – dančí burger s barevným pepřem z Rodinné farmy Parusovi si vysloužil prestižní značku Regionální potravina Středočeského kraje 2025. V konkurenci 182 přihlášených výrobků od 42 producentů z celého kraje se burger z Kokořínska prosadil mezi absolutní špičku.
Dalších 59 Palestinců v úterý zemřelo kvůli izraelské střelbě u centra humanitární pomoci v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy a přes 200 dalších bylo přitom zraněno, informovala podle agentury Reuters palestinská civilní obrana. Izraelská armáda, která v Gaze od října 2023 bojuje s teroristickým hnutím Hamás, střelbu na dav čekající na potraviny přiznala a uvedla, že okolnosti vyšetřuje. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze zemřelo při takových incidentech od konce letošního května 397 Palestinců a přes 3000 dalších bylo zraněno. Také v pondělí si izraelská střelba u centra rozdělování potravin vyžádala pět desítek obětí.
Hořčík je prvek, který hraje v lidském těle klíčovou roli. Ovlivňuje metabolismus, imunitní systém, zdraví kostí, činnost nervové soustavy i svalů. Naše tělo ho získává z potravy i z doplňků stravy. Pokud to však s jeho příjmem přeženeme, můžeme si přivodit vážné zdravotní komplikace. Proto je důležité vědět, kdy je hořčík dobrým sluhou a kdy už zlým pánem.
Kdo rád vyráží za dobrým jídlem, pitím a regionálními specialitami, má se v Olomouckém kraji rozhodně na co těšit. Na pěti místech napříč krajem se brzy uskuteční nové gastrofestivaly s názvem Chutě kraje.
Vysoký krevní tlak je nenápadný, ale nebezpečný problém. Představuje totiž hlavní riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, zejména infarktu a mrtvice. V boji proti vysokému tlaku nám však může pomoci i přírodní cesta. Velmi účinné jsou například potraviny bohaté na draslík. Podle odborníků je totiž právě draslík skutečným expertem na snižování vysokého krevního tlaku.
Další z výzev pokořil v těchto dnech maxijedlík Jaroslav Němec. Na srazu amerických vozů Lucky Cruisers Weekend 2025 v Pasohlávkách na jihu Moravy spořádal obří hamburger a prokázal, že pátek třináctého nemusí znamenat kopec smůly.
Játra jsou jedním z nejdůležitějších a nejodolnějších orgánů v lidském těle. Pokud je však příliš namáháme, například nezdravým životním stylem, hrozí narušení jejich fungování. Důsledkem může být vážné ztučnění jater a další choroby. Podle odborníků je jedním z klíčů k udržení zdraví jater vyvážená strava. Existují totiž potraviny, které podporují funkci jater nebo je přímo chrání.
Není jen kuchařkou a tanečnicí. Čtyřiatřicetiletou Chili Ta Thuy brzy uvidíme i jako moderátorku nového pořadu, který bude úzce spjat s přírodou. Čím je starší, tím více ji vyhledává. Aktuálně se blíž k ní i přestěhovala.
Jakou čáru přes rozpočet udělá letošní dovolená na Jadranu? V nejbližších týdnech se dá znovu očekávat bombardování veřejnosti zprávami o zdražování. Podle některých hlasů však ceny spíše stagnují. Jak to tedy je s kávou, zmrzlinou, pivem, jídlem v restauracích nebo potravinami v obchodech? Reportéři Deníku to vyrazili ověřit do Chorvatska ještě před hlavní sezonou. Jako v minulých letech udělali i srovnávací nákup v řetězci Lidl - chorvatském i českém.
Cvičení, správná dieta a dostatek kvalitního spánku jsou vhodnými prostředky, díky nimž se lidé mohou dožít aktivního vysokého věku. Americký vědec na základě výzkumů popsal kroky, které mohou pomoci zajistit život bez chronických nemocí až do devadesáti let. O zjištěních informovala CNN.
/FOTO, VIDEO/ Burgery, hranolky, klobásy, hot dogy, grilované sýry, frgály, ale mimo jiné třeba i exotické pochutiny z egyptského street foodu. Masarykovo náměstí ve Vyškově v pátek a v sobotu ozvláštnila vůně pestré nabídky od řady prodejců, zájemce lákaly dvoudenní Vyškovské slavnosti jídla. Stánky byly v provozu až do večerních hodin, akci doplňoval pestrý program.
V Hradci Králové odstartoval další ročník festivalu Rock for People. Desetitisíce návštěvníků musí něčím sytit svá těla, areál tak nabízí řadu stánků s pivem či jídlem. Z nabídky si vybere každý. Jak je to ale s cenami? Podle zjištění Deníku se na hradeckém letiští stále najdou i „lidovky“.
/FOTO, VIDEO/ Bezvafest s pestrým programem ve slavkovském parku, Slavnosti jídla na vyškovském náměstí, historická bitva v Bučovicích, kostýmované prohlídky, pokračování festivalu v Rousínově i charitativní akce. Také nadcházející víkend nabídne lidem na Vyškovsku pestré možnosti, jak trávit čas. Vyškovský deník přináší tipy z regionu i ze zbytku Jihomoravského kraje.
/VIDEO, FOTO/ Padesát tisíc návštěvníků má nejen pořádný hudební apetit, ale něčím musí sytit i svá těla. Rock for People tak nabízí stovky stánků, desítky druhů piva a z jídla si tady musí vybrat snad každý. Jak je to ale s cenami? Podle většiny účastníků jsou odpovídající tak velké akci a podle zjištění Deníku se mezi desítkami stánků na hradeckém letišti stále najdou i „lidovky“.
Halušky, langoše, hamburgery, hot dogy, tortilly, klobásy, ale třeba i egyptský street food. Na Masarykově náměstí ve Vyškově toho však bude ještě více. Na regionální i mezinárodní kuchyni láká návštěvníky letošní ročník Vyškovských slavností jídla od pátku třináctého do soboty čtrnáctého června.
/FOTO/ Objednali jste si v úterý 10. června odpoledne jídlo přes Foodoru a doručení nepřišlo včas? Možná právě kvůli nehodě, která se krátce po 14. hodině stala na křižovatce na Kalabousku na čáslavském obchvatu. Jedno ze služebních vozidel značky Toyota Aygo, využívané pro rozvoz, tam skončilo po střetu s osobním vozem značky Hyundai Tucson značně poškozené.
/VIDEO, FOTO/ Zboží na paletách a ze všech koutů planety. V Ústí nad Labem otevřel brány supermarket Mere - jde o teprve sedmou pobočku tohoto ruského obchodního řetězce v Česku. Přestože pořádný nával vypadá o poznání jinak, zákazníky si prodejna našla rychle. Co všechno v ní najdete, za kolik a jaké jsou první reakce Ústečanů? Někteří se rozplývali nad nízkými cenami a brali vše možné, jiní naopak nadšení nebyli.
Potravinářská inspekce zajistila téměř 13 tun pistácií, u kterých laboratorní analýza odhalila pětinásobné překročení limitu aflatoxinů, které se řadí ke karcinogenním látkám. Jejich dovozcem z Íránu je chrastavská společnost JH Machine, která se brání s tím, že potraviny nebyly nikdy puštěny do volného oběhu a jsou stále v celním skladu.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Už v šestnáctém díle našeho seriálu jsme si tentokrát posvítili na letitou ústeckou stálici, byli jsme v Meduse na Severní Terase.
České zemědělství se v 21. století mění díky moderním technologiím a udržitelným přístupům. Přestože je často vnímáno jako tradiční obor, jeho budoucnost závisí na mladé generaci, která může přinést inovace a nový pohled.
Najít restauraci s levným obědovým menu je čím dál složitější. Ceny totiž stále rostou. Za posledních pět let zdražil oběd v některých regionech o více než polovinu. Češi kvůli tomu mění své návyky, do práce si jídlo nosí v krabičkách. Na gastro podniky ale nezanevřeli. Na jídlo chodí hlavně o víkendech a při cestování vyhledávají vyhlášené restaurace. Nový trend potvrzují i samotní restauratéři.
Lenka Lacinová studovala management a kybernetiku. Nyní provozuje Farmu pod Zvičinou nedaleko Hořic, odkud vyráží na farmářské trhy a festivaly s kozími sýry, které mají ocenění Regionální potravina. „V obchodech si přidávají nesmyslné marže a v hotelech po nás hned chtěli slevy,“ vysvětluje, proč prodává své výrobky hlavně na trzích.