Kam v Karviné vyrazit na dobré jídlo i pohodové posezení? Deník připravil výběr pěti nejlepších restaurací na základě hodnocení turistického průvodce TripAdvisor. O výběru rozhodli sami návštěvníci svými recenzemi, ve kterých známkují kvalitu nabízených služeb.
Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.
/PŘÍMO Z RAKOUSKA, VIDEO/ Vyhlášený podnik napříč celou Vídní a dost možná ještě dál. To je Schweizerhaus v tamním Prateru, který už po několik generací vede rodina Kolaříkových s českými kořeny. Ty se promítají nejen do tamní kuchyně a piva, ale i do pracovní síly. Zejména v kuchyni se totiž mluví převážně česky, nemalé zastoupení tam mají zejména lidé z Moravskoslezského kraje.
Grilování, pikniky, výlety. Léto si bez nich neumíme představit. Máloco oceníme více než společné setkání s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla a pití. Vše dobré s sebou ale přináší i něco zlého, a zrovna letní sluníčko s sebou přináší i vysoké teploty urychlující růst bakterií a plísní, které způsobují kažení potravin, a tedy vznik střevních infekcí.
Naše gastrotoulky nás tentokrát zavedly za Hradec Králové, kde se už od konce šedesátých let minulého století ukrývá „malé“ Slovensko – Motorest Koliba. Dřevěná stavba v lese, kousek od hlavní silnice, stojí od roku 1969 a voní nejen dřevem a poctivým jídlem, ale i nostalgií. Lehký závan retro atmosféry tu nepůsobí jako póza, ale jako přirozená součást místa, které má stále co nabídnout. Pojďte se s nami podívat, co tento příjemný motorest nabízí a jak v něm umí udělat skvělé halušky.
Slunečné počasí a volný den v Polsku přivedly ve čtvrtek 15. srpna do Zoologické zahrady a Botanického parku Ostrava stovky lidí. Naši polští sousedé mají v tento den státní svátek Nanebevzetí Panny Marie a tak byla návštěvnost znatelně vyšší.
Unikátní festival regionálních potravin a gastro zážitků absolvuje svou premiéru v Prostějově. Stane se tak v neděli 17. srpna v Kolářových sadech. Food festival okoření i hvězdní hosté. Celý den bude moderovat Markéta Hrubešová, program vyvrcholí koncertem Ilony Csákové. Vstup je zdarma.
Kachní játra s vajíčky much na povrchu, plesnivé klobásy nebo zkažené kuřecí maso. Hned několik problematických potravin a pokrmů objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v restauraci v Lučanech nad Nisou. O výsledcích kontroly informovala na svém webu Potraviny na pranýři.
V restauraci v Lučanech nad Nisou objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) hned několik problematických potravin a pokrmů. Chata Brambek měla v zásobách kachní játra s vajíčky much na povrchu. plesnivé klobásy a ajvar plísní doslova přetékal, a ani to není všechno.
Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který se bude snažit napravit neprosperující restaurace. První díl, jenž se natáčel v Liberci, odvysílá televize Prima 28. srpna.
Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který se bude snažit napravit neprosperující restaurace. První díl, jenž se natáčel v Liberci, odvysílá televize Prima 28. srpna. V předešlých sériích se objevily i podniky z Českolipska.
Finanční situace samoživitelek bývá napjatá celoročně, ale o letních prázdninách to mají ještě těžší. Mnohdy musí přestat s prací, aby hlídaly děti, na dovolenou nemají u brigád nárok. Postrádají také levné školní obědy a nemají kam s dětmi jet. V posledních letech vznikly o problémech samoživitelek studie platformy SYRI a také Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Deník zjistil, že mnohá doporučení odborníků vláda Petra Fialy alespoň částečně splnila, jiná by byla potřeba dotáhnout.
Bouzovský mumraj, Keltská noc i Josefkol. Velké akce, kam pracovníci krajské hygienické stanice v Olomouci v průběhu července vyrazili na kontroly. Celkem jich v kraji provedli 98. Řešili také podněty od lidí, kteří si stěžovali na zdravotní potíže po konzumaci prodávaného jídla.
I když hrad ve Švihově je vodní, tak i tam při povodních v srpnu roku 2002 zažili krušné chvíle. Několik dní tam dvanáct lidí přežívalo v tanečním sále, než voda opadla. Jídlo jim tam vozili na člunu. Kvůli záchraně expozice mohlo jít i o život.
Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.
Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.
Nový přístup ke školnímu stravování chce otestovat Základní škola Ohradní v Michli. Od září zkušebně zavede samoobslužný výdej pokrmů. Žákům umožní naskládat si na talíř, co chtějí – a v množství podle libosti. Cílem je samostatnost dětí a snížit plýtvání jídlem.
Společný projekt města Mladá Boleslav a společnosti Škoda Auto, jehož cílem je omezit plýtvání potravinami a pomoci lidem v nouzi, se v prvních třech měsících ukázal jako efektivní.
Nová restaurace u oblíbeného rybníku Lužák v Lužicích má stavební základy. Majitelé Deníku popsali, jaké mají s místem plány. Prozradili také termín chystaného otevření, stejně jako vizi budoucí kuchyně a celkové nabídky. Věří, že gastronomický podnik bude v nejbližším okolí těžko hledat konkurenci.
Lékaři zachytili letos do konce července více než 1000 případů žloutenky typu A. Loni jich bylo 636 za celý rok. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ), nakažených už je letos nejvíc za posledních 15 let. V červnu před šířením nemoci ve střední Evropě varovalo i Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC), potýká se s ní i Slovensko, Rakousko a Maďarsko.
Starej Fotr, oblíbený tvůrce videí na platformě Youtube, vyrazil do restaurace na Ještěd. Ve videu, které vidělo už zhruba sto tisíc lidí, padají slova jako navoněná bída, velké zklamání či chutě školní jídelny a tvůrce nezapomene několikrát zmínit celkově poměrně vysoké ceny v restauraci.
Česko čeká slunečný týden, který vyvrcholí ve čtvrtek a v pátek další vlnou tropických teplot. Ochlazení a srážky přinese studená fronta, která dorazí o víkendu. Objevit se mohou i bouřky.
Obec Hýskov plánuje od září letošního roku velkou změnu v oblasti školního stravování. „Od září se budou vařit dvě jídla, takže si žáci budou moct vybrat ze dvou jídel. A jelikož nám hodně jídla zbývalo, rozhodli jsme se ho nabízet v automatu za výhodnou cenu,“ informoval místostarosta obce Hýskov Jan Blahovec (Nezávislí).
/FOTO/ Po roční pauze se v sobotu 9. srpna uskutečnil třetí ročník street food festivalu Velvary na talíři. Od desáté hodiny dopolední až do osmé večerní se Velvarské Učko proměnilo v ráj milovníků dobrého jídla a pití.
VIDEO, FOTOGALERIE: Vůně pečeného masa, čerstvých bylinek a sladkých dezertů se v sobotu nesla zámeckým parkem v Letovicích. Akce s názvem Festival plný chutí proměnila historické nádvoří i okolí zámku v živé tržiště plné delikates, hudby a zábavy. Návštěvníci ochutnávali, nakupovali a poslouchali koncerty.
Pásmo Gazy se nachází na pokraji humanitární katastrofy, varují OSN a WHO. Situace se blíží oficiálnímu vyhlášení hladomoru, přičemž extrémní podvýživa a nedostatek jídla již dosáhly kritických úrovní. Humanitární pomoc je omezená a násilí při distribuci potravin ohrožuje životy civilistů, včetně dětí.
Večerní mlsání, dobrůtky servírované k televizi a noční kontrola ledničky mohou neblaze působit na hladinu cholesterolu v krvi i zdraví srdce a cév. Před těmito zlozvyky nedávno varoval známý americký kardiolog. Odborníci také řeší, kdy je dobré zasednout k večeři, aby byla tělu nikoliv ke škodě, ale ku prospěchu.
Motorest Čestice, který leží na hlavní trase z Hradce Králové do Rychnova nad Kněžnou, je místem, kde tradice české kuchyně splývá s poctivostí a nostalgií. Provozovatel Petr Zaujec tu již 21 let nabízí klasická jídla, jako jsou svíčková či smažený sýr, připravovaná bez polotovarů a chemie. Tento motorest je oblíbenou zastávkou nejen pro řidiče, ale i pro vodáky a gurmány, kteří hledají autentický zážitek.
S ideální teplotou v mrazničce si většina lidí hlavu příliš neláme. Ale i skladování potravin v mrazáku má svá pravidla. A právě správná teplota, při níž potraviny uchováváte, je nesmírně důležitá pro jejich další využití.
Když Woodyho, štěně zlatého retrívra, jeho majitelé poprvé spatřili, byl to malý zlatý uzlíček s rošťáckým pohledem. Zpoza štěněcí ohrádky se snažil upoutat jejich pozornost. Ve chvíli, kdy se jejich pohledy potkaly, bylo jasné, že si nevybrali oni jeho, ale on je. Woody se stal členem rodiny. Jenže první problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Dnes bojuje o to, aby mohl jednou jíst normální stravu a užívat si pohybu jako ostatní psi.
Jak si užít nastávající víkend na Bruntálsku? Vydat se můžete tradičně na Sovinec, kde se pořád něco děje, tentokrát to bude řemeslný rukodělný jarmark s rytířem Kobylkou. Dobré jídlo a pití můžete okoštovat v Karlově Studánce na další tradiční akci - Pojez festu, kromě toho se otevírá naučná stezka či proběhne výstava fotografií. Zábavně charitativní odpoledne nabídne Krnov. Další akce se konají i jinde v kraji, více v tipech Deníku.
Blanensko nabídne o víkendu pestrý program pro milovníky motorů, hudby i dobrého jídla. Do Kunštátu dorazí Mistrovství ČR v Truck trialu s burácejícími motory. V Letovicích ochutnáte regionální speciality na Festivalu plném chutí s koncerty Pokáče či O5 a Radeček. A v Boskovicích vás čeká večer s nesmrtelnými hity ABBY pod širým nebem.
Kvůli problémům s pořádkem zavřeli v úterý 5. srpna inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce další restauraci na Chebsku. Tentokrát jde o restauraci Lucie Slachová v Autocampu Podhoří. V provozovně narazili na zanedbaný úklid a další nedostatky.
Vosy obvykle nebývají agresivní, dokud nejsou vyprovokovány. Tedy pokud se zrovna nenacházejí v životní fázi, kdy se rozpadá sociální struktura jejich kolonie, mění se stravovací návyky a následně i jejich chování. Toto období nastává právě v pozdním létě, kdy se už vosy nestarají o své potomky. Nejenže „nemají co na práci“, ale ještě prahnou po lahodném cukru, kterým je dosud odměňovaly při krmení larvy.
Slevy zůstávají hlavním vodítkem k tomu, které zboží si Češi zakoupí. Jen 16 procent spotřebitelů uvádí, že na ně vůbec nehledí. Čím nižší vzdělání zákazníci mají, tím důležitější je pro ně pročítání slevových letáků. Dalšími prioritami při nakupování bývá kvalita výrobků anebo jen blízkost prodejny.
Krajská hygienická stanice eviduje v Chrudimi zvýšený počet případů virové hepatitidy typu A. Onemocnění známé jako nemoc špinavých rukou se šíří rychle, a to i od lidí, kteří zatím nemají žádné příznaky.
Kdo má doma připravené nejdůležitější věci pro zvládání prvních tří dní nejrůznějších krizových situací, jako jsou povodně, tornáda, požáry či velké výpadky proudu, bude na tom lépe než ti nepřipravení. Lidem, jež na taková nebezpečí zatím nemyslí, má pomoci příručka pro zvládání krizových situací. Už dnes je přístupná na internetu, na podzim ji do své schránky dostanou všechny domácnosti v Česku.
Ve čtvrtek 5. srpna 2010 se v chilské poušti Atacama poblíž města Copiapó zhroutil zlatoměděný důl San José. V hloubce kolem 700 metrů pod zemí zůstalo uvězněno 33 horníků. S minimem pitné vody, zásobami jídla jen na tři dny a zpočátku bez jakékoli možnosti spojit s povrchem čekali ve tmě na záchranu. Okolní teplota dosahovala 35 stupňů Celsia. Po 69 dnech vyšlo všech 33 mužů šťastně na povrch. Problémy dolu tím ale neskončily.
Zdravotníci z krajské hygienické stanice v červenci zkontrolovali desítky letních táborů v celém Královéhradeckém kraji. Ačkoliv se na některých místech objevily nedostatky, žádný z táborů zatím hygienici nezavřeli. V několika případech však padly pokuty, některé případy míří do správního řízení.
/OBRAZEM/ Moderní kantýna s názvem Kanteen, která sídlí v budově Organica na Karolině v centru Ostravy, přišla s novým konceptem zvýhodněného stravování. Od července zde studenti a senioři mohou využít speciální MOUDROU SLEVU, která jim umožňuje pořídit snídani již od 49 korun a oběd od 99 korun.
Slýchá to z úst zkušených babiček nejedna novopečená maminka. Vždyť mu dej trochu čaje nebo vody, musí mít chudáček žízeň. Generační spor se rozhodl definitivně ukončit dětský lékař Jozef Jakubec. Podle něj miminka vodu ani čaj nejenže nepotřebují, ale může jim dokonce i škodit.
Od 1. září začne platit nová vyhláška o školním stravování, která po třiceti letech mění normy u spotřebního koše a povolí žákům i jíst v jídelnách donesené jídlo. Ministerstvo školství tak reaguje na moderní vědecké poznatky a vychází vstříc dětem s dietními omezeními. Odborníci z řad lékařů, specialistů na výživu i kuchaři se vůči vyhlášce vyhranili. Podle nich hrozí riziko, že děti nová jídla nebudou jíst, školy se zatíží administrativou a rodiče si za obědy připlatí. Podle ministerstva to není nutné, ceny obědů se zvyšovaly nedávno.
Nejen hvězdní muzikanti, ale také spousta a jídla a pití. Na festivalu Hrady CZ v Rožmberku nad Vltavou, který se koná první srpnový pátek a sobotu, si každý najde to své. V první den konání festivalu jsme pro vás zjišťovali, jaké jsou ceny jídla a pití v gastro zóně na festivalu.
Motorest Stradouň, situovaný poblíž budoucí dálnice D35, patří mezi vyhledávaná zastavení všech, kdo mají slabost pro českou kuchyni a nostalgickou atmosféru. Pod taktovkou Jany Kalouskové se tu podávají poctivá domácí jídla, která přitahují nejen místní obyvatele, ale i řidiče a výletníky z různých koutů republiky. Největší úspěch tu slaví stálice typu kuřecího plátku s nivou, holandského řízku nebo dršťkové z hlívy ústřičné. Co dalšího si tu můžete dát a jak to chutná těm, kdo se tu zastaví na jídlo, zjišťujeme v dalším díle našeho seriálu gastrotoulek po Česku.
Kdo se chce na hudebním festivalu Let It Roll u jezera Most stravovat, musí počítat s tím, že zaplatí za jídlo a pití víc než ve městě. Někteří návštěvníci proto nakupují v mosteckých obchodech. Na hlasitou hudbu si úřadům nikdo nestěžoval.
Restaurace Brykule v přízemí kulturního domu v Hrabůvce funguje od časného rána do odpoledne. Nabízí snídaně, polední menu i stálá česká jídla, která kombinují klasiku s nabídkou pivních speciálů. Provozovatelé se soustředí na běžného hosta z okolí, čerstvé suroviny a jednoduchý, ale funkční koncept. Na jídelníčku tak vedle svíčkové najdete i kuře s broskví nebo bramborák se zeleninovým salátem.
Skoro po roce jsme opět navštívili novojičínskou kavárnu, cukrárnu a zmrzlinárnu U Bílého anděla a potkali se přímo s panem Liborem Štramberským, který stojí za vznikem této provozovny. I přes velké pracovní vytížení celého týmu, udělal si malou chviličku na náš dlouho připravovaný rozhovor.
Trus hlodavců, nepořádek a nevhodně uložené potraviny objevili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (CZPI) v chebské restauraci U Sabadina. Ta je proto od 30. července uzavřená. Informaci zveřejnili na svém webu Potraviny na pranýři.
V anketě Deníku zaměřené na oblíbené gastro podniky na Tachovsku získala jedno z předních míst rodinná restaurace Mes Amis v Plané. K největším lákadlům tam patří půlkilové hovězí steaky, pomalu pečená žebra a hovězí burgery.