Gastronomické zážitky si mohou vychutnat Brňané v poslední den v kalendářním roce. Několik brněnských podniků nabídne milovníkům jídla speciální silvestrovskou nabídku. Kromě moderní kuchyně si zájemci na Silvestra užijí třeba saunové rituály s rautem u Brněnské přehrady.
Lidé, kteří se dostatečně nenabažili vánočních trhů před svátky, mají stále na několika místech v Česku i blízkém zahraničí možnost vychutnat si jejich atmosféru. V některých městech totiž stánky zůstanou otevřené až do Silvestra či do Tří králů. Často budou zároveň dál fungovat atrakce a některé trhy budou dokonce i po Vánocích nabízet program. Deník přináší přehled, kam vyrazit za trhy i po svátcích.
Obchodní řetězec Mere, známý svými nízkými cenami i vazbou na ruské majitele v pozadí, musí stáhnout z prodeje falšované masné konzervy. Nařídila mu to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Pro alergiky mohou být dokonce nebezpečné, uvedla SZPI.
Obchodní řetězec Mere známý svými nízkými cenami i vazbou na ruské majitele v pozadí, který má svou prodejnu i v Bruntálu, musí stáhnout z prodeje falšované masné konzervy. Nařídila mu to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Pro alergiky mohou být dokonce nebezpečné, uvedla SZPI.
Máte rádi kávu s mlékem? To, že kombinace mléka a kávy může být příčinou rakoviny či jiných vážných poruch organismu, je fáma, která už byla poměrně spolehlivě vyvrácena. Objevily se ale také informace, že mléko brání vstřebávání antioxidantů z kávy do těla. Pokud by to byla pravda, mléko by zásadně snižovalo pozitivní účinky kávy na naše zdraví.
/VIDEO/ Ani ve vánočním čase nezapomíná zápasník MMA Jiří Procházka na správnou životosprávu. A jak vysvětluje, nespočívá to jen ve skladbě jídelníčku. I on si však dopřál tradičního vánočního kapra s bramborovým salátem, kterého dokonce připravil.
Odborníci pro příští rok neočekávají u cen potravin žádné překvapivé skoky. Letošní dobrá sezona a velká nabídka vedla k velmi nízkým cenám brambor či levným mléčným výrobkům. Drůbežáři varují, že kvůli zákazu obohacených klecí naopak zdraží vajíčka, zákazníkům se prodraží i plodiny z exotických končin. Cestou k úsporám jsou zejména slevové akce řetězců.
Datle jsou exotické ovoce, které Češi trochu opomíjejí. Ve světě se však v oblasti zdravého stravování staly v posledních letech hvězdou. Konzumace pouhých tří datlí denně může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, bojovat s vysokým tlakem a snížit hladinu cholesterolu.
Vánoce jsou pro většinu lidí obdobím klidu, jídla a menší dávky pohybu. Podle znojemského trenéra Petera Puchera to ale není žádná tragédie. Pokud má člověk během roku vybudované zdravé návyky.
V předvánočním období se v ulicích objevují stánky s prodejem kaprů. Někde lze spařit nástroje, které by leckdo spíš očekával v dílně než při zpracování potravin. Veterinární správa upozorňuje na dodržování hygienických standardů a nutnost používat vhodné vybavení. Cílené kontroly však bude dělat hlavně na udání.
V předvánočním období se mnohé rodiny potýkají s finančními problémy, které nesouvisí s nákupem dárků, ale s pokrytím základních potřeb. V Občanské poradně Charity Tábor se setkávají s příběhy, kdy lidé hledají půjčky, aby zvládli běžné výdaje jako nájem, energie a potraviny. Tato situace je obzvláště tíživá pro rodiče samoživitele a domácnosti s jedním příjmem, kde se každý nečekaný výdaj může stát nepřekonatelnou překážkou.
Konzumace velkého množství soli je podle odborníků cestičkou k hypertenzi čili vysokému krevnímu tlaku. I když o ní postižení často nemusí vůbec vědět, může hypertenze vést nejen k problémům s cévami, ale i k poškození ledvin či zraku, k demenci, nebo dokonce k tak fatálním stavům, jako je infarkt či mrtvice.
Vánoce se nesou nejen v duchu klidu a míru, ale mnohdy také hodování až přejídání. Není výjimkou, že to někdo přežene, cítí se plný, bolí ho břicho, chytne ho zánět slinivky či se ozve žlučník. Nejlepší samozřejmě je takovým stavům předejít, pokud se tak ale už stane, je třeba umět rozlišit, kdy potíže zvládne člověk sám a kdy je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.
Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí časem plných stolů, návštěv a pokušení v podobě cukroví, smažených pokrmů, alkoholu či jiných pochutin. Podle nutriční terapeutky Kateřiny Vencálkové je však výživa z velké části hlavně o množství. „Neexistují zakázané potraviny, pouze nevhodná množství,“ tvrdí.
Kuriózní, ale trestněprávně závažný případ řeší policisté na Náchodsku. Čtyřicetiletý muž z Broumovska měl jako zaměstnanec místní firmy v Polici nad Metují zpronevěřit potraviny o hmotnosti přesahující 169 kilogramů. Místo vánoční hostiny ho nyní čeká trestní řízení, ve kterém mu hrozí až dva roky odnětí svobody.
Pravidelná konzumace některých mléčných výrobků může snížit riziko demence. Švédští vědci na základě rozsáhlé dlouholeté studie upřesnili, které produkty mají pozitivní vliv na lidský mozek. Jiné naopak nemají s onemocněními spojitost, nebo dokonce i zvyšují možnost výskytu Alzheimerovy choroby. V dalším výzkumu chtějí zjistit, co je příčinou.
V září roku 2025 jsme v Písku založili nový roverský kmen, který sdružuje skauty a skautky ve věku od 15 let (tzv. rovery a rangers). Ti již v tomto věku ve svých skautských oddílech vypomáhají s vedením mladších členů. Zároveň ale stále potřebují prostor pro vlastní rozvoj a dobrodružství. Právě proto jsme se napříč píseckými středisky rozhodli vytvořit společný kmen, který jim nabídne nové přátelství i zážitky.
Přemýšlíte, jestli si pořídit horkovzdušnou fritézu? Zdá se, že z českých domácností pomalu mizí mikrovlnky a nahrazují je právě horkovzdušné fritézy. Nejde o žádný módní výstřelek. Horkovzdušné fritézy mění způsob, jakým doma připravujeme jídlo.
Ahoj, jsem avatarka Míša. Můžeš na mě mluvit nebo psát a já ti budu odpovídat. Tak přesně tento slogan uvítá každého, kdo vejde do prodejny samoobslužné čerpací stanice u obce Panenský Týnec u dálnice D7. Jedná se nejen o první plně automatizovanou a bezobslužnou prodejnu potravin a doplňkového zboží v režimu 24 hodin - 7 dní v Ústeckém kraji, ale také o první realizaci takovéhoto konceptu na čerpací stanici v Česku vůbec.
Společně a vánočně naladí diváky v pražské Lucerně pěvkyně Eva Urbanová a herec Miroslav Donutil. Se stejnojmenným pořadem, v němž budou mít ve vánočním kabátě prostor hudba, slovo a humor, tam vystoupí 17., 22. a 23. prosince. Mezi hosty se objeví zpěvák Marian Vojtko, český chlapecký sbor Boni Pueri a hudebně večer doprovodí Epoque Symphony Orchestra pod vedením dirigenta Alexeje Aslamase. „S Mirkem nás pojí dlouholeté přátelství, vystupovali jsme spolu i ve Spirále v rámci Mirkovy talkshow. Lucernu máme rádi, každý s ní máme bohaté zkušenosti. Dýchá to v ní obrovskou tradicí a energií všech, kteří v ní kdy účinkovali. Lucerna je prostě Lucerna,“ říká v rozhovoru pro Deník i za svého kolegu Eva Urbanová.
Předvánoční nákupy během třetího adventního víkendu opět vzrostly, návštěvnost i tržby tuzemských obchodů oproti předchozímu víkendu stouply často až o desítky procent. Vývoj prodejů tak podle většiny obchodníků zatím kopíruje loňský rok. Roste poptávka zejména po potravinách, elektronice či hračkách. Nárůst zájmu zákazníků před Vánocemi hlásí i prodejci sportovního zboží. Vyplývá to z komentářů obchodníků pro ČTK.
Studenou noc z neděle na pondělí strávila trojice nadšenců před vstupem do olomoucké Galerie Šantovka, aby získala hlavní výhru řetězce Popeyes. Ten v pondělí v 10 hodin otevřel v krajském městě novou pobočku nabízející speciality louisianské kuchyně a právě třem nejvěrnějším fanouškům tradičně poskytuje vouchery na tři sendviče týdně zdarma na celý rok. Tím nejvytrvalějším byl Daniel z Prostějova.
Už tři neděle v řadě ovládají prostory před radnicí a Městským kulturním střediskem v Kyjově Adventní trhy. Jednadvacátého prosince mají před sebou předvánoční vyvrcholení. Deník navštívil kyjovský trh o třetí adventní neděli. Tentokrát se mohou čtenáři podívat například na ceny prodávaných nápojů, jídla či dalšího nabízeného sortimentu.
Jde o jedno z největších opatření, jak lidem v Chorvatsku ulevit od inflace. Tamní vláda nedávno rozšířila seznam potravin a základních surovin, které podléhají maximálním cenovým limitům - nabobtnal na přibližně sto položek. Tento krok má stabilizovat ceny před novou turistickou sezonou 2026 a zároveň jde o pomoc sociálně slabším domácnostem, které se potýkaly s dlouhotrvajícím zdražováním v letech po přijetí eura. Deník se podíval na to, co vše už je na seznamu, kde levnější potraviny najít a kolik peněz stojí.
Originální prezentace jídla, kreativní moderní gastronomie, ale i koncepce vyprávět jídlem příběhy stojí zřejmě za ziskem michelinské hvězdy pro olomouckou Entree Restaurant, za jejímž rukopisem stojí šéfkuchař Přemek Forejt.
Městská nemocnice Ostrava (MNO) od pondělí částečně obnoví přípravu a výdej jídel pro své zaměstnance. Pozastavit ji musela v polovině listopadu, kdy se u jednoho z pracovníků stravovacího provozu potvrdila žloutenka typu A. Stravování pro pacienty zůstalo zajištěno. ČTK to sdělila mluvčí zdravotnického zařízení Andrea Vojkovská.
Zdeněk Pohlreich přichází s další kuchařkou z úspěšné řady Super jednoduše. Tentokrát vsadil na těstoviny – rychlá jídla z pár dostupných surovin, která zvládne každý doma. O tom, jak koncept vzniká, proč si Pohlreich pojmenoval nakladatelství po kaviáru a kam se jeho „kulinární svět“ dál rozrůstá, mluví šéf nakladatelství Sevruga a autor jeho biografie Jan Kobylák.
Šumperk se zařadil na prestižní gastronomickou mapu. Restaurace hotelu Perk byla oceněna michelinskou značkou Bib Gourmand, která má ukazovat na vynikající jídlo za dobrou cenu. Michelinskou hvězdu porotci udělili olomoucké restauraci Entrée, kterou vede Přemek Forejt. Silnou regionální stopu má i restaurace Papilio, která jako vůbec první v Česku obdržela hvězdy dvě. Vede ji Jan Knedla, rodák z Jeseníku a absolvent zdejší hotelové školy.
Olomouc se zařadila na prestižní gastronomickou mapu světových top podniků. Restaurace Entrée, kterou vede Přemek Forejt, získala michelinskou hvězdu. Michelinskou značku Bib Gourmand, která má ukazovat na vynikající jídlo za dobrou cenu, porotci udělili další olomoucké restauraci Long Story Short.
Zakysané mléčné výrobky jsou levné, snadno dostupné a zdravé. Kefír či podmáslí obsahují díky fermentaci probiotika, která posilují imunitu, prospívají zdraví střev, pomáhají snižovat cholesterol i vysoký tlak a pomáhají bránit tělo před rakovinou.
Roky září na různých pódiích. V soukromí je však zpěvačka Monika Absolonová milující mámou, která především chce, aby z jejích dvou synů byli dobří a šťastní lidé. Ve volném čase ráda vaří i chalupaří. Nicméně přiznává, že cesta k vysněné chalupě nebyla jednoduchá, a mnohokrát ji už chtěla dokonce i vzdát.
/FOTOGALERIE/ Lidé se těší na blížící se Vánoce, připravují své domovy, pečou cukroví a nakupují dárky. Většina z nich chce svátky strávit v rodinném kruhu. Bohužel nemoc si nevybírá, a tak někteří musí prožít Vánoce ve zdravotnickém zařízení.
Výskyt trusu hlodavců, provozovna nezabezpečená proti pronikání škůdců, výrazné znečištění prostor, nečistoty na podlaze. Taková byla zjištění České potravinářské inspekce ve výrobně čínských nudlí Fushou Food v Čermné nad Orlicí, když ji 9. prosince nechala uzavřít.
Výskyt trusu hlodavců, provozovna nezabezpečená proti pronikání škůdců, výrazné znečištění prostor, nečistoty na podlaze. Taková byla zjištění České potravinářské inspekce ve výrobně čínských nudlí Fushou Food v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku, když ji 9. prosince nechala uzavřít. A podle záznamu na portálu Potraviny na pranýři Fushou Food by uzavřena ještě stále měla být i ve čtvrtek 11. prosince dopoledne.
Česko po vzoru bohatých západních zemí ruší chov nosnic v obohacených klecích. Chovatelé se obávají, že je proto „převálcuje“ levnější konkurence z východu. Tam žádné podobné povinnosti nemají a český zákazník je známý tím, že při nákupu kouká zejména na nižší cenu. Mnohdy jí může docílit díky slevovým akcím řetězců.
Plesnivou šťávu z výpeku, páchnoucí bulgur a zelený salám našli inspektoři při kontrole v Hotelu Lovecký zámeček Orion v Liberci. Potraviny zařadili do kategorie nebezpečné. Informace zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu.
Dva malí chlapci z vesnice nedaleko Turnova, osmiletý Kristián a sedmiletý Sebastiánek, potřebují pomoc. Jejich maminka Leona, která je už devět let vychovává sama, spustila na platformě Donio dobročinnou sbírku. Peníze mají pokrýt nákladnou speciální péči, bez které se chlapci ve svém vývoji neposunou dál. Sbírka zatím vybrala přes 45 tisíc korun od téměř padesáti dárců a potrvá ještě měsíc.
Kapusta, nebo také kadeřávek, je v české kuchyni tak trochu stranou zájmu. Je to chyba. Její pohledná kadeřavá hlávka totiž skrývá množství prospěšných vitamínů a minerálů. Kapusta mimo jiné podporuje imunitní systém, je dobrá pro zdraví srdce a obsahuje téměř tolik železa co mnohem oblíbenější maso.
Plíseň v ledničkách a mrazácích, špína, nepořádek a mastnota všude kolem nebo toalety bez úklidu. Asijské Bistro Hiro v brněnské Kotlářské ulici mělo hned několik problémů, a proto muselo zavřít. Informaci přinesl web Potraviny na pranýři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Před pražským magistrátem na Mariánském náměstí se ve čtvrtek 11. prosince opět uskutečnila primátorská adventní sbírka potravin. V ní lidé mohli přinést potraviny nebo drogerii pro potřebné. Akce se uskutečnila od 09:00 do 17:00. ČTK o tom informoval mluvčí města Vít Hofman. Sbírka se letos ustkuečnila pošesté.
Novou jídelnu v prvním patře obchodního domu v Úpici v ulici Bratří Čapků berou lidé útokem. Aby ne. V moderním prostředí se dá pořídit oběd za méně než stokorunu. Vaří tam českou klasiku. Smažený sýr a guláš stojí bez přílohy 60 Kč, řízek 70 Kč, svíčková 75 korun. K tomu houskový knedlík, brambory nebo rýže za 25 Kč.
Dva malí chlapci z vesnice nedaleko Turnova, osmiletý Kristián a sedmiletý Sebastiánek, potřebují pomoc. Jejich maminka Leona, která je už devět let vychovává sama, spustila na platformě Donio dobročinnou sbírku. Peníze mají pokrýt nákladnou speciální péči, bez které se chlapci ve svém vývoji neposunou dál. Sbírka zatím vybrala přes 45 tisíc korun od téměř padesáti dárců a potrvá ještě měsíc.
V pondělí 8. prosince navštívila naši malotřídní školu a školku v Žimuticích lektorka na zdravou výživu – slečna Adéla Kubíčková z Nadačního fondu Albert. Zdravá 5 není pro nás neznámý pojem, již v minulých letech jsme měli vzdělávací programy zaměřené na pestrou a vyváženou stravu.
V prosinci kolaudace stavby a na začátku příštího roku zahájení provozu. Takový je plán fastfoodového řetězce McDonald´s s restaurací v Trutnově. Stavba, která začala na konci srpna, je téměř hotová. Objektu už dominují typické firemní bannery slavného výrobce hamburgerů s výrazným žlutým písmenem M. Společnost nabírá do provozu desítky pracovníků - zaměstnance i brigádníky.
Nejkrásnější svátky v roce jsou za dveřmi a většina z nás je stráví v teple domova s rodinou a přáteli. Přesto existuje skupina lidí, pro které mají Vánoce úplně jinou podobu – obvinění ve výkonu vazby a odsouzení, kteří si právě odpykávají trest ve Vazební věznici Liberec. Právě do jejich vánočního režimu nahlíží následující reportáž.
Hygienici Středočeského kraje zveřejnili výsledky kontrol ve stravovacích provozovnách od začátku letošního roku do podzimu. V mělnickém okrese provedli pracovníci odboru hygieny výživy 192 kontrol, z nichž 97 odhalilo závady. Udělené sankce dosáhly celkové výše 19 tisíc korun. Mnoho podnětů na kontroly přicházelo od spotřebitelů.
/CENY PŘEHLEDNĚ/ Na osm stovek se může vyšplhat útrata čtyřčlenné rodiny na vánočních trzích v centru Znojma za jídlo a pití. Trhy jsou součástí Znojemského adventu 2025 a lidé je najdou na Masarykově náměstí. Kromě občerstvení prodejci nabízí například i dárkové předměty nebo adventní dekorace.
O Vánocích chceme dopřát všem členům rodiny, i těm čtyřnohým. Dobroty na přilepšenou a rychlé hltání ale můžou mít mnohem vážnější následky, než se zdá. Torze žaludku patří mezi nejnebezpečnější akutní stavy u psů, a právě svátky bývají obdobím zvýšeného rizika. Tragédii lze přitom snadno předejít a dárek v podobě speciálních misek můžete nadělit pod stromeček.
V pouhých třiceti letech zemřel populární trenér Dmitrij Nujanzin. Mladému muži, který ve svém životě i práci propagoval zdravý životní styl a zdravou stravu, se stal osudným experiment, který se rozhodl podstoupit a kterým chtěl motivovat i své svěřence.