Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

V centru Prahy otevřelo v roce 2024 první veganské řeznictví v Česku.

Váleček v rohlíku, kotouč v housce? EU chystá přejmenování výrobků bez masa

Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.

Restaurace Schweizerhaus, 14. srpna 2025, Vídeň.

Kuchyni vládnou Ostraváci. Schweizerhaus je vídeňská restaurace s českým srdcem

/PŘÍMO Z RAKOUSKA, VIDEO/ Vyhlášený podnik napříč celou Vídní a dost možná ještě dál. To je Schweizerhaus v tamním Prateru, který už po několik generací vede rodina Kolaříkových s českými kořeny. Ty se promítají nejen do tamní kuchyně a piva, ale i do pracovní síly. Zejména v kuchyni se totiž mluví převážně česky, nemalé zastoupení tam mají zejména lidé z Moravskoslezského kraje.

Lucia Zigová, vedoucí nutriční terapeutka v Nemocnici AGEL Nový Jičín.

Potraviny se v létě kazí rychleji. Jak tomu zabránit, radí nutriční terapeutka

Grilování, pikniky, výlety. Léto si bez nich neumíme představit. Máloco oceníme více než společné setkání s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla a pití. Vše dobré s sebou ale přináší i něco zlého, a zrovna letní sluníčko s sebou přináší i vysoké teploty urychlující růst bakterií a plísní, které způsobují kažení potravin, a tedy vznik střevních infekcí.

Motorest Koliba u Hradce Králové.

Ráj halušek a domácí kuchyně. Motorest Koliba sází na tradici a čerstvé suroviny

Naše gastrotoulky nás tentokrát zavedly za Hradec Králové, kde se už od konce šedesátých let minulého století ukrývá „malé“ Slovensko – Motorest Koliba. Dřevěná stavba v lese, kousek od hlavní silnice, stojí od roku 1969 a voní nejen dřevem a poctivým jídlem, ale i nostalgií. Lehký závan retro atmosféry tu nepůsobí jako póza, ale jako přirozená součást místa, které má stále co nabídnout. Pojďte se s nami podívat, co tento příjemný motorest nabízí a jak v něm umí udělat skvělé halušky.

Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který natáčel první díl v Liberci.

Ano, šéfe! s Pohlreichem se vrací. V minulosti se natáčelo i na Českolipsku

Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který se bude snažit napravit neprosperující restaurace. První díl, jenž se natáčel v Liberci, odvysílá televize Prima 28. srpna. V předešlých sériích se objevily i podniky z Českolipska. 

Matka samoživitelka řešívá dilema, jak se dostatečně věnovat dítěti, a přitom zvládnout vydělat peníze.

Letní prázdniny jsou pro samoživitelky peklo. Postrádají hlídání i levné obědy

Finanční situace samoživitelek bývá napjatá celoročně, ale o letních prázdninách to mají ještě těžší. Mnohdy musí přestat s prací, aby hlídaly děti, na dovolenou nemají u brigád nárok. Postrádají také levné školní obědy a nemají kam s dětmi jet. V posledních letech vznikly o problémech samoživitelek studie platformy SYRI a také Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Deník zjistil, že mnohá doporučení odborníků vláda Petra Fialy alespoň částečně splnila, jiná by byla potřeba dotáhnout.

Michelinský šéfkuchař Gal Ben Moshe opouští Berlín a přichází vařit do Prahy.

Kuchařský mág Gal Ben Moshe míří z Berlína do ČR: Otevřu tu několik restaurací

Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.

Michelinský šéfkuchař Gal Ben Moshe opouští Berlín a přichází vařit do Prahy.

Kuchařská hvězda z Berlína: V Praze otevřu několik restaurací a sleduju Kašpárka

Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.

Staveniště pro novou restauraci na břehu Lužáku.

Nová restaurace u rybníku Lužák: kdy bude otevřená a jakou kuchyni nabídne

Nová restaurace u oblíbeného rybníku Lužák v Lužicích má stavební základy. Majitelé Deníku popsali, jaké mají s místem plány. Prozradili také termín chystaného otevření, stejně jako vizi budoucí kuchyně a celkové nabídky. Věří, že gastronomický podnik bude v nejbližším okolí těžko hledat konkurenci. 

Českem se šíří žloutenka typu A. Jak nákaze předejít? Očkováním a důkladnou hygienou. Přečtěte si článek

Česko postihla nezvykle silná vlna žloutenky A. Příznaky se podobají chřipce

Lékaři zachytili letos do konce července více než 1000 případů žloutenky typu A. Loni jich bylo 636 za celý rok. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ), nakažených už je letos nejvíc za posledních 15 let. V červnu před šířením nemoci ve střední Evropě varovalo i Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC), potýká se s ní i Slovensko, Rakousko a Maďarsko.

Youtuber jménem Starej Fotr navštívil Ještěd

Velké zklamání na Ještědu: Youtuber navštívil libereckou ikonu

Starej Fotr, oblíbený tvůrce videí na platformě Youtube, vyrazil do restaurace na Ještěd. Ve videu, které vidělo už zhruba sto tisíc lidí, padají slova jako navoněná bída, velké zklamání či chutě školní jídelny a tvůrce nezapomene několikrát zmínit celkově poměrně vysoké ceny v restauraci.

Školní jídelna v Hýskově. Foto se svolením Veroniky Davidové

Hýskov otevře od září ve školní jídelně automat na obědy za výhodnou cenu

Obec Hýskov plánuje od září letošního roku velkou změnu v oblasti školního stravování. „Od září se budou vařit dvě jídla, takže si žáci budou moct vybrat ze dvou jídel. A jelikož nám hodně jídla zbývalo, rozhodli jsme se ho nabízet v automatu za výhodnou cenu,“ informoval místostarosta obce Hýskov Jan Blahovec (Nezávislí).

Stejně důležité jako vyvarovat se nočního mlsání je i správné načasování večeře, která by měla být posledním jídlem dne.

Nejezte po večeři, radí kardiolog Kraus. Jde o kalorie i narušení spánku

Večerní mlsání, dobrůtky servírované k televizi a noční kontrola ledničky mohou neblaze působit na hladinu cholesterolu v krvi i zdraví srdce a cév. Před těmito zlozvyky nedávno varoval známý americký kardiolog. Odborníci také řeší, kdy je dobré zasednout k večeři, aby byla tělu nikoliv ke škodě, ale ku prospěchu.

My jsme si objednali poctivý vepřový řízek s domácím bramborovým salátem za 179 korun.

Motorest Čestice: Na poctivém jídle bez chemie si zde pochutná dělník i kravaťák

Motorest Čestice, který leží na hlavní trase z Hradce Králové do Rychnova nad Kněžnou, je místem, kde tradice české kuchyně splývá s poctivostí a nostalgií. Provozovatel Petr Zaujec tu již 21 let nabízí klasická jídla, jako jsou svíčková či smažený sýr, připravovaná bez polotovarů a chemie. Tento motorest je oblíbenou zastávkou nejen pro řidiče, ale i pro vodáky a gurmány, kteří hledají autentický zážitek.

Woody byl odmalička mimořádně hodný a spavý. Nikdo tehdy netuší, že je to kvůli vrozené vadě.

Štěně zlatého retrívra Woody má nezvyklou nemoc. Otráví ho téměř jakékoliv jídlo

Když Woodyho, štěně zlatého retrívra, jeho majitelé poprvé spatřili, byl to malý zlatý uzlíček s rošťáckým pohledem. Zpoza štěněcí ohrádky se snažil upoutat jejich pozornost. Ve chvíli, kdy se jejich pohledy potkaly, bylo jasné, že si nevybrali oni jeho, ale on je. Woody se stal členem rodiny. Jenže první problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Dnes bojuje o to, aby mohl jednou jíst normální stravu a užívat si pohybu jako ostatní psi.

Řemeslný jarmark nazvaný Hodokvas rytíře Kobylky.

Víkend na Bruntálsku: rytíř Kobylka na Sovinci, výstava i hromady jídla

Jak si užít nastávající víkend na Bruntálsku? Vydat se můžete tradičně na Sovinec, kde se pořád něco děje, tentokrát to bude řemeslný rukodělný jarmark s rytířem Kobylkou. Dobré jídlo a pití můžete okoštovat v Karlově Studánce na další tradiční akci - Pojez festu, kromě toho se otevírá naučná stezka či proběhne výstava fotografií. Zábavně charitativní odpoledne nabídne Krnov. Další akce se konají i jinde v kraji, více v tipech Deníku.

Truck trialu. Zavítá do Kunštátu.

Tipy na víkend na Blanensku: Adrenalin, chutě i legendární hity

Blanensko nabídne o víkendu pestrý program pro milovníky motorů, hudby i dobrého jídla. Do Kunštátu dorazí Mistrovství ČR v Truck trialu s burácejícími motory. V Letovicích ochutnáte regionální speciality na Festivalu plném chutí s koncerty Pokáče či O5 a Radeček. A v Boskovicích vás čeká večer s nesmrtelnými hity ABBY pod širým nebem. 

Vosy jsou pro cukr ochotné udělat cokoliv. Zkvašené ovoce je navíc opíjí a ony jsou agresivnější.

Agresivní vosy jsou narkomanky. 3 kroky, jak se vyhnout bodnutí

Vosy obvykle nebývají agresivní, dokud nejsou vyprovokovány. Tedy pokud se zrovna nenacházejí v životní fázi, kdy se rozpadá sociální struktura jejich kolonie, mění se stravovací návyky a následně i jejich chování. Toto období nastává právě v pozdním létě, kdy se už vosy nestarají o své potomky. Nejenže „nemají co na práci“, ale ještě prahnou po lahodném cukru, kterým je dosud odměňovaly při krmení larvy.

Výše slevy je jedním z primárních kritérií, podle něhož se zákazníci rozhodují, co kde nakoupí, říká manažer České distribuční Jaroslav Staněk. Ilustrační foto.

Zákazníky nejvíce lákají akční slevy mezi 20 až 30 procenty, uvádí průzkum

Slevy zůstávají hlavním vodítkem k tomu, které zboží si Češi zakoupí. Jen 16 procent spotřebitelů uvádí, že na ně vůbec nehledí. Čím nižší vzdělání zákazníci mají, tím důležitější je pro ně pročítání slevových letáků. Dalšími prioritami při nakupování bývá kvalita výrobků anebo jen blízkost prodejny.

Jak přežít první tři dny po katastrofě? Přečtete si doporučení z příručky 72 hodin.

Jak přežít po katastrofě? Příručka 72 hodin radí, co dělat, co mít připravené

Kdo má doma připravené nejdůležitější věci pro zvládání prvních tří dní nejrůznějších krizových situací, jako jsou povodně, tornáda, požáry či velké výpadky proudu, bude na tom lépe než ti nepřipravení. Lidem, jež na taková nebezpečí zatím nemyslí, má pomoci příručka pro zvládání krizových situací. Už dnes je přístupná na internetu, na podzim ji do své schránky dostanou všechny domácnosti v Česku.

Důl San José v Chile, místo důlní katastrofy i svědek obrovského lidského vzepětí. Po jeho propadu 5. srpna 2010 zůstalo 700 metrů pod zemí uvězněno 33 horníků. Ve tmě museli přežít 69 až 70 dnů, než byli ve dnech 12. a 13. října konečně zachráněni.

Drama se šťastným koncem: 33 chilských horníků přežilo 69 dnů v zasypaném dole

Ve čtvrtek 5. srpna 2010 se v chilské poušti Atacama poblíž města Copiapó zhroutil zlatoměděný důl San José. V hloubce kolem 700 metrů pod zemí zůstalo uvězněno 33 horníků. S minimem pitné vody, zásobami jídla jen na tři dny a zpočátku bez jakékoli možnosti spojit s povrchem čekali ve tmě na záchranu. Okolní teplota dosahovala 35 stupňů Celsia. Po 69 dnech vyšlo všech 33 mužů šťastně na povrch. Problémy dolu tím ale neskončily.

Ilustrační foto

Letní tábory v kraji pod drobnohledem hygieniků. Zatím bez větších problémů

Zdravotníci z krajské hygienické stanice v červenci zkontrolovali desítky letních táborů v celém Královéhradeckém kraji. Ačkoliv se na některých místech objevily nedostatky, žádný z táborů zatím hygienici nezavřeli. V několika případech však padly pokuty, některé případy míří do správního řízení.

Školní jídelna - Ilustrační foto

Méně masa, zdražení, papírování. Změny u školních obědů budí obavy odborníků

Od 1. září začne platit nová vyhláška o školním stravování, která po třiceti letech mění normy u spotřebního koše a povolí žákům i jíst v jídelnách donesené jídlo. Ministerstvo školství tak reaguje na moderní vědecké poznatky a vychází vstříc dětem s dietními omezeními. Odborníci z řad lékařů, specialistů na výživu i kuchaři se vůči vyhlášce vyhranili. Podle nich hrozí riziko, že děti nová jídla nebudou jíst, školy se zatíží administrativou a rodiče si za obědy připlatí. Podle ministerstva to není nutné, ceny obědů se zvyšovaly nedávno.

Objednali jsme si vepřový řízek s bramborem za 170 korun.

Motorest s duší: Ve Stradouni u D35 dršťková z hlívy frčí stejně jako řízek

Motorest Stradouň, situovaný poblíž budoucí dálnice D35, patří mezi vyhledávaná zastavení všech, kdo mají slabost pro českou kuchyni a nostalgickou atmosféru. Pod taktovkou Jany Kalouskové se tu podávají poctivá domácí jídla, která přitahují nejen místní obyvatele, ale i řidiče a výletníky z různých koutů republiky. Největší úspěch tu slaví stálice typu kuřecího plátku s nivou, holandského řízku nebo dršťkové z hlívy ústřičné. Co dalšího si tu můžete dát a jak to chutná těm, kdo se tu zastaví na jídlo, zjišťujeme v dalším díle našeho seriálu gastrotoulek po Česku.

Restaurace Brykule v městské části Hrabůvka, 29. července 2025, Ostrava.

Vejce Benedikt ráno, bramborák s masem k obědu. Brykule sází na osvědčená jídla

Restaurace Brykule v přízemí kulturního domu v Hrabůvce funguje od časného rána do odpoledne. Nabízí snídaně, polední menu i stálá česká jídla, která kombinují klasiku s nabídkou pivních speciálů. Provozovatelé se soustředí na běžného hosta z okolí, čerstvé suroviny a jednoduchý, ale funkční koncept. Na jídelníčku tak vedle svíčkové najdete i kuře s broskví nebo bramborák se zeleninovým salátem.

Cukrárna a zmrzlinárna U Bílého anděla v Novém Jičíně.

Cukrárna a zmrzlinárna U Bílého anděla v Novém Jičíně. Dobroty s láskou

Skoro po roce jsme opět navštívili novojičínskou kavárnu, cukrárnu a zmrzlinárnu U Bílého anděla a potkali se přímo s panem Liborem Štramberským, který stojí za vznikem této provozovny. I přes velké pracovní vytížení celého týmu, udělal si malou chviličku na náš dlouho připravovaný rozhovor.