/OSOBNOST DENÍKU/ Fotbalový tým z Předhradí vyhrál na hřišti Seletic v utkání 9. ligy zcela jasně 1:5. Hlavním strůjcem úspěchu hostujícího mužstva byl Jakub Kasal, autor hattricku. Ten stihl na konci zápasu během pouhých jedenácti minut. Třiatřicetiletý borec se stal díky tomu Osobností Deníku. Podělil se o své pocity po utkání, promluvil o svých zálibách rybaření a sexu a také o „fotbalovém“ obědě s celou rodinou Kasalových u svých rodičů.
Mezi Evropskou unií a Ukrajinou platí nová obchodní dohoda. Zdánlivě má rozšířit vzájemný obchod mezi Kyjevem a evropskou sedmadvacítkou. Ve skutečnosti však více reguluje dovoz ukrajinských potravin, protože evropští zemědělci nedokázali těm ukrajinským konkurovat a jejich protesty proti ukrajinskému dovozu se v mnoha zemích EU staly politickým problémem.
/FOTO, VIDEO/ Oplocením staveniště a zemními pracemi začala výstavba retailového parku na jihovýchodním okraji Dobrušky na Rychnovsku. Potraviny a několik dalších provozoven s různým sortimentem doplní obchodní zónu, kde již stojí supermarkety řetězců Penny a Lidl.
/VIDEA, FOTOGALERIE/ Hotový boom zažilo na jaře nové poděbradské bistro, které láká na tradiční česká jídla za velmi nízké ceny. Jeho provozovatelka Daniela Gvizdová po půl roce zažívá mírný propad zájmu, nicméně ji to motivuje k rozšíření nabídky služeb. A to stále při jinde nevídaných cenách často i pod sto korun za hlavní jídlo.
Myší trus, špína a nevhodně skladované potraviny. To vše objevili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce při kontrole asijské prodejny potravin v tržnici Sapa v Libušské ulici v Praze. Nařídili proto okamžité uzavření provozovny.
Sbírka potravin se blíží. V sobotu 8. listopadu ji realizuje Oblastní charita Znojmo ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Brno a Jihomoravský kraj. Ve Znojmě se uskuteční v hypermarketech Albert na Vídeňské a Brněnské ulici. Sbírka bude také probíhat v Bille na ulici Pražská ve Znojmě. Dále bude možné do sbírky přispět v marketu Penny na ulici Přímětická ve Znojmě a na ulici Tiskárenské v Moravském Krumlově.
Příručku 72 hodin pro krizové situace už první Češi nacházejí ve schránkách. Do konce listopadu ji pošťáci mají roznést všem domácnostem. Ministerstvo vnitra zahájilo distribuci 5,2 milionu brožur. Celkové náklady přesáhly 20 milionů korun. Příručka poskytuje praktické rady, jak se připravit na mimořádné situace typu povodní, tornád, požárů nebo výpadků základních služeb. Jedná se o největší informační kampaň státu zaměřenou na zvýšení připravenosti obyvatel na krizové situace. Dle zjištění resortu se 73 procent domácností na krizovou situaci nijak nepřipravuje. Deníkem oslovený expert na přežití má k manuálu výtky. Řešení připravenosti obyvatel vidí v něčem jiném.
Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje od ledna 2026 zvýšit ceny za stravu a ubytování v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních. Tento krok reaguje na rostoucí náklady na energie a potraviny, které výrazně ovlivňují provozní výdaje těchto služeb. Změny se dotknou i cen jednolůžkových pokojů, které budou výrazně dražší. Navýšení cen má podpořit i větší finanční účast rodin klientů domovů důchodců.
Američtí vědci v novém výzkumu řešili, jaké množství průmyslově zpracovaných potravin zvyšuje úpadek kognitivních funkcí mozku. Zároveň uvedli, kterým jídlům je lepší se vyhnout, a tím i snížit riziko vážných nemocí, jako je například Alzheimerova choroba.
Lidé v hurikánem Melissa nejvíce zdevastovaných oblastech Jamajky několik dní marně čekají na dodávky nejnutnější pomoci. Po jedné z nejsilnějších tropických bouří v zaznamenané historii jsou bez elektřiny, pitné vody a mobilního signálu. Silnice jsou neprůjezdné.
Přerušovaný půst se stal fenoménem zdravého životního stylu. Pomáhá spalovat tuky, zlepšuje paměť, snižuje riziko cukrovky a podporuje dlouhověkost. Komu prospívá a jak začít?
Rozkoš, agitka i nuda. Letos je jedním z témat festivalu dokumentů Ji.hlava, který vstoupil do druhé půle, jídlo a jeho různé podoby. Obsadilo plátna kin a dokonce i várnici, kterou dovezl osobně až do kina Petr Čtvrtníček. Byla plná segedínu, který uvařil divákům. Klíčovou osobou, jež stojí za sledovanou retro sekcí Jídlo, je nicméně Martin Franc. „Dnes řešíme, jestli mají Češi cit pro labužnictví. V 50. letech bylo hůř. Jídlo chybělo, padělaly se lístky a za šmelinářství padaly rozsudky smrti,“ říká specialista na dějiny výživy a stravování.
Dýňový krém se skořicí a krutonky a řadu dalších dobrot inspirovaných podzimními potravinami připravuje na pátek 31. října oddělení stravování Vsetínské nemocnice. A to nejen pro zaměstnance, ale také pacienty bez dietních omezení a se šetřící dietou, uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková.
Veterináři při kontrole řeznictví v Praze 9 odhalili téměř 400 kilogramů potravin neznámého původu. Potravinám chyběly dodací listy a označení značkou zdravotní nezávadnosti. Provozovatel navíc neměl potřebnou registraci provozovny, kterou vydává Městská veterinární správa v Praze.
/FOTO/ Veterináři při kontrole řeznictví v Praze 9 odhalili téměř 400 kilogramů potravin neznámého původu. Potravinám chyběly dodací listy a označení značkou zdravotní nezávadnosti. Provozovatel navíc neměl potřebnou registraci provozovny, kterou vydává Městská veterinární správa v Praze.
Holešovická tržnice se ve čtvrtek mění v centrum oslav Día de los Muertos, kde návštěvníci zažijí autentickou mexickou atmosféru. Akce nabízí program plný tradiční hudby, kostýmů a kulinářských specialit. Pro děti je připraven speciální program s karnevalem a kreativními aktivitami – zde se ale na rozdíl od ostatních akcí platí vstupné.
Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích má za sebou téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen. Navzdory počátečním výzvám a pandemii covid-19 se podnik stal oblíbeným místem pro milovníky tradiční české kuchyně a piva, za které získal i ocenění.
Od domácího koláče s kávou po porci žeber nebo hovězích líček na červeném víně. Frýdlant nad Ostravicí, město ležící v podhůří Moravskoslezských Beskyd, nabízí pestrou škálu podniků, které působí v různých částech města. Deník se zaměřil na tři z nich a přináší stručný přehled jejich nabídky a přístupu k vaření.
V sobotu 1. listopadu od 10 hodin se v mladoboleslavské Pluhárně uskuteční první ročník designových trhů pod názvem Vyrobeno. Účastníci se mohou těšit na kvalitně zpracované produkty od tvůrců z větších i menších měst z okolí, ale také na propojení s Restaurant Day.
V Pardubickém kraji v posledních měsících přibylo žloutenky typu A. Od 1. července hygienici zaznamenali 78 případů onemocnění touto chorobou, za celý loňský rok jich bylo sedm, řekla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jana Daňková.
Kyra Statev ze slovenské Stupavy dlouho bojovala s emočním hladem. Zajídala totiž smutek ze smrti rodičů. Našla však v sobě sílu to změnit a zhubla neuvěřitelných téměř 50 kilogramů. Ze 134 kilogramů se dostala na 85 a nyní vypadá úžasně.
Otevřené prodejny a zboží za výhodné ceny. Hned dva důvody k návštěvě tržnice v polské obci Kudowa-Zdroj, která je pro Čechy vzdálená jen pár kilometrů od hranic v Náchodě. Zatímco v Česku jsou obchody v den státního svátku 28. října zavřené, v sousední zemi se připravují na tradiční nájezd českých zákazníků. Kromě potravin či drogerie prodejci očekávají zvýšený zájem o svíčky, květiny a další sortiment související s blížícími se Dušičkami.
Potravinová banka v Ostravě rozjíždí podzimní celorepublikovou sbírku potravin, organizovanou Českou federací potravinových bank. Naplánovaná je na sobotu 8. listopadu, ale už teď se do ní zapojují i jednotlivé firmy.
Divoké myši, které se v domácnosti mohou zejména na podzim objevit, představují nejen nepříjemnosti, ale přináší i zdravotní rizika. Kontaminují potraviny, způsobují alergie a mohou přenášet i vážná onemocnění.
Motorest Pegast v obci Litvínovice u Českých Budějovic je vyhlášený nejen pro svou poctivou českou kuchyni, ale i pro unikátní atmosféru spojenou s hokejovými legendami. Díky spolupráci s klubem HC Motor České Budějovice se stal oblíbeným místem pro sportovce i milovníky tradičních pokrmů. Rád sem jezdí na jídlo například i někdejší gólman NHL, mistr světa a dnes prezident českobudějovického klubu Roman Turek.
Zdeněk Pohlreich se vydal v nejnovějším dílu pořadu televize Prima Ano, Šéfe! na bruntálské nádraží, aby pomohl místní restauraci, kterou vede Marta Virágová, leč bez předchozích zkušeností v gastronomii. Jeho cílem bylo zlepšit kvalitu jídla a provoz podnik, aby se opět stal oblíbeným místem nejen pro cestující.
Kdo je dříve narozeným a pamatuje ještě staré prostory Městské tržnice v Karlových Varech, dá jistě za pravdu, že zdejší prostory vůbec nepůsobily příjemně. Potvrzovaly duch tehdejší normalizační doby, kdy ledasco vypadalo šedě, omšele a ponuře. Radost do života nepřidávaly ani fronty, které museli lidé vystát, aby dostali kus jídla.
V pardubické Střední průmyslové škole potravinářství a služeb si desítky žáků základních škol vyzkoušely práci pekařů, cukrářů, kuchařů i číšníků. Školáci si vyzkoušeli míchání těsta, zdobení dortů i laboratorní pokusy a zjistili, že potravinářství je zajímavý obor.
Jihlavský spolek Piškůtek pod vedením Hany Daňkové pomáhá rodinám s dětmi i lidem, kteří na pomoc od státu teprve čekají. V rozlehlých prostorách v Antonínově Dole nabízí oblečení od těch nejmenších velikostí až po kočárky, hračky nebo knížky. Piškůtek nyní nově otevřel kamennou prodejnu na Březinkách v Jihlavě.
Obchod s potravinami v Komenského ulici v Opočně na Rychnovsku se ve čtvrtek uzavřel. Důvodem byl zásah inspekce, která v prodejně objevila trus hlodavců a špínu.
Obyčejná role toaletního papíru může být skvělým domácím pomocníkem, který poslouží v lednici. Dokáže totiž pohltit velké množství vlhkosti. Právě nadměrná vlhkost často stojí za předčasnou hnilobou ovoce a zeleniny, která s příchodem podzimu začala být v obchodech dražší a dražší. Věc za pětikorunu tak pomůže prodloužit trvanlivost jídla za mnohonásobně vyšší cenu.
Zdeněk Pohlreich se vydal v nejnovějším dílu pořadu televize Prima Ano, Šéfe! na bruntálské nádraží, aby pomohl místní restauraci, kterou vede Marta Virágová, leč bez předchozích zkušeností v gastronomii. Jeho cílem bylo zlepšit kvalitu jídla a provoz podnik, aby se opět stal oblíbeným místem nejen pro cestující.
Manželé Marcela a Luboš Žďárští začali krátce po roce 1989 podnikat v Lounech, kde tehdy bydleli, v oboru prodeje potravin. V letech 1993 až 1996 žili a podnikali v Chorvatsku. Počátkem tisíciletí vybudovali druhou největší firmu na světě obchodující s kožešinami činčil, díky tomu obchodně navštěvovali mnoho zemí. V letech 2010 až 2015 v Lounech na Mírovém náměstí zrekonstruovali a provozovali restauraci a hotel U Daliborky. Z města je život ale zavedl na samotu u lesa do malé vesničky Úlovice na hranici Lounska, Rakovnicka a Kladenska, kde vybudovali ekofarmu. Chovají skot plemene Dexter, pěstují křen, mák a obiloviny, ze kterých melou špaldovou a žitnou celozrnnou mouku. Většinu produktů prodávají koncovým zákazníkům, pravidelně jezdí na trhy do Prahy.
V Havlíčkově Brodě se pivaři zdražování bát nemusí. Ceny plzeňského piva v tamních hospodách zůstávají stejné jako loni. Většina hostů i nadále dává přednost místní značce Rebel.
Místo prodejny zdravé výživy supermarket. V ulici Lidická čeká Brňany změna. Naproti hotelu Passage Brno otevře v příštích měsících pobočka známého supermarketu.
Týrání může mít mnoho různých podob. Většina lidí si představí určitý způsob fyzického ubližování, zneužívání či odpírání jídla. Desetiletý Ondřej přišel do Klokánku před lety poté, co ho jeho babička po smrti maminky týrala jídlem. Podle předsedkyně Fondu ohrožených dětí (FOD) Hanky Kupkové však chlapec netrpěl hladem, ale přejídáním.
Staré rohlíky, prošlá šunka nebo zkažené maso. Svitavy začaly třídit gastroodpad a popelnice na sídlišti se plní zbytky jídla. Hned první týden přinesl extrémní množství gastroodpadu, v popelnicích skončilo 877 kilo zbytků jídla ze sedmi stovek domácností. Další týden už množství vzrostlo na tunu. Zatím jsou hnědé popelnice na sídlišti v Lánech, během příštího roku se objeví v dalších lokalitách s bytovými domy. Gastroodpad ze Svitav končí v bioplynové stanici v Rapotíně na Šumpersku.
Možnost ochutnat pokrmy, které byly běžné v historii, mohli zájemci v sobotu v Národopisném muzeu Plzeňska. V rámci Mezinárodního dne archeologie tady členové strakonického spolku Renegáti připravovali jídla z doby od 9. do 16. století.
V obci Poříčí u Litomyšle se v pátek 17. října 2025 konalo slavnostní otevření nového obchodu s potravinami, které přináší obyvatelům širší nabídku a lepší dostupnost základních služeb.
Výskyt trusu hlodavců a stopy po jejich úřadování, znečištěné kuchyňské a pracovní náčiní, ale i špína na podlaze, regálech a dalších zařízeních. Kvůli závažnému porušení hygienických předpisů uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce provozovnu rychlého občerstvení v Kojetínské ulici v Přerově, která byla hojně navštěvovaná místními obyvateli. K uzavření provozu došlo v pátek 17. října.
Vědomé stravování se jmenovala přednáška, kterou připravila Klaudia Pospíšilová a Jiří Gabriel Kalima. Reagovali na moderní dobu, která přinesla rychlost a pohodlí, ale často na úkor skutečného prožitku z jídla, chutí, vůní, barev a tvarů.
Sever Olomouckého kraje má první automatizovanou prodejnu. Mimo běžnou otevírací dobu funguje bez personálu, lidé zde mohou nakoupit od pěti ráno do půlnoci. Otevřena byla o víkendu v Lipovské ulici v Jeseníku.
Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v horské restauraci na Telnici na Ústecku nedopadla bez ztráty kytičky. Inspektoři v restauraci a penzionu U Zeleného stromu našli nebezpečnou potravinu v podobě žampionů. Na žampionech byla okem viditelná plíseň.
Šumpersko a Jesenicko má první automatizovanou prodejnu. Otevřena byla v sobotu 18. října v Lipovské ulici v Jeseníku. Mimo běžnou otevírací dobu funguje bez personálu, lidé zde mohou nakoupit od pěti ráno do půlnoci.
Herec a autor populární Gastromapy Lukáš Hejlík obráží české luhy a moravské háje a každý den přináší tip, kam se mohou strávníci s důvěrou vydat na dobré jídlo, pivo, víno nebo kávu. Nedávno zavítal i na Liberecko, přímo do krajské metropole, a nešetřil slovy chvály.
V Třebíči se konal festival dobrého jídla Food Day Festival. Vystoupil na něm i maxijedlík Jaroslav Němec, který se postaral o nevídanou podívanou. Předvedl, že rekordy v pojídání nejrůznějších pochutin drží zcela právem.
Potravinoví moli patří mezi nejobávanější škůdce, se kterými se lidé mohou v běžné domácnosti setkat. Přestože jsou velmi drobní, dokáží způsobit v potravinové spíži zkázu v řádu až tisíců korun. Neuvěřitelně rychle se množí a zbavit se jich je obtížné. Jak se hmyzu označeného jako zavíječ účinně zbavit, radí jeden velký obchodní řetězec. Právě on ročně prodá miliony kusů zboží, se kterým si lze nevítaného hosta domů přinést.