Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Jakub Kasal

Osobnost Deníku Jakub Kasal po hattricku přiznal náklonnost k jídlu a sexu

/OSOBNOST DENÍKU/ Fotbalový tým z Předhradí vyhrál na hřišti Seletic v utkání 9. ligy zcela jasně 1:5. Hlavním strůjcem úspěchu hostujícího mužstva byl Jakub Kasal, autor hattricku. Ten stihl na konci zápasu během pouhých jedenácti minut. Třiatřicetiletý borec se stal díky tomu Osobností Deníku. Podělil se o své pocity po utkání, promluvil o svých zálibách rybaření a sexu a také o „fotbalovém“ obědě s celou rodinou Kasalových u svých rodičů.

Vlajky Evropské unie a Ukrajiny - Ilustrační foto

Nová dohoda: Evropa šlápla v otevírání se dovozu potravin z Ukrajiny na brzdu

Mezi Evropskou unií a Ukrajinou platí nová obchodní dohoda. Zdánlivě má rozšířit vzájemný obchod mezi Kyjevem a evropskou sedmadvacítkou. Ve skutečnosti však více reguluje dovoz ukrajinských potravin, protože evropští zemědělci nedokázali těm ukrajinským konkurovat a jejich protesty proti ukrajinskému dovozu se v mnoha zemích EU staly politickým problémem.

Bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny.

Levné poděbradské bistro začíná s rozvozem. Velké jídlo stojí kolem stovky

/VIDEA, FOTOGALERIE/ Hotový boom zažilo na jaře nové poděbradské bistro, které láká na tradiční česká jídla za velmi nízké ceny. Jeho provozovatelka Daniela Gvizdová po půl roce zažívá mírný propad zájmu, nicméně ji to motivuje k rozšíření nabídky služeb. A to stále při jinde nevídaných cenách často i pod sto korun za hlavní jídlo.

Sbírka potravin s ekoná 8. listopadu.

Sbírka potravin na Znojemsku. Dobrá srdce dárců pomohou naplnit prázdné talíře

Sbírka potravin se blíží. V sobotu 8. listopadu ji realizuje Oblastní charita Znojmo ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Brno a Jihomoravský kraj. Ve Znojmě se uskuteční v hypermarketech Albert na Vídeňské a Brněnské ulici. Sbírka bude také probíhat v Bille na ulici Pražská ve Znojmě. Dále bude možné do sbírky přispět v marketu Penny na ulici Přímětická ve Znojmě a na ulici Tiskárenské v Moravském Krumlově.

Hrušky na Břeclavsku po řádění tornáda, snímek z 25. června 2021.

Češi už dostávají manuál pro přežití 72 hodin. Expert vysvětlil, co v něm chybí

Příručku 72 hodin pro krizové situace už první Češi nacházejí ve schránkách. Do konce listopadu ji pošťáci mají roznést všem domácnostem. Ministerstvo vnitra zahájilo distribuci 5,2 milionu brožur. Celkové náklady přesáhly 20 milionů korun. Příručka poskytuje praktické rady, jak se připravit na mimořádné situace typu povodní, tornád, požárů nebo výpadků základních služeb. Jedná se o největší informační kampaň státu zaměřenou na zvýšení připravenosti obyvatel na krizové situace. Dle zjištění resortu se 73 procent domácností na krizovou situaci nijak nepřipravuje. Deníkem oslovený expert na přežití má k manuálu výtky. Řešení připravenosti obyvatel vidí v něčem jiném.

Dražší jídlo i ubytování. Ceny za domovy důchodců poletí nahoru. Přečtěte si článek.

Ceny domovů důchodců poletí vzhůru. Ministerstvo chce zdražit jídlo i ubytování

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje od ledna 2026 zvýšit ceny za stravu a ubytování v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních. Tento krok reaguje na rostoucí náklady na energie a potraviny, které výrazně ovlivňují provozní výdaje těchto služeb. Změny se dotknou i cen jednolůžkových pokojů, které budou výrazně dražší. Navýšení cen má podpořit i větší finanční účast rodin klientů domovů důchodců.

Ano, šéfe. Proměny kuchařských show končí zatím u sporáku Zdeňka Pohlreicha.

Petr Čtvrtníček podával guláš, Martin Franc připomněl agitky. Ji.hlava pokračuje

Rozkoš, agitka i nuda. Letos je jedním z témat festivalu dokumentů Ji.hlava, který vstoupil do druhé půle, jídlo a jeho různé podoby. Obsadilo plátna kin a dokonce i várnici, kterou dovezl osobně až do kina Petr Čtvrtníček. Byla plná segedínu, který uvařil divákům. Klíčovou osobou, jež stojí za sledovanou retro sekcí Jídlo, je nicméně Martin Franc. „Dnes řešíme, jestli mají Češi cit pro labužnictví. V 50. letech bylo hůř. Jídlo chybělo, padělaly se lístky a za šmelinářství padaly rozsudky smrti,“ říká specialista na dějiny výživy a stravování.

„Svátek mrtvých“ Día de los Muertos v Holešovické tržnici.

Hudba a jídlo Mexika ožijí v Holešovické tržnici, koná se pestrý festival

Holešovická tržnice se ve čtvrtek mění v centrum oslav Día de los Muertos, kde návštěvníci zažijí autentickou mexickou atmosféru. Akce nabízí program plný tradiční hudby, kostýmů a kulinářských specialit. Pro děti je připraven speciální program s karnevalem a kreativními aktivitami – zde se ale na rozdíl od ostatních akcí platí vstupné.

Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích slaví téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen.

Luxus v hotelu vyměnil za vlastní restauraci a pivovar. Staví na poctivém jídle

Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích má za sebou téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen. Navzdory počátečním výzvám a pandemii covid-19 se podnik stal oblíbeným místem pro milovníky tradiční české kuchyně a piva, za které získal i ocenění.

Penzion a restaurace YDYKSEB, 22. října 2025, Frýdlant nad Ostravicí.

Kam ve Frýdlantu na jídlo? Deník vybral TOP tři podniky z podhůří Beskyd

Od domácího koláče s kávou po porci žeber nebo hovězích líček na červeném víně. Frýdlant nad Ostravicí, město ležící v podhůří Moravskoslezských Beskyd, nabízí pestrou škálu podniků, které působí v různých částech města. Deník se zaměřil na tři z nich a přináší stručný přehled jejich nabídky a přístupu k vaření.

Ze zeměfestu na Pluhárně.

Pluhárna bude hostit první designové trhy v Mladé Boleslavi

V sobotu 1. listopadu od 10 hodin se v mladoboleslavské Pluhárně uskuteční první ročník designových trhů pod názvem Vyrobeno. Účastníci se mohou těšit na kvalitně zpracované produkty od tvůrců z větších i menších měst z okolí, ale také na propojení s Restaurant Day.

Tržnice v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój je na české zákazníky připravená. Otevřené je obrovské množství stánků s rozmanitým sortimentem.

Polsko očekává nápor Čechů. Obchody jsou otevřené a lákají na výhodné ceny

Otevřené prodejny a zboží za výhodné ceny. Hned dva důvody k návštěvě tržnice v polské obci Kudowa-Zdroj, která je pro Čechy vzdálená jen pár kilometrů od hranic v Náchodě. Zatímco v Česku jsou obchody v den státního svátku 28. října zavřené, v sousední zemi se připravují na tradiční nájezd českých zákazníků. Kromě potravin či drogerie prodejci očekávají zvýšený zájem o svíčky, květiny a další sortiment související s blížícími se Dušičkami. 

My jsme si dali poctivou koprovku s hovězím za 220 korun.

Jihočeský motorest nabízí candáta nebo koprovku. Na jídlo tam jezdí i Turek

Motorest Pegast v obci Litvínovice u Českých Budějovic je vyhlášený nejen pro svou poctivou českou kuchyni, ale i pro unikátní atmosféru spojenou s hokejovými legendami. Díky spolupráci s klubem HC Motor České Budějovice se stal oblíbeným místem pro sportovce i milovníky tradičních pokrmů. Rád sem jezdí na jídlo například i někdejší gólman NHL, mistr světa a dnes prezident českobudějovického klubu Roman Turek. 

Vyhlášený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich zamířil do Bruntálu, kde si posvítil na nádražní restauraci na vlakovém nádraží.

Bruntálská nádražka v Ano, šéfe! neuspěla. Pohlreichovy rady si k srdci nevzala

Zdeněk Pohlreich se vydal v nejnovějším dílu pořadu televize Prima Ano, Šéfe! na bruntálské nádraží, aby pomohl místní restauraci, kterou vede Marta Virágová, leč bez předchozích zkušeností v gastronomii. Jeho cílem bylo zlepšit kvalitu jídla a provoz podnik, aby se opět stal oblíbeným místem nejen pro cestující.

Stará Městská tržnice v Karlových Varech.

Zavzpomínejte na starou Tržnici rozdělenou na buňky. Prodávalo se tu hlavně maso

Kdo je dříve narozeným a pamatuje ještě staré prostory Městské tržnice v Karlových Varech, dá jistě za pravdu, že zdejší prostory vůbec nepůsobily příjemně. Potvrzovaly duch tehdejší normalizační doby, kdy ledasco vypadalo šedě, omšele a ponuře. Radost do života nepřidávaly ani fronty, které museli lidé vystát, aby dostali kus jídla. 

Žáci základních škol navštívili Střední průmyslovou školu potravinářství a služeb v Pardubicích.

Pekař a cukrář? Žáci v pardubické Potravině vyzkoušeli mnohem víc

V pardubické Střední průmyslové škole potravinářství a služeb si desítky žáků základních škol vyzkoušely práci pekařů, cukrářů, kuchařů i číšníků. Školáci si vyzkoušeli míchání těsta, zdobení dortů i laboratorní pokusy a zjistili, že potravinářství je zajímavý obor. 

Spolek a obchůdek Piškůtek sídlící v jihlavském Antonínově Dole pomáhá maminkám v nouzi. Vede ho Hana Daňková.

Nová šance pro rodiny v nouzi. Piškůtek otevírá prodejnu na Březinkách

Jihlavský spolek Piškůtek pod vedením Hany Daňkové pomáhá rodinám s dětmi i lidem, kteří na pomoc od státu teprve čekají. V rozlehlých prostorách v Antonínově Dole nabízí oblečení od těch nejmenších velikostí až po kočárky, hračky nebo knížky. Piškůtek nyní nově otevřel kamennou prodejnu na Březinkách v Jihlavě.

Toaletní papír je pomocníkem proti vlhkosti v lednici, který je vždy po ruce.

Toaletní papír v lednici: Vychytávka za pár korun šetří jídlo

Obyčejná role toaletního papíru může být skvělým domácím pomocníkem, který poslouží v lednici. Dokáže totiž pohltit velké množství vlhkosti. Právě nadměrná vlhkost často stojí za předčasnou hnilobou ovoce a zeleniny, která s příchodem podzimu začala být v obchodech dražší a dražší. Věc za pětikorunu tak pomůže prodloužit trvanlivost jídla za mnohonásobně vyšší cenu.

Vyhlášený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich zamířil do Bruntálu, kde si posvítil na nádražní restauraci na vlakovém nádraží.

Bruntálská nádražka v Ano, šéfe! neuspěla. Pohlreichovy rady si k srdci nevzala

Zdeněk Pohlreich se vydal v nejnovějším dílu pořadu televize Prima Ano, Šéfe! na bruntálské nádraží, aby pomohl místní restauraci, kterou vede Marta Virágová, leč bez předchozích zkušeností v gastronomii. Jeho cílem bylo zlepšit kvalitu jídla a provoz podnik, aby se opět stal oblíbeným místem nejen pro cestující.

Skot plemene Dexter manželé Žďárští dovezli do Úlovic z Dánska, v současné době jejich základní stádo tvoří 12 kusů.

Biofarma u Loun má pořadník zákazníků na své exkluzivní hovězí. Frčí také křen

Manželé Marcela a Luboš Žďárští začali krátce po roce 1989 podnikat v Lounech, kde tehdy bydleli, v oboru prodeje potravin. V letech 1993 až 1996 žili a podnikali v Chorvatsku. Počátkem tisíciletí vybudovali druhou největší firmu na světě obchodující s kožešinami činčil, díky tomu obchodně navštěvovali mnoho zemí. V letech 2010 až 2015 v Lounech na Mírovém náměstí zrekonstruovali a provozovali restauraci a hotel U Daliborky. Z města je život ale zavedl na samotu u lesa do malé vesničky Úlovice na hranici Lounska, Rakovnicka a Kladenska, kde vybudovali ekofarmu. Chovají skot plemene Dexter, pěstují křen, mák a obiloviny, ze kterých melou špaldovou a žitnou celozrnnou mouku. Většinu produktů prodávají koncovým zákazníkům, pravidelně jezdí na trhy do Prahy.

Rozmazlování sladkostmi dostalo v případě Ondřeje a jeho babičky úplně jiný rozměr. Babička si na vnuka neudělala čas, jen ho nacpávala jídlem.

Půl kila šunky k večeři. Babička vnuka týrala jídlem, po záchraně plakal

Týrání může mít mnoho různých podob. Většina lidí si představí určitý způsob fyzického ubližování, zneužívání či odpírání jídla. Desetiletý Ondřej přišel do Klokánku před lety poté, co ho jeho babička po smrti maminky týrala jídlem. Podle předsedkyně Fondu ohrožených dětí (FOD) Hanky Kupkové však chlapec netrpěl hladem, ale přejídáním.   

Svitavy budou od září třídit gastroodpad z domácností.

Svitavy třídí gastroodpad. V popelnicích skončila za týden tuna zbytků jídla

Staré rohlíky, prošlá šunka nebo zkažené maso. Svitavy začaly třídit gastroodpad a popelnice na sídlišti se plní zbytky jídla. Hned první týden přinesl extrémní množství gastroodpadu, v popelnicích skončilo 877 kilo zbytků jídla ze sedmi stovek domácností. Další týden už množství vzrostlo na tunu. Zatím jsou hnědé popelnice na sídlišti v Lánech, během příštího roku se objeví v dalších lokalitách s bytovými domy. Gastroodpad ze Svitav končí v bioplynové stanici v Rapotíně na Šumpersku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela rychlé občerstvení v Kojetínské ulici v Přerově.

Inspekce kvůli špíně a myšímu trusu uzavřela rychlé občerstvení v Kojetínské

Výskyt trusu hlodavců a stopy po jejich úřadování, znečištěné kuchyňské a pracovní náčiní, ale i špína na podlaze, regálech a dalších zařízeních. Kvůli závažnému porušení hygienických předpisů uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce provozovnu rychlého občerstvení v Kojetínské ulici v Přerově, která byla hojně navštěvovaná místními obyvateli. K uzavření provozu došlo v pátek 17. října.

Přednášku Vědomé stravování z cyklu Zdraví na talíři připravili Klaudia Pospíšilová a Jiří Gabriel Kalima.

Prachatické Zdraví na talíři: Vědomé stravování

Vědomé stravování se jmenovala přednáška, kterou připravila Klaudia Pospíšilová a Jiří Gabriel Kalima. Reagovali na moderní dobu, která přinesla rychlost a pohodlí, ale často na úkor skutečného prožitku z jídla, chutí, vůní, barev a tvarů.

Potravinový mol vypadá na první pohled jako nevinný motýlek. Pokud na něj doma narazíte, je třeba okamžitě jednat.

Nakladou až 700 vajíček. Tichá zkáza doma způsobí škodu za tisíce korun

Potravinoví moli patří mezi nejobávanější škůdce, se kterými se lidé mohou v běžné domácnosti setkat. Přestože jsou velmi drobní, dokáží způsobit v potravinové spíži zkázu v řádu až tisíců korun. Neuvěřitelně rychle se množí a zbavit se jich je obtížné. Jak se hmyzu označeného jako zavíječ účinně zbavit, radí jeden velký obchodní řetězec. Právě on ročně prodá miliony kusů zboží, se kterým si lze nevítaného hosta domů přinést.