Ještě než se Zdeněk Pohlreich vrátil na kontrolu do restaurace Na Čertovce v Červené Vodě na Orlickoústecku, prohlédl si její nabídku na internetu. A podle ní usoudil, že se v podniku nic nezměnilo. „Smažený prsa plněný eidamem? To znamená, že jsem se nevyjádřil úplně jasně. Ale, když už jsme tady, tak tam zajedeme. Zdeněčku, buď statečnej,“ dodal si odvahy. Nakonec ji ani moc nepotřeboval. Deník přibližuje i to, jak na natáčení po roce vzpomíná majitel hospody.
Autonomní rozvážková vozítka, sloužící k doručování jídla, se mají brzy objevit v Karlíně. Robotická zařízení, jež se budou pohybovat mezi chodci (tedy mají jezdit po chodnících a přechodech), jsou vybavena kamerami a senzory. Nasazení do běžného provozu může vyvolat smíšené reakce – zkušenosti z ciziny však ukazují na jejich úspěšnou integraci do městského provozu.
/FOTO/ Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) zasáhli ve středu 17. září v Kročehlavech. V prodejně potravin VaRaPo, která nese nápis Prodejna Štěpánka, objevili závažné hygienické nedostatky — špínu, plíseň v chladicích zařízeních a dokonce i trus hlodavců. Kvůli vážnému podezření na ohrožení veřejného zdraví nařídili okamžité uzavření provozovny. Prodejna ale zareagovala velmi rychle.
Romana Kočová z Kozmic na Benešovsku, známá jako Paní Koláčková, převzala na začátku září při Dožínkových slavnostech v Praze ocenění Regionální potravina za své tvarohové koláče. Recepturou od maminky si získala obdiv odborné poroty.
Že se dá skutečná dobrota uvařit nejen v luxusní kuchyni plné moderních strojů a přístrojů, ale i v obyčejném kotlíku na ohni, přesvědčí širokou veřejnost letos už 19 odvážných kuchtíků, kteří se zúčastní v pořadí již pátého ročníku soutěže Prostibořský kotlík.
Dramatická chvíle se před pár týdny stala na palubě letadla letícího z pražského letiště do oblíbené turistické destinace Korfu. Jedna z pasažérek zkolabovala a začala se dusit. Život jí včasnou reakcí zachránil stevard.
Letošní 29. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava připomene československou historii v retrospektivě Jídlo a doba. Gastronomií, stravováním a stolováním se budou zabývat i další sekce. Ukážou například, jak se s jídlem pracuje ve streamovací zábavě. Program v úterý představilo novinářům v Praze vedení festivalu. Jihlavský festival bude letos opět desetidenní, začne 24. října, nabídne 300 snímků.
Náměstí Míru ve Zlíně ožije o víkendu 20. a 21. září 3. ročníkem Food Truck Festivalu. Návštěvníci se mohou těšit na více než dvacet pojízdných stánků s jídlem z různých koutů světa, hudební program i atrakce pro děti.
Třicetileté výročí oslavil v sobotu supermarket Terno v Suchomelské ulici. Parkoviště před obchodem bylo od ranních hodin plné zákazníků, pro které Terno připravilo pestrý program plný hudby a jídla. Jako vrchol dne si výherce soutěže odvezl nový automobil Škoda Fabia.
Strážníci v Pardubicích zachraňovali dvojici, které hrozilo udušení. Muž během přípravy snídaně usnul a jídlo na vařiči vzplálo. Byt se rychle plnil dýmem. Pronikl i na chodbu, pohotoví sousedé zavolali pomoc. „I při relativně krátkém pobytu v takto zakouřeném prostoru hrozí člověku ztráta vědomí a fatální následky," varují hasiči.
Policisté zadrželi 24letého muže, který měl v uplynulých dnech v obchodech v Úpici opakovaně krást potraviny, alkohol i drogerii. Tentokrát způsobil škodu za šest tisíc korun. Soudce rozhodl o jeho vzetí do vazby.
Po dlouhých měsících bez místní prodejny se obyvatelé Pavlova dočkají hned dvou nových obchodů s potravinami. Na konci září otevře prodejna v bývalém prostoru firmy Lapek a do konce roku přibude i nonstop obecní obchod. Podobný, jako se před časem otevřel v Horních Dubenkách.
24 dnů, 1 hodina, 33 minut. Co všechno se dá zvládnout za uvedenou dobu? Martin Motyčka z Osíku u Litomyšle v tomto čase zvládl odjet jeden z nejnáročnějších bikerských závodů nejenom v Česku, ale i v celé Evropě. Jmenuje se 1000 Miles Adventure a vede přes hory, lesy a řeky z nejzápadnějšího bodu Česka do nejvýchodnější obce na Slovensku a zpátky. Takže pro něho se letos změnil na 2000 Miles Adventure.
/VIDEO/ Hasičům i zdravotníkům na západě Čech může v budoucnu usnadnit práci v těžko přístupném terénu dron. Bezpilotní stroj ve spolupráci s nimi teď testují v Plzni místní dronaři. Transportní letoun DJI FlyCart 30 dokáže přepravit zdravotnický materiál, technické vybavení, pitnou vodu, potraviny nebo nosítka. V případech, kde hraje zásadní roli rychlost, by tak mohl být na potřebném místě rychleji než hasičské auto či sanitka.
Průměrná cena oběda v Česku letos v červenci dosáhla 198 korun. Meziročně tak lidé platí o 60 korun více. Přesto zůstává pro většinu hlavním kritériem při výběru restaurace denní menu. Ukázal to nejnovější průzkum Barometr FOOD, který porovnával stravovací návyky v Evropě. Na Jičínsku stejně jako jinde v zemi táhnou hlavně „meníčka“ – lidé se při obědě rozhodují především podle ceny.
V areálu psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě se koná akce plná motorů a prevence. K vidění budou policejní auta, vozy hasičů i záchranářů, ale i mnoho dalšího. Akce láká na doprovodný program děti i dospělé. V Chotěboři si lidé užijí festival jídla a pití.
Server Science Alert upozornil na to, že bakterie z úst ovlivňují vývoj Alzheimerovy choroby. Výzkum z roku 2019 letos podpořila nová studie a vědci se spojitostí mezi špatnou ústní hygienou a kognitivními funkcemi aktivně zabývají. Podle probíhajícího výzkumu by mohla zdraví mozku zlepšit kvalitní strava.
Vietnamskou kuchyní inspirovaný bategosendvič bánh-mì nebo burger s hovězími líčky, cheddarovou omáčkou a ředkví nakládanou v aktivním uhlí na japonský způsob. I to vzniká pod rukama Jana Nedomy, šéfkuchaře s „Michelinskou“ praxí, který je jinak doma v Příboře.
Myší trus, nepořádek a další problémy zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole v „Restauraci Na rohu“ v Pňovanech na Plzeňsku, která ale nefungovala jako hospoda, nýbrž jako výrobna jídel na rozvoz. Podnik inspekce uzavřela.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila při kontrole v hotelu Lesana ve Špindlerově Mlýně – Bedřichově závažné nedostatky. V prostorách skladu alkoholu zjistili inspektoři výskyt trusu hlodavců i potraviny kontaminované škůdci. Problémem byly také nečistoty na podlaze a v regálech. Z těchto důvodů inspektoři rozhodli o uzavření skladu. Restaurace ani další prostory hotelu uzavřeny nebyly.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole v hotelu Lesana ve Špindlerově Mlýně – Bedřichově odhalila závažné hygienické nedostatky. V prostorách skladu alkoholu zjistili inspektoři 10. září výskyt trusu hlodavců, potraviny poškozené nebo kontaminované škůdci i další stopy po jejich působení.
Jakub Piska, čtyřiadvacetiletý dobrodruh z Krnova, se vydal na tříměsíční pěší pouť do španělského Santiaga de Compostela. Splnil si tím svůj sen o procestování části Evropy. Během 84 dní překonal 3600 kilometrů a čelil nejen fyzickým, ale i psychickým výzvám. Jeho cesta po Svatojakubské cestě byla plná nezapomenutelných setkání a zážitků, které mu zůstanou v paměti.
V sobotu 13. září od 14 do 18 hodin ožije náves v Kostelci nad Vltavou hudbou, tancem a jarmarkem. Dětský pěvecký sbor Kosteláček slaví 20 let a zve všechny generace na koncerty, bubenickou show a setkání bývalých i současných členů. Přijďte si užít malý hudební svátek plný zpěvu, tance a dobrého jídla a přátelské atmosféry.
Olej nevábné vůně, barvy i konzistence obsahující zuhelnatělé zbytky odhalili inspektoři v restauraci v centru Liberce. Informaci zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu.
/FOTOGALERIE/ Třaskavá bitva mezi Opavou a béčkem ostravského Baníku klepe na dveře. Simply aréna bude v pondělí praskat ve švech. Očekává se plný dům a s tím bouřlivá atmosféra. Slezský FC se na zápas podzimu poctivě připravuje, a to na všech frontách. Aktuálně probíhá předprodej vstupenek, plánují se velká bezpečnostní opatření, fanoušci se mohou těšit i na pestré gastro.
V sobotu se zámecká zahrada v Horní Moštěnici proměnila v místo, kde se potkaly dvě tradice – řecká a česká. Řecko-český večer přilákal stovky hostů, kteří si přišli vychutnat atmosféru Středomoří. Nechyběla tradiční řecká hudba, výzdoba v bílo-modrých barvách, originální jídlo a pití v podobě gyrosu, retsiny, souvlaki, frappé a dalších typických pokrmů.
Festival Tuto jídlo hostila o prvním zářijovém víkendu náplavka u řeky Radbuzy v Plzni. Představila se především místní gastro scéna. Příchozí mohli po oba dny ochutnávat jídlo a pití z mnoha podniků, bister a restaurací z Plzeňského kraje.
O životě v Pásmu Gazy se dnes lidé dozvídají pouze z tamních médií nebo od samotných místních obyvatel. Jedním z Palestinců, kteří dokumentují dny v oblasti zmítané válkou, je také dvacetiletý Mosab al-Trtori. Svými videi si získal fanoušky po celém světě. Kontaktovali ho také reportéři ze stanice BBC, aby s ním udělali exkluzivní rozhovor.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slavnosti piva v Písku už zdaleka nejsou jen o zlatém moku. Palackého sady zaplnily stánky s pestrou nabídkou jídla a pití. Kromě piva byl k dostání také burčák, různé drinky či káva a samozřejmě nealko. Z gastronabídky si jistě vybral každý.
Gastro festival v Rožnově nabídl návštěvníkům v sobotu první den cesty chutí kolem světa. Lidé mohli vybírat z asijské a indonéské kuchyně, mexických dobrot, klasických burgerů a hotdogů nebo afrických specialit.
Pestrá jídla formou rautu, balené potraviny či třeba výdejní lednice s nachystanými pokrmy. Ministerští úředníci doporučují jednotná pravidla pro nemocniční bufety. Cílem je, aby si pacienti pochutnali, neohrozilo to jejich zdravotní stav a příliš jídla neskončilo v odpadkových koších. V některých nemocnicích se o to už snaží.
Motorest Zavadilka leží na silnici I/38 mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví a představuje oblíbenou zastávku pro cestující i výletníky. Pod vedením Miroslava Chocholy a jeho partnerky zde servírují poctivou českou kuchyni bez zbytečné chemie – od tradičních jídel až po retro speciality. Díky rychlé obsluze a velkým porcím je Zavadilka ideální volbou pro rodiny mířící třeba do nedalekého parku Mirakulum, odkud nikdo neodchází s prázdným žaludkem.
/FOTO, VIDEO/ První zářijový víkend přinese nejen proměnlivé počasí, kdy se budou střídat sluneční paprsky s deštěm, ale jako vždy také plno zajímavých kulturních akcí. Podívejte se na náš výběr těch nejzajímavějších!
/FOTO, VIDEO/ Padesát sedm pivovarů, velké množství stánků s jídlem a pitím, pouťových atrakcí, a také spousta zábavy na několika scénách v širším centru města. Největší slavnosti chmele a piva ve střední Evropě, žatecká Dočesná, začaly. Dvoudenní akce, na které se čekají tisíce návštěvníků, probíhá v pátek 5. a sobotu 6. září.
Bazén olympijských rozměrů má zřejmě jediné vesnické koupaliště v České republice. Právě plovárna v Cerekvici nad Loučnou postavená někdy v 60. letech získala v anketě Svitavského deníku nejvíce hlasů a porazila i koupaliště v nedaleké Litomyšli nebo aquapark v Moravské Třebové.
Na podzim se Chili Ta Thuy vrhne opět na taneční parket, a to v rámci StarDance Tour. Oporou jí bude i tentokrát Jakub Mazůch, s nímž si Chili vytvořila velmi krásný vztah. Z úspěchů, které sbírá, má radost nejen ona sama, ale i její rodina a milovaný partner.
/ANKETA/ Kvalita nemocničního jídla se stává důležitým tématem. Celorepubliková kontrola kvality stravy ukázala, že v pelhřimovské nemocnici vaří na špičkové úrovni. A co vy? Chutnalo vám jídlo v nemocnici? Hlasujte v anketě Deníku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela ve středu 3. září asijské bistro v teplické části Prosetice. Inspektoři tam našli plíseň, znečištěné kuchyňské nebo pracovní náčiní a výrazně zanedbaný úklid. V zákulisí provozovny byly nevhodně skladované potraviny.
První zářijový víkend nabídne v Brně a okolí pestrý program. V Těšanech se rozezní cimbál a roztančí kroje na Národopisných slavnostech, brněnské výstaviště obsadí Festival vědy s desítkami interaktivních ukázek, Masarykův okruh se stane dějištěm motoristického svátku a milovníci pálivého jídla zamíří na tradiční Chillibraní.
Víkednová nabídka akcí na Plzeňsku je o prvním poprázdninovém víkendu opravdu bohatá. Koná se Bolevecké vinobraní, pivaři mohou vyrazit na pivní slavnosti do Přeštic nebo festival Brûstok do Prazdroje, kousek od něj si zase na náplavce užijí milovníci dobrého jídla na festivalu Tuto jídlo. Centrum Plzně obsadili umělci při Pilsen Busking Festu, v Liticích připravili hradní slavnost, v Malesicích jarmarčení, v Kyšicích historické odpoledne, ve Sťáhlavech dožínky, v Dolní Lukavici odpoledne pro děti. Na Doubravce se představí hasiči, na Den otevřených dveří zve společnost Čistá Plzeň.
Hygienici v Ústeckém kraji zkontrolovali v letní sezoně 51 dětských rekreačních pobytů. Zjistili tři závady. V jednom případě uspořádal organizátor zotavovací akci pro děti, kterou předem neohlásil, ačkoliv mu to ukládá zákon. Veřejně ji přitom inzeroval na svých webových stránkách. Pořadateli hygienici uložili pokutu, uvedli 3. září na svém webu.
Bez obědů se v září musí obejít žáci Gymnázia Český Krumlov. Jídelnu jim totiž zásobuje SOŠ Velešín, která ale kvůli prodloužené rekonstrukci nemůže tento úkol plnit. Rodiče upozornila škola na konci prázdnin.
Hygienici v Ústeckém kraji zkontrolovali v letní sezoně 51 dětských rekreačních pobytů. Zjistili tři závady. V jednom případě uspořádal organizátor zotavovací akci pro děti, kterou předem neohlásil, ačkoliv mu to ukládá zákon. Veřejně ji přitom inzeroval na svých webových stránkách.
Vůně čerstvě upečeného chleba, cinkot pivních sklenic, tóny folklórní hudby a dětský smích zaplní první zářijovou sobotu jaroměřské náměstí. Tradiční Dožínkový den se vrací už pošesté a opět slibuje den plný regionálních chutí, řemesel, hudby a radosti.
Prázdniny se v Královéhradeckém kraji obešly bez dramatických situací na dětských táborech. Hygienici přesto udělili 14 sankcí v celkové výši 31.500 korun. Nejčastěji kvůli dětem bez povinného očkování či problémům se stravováním.
Mladějovická tvrz oceněná jako „Nejlépe opravená kulturní památka Jihočeského kraje“ se 6. září objeví na obrazovkách České televize. Po dva dny se tu natáčel díl pořadu Kluci v akci, ve kterém se vařilo z regionálních potravin.
V Havlíčkově Brodě otevřelo nové Gril Bistro Ježkárna. Za vznikem podniku stojí zkušený gastronom Pavel Ježek, který se v oboru pohybuje více než 35 let. Jak sám říká, o vlastním bistru snil téměř deset let. Podnik se snaží jít jinou cestou než jdou klasická rychlá občerstvení.