Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Opravdu potřebujete multivitaminové infuze? Otestovat to moc nelze.

Superkoktejl přímo do žíly slibuje divy. Trend z Ameriky už dorazil i k nám

Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.

Smažák s nezvyklou přílohou. Někteří Poláci si objednávají v Pivovaru Trautenberk v Malé Úpě k smaženému sýru houskové knedlíky.

Smažený sýr na horách? Pořád frčí, Poláci si ho dávají s houskovým knedlíkem

Když Pivovar Trautenberk v Malé Úpě zkoušel vyřadit z nabídky jídel smažený sýr, se zlou se potázal u hostů. Zákazníci ho vyžadují. A milují. Smažený sýr zůstává v restauracích stálicí. V nabídce ho mají podniky ve všech krkonošských střediscích. Dát si ho můžete v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, na Černé hoře či v Malé Úpě. Deník zjišťoval, kolik na horách stojí a jaký je o něj zájem.

Mouční molové napadají spíže a svým pobytem znehodnocují potraviny.

Moli dají potravinám navždy pokoj: Stačí přilepit pod víčko dózy známé koření

S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.

Smažený sýr je klasikou českých bufetů a restaurací. Nechybí prakticky v žádném podniku. Ilustrační foto

Smažený sýr je fenomén, který ukazuje, jak různorodé mohou být naše chutě

Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažený sýr je fenomén, který ukazuje, jak různorodé mohou být naše chutě

Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.

Socioložka Lucie Vidovićová

Krabkostky vypadají jako ze čtyřhvězdičkového hotelu, chválí pokrm socioložka

Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.

Plesnivá schwarzwaldská šunka.

Hříchy brněnských obchodů. Prodávaly plesnivou šunku a sýry, podívejte se kde

/ANKETA/ Vyzrálé maso nebo sýr. Slovní spojení, které dává naději, že jídlo bude ještě lahodnější než běžně. Podobně vyzrálé potraviny, ale v tomto případě až v negativním slova smyslu do podoby plísní, nabízel jeden z brněnských obchodů. A nebyl jediný. Jídlo s plísněmi leželo v regálech i dalšího. Prohlédněte si případy nabídky plesnivé šunky a sýrů, na které ve středu upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Reflux u kojenců může být zcela normální. Pokud se ale přidají další příznaky, může se jednat o gastroezofageální refluxní chorobu.

Kašel, ublinkávání a bolest. Reflux u kojenců se řeší léky i operací

Ublinkávání u kojence může být zcela normální a většinou není třeba je řešit. Pokud se ovšem spojí s dalšími příznaky, může se jednat o gastroezofageální refluxní chorobu (GERD). Léčba spočívá v úpravě režimových opatření a podávání doplňků stavy. Silný reflux řeší operace. Miminka mohou trpět příznaky GERD bez ublinkávání. V takovém případě se jedná o tichý, nebo také skrytý reflux.

Smažený sýr s hranolky a tatarkou, to je klasika. Ilustrační foto

Smažený sýr se v Šumperku dá sehnat i pod stovku. Vyhrává gouda

Redakce Šumperského a jesenického deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na náš výběr tří nejlepších smažáků v Šumperku a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.

Smažený sýr je klasikou českých bufetů a restaurací. Nechybí prakticky v žádném podniku. Ilustrační foto

Smažený sýr to je jistota i v restauracích na Prostějovsku. Podívejte se

Redakce Prostějovského deníku se vydala do restaurací v Prostějově, nebo v Olšanech u Prostějova a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti restaurací na Prostějovsku a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.

Smažený sýr -klasika v Ostravě.

VIDEO: Vybrali jsme TOP 5 smažených sýrů v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Redakce Moravskoslezského deníku se vydala do restaurací v krajském městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Ostravě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.

Vagony použité při březnových deportacích lidí z Estonska, Lotyšska a Litvy na Sibiř v roce 1949

Operace Priboj: Sověti naložili tisíce lidí do dobytčáků a převezli na Sibiř

Krycí název Priboj dostal plán, který před tři čtvrtě stoletím spustil Sovětský svaz. Nechal deportovat přibližně sto tisíc lidí z pobaltských zemí na Sibiř, aby donutil ostatní obyvatele Estonska, Lotyšska a Litvy ke kolektivizaci zemědělství. Akce známá i jako březnové deportace byla brutální. Týkala se především žen a dětí. Všechny oběti cestu na Sibiř absolvovaly v nelidských podmínkách, v dobytčácích mnoho z nich zemřelo. 

Práce s regionálními potravinami a benefiční akce otužilců se dají skloubit, obě přinášejí radost.

Za covidu poslali nás hostinské k vodě. A tak jsem tam šel, říká René Salaquarda

Salaquarda. Toto neobvyklé příjmení, které nosí jen pár desítek lidí v Česku, má i René, osmačtyřicetiletý majitel rodinné restaurace Na Zámku v Chrasti na Chrudimsku. Vedle svého angažmá v gastronomii, kde si zakládá na regionálních farmářských potravinách, vytvořil známý spolek otužilců. A to rovnou s benefičním přesahem.

Hostem videopodcastu Byznys Kafe byl ředitel pro maloobchodní prodej firmy WOLT František Cmunt

Hitem jsou stále hamburgery. Kurýr už vám ale k obědu přibere i nákup z e-shopu

On-line nakupování z pohodlí domova má v oblibě stále více Čechů. Jednoduše přes některou z aplikací v mobilu si objednávají jídlo z restaurací a bister, nebo si pořizují potraviny, spotřební zboží, módu či elektroniku. Společnost Wolt se snaží všechny tyto nákupy spojit a svými kurýry doručovat lidem rychle jak obědy, tak třeba i nákup z obchodu či věci z lékárny. Jak se tyto služby vyvíjejí a jaké další novinky na zákazníky čekají? To prozradil František Cmunt, ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Ilustrační foto.

Kam na Liberecku na smažený sýr? Do výzvy se zapojili čtenáři Deníku

Smažený sýr je fenoménem české gastronomie, který si získal srdce mnohých gurmánů napříč cenovými kategoriemi. Ptali jsme se čtenářů, kde na Liberecku podávají ten nejlepší. Od hospodských klasik po luxusní restaurace, přinášíme vám tipy na místa, kde si na tomto oblíbeném jídle pochutnáte nejvíce.

Palestincům v Gaze hrozí hladomor. Ilustrační snímek

Milion lidí v Gaze trpí hlady. Krizi může odvrátit jen příměří, varují experti

Světové organizace a humanitární skupiny upozorňují na katastrofickou situaci v severní Gaze. Podle odborníků z globální iniciativy Integrované klasifikace potravinové bezpečnosti (IPC), kterou před dvaceti lety založilo několik organizací včetně Organizace spojených národů (OSN), v oblasti hrozí hladomor. Nejvyšší diplomat v Evropské unii Josep Borrell obvinil Izrael, který v oblasti válčí proti palestinské teroristické organizaci Hamás, z používání hladu jako zbraně. Humanitární krizi by přitom podle iniciativy mohlo zvrátit okamžité příměří a zajištění prostoru dodávkám s potravinami.

Rozsypaný cukr, drobky nebo zbytky potravy berou mravenci jako pozvání k vám domů. Zbavit se těchto vetřelců pak není vůbec snadné.

Pracovitý hmyz se stěhuje do našich domovů. Zbavte se ho rychle, levně a snadno

Jak se doma zbavit mravenců? Jaro je obdobím, kdy se rádi stěhují do našich bytů a domů. Ale malí černí tvorové hemžící se ve vaší kuchyni určitě nejsou něco, o co byste stáli. Sympatie k Ferdovi Mravencovi i obdiv k organizaci a dělbě práce, která u tohoto pracovitého hmyzu panuje, jdou rázem stranou. Důležité je se jich co nejdřív zbavit. Jak vypudit mravence z bytu? Podívejte se, jaké přírodní prostředky použít, abychom je vyhnali, ale nezabili.

Přerovem projela ve čtvrtek 22. února 2024 protestní jízda zemědělců. Protestu se zúčastnilo sedmdesát šest strojů, doprava v Přerově kvůli tomu naštěstí nezkolabovala.

Protesty zemědělců dál pokračují. Jaká je trasa jízdy v Přerově?

Nespokojení zemědělci chtějí upozornit na své problémy další protestní jízdou, do které se zapojí velká družstva i menší farmáři na Přerovsku. Kolona traktorů a jiné techniky vyrazí ve středu 20. března kolem osmé hodiny ráno z areálu Moravské zemědělské společnosti v Prosenicích a zamíří do Přerova.

Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Skořice je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.

Využijte koření s hřejivou vůní: Je plné antioxidantů proti nemocem i stárnutí

Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.

Nedostatek hořčíku se projevuje únavou, nedostatkem energie a špatným soustředěním.

Jarní únavu způsobuje nedostatek jedné minerální látky: Jak ji do těla doplnit

Dvě třetiny lidí na světě nemají v organismu dost hořčíku, a možná i kvůli tomu padají takzvanou jarní únavou. Na co je hořčík dobrý a jak se projevuje jeho nedostatek v organismu? Hodně se mluví o svalových křečích, které nedostatek hořčíku v těle signalizují. Únava je ale dalším významným příznakem. Jak zjistit, jestli právě nám hořčík chybí? A jak to docela jednoduše napravit několika změnami v jídelníčku?

Pití kávy může být zdravotně přínosné. Pokud si ji dopřejete v nevhodnou denní dobu, může vám ale i uškodit.

Nejhorší doba, kdy si dát šálek kávy. Kromě únavy může hrozit i anémie

Rádi si dopřejete šálek kávy? Kofein obsažený v kávě má obvykle schopnost zvýšit mozkovou a srdeční činnost a uvede vás celkově do bdělejšího stavu. Když si však kávu dáte v nesprávný okamžik, může s vaším tělem udělat pravý opak toho, co byste čekali. Útlum ale není jediná nevýhoda, kterou pití kávy bezprostředně po jídle přináší.

Wolfgang Puck s týmem.

Od sousedů: Třicátý "Oskar" rakouského kuchaře

Wolfgang Puck (74) korutanského původu bude v neděli po 96. oskarové gala Academy Awards potřicáté vařit se svým týmem více než 100 kuchařů a pomocníků 30 pokrmů pro 1600 prominentních hostů vyhlášení při Governors Ballu.