Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Budova Centra sociální pomoci ve Vodňanech.

Poděkování Centru sociální pomoci ve Vodňanech

Příjemný dopis, se kterým se při své práci jen tak nesetkají, si mohli přečíst zaměstnanci Centra sociální pomoci ve Vodňanech. Jejich klient Jiří Horký pochválil jejich práci, péči i vedení domova pro seniory ve Vodňanech. Centrum sociální pomoci ve Vodňanech zajišťuje sociální, zdravotní a jiné služby občanům žijícím zejména v územním obvodu města Vodňany. Poskytuje odlehčovací a pečovatelské služby a provozuje domov pro seniory. Věnuje se pomoci a podpoře při podávání jídla a pití, při oblékání či při prosté orientaci.

Poslední zářijová sobota v Hospodě Na Bucku s kapelou Country parta.

Na Bucku to žije i po sezóně. Hospoda na hrázi láká hudbou, pivem i jídlem

/FOTO, VIDEO/ Letní rekreační sezóna také na Rakovnicku pomalu končí, chataři balí své letní vybavení, připravují objekty na zimu a s košíky vyrážejí do lesů na houby. Nejinak je tomu v osadě na Bucku u Třtice, kde se lidé loučí s létem po svém – stylově, s hudbou, přáteli a dobrým jídlem. Na rozdíl od jiných rekreačních oblastí to ale v Hospodě na Bucku stále žije. Jako jedna z mála i po létě zůstává živým centrem setkávání.

Cesty za nákupy k našim severním sousedům jsou mezi Čechy stále populární.

Kdy jet do Polska na nákupy v roce 2026. Termíny svátků a dnů niedziela handlowa

Kdy v roce 2026 vyrazit na nákupy do Polska? Zájem Čechů o nákupy v Polsku neutichá a neočekává se, že by tomu bylo jinak ani v roce 2026. Přestože z českého pohledu už zde není tak levně jako ještě před dvěma lety, stovky tisíc lidí se do některé z polských prodejen alespoň občas vypraví. Je však potřeba počítat s tím, že o svátcích a většinou i v neděli bývají obchody v Polsku zavřené. Naopak je dobré vědět, kdy připadá tzv. niedziela handlowa, tedy den, kdy mají polské obchody otevřeno. 

My jsme si dali holandský řízek s bramborovou kaší.

Motorest Býšť láká na domácí kuchyni, řidiči zapomínají na bagety z benzinek

/GASTROTOULKY/ Motorest Býšť, který se nachází na staré silnici I/35, je oázou poctivé české kuchyně, která láká nejen místní, ale i projíždějící řidiče. Bez polotovarů a s důrazem na čerstvé suroviny nabízí tradiční jídla, domácí vývary či omáčky. Velice oblíbený je zdejší bramborový salát. A když člověk bude mít štěstí, možná zde potká i jednoho z hráčů NHL.

Šéf s personálem Starosuchdolské restaurace.

Pohlreich si přijde a vyřídí nás. Suchdolská restaurace v Ano, šéfe! pohořela

Restaurace v pražské čtvrti Suchdol, která byla v centru zájmu včerejšího dílu Ano šéfe! si hvězdičku nevysloužila. Provozní paní Olena ji navíc musela ze zdravotních důvodů zavřít. Podle výsledku kontrolní návštěvy Zdeňka Pohlreicha by ale hospoda nejspíš stejně nepřežila. „Nevím, co by se muselo stát, abych se sem na takové jídlo vrátil,“ zněl jeho nemilosrdný verdikt.

Ilustrační foto.

Den Zlínského kraje: V sobotu ožije Baťův areál koncerty, sportem i vínem

Loni byl Den Zlínského kraje zrušen kvůli povodním, letos o něj lidé nepřijdou. Už v sobotu se zaplní areál kolem  Baťova mrakodrapu stánky s regionálními potravinami, farmářskou stezkou, vinařskou uličkou ukázkou práce složek integrovaného záchranného systému, nebude chybět vystoupení mladých talentů ze základních uměleckých škol, knihotrh nebo ševcovská dílna.

Tipy na víkend, 26. až 28. září 2025

Kam o víkendu na Hradecku: Na Noc vědců, Nábřeží gurmánů i do sauny

Ani poslední zářijový víkend se nebudete na Hradecku nudit. Na své si tentokrát přijdou milovníci dobrého jídla, ale i saunování. Opět se vrací populární Noc vědců, která vezme návštěvníky do zákulisí farmaceutické fakulty i knihovny. A tím víkendový program rozhodně nekončí. Kam se v pátek, v sobotu a v neděli chystáte vy?

Zlínská univerzita nabízí v týdnu udržitelného rozvoje kurzy i exkurze

Zlínská univerzita nabízí v týdnu udržitelného rozvoje kurzy i exkurze

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) se zapojila do Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR). Připravila kurzy a workshopy zaměřené na fyzické i duševní zdraví, výměnnou burzu oblečení a pokojových rostlin, procházky i exkurze do zázemí univerzitní menzy, která připravila speciální menu. Ve středu 24. září o tom informovala prorektorka UTB Martina Juříková. Univerzita pořádá také sběr nepoužívaných mobilních telefonů, brýlí, hraček i dětských knih.

Kuchařský tým Starosuchdolské restaurace tvořily Maruška a její maminka.

Kvůli Ano, šéfe! dala kuchařka výpověď. Pohlreich v Suchdole naháněl strach

Také v Praze se najdou hospody, kde je co napravovat. A Starosuchdolská restaurace, provozovaná paní Olenou, je jednou z nich. 101. díl Ano, šéfe! bude opět plný emocí, nepoživatelného jídla, výmluv a dojde i na slzy. Zdeněk Pohlreich si „jídlo pod psa“ nenechá jen tak líbit. Co dalšího se dnes bude v jeho gastronomické show dít?

Ilustrační foto k textu Pavel Kyselák: S kastrůlkem do Úsobrna

Pavel Kyselák: S kastrůlkem do Úsobrna

Pokud jde o nosiče jídla, dá se říci, že dnes je doba krabičková. Hnedle po ránu je možné potkat cestující do zaměstnání, kdy mnohý z nich v ruce třímá malou krabičku poledního menu, které si připravil doma. Ovšem podobné krabičky si odnášejí strávníci z restaurací či jiných „fastfoodů“.

Smažený vepřový řízek ani další smažené pochoutky vašemu spánku neprospějí.

10 jídel, která nejsou dobrá k večeři. Jsou mezi nimi i zdravé potraviny

Pokud vás trápí nekvalitní spánek, možná za to může večeře. Odborníci upozorňují, že některé typy potravin – a je mezi nimi i řada zdravých – mohou z různých důvodů narušovat spánek. Některé zvyšují teplotu těla, jiné hladinu cukru v krvi, z dalších pálí žáha či zatěžují žaludek.

Po stopách ústeckých hospod: Motorest Lednice uspokojí porcí i dřevorubce

Po stopách ústeckých hospod: Motorest Lednice uspokojí porcí i dřevorubce

/FOTOGALERIE/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme gastronomické podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Devatenáctý díl oblíbeného seriálu jsme tentokrát věnovali Motorestu Lednice, tedy místu, kam především na oběd míří denně uspokojit žaludky stovky lidí.

"Jste na dobré cestě," usoudil Pohlreich v dalším dílu Ano, šéfe!.

Pohlreich byl přísný, ale chválil. Hospoda Na Čertovce v Červené Vodě obstála

Ještě než se Zdeněk Pohlreich vrátil na kontrolu do restaurace Na Čertovce v Červené Vodě na Orlickoústecku, prohlédl si její nabídku na internetu. A podle ní usoudil, že se v podniku nic nezměnilo. „Smažený prsa plněný eidamem? To znamená, že jsem se nevyjádřil úplně jasně. Ale, když už jsme tady, tak tam zajedeme. Zdeněčku, buď statečnej,“ dodal si odvahy. Nakonec ji ani moc nepotřeboval. Deník přibližuje i to, jak na natáčení po roce vzpomíná majitel hospody.

Prostibořský kotlík 2025

Od divočáka po veganský guláš: Prostibořský kotlík chutnal stovkám lidí

Tak pestrou nabídku pokrmů by člověk na jednom jídelním lístku hledal jen těžko. Kladrubského kance, Sikáška, Prostě guláš z divočáka, Kapustnici, Indii a Naan placky, Veganský guláš s houbama a tourtillou, Kančí guláš, Speciální čočkovku a mnoho další kulinářských specialit mohli lidé ochutnat v sobotu 20. září v Prostiboři naservírované do mističky přímo od autorů jednotlivých jídel, které navíc všichni vařili kotlících na ohni.

Ilustrační foto.

Děti čeká revoluce na talíři. Školáky v jídelnách nakrmí regionální zemědělci

Méně soli, cukru a průmyslově zpracovaných potravin. Více čerstvé zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků či větší flexibilita ve skladbě jídelníčku. Školní stravování se významně mění a na novelu vyhlášky zareagoval i Liberecký kraj. Školní stravování jde v regionu dopředu, a to směrem k lokálním potravinám od místních zemědělců.

My jsme si dali vepřový steak s volským okem a americkými brambory za 199 korun.

Smažák i svíčková tam jedou. Motorest u Jeníkova však trpí kvůli objížďce

Motorest Na Písku, který leží u hlavního tahu I/38 nedaleko Golčova Jeníkova, zaznamenává nižší návštěvnost kvůli uzavírce mostu u Habrů. Tento tradiční podnik, proslulý poctivou českou kuchyní a pohodlným ubytováním, se snaží přilákat hosty i přes objížďky. Jak jsme zjistili během našich pravidelných gastrotoulek, rozhodně stojí za zastávku – nejen díky vynikající kuchyni, ale i milé a ochotné obsluze.

Ilustrační foto.

V libereckém KFC měli připravené k výrobě jídla maso po datu použitelnosti

V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. SZPI jedná na podnět novináře Jana Tuny. ČTK poslala žádost o vyjádření provozovateli restaurací, zatím neodpověděl.

Ilustrační snímek

Kontrola odhalila v libereckém KFC prošlé maso. Bylo připravené k výrobě jídla

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v liberecké restauraci řetězce KFC marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Bylo ho téměř devět kilogramů. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená. Zástupkyně KFC uvedla, že se šlo o ojedinělý incident.

"Jste na dobré cestě," usoudil Pohlreich v dalším dílu Ano, šéfe!.

Pohlreich chtěl být přísný, ale chválil. Ano, šéfe! nakoplo hospodu Na Čertovce

Ještě než se Zdeněk Pohlreich vrátil na kontrolu do restaurace Na Čertovce v Červené Vodě na Orlickoústecku, prohlédl si její nabídku na internetu. A podle ní usoudil, že se v podniku nic nezměnilo. „Smažený prsa plněný eidamem? To znamená, že jsem se nevyjádřil úplně jasně. Ale, když už jsme tady, tak tam zajedeme. Zdeněčku, buď statečnej,“ dodal si odvahy. Nakonec ji ani moc nepotřeboval. Deník přibližuje i to, jak na natáčení po roce vzpomíná majitel hospody.

Autonomní vozítko pro doručování jídla.

Nový způsob rozvážky jídla v Karlíně: dobrou chuť nepopřeje kurýr, ale robot

Autonomní rozvážková vozítka, sloužící k doručování jídla, se mají brzy objevit v Karlíně. Robotická zařízení, jež se budou pohybovat mezi chodci (tedy mají jezdit po chodnících a přechodech), jsou vybavena kamerami a senzory. Nasazení do běžného provozu může vyvolat smíšené reakce – zkušenosti z ciziny však ukazují na jejich úspěšnou integraci do městského provozu.

Provozovatel obchodu dal neprodleně vše do v pořádku. Ve čtvrtek už mohli otevřít.

Špína, plíseň i trus. Inspekce zavřela obchod Na Štěpánce, ovšem jen na půl dne

/FOTO/ Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) zasáhli ve středu 17. září v Kročehlavech. V prodejně potravin VaRaPo, která nese nápis Prodejna Štěpánka, objevili závažné hygienické nedostatky — špínu, plíseň v chladicích zařízeních a dokonce i trus hlodavců. Kvůli vážnému podezření na ohrožení veřejného zdraví nařídili okamžité uzavření provozovny. Prodejna ale zareagovala velmi rychle. 

Jídlo, restaurace. Ilustrační foto.

Gastronomie, stravování a stolování v Jihlavě. Festivalový program bude chutnat

Letošní 29. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava připomene československou historii v retrospektivě Jídlo a doba. Gastronomií, stravováním a stolováním se budou zabývat i další sekce. Ukážou například, jak se s jídlem pracuje ve streamovací zábavě. Program v úterý představilo novinářům v Praze vedení festivalu. Jihlavský festival bude letos opět desetidenní, začne 24. října, nabídne 300 snímků.

Strážníci zachránili obyvatele bytu, který se plnil dýmem z plánované snídaně.

Byt v Pardubicích se plnil jedovatým dýmem. Obyvatele probudily rány na dveře

Strážníci v Pardubicích zachraňovali dvojici, které hrozilo udušení. Muž během přípravy snídaně usnul a jídlo na vařiči vzplálo. Byt se rychle plnil dýmem. Pronikl i na chodbu, pohotoví sousedé zavolali pomoc. „I při relativně krátkém pobytu v takto zakouřeném prostoru hrozí člověku ztráta vědomí a fatální následky," varují hasiči.   

Ilustrační foto

V Úpici kradl potraviny i alkohol. Skončil ve vazbě

Policisté zadrželi 24letého muže, který měl v uplynulých dnech v obchodech v Úpici opakovaně krást potraviny, alkohol i drogerii. Tentokrát způsobil škodu za šest tisíc korun. Soudce rozhodl o jeho vzetí do vazby.

Martin Motyčka v cíli po 3271 kilometrech.

2000 mil na rybí salát v majonéze. Martin Motyčka objel Česko i Slovensko

24 dnů, 1 hodina, 33 minut. Co všechno se dá zvládnout za uvedenou dobu? Martin Motyčka z Osíku u Litomyšle v tomto čase zvládl odjet jeden z nejnáročnějších bikerských závodů nejenom v Česku, ale i v celé Evropě. Jmenuje se 1000 Miles Adventure a vede přes hory, lesy a řeky z nejzápadnějšího bodu Česka do nejvýchodnější obce na Slovensku a zpátky. Takže pro něho se letos změnil na 2000 Miles Adventure.

Zdravotnický materiál, technické vybavení, pitnou vodu, potraviny nebo nosítka může přepravit hasičům do těžko přístupného terénu transportní dron DJI FlyCart 30 plzeňských městských dronařů.

Dron pomůže záchranářům s přepravou materiálu i potravin. Testují ho v Plzni

/VIDEO/ Hasičům i zdravotníkům na západě Čech může v budoucnu usnadnit práci v těžko přístupném terénu dron. Bezpilotní stroj ve spolupráci s nimi teď testují v Plzni místní dronaři. Transportní letoun DJI FlyCart 30 dokáže přepravit zdravotnický materiál, technické vybavení, pitnou vodu, potraviny nebo nosítka. V případech, kde hraje zásadní roli rychlost, by tak mohl být na potřebném místě rychleji než hasičské auto či sanitka. 

Ilustrační foto

Na Jičínsku frčí polední meníčka. Trend potvrzuje i celostátní průzkum

Průměrná cena oběda v Česku letos v červenci dosáhla 198 korun. Meziročně tak lidé platí o 60 korun více. Přesto zůstává pro většinu hlavním kritériem při výběru restaurace denní menu. Ukázal to nejnovější průzkum Barometr FOOD, který porovnával stravovací návyky v Evropě. Na Jičínsku stejně jako jinde v zemi táhnou hlavně „meníčka“ – lidé se při obědě rozhodují především podle ceny.