Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Klíčem k udržení vybojované váhy je pravidelné a vyvážené stravování.

Bojíte se večer jíst? Odborníci vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy

Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.

Burza škol v Kloboukách. Rodiče zajímalo uplatnění, děti mimoškolní aktivity

Burza škol v Kloboukách. Rodiče zajímalo uplatnění, děti mimoškolní aktivity

/VIDEO/Především pro osmáky a deváťáky a jejich rodiče byl připraven úterní Technický veletrh zaměstnanosti ve Valašských Kloboukách. Na akci se představili zástupci středních škol a odborných učilišť a také spolupracujících firem z celého regionu. Jejich cílem bylo seznámit návštěvníky s možnostmi studia na středních školách a odborných učilištích technického zaměření ve Zlínském kraji.

O nebezpečí hepatitidy pravidelně informuje akce Žluté týdny. Ilustrační foto.

Nemoc špinavých rukou na Jablonecku. Ohniska jsou v Desné či Tanvaldu

Přezdívá se jí nemoc špinavých rukou či infekční žloutenka. Krajská hygienická stanice v Libereckém kraji bije na poplach kvůli nepříznivé situaci výskytu virové hepatitidy A na Jablonecku. Jedná se zejména o ohniska ve městech Desná, Tanvald a samotný Jablonec nad Nisou. Hygienici od 2. května do 17. října evidují čtyřiačtyřicet potvrzených případů v jabloneckém okrese. V sousedním Liberci odhalili hygienici třiatřicet případů, a to zejména u dospělých.

Chodíte v noci na malou? Kolikrát už je to moc a jaké nápoje i jídla vynechat

Obtěžuje vás noční močení? A kolikrát za noc je vlastně normální močit? Pokud je u vás návštěva toalety v nočních hodinách na denním pořádku, na vině mohou být více či méně závažná onemocnění. V některých případech se však může jednat pouze o špatnou volbu potravin či nápojů zkonzumovaných před spaním. Je tak dobré vědět, jaké jídlo a pití působí močopudně i na která onemocnění může případně noční močení poukazovat.

Foto archiv Vila na Landeku

Svatební menu: Co nahradilo svíčkovou a nesmrtelný vývar

Jaká jídla se v posledních letech nejčastěji objevují na svatební tabuli? A proč už tradiční svíčková není v Moravskoslezském kraji první volbou svatebčanů? Přečtěte si druhý díl svatebního speciálu Deníku, ve kterém se dozvíte třeba i to, že ovoce nemusí sloužit jen k jídlu.

Z akce Street food festival Sázava.

Lidé obědvali na náměstí. Gastro akce slavila v Sázavě velký úspěch

/VIDEO, FOTO/ Sázava zažila v sobotu 19. října gurmánskou událost, na kterou místní obyvatelé netrpělivě čekali. Původně plánovaný Street food festival, který se měl konat už v polovině září, musel být kvůli nepříznivému počasí odložen. Vytrvalý déšť zhatil plány organizátorů, ale nadšení z akce nezmizelo. A když se v sobotu nad Náměstím Voskovce a Wericha konečně rozjasnilo, festival mohl začít.

Koláž.

Kam o třetím říjnovém víkendu: máme pro vás bezva tipy z Rychnovska

Nemáte ještě plány na třetí říjnový víkend? Máme pro vás plnou náruč tipů na prima akce z Rychnovska. Nabídka je vskutku pestrá, přijdou si na své milovníci hub, památek, dobrého jídla, hudby, módy, ale nebude chybět ani lidová zábava. Seznámit se můžete třeba také s tradicí tlučení kohouta.

Takhle připravují tradiční kukuřičné tortilly v Nicoyi na Kostarice. Jsou důležitou součástí zdejší zdravé snídaně.

Speciální snídaně prý pomůže dožít se 100 let. Je z běžných věcí z obchodu

Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let. 

Sen o zdravém stravování v plamenech. Fuji z Bezdružic se ale nevzdává

Sen o zdravém stravování v plamenech. Fuji z Bezdružic se ale nevzdává

Životní příběh kuchaře Františka Fujana je jak na houpačce. Kamarádi mu neřeknou jinak než Fuji, a nyní čelí veliké výzvě. Po ničivém požáru vegetariánského bistra u zatopeného lomu Hradišťský vrch nedaleko Konstantinových Lázní chce opět začít znova. Doslova od nuly a hledá pomoc u přátel i veřejnosti. Kuchařit začal hned po škola před dvaceti lety, pracoval ve vyhlášeném Café Kryštof Harant v Dolních Polžicích. Svůj um zdokonaloval v Itálii, Německu i Maďarsku.

U příležitosti 16. výročí Hospice Dobrého Pastýře, 2. výročí Centra Péče Čerčany a Světového dne hospicové péče se konala oslava s podtitulem Slavnosti dobra a radosti.

Hospic a Centrum péče oslavily narozeniny společným pohodovým setkáním

/VIDEO, FOTO/ U příležitosti 16. výročí Hospice Dobrého Pastýře, 2. výročí Centra Péče Čerčany a Světového dne hospicové péče se konala oslava s podtitulem Slavnosti dobra a radosti, na kterou byli srdečně pozváni všichni příznivci, přátelé a podporovatelé těchto zařízení. 

Ilustrační foto

Žďárské restaurace drží ceny obědů dole. Najíst se dá i pod sto korun

Obědvat v restauracích ve Žďáru nad Sázavou bylo díky obědovým menu dlouho dostupné pro mnoho obyvatel. Zdražení potravin a energií v posledních letech však zvýšilo ceny, a v některých podnicích už hlavní jídlo s polévkou pod dvě stě korun nekoupíte. Přesto některé restaurace stále nabízejí chutné obědy za rozumnou cenu. Redakce Deníku přináší přehled podniků ve Žďáru nad Sázavou, kde se lidé i nadále mohou naobědvat levně a chutně.

Kožojed obecný patří k nejobávanějším domácím škůdcům. Potravu vidí všude kolem sebe.

Obávaný spolubydlící zničí celou domácnost. Žije pod kobercem a jí lidskou kůži

Znáte kožojeda? V lidských obydlích žijí rozličné druhy škůdců, kteří se živí buď naší krví, kůží nebo se rozhodli zlikvidovat potraviny či nábytek. Kožojed obecný si ale na rozdíl od štěnic, roztočů či mravenců v jídle nevybírá. Kromě lidské krve nepohrdne téměř ničím. Zjistěte, jak poznáte, že ve vaší domácnosti tento hmyz žije. Vyplatí se znát i konkrétní kroky, jak se kožojeda zbavit či jeho výskytu rovnou předejít.

Himaláje. Ilustrační foto

Ženy na tři dny uvázly v Himalájích. Bez jídla i stanu v mrazu bojovaly o život

Zoufalství, zima a strach o vlastní život. Tím si prošly dvě horolezkyně, které minulý čtvrtek uvázly na indické hoře Čaukhamba III v Himálajích. Během výstupu na vrchol jim kamení přeřízlo lano, kvůli čemuž přišly o jeden z batohů. Ocitly se tak bez jakéhokoliv jídla, bez spacáku a bez lezeckého vybavení. V ledové pustině strávily tři mrazivé dny, než je našla záchranná výprava a vyzvedl vrtulník.

Máslo opět zdražuje. A co další potraviny?

Cena másla roste. Jiné potraviny ale navzdory slabší sklizni nezdraží

Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.

Projekt Místo pro život vybírá již popáté Odpovědnou aktivitu roku. Ilustrační foto

Projekt Místo pro život vybírá již popáté Odpovědnou aktivitu roku

Kdo se stane Odpovědnou aktivitou roku 2024? Péče o děti nebo seniory, podpora kulturních a společenských aktivit nebo vzdělávání. Nejen to je mezi letošními nominacemi, které zaslali členové kolegia, ale také zástupci měst i široké veřejnosti. Výsledky budou vyhlášeny v listopadu 2024.

Dýňová semínka jsou nejen velmi chutná, ale navíc obsahují množství nesmírně zdravých látek a dodají tělu také hořčík.

Zdravotní bomba: Pošmáknete si, doplníte 46 % doporučeného hořčíku, snížíte tlak

S podzimem přichází i čas dýní. Kromě dužiny obsahují dýně ještě jednu vzácnou věc - dýňová semínka. Nejen, že jsou velmi chutná, ale navíc jsou doslova nabita množstvím nesmírně zdravých látek. Kromě jiného umějí snížit vysoký krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu v krvi, což rozhodně ocení naše srdce a cévy. Čtvrt šálku dýňových semínek podle vědců pokryje 46,1 % doporučeného příjmu hořčíku, 28,7 % železa, 52 % manganu, 24 % mědi, 16,9 % bílkovin a 17,1 % zinku. Dýňová semínka si můžeme buď vydlabat z dýně, z které připravujeme další jídlo, nebo si je můžeme koupit samostatně. K dostání bývají i v běžných potravinách.

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík z Liberce zachrání vaše rohlíky

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík se vyrábí také v České Lípě

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

Nakupování. Ilustrační snímek

Češi vyhazují tuny jídla, ale učí se šetřit. Bedýnky s potravinami jsou v kurzu

Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.

Pro detox jater pečlivě vybírejte potraviny.

Nutná očista jater po letní sezoně: S detoxem pomůže chutný jídelníček

Chladné počasí skoncovalo s bohatými letními grilovačkami, a tak je čas myslet na nutnou očistu jater. Tento detoxikační orgán totiž zatěžuje nejen alkohol, ale také špatně zvolené či nadměrně konzumované jídlo. Co škodí našim játrům, co je naopak na játra nejlepší a jaký jídelníček pomůže s detoxikací jater i prevencí jejich ztukovatění, to vysvětlili farmakolog Jiří Slíva a nutriční terapeut Miloslav Šindelář.

Dýně nejrůznějších barev a tvarů. Ilustrační foto.

Ne všechny dýně jsou k jídlu. Víte, které si dát na talíř? Poradíme

Rozlišit jedlé a nejedlé dýně není vždy jednoduché, a proto je dobré vědět, na co si dát při výběru pozor. Dýně se stávají stále populárnější, a to nejen během podzimu. V kuchyni nabízejí široké možnosti využití a dekorativně zdobí zahrady či domácnosti. Avšak ne všechny dýně, které vidíte, jsou vhodné k jídlu. Jak tedy rozpoznat jedlé a nejedlé druhy?

V Plzni začal Pilsner Fest. Nabídka jídel i nápojů je pestrá

Za kolik se najíte a napijete letos na Pilsner Festu? Podívejte se na nabídku

Pilsner Fest se už tradičně koná jako oslava výročí uvaření první várky Pilsner Urquell. I letos se proto brány plzeňského pivovaru otevírají milovníkům hudby, ale i dobrého jídla a pití. Deník proto zjišťoval, jaké jídlo a pití si návštěvníci festivalu mohou dát a kolik za něj zaplatí.

Ilustrační foto

V anketě o chutné a levné polední menu zvítězila restaurace Biograf

Kde se můžete na Nymbursku chutně a levně najíst? Redakce deníku společně s čtenáři, kteří se zapojili do ankety, nakonec zvolila čtyři restaurace, které nabízejí chutná jídla za přívětivé ceny. Lidé tyto podniky navštěvují a chválí si jak kvalitu, tak i cenovou dostupnost.

Takto vypadalo zázemí brněnské restaurace Gingilla, která je kvůli tomu od začátku října zavřená.

Mrtvoly hlodavců v brněnské restauraci. Zavřeli Gingillu, podívejte se proč

/FOTO/ Mrtvoly hlodavců, jejich trus, plíseň a špína. V takových podmínkách dle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) připravovala jídlo restaurace Gingilla v brněnské Křížové ulici. Od začátku října je proto její provozovna zavřená. Na situaci upozornil web inspekce Potraviny na pranýři.

Tomáš Čupr

Jídlo z nevyužitých surovin? Rohlik.cz si k narozeninám dal upcycling

Upcycling, tedy výroba potravin ze surovin, které by jinak mířily rovnou do koše, či expanze na německém trhu. To byla témata oslavy deseti let společnosti Rohlik.cz. Na akci promluvili také dodavatelé a spolupracovníci firmy včetně modelky Veroniky Kašákové a herce Karla Rodena.

Jídlo v restauraci - Ilustrační foto

Polední menu ve Znojmě? Známe místa, kde se ve městě najíte do 150 korun

Zaměstnanci znojemských restaurací mívají kolem poledne plné ruce práce. Je to totiž doba obědových menu,, kdy v určitém časovém úseku nabízejí svým hostům jídlo za příznivější ceny. Obvykle se jedná o polévku a dvě až tři varianty hlavního chodu, ze kterých si mohou zákazníci vybrat.