Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.
/VIDEO/Především pro osmáky a deváťáky a jejich rodiče byl připraven úterní Technický veletrh zaměstnanosti ve Valašských Kloboukách. Na akci se představili zástupci středních škol a odborných učilišť a také spolupracujících firem z celého regionu. Jejich cílem bylo seznámit návštěvníky s možnostmi studia na středních školách a odborných učilištích technického zaměření ve Zlínském kraji.
Přezdívá se jí nemoc špinavých rukou či infekční žloutenka. Krajská hygienická stanice v Libereckém kraji bije na poplach kvůli nepříznivé situaci výskytu virové hepatitidy A na Jablonecku. Jedná se zejména o ohniska ve městech Desná, Tanvald a samotný Jablonec nad Nisou. Hygienici od 2. května do 17. října evidují čtyřiačtyřicet potvrzených případů v jabloneckém okrese. V sousedním Liberci odhalili hygienici třiatřicet případů, a to zejména u dospělých.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v prodejně v Sušici hned pětici potravin, které nebyly v pořádku a spadají tak do kategorie „nebezpečné“, mezi nimi i plesnivé moravské uzené i šunka, zapáchající salát. SZPI o nálezu informovala na svém webu.
Obtěžuje vás noční močení? A kolikrát za noc je vlastně normální močit? Pokud je u vás návštěva toalety v nočních hodinách na denním pořádku, na vině mohou být více či méně závažná onemocnění. V některých případech se však může jednat pouze o špatnou volbu potravin či nápojů zkonzumovaných před spaním. Je tak dobré vědět, jaké jídlo a pití působí močopudně i na která onemocnění může případně noční močení poukazovat.
Jaká jídla se v posledních letech nejčastěji objevují na svatební tabuli? A proč už tradiční svíčková není v Moravskoslezském kraji první volbou svatebčanů? Přečtěte si druhý díl svatebního speciálu Deníku, ve kterém se dozvíte třeba i to, že ovoce nemusí sloužit jen k jídlu.
/VIDEO, FOTO/ Sázava zažila v sobotu 19. října gurmánskou událost, na kterou místní obyvatelé netrpělivě čekali. Původně plánovaný Street food festival, který se měl konat už v polovině září, musel být kvůli nepříznivému počasí odložen. Vytrvalý déšť zhatil plány organizátorů, ale nadšení z akce nezmizelo. A když se v sobotu nad Náměstím Voskovce a Wericha konečně rozjasnilo, festival mohl začít.
Desítky porcí nesnězených jídel, které si v době výdeje obědů nekoupí studující ani zaměstnaní na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU), v odpadkovém koši neskončí. Nově si na nich pochutnají klienti v Domově sv. Zdislavy v Plzni na Borech, tedy matky s dětmi v nouzi.
Dát si k obědu dobré jídlo, ale přitom nezaplatit majlant. Najít takové místo, ještě s příjemnou obsluhou, je snem každého strávníka. Čtenáři Deníku takové místo na Českobudějovicku vybrali. Stala se jím Kantýna Jana Kroba.
/FOTOGALERIE/ Čtenáři Deníku vybrali místo, kde se dá nejlépe najíst, ale zároveň to strávníkovi neudělá díru do peněženky. Hlasovali pro některou z téměř čtyřiceti restaurací s poledními menu. Favority se brzy po spuštění hlasování stala dvě místa. Které nakonec vyhrálo?
Nemáte ještě plány na třetí říjnový víkend? Máme pro vás plnou náruč tipů na prima akce z Rychnovska. Nabídka je vskutku pestrá, přijdou si na své milovníci hub, památek, dobrého jídla, hudby, módy, ale nebude chybět ani lidová zábava. Seznámit se můžete třeba také s tradicí tlučení kohouta.
/FOTOGALERIE/ Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela na začátku tohoto týdne část prodejny v příbramské Pražské ulici. Inspektoři tam našli mrtvé myši a trus hlodavců. Nyní je opět otevřeno.
/FOTO/ Potraviny v Dobřenicích na Hradecku ve středu zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) Inspektoři v obchodě našli trus hlodavců, nelíbily se jim ani nečistoty na podlaze a regálech. Podívejte se, jak to v potravinách při inspekci vypadalo.
Deník navštívil pět restaurací a jídelen v Plzni a okolí, kde se dá dobře a poměrně levně najíst. Dají se v nich najít jídla, která vyjdou jen lehce přes stovku.
Manželé Eva a Pavel Marošovi, kteří v Písku provozují Jídelnu U Toušků, zajistili stravování píseckých seniorů v době, kdy pro ně nemohla vařit školní kuchyně ZŠ J. K. Tyla. Většina jejích pracovníků se totiž v létě ocitla v nařízené karanténě kvůli infekčnímu onemocnění jedné z kolegyň.
Indická restaurace Pak Indian Masala, která se přestěhovala ze Šumbarku do centra Havířova, přináší autentickou chuť Indie. Majitel Amin a šéfkuchař Samir mají pro budoucnost velké plány a kladou důraz na to, aby místním nabídli to nejlepší z indické kuchyně.
Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let.
Životní příběh kuchaře Františka Fujana je jak na houpačce. Kamarádi mu neřeknou jinak než Fuji, a nyní čelí veliké výzvě. Po ničivém požáru vegetariánského bistra u zatopeného lomu Hradišťský vrch nedaleko Konstantinových Lázní chce opět začít znova. Doslova od nuly a hledá pomoc u přátel i veřejnosti. Kuchařit začal hned po škola před dvaceti lety, pracoval ve vyhlášeném Café Kryštof Harant v Dolních Polžicích. Svůj um zdokonaloval v Itálii, Německu i Maďarsku.
Kde se dá na Rokycansku dobře a přitom levně najíst? Čtenáři Deníku mají jasno. V anketě rozhodovali o nejlepším poledním menu za příznivou cenu. Mezi prvními třemi se umístila restaurace v Kulturním domě Volduchy. Zákazníci se tam vrací kvůli domácí kuchyni a velkým porcím.
Výrobci produktů oceněných značkou Regionální potravina Zlínského kraje převzali tuto prestižní cenu v sobotu 12. října v rámci Hospodářského dne na Ekofarmě Agrofyto v Lidečku. Letos soutěžilo celkem 120 produktů od 34 lokálních producentů.
Neuvěřitelné a neomluvitelné. Nigerijským fotbalistům se dostalo před kvalifikačním zápasem o postup na mistrovství Afriky v Libyi otřesného zacházení. Po šestnácti hodinách na letišti, kde prý byli zanecháni zcela bez pomoci, se rozhodli k duelu s domácím týmem nenastoupit. Všechno mělo být zařízeno tak, aby favorit neuspěl.
/VIDEO, FOTO/ U příležitosti 16. výročí Hospice Dobrého Pastýře, 2. výročí Centra Péče Čerčany a Světového dne hospicové péče se konala oslava s podtitulem Slavnosti dobra a radosti, na kterou byli srdečně pozváni všichni příznivci, přátelé a podporovatelé těchto zařízení.
Obědvat v restauracích ve Žďáru nad Sázavou bylo díky obědovým menu dlouho dostupné pro mnoho obyvatel. Zdražení potravin a energií v posledních letech však zvýšilo ceny, a v některých podnicích už hlavní jídlo s polévkou pod dvě stě korun nekoupíte. Přesto některé restaurace stále nabízejí chutné obědy za rozumnou cenu. Redakce Deníku přináší přehled podniků ve Žďáru nad Sázavou, kde se lidé i nadále mohou naobědvat levně a chutně.
Znáte kožojeda? V lidských obydlích žijí rozličné druhy škůdců, kteří se živí buď naší krví, kůží nebo se rozhodli zlikvidovat potraviny či nábytek. Kožojed obecný si ale na rozdíl od štěnic, roztočů či mravenců v jídle nevybírá. Kromě lidské krve nepohrdne téměř ničím. Zjistěte, jak poznáte, že ve vaší domácnosti tento hmyz žije. Vyplatí se znát i konkrétní kroky, jak se kožojeda zbavit či jeho výskytu rovnou předejít.
Zoufalství, zima a strach o vlastní život. Tím si prošly dvě horolezkyně, které minulý čtvrtek uvázly na indické hoře Čaukhamba III v Himálajích. Během výstupu na vrchol jim kamení přeřízlo lano, kvůli čemuž přišly o jeden z batohů. Ocitly se tak bez jakéhokoliv jídla, bez spacáku a bez lezeckého vybavení. V ledové pustině strávily tři mrazivé dny, než je našla záchranná výprava a vyzvedl vrtulník.
Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.
Kdo se stane Odpovědnou aktivitou roku 2024? Péče o děti nebo seniory, podpora kulturních a společenských aktivit nebo vzdělávání. Nejen to je mezi letošními nominacemi, které zaslali členové kolegia, ale také zástupci měst i široké veřejnosti. Výsledky budou vyhlášeny v listopadu 2024.
Policisté objasnili případ vloupání do prodejny potravin v Mostě, ke kterému došlo na konci června tohoto roku. Pachatelem je 36letý muž z Bečova u Mostu, který se v obchodě ukryl a po zavírací době vykradl kancelář a odcizil elektroniku a další zboží.
Nějakou dobu byla hospoda v Roudném prázdná. Teď už ale v tomto obecním prostoru začíná být zase živo. Prvního října tu slavnostně zahájil provoz Pohostinec Roudné. A nestojí za ním nikdo jiný než Jan Krob z Fine Food Academy.
Následující víkend na Břeclavsku nabídne například festival ostrých jídel Kotle hoří dál. Návštěvníci si v areálu pod zámkem užijí petsrý program včetně hudebního doprovodu. V Lednici se zase uskuteční Oktoberfest, který je inspirovaný slavným mnichovským festivalem.
Má váš pes sklony k nežádoucímu chování, jako je žebrání o jídlo nebo skákání na návštěvy? Nezoufejte. S trochou trpělivosti a správnými technikami můžete tyto zlozvyky efektivně odstranit.
S podzimem přichází i čas dýní. Kromě dužiny obsahují dýně ještě jednu vzácnou věc - dýňová semínka. Nejen, že jsou velmi chutná, ale navíc jsou doslova nabita množstvím nesmírně zdravých látek. Kromě jiného umějí snížit vysoký krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu v krvi, což rozhodně ocení naše srdce a cévy. Čtvrt šálku dýňových semínek podle vědců pokryje 46,1 % doporučeného příjmu hořčíku, 28,7 % železa, 52 % manganu, 24 % mědi, 16,9 % bílkovin a 17,1 % zinku. Dýňová semínka si můžeme buď vydlabat z dýně, z které připravujeme další jídlo, nebo si je můžeme koupit samostatně. K dostání bývají i v běžných potravinách.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Jedinečnou příležitost nakoupit čerstvé a lokální produkty od farmářů a výrobců z Podblanicka najdou v sobotu 12. října ti, kteří mezi 9. a 13. hodinou dorazí do vlašimského sportovního areálu Na Lukách.
Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.
Den Zlínského kraje, který se měl uskutečnit 14. září byl kvůli nepříznivému počasí zrušen. Celý kraj se místo oslav potýkal s extrémními dešti a lidé napjatě sledovali stoupající hladiny řek.
/VIDEO/ Den plný dobrého jídla, muziky i setkání s přáteli se konal v sobotu v Moravském Krumlově. Pořadatelé nabídli i rozšířený program pro děti, hudební vystoupení místních umělců nebo řízenou degustaci vín. Kdo přišel nebo přijel za dobrým jídlem, nelitoval.
Chladné počasí skoncovalo s bohatými letními grilovačkami, a tak je čas myslet na nutnou očistu jater. Tento detoxikační orgán totiž zatěžuje nejen alkohol, ale také špatně zvolené či nadměrně konzumované jídlo. Co škodí našim játrům, co je naopak na játra nejlepší a jaký jídelníček pomůže s detoxikací jater i prevencí jejich ztukovatění, to vysvětlili farmakolog Jiří Slíva a nutriční terapeut Miloslav Šindelář.
Rozlišit jedlé a nejedlé dýně není vždy jednoduché, a proto je dobré vědět, na co si dát při výběru pozor. Dýně se stávají stále populárnější, a to nejen během podzimu. V kuchyni nabízejí široké možnosti využití a dekorativně zdobí zahrady či domácnosti. Avšak ne všechny dýně, které vidíte, jsou vhodné k jídlu. Jak tedy rozpoznat jedlé a nejedlé druhy?
Pilsner Fest se už tradičně koná jako oslava výročí uvaření první várky Pilsner Urquell. I letos se proto brány plzeňského pivovaru otevírají milovníkům hudby, ale i dobrého jídla a pití. Deník proto zjišťoval, jaké jídlo a pití si návštěvníci festivalu mohou dát a kolik za něj zaplatí.
Pilsner Fest se už tradičně koná jako oslava výročí uvaření první várky Pilsner Urquell. I letos se proto brány plzeňského pivovaru otevírají milovníkům hudby, ale i dobrého jídla a pití. Deník zjišťoval, jaké jídlo a pití si návštěvníci festivalu mohou dát a kolik za něj zaplatí.
Kde se můžete na Nymbursku chutně a levně najíst? Redakce deníku společně s čtenáři, kteří se zapojili do ankety, nakonec zvolila čtyři restaurace, které nabízejí chutná jídla za přívětivé ceny. Lidé tyto podniky navštěvují a chválí si jak kvalitu, tak i cenovou dostupnost.
Celkem devět hvězd si z prestižní světové soutěže Great Taste 2024 dovezla Renata Zezulková z Otrokovic, jejíž výrobky můžete najít pod značkou MarmmelLady. V letošním ročníku soutěžilo neuvěřitelných 13 672 produktů z celého světa.
/FOTO/ Mrtvoly hlodavců, jejich trus, plíseň a špína. V takových podmínkách dle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) připravovala jídlo restaurace Gingilla v brněnské Křížové ulici. Od začátku října je proto její provozovna zavřená. Na situaci upozornil web inspekce Potraviny na pranýři.
Upcycling, tedy výroba potravin ze surovin, které by jinak mířily rovnou do koše, či expanze na německém trhu. To byla témata oslavy deseti let společnosti Rohlik.cz. Na akci promluvili také dodavatelé a spolupracovníci firmy včetně modelky Veroniky Kašákové a herce Karla Rodena.
Zaměstnanci znojemských restaurací mívají kolem poledne plné ruce práce. Je to totiž doba obědových menu,, kdy v určitém časovém úseku nabízejí svým hostům jídlo za příznivější ceny. Obvykle se jedná o polévku a dvě až tři varianty hlavního chodu, ze kterých si mohou zákazníci vybrat.