Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Oblíbený pokrm pljeskavica.

KVÍZ: Vyznáte se v chorvatském jídle a potravinách? Možná budete překvapení

Mezi oblíbené suvenýry, které si lidé mohou dovézt z Chorvatska, jsou některé známé chorvatské potraviny. A mezi nejkrásnější zážitky mnohdy patří návštěva místních konob a restaurací a vychutnání si pestré chorvatské kuchyně. Vyzkoušejte si v kvízu Deníku, jak se vyznáte v chorvatských jídlech a potravinách.

Oběd v restauraci, jídlo - ilustrační foto

Naobědvat se levně a chutně? Na Orlicku to jde, ale pozor na gramáž

/ANKETA/ Restaurace a hospody napříč Českem zvyšují ceny. Nejinak je tomu i na Orlicku. Někde se však stále můžete dobře naobědvat za rozumnou cenu do 180 korun i s polévkou a nápojem. Některé podniky nadále lákají na levná jídla. Pozor ale na gramáž, někde se konzumentům může stát, že mají pár hodin po obědě opět hlad. Vybrali jsme několik podniků v okrese, kde je podle čtenářů rozumný poměr v ceně a kvalitě. Podívejte se. A můžete hlasovat v naší anketě: kolik jste ochotni utratit za polední menu? 

Restauraci s kulturním domem v Dobroměřicích má v pronájmu Roman Voříšek.

Chcete ušetřit? Oběd nemusí být drahý, dá se najíst i pod stovku

Je teplý letní den a na oběd v kulturním domě v Dobroměřicích u Loun se sjíždí řada lidí. Na tácy si pokládají talíře s jídlem, na které mají zrovna chuť. Nabídka na výdejních pultech je pestrá, dominuje česká kuchyně. Plněný bramborový knedlík s uzeným, rajská omáčka, výpečky, smažený květák nebo sýr, svíčková. Každý den výběr ze sedmi jídel, každý si může nabrat tolik, kolik sní. Zaplatí jednotnou cenu 128 korun.

Ženy po padesátce se často potýkají s potížemi, které dříve neměly. Patří k nim i to, že je pro ně nyní mnohem obtížnější zhubnout nebo udržet si stejnou váhu

Překážky, které brzdí hubnutí po padesátce. Jak je překonat a zhubnout?

Jak zhubnout po padesátce? Starší ženy si často stěžují, že přibírají na váze. Hubnutí jim dělá problémy, které v mladším věku neznaly. Ačkoliv cvičí a snaží se o správné stravování, kila dolů nejdou, nebo jen velmi pomalu. Podle odborníků to není výmysl ani výmluva, protože tento problém opravdu existuje. Čím to je, že po padesátce se lidem nedaří zhubnout? Lékaři zjistili, co hubnutí brzdí a jak s tím bojovat.

Plně samoobslužné potraviny ve Starobrněnské ulici v Brně.

Autor první samoobslužné prodejny v Brně: Štvalo mě, že v noci nešlo nakoupit

/ROZHOVOR/ Brňané mohou nově nakupovat zcela samostatně. Brněnská firma Get24 v červnu otevřela první plně samoobslužné potraviny v jihomoravské metropoli. Jak se v plně automatizované prodejně bez přítomnosti prodávajícího nakupuje, už za vás Deník otestoval. Více si o novém konceptu nakupování přečtěte v rozhovoru se spoluzakladatelem firmy Michalem Titlem.

Pho Viet.

Kde se dobře a levně najíst? Rychta, Pho Viet, Globus, Sahara nebo Taj Mahal

Kam zajít na dobré jídlo a neutratit majlant? I v dnešní drahotě se dá najít podnik, který stojí za to. Dokonce i v centru města a nemusí to být zrovna česká tradiční kuchyně. V každém případě nelze říci, že někde mají levná úplně všechna jídla, spíš záleží na tom, co si objednáte. Velmi oblíbené je například vietnamské bistro Pho Viet ve Velké Hradební ulici. Na oběd sem lidé docházejí už od jedenácté hodiny dopolední a obsluha se nezastaví dřív jak o půl druhé. O její oblíbenosti hovoří i hodnocení v mobilní aplikaci na dovoz teplých pokrmů. Z více jak tří tisíc hodnotících bistru udělilo pět hvězdiček celých 78 procent a výsledné hodnocení dosáhlo 4,6 hvězdy. Málokterý podnik si podobně dobrý výsledek získal od takového množství zákazníků.

Zvýšení daně z přidané hodnoty u přírodní minerální vody, pramenité vody, kojenecké a léčivé vody na 21 procent je podle Svazu minerálních vod (SMV) nelogické a neobhajitelné

Zvýšení daně u minerálních vod? Zvýhodní to nezdravé potraviny, varuje svaz

Zvýšení daně z přidané hodnoty u přírodní minerální vody, pramenité vody, kojenecké a léčivé vody na 21 procent je podle Svazu minerálních vod (SMV) nelogické a neobhajitelné. Znevýhodní podle něj zdraví prospěšné potraviny proti těm, které jsou pro zdraví rizikové. Záměr vlády, který se nezměnil ani po jednání o možných změnách ve vládním konsolidačním balíčku 23. srpna, SMV nechápe, uvedl v tiskové zprávě.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Učitel jako ministr zemědělství je výsměch, kritizoval Andrej Babiš

Po letní přestávce Deník pokračuje v seriálu živých debat s politiky. V pátek zpovídal předsedu ANO Andreje Babiše, který navštívil agrosalon Země živitelka. Nejprve ovšem zhodnotil finální podobu konsolidačního balíčku. „Vláda vyslala jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice,“ řekl Babiš. „V Maďarsku je korporátní daň devět procent, u nás se zvýší na 21, takže pravicová ODS říká všem podnikatelům, že je tady nechce, a proto je víc zdaní, stejně jako jejich zaměstnance,“ uvedl.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Vláda je proti podnikatelům. Fiala a Pekarová žijí z daní Agrofertu, řekl Babiš

Vláda vyslala konsolidačním balíčkem jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice, řekl Andrej Babiš v pravidelné debatě Deníku pod názvem Co na to Andrej Babiš. „V Maďarsku je korporátní daň devět procent, u nás se zvýší na 21, takže pravicová ODS říká všem podnikatelům, že je tady nechce, a proto je víc zdaní, stejně jako jejich zaměstnance,“ uvedl.

Ve čtvrtek dopoledne byl zahájen za účasti premiéra Petra Fialy a představitelů kraje a města agrosalon Země živitelka. Potrvá do úterka a představí se na něm 600 vystavovatelů.

Fiala: Zlevňují máslo i cukr, zlevnit musí i jiné potraviny. Zisk firem je velký

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin.

Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?

VIDEO: O cenách potravin, energií i Agrofertu. Babiš byl hostem Deníku

Co na to Andrej Babiš? Deník vám nabídl další díl živé debaty s předsedou hnutí ANO. Tentokrát se redaktorka Kateřina Perknerová lídra opozice zeptala například na vysoké ceny potravin. Zajímala se i o to, jak je to se ziskem Agrofertu. Nestihli jste přímý přenos debaty? Její záznam můžete sledovat v článku. 

Vybere si každý, bistro připravuje variabilní jídla pro všechny, a to včetně vegetariánů a veganů.

Zdravé, lokální, nepředražené. Chrudimské Bistro Feast slaví sedm let existence

/TIPY NA LEVNÝ OBĚD NA CHRUDIMSKU/ Za pár měsíců si Ivana a Petr Vernerovi připomenou sedm let od chvíle, co si v Chrudimi na Masarykově náměstí otevřeli bistro. Udržet se v dnešní době v oboru gastronomie není jednoduché, zákazníci koukají na ceny a zajímá je i kvalita nabízeného jídla. Vernerovi to vše mohou nabídnout a v jejich bistru Feast se najedí masožravci, ale i vegetariáni nebo vegani. Přinášíme ale i tipy na tradičnější a cenově ještě výhodnější českou kuchyni, kde se dobře najíst. Podívejte se.

Boskovičtí koupili dvě bývalé prodejny potravin Jednoty. Ve Vratíkově a v ulici Bělská (na snímku). Chtějí je pronajmout a obnovit provoz.

V Bělské opět nakoupí potraviny. Boskovičtí mají nového nájemce

/FOTO, VIDEO/ Potraviny, nápoje, základní drogerie. Ve výhledu potravinový automat, kavárna, prodej plynových lahví nebo Zásilkovna. To je v kostce záměr nového provozovatele obchodu v boskovické ulici Bělská. Původní prodejnu s potravinami a smíšeným zbožím loni boskovické spotřební družstvo Jednota kvůli nízkým tržbám uzavřelo. Podobně jako v boskovickém Vratíkově. Objekty i s pozemkem pak za 4,5 milionu korun koupilo město a nabídlo je k pronájmu. 

Chuť mléka v obchodě otestovat nemůžete. Proto se spoléhejte na obal.

Není mléko jako mléko. Jak vybrat to kvalitní? Vyzkoušejte osvědčené rady

Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?

Srpen 1968 v Hradci Králové.

„Měla jsem hrozný strach.“ Hradec se 21. srpna 1968 probouzel do zlého snu

/VIDEO/ „Vážení posluchači, zůstaňte u svých přijímačů. Setrvejte, za malý okamžik budeme vysílat mimořádně důležitou zprávu,“ takovou zprávu vyslal do éteru Československý rozhlas na stanici Praha v časných ranních hodinách 21. srpna 1968. Kdo to ráno zažil, nejspíš na něj nikdy nezapomene. Invaze vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa začala už o několik hodin dříve. Už ráno přistály na hradeckém letišti první sovětské letouny.

Romská svatba ve 100dole u Klatov.

Romská svatba byla se vší parádou, ale doteď ji nikdo nezaplatil

Romská svatba, která se odehrála na počátku srpna v restauraci 100dola u Klatov, má další nepříjemné pokračování. Nejprve se na ní strhla bitka, po které skončil muž s úrazem hlavy v nemocnici, nyní řeší majitel restaurace a žena, která instalovala výzdobu, dosud nezaplacené faktury. Jsou zoufalí, marně kontaktují ženicha, aby zaplatil, jelikož nejde o malé částky. Ženich se dušuje, že vše zaplatí.

Na dovolené v Turecku vážil Fernao nejméně, asi kolem 90 kilo.

Fernao shodil 15 kilo, ale pak se projedl k cukrovce. Teď hubne, tím se léčí

Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.

Radost z plných košíků hub může doma vystřídat palčivá otázka: „Co teď s nimi?“ Nejlepší je uchovat je na příští měsíce

Nestíháte jíst nasbírané houby? Tři způsoby, jak je uchovat po několik měsíců

Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.

Každá úspora se počítá

Šetříme podle babiček: 5 tipů, jak začít šetřit ve své domácnosti

Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti. 

Ilustrační foto, školní jídelna

Emoce kolem jídla z pytlů na odpad? Incident ve školce se vážně stal

Krmení předškoláků z pytlů na odpadky se nebude opakovat. Kdyby tahle slova byla pokusem o legraci, asi by je leckdo odsoudil. Do zmiňované věty ale lze shrnout vyjádření radní Prahy 5 pro školství Aleny Janďourkové (Praha 5 Sobě). Ta v úterý 15. srpna srpna připomněla výsledky prošetřování kauzy, která se před rokem objevila jako velké předvolební téma nejen v páté městské části, ale v celé metropoli.

Vlastimil Kaiser u Okresního soudu Klatovy.

Prodejem drog si vydělával na jídlo a nájem, hrozí mu 10 let vězení

Většina lidí si na jídlo a nájem vydělává prací, ale Vlastimil Kaiser (27) z Klatovska se rozhodl pro jiný způsob obživy. Nakupoval pervitin a pak ho se ziskem prodával. Jeho dvorním dodavatelem byl podle obžaloby, jež zazněla u Okresního soudu v Klatovech, Jiří Jandečka (58), jenž je v klatovském drogovém rybníku mnohem větší rybou než Kaiser. Oba jsou souzeni zvlášť. Kaiserovi hrozí až 10 let vězení. Soud však bude mít nelehký úkol dostat před senát více než desítku svědků, jimž obžalovaný „perník“ dodával.

Vizualizace budoucí podoby pasáže spojující rušnou třídu Svobody a Horní náměstí v Olomouci

Pasáž v centru Olomouce čeká proměna. Bude z ní moderní gastrozóna

/VIDEO, FOTO, VIZUALIZACE/ Velká proměna čeká pasáž spojující rušnou třídu Svobody a Horní náměstí v Olomouci. Prostory připomínající 90. léta minulého století se po rekonstrukci změní na moderní gastrozónu. Olomoučané by tam pak mohli posedět v příjemném bistru či kavárně a nakupovat kvalitní potraviny od lokálních producentů. Vizualizace přinášíme díky vstřícnosti zástupce investora Martina Odstrčila.

Špína, trus a nahlodané krabice s potravinami. Takový pohled se ve středu naskytl inspektorům při kontrole prodejny na brněnském Cejlu.

VIDEO: Myši a špína v Brně na Cejlu. Podle majitele prodejny je vše v pořádku

/FOTO/ Škůdci a hlodavci řádili v jedné z prodejen s potravinami na brněnském Cejlu. Obchod s názvem Potraviny DR na rohu Cejlu a Tkalcovské ulice pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve středu uzavřeli. Důvodem byly mimo jiné výkaly hlodavců, špína nebo poškozený strop. Hned v pátek odpoledne však obchod znovu fungoval.

Korejci si pro účastníky skautského jamboree připravili zajímavý program. Na snímku bulharská výprava během kurzu tradiční korejské kuchyně

Hrozba tajfunu? Korejci se o nás starají dobře, říká český účastník jamboree

Čeští skauti, kteří letos vyrazili do Jižní Koreje na tradiční světové jamboree, jsou nyní s podmínkami panujícími na místě spokojeni. Chválí si ubytování, jídlo i program, řekl ČTK Jan Graffe, který je jedním z účastníků tohoto setkání skautů. Aktuálně výprava z Česka obývá vojenskou akademii v soulské čtvrti Nowon. Přesunuli se tam z místa původního tábořiště kvůli tropické bouři Khanun.

Pravidelné noční nájezdy na ledničku nejsou pro náš organismus nic prospěšného.

Bílý sex aneb noční potěšení u ledničky. 6 tipů, jak zahnat chuť a netloustnout

Existuje vůbec potravina, kterou můžeme jíst v noci a neriskovat tím tloustnutí nebo další nespavost? Ano, existuje jich hned několik, nicméně každá z nich je tak trochu z nouze ctnost. Noční jídlo tělu, které by mělo právě odpočívat, obecně nedělá dobře. Odborníci se shodují na tom, že pokud máte potřebu v hluboké tmě postávat u ledničky a hodovat, zatímco ostatní spí, máte někde problém.

Doktor přírodních věd a nezávislý specialista na výživu Petr Fořt

Ryby? Český muž si maximálně koupí zavináče, říká výživový expert Petr Fořt

Proč všechny studie končí závěrem, že se Češi, Moravané a Slezané stravují mizerně? Doktor Petr Fořt nabízí v rozhovoru pro Deník pestrou škálu odpovědí. Například tuto: „Když si chci koupit dobré a cenově přijatelné potraviny, musím obejít tři hlavní supermarkety v Českých Budějovicích. Už jenom to je hrůza. A co tam lidé nakupují? Místo kvalitního kváskového pšenično-žitného chleba, který tam nenajdou, si dávají do vozíků pytle rohlíků, které nemají žádnou výživovou hodnotu.“

Levnější vepřové maso zatím nečekejte. Ilustrační snímek

Ceny mnoha potravin klesají. Naopak dál zdražuje vepřové maso, je ho nedostatek

Ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat, řekla ČTK prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Výjimkou je vepřové maso. Tempo meziroční inflace v červenci opět zpomalilo, spotřebitelské ceny meziročně stouply o 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta. Kladný vliv na to měly zejména ceny potravin, informoval na webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny potravin proti červnu klesly o 0,8 procenta, meziročně byly vyšší o 9,5 procenta.

Kukuřičný labyrint. Ilustrační foto.

Tipy na víkend na Blanensku. Lidé si užijí dobrodružství v kukuřičném bludišti

Druhý sprnový víkend to bude na Blanensku pořádně žít. Nadcházející akce nabídnou pořádnou dávku dobrodružství a skvělého jídla. Kukuřičné bludiště Krhov láká na noční bloudění. Nebudou chybět strašidla i odměna za odvahu. Z Letovic se povane vůně jídla. Festival plný chuti nabídne výboné jídlo od mistrů kuchyřů i vystoupení známých interpretů.

Peníze. Ilustrační snímek

Inflace v červenci klesla pod devět procent. Zpomalilo i zdražování potravin

Tempo meziroční inflace opět zpomalilo, spotřebitelské ceny v červenci stouply o 8,8 procenta, v červnu byly meziročně vyšší o 9,7 procenta. Kladný vliv na zpomalení inflace měly zejména potraviny, informoval na webu Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny stouply o 0,5 procenta. Podle analytiků ke snížení inflace přispělo zpomalení zdražování potravin a energií. 

Vegetariánské bistro v Green Table pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó

Green Table: Jak kuchařka z Olomouce v Praze vaří lahůdky z bramborových slupek

Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.

V červenci by lidé za stejně velký nákup oproti únoru ušetřili sto korun, zaplatili by tedy o 13 procent méně. Ilustrační snímek

Situace se obrací: Potraviny v akcích zlevnily. Hlavně vejce, mléko či pečeně

Když loni po ruském vpádu na Ukrajinu začala také v Česku stoupat inflace, rychle ji zaznamenali zákazníci ve svých peněženkách při nákupu běžných potravin. Jejich náhlé zdražení je tehdy výrazně zasáhlo. Nyní se ale situace obrací, zejména v případě slevových akcí v supermarketech. „Aktuální trend nepochybně spotřebitele potěší,“ uvedl Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční, největšího distributora slevových letáků v Česku.

Bioplynová stanice v Mladé Boleslavi.

Bioplynová stanice v Mladé Boleslavi dodává biometan do distribuce i autobusům

/FOTO/ Výrobna biometanu v Mladé Boleslavi začala dodávat první kubíky obnovitelného biometanu domácnostem. Ke své distribuční soustavě ji připojil největší český distributor plynu, skupina GasNet. V areálu bioplynové stanice, kterou provozuje společnost Compag Mladá Boleslav, navíc stojí i plnička stlačeného biometanu pro dopravní prostředky. Je to první výrobna biometanu, která vedle distribuce dodává plyn i v oblasti čisté mobility.

Vloupání do různých objektů na Frýdecko-Místecku

Byli postrachem chat i sklepů. Policie dopadla dvojici zlodějů, vykradli 26 domů

Policisté z Frýdku-Místku dopadli dvojici zkušených zlodějů z Karvinska, kteří operovali na území Frýdecko-Místecka. Už sedí ve vazbě. Na svědomí mají až 26 vloupání do různých objektů. Právě tento počet se podařilo frýdecko-místeckým kriminalistům v úzké spolupráci s kolegy z obvodních oddělení územního odboru Frýdek-Místek objasnit.

Polský žurek podávaný v chlebu.

Za jakým jídlem se vyplatí jet do Polska? Toto jsou nejproslulejší dobroty

Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.