Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Ilustrační foto

Tipy na víkend: Festivaly jídla, muziky, soutěž modelářů nebo slámování

Kam zajít na Plzeňsku o nadcházejícím víkendu? Na náplavce u Radbuzy se opět uskuteční festival Tuto jídlo nabízející pochutiny z regionálních restaurací, o kus dál v Prazdroji si dají sraz milovníci hamburgerů. V hale Lokomotivy se uskuteční soutěžní přehlídka modelářů, obdivovatelé železnice mohou vyrazit historickými vlaky do Nýřan nebo do železničního depa v Plzni. Na konci léta nesmí chybět také hudební festivaly, v Kozolupech je Rockové léto na Mži, u Kalikovského mlýn další ročník Armageddon of Decibels. Víc tipů najdete v našem článku.

Vinařství Chateau Valtice. Ilustrační snímek

Ve Valticích chystají podzimní slavnosti. Víno, jídlo i revivaly přilákají davy

Jak nejlépe oslavit přicházející podzim než dobrým jídlem a vínem. Své o tom vědí v Château Valtice, kde tuto sobotu pořádají Podzimní slavnosti vína a jídla. Těšit se můžete na revivaly Karla Gotta nebo Bon Joviho, historické sklepní prohlídky nebo na novinku v podobě „katedrály vín“, která nabízí jedinečnou vyhlídku na Valtice.

V centru Mělníka byla otevřena nová prodejna.

Konečně! V centru Mělníka už je opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny

/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.

V pořadí 3. ročníku kotlíkového vaření Prostibořský kotlík se zúčastnilo osmnáct kuchtíků. Ochutnávačů přišlo několik stovek.

Prostiboř chystá gurmánský souboj. Kotlíky se rozžhaví v září. Přihlaste se

Máte rádi výzvy, umíte vařit a díky svému umu a chuťovým buňkám dokážete i na ohni v kotlíku vykouzlit vynikající lahodný pokrm? Pak máte jedinečnou příležitost vše předvést v již 4. ročníku Kotlíkového vaření v Prostiboři. Stačí se včas zaregistrovat a v sobotu 21. září s vařečkou v ruce ukázat, co se vás dřímá.

Vedoucí školních jídelen, které nejvíce nakupují na Jihočeském tržišti, si na Zemi živitelce převzaly ocenění.

Jihočeské tržiště mění jídelníčky školáků a seniorů. Prim hrají lokální suroviny

Na otázku, zda je nabízené jídlo domácí, mohou souhlasně kývat hlavou kuchařky už pětačtyřiceti jihočeských školních jídelen a devíti domovů seniorů. Jejich vedoucí nakupují spoustu surovin od místních zemědělců a producentů potravin. Slouží jim k tomu takzvané Jihočeské tržiště, které virtuálně propojuje lokální pěstitele, chovatele a výrobce všelijakých dobrot s odběrateli, kteří denně vaří pro desítky i stovky strávníků. A získává si na oblibě. V uplynulém školním roce se tu protočilo zboží za 11 milionů korun, takřka dvakrát více než před rokem.

Zahájení dožínek na českobudějovickém výstavišti.

Národní dožínky zahájeny. Letošní sklizeň je navzdory mrazům dobrá, řekl ministr

Na českobudějovické Zemi živitelce v sobotu začaly národní dožínky. Akci k oslavě závěru sklizně zahájil tradiční slavnostní krojovaný průvod s dožínkovými věnci. Na pódiu v Pivovarské zahradě poté vystoupili významní hosté. K publiku promluvil například ministr zemědělství Marek Výborný, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba nebo primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová.

Festival Vizovické Trnkobraní, 23. srpna 2024, Vizovice.

Jídlo a pití na Trnkobraní: Kolik stojí a jaký je výběr? Podívejte se

Dobré jídlo a pití patří k hudebním festivalům úplně stejně jako živá muzika. Jinak tomu nemůže být ani na oblíbeném Vizovickém Trnkobraní. Jaká je nabídka? A kolik zaplatí návštěvníci za pivo, hamburger či grilovaný hermelín? Ceny naleznete ve fotogalerii a v přehledu níže.

Než projdete celou Zemi živitelku, určitě vám vyhládne. Nabízíme inspiraci, na co si dělat chutě a představu, kolik si připravit v peněžence.

Trdelník za 80. Zjišťovali jsme, za kolik se na Zemi živitelce najíte a napijete

Řízky, klobásy, grilovaná kolena, kuřata, halušky, smažáky, hamburgery, saláty nebo ryby nabízí návštěvníkům Země živitelky většina stánků s občerstvením. Hlady tu rozhodně nebudete, a to ani v případě, že během obdivování hospodářských zvířat, zemědělské techniky a vybavení obědvat neplánujete. Vůně všelijakých dobrot svede k nákupu aspoň něčeho malého na zub takřka každého. V nabídce je celá řada všelijakých dobrot. Inspiraci, na co si dělat chutě a představu, kolik si připravit v peněžence, najdete v naší fotogalerii.

Burger fest. Ilustrační foto

Tipy na víkend: Nabitý víkend zaručí zábavu pro všechny

/FOTO/ Kam se vydat o víkendu? Na Boleslavsku se tento víkend koná mnoho akcí pro všechny věkové kategorie. Děti potěší dětský den nebo rybářské závody, pro milovníky jídla se chystá Burger Street Festival, na své si přijdou také příznivci filmů a hudby. 

Houbové slavnosti Stachy.

Na guláš nebo na houby? Přinášíme víkendové tipy Deníku

Předposlední prázdninový víkend na Prachaticku slibuje spousty jídla a zábavy. V areálu u koupaliště v Lažištích zavoní guláš. Koná se tam první ročník Gulášiády. V parku ve Staších zase zavoní jídla z hub, Stašští pořádají 7. ročník houbových slavností. Hudbu nabídne i zámek Kratochvíle. Tamní Hradozámeckou noc totiž bude hudebně doprovázení folková kapela Bonsai č. 3. Tak o víkendu určitě neseďte doma a vyrazte se bavit.

Děti z Masarykovy základní školy v tanvaldském Šumburku si naberou tolik jídla, kolik chtějí.

Tanvaldské děti si budou samy servírovat obědy. Město modernizuje jídelny

Město Tanvald uzavírá tříletý projekt ambiciózní modernizace školního stravování. Tak jako ve školní jídelně Masarykovy základní školy na Šumburku a poté ve Školní ulici, tak i na děti Základní školy Tanvald ve Sportovní ulici čeká v novém školním roce takzvaný finský model stravování, kdy si porci jídla nabírají samotné děti.

Tvar, textura, barva. Děti, které mají s jídlem problémy, mají často potíže se senzorickými podněty. Najít si k jídlu cestu jim proto může pomoci smyslové hraní.

Máte doma nejedlíka? Odborníci vědí, jak dobré jídlo dětem přiblížit hrou

Strach, frustrace a poraženost. I takové pocity zažívají rodiče dětí, které mají problém s jídlem. Ať už jí děti příliš málo, nebo odmítají jíst cokoliv jiného než jídlo béžové či mixované. Odborníci rodičům dětí, které nechtějí jíst, doporučují začít mikro porcemi a zapojit smyslové hraní.

Brokolice je zdravá a dá se připravit na mnoho způsobů.

Návaly horka, přibírání? Chybějící estrogen dodá v menopauze nečekaná potravina

O tom, že je brokolice zdravá, není pochyb. Obsahuje vitaminy, minerály, vlákninu, zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu. Umí toho ale mnohem víc. Ženám během klimakteria a následné menopauzy pomáhá harmonizovat hladinu hormonů. Úbytek estrogenu a progesteronu - spojovaný s typickými příznaky, jako jsou návaly horka, změny nálad a přibírání na váze - pomůže ženám v přechodu zmírnit právě konzumace brokolice.

Kurz pro kuchařky a vedoucí školních jídelen se konal v Turnově.

Hrůzy školních jídelen pomalu mizí, v Turnově se konal kurz pro kuchařky

/VIDEO, FOTO/ Uvařit chutná jídla z potravin, které nejsou mezi dětmi zrovna oblíbené, se učili kuchaři a vedoucí školních jídelen z celého Libereckého kraje na kurzu v Turnově. Mezi stálice nejméně oblíbených jídel pořád patří luštěniny, ryby i brambory, i ty lze ale podle školitelů připravit atraktivně.

Kurz pro kuchařky a vedoucí školních jídelen se konal v Turnově.

Hrůzy školních jídelen pomalu mizí, v Turnově se konal kurz pro kuchařky

/VIDEO, FOTO/ Uvařit chutná jídla z potravin, které nejsou mezi dětmi zrovna oblíbené, se učili kuchaři a vedoucí školních jídelen z celého Libereckého kraje na kurzu v Turnově. Mezi stálice nejméně oblíbených jídel pořád patří luštěniny, ryby i brambory, i ty lze ale podle školitelů připravit atraktivně.

Lidé si netradiční vafle oblíbili.

Nemravný fastfood? Mladá dvojice prodává na festivalech vafle ve tvaru genitálií

Jedinečný koncept fastfoodu, který vyvolává kontroverze i nadšení lidí, se rozhodli přinést do České republiky Lukáš Suja a Karolína Pohořálková. Jejich vafle ve tvaru penisu a vagíny si získávají stále více fanoušků. Se svou Pindíkárnou objíždí dvojce mladých podnikatelů hudební festivaly a ukazuje, že jídlo může být i o zábavě a zážitku.

Jíst je třeba tolikrát, aby člověk nedospěl do stádia vlčího hladu.

Kolikrát denně se má jíst? Zjistěte, jaký počet jídel se hodí právě pro vás

Řešíte, jak co nejsnadněji zhubnout a jak se pokud možno celý den cítit dobře? Pak vězte, že v tom velkou roli hraje i to, kolikrát denně jíte. Počet za den snědených jídel a délka pauz mezi nimi je věčné téma, o kterém se přou laici i odborníci. Proč jíst třikrát denně? A nemělo by to být jen dvakrát, nebo naopak pětkrát? Na doporučení jsme se zeptali výživové poradkyně Hanky Pávkové Málkové ze společnosti STOB. Prozradila i to, zda jsou důležité svačinky mezi hlavními jídly.  

Nevzhledné křečové žíly trápí zhruba polovinu ženské populace. Nevyhýbají se však ani mužům.

Trápení s křečovými žilami? Zkuste bojovat správným jídlem a sluncem

Nevzhledné modré shluky žilních stěn, které jsou viditelně vyduté na povrch kůže, jsou noční můrou především žen. Před patnácti lety statistiky tvrdily, že se křečové žíly vyskytují u třetiny českých žen. Čerstvé údaje už mluví o rovné polovině dámské populace. Na křečové žíly se sice neumírá, ale přesto lidé hledají nejrůznější způsoby, jak se jich zbavit. Jednou z cest je změna životního stylu. 

Stárnutí není pomalý a stabilní proces, odhalili američtí vědci. Probíhá ve dvou velkých vlnách.

Stárnutí přichází ve dvou vlnách. Vědci zjistili, které roky života to jsou

Stárnutí je přirozený proces. Buňky v našem těle stárnou každou vteřinou. V určitém období života se ale stárnutí může projevit dramatickými změnami. Vědci nyní přišli s odhalením, ve kterém věku tyto změny nastávají. Jejich zjištění by mohlo vysvětlit, proč v určitém věku dochází ke skokovému zhoršování zdravotních problémů.

Nenechte rybenky přemnožit, samička může za život naklást až sto vajíček.

Rybenky nekoušou. Pokud je máte doma, může to znamenat mnohem větší nebezpečí

Malý hmyz, který má jméno podle tvaru svého těla a miniaturních stříbřitých šupin, není člověku nebezpečný. Rybenka domácí, kterou jste možná někdy zahlédli při čištění zubů v koupelně, vás nepokouše ani nepoštípe. Nenechte ale rybenky přemnožit, samička může za život naklást až sto vajíček. Pokud se jim u vás líbí, poukazuje to na jiný problém. Rybenky totiž milují vysokou vlhkost a ta je ideální pro šíření nebezpečných plísní.

V chládku, v košili s dlouhým rukávem, v klidu se sklenkou vody a ouza. Typický Řek ví, jak přežít úmorná vedra.

Jak přežít spalující vedro v Česku: Poučme se od Řeků, mají osvědčené finty

Horko už od rána, v poledne teploty vysoko nad třicítkou. Taková je realita letošního léta v Česku. Zatímco Češi se teprve učí v extrémně vysokých teplotách žít a přežít, Řekové to umějí už dávno. Čtyři měsíce v roce, kdy teploty oscilují klidně kolem čtyřicítky, pro ně nejsou žádnou novinkou. Není tak na škodu, naučit se od Řeků několik osvědčených návyků, jak se v horkých dnech chovat.

Jezero Milada u Ústí nad Labem během srpna 2024

Zálohy za kelímky a chybějící stín. K Miladě navzdory kritice míří tisíce lidí

/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Hlavně lepší toalety! Takový signál vysílají návštěvníci ústeckého jezera Milada k jeho správcům během letošního léta. A nejen to, jezeru chybí stromy, a tedy více stínu pro rekreanty, naopak řada lidí chválí občerstvení v čele s čím dál populárnějšími koktejly. Jak to u jezera vypadá v horkých srpnových dnech? Jaké služby jsou lidem k dispozici a na kolik vyjde jídlo a pití? Byli jsme se na Miladě podívat.

10 nej restaurací na Mostecku podle TripAdvisoru

10 nej restaurací na Mostecku podle TripAdvisoru. Už jste navštívili všechny?

Největší cestovatelský portál TripAdvisor slaví letos 10 let své české verze a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace na Mostecku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení. 

Prodejna potravin v Doubí má problémy s hygienou.

Prodejna potravin v Doubí na Liberecku má problémy s hygienou

Kontrolou dodržování hygienických předpisů neprošla prodejna potravin v Doubí na Liberecku. Provozovna jako celek zavřená není, ale provoz musel být omezen. Vyplývá to ze zprávy ze středy 14. srpna zveřejněné na webu Státní potravinářské inspekce.

Některé potraviny jsou doslova „sodíkovými bombami“.

Nafouklé břicho a váha jde nahoru? Možná do sebe nevědomky sypete sodík

Když se řekne sodík, ne každému se hned vybaví, že jde vlastně o kuchyňskou sůl. Sodík je pro lidský organismus nepostradatelný. Podporuje metabolismus minerálů v těle, udržuje v krvi vápník v rozpustném stavu a je důležitý pro růst. Jeho přítomnost v těle umožňuje přenos nervových signálů a kontrakci svalových vláken. Když je však sodíku přespříliš, může způsobit zdravotní problémy jako vysoký tlak či tloustnutí a nafouklé břicho.

V tropickém horku je třeba myslet na ochranu před sluncem a také pitný režim.

Vedra jsou pro staré lidi riziková: Rady, co vše by měli důchodci dodržovat

Vedra a dusno, kdy se ručička teploměru nezřídka pohybuje i kolem třiceti stupňů Celsia, sužují starší lidi, především ty, které tíží například vysoký krevní tlak nebo mají potíže se srdcem. Je proto důležité, aby se chránili před ostrým sluncem nebo mysleli na pravidelný pitný režim, a předešli tak dehydrataci organismu. Deník přináší základní tipy, na co by při extrémím počasí měli důchodci dávat pozor.

Festival Vidle Vidlička Fest 2024.

Fanoušci místního jídla a zábavy slavili na zámku Třemešek

Regionální speciality a zábava prostě táhnou. To se potvrdilo v sobotu 27. července na druhém ročníku gastrofestivalu Vidle Vidlička FEST, který proběhl na zámečku Třemešek v Dolních Studénkách. Zrekonstruovaný zámek se tak stal středobodem gastrofestivalu, na který podle odhadů dorazilo téměř tisíc lidí.

I když se o pohance hovoří jako o prastarém obilí, ve skutečnosti s obilninami nemá vůbec nic společného.

Potravina budoucnosti: Rostlina, kterou k nám přivezli pohané, uzdravuje cévy

Pohanka patří mezi módní potraviny, ale na významné místo, které měla kdysi v jídelníčku našich předků, se zatím nevrátila. Pohanka přitom obsahuje velké množství prospěšných minerálů a vitaminů. Je skvělým zdrojem vlákniny, která mimo jiné pomáhá při hubnutí. Zároveň neobsahuje lepek, takže o ní odborníci hovoří jako potravině budoucnosti pro celiatiky. V kuchyni se pak dá pohanka připravit na mnoho způsobů, vynikající jsou například pohankové karbanátky.

Klobásy a pivo na hřišti Slovanu Sobědruhy na Teplicku jsou známé široko daleko

Nejlepší fotbalové hospody: Vízek na mariáši, gril v ofsajdu a Pohlreichův odkaz

Fotbal, to nejsou jen góly, radost (a smutek). Spousta fanoušků na něj chodí za přáteli, na pokec a za dobrým jídlem. Už jste také přemýšleli, jestli někdo zmapoval zajímavé hospody u hřišť? Tady je odpověď: jdeme na to! V tématu, které je součástí unikátní přílohy Deníku, zjistíte, kde často potkáte Ladislava Vízka a co frčí mimo klasickou klobásu.

Avokádo obsahuje asi osm až deset gramů vlákniny, a navíc vás udrží déle syté.

Zhubnout břicho je obtížné. Vědci radí: Každý den jezte důležitou živinu

Zhubnout v oblasti břicha je cílem mnoha lidí. Řada z nich však říká, že i když se snažili, cvičili a drželi dietu, ke svému cíli nedošli. Podle odborníků je vedle pravidelného pohybu velmi důležitá i zdravá výživa. Poslední výzkumy ukazují, že se zhubnutím břišního tuku i v prevenci jeho opětovného nabírání může pomoci rozpustná vláknina.