Jak si užít nastávající víkend? Na Karvinsku můžete vyrazit na festival jídla a kávy do Orlové, na gulášfest do bohumínského Šunychlu či se pobavit na Den obce Horní Suchá. Spoustu se toho ale děje i na jiných místech našeho kraje, více v tipech Deníku.
Kam zajít na Plzeňsku o nadcházejícím víkendu? Na náplavce u Radbuzy se opět uskuteční festival Tuto jídlo nabízející pochutiny z regionálních restaurací, o kus dál v Prazdroji si dají sraz milovníci hamburgerů. V hale Lokomotivy se uskuteční soutěžní přehlídka modelářů, obdivovatelé železnice mohou vyrazit historickými vlaky do Nýřan nebo do železničního depa v Plzni. Na konci léta nesmí chybět také hudební festivaly, v Kozolupech je Rockové léto na Mži, u Kalikovského mlýn další ročník Armageddon of Decibels. Víc tipů najdete v našem článku.
Jak nejlépe oslavit přicházející podzim než dobrým jídlem a vínem. Své o tom vědí v Château Valtice, kde tuto sobotu pořádají Podzimní slavnosti vína a jídla. Těšit se můžete na revivaly Karla Gotta nebo Bon Joviho, historické sklepní prohlídky nebo na novinku v podobě „katedrály vín“, která nabízí jedinečnou vyhlídku na Valtice.
/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.
Nejstarší žijící muž na světě se svěřil, že nezná žádné zvláštní tajemství dlouhověkosti a má pocit, že je stejný, jako všichni ostatní. John Tinniswood, jenž v pondělí oslavil 112. narozeniny, je celoživotní fanoušek fotbalového Liverpoolu a každý pátek jí jedno oblíbené britské jídlo.
/FOTO/ Kvůli otřesným podmínkám uzavřeli hygienici v pondělí 26. srpna prodejnu potravin v Osečné na Liberecku. Na fotkách z místa jsou vidět mrtví hlodavci, všudypřítomná špína a výrazně zanedbaný úklid.
Cesta autobusem konečně bez hladu. V Pelhřimově u autobusového nádraží se začátkem školního roku otevře nový bufet. Občerstvení u Jelena, které bude v bývalé prodejně uzenin Rynárec, od rána bude nabízet snídaně, ale i obědy, chlebíčky, zákusky a kávu.
Máte rádi výzvy, umíte vařit a díky svému umu a chuťovým buňkám dokážete i na ohni v kotlíku vykouzlit vynikající lahodný pokrm? Pak máte jedinečnou příležitost vše předvést v již 4. ročníku Kotlíkového vaření v Prostiboři. Stačí se včas zaregistrovat a v sobotu 21. září s vařečkou v ruce ukázat, co se vás dřímá.
Na otázku, zda je nabízené jídlo domácí, mohou souhlasně kývat hlavou kuchařky už pětačtyřiceti jihočeských školních jídelen a devíti domovů seniorů. Jejich vedoucí nakupují spoustu surovin od místních zemědělců a producentů potravin. Slouží jim k tomu takzvané Jihočeské tržiště, které virtuálně propojuje lokální pěstitele, chovatele a výrobce všelijakých dobrot s odběrateli, kteří denně vaří pro desítky i stovky strávníků. A získává si na oblibě. V uplynulém školním roce se tu protočilo zboží za 11 milionů korun, takřka dvakrát více než před rokem.
Být stále mlád, jak zpíval Karel Gott, by si přál asi každý. Proces stárnutí sice nezastavíme, ale můžeme udělat mnohé proto, abychom se zbavili svých špatných návyků a zlozvyků. Právě ty jsou podle vědců důvodem předčasného stárnutí.
Kde na Pelhřimovsku koupíte vydatný oběd levně a kde si zase připlatíte? Deník vám přináší přehled levnějších i dražších restaurací. Kde se můžete dobře najíst? Tipy na nejlevnější podniky najdete v článku.
Na českobudějovické Zemi živitelce v sobotu začaly národní dožínky. Akci k oslavě závěru sklizně zahájil tradiční slavnostní krojovaný průvod s dožínkovými věnci. Na pódiu v Pivovarské zahradě poté vystoupili významní hosté. K publiku promluvil například ministr zemědělství Marek Výborný, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba nebo primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová.
Na českobudějovické Zemi živitelce v sobotu začaly národní dožínky. Akci k oslavě závěru sklizně zahájil tradiční slavnostní krojovaný průvod s dožínkovými věnci. Na pódiu v Pivovarské zahradě poté vystoupili významní hosté.
Dobré jídlo a pití patří k hudebním festivalům úplně stejně jako živá muzika. Jinak tomu nemůže být ani na oblíbeném Vizovickém Trnkobraní. Jaká je nabídka? A kolik zaplatí návštěvníci za pivo, hamburger či grilovaný hermelín? Ceny naleznete ve fotogalerii a v přehledu níže.
Řízky, klobásy, grilovaná kolena, kuřata, halušky, smažáky, hamburgery, saláty nebo ryby nabízí návštěvníkům Země živitelky většina stánků s občerstvením. Hlady tu rozhodně nebudete, a to ani v případě, že během obdivování hospodářských zvířat, zemědělské techniky a vybavení obědvat neplánujete. Vůně všelijakých dobrot svede k nákupu aspoň něčeho malého na zub takřka každého. V nabídce je celá řada všelijakých dobrot. Inspiraci, na co si dělat chutě a představu, kolik si připravit v peněžence, najdete v naší fotogalerii.
/FOTO/ Kam se vydat o víkendu? Na Boleslavsku se tento víkend koná mnoho akcí pro všechny věkové kategorie. Děti potěší dětský den nebo rybářské závody, pro milovníky jídla se chystá Burger Street Festival, na své si přijdou také příznivci filmů a hudby.
Předposlední prázdninový víkend na Prachaticku slibuje spousty jídla a zábavy. V areálu u koupaliště v Lažištích zavoní guláš. Koná se tam první ročník Gulášiády. V parku ve Staších zase zavoní jídla z hub, Stašští pořádají 7. ročník houbových slavností. Hudbu nabídne i zámek Kratochvíle. Tamní Hradozámeckou noc totiž bude hudebně doprovázení folková kapela Bonsai č. 3. Tak o víkendu určitě neseďte doma a vyrazte se bavit.
Ve úterý 20. srpna Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla kontrolu v prodejně Jip v Mostě. Nalezen byl trus i těla myší. Potraviny byly poškozené nebo kontaminované škůdci.
/OBRAZEM/ Je to tady. Jubilejní padesátý ročník agrosalonu Země živitelka začal ve čtvrtek na českobudějovickém výstavišti. V šesti dnech nabídne zábavu pro celé rodiny, nejmodernější poznatky nebo stroje z oboru zemědělství a potravinářství.
Je to tady. Jubilejní padesátý ročník agrosalonu Země živitelka začal ve čtvrtek na českobudějovickém výstavišti. V šesti dnech nabídne zábavu pro celé rodiny, nejmodernější poznatky nebo stroje z oboru zemědělství a potravinářství.
Město Tanvald uzavírá tříletý projekt ambiciózní modernizace školního stravování. Tak jako ve školní jídelně Masarykovy základní školy na Šumburku a poté ve Školní ulici, tak i na děti Základní školy Tanvald ve Sportovní ulici čeká v novém školním roce takzvaný finský model stravování, kdy si porci jídla nabírají samotné děti.
Anti-food waste platforma Nesnězeno, která po celé ČR pomáhá restauracím a obchodům s potravinami omezit plýtvání jídlem, stále častěji láká i hotely. Ty přes ni mohou uživatelům nabídnout nevyužité hotelové snídaně, které by jinak skončily v koši.
Při pohledu na doplněné zboží v obchodním centru Albert na konci Heřmanova Městce se může zdát, že objekt je ze startu připraveno se otevřít zákazníkům. Ovšem možné to není. Investor totiž čeká na kolaudační souhlas.
Strach, frustrace a poraženost. I takové pocity zažívají rodiče dětí, které mají problém s jídlem. Ať už jí děti příliš málo, nebo odmítají jíst cokoliv jiného než jídlo béžové či mixované. Odborníci rodičům dětí, které nechtějí jíst, doporučují začít mikro porcemi a zapojit smyslové hraní.
Rádi bychom vás informovali o naší sbírce pro nákup automobilu, který je klíčový pro efektivní distribuci materiální a potravinové pomoci ve venkovském prostoru na Táborsku, kde jako zapsaný spolek MAS Krajina srdce působíme.
O tom, že je brokolice zdravá, není pochyb. Obsahuje vitaminy, minerály, vlákninu, zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu. Umí toho ale mnohem víc. Ženám během klimakteria a následné menopauzy pomáhá harmonizovat hladinu hormonů. Úbytek estrogenu a progesteronu - spojovaný s typickými příznaky, jako jsou návaly horka, změny nálad a přibírání na váze - pomůže ženám v přechodu zmírnit právě konzumace brokolice.
Hlavně lepší toalety. Takový signál vysílají návštěvníci ústeckého jezera Milada k jeho správcům. Jezeru podle nich také chybí stromy, a tedy více stínu pro rekreanty. Lidé naopak chválí občerstvení. Jaké služby jsou u jezera k dispozici a na kolik vyjde jídlo a pití? I to se dozvíte v článku.
/VIDEO, FOTO/ Uvařit chutná jídla z potravin, které nejsou mezi dětmi zrovna oblíbené, se učili kuchaři a vedoucí školních jídelen z celého Libereckého kraje na kurzu v Turnově. Mezi stálice nejméně oblíbených jídel pořád patří luštěniny, ryby i brambory, i ty lze ale podle školitelů připravit atraktivně.
/VIDEO, FOTO/ Uvařit chutná jídla z potravin, které nejsou mezi dětmi zrovna oblíbené, se učili kuchaři a vedoucí školních jídelen z celého Libereckého kraje na kurzu v Turnově. Mezi stálice nejméně oblíbených jídel pořád patří luštěniny, ryby i brambory, i ty lze ale podle školitelů připravit atraktivně.
Jedinečný koncept fastfoodu, který vyvolává kontroverze i nadšení lidí, se rozhodli přinést do České republiky Lukáš Suja a Karolína Pohořálková. Jejich vafle ve tvaru penisu a vagíny si získávají stále více fanoušků. Se svou Pindíkárnou objíždí dvojce mladých podnikatelů hudební festivaly a ukazuje, že jídlo může být i o zábavě a zážitku.
Řešíte, jak co nejsnadněji zhubnout a jak se pokud možno celý den cítit dobře? Pak vězte, že v tom velkou roli hraje i to, kolikrát denně jíte. Počet za den snědených jídel a délka pauz mezi nimi je věčné téma, o kterém se přou laici i odborníci. Proč jíst třikrát denně? A nemělo by to být jen dvakrát, nebo naopak pětkrát? Na doporučení jsme se zeptali výživové poradkyně Hanky Pávkové Málkové ze společnosti STOB. Prozradila i to, zda jsou důležité svačinky mezi hlavními jídly.
Rodiče Andrey Mrázkové (26) utráceli většinu peněz za alkohol a cigarety, pro jídlo ji někdy posílali k sousedům. V dětském domově v Jemnici na Vysočině se její život stabilizoval, vystudovala vysokou školu a našla si cestu k matce, jež se stala abstinentkou.
Nevzhledné modré shluky žilních stěn, které jsou viditelně vyduté na povrch kůže, jsou noční můrou především žen. Před patnácti lety statistiky tvrdily, že se křečové žíly vyskytují u třetiny českých žen. Čerstvé údaje už mluví o rovné polovině dámské populace. Na křečové žíly se sice neumírá, ale přesto lidé hledají nejrůznější způsoby, jak se jich zbavit. Jednou z cest je změna životního stylu.
Stárnutí je přirozený proces. Buňky v našem těle stárnou každou vteřinou. V určitém období života se ale stárnutí může projevit dramatickými změnami. Vědci nyní přišli s odhalením, ve kterém věku tyto změny nastávají. Jejich zjištění by mohlo vysvětlit, proč v určitém věku dochází ke skokovému zhoršování zdravotních problémů.
Padesát tvůrců z České republiky a Slovenska představili manufakturní výrobky, oblečení a kosmetické produkty v sobotu 17. srpna na trhách MINT Market v Ostravě-Porubě v areálu Skautská. Zájemci mohli areál navštívit od 10 hodin dopoledne do 17 hodin odpoledne. Vstup byl zdarma a bez bariér.
Malý hmyz, který má jméno podle tvaru svého těla a miniaturních stříbřitých šupin, není člověku nebezpečný. Rybenka domácí, kterou jste možná někdy zahlédli při čištění zubů v koupelně, vás nepokouše ani nepoštípe. Nenechte ale rybenky přemnožit, samička může za život naklást až sto vajíček. Pokud se jim u vás líbí, poukazuje to na jiný problém. Rybenky totiž milují vysokou vlhkost a ta je ideální pro šíření nebezpečných plísní.
Horko už od rána, v poledne teploty vysoko nad třicítkou. Taková je realita letošního léta v Česku. Zatímco Češi se teprve učí v extrémně vysokých teplotách žít a přežít, Řekové to umějí už dávno. Čtyři měsíce v roce, kdy teploty oscilují klidně kolem čtyřicítky, pro ně nejsou žádnou novinkou. Není tak na škodu, naučit se od Řeků několik osvědčených návyků, jak se v horkých dnech chovat.
/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Hlavně lepší toalety! Takový signál vysílají návštěvníci ústeckého jezera Milada k jeho správcům během letošního léta. A nejen to, jezeru chybí stromy, a tedy více stínu pro rekreanty, naopak řada lidí chválí občerstvení v čele s čím dál populárnějšími koktejly. Jak to u jezera vypadá v horkých srpnových dnech? Jaké služby jsou lidem k dispozici a na kolik vyjde jídlo a pití? Byli jsme se na Miladě podívat.
Největší cestovatelský portál TripAdvisor slaví letos 10 let své české verze a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace na Mostecku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení.
Kontrolou dodržování hygienických předpisů neprošla prodejna potravin v Doubí na Liberecku. Provozovna jako celek zavřená není, ale provoz musel být omezen. Vyplývá to ze zprávy ze středy 14. srpna zveřejněné na webu Státní potravinářské inspekce.
Když se řekne sodík, ne každému se hned vybaví, že jde vlastně o kuchyňskou sůl. Sodík je pro lidský organismus nepostradatelný. Podporuje metabolismus minerálů v těle, udržuje v krvi vápník v rozpustném stavu a je důležitý pro růst. Jeho přítomnost v těle umožňuje přenos nervových signálů a kontrakci svalových vláken. Když je však sodíku přespříliš, může způsobit zdravotní problémy jako vysoký tlak či tloustnutí a nafouklé břicho.
O nadcházejícím víkendu si přijdou na své všichni. V Písku mohou zájemci v pátek v podvečer vyrazit na léto s Blaníkem, ve Skalách na grilovačku a soutěž o nejlepší guláš. V sobotu bude na děti v Heřmani čekat pohádkový les a na milovníky jídla a pití na píseckém Výstavišti gastrofestival.
Vedra a dusno, kdy se ručička teploměru nezřídka pohybuje i kolem třiceti stupňů Celsia, sužují starší lidi, především ty, které tíží například vysoký krevní tlak nebo mají potíže se srdcem. Je proto důležité, aby se chránili před ostrým sluncem nebo mysleli na pravidelný pitný režim, a předešli tak dehydrataci organismu. Deník přináší základní tipy, na co by při extrémím počasí měli důchodci dávat pozor.
Regionální speciality a zábava prostě táhnou. To se potvrdilo v sobotu 27. července na druhém ročníku gastrofestivalu Vidle Vidlička FEST, který proběhl na zámečku Třemešek v Dolních Studénkách. Zrekonstruovaný zámek se tak stal středobodem gastrofestivalu, na který podle odhadů dorazilo téměř tisíc lidí.
Pohanka patří mezi módní potraviny, ale na významné místo, které měla kdysi v jídelníčku našich předků, se zatím nevrátila. Pohanka přitom obsahuje velké množství prospěšných minerálů a vitaminů. Je skvělým zdrojem vlákniny, která mimo jiné pomáhá při hubnutí. Zároveň neobsahuje lepek, takže o ní odborníci hovoří jako potravině budoucnosti pro celiatiky. V kuchyni se pak dá pohanka připravit na mnoho způsobů, vynikající jsou například pohankové karbanátky.
Fotbal, to nejsou jen góly, radost (a smutek). Spousta fanoušků na něj chodí za přáteli, na pokec a za dobrým jídlem. Už jste také přemýšleli, jestli někdo zmapoval zajímavé hospody u hřišť? Tady je odpověď: jdeme na to! V tématu, které je součástí unikátní přílohy Deníku, zjistíte, kde často potkáte Ladislava Vízka a co frčí mimo klasickou klobásu.
Zhubnout v oblasti břicha je cílem mnoha lidí. Řada z nich však říká, že i když se snažili, cvičili a drželi dietu, ke svému cíli nedošli. Podle odborníků je vedle pravidelného pohybu velmi důležitá i zdravá výživa. Poslední výzkumy ukazují, že se zhubnutím břišního tuku i v prevenci jeho opětovného nabírání může pomoci rozpustná vláknina.