Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Číšník Marek Ciler z Trutnova se účastní nové řady televizní reality show MasterChef.

MasterChef má účastníka z Trutnova. Přezdívku Celer mu vymyslel Přemek Forejt

Je to zábava, ale zároveň neskutečná dřina a velký stres, říká 31letý číšník Marek Ciler z Trutnova o nové řadě reality show amatérských kuchařů TV Nova MasterChef Česko. Přes castingová kola se probojoval do finálové šestnáctky soutěžících, která před zraky televizních diváků soupeří o lukrativní odměnu 2,5 milionu korun určenou pro vítěze. Co říká na porotce a co na své rivaly? A co sám nejraději jí?

Pavlišovský řízek

Na Pavlišovák na Pavlišově vám bude stačit nejmenší bankovka a větší mince

/FOTO, VIDEO/ Kam si zajít na dobré jídlo a nemít opak při placení průvan v peněžence? Mnohé restaurace, bistra a jídelny zvyšují ceny. Pořád je ale na Náchodsku možné najít takové, kde se lze naobědvat do 150 korun. Mezi takové patří Pohostinství u Vlčků, které nabízí domácí kuchyni už déle než dvě dekády. "Začali jsme s tím v roce 2000 když jsem se rozhodl skončit se soukromým zemědělstvím," vrací se ve vzpomínce Vlastimil Vlček na začátek gastronomické kariéry.

Dočesná v Žatci. Ilustrační foto

Váš názor: Žatecká vulgární Očesná 2023

Po návštěvě letošní Dočesné jsem opravdu plná dojmů, ale povětšinou spíše těch horších. Abych od začátku nebyla tak negativní, musím pořadatele opravdu pochválit za nový nápad se zálohovanými kelímky – tak čisto pod nohama při "korzování" jsem neměla ještě nikdy. A ceny piva se celkem udržely na loňské úrovni, výjimky speciálů s cenami od 80 korun výše samozřejmě byly, ale to záleží na výběru každého, jestli si ho dá.

Veterinární kontrola odhalila na Litoměřicku auto, které vezlo čtvrt tuny masa a párků za nevyhovujících teplot.

Auto vezlo po D8 čtvrt tuny masa a párků v teple. Odhalila ho kontrola

/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.

Veterinární kontrola odhalila na Litoměřicku auto, které vezlo čtvrt tuny masa a párků za nevyhovujících teplot.

Auto na Litoměřicku vezlo čtvrt tuny masa a párků v teple. Odhalila ho kontrola

/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.

Veterinární kontrola odhalila na Litoměřicku auto, které vezlo čtvrt tuny masa a párků za nevyhovujících teplot.

Ohrožené zdraví. Auto z Prahy na Teplice vezlo čtvrt tuny kuřecího v teple

/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.

Vyhledávaná Restaurace Lidový dům v Prostějově nabízí obědové menu od 129 korun.

TOP 5 prostějovských restaurací, kde si dáte levné menu. Podívejte se

Prázdniny skončily a lidé se vracejí do normálního pracovního režimu. S tím souvisí i zvýšená poptávka po obědových menu v centrech měst, Prostějov nevyjímaje. Deník se vypravil na průzkum, kde se v Prostějově přímo v centru města dá slušně a přitom levně najíst. Nabídka je vskutku pestrá a bohatá, podívejte se na TOP 5 podniků podle Deníku.

Plýtvání potravinami či úspory energie. I to jsou témata, na kterých pracují nadšenci v IMC Jindřichův Hradec.

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik potravin se vyhodí?

Plýtvání potravinami, je problém, který spočívá v neefektivním v neefektivním nakládání s jídlem. Patří sem nákup, příprava a konzumace potravin, které skončí v koši. Za příspěvek děkujeme Marcele Kubincové z jindřichohradeckého Informačního centra pro mládež (IMC).

Oběd za 140 korun? V Ostravě i za míň a s rozvozem.

FOTO, VIDEO: Kam v Ostravě na oběd do 140 korun? Někde i za míň a s rozvozem

Ceny jídla stále šplhají nahoru a Ostravané tak hledají místa, kde se najíst kvalitně a levně. Deník vybral pět podniků, kde se dá naobědvat do 140 korun i s polévkou. Pro ty, kteří neholdují klasické české kuchyni, jsou k dispozici různé variace ryb, salátů nebo veganská a vegetariánská strava. Některé restaurace nabízí i rozvoz.

Řepkový olej je důležitý pro zdraví srdce a cév.

Lidé ho mají za obyčejný. Přesto jde o zdravotní poklad, který sníží cholesterol

Je to ten nejobyčejnější olej. Nebývá mezi lidmi nijak oslavovaný. Je spíše přehlížený – na rozdíl od olivového oleje, nebo oleje slunečnicového, který je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě více oblíbený. Řeč je o opomíjeném řepkovém oleji. Je opravdu slunečnicový olej lepší než řepkový? A na co je dobrý řepkový olej? Možná budete překvapeni, jak a čím dokáže řepkový olej prospět vašemu zdraví.

Ministr zemědělství Marek Výborný

Ceny potravin? Ministr Výborný chce jednat s představiteli obchodních řetězců

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude o cenách potravin jednat ve čtvrtek 7. září se zástupci osmi největších obchodních řetězců působících v České republice. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli zopakoval, že není ministrem cenotvorby, chce nicméně na producenty i prodejce působit neformálně. Uvedl také, že neplánuje měnit zákon tak, aby se dotkl slevových akcí.

Restaurace Monika, Hranice.

Top 5 hranických restaurací, kde si dáte polední menu za příznivou cenu

ANKETA/FOTOGALERIE/ Na každodenní teplý oběd v naší republice dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. To vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura Stem/Mark. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do ulic Hranic a vybral top 5 náhodných provozoven, které nabízejí obědové menu do 145 korun včetně polévky.

Obchody s potravinami v Litoměřicích ohrožené pádem společnosti Rosa Market.

Osud litoměřických potravin: z Pramenů může být Flop, nad Enapem je dál otazník

/FOTO, VIDEO/ Jasněji je už o budoucnosti maloobchodů s potravinami Pramen a Enapo v Pokraticích, na Cihelně a středu. Jejich existence byla ohrožena po krachu vlastníka obou malobchodních sítí, kroměřížské společnosti Rosa Market. Část Pramenů převzal jihočeský řetězec Flosman, který možná i z dvou litoměřických obchodů udělá Flopy.

Kristina chtěla vyhrát Spartan Race, a tak přidávala další a další tréninky

Z kypré maminky sportovní šampionkou. Kristina má o 11 kilo méně a řadu medailí

Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.

Ilustrační foto.

Hygienici kontrolovali pražské restaurace. Každý šestý podnik dostal pokutu

Zhruba každá šestá provozovna stravování, kterou prověřovali pražští hygienici, platila pokutu. A ne jen symbolických pár stovek: v průměru bezmála pět a půl tisíce. Ukazuje to zpráva o činnosti hygienické stanice v metropoli za červenec. K některým z těchto kontrol dali podnět nespokojení návštěvníci, kteří za své peníze rozhodně nechtějí papat U Šmudlinků v Čuňátkově. Lidé se nerozpakují ozvat a poslat udání, pokud se jim něco nelíbí.

Restaurace a penzion Stará sokolovna, Šumperk.

Oběd za stovku? Možné je to i v Šumperku

Září bývá pro zaměstnance měsícem návratu do práce. A s tím i návratu otázek, kam v poledne zajít na oběd. Řada lidí polední teplé jídlo v restauraci vzdala, cena některých menu se v Šumperku ostatně blíží 170 korunám. Stále však existují podniky, kde je možné najíst se za cenu výrazně nižší.

Motorest Pančava v Třemešné - Rudíkovech.

Kam na levné obědové menu na Bruntálsku. Tady je 5 tipů Deníku

Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V okrese Bruntál není mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník vyrazil do měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 140 korun.

Vegetariánská restaurace Prašád ve Zlíně.

Oběd do 130 korun? 5 tipů, kde ve Zlínském kraji seženete dobré jídlo

FOTO, VIDEO/ Ve Zlínském kraji je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.

Hospoda U Žida, Olomouc-Nový Svět.

Oběd do 120 korun? I v centru Olomouce. A nejsou to blafy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Olomouci je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do olomouckých ulic a vybral svých TOP 5 restaurací, které nabízejí obědové menu do 140 korun, včetně polévky.

Deník zjistil, kde levně poobědváte v Uherském Hradišti. Pod 130 korun se najíte v restauraci Fabrika

VIDEO: Oběd do 130 korun? Kde v Uherském Hradišti seženete dobré jídlo

V našem okresním městě je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic Uherského Hradiště a vybral svých Top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.

Ilustrační foto, výdej jídla.

Oběd nemusí stát majlant. I na Teplicku se dá dobře a levně najíst

Levný, přesto však kvalitní oběd? Ne, není to mýtus. I na Teplicku se dají najít podniky, kde se v polední pauze dobře najíte, aniž by vám to vyluxovalo peněženku. Připravte se však na to, že vás nebude obskakovat parta servírek a číšníků. Každá ruka navíc se totiž do ceny jídel výrazně promítá.

Havířov, Restaurace Piknik v OC ELAN.

Takové jsou ceny menu v Karviné a Havířově. Oběd pod 150 korun není problém

Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V našem okrese je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit v průměru i 130 korun. Podívejte se na přehled.

Kurýrka Rohlik.cz.

Rohlik.cz rozšiřuje svou službu do dalších míst. Nový sklad v Ostravě mění hru

Největšího českého on-line prodejce potravin Rohlik.cz čeká zásadní posun na trhu díky otevření nového strategického distribučního centra v Ostravě. Tímto krokem firma nejen posiluje svoji pozici, ale také významně rozšiřuje svoji působnost v nových regionech, a získává stále větší základnu spokojených zákazníků. V pořadí už páté distribuční centrum firma otevře letos na konci října.

Český premiér Petr Fiala.

Když stát bohatě dotuje agrobarony, musejí snížit ceny potravin, řekl Fiala

V úvodu 35. dílu seriálu se premiér Petr Fiala vyjádřil k definitivní podobě konsolidačního balíčku. Tři základní změny se týkají DPH na denní tisk, která bude dvanáctiprocentní stejně jako u časopisů, zdvojnásobená daň z nemovitosti zůstane obcím a městům a zaměstnanecké benefity budou zatíženy nižší daní. O těchto krocích mluvila většina ekonomů či oponentů od počátku. Proč je vláda do původního návrhu vůbec dávala?

BuskingFest se v Plzni koná už podesáté.

Tipy na víkend: Umění v ulicích, burgery, slavnosti a loučení s prázdninami

Plzeňské ulice opět ožijí uměním, jen pár dní po Festivalu na ulici se uskuteční desátý Busking Fest. Vyznavači dobrého jídla mohou zajít k Radbuze nebo do Prazdroje, slavnosti se chystají na hradě v Liticích, ve Starém Plzenci, v Malesicích potom tradiční jarmarčení. Na Rokycansku připomenou kulatá výročí dvou železničních tratí a ve Vlkonicích na Klatovsku odhalí pamětní desku pilotovi RAF Matěji Pavlovičovi.

Ostravané míří za levnými cigaretami do Polska. Na balíčku ušetří i 50 korun, 26. srpna 2023.

VIDEO: V Česku už ne. Kuřáci z pohraničí jezdí pro levné cigarety do Polska

Do Polska vyráží stále víc a víc Čechů. Kromě levnějších potravin nebo pohonných hmot zde vycházejí lépe i tabákové výrobky. Každá třetí vykouřená krabička cigaret v Moravskoslezském kraji je zakoupena v Polsku. Podle ekonoma jsou daně u tabákových výrobků příliš vysoké a stát poté přichází o miliardy korun. „V Česku už cigarety nekupuji. To si tady raději sjedu nakoupit jídlo, načepuju benzin a vezmu si karton cigaret,“ popisuje jeden z Čechů, který si do Polska přijel nakoupit. 

Plně samoobslužné potraviny ve Starobrněnské ulici v Brně.

Autor první samoobslužné prodejny v Brně: Štvalo mě, že v noci nešlo nakoupit

/ROZHOVOR/ Brňané mohou nově nakupovat zcela samostatně. Brněnská firma Get24 v červnu otevřela první plně samoobslužné potraviny v jihomoravské metropoli. Jak se v plně automatizované prodejně bez přítomnosti prodávajícího nakupuje, už za vás Deník otestoval. Více si o novém konceptu nakupování přečtěte v rozhovoru se spoluzakladatelem firmy Milanem Titlem.

Veganská jídla z děčínského bistra Les.

Levné, a přesto kvalitní obědy na Děčínsku? Není to mýtus. Víme, kde jsou

/PŘEHLEDNĚ/ Kebab, asijské restaurace, veganské jídlo, fast food, ale i česká klasika. Přestože v posledním roce extrémně vzrostly ceny v restauracích, stále se je možné najíst do 130 až 150 korun za hlavní jídlo. V některých případech dokonce i s pitím či polévkou. Deník vám přináší několik tipů, jak se za rozumné peníze rozumně najíst.

Ostravané míří za levnými cigaretami do Polska. Na balíčku ušetří i 50 korun, 26. srpna 2023.

VIDEO: V Česku už ne. Kuřáci z MS kraje jezdí pro levné cigarety do Polska

Do Polska vyráží stále víc a víc Čechů. Kromě levnějších potravin nebo pohonných hmot zde vycházejí lépe i tabákové výrobky. Každá třetí vykouřená krabička cigaret v Moravskoslezském kraji je zakoupena v Polsku. Podle ekonoma jsou daně u tabákových výrobku příliš vysoké a stát poté přichází o miliardy korun. „V Česku už cigarety nekupuji. To si tady raději sjedu nakoupit jídlo, načepuju benzin a vezmu si karton cigaret,“ popisuje jeden z Čechů, který si do Polska přijel nakoupit. 

Takhle vaří v restauraci Český dům v Chomutově, kde nabízejí hlavní chod i polévku za sto korun.

Restaurace, kde vaří chutně a za stovku? Umí to Český dům v Chomutově

/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.