Boleslavsko má to nejhorší za sebou, další místa však takové štěstí nemají. Proto se města a obce napříč celým okresem rozhodly uspořádat sbírky a pomoci tam, kde je potřeba. Kde a jak lze pomoci?
Český potravinářský průmysl čelí v posledních letech řadě výzev, od pandemie covidu-19 přes energetickou krizi až po vysokou inflaci. Jaké kroky jsou nezbytné pro podporu firem a drobných podnikatelů, kteří vyrábějí české potraviny? Jak se tomuto sektoru daří snižovat odpad a řešit otázku udržitelnosti? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s Danou Večeřovou, prezidentkou Potravinářské komory ČR.
Den po povodni v zatopeném Krnově stále nefungují základní služby. Pitnou vodu si musejí lidé nabírat z cisteren, město je bez elektřiny, mobilní spojení nefunguje. Deník zmapoval situaci v pondělí odpoledne.
Myjte si ruce zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem, pitím a také před kouřením. Dále vždy, když se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC. Ruce a obličej utírejte do papírových ubrousků. Máte-li rýmu, používejte papírové kapesníky pro jedno použití. Tyto a další praktické rady zveřejnilo na svém internetovém profilu město Rychvald, jedno z míst Karvinska, které bylo velmi poškozeno záplavami.
Při sledování velké vody, která lidem na Jesenicku, v Opavě a dalších místech bere domovy, mnozí cítí potřebu pomoci. Ať už finančně, materiálně, vlastníma rukama nebo dobrým slovem. Důležité je poskytovat pomoc přes dobročinné organizace či potravinové banky.
Milovníci koček v těchto dnech posmutněli. Do kočičího nebe totiž odešla jejich oblíbenkyně Rosie, která se během svého života těšila titulu nejstarší žijící kočky na světě. Dožila se úctyhodných 33 let, což v přepočtu na lidský věk znamená 152 roků. Rosie byla milována svou paní i jejími sousedy. Navíc měla po celém světě spoustu fanoušků.
Že je snídaně základ a neměli byste ji odbývat, pokud chcete mít dostatek energie na dobrý start do nového dne, jste jistě slyšeli mockrát. Jenže ráno při pohledu na hodiny bývá často jasné, že snídaně na vidličku to nebude ani tentokrát. A tak uděláte to nejjednodušší a nejrychlejší – sáhnete do ledničky pro svůj oblíbený jogurt. S myšlenkami na to, co všechno musíte stihnout, ho studený rychle sníte, a vyrazíte za svými pracovními povinnostmi.
/+ KAM NOSIT MATERIÁLNÍ POMOC/ Přestože Českolipsko je jedním z mála regionů, kterému se povodně vyhnuly, především hasiči mají za sebou i tak perný víkend. Kromě monitorování situace na vodních tocích je zaměstnaly hlavně popadané stromy. Hasiči ze Zákup vyrazili na pomoc do Raspenavy, do Frýdlantu odváželi pytle s pískem, stejně jako dobrovolné jednotky z České Lípy a Dobranova. Pomoc postiženým regionům přichází i z dalších stran.
Ze 180 kilogramů na 90 kilo během 12 měsíců. A úspěšně hubne dál. Takový je příběh třicetileté zdravotní sestry Rosie Whitney z Velké Británie shrnutý do řeči čísel. Bludný kruh drastických diet, jo-jo efektu, nepravidelné stravy během třináctihodinových směn v nemocnici a nevyhnutelné vážné zdravotní problémy mladou ženu přiměly k rázné životní změně.
Kolik vlastně bere v České republice policista? A jak se žije z platu úředníkovi či uklízečce? Tabulkové a průměrné hodnoty jsou jedna věc, v praxi je ovšem problematika složitější. Deník se i proto v seriálu Život v eráru zaměřuje na v poslední době tolik diskutované platy státních zaměstnanců. Čtvrtý díl přináší příběh ošetřovatelky, která jezdí do práce rozhrkaným dvacet let starým autem.
Potravinová banka Libereckého kraje vyhlásila sbírku pro složky Integrovaného záchranného systému a lidi postižené povodní. Zájemci mohou darovat balenou pitnou vodu a potraviny vhodné k přímé konzumaci. Město Liberec se přidal s materiální sbírkou na pomoc lidem v obci Višňová na Frýdlantsku
Mostecký magistrát vyhlásil potravinovou pomoc pro obce zasažené povodní či větrem. Lidé mohou od pondělí od 8 hodin až do odvolání nosit na úřad základní trvanlivé potraviny a balenou vodu.
„I kdybychom my neměli co jíst, Nonýska nedáme,“ říká majitel sotva tříměsíčního štěněte labradorského retrívra. Ten se narodil s vzácnou vadou zažívacího traktu, která mu znemožňuje přijímat potravu přirozeně. Rodině bylo několikrát doporučeno, ať štěně utratí. To ovšem manželé Husárkovi z Nýřan u Plzně, pro které jsou jejich psi vždy právoplatnými členy rodiny, razantně odmítají. Pro štěně Nonyho založili sbírku, která mu může zachránit život.
Extrémní přívaly srážek na Krnovsku neustávají. Město Krnov vyzvalo odpoledne občany, kteří bydlí v blízkosti vodních toků, aby se evakuovali. Evakuace probíhá už i v Zátoru a Branticích. Od 18 hodin je evakuace povinná.
Zájem Čechů o speciální potraviny, jako jsou bezlepkové, bezlaktózové a DIA produkty, výrazně roste. Podle průzkumu Ipsos Instant Research pro Rohlik.cz více než 60 % lidí alespoň občas nakupuje tyto potraviny, přičemž téměř třetina volí tyto produkty jako součást svého životního stylu, i když nemá zdravotní omezení.
Vydatný déšť a silný vítr o víkendu zkomplikoval dopravu v České republice. Kvůli popadaným stromům či s ohledem na extrémně nepříznivé počasí nejezdily v sobotu ráno vlaky na zhruba desítce tratí v Česku. Voda zaplavuje také některé silnice, řidiči by podle odborníků měli v následujících dnech dobře zvážit, zda je nutné vyjíždět. V opačném případě by měli vyrazit s dostatečnou časovou rezervou a vyhnout se podjezdům, tunelům a silnicím podél řek a potoků.
I přes nepřízeň počasí si organizátoři na Havlíčkobrodsku poradili. Je sice přesunutý hudební program na havlíčkobrodském náměstí, ale v Chotěboři Festival jídla a pití uspořádají. A to v místní sokolovně. Folková Lipnice rovněž bude, v zastřešeném amfiteátru pod hradem.
/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny.
„V srpnu si hlouběji do kapsy sáhli milovníci neřestí, když zdražily lihoviny o 5,0 procenta, pivo o 4,4 procenta a tabákové výrobky o 6,5 procenta. Naopak ušetřili motoristé, kteří tankovali nejlevnější benzín od letošního ledna a nejlevnější naftu od července loňského roku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
/PŘEHLED/ Necelá desítka produktů vyráběných na Vysočině se dočkala letos zelené nálepky Regionální potravina Kraje Vysočina. Podívejte se, kdo zabodoval ve vašem okrese.
/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Vyšší náklady na suroviny a personál, ale také nenasytnost některých majitelů. Zajít si dnes na oběd či večeři do restaurace a neutratit příliš peněz je plánem často nereálným. Ceny za jídlo i pití znovu strmě stoupají a podle odborníků alespoň ustálení částek očekávat nelze. Přesto jsou i na Ústecku ještě restaurace, kde vás oběd finančně nezruinuje a kde se tedy levně a přitom dobře najíte. Kde to je? Tipy tentokrát dávali naši čtenáři.
Pálení žáhy je nepříjemný stav, kterým se projevuje choroba zvaná jícnový reflux. Mezi symptomy patří pálivá bolest, tlak za hrudní kostí, říhání, nutkání ke zvracení a někdy i hořká chuť v ústech. Lidé, kteří na pálení žáhy trpí, vědí, že přichází zpravidla po mastném a těžkém jídle. Na tyto potíže však existují nejen léky, ale také přírodní prostředky. Velmi dobré účinky na jícnový reflux a pálení žáhy má například stará dobrá lékořice.
/FOTO, VIDEO/ Mělnický křen z České farmy v Hostíně u Vojkovic je šampionem. Získal středočeské ocenění Regionální potravina v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Mezi dalšími vítěznými výrobky jsou třeba kremrole, mošt, špekáčky nebo svíčková omáčka.
V druhém díle miniseriálu o výsledcích ankety Deníku Jak se žije u nás v kraji 2024 se datová redakce zaměřila na to, jaké služby lidem v jejich bydlišti chybí. Anketa také ukázala, jak se na jejich životě podepsalo loňské zavírání pošt.
Většina Čechů uvádí, že se potravinami snaží neplýtvat. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z roku 2023 jsou ale české domácnosti zdaleka největším producentem potravinového odpadu a ročně skončí v jejich odpadkových koších více než 400 tun potravin. Na problematiku potravinového odpadu, ale také na správné zpracování a bezpečnou manipulaci s potravinami i hotovým jídlem se zaměřuje kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). V Česku ji zajišťuje Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.
Tradiční oslava sklizně obilí Dožínky Plzeňského kraje oživila v neděli 8. září náves obce Dýšina. Díky zachovalé lidové architektuře tu oslavy úrody obilí získaly správný vesnický ráz, jenž se odrazil na náladě účastníků dožínkového průvodu, návštěvníků i pořadatelů.
Moravskoslezský kulinářský festival Pojez se letos uskutečnil – po Dolních Vítkovicích v Ostravě a Karlově Studánce v Jeseníkách – potřetí a naposledy v našem kraji, konkrétně v Ostravici. Do areálu pily v této beskydské vesnici zavítali jak cíleně milovníci dobrého jídla a pití, tak turisté cestou z Lysé hory či Smrku.
Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.
Interiéry olomoucké Galerie Šantovka letos prošly proměnou. Právě finišuje rekonstrukce jídelní zóny. Rozrostla se a dostala šmrncovní design. Se svojí nabídkou gastronomických zážitků přicházejí i nové značky.
/FOTO, VIDEO/ Jedenapadesát pivovarů, nejvzdálenější až z Japonska, velké množství stánků s jídlem a pitím, pouťových atrakcí, a také spousta zábavy na několika scénách v širším centru města. Největší slavnosti chmele a piva ve střední Evropě, žatecká Dočesná, začaly. Dvoudenní akce, na které se čekají tisíce návštěvníků, probíhá v pátek 6. a sobotu 7. září.
Bobkový list v kuchyni nemusíte používat jen do polévky, dušených pokrmů nebo čaje. Voňavé koření pomůže zbavit se otravných potravinových molů, kteří mohou rychle znehodnotit obsah celé spíže. Ekologické řešení je levné a účinné.
Průměrný obyvatel České republiky za rok vyhodí až 53 kilogramů potravin. Tuny jídla také skončí v odpadcích už přímo v obchodech. V Pardubickém kraji se proti plýtvání pokouší bojovat potravinové banky, obchodní řetězce i samotní občané. Pardubická charita díky tomu každý měsíc pomůže asi stovce klientů.
Ochutnávka regionálních dobrot, vystoupení folklorního souboru, prohlídka vzácné památky. To všechno nabídne tradiční oslava sklizně obilí Dožínky Plzeňského kraje, která se odehraje v neděli 8. září. Jejím dějištěm tentokrát bude obec Dýšina nedaleko Plzně. Slavnost bude rovněž spojená s oceněním lokálních zemědělců a vyhlášením vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2024.
Už potřetí se letos milovníci dobrého jídla a pití mohou vydat na Pojez fest. Tentokrát míří gastrofestival do Ostravice, konat se bude už v sobotu 7. září.
Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.
Nadcházející víkend na Havlíčkobrodsku bude plný zajímavých akcí. V Přibyslavi vrcholí Mlékárenský den se spoustou dobrot, do Štoků na Trampský širák jede kromě jiných Tomáš Klus a v Havlíčkově Brodě budou terarijní trhy s exotikou.
Na Masarykovo náměstí do Pelhřimova míří Dožínky s bohatým programem. Humpolecké vinobraní si zájemci užijí v parku Stromovka a motovyjížďka s názvem Noční Pacovský Okruh povede po původní trati.
Do restaurací chodí na oběd jen desetina Čechů. Podle průzkumu společnosti In Catering a agentury Ipsos téměř polovina dotazovaných preferuje obědvat v kanceláři, přičemž si jídlo buď nosí z domu, nebo využívají donáškových služeb. „Druhou nejčastější možností je firemní jídelna,“ tvrdí šéf cateringové společnosti, pod kterou spadají i restaurace, Luděk Vocílka. V rozhovoru se zamýšlí i nad tím, jak výběr ovlivňují vysoké ceny a zdražování.
V sobotu 7. září se v Bystřici pod Hostýnem koná 2. ročník Podhostýnské 10ky. Pořadatelé připravili několik závodů. Závodit se bude na 10kilometrové trase, v 5 kilometrů dlouhém závodě a zazávodí si také děti.
Střeva jsou velmi důležitá. Jejich stav zásadně ovlivňuje naše zdraví, imunitu i délku života. Střevo je vedle mozku vlastně takové další řídící centrum. Je dokonce vybaveno tak vysokým počtem nervových buněk, že se mu říká druhý mozek. K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoct zelenina, které je teď všude plno. Cuketa je totiž ideální čistička střev a patří k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec.
Muzeum Náchodska v září pokračuje v projektu Živoucí pomezí, v rámci kterého pro vás přichystalo workshopy v krajině Kladského pomezí a Broumovska. Těšit se můžete na třídenní program, během kterého se vydáte na pouť na Ostaš, užijete si výtvarný i zvukový workshop a také performance s tematikou jídla.
/ROZHOVOR/ Změny v dotační politice měly mířit proti agrobaronům. Místo toho ale zasáhly především střední zemědělce. Obchodní řetězce mezitím zdražovaly potraviny nad rámec objektivního růstu nákladů. Vyplývá to z ohlédnutí, které Deníku poskytl ekonom Lukáš Kovanda.
Několik novinek přináší nová restaurace McDonald´s, která právě otevírá vedle konkurečního KFC v OC Aventin na kraji Jihlavy. Jako první ve městě nabízí možnost objednat si jídlo přímo z auta u McDrive nebo dětské hřiště a digitální hry.
Snem snad každého, kdo se neúspěšně snaží shodit nadbytečná kila, jsou zázračné léky proti přejídání. S nimi by to šlo hned! Jak se přestat přejídat večer a jak zahnat emoční hlad se ptá každý den řada lidí. Dobrou zprávou je, že slabá vůle odolat jídlu nemusí být jen jejich vinou. A že lékaři pro ně mají řešení v podobě léků na hubnutí.
Festival jídla s doprovodným programem se konal v sobotu 31. srpna na 1. náměstí v Mostě. Návštěvníci až do večera ochutnávali různé dobroty, sladké, slané, tradiční i méně obvyklé, například červíky a žáby.
Nezvyklé vůně, exotické chutě. Jídlo, které kuchaři u nás běžně neuvaří, ale v exotických zemích jsou v pouličním stánku k jídlu běžně, měli možnost ochutnat v sobotu posledního srpna návštěvníci v Jihlavě. Konal se tu už třetí ročník Božího Food festu, velký svátek pouličního jídla.
Minimálně čtyři jídla dostávají každý den předškoláci ve školkách, kterým vaří kuchařky. S přechodem na základní školu se ale role proviantních důstojníků většinově přesouvá na rodiče. Podle průzkumů přitom velká část z nich svačiny do školy neřeší, další rodiče se zase potýkají s nezájmem dětí, kterým domácí kuchyně příliš nevoní. Obě skupiny dětí ale podle odborníků trápí po výuce vlčí hlad, který se snaží zahnat nezdravým jídlem. Tématu se věnuje nový díl seriálu Deníku Zpátky do školy.
Láska k jídlu, inspirace francouzskými lokálními trhy, bohaté pracovní zkušenosti nabyté po celé Evropě a také nález staré knihy o zavařování. To vše vedlo k tomu, že se Olin Bezchleba rozhodl založit rodinnou konzervárnu, která funguje pod značkou Via Delicia v Zábřehu už třináct let.
Průjem v létě postihuje velké množství lidí. V lékárně jsou k dostání účinné léky, ale důležitou součástí léčby průjmy je i vhodně zvolená strava. Při těchto střevních problémech je zpravidla nutné doplňovat do dehydratovaného organismu tekutiny a držet dietu. Na léčení oblíbenou Coca-colou však raději zapomeňte. Odborníci ji na průjem nedoporučují. Tělu více pomůže popíjení elektrolytických nápojů, vody, speciálních čajů nebo ovocné šťávy bez přidaného cukru.
O neobvyklý zážitek se v Pardubicích již podruhé postarala unikátní akce. Na třídě Míru vyrostl přes 200 metrů dlouhý stůl. U něj se v brzkých večerních hodinách sešli nejen Pardubáci a strávili společně čas u dobrého jídla, her a hudby. Lidé přinesli jídlo a pití, aby pohostili sebe, své známé i třeba ty, se kterými se právě seznámili.