Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Hranická Charita hledá dobrovolníky na sbírku potravin.

Hranická Charita hledá dobrovolníky na sbírku potravin

Dobrovolníky na sbírku potravin hledá Charita Hranice. Sbírka se uskuteční v sobotu 11. listopadu. Jejím cílem je vybrat potraviny a hygienické zboží, které budou distribuovány osamělým rodičům, rodinám v nouzi a osamělým seniorům.

Dva studenti Střední školy gastronomie a služeb v Přerově - Lukáš Kynstler a Kateřina Štiborová připravovali oběd pro prezidenta během jeho návštěvy Olomouckého kraje.

Studenti z Přerova vařili oběd pro prezidentský pár. Talíře se vrátily prázdné

/VIDEO/ Pro devatenáctiletého studenta Střední školy gastronomie a služeb v Přerově Lukáše Kynstlera to byl zážitek, který hned tak něco nepřekoná. Se svou spolužačkou Kateřinou Štiborovou z nástavbového oboru tento týden připravovali oběd pro českého prezidenta Petra Pavla a jeho manželku během návštěvy Olomouce. „Talíře se vrátily prázdné, takže jim jídlo asi chutnalo,“ hodnotí s úsměvem cennou zkušenost oba studenti.  

Uprchlíci v zařízení UNRWA jižně od Gazy

Svědectví z Pásma Gazy: Všechno tady ovládá strach. Žijeme jako zvířata

Zemřu dnes, nebo budu mít štěstí? Jak seženu jídlo a vodu? Kam mám jít, aby mě nezasáhlo bombardování? Takové otázky si podle španělského deníku El País kladou obyvatelé Pásma Gazy, na severu, kde zuří největší boje, ale i na jihu, kam je poslala izraelské armáda, že tam budou v bezpečí. Je to jako loterie - Izrael řekl, ať odejdou, ale kam? Bombarduje i jih.

Fotografie z facebookové skupiny Za lepší Mojžíř, založené Karlem Karikou, poukazují, jak nespravedlivé by bylo tvrdit o obyvatelích sídliště, že se nikdo z nich nesnaží zlepšit své okolí.

Spor na sídlišti Mojžíř: Rozdávání potravin prý vyvolalo hádky u místních lidí

/FOTO/ Mezi neziskovými organizacemi poskytujícími sociální služby na sídlišti v Mojžíři se rozhořel spor. Na jedné straně jsou například Charita Ústí n. L., Kleja Ústí n. L., případně Drug-out klub poskytující zde terénní i ambulantní služby, dále Člověk v tísni, Poradna pro občanství/Občanská a lidská práva s aktivizačními programy a potravinovou pomocí, případně další organizace zaměřené na motivování lidí k využití programů návazné sociální práce. Na straně druhé pak stojí skupina Československé romské unie koordinovaná ambasadorem vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Karlem Karikou.

Konvoj s humanitární pomocí mířící z Egypta do Pásma Gazy

Tisíce lidí v Gaze rabují sklady s humanitární pomocí OSN, berou hlavně jídlo

Tisíce lidí na jihu a v centrální části Pásma Gazy vtrhly do skladů s humanitární pomocí, berou jídlo a další zásoby nutné k přežití. V neděli o tom informoval Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Podle zástupce úřadu je to varovný signál, že občanský pořádek se v oblasti začíná hroutit, uvedla agentura AP.

Jsou nespokojení...

Od sousedů: Rozvážeči jídla jsou nespokojení

Asi 200 doručovatelů jídla společnosti Foodora (dříve Mjam) ve středu demonstrovalo za lepší pracovní podmínky. Kromě jiného si stěžují, že firma zaměstnává příliš mnoho volných pracovníků za menší peníze.

Pavel a Dagmar Brožovi vedli obchod ve Smiřicích víc než 30 let.

Třicet let vedli manželé potraviny ve Smiřicích. Teď skončili

Když se ve Smiřicích řekne U Brožů, každý hned ví. Rodinná samoobsluha byla součástí městečka na Hradecku víc než třicet let. Jejich podnikání je tak trochu příkladem toho, že poctivá práce nese plody. Teď manželé s podnikáním skončili a potraviny převzal Konzum Ústí nad Orlicí.

Den zdraví v TYMY.

V TYMY si užili Den zdraví pro celou rodinu. K ochutnání byla i falešná vaječina

V sobotu 21. října 2023 se konal už sedmý ročník akce Den zdraví pro celou rodinu. Tentokrát jej zahájila přednáška na téma „Co je dobré vědět a dělat pro zdraví“, kterou připravil diagnostik pan Ladislav Čapek z centra preventivní medicíny Brno. Zájemci se dozvěděli mnohé o fungování těla, mikrosvětě a makrosvětě, ale také o prevenci. K ochutnání byly různé pomazánky z tofu a „salámové“ nářezy, kváskový chleba pečený podle staré receptury a řada dalších produktů a skvělých jídel. Pro náš Den zdraví připravil šéfkuchař pan Zbyněk Diatka výbornou hrstkovou polévku s dýní a na sladko nočky s jablky a tvarohem. Všechna tato jídla byla skvěle připravena a moc chutnala.

Rom Rest Severka v Karviné.

Chci lidem dát ochutnat romskou kuchyni, říká majitelka restaurace v Karviné

„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.

Platforma Nesnězeno zachraňuje jídlo, které by skončilo v koši. Od října ji mohou používat i Plzeňané. Na snímku tým tvůrců Nesnězeno.

Platforma Nesnězeno zachraňuje jídlo, které by skončilo v koši. Už je i v Plzni

Česká platforma Nesnězeno bojující proti plýtvání jídlem vstoupila do Plzně. Její uživatelé tak mohou od poloviny října kupovat balíčky jídla, které by jinak skončily v koši, s minimálně padesátiprocentní slevou oproti původní hodnotě. K aplikaci se mohou přidat i restaurace, kavárny či pekárny, kterým na konci dne zbývá jídlo, jež vyhazují.

Pavel a Dagmar Brožovi vedli obchod ve Smiřicích víc než 30 let.

Třicet let vedli manželé Brožovi potraviny ve Smiřicích, teď skončili

Když se ve Smiřicích řekne U Brožů, každý hned ví. Rodinná samoobsluha byla součástí městečka na Hradecku víc než třicet let. Jejich podnikání je tak trochu příkladem toho, že poctivá práce nese plody. Teď manželé s podnikáním skončili a potraviny převzal Konzum Ústí nad Orlicí.

Na nelegální sklad potravin narazili při kontrole v Lipníku nad Bečvou veterinární inspektoři. Na snímku uložené potraviny.

Prošlé krevety i vejce. Inspektoři odhalili v Lipníku nelegální sklad potravin

Na nelegální sklad potravin narazili při kontrole v Lipníku nad Bečvou veterinární inspektoři. „Ve skladu se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu, a to zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso, ale také čtyři tisíce kusů vajec. Část potravin byla prošlá,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby. Češi se tak začali vyhýbat třeba čokoládě. Ilustrační snímek

Žáby nesou smrt. Češi naletěli dezinformacím, vyhýbají se čokoládě i banánům

Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby, které jsou podle nich plné chemikálií, jedovatého hmyzu a geneticky modifikovaných přísad. Logo je přitom znakem téměř čtyřicet let působící organizace, která bojuje za udržitelné zemědělství a rovné podmínky farmářů. 

Pampeliškové kořeny pomáhají čistit ledviny. Sbírají se buď časně z jara nebo na podzim.

Kořeny této léčivky teď najdete všude. Čistí ledviny a je z nich i výborná káva

Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.

Rodina Šedivých. Farmaření se věnuje zejména na pozemcích přírodní památky Člupy na Vyškovsku. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny

Poznali se na Novém Zélandu. Po návratu do Česka manželé rozjeli ekofarmu

Markéta a Kamil Šediví z rodinné Ekofarmy Člupy na Vyškovsku sklízejí ocenění za kvalitní potraviny a pestrou krajinu, kterou vytvářejí kolem své farmy. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny. „Markéta se stará o zpracování mléka, výrobu produktů a jejich prodej. Já mám na starost zvířata a krajinu,“ říká Kamil Šedivý.

Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků.

Jak dobře vyčistit mikrovlnku? Chybami lidé zbytečně snižují její životnost

Mikrovlnná trouba je obětavá a nenáročná pomocnice v domácnosti, ale její čištění se někdy zanedbává. Postupně se v ní tak hromadí zbytky jídla, mastnota a špína, občas v ní nějaké jídlo i exploduje. A když konečně dojde na očistu, bývá opravdu náročná. Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků. Jak vyčistit mikrovlnnou troubu? A čeho se při čištění mikrovlnné trouby vyvarovat?

Zapáchající dech může mít na svědomí banalita i vážné onemocnění

Jednoduchý test zjistí, zda vám páchne z úst. Odhalení příčiny to pomůže vyřešit

Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?

Ohlédnutí za setkáním milovníků nejostřejších pochoutek u břeclavského zámku. Archivní foto.

Tipy na víkend na Břeclavsku: Ochutnávka nejostřejších jídel i guláše

Nadcházející víkend bude na Břeclavsku ve znamení jídla. V sobotu se v areálu pod břeclavským zámkem koná kulinářský festival pikantních a pálivých jídel "Kotle hoří dál". Kdo se odváží, muže vyzkoušet nejostřejší pálivé pochoutky. Ve stejný den, u Cykloterasy Na Bažině, se můžete těšit na "Gulášfest na Bažině", kde se utkají milovníci vaření gulášů. Jejich vůně vás bude dráždit celý den. 

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Inspekce uzavřela provozovnu na náměstí v Domažlicích.

Fuj! Inspekce kvůli myším bobkům a nepořádku uzavřela občerstvení v Domažlicích

Myší bobky, výrazně zanedbaný úklid a další problémy objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole rychlého občerstvení na náměstí v Domažlicích. Provozovnu okamžitě uzavřela. Letos jde již o devátý podnik v Plzeňském kraji, kde našla inspekce tak závažné problémy, že ho  buď uzavřela celý nebo alespoň jeho část.

Noční protiofenzíva Izraelců v Pásmu Gazy

Izrael oznámil totální blokádu Gazy. Nebude dodávat elektřinu a ani potraviny

Armáda obnovila kontrolu nad izraelskými vesnicemi u hranice s Pásmem Gazy, oznámil mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari. Izraelská televize uvádí, že povoláno do služby bylo na 300 tisíc izraelských rezervistů. Nadále podle armádního mluvčího dochází k izolovaným bojům, ale vesnice, které radikálové při sobotním útoku přepadli, už jsou zcela opět pod izraelskou kontrolou. Izraelský ministr obrany Joav Galant nařídil totální blokádu Pásma Gazy.

Ilustrační foto.

Zaměstnanci bohumínského úřadu se zapojí do potravinové sbírky

Bohumínský městský úřad se letos zapojí do sbírky potravin, kterou pořádá Potravinová banka v Ostravě pro instituce Moravskoslezského kraje. Zatímco veřejnost bude moci přispět tradičně na svatého Martina, zaměstnance samospráv čeká charitativní akce o téměř měsíc dříve.

Black Friday letos připadá na pátek 24. listopadu

Lidé letos nepřijdou o vánoční výprodeje. Obchodníci si ale už nedělají zásoby

Obchodníci se zvolna tak jako každý rok připravují na své obvyklé slevové akce. V předvánočním období je předznamená tradiční Black Friday, který letos připadá na pátek 24. listopadu. „Očekáváme, že se opět bude jednat o průřez zboží, zvýhodněnou nabídku sezonních kategorií zboží či starších modelů,“ uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.