Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Existují způsoby, jak nepříjemné nadýmání zmírnit nebo mu dokonce předejít

Trápí vás nadýmání? Deset potravin, které vám pomohou od nafouklého břicha

Většina lidí ten pocit zná. Někdy se po jídle cítíme přeplnění, břicho máme tvrdé a nafouknuté jako balonek a občas dokonce nezbývá než si potupně rozepnout kalhoty. Tomuto nepříjemnému stavu se říká nadýmání. Obzvláště nemilé je, když nás postihne v zaměstnání, nebo když se chystáme do společnosti. Existují však způsoby, jak tento stav zmírnit, nebo mu dokonce předejít.

Ukrajinská národní jídla, ale i českou kuchyni nabízí nově otevřená ukrajinská restaurace ve Stříbře na náměstí

Nová restaurace DenMar ve Stříbře nabízí tradiční ukrajinskou kuchyni

Varenyky, zrazy, holubce, pelmeně, boršč a další tradiční ukrajinská jídla od začátku listopadu mohou ochutnat návštěvníci v nově otevřené restauraci DenMar ve Stříbře na náměstí. Ke vstupním dveřím, kde příchozí vítá socha rytíře, musíte projít průjezdem. Restauraci provozuje Ukrajinka Maryna Holovashych se svým mužem, kteří v Čechách žijí již několik let.

Jídlo v Nemocnici Havířov.

V nemocnici jako v hotelu. V Havířově si pacienti pochutnají

Bezmasá jídla, zeleninové saláty, ryby, kvalitnější i celozrnné pečivo, jogurt, ovesné kaše, vlastní pekárna a cukrárna. Pestřejší stravou a kvalitnějšími surovinami si havířovská nemocniční jídelna už téměř dva roky "hýčká" pacienty i zaměstnance.

Tématem v pořadí již 17. vědecké chemické konference byla cereální chemie a technologie.

Studenti rakovnického gymnázia se seznámili s trendy ve výživě a výrobě potravin

/FOTOGALERIE/ Jaký vliv na lidské zdraví má propojení poznatků chemie s trendy ve výživě? I to se dozvěděli studenti Gymnáziu Z. Wintra v Rakovníku. Cereální chemie a technologie byla tématem v pořadí již 17. vědecké chemické konference, která se konala 21. listopadu v rámci oslav 190. výročí založení školy a oslav Dne boje studentů za svobodu a demokracii. Hlavním hostem konference byla vedoucí Ústavu sacharidů a cereálií z partnerské VŠCHT Praha docentka Marcela Sluková.

Hanka Šustrová (2. zleva) z ICOSu Český Krumlov s kolegyněmi a loňské dárky pro opuštěné seniory. Letos bude balíčků o poznání víc.

ICOS v Krumlově chystá dárky pro opuštěné seniory. Schází drogerie a potraviny

Do konce listopadu zabalit, během prosince rozvést po obcích na Krumlovsku. V kanceláři Osobní asistence na krumlovském sídlišti Mír chystají více než stovku dárků pro seniory, kteří zůstávají v době Vánoc sami. Ještě jim ale část nadílky chybí, a tak ICOS, pod nějž Osobní asistence spadá, oslovil veřejnost, zda by nechtěla přispět na dobrou věc.

Aby se nám udělalo špatně, stačí leckdy i trochu vydatnější oběd, nebo jakékoliv jídlo, zhltnuté ve spěchu.

Zácpa, průjem či pálení žáhy. Jednoduchý babský recept vás těchto obtíží zbaví

Problémy s trávením, jako jsou průjem, zácpa či pálení žáhy, prožívá občas každý. Mnohdy si je způsobujeme sami nejrůznějšími chybami ve stravě. Přejedení, tedy nadbytek tučného nebo kořeněného jídla určitě bude řešit spousta lidí i během svátečního hodování o Vánocích. Leckdy ale stačí i trochu vydatnější oběd, nebo jakékoliv jídlo, zhltnuté ve spěchu. Jak dostat organismus zpátky do pohody? Co třeba taková léčivá pitná kůra? Pomůže?

Stejně jako u dospělých, tak i u dětí platí, že když jim mléko nechutná, pít ho nemusí. Ale klidně mohou.

Kolik mléka může vypít dospělý člověk? A je prospěšné? Odborníci o tom ví své

Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.

Desítky stánků a výběr regionálních pochoutek, to jsou farmářské trhy v Hradci Králové.

Regionální potraviny, ale i živá hudba. Farmářské trhy stále táhnou

Stovky lidí si užily farmářské trhy v Hradci Králové. Na Tylově nábřeží využily bohatou nabídku výrobců regionálních potravin, farmářů a dalších producentů. Nechybělo kvalitní maso, speciality z divočáka, ryby, čerstvé pečivo, káva, cukrářské výrobky, vejce, kozí i kravské mléko, sýry, jogurty, květiny a mnoho dalšího.

„Fermentované potraviny jsou tu s námi už pár tisíc let a slouží až do dnešních dnů,“ říká Kateřina Winterová.

Co pomáhá Kateřině Winterové k posílení imunity? Jednoduchá vychytávka v kuchyni

Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.

Podívejte se, na kolik vyjde jídlo a pití v českobudějovickém adventním městečku.

Budějovické adventní městečko voní jídlem a svařákem. Jaké jsou ceny?

/FOTOGALERIE/ Adventní městečko na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. v sobotu zaplnili návštěvníci. Jeho brány se otevřely o dva týdny dříve, než začíná samotný advent. Lidé si mohou nakoupit u téměř stovky stánků nejrůznější zboží, například vánoční dekorace, oblečení, doplňky i řemeslné výrobky. Kromě toho najdou na ploše náměstí také řadu stánků s jídlem a pitím.

Známý kuchař vede v Litni kurzy vaření.

Kuchař z Litně učí Čechy středomořskou kuchyni. Cizince zase českou klasiku

/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.

Vývar za bůra, guláš za patnáct. Retro ceny odpálily v bořitovské Jídelně pod Chlumem ve čtvrtek velké manévry.

Vývar za bůra a guláš za patnáct. Retro ceny v Bořitově přilákaly davy lidí

/FOTO, VIDEO/ Kolony aut všem směry. Osobáky i dodávky. Někteří hladoví strávníci vyskakují z aut s trochou nadsázky málem za jízdy. Další přijíždějí z různých stran na kolech nebo za sebou táhnou tašky na kolečkách s jídlonosiči. Montérky, rifle, kabáty, důchodky i šaty. Pestrá směsice oblečení a profesí. Řemeslníci, úředníci, důchodci a studenti.

Sbírka potravin v Jihlavě, listopad 2023.

Lidé byli štědří. V Jihlavě dobrovolníci vybrali stovky kilogramů pomoci

Minulou sobotu se uskutečnila na mnoha místech České republiky Sbírka potravin. Občané mohli věnovat lidem v nouzi základní trvanlivé potraviny, drogistické zboží či hygienické potřeby a dětskou výživu. Oblastní charita Jihlava sbírku tradičně realizovala v jihlavském Lidlu na Okružní ulici.

Městský stadion Ostrava.

Vítkovice Baníku nevyhovují. Stadion není pro 15 tisíc lidí, říká. Co mu vadí?

Nedělní zápas Baníku s pražskou Spartou vrátil do Ostravy zase fotbalový život, po téměř roce se podařilo vyprodat Městský stadion ve Vítkovicích. Tento fakt ale s sebou nenese jen pozitiva, nýbrž i specifické starosti. „Jsme za hranicí možného. A to není ideální,“ říká pro Deník Matěj Šturala, šéf marketingu a PR.

Téměř 25 tun potravin darovali potřebným lidé ve Zlínském Kraji při potravinové sbírce

Lidé ve Zlínském kraji darovali potřebným ve sbírce 25 tun potravin a drogerie

Celkem 24,8 tun potravin a drogistického zboží věnovali lidé v sobotu 11. listopadu při potravinové sbírce ve Zlínském kraji. Podle koordinátorky sbírky Pavlíny Miklicové je to skvělé číslo. Vše poputuje do regionálně příslušných potravinových bank a následně organizacím, které pomáhají lidem v nouzi.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Být premiér, po africké cestě bych Lipavského vyhodil, řekl Babiš

Andrej Babiš v první přímé prezidentské volbě dal svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi, ale pak se jejich cesty rozešly, předseda a pozdější čestný předseda TOP 09 ho jako šéfa ANO a člena vlády často kritizoval. Jak Babiš reagoval na zprávu o jeho úmrtí? A co dalšího zaznělo v nejnovější živé debatě Deníku?

Známý kuchař vede v Litni kurzy vaření.

Kuchař z Litně učí Čechy středomořskou kuchyni a cizince českou klasiku

/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.

Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?

VIDEO: Babiš v debatě znovu kritizoval vládu kvůli potravinám i gigafactory

Podívejte se na další díl on-line debaty s Andrejem Babišem. Redaktorka Deníku Kateřina Perknerová se i tentokrát zeptala na ožehavá témata, která se týkají České republiky a jejích občanů. Šéf ANO se opět opřel do vlády a premiéra Petra Fialy kvůli cenám potravin, energií či gigafactory. Zavzpomínal i na zesnulého Karla Schwarzenberga, se kterým se překvapivě nikdy osobně nesetkal, ač mu Babiš dělal kampaň.

Lidé nakupující v trutnovských prodejnách přispěli do Sbírky potravin.

Lidé v Trutnově se plácli přes kapsu, do Sbírky potravin věnovali čtyři tuny

Celkem 3996 kilogramů potravin a drogerie věnovali lidé v trutnovských prodejnách při sobotní Sbírce potravin. Je to o tunu více než při jarním kole. Nakupující darovali zboží ve prospěch Potravinové banky v Trutnově, odkud zamíří lidem v tísni. Lidé přispívali do Sbírky potravin také ve Dvoře Králové nad Labem, Vrchlabí a Hostinném.

Sbírka potravin.

Sbírka potravin byla opět rekordní, vybralo se 624 tun. Zúčastnilo se i Jičínsko

Rekordní výtěžek zaznamenala v sobotu 11. listopadu celostátní potravinová sbírka. V jedné z největších materiálních charitativních akcí v Česku se tentokrát podařilo vybrat 624 tun materiálu. Lidé přispěli celkem 562 tun trvanlivých potravin, ze kterých lze připravit 1 124 000 porcí jídla. Dále se vybralo 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Do sbírky se zapojili sítě supermarketů a drogerií po celém Česku, na Jičínsku to bylo 7 obchodů v Jičíně, 3 v Nové Pace a 3 v Hořicích.

Z podzimní sbírky potravin pro Potravinové banky. Ilustrační foto

Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží, dosud nejvíce. Přispět lze ještě online

V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Z vybraných potravin lze připravit až 1,124 milionu porcí jídla. ČTK to sdělil zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Miroslav Dinga. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu, očekává se tak překročení 700 tun darovaného zboží.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč se na svatého Martina jí právě husa?

/45. OTÁZKA/ Na stolech mnoha domácností se 11. listopadu objevuje nejen svatomartinské víno, ale také tradiční svatomartinská pochoutka - husa. Proč se právě toto jídlo pojí se svatým Martinem? Na to odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Potravinová sbírka. Ilustrační foto.

Podzimní sbírka potravin v Třebíči. Lidé mohou pomoci na několika místech

Na svatého Martina se v České republice chystá podzimní kolo Sbírky potravin a lidé při ní mohou darovat trvanlivé potraviny a drogerii pro lidi v nouzi. Oblastní charita Třebíč bude mít od osmi ráno do šesti večer své stanoviště stejně jako na jaře v hypermarketu Kaufland v Třebíči, v areálu Stop Shop na Spojovací ul. 1345.

Lidé mohou v sobotu 11. listopadu pomoci lidem v nouzi.

Sbírka potravin v Jihlavě. Víme, kam mohou lidé přijít pomoci lidem v nouzi

V sobotu 11. listopadu budou lidé mít možnost přispět do podzimní Sbírky potravin, jedné z největších celorepublikových dobročinných akcí. Dárci mohou věnovat lidem v nouzi základní trvanlivé potraviny, drogistické zboží či hygienické potřeby a dětskou výživu. Pracovníci a dobrovolníci Oblastní charity Jihlava budou zajišťovat tuto sbírku v jihlavském supermarketu Lidl na ulici Okružní od osmi ráno do šesti večer.

Landon Bow po příletu do Česka

Bow se v Česku zabydlel, v Kladně vychovává dceru. Které výlety doporučuje?

Severní Ameriku vyměnil za Česko a už třetím rokem obléká dres hokejových Rytířů. Za tu dobu nastoupil brankář Landon Bow do více než stovky soutěžních zápasů a stihl poznat jak město, jehož barvy hájí, tak další kouty České republiky. „Když jste někde takhle dlouho, tak se trochu sžijete i s místní kulturou a zvyknete si, jak to tady funguje. Řada věcí je tu ale oproti Kanadě jiná,“ rozpovídal se kanadský gólman, který v Kladně vychovává i svoji malou dceru.

Vedou děti ke zdravému stylu. Školka ze Znojma získala zasloužené ocenění

Vedou děti ke zdraví. Školka ze Znojma získala zasloužené bronzové cenění

Dlouhodobou vizí Mateřské školy Znojmo (nám. Republiky 15) je mít školku ve zdravém duchu, děti vést k sebeobsluze a praktickým činnostem na třídách i na zahrádce. Jakmile jsme v březnu tohoto roku spatřili program Skutečně zdravá škola, hned nás nadchl a zaujal. Nejvíce jeho propracovanost a propojenost ve všech oblastech. Ceníme si hlavně aktivní spolupráci mezi školou a rodiči. 

Bolest, kterou způsobuje dna, je podle odborníků jednou z nejzávažnějších forem bolesti kloubů, která existuje

Nemoc králů je velmi bolestivá. Pět potravin pomůže utrpení nemocných zmírnit

Když se o někom řekne, že má nemoc králů, zní to vznešeně. Ve skutečnosti jde o velmi nepříjemné onemocnění kloubů, které je známé i pod méně vzletnými názvy jako pakostnice, podagra nebo dna. Pokud se rozvine do těžké formy, stává se utrpením i pouhý dotyk postiženého kloubu. Lékařská věda ví, jak pacientům pomoci, ale nemocní si mohou pomocí vhodné stravy trochu ulevit také sami. Jaké potraviny nám při dně uleví od bolesti?

Svatomartinskou husu s bulgurem i tradičně se zelím a lokšemi servíruje Ihnačák ve své hotelové restauraci od čtvrtka.

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka: jižní Moravu si oblíbil

/RECEPT NA SVATOMARTINSKOU HUSU/ S blížícím se svátkem svatého Martina se mnozí chystají také na tradiční husí hody. Svatomartinské menu přichystal pro návštěvníky své restaurace v Mikulově také známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák. Profesionál, který připravoval jídlo například pro Karla Gotta, Václava Havla či Seana Conneryho se s Deníkem podělil o svůj recept na svatomartinskou husu.

Cestující vlakem už nemusí čekat na peróně, ve Stříbře je u vlakového nádraží opět otevřená restaurace.

Konec čekání na vlak na peróně, ve Stříbře na nádraží opět funguje restaurace

Čas před odjezdem či při zpoždění vlaků nemusí už cestující ve Stříbře v době, kdy je zavřena nádražní budova s čekárnou, trávit na peróně. Od října si mohou zpříjemnit čekání v restauraci Perónka u Lenky a Jirky. Otevřeno je každý den kromě neděle a nabízí zde nejen nápoje, ale také několik hotových jídel či minutek a studenou kuchyni. Dle zájmu do budoucna chystají provozovatelé nabídku rozšířit o bagety či chlebíčky. V době, kdy je zavřena nádražní budova, je možno v restauraci za poplatek využít i toaletu.

Ucpané tepny mohou vést k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.

Nečistíte si cévy? Riskujete zdravotní potíže. Pozor ale na podvodné přípravky

Už vám někdy někdo řekl, že byste si měli čistit cévy? Dost možná ne. Přitom jsou zanesené tepny velmi častým důvodem úmrtí. Pokud ovšem víte, jak si tepny vyčistit, můžete předejít srdečnímu onemocnění, které nezřídka končí smrtí. Jaké potraviny čistí cévy, které potraviny tepny ucpávají a lze se v léčbě ucpaných cév spolehnout na zázračnou bylinku?

Nová plnicí stanice zkapalněného zemního plynu LNG do nádrží tahačů kamionů s nepřetržitým bezobslužným provozem společnosti GasNet u Klecan na Praze-východ.

Kamiony kolem Prahy pohání odpad z jídla. Na českou kuchyni ale nejezdí

/VIDEO, FOTO/ Na tahač poháněný zemním plynem LNG (což je plyn zkapalněný, na rozdíl od stlačeného CNG) nedá dopustit Jan Šmíd. Jako kamioňák vozí u DHL nejčastěji autodíly – náklad i cíl cesty se ale mohou lišit podle toho, co je zrovna třeba přepravit; už měl za zády třeba i zásilku soli. Trochu jiný pohled má kolega od jiné firmy, který v pondělí 6. listopadu také doplňoval nádrže u plnicí stanice Klecany; v lokalitě Sedlec-PEMA.

Polský řetězec Biedronka míří na Slovensko.

Na Slovensku otevře řetězec Biedronka. Už je známé i datum

Slováci budou mít brzy na výběr další obchodní řetězec umožňující levné nákupy potravin. V zemi totiž otevře svou první pobočku polský řetězec Biedronka. Jeho vedení už spustilo reklamní kampaň a před několika dny potvrdilo termín otevření prvních prodejen. Podle dosavadních analýz vstup Biedronky na slovenský trh bude znamenat pro ostatní řetězce velkou konkurenci. 

Polský řetězec Biedronka míří na Slovensko.

Na Slovensku otevře řetězec Biedronka. Už je známé i datum

Slováci budou mít brzy na výběr další obchodní řetězec umožňující levné nákupy potravin. V zemi totiž otevře svou první pobočku polský řetězec Biedronka. Jeho vedení už spustilo reklamní kampaň a před několika dny potvrdilo termín otevření prvních prodejen. Podle dosavadních analýz vstup Biedronky na slovenský trh bude znamenat pro ostatní řetězce velkou konkurenci. 

Kocour Crampon manželů Poláčkových je sibiřská kočka, takže ze sněhu si nic nedělá.

Herečka a ultramaratonkyně Lenka Poláčková běhá, aby jiné pomohla uzdravit

Lenku Poláčkovou, tehdy ještě Vacvalovou, lidé pamatují třeba ze seriálu Soudkyně Barbara. Postupně ale herectví a moderování doplnila o sport. V nesnadných horských terénech podává ultramaratonské výkony a naběhané kilometry v různých projektech vyměňuje za nasbírané peníze pro zdravotnická zařízení. Na cestách ji doprovází manžel a také dva mazlíčci – fenka a kocour. Jak se Lenka Poláčková udržuje ve stále skvělé kondici?