Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Ilustrační foto k textu Pavel Kyselák: S kastrůlkem do Úsobrna

Pavel Kyselák: S kastrůlkem do Úsobrna

Pokud jde o nosiče jídla, dá se říci, že dnes je doba krabičková. Hnedle po ránu je možné potkat cestující do zaměstnání, kdy mnohý z nich v ruce třímá malou krabičku poledního menu, které si připravil doma. Ovšem podobné krabičky si odnášejí strávníci z restaurací či jiných „fastfoodů“.

Smažený vepřový řízek ani další smažené pochoutky vašemu spánku neprospějí.

10 jídel, která nejsou dobrá k večeři. Jsou mezi nimi i zdravé potraviny

Pokud vás trápí nekvalitní spánek, možná za to může večeře. Odborníci upozorňují, že některé typy potravin – a je mezi nimi i řada zdravých – mohou z různých důvodů narušovat spánek. Některé zvyšují teplotu těla, jiné hladinu cukru v krvi, z dalších pálí žáha či zatěžují žaludek.

Po stopách ústeckých hospod: Motorest Lednice uspokojí porcí i dřevorubce

Po stopách ústeckých hospod: Motorest Lednice uspokojí porcí i dřevorubce

/FOTOGALERIE/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme gastronomické podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Devatenáctý díl oblíbeného seriálu jsme tentokrát věnovali Motorestu Lednice, tedy místu, kam především na oběd míří denně uspokojit žaludky stovky lidí.

"Jste na dobré cestě," usoudil Pohlreich v dalším dílu Ano, šéfe!.

Pohlreich byl přísný, ale chválil. Hospoda Na Čertovce v Červené Vodě obstála

Ještě než se Zdeněk Pohlreich vrátil na kontrolu do restaurace Na Čertovce v Červené Vodě na Orlickoústecku, prohlédl si její nabídku na internetu. A podle ní usoudil, že se v podniku nic nezměnilo. „Smažený prsa plněný eidamem? To znamená, že jsem se nevyjádřil úplně jasně. Ale, když už jsme tady, tak tam zajedeme. Zdeněčku, buď statečnej,“ dodal si odvahy. Nakonec ji ani moc nepotřeboval. Deník přibližuje i to, jak na natáčení po roce vzpomíná majitel hospody.

Prostibořský kotlík 2025

Od divočáka po veganský guláš: Prostibořský kotlík chutnal stovkám lidí

Tak pestrou nabídku pokrmů by člověk na jednom jídelním lístku hledal jen těžko. Kladrubského kance, Sikáška, Prostě guláš z divočáka, Kapustnici, Indii a Naan placky, Veganský guláš s houbama a tourtillou, Kančí guláš, Speciální čočkovku a mnoho další kulinářských specialit mohli lidé ochutnat v sobotu 20. září v Prostiboři naservírované do mističky přímo od autorů jednotlivých jídel, které navíc všichni vařili kotlících na ohni.

Ilustrační foto.

Děti čeká revoluce na talíři. Školáky v jídelnách nakrmí regionální zemědělci

Méně soli, cukru a průmyslově zpracovaných potravin. Více čerstvé zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků či větší flexibilita ve skladbě jídelníčku. Školní stravování se významně mění a na novelu vyhlášky zareagoval i Liberecký kraj. Školní stravování jde v regionu dopředu, a to směrem k lokálním potravinám od místních zemědělců.

My jsme si dali vepřový steak s volským okem a americkými brambory za 199 korun.

Smažák i svíčková tam jedou. Motorest u Jeníkova však trpí kvůli objížďce

Motorest Na Písku, který leží u hlavního tahu I/38 nedaleko Golčova Jeníkova, zaznamenává nižší návštěvnost kvůli uzavírce mostu u Habrů. Tento tradiční podnik, proslulý poctivou českou kuchyní a pohodlným ubytováním, se snaží přilákat hosty i přes objížďky. Jak jsme zjistili během našich pravidelných gastrotoulek, rozhodně stojí za zastávku – nejen díky vynikající kuchyni, ale i milé a ochotné obsluze.

Ilustrační foto.

V libereckém KFC měli připravené k výrobě jídla maso po datu použitelnosti

V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. SZPI jedná na podnět novináře Jana Tuny. ČTK poslala žádost o vyjádření provozovateli restaurací, zatím neodpověděl.

Ilustrační snímek

Kontrola odhalila v libereckém KFC prošlé maso. Bylo připravené k výrobě jídla

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v liberecké restauraci řetězce KFC marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Bylo ho téměř devět kilogramů. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená. Zástupkyně KFC uvedla, že se šlo o ojedinělý incident.

"Jste na dobré cestě," usoudil Pohlreich v dalším dílu Ano, šéfe!.

Pohlreich chtěl být přísný, ale chválil. Ano, šéfe! nakoplo hospodu Na Čertovce

Ještě než se Zdeněk Pohlreich vrátil na kontrolu do restaurace Na Čertovce v Červené Vodě na Orlickoústecku, prohlédl si její nabídku na internetu. A podle ní usoudil, že se v podniku nic nezměnilo. „Smažený prsa plněný eidamem? To znamená, že jsem se nevyjádřil úplně jasně. Ale, když už jsme tady, tak tam zajedeme. Zdeněčku, buď statečnej,“ dodal si odvahy. Nakonec ji ani moc nepotřeboval. Deník přibližuje i to, jak na natáčení po roce vzpomíná majitel hospody.

Autonomní vozítko pro doručování jídla.

Nový způsob rozvážky jídla v Karlíně: dobrou chuť nepopřeje kurýr, ale robot

Autonomní rozvážková vozítka, sloužící k doručování jídla, se mají brzy objevit v Karlíně. Robotická zařízení, jež se budou pohybovat mezi chodci (tedy mají jezdit po chodnících a přechodech), jsou vybavena kamerami a senzory. Nasazení do běžného provozu může vyvolat smíšené reakce – zkušenosti z ciziny však ukazují na jejich úspěšnou integraci do městského provozu.

Provozovatel obchodu dal neprodleně vše do v pořádku. Ve čtvrtek už mohli otevřít.

Špína, plíseň i trus. Inspekce zavřela obchod Na Štěpánce, ovšem jen na půl dne

/FOTO/ Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) zasáhli ve středu 17. září v Kročehlavech. V prodejně potravin VaRaPo, která nese nápis Prodejna Štěpánka, objevili závažné hygienické nedostatky — špínu, plíseň v chladicích zařízeních a dokonce i trus hlodavců. Kvůli vážnému podezření na ohrožení veřejného zdraví nařídili okamžité uzavření provozovny. Prodejna ale zareagovala velmi rychle. 

Jídlo, restaurace. Ilustrační foto.

Gastronomie, stravování a stolování v Jihlavě. Festivalový program bude chutnat

Letošní 29. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava připomene československou historii v retrospektivě Jídlo a doba. Gastronomií, stravováním a stolováním se budou zabývat i další sekce. Ukážou například, jak se s jídlem pracuje ve streamovací zábavě. Program v úterý představilo novinářům v Praze vedení festivalu. Jihlavský festival bude letos opět desetidenní, začne 24. října, nabídne 300 snímků.

Strážníci zachránili obyvatele bytu, který se plnil dýmem z plánované snídaně.

Byt v Pardubicích se plnil jedovatým dýmem. Obyvatele probudily rány na dveře

Strážníci v Pardubicích zachraňovali dvojici, které hrozilo udušení. Muž během přípravy snídaně usnul a jídlo na vařiči vzplálo. Byt se rychle plnil dýmem. Pronikl i na chodbu, pohotoví sousedé zavolali pomoc. „I při relativně krátkém pobytu v takto zakouřeném prostoru hrozí člověku ztráta vědomí a fatální následky," varují hasiči.   

Ilustrační foto

V Úpici kradl potraviny i alkohol. Skončil ve vazbě

Policisté zadrželi 24letého muže, který měl v uplynulých dnech v obchodech v Úpici opakovaně krást potraviny, alkohol i drogerii. Tentokrát způsobil škodu za šest tisíc korun. Soudce rozhodl o jeho vzetí do vazby.

Martin Motyčka v cíli po 3271 kilometrech.

2000 mil na rybí salát v majonéze. Martin Motyčka objel Česko i Slovensko

24 dnů, 1 hodina, 33 minut. Co všechno se dá zvládnout za uvedenou dobu? Martin Motyčka z Osíku u Litomyšle v tomto čase zvládl odjet jeden z nejnáročnějších bikerských závodů nejenom v Česku, ale i v celé Evropě. Jmenuje se 1000 Miles Adventure a vede přes hory, lesy a řeky z nejzápadnějšího bodu Česka do nejvýchodnější obce na Slovensku a zpátky. Takže pro něho se letos změnil na 2000 Miles Adventure.

Zdravotnický materiál, technické vybavení, pitnou vodu, potraviny nebo nosítka může přepravit hasičům do těžko přístupného terénu transportní dron DJI FlyCart 30 plzeňských městských dronařů.

Dron pomůže záchranářům s přepravou materiálu i potravin. Testují ho v Plzni

/VIDEO/ Hasičům i zdravotníkům na západě Čech může v budoucnu usnadnit práci v těžko přístupném terénu dron. Bezpilotní stroj ve spolupráci s nimi teď testují v Plzni místní dronaři. Transportní letoun DJI FlyCart 30 dokáže přepravit zdravotnický materiál, technické vybavení, pitnou vodu, potraviny nebo nosítka. V případech, kde hraje zásadní roli rychlost, by tak mohl být na potřebném místě rychleji než hasičské auto či sanitka. 

Ilustrační foto

Na Jičínsku frčí polední meníčka. Trend potvrzuje i celostátní průzkum

Průměrná cena oběda v Česku letos v červenci dosáhla 198 korun. Meziročně tak lidé platí o 60 korun více. Přesto zůstává pro většinu hlavním kritériem při výběru restaurace denní menu. Ukázal to nejnovější průzkum Barometr FOOD, který porovnával stravovací návyky v Evropě. Na Jičínsku stejně jako jinde v zemi táhnou hlavně „meníčka“ – lidé se při obědě rozhodují především podle ceny.

Myší trus i nečistoty. Inspekce uzavřela sklad hotelu ve Špindlerově Mlýně

Myší trus i nečistoty. Inspekce uzavřela sklad hotelu ve Špindlerově Mlýně

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila při kontrole v hotelu Lesana ve Špindlerově Mlýně – Bedřichově závažné nedostatky. V prostorách skladu alkoholu zjistili inspektoři výskyt trusu hlodavců i potraviny kontaminované škůdci. Problémem byly také nečistoty na podlaze a v regálech. Z těchto důvodů inspektoři rozhodli o uzavření skladu. Restaurace ani další prostory hotelu uzavřeny nebyly.

Záběr ze skladu v Hotelu Lesana.

Inspektoři uzavřeli sklad v hotelu Lesana ve Špindlerově Mlýně

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole v hotelu Lesana ve Špindlerově Mlýně – Bedřichově odhalila závažné hygienické nedostatky. V prostorách skladu alkoholu zjistili inspektoři 10. září výskyt trusu hlodavců, potraviny poškozené nebo kontaminované škůdci i další stopy po jejich působení.

Krnovský rodák Jakub Piska si splnil sen a vydal se na dlouhou pěší pouť do Španělska. Náročné cesty nelituje.

Cestovatel Jakub Piska: tisíce kilometrů pěšky z Krnova do Španělska za 84 dní

Jakub Piska, čtyřiadvacetiletý dobrodruh z Krnova, se vydal na tříměsíční pěší pouť do španělského  Santiaga de Compostela. Splnil si tím svůj sen o procestování části Evropy. Během 84 dní překonal 3600 kilometrů a čelil nejen fyzickým, ale i psychickým výzvám. Jeho cesta po Svatojakubské cestě byla plná nezapomenutelných setkání a zážitků, které mu zůstanou v paměti.

Kosteláček slaví 20. narozeniny.

Kosteláček slaví 20. narozeniny. Výročí si připomene sobotním programem

V sobotu 13. září od 14 do 18 hodin ožije náves v Kostelci nad Vltavou hudbou, tancem a jarmarkem. Dětský pěvecký sbor Kosteláček slaví 20 let a zve všechny generace na koncerty, bubenickou show a setkání bývalých i současných členů. Přijďte si užít malý hudební svátek plný zpěvu, tance a dobrého jídla a přátelské atmosféry.

V pondělí se dá očekávat bouřlivá atmosféra

Opava se připravuje na Baník: Vstupenky, bezpečnost, gastro, parkování

/FOTOGALERIE/ Třaskavá bitva mezi Opavou a béčkem ostravského Baníku klepe na dveře. Simply aréna bude v pondělí praskat ve švech. Očekává se plný dům a s tím bouřlivá atmosféra. Slezský FC se na zápas podzimu poctivě připravuje, a to na všech frontách. Aktuálně probíhá předprodej vstupenek, plánují se velká bezpečnostní opatření, fanoušci se mohou těšit i na pestré gastro.

Řecko-český večer si užili lidé v Horní Moštěnici.

Řecko-český večer v Horní Moštěnici: Hudba, tanec a jídlo spojují národy

V sobotu se zámecká zahrada v Horní Moštěnici proměnila v místo, kde se potkaly dvě tradice – řecká a česká. Řecko-český večer přilákal stovky hostů, kteří si přišli vychutnat atmosféru Středomoří. Nechyběla tradiční řecká hudba, výzdoba v bílo-modrých barvách, originální jídlo a pití v podobě gyrosu, retsiny, souvlaki, frappé a dalších typických pokrmů.

Humanitární situace v Pásmu Gazy je kritická.

Student točí videa o životě v Gaze. Občas jsme si přáli být raději mrtví, říká

O životě v Pásmu Gazy se dnes lidé dozvídají pouze z tamních médií nebo od samotných místních obyvatel. Jedním z Palestinců, kteří dokumentují dny v oblasti zmítané válkou, je také dvacetiletý Mosab al-Trtori. Svými videi si získal fanoušky po celém světě. Kontaktovali ho také reportéři ze stanice BBC, aby s ním udělali exkluzivní rozhovor.

Jídlo v nemocnici dostane nová pravidla.

Snídaně z rautu a pestrý výběr. Bufetový výdej v nemocnicích dostává pravidla

Pestrá jídla formou rautu, balené potraviny či třeba výdejní lednice s nachystanými pokrmy. Ministerští úředníci doporučují jednotná pravidla pro nemocniční bufety. Cílem je, aby si pacienti pochutnali, neohrozilo to jejich zdravotní stav a příliš jídla neskončilo v odpadkových koších. V některých nemocnicích se o to už snaží.

My jsme si objednali krkovici za 179 korun.

Je libo krkovičku či kuřecí s broskví? Ta pravá Zavadilka sází na českou klasiku

Motorest Zavadilka leží na silnici I/38 mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví a představuje oblíbenou zastávku pro cestující i výletníky. Pod vedením Miroslava Chocholy a jeho partnerky zde servírují poctivou českou kuchyni bez zbytečné chemie – od tradičních jídel až po retro speciality. Díky rychlé obsluze a velkým porcím je Zavadilka ideální volbou pro rodiny mířící třeba do nedalekého parku Mirakulum, odkud nikdo neodchází s prázdným žaludkem.