Potravinová banka Jihočeského kraje se zapojila do celorepublikové Sbírky potravin, v rámci které Jihočeši během jednoho dne darovali téměř 35 tun potravin a drogerie potřebným. Její snaha pomoci lidem v tíživé životní situaci ale jarní Sbírkou potravin zdaleka nekončí.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Příbrami se v sobotu 13. dubna uskutečnila celostátní jarní Sbírka potravin, která poskytla velké množství základních potravin a drogerie pro ty, kterým je to nejvíce zapotřebí – dětem, seniorům, samoživitelkám, postiženým, lidem bez domova a dalším v nouzi.
Smažený sýr: nezdravá pochoutka, nebo neodolatelná klasika? Restaurace a hosty dělí názory, ale jeho popularita neklesá. Zatímco některé podniky ho nabízejí jen občas, jinde je stálou položkou menu.
Tuto sobotu se Oblastní charitě Trutnov ve spolupráci s dobrovolníky podařilo vybrat v trutnovských obchodech Tesco, Albert a Lidl 2782 kg potravin a drogerie (minulý rok na jaře to bylo stejně - 2,8t a na podzim 4t).
Absolutní rekord, nemáme slov. Vyloženě nám to zbouralo dosavadní statistiku. To, co se stalo v Sokolově, nemá obdoby. To jsou slova ředitele Potravinové banky Karlovarského kraje Milana Hlouška. Na mysli má sbírku potravin v sokolovské prodejně Tesco, kde zákazníci darovali během jediného dne 2280 kilogramů zboží. Tamní sbírku má pravidelně na starosti nezisková organizace Pomoc v nouzi a jejich zkušený tým dobrovolníků.
Minulou sobotu se v jihlavském Lidlu na Okružní ulici a nově v Ternu na Rantířovské ulici konala Sbírka potravin. Celkem se v Jihlavě vybralo na 1 632 kilogramů darovaných věcí, v celé České republice se vybralo 467 tun potravin a ostatního zboží.
V sobotu 13. dubna probíhala v řadě obchodů celonárodní sbírka potravin, během které mohli lidé podpořit osoby v nouzi nákupem trvanlivých potravin a drogerie. Teplická nezisková organizace Květina zastřešovala celý den sbírku v Penny marketu u Červeného kostela a v Albertu na Nákladní ulici. Lidé byli při nákupech štědří. V nákupním košíku pro Květinu skončilo 1221 kilo drogerie a hlavně trvanlivých potravin.
/ROZHOVOR/ Sýrárna v Poděbradech sídlící na rohu Riegrova náměstí nedávno oslavila osm let své existence. Tedy oslavili to její provozovatelé Martin Lerch a Tomáš Hasalík se svými zákazníky. Prvně jmenovaný od Poděbrad pochází, druhý se přistěhoval z Kladna.
Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc.
/VIDEO, FOTO/ Tradiční sbírka potravin, která pomáhá prostřednictvím nymburské Farní charity místním potřebným, se uskutečnila v sobotu v hypermarketu Albert.
Na velké komplikace se musí připravit řidiči, kteří budou chtít projíždět Hanušovicemi směrem na Šumperk nebo na Rudu nad Moravou. Frekventovaná silnice č. II/369 bude z důvodu opravy minimálně do 29. srpna uzavřena. Hlavní objízdná trasa povede přes Králíky, Červenou Vodu a Olšany, druhá povede přes Ostružnou a Jeseník.
Známý kuchař, popularizátor oboru gastronomie a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk představil před pár dny první miniatury českých kuchařek na světě. Inspirací mu byla nejmenší kuchařka světa z roku 1906, která je považována za vzácný sběratelský skvost. Co ho k nápadu vedlo? A kam se podle něj současná gastronomie ubírá?
Už tuto sobotu, tedy 13. dubna, se opět uskuteční velká Sbírka potravin. Lidé v ní mohou přispět potřebným například trvanlivými potravinami nebo drogistickým zbožím. A to buď přímo ve vybraných obchodech, a nebo i při nákupu na internetu.
/FOTO/ Hradecká pobočka Food not Bombs zajišťuje pravidelnou distribuci veganského jídla zdarma potřebným. Jídlo dobrovolníci rozdávali i uplynulou neděli u hradeckého nádraží a tuto neděli budou v pět odpoledne u nádraží znovu. Přidat ruku k dílu můžete i vy.
Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie. Ve Svitavách ji v sobotu 13. dubna zajišťuje Charita Svitavy v Kauflandu, dobrovolníci budou na místě od 8 do 18 hodin.
Také na Boleslavsku, konkrétně v Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti nebo v Benátkách nad Jizerou se v sobotu 13. dubna lidé mohou zapojit do jarního kola sbírky potravin. Akce solidarity se koná ten den v celé republice a organizuje ji Česká federace potravinových bank ve spolupráci s dalšími organizacemi.
Také na Nymbursku, konkrétně v Nymburce, Lysé na Labem, Milovicích, Poděbradech nebo Přední Lhotě se v sobotu 13. dubna lidé mohou zapojit do jarního kola sbírky potravin. Akce solidarity se koná ten den v celé republice a organizuje ji Česká federace potravinových bank ve spolupráci s dalšími organizacemi.
Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá v restauraci snad každý. Smažený sýr proto zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny podniků na Teplicku. Frčí především běžný eidam, restaurace podle naší sondy ale nabízejí ve stejné úpravě třeba také verzi uzenou, goudu nebo hermelín.
Oblíbené farmářské trhy startují v Novém Městě na Moravě. V sobotu začíná v centru města jejich hlavní sezóna. Lidé budou moci vybírat z gurmánských specialit i jarní květiny a další zboží.
O druhém dubnovém víkendu mohou lidé v Brně a jeho okolí vyrazit na jídlo, do lesa nebo k řece. Food day festival na Špilberku láká na lahodná jídla i kuchařskou show. Komu nejsou stromy lhostejné, může vyrazit na výsadbu jedliček a vodáci jistě ocení jarní otevírání ivančických řek.
Benešovsko se připojuje k celostátní sbírce potravin. V sobotu 13. dubna můžete přispět trvanlivými potravinami a hygienickými potřebami v místních supermarketech.
Ve středu 10. dubna 2024 je tomu přesně dvě stě let, co se v rodině pekařského mistra v Kraslicích, v tehdejší rakousko-uherské monarchii, narodil muž, jenž posléze proslul jako inovátor v pražení kávy. Byl to Julius Meinl, toho jména první. Původně obchodník s indigem a komisním zbožím položil základy rodinné ságy obchodníků, podnikatelů a investorů, kteří v Evropě definovali pojem gurmánské potraviny.
Letošní první Sbírka potravin se bude konat v sobotu 13. dubna a zapojí se do ní všech šestnáct hypermarketů Globus. Jde již o dvanáctý ročník potravinových sbírek, které Globus podpoří. Na tento den přichystal mimo jiné 20procentní slevu na vybrané potravinové, ale i drogistické zboží, které je vhodné darovat. Orientaci při výběru zboží pro potravinové banky usnadní mobilní aplikace Můj Globus.
/VIDEO, FOTO/ Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 13. dubna. Oblastní charita Kutná Hora se opět zapojí ve spolupráci se supermarketem Billa a čáslavským Kauflandem. Dobrovolníci a pracovníci charity v tradičních zelených zástěrách s logem sbírky budou za pokladnami od 8 do 18 hodin. Poradí zájemcům s výběrem zboží a část svého nákupu jim pak lze darovat pro lidi v nouzi.
První dubnový víkend přinesl závratné teploty a spolu s ním i příval turistů na hory. Beskydy tak už počátkem jara praskaly ve švech. Pro lidi z Chaty Prašivá ale nic neobvyklého. Zdejší návštěvníci prý jsou věrní a přichází v hojném počtu počasí navzdory.
Praha otevřela nová veřejná pracoviště, včetně výdejny Potravinové banky v centru a poštovního okénka v Ruzyni. Služby jsou reakcí na potřeby obyvatel a zlepšují dostupnost základních potřeb.
Udělat dobrý skutek a jen malý zlomek velkého sobotního nákupu nechat potřebným. Tak se mohou zachovat lidé ve Znojmě či Moravském Krumlově. Koná se tam totiž sbírka potravin.
Smažený sýr je typickým českým jídlem, které se připravuje smažením obaleného sýru typu eidam, gouda, ale i ementál. Můžeme si na něm pochutnat v řadě restaurací a hospod. Deník zjišťoval, kde mají ten nejlepší smažák podle Rakovničanů.
Smažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?
Smažený sýr neboli smažák je už řadu let stálicí českých restaurací. Jde totiž o dobré jídlo za dostupnou cenu. Restaurace na Jindřichohradecku nabízejí nejčastěji obalovaný eidam, camembert nebo hermelín. Cena oblíbené pochoutky se v okrese pohybuje v širokém rozmezí od 130 do 175 korun.
Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.
Říká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří stále mezi nejoblíbenější jídla a ty plzeňské nejsou výjimkou. Smažený sýr s přílohou najdete prakticky v každé z nich. Liší se jen použitým druhem sýru a případně jeho gramáží. Jak to s tímto oblíbeným pokrmem mají v restauracích a jídelnách v Plzni?
Táborský deník prostřednictvím svého facebooku hledal nejlepších Top 5 restaurací na Táborsku, kde umí výborný, křupavý a levný smažený sýr. Z online ankety však překvapivě vzešel jediný vítěz. Gratulujeme, Jídelna Dusík v Tomkově ulici v Táboře prostě nemá konkurenci.
Zdražili jsme o pět korun, hlavně kvůli vyšší DPH za stravovací služby. Tak odpověděli na otázku, jestli zdražovali, provozovatelé několika krumlovských podniků, jejichž ceny Deník dlouhodobě sleduje.
Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.
Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.
Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.
Známe to všichni. Sedíme v restauraci, sjíždíme jídelní lístek odshora dolů a naopak a stále se nemůžeme rozhodnout. A pak to přijde. „A víte co, já si dám smažák. S hranolkama a tatarkou.“ Proč je tento pokrm tak populární a jaké jsou triky kuchařů na ten nejlepší?
Jako v loňském roce si pro vás připravili místní sedláci, potravináři, pekaři, cukráři a další výrobci rukodělných výrobků a potravin spoustu dobrot. Farmářské trhy se na Tylově nábřeží v Hradci Králové konají již tuto sobotu.
/FOTO/ Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá snad každý. V Kolíně ho také nabízí také řada restaurací, ceny se však v řadě z nich hodně liší. Důležité je také si dát pozor, zda podnik pokrm nabízí i s přílohou či bez ní, jelikož ve druhém případě to znamená další 50 korun navíc.
/FOTO, VIDEO/ Poloprázdné regály, zavřený pult bez lahůdek a nemožnost objednat si zákusky a chlebíčky vyvolaly v posledních týdnech obavy o budoucnost oblíbeného obchodu s potravinami Kendik v paláci Dunaj.
K českým hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Přesto i smažák podražil a už běžně stojí v hostincích přes sto padesát korun. Jenže stále ve Žďáře nad Sázavou existují místa, kde toto oblíbené jídlo stojí i méně než stovku. Ceny smažáků ze Žďárska najdete na konci článku.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
/PŘEHLED SMAŽÁKŮ/ Mezi nepříliš zdravou, ale stále velice oblíbenou klasiku české kuchyně patří smažený sýr. Ten si udržuje své pevné místo nejen v domácích kuchyních, ale také na jídelních lístcích. V Třebíči se jeho ceny pohybují ve značném rozmezí. Objevte tajné tipy místních gurmánů.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Největší producent vajec v regionu podnik Ovus na Těhuli prodává v těchto dnech roční, takzvané vynesené slepice. Do areálu přijíždějí denně stovky zájemců, kteří si je odvážejí i po desítkách. Cena za kus je 90 korun.