Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Potravinová sbírka v Prachaticích.

První letošní Sbírka potravin překonala očekávání

Potravinová banka Jihočeského kraje se zapojila do celorepublikové Sbírky potravin, v rámci které Jihočeši během jednoho dne darovali téměř 35 tun potravin a drogerie potřebným. Její snaha pomoci lidem v tíživé životní situaci ale jarní Sbírkou potravin zdaleka nekončí.

Sobotní sbírka potravin.

Co se stalo v Sokolově, nemá obdoby, říká o sbírce ředitel Potravinové banky

Absolutní rekord, nemáme slov. Vyloženě nám to zbouralo dosavadní statistiku. To, co se stalo v Sokolově, nemá obdoby. To jsou slova ředitele Potravinové banky Karlovarského kraje Milana Hlouška. Na mysli má sbírku potravin v sokolovské prodejně Tesco, kde zákazníci darovali během jediného dne 2280 kilogramů zboží. Tamní sbírku má pravidelně na starosti nezisková organizace Pomoc v nouzi a jejich zkušený tým dobrovolníků.

Potravinová sbírka na Teplicku.

Tepličané nakoupili Květině pro lidi v nouzi přes tunu potravin a drogerie

V sobotu 13. dubna probíhala v řadě obchodů celonárodní sbírka potravin, během které mohli lidé podpořit osoby v nouzi nákupem trvanlivých potravin a drogerie. Teplická nezisková organizace Květina zastřešovala celý den sbírku v Penny marketu u Červeného kostela a v Albertu na Nákladní ulici. Lidé byli při nákupech štědří. V nákupním košíku pro Květinu skončilo 1221 kilo drogerie a hlavně trvanlivých potravin.

V mrazáku nejspíš oceníte přehlednost: žádné dlouhé hrabání, stačí jenom sáhnout

Pravidla mrazáku: Skladujte potraviny správně a zachraňte si i džíny či ubrus

Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc. 

Úplná uzavírka. Ilustrační foto.

Silnice v Hanušovicích směrem na Šumperk bude od 22.4.2024 uzavřena

Na velké komplikace se musí připravit řidiči, kteří budou chtít projíždět Hanušovicemi směrem na Šumperk nebo na Rudu nad Moravou. Frekventovaná silnice č. II/369 bude z důvodu opravy minimálně do 29. srpna uzavřena. Hlavní objízdná trasa povede přes Králíky, Červenou Vodu a Olšany, druhá povede přes Ostružnou a Jeseník.

Roman Vaněk

Roman Vaněk: Dřív jsme se před jídlem modlili. Teď se modlíme za lajky jídel

Známý kuchař, popularizátor oboru gastronomie a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk představil před pár dny první miniatury českých kuchařek na světě. Inspirací mu byla nejmenší kuchařka světa z roku 1906, která je považována za vzácný sběratelský skvost. Co ho k nápadu vedlo? A kam se podle něj současná gastronomie ubírá? 

Sbírka potravin. Ilustrační foto.

Sobotní sbírka potravin ve Svitavách

Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie. Ve Svitavách ji v sobotu 13. dubna zajišťuje Charita Svitavy v Kauflandu, dobrovolníci budou na místě od 8 do 18 hodin.

Národní potravinová sbírka. Ilustrační foto.

Blíží se jarní Sbírka potravin. Zapojit se mohou také lidé na Boleslavsku

Také na Boleslavsku, konkrétně v Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti nebo v Benátkách nad Jizerou se v sobotu 13. dubna lidé mohou zapojit do jarního kola sbírky potravin. Akce solidarity se koná ten den v celé republice a organizuje ji Česká federace potravinových bank ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Potravinová sbírka v obchodním domě Albert v Nymburce.

Blíží se jarní Sbírka potravin. Zapojit se mohou také lidé na Nymbursku

Také na Nymbursku, konkrétně v Nymburce, Lysé na Labem, Milovicích, Poděbradech nebo Přední Lhotě se v sobotu 13. dubna lidé mohou zapojit do jarního kola sbírky potravin. Akce solidarity se koná ten den v celé republice a organizuje ji Česká federace potravinových bank ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Smažený sýr. Ilustrační foto.

Smažák je fenomén. Na Teplicku ho v restauracích lze jíst v různých verzích

Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá v restauraci snad každý. Smažený sýr proto zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny podniků na Teplicku. Frčí především běžný eidam, restaurace podle naší sondy ale nabízejí ve stejné úpravě třeba také verzi uzenou, goudu nebo hermelín.

Káva Julius Meinl.

Julius Meinl slaví 200 let od narození zakladatele. Příběh začal v Kraslicích

Ve středu 10. dubna 2024 je tomu přesně dvě stě let, co se v rodině pekařského mistra v Kraslicích, v tehdejší rakousko-uherské monarchii, narodil muž, jenž posléze proslul jako inovátor v pražení kávy. Byl to Julius Meinl, toho jména první. Původně obchodník s indigem a komisním zbožím položil základy rodinné ságy obchodníků, podnikatelů a investorů, kteří v Evropě definovali pojem gurmánské potraviny.

Potravinová sbírka v Globusu.

Globus na den Sbírky potravin zlevní řadu zboží

Letošní první Sbírka potravin se bude konat v sobotu 13. dubna a zapojí se do ní všech šestnáct hypermarketů Globus. Jde již o dvanáctý ročník potravinových sbírek, které Globus podpoří. Na tento den přichystal mimo jiné 20procentní slevu na vybrané potravinové, ale i drogistické zboží, které je vhodné darovat. Orientaci při výběru zboží pro potravinové banky usnadní mobilní aplikace Můj Globus.

Z Potravinové sbírky v Kutné Hoře.

Jarní pomoc lidem v nouzi. Žádané jsou základní trvanlivé potraviny a drogerie

/VIDEO, FOTO/ Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 13. dubna. Oblastní charita Kutná Hora se opět zapojí ve spolupráci se supermarketem Billa a čáslavským Kauflandem. Dobrovolníci a pracovníci charity v tradičních zelených zástěrách s logem sbírky budou za pokladnami od 8 do 18 hodin. Poradí zájemcům s výběrem zboží a část svého nákupu jim pak lze darovat pro lidi v nouzi.

Jednoduchý nápoj je složen z potravin, které by měly játrům a střevům prospívat a podpořit i zdraví trávicího traktu.

Jednoduchý nápoj na čištění jater a střev pomáhá tělu. Užívaly ho i naše babičky

Smažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?

Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.

Fanoušků smažáku neubývá, v kempech ho v létě servírují i v housce

Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.

Říká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří smažák stále mezi nejoblíbenější jídla

Klasika českých hospod. Smažák s hranolky a tatarkou je stále jistotou

Říká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří stále mezi nejoblíbenější jídla a ty plzeňské nejsou výjimkou. Smažený sýr s přílohou najdete prakticky v každé z nich. Liší se jen použitým druhem sýru a případně jeho gramáží. Jak to s tímto oblíbeným pokrmem mají v restauracích a jídelnách v Plzni?

Nákup v polském Lidlu, 4. dubna 2024, Těšín, Polsko

Chystáte se na nákup do Polska? Deník zmapoval ceny potravin

Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.

Nákup v polském Lidlu, 4. dubna 2024, Těšín, Polsko.

Chystáte se na nákup do Polska? Deník zmapoval ceny potravin

Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.

Nákup v polském Lidlu, 4. dubna 2024, Těšín, Polsko.

Chystáte se na nákup do Polska? Deník zmapoval ceny potravin

Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.

Smažený sýr. Ilustrační foto.

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.