/PŘEHLED/ Jako tradičně přinášíme tipy na víkendové akce na Havlíčkobrodsku i celé Vysočině. V Havlíkově Brodě má koncert kapela Divokej Bill, Velikonoce ovládnou Pilnův statek. V nabídce toho najdou zájemci ale mnohem víc a nejen z Havlíčkobrodska. Hrad Orlík otevírá brány, do Jihlavy přijede Dan Hůlka.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V jubilejním desátém díle našeho seriálu jsme zamířili na pravý břeh řeky Labe, konkrétně do hospůdky Praha na střekovském nábřeží, do místa, kde vítězí tradiční česká kuchyně.
Zákaz dovozu ze Slovenska, Maďarska a části Rakouska se bude nově týkat i potravin rostlinného původu. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministerstvo zemědělství a dopravy zároveň řeší, jak rozšířit počty dezinfikovaných nákladních automobilů na vybraných hraničních přechodech, ideálně by se podle Výborného měla dekontaminovat všechna vozidla nad 3,5 tuny.
Kroměřížská restaurace Avion expanduje do Holešova, v budově obchodního centra Tesco otevřela prodejnu chlazených jídel. Cena jedné porce vyjde na šedesát korun a provozní doba vychází vstříc zaměstnaným lidem. Otevřeno je od pondělí do neděle v čase od 7:30 do 19:30.
Před týdnem oslavil sedmadvacáté narozeniny a v posledním utkání krajské I.B třídy si dal dodatečný dárek. V souboji jeho velimské rezervy přispěl dvěma góly k jasnému vítězství nad posledním Křincem. Velim vyhrála jasně 6:0 a sedmadvacetiletý Kasal se stal Osobností Deníku. Ten už pomalu vyhlíží svoji svatbu, vypráví o tom, že kromě fotbalu je u Kasalů téma alkohol a jídlo a také jak se mu zhoršila kocovina.
Hořčík je po vápníku, draslíku a sodíku čtvrtým nejrozšířenějším minerálem v lidském těle. Pro správné fungování organismu je životně důležitý. Mimo jiné se podílí na procesu dělení buněk a udržení normálního stavu zubů a kostí. Je důležitý při syntéze bílkovin, přispívá k normální činnosti nervové soustavy i svalů a podporuje psychiku. Tento minerál můžeme získat prostřednictvím mnoha potravin. Přesto podle průzkumů trpí v České republice nedostatkem hořčíku každý třetí člověk.
/FOTO, VIDEO/ Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, či špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží, či holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun jako nejdražší položka. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo před dvěma týdny v Poděbradech.
Více mladších ročníků si dopřálo první dubnový den ve Studénce nejlevnější oběd v životě a ti dříve narození si je objednávali jako za „starých časů“ v dobách totalitního režimu. Dělnický dům měl v úterý 1. dubna akci nazvanou Retro den bez Apríla.
V českobudějovickém dresu odehrál osmnáct sezon, posbíral v nich 817 zápasů a v tomto směru je v Motoru rekordmanem, kterého bude jen těžko někdo překonávat. Jiří Šimánek (46 let) na jihu Čech zažil dvakrát postup do extraligy, šestnáctkrát oblékl dres národního týmu a na jeho bekhendový blafák se vzpomíná dodnes. Po skončení aktivní dráhy v klubu zůstal. Naskočil do nově vzniklé pozice manažera prvního týmu a pečuje o blaho členů extraligového týmu.
Rozhodnutí Evropské komise, která před dvěma lety schválila pro seznam povolených potravin nové druhy hmyzu, vyvolalo v České republice velké pobouření. Stalo se dokonce žhavým tématem pro některé politiky. Ve skutečnosti však některé druhy hmyzu konzumujeme už desítky let a nikoho to nijak zvlášť nepobuřuje.
V přírodě jsou mravenci velmi užitečný a pracovitý hmyz. Jakmile se ale začnou stěhovat do našich bytů a domů, což na jaře dělají rádi, jdou všechny ohledy stranou. Jak se zbavit mravenců efektivně a bez chemických přípravků a jedových pastí? Zasáhněte přírodními prostředky, které jim vadí, odpuzují je a navíc krásně provoní váš domov.
Nevyužité porce jídla z kuchyně mladoboleslavské automobilky Škoda Auto zamíří od konce dubna do střediska Naděje v Mladé Boleslavi, které se stará o lidi bez domova. V první fázi půjde o 400 porcí měsíčně, později by mohly začít jídlo přebírat i další pomáhající organizace. ČTK to řekl předseda Výboru pro spolupráci se Škoda Auto a radní města Robin Povšík (Hlas pro Boleslav).
/VIDEO, FOTO/ Polévka za osm, hlavní jídlo za pětačtyřicet korun. I za takové ceny nabízí obědy Výprodej hotových jídel Mělník. Strávníci berou stánek v Kokořínské ulici už od desáté hodiny, kdy otevírá, útokem. Většinou je během dvou hodin vyprodáno. Jaké menu se chystá na poslední březnový pátek? Třeba bramboráčky, kotleta na smetaně nebo kuře à la kachna.
Desetina testovaných fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních loni neprošlo kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle inspektorů je to méně než v předchozích letech. Situace podle nich ale není zdaleka uspokojivá. Přepálené oleje jsou škodlivé pro lidské zdraví. Deník se zeptal na dodržování zásad při přípravě smažených pokrmů také kuchařů nebo českého zastoupení sítě McDonald’s.
Ač bylo jejím dětem jen tři a pět let, nechávala je Ukrajinka Yuliia S. (31) na ubytovně v Plzni zcela bez dozoru, někdy je dokonce na dlouhé hodiny zamkla v pokoji, přičemž chlapeček s holčičkou neměli dostatek jídla a ani přístup na toaletu. Plzeňský soud cizince za to ve čtvrtek prodloužil podmínku, kterou dostala už vloni za jinou trestnou činnost, a vyhostil ji na tři roky. Svým dětem musí také zaplatit odškodné.
Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, srovnávaný často s Michelinským průvodcem, letos poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tento prestižní francouzský průvodce, známý svou kvalitou a náročností, udělil svá hodnocení stovkám restaurací po celé zemi. Ocenění putovalo i do Tábora, jednu čepičku, což je obdoba Michelinských hvězd, získala Mace restaurant v přízemí Hotelu Palcát v Táboře.
Klášterce v dubnu zahájí rozsáhlou deratizaci městské kanalizační sítě. Akce proběhne v termínu od 7. dubna do 7. května a jejím cílem je snížit populaci hlodavců v městských částech.
Segedín, křenová omáčka nebo tvarůžková pizza. A k tomu pivo Radegast či točená kofola. To jsou pochoutky, na která láká nová chebská restaurace v Jateční ulici, pár kroků od náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Otevřená je pár dnů, tvarůžková pizza ale vzbudila ohlas na sociálních sítích.
Máslo, které označila za nebezpečnou potravinu, objevila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Albertu v Písecké ulici v Plzni.
Další prodejna potravin v Pardubicích neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Mezi potravinami se vyskytoval trus hlodavců, úklid v obchodě byl značně zanedbaný.
/FOTOGALERIE/ Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) po nedávné kontrole v Kladně se nyní zaměřila na maloobchodní prodejnu potravin MANH HAI DUONG ve Zbečně. Výsledek? Provozovna byla okamžitě uzavřena kvůli závažným hygienickým nedostatkům, které byly při kontrole odhaleny.
Štěpán Kovář (22) studuje tělesnou výchovu se zaměřením na ochranu obyvatelstva na Fakultě tělesné kultury v Olomouci. V rámci svého studia se věnuje nejen sportovním aktivitám, ale i náročným kurzům, které mu pomáhají rozvíjet praktické dovednosti pro krizové situace.
Život v dodávce přináší romantiku i každodenní boj. Zvlášť s přírodou, a také o každý centimetr prostoru. Podle Vladimíra Zapadla z Liberce lze v létě i v zimě přežít i na několika metrech čtverečních, vystačit si se dvěma vidličkami a zahřát se i v třeskutých mrazech. Ve svém Transportéru bydlí již nějaký ten měsíc. Jak si poradil s hygienou, přípravou stravy nebo vytápěním či praním?
Štěpán Kovář (22) studuje tělesnou výchovu se zaměřením na ochranu obyvatelstva na Fakultě tělesné kultury v Olomouci. V rámci svého studia se věnuje nejen sportovním aktivitám, ale i náročným kurzům, které mu pomáhají rozvíjet praktické dovednosti pro krizové situace.
Soutěž Výrobek roku Libereckého kraje opět otevírá své brány pro místní producenty, kteří chtějí zviditelnit své regionální potraviny. Přihlášky lze podávat do 1. dubna, přičemž vítězové získají nejen prestižní ocenění, ale i příležitost k propagaci svých výrobků.
/FOTOGALERIE a VIDEO/ Ukrajinská specialita čeburek se chce zařadit ke stálicím nabídky občerstvení na trhu ve Zlíně. Horký, křupavý, zlatavý půlměsíc z těsta plněný šťavnatou náplní připravují manželé Shepel.
Možná za to mohou vysoké ceny potravin nebo vytříbené chutě zlodějů - do kapes si v poslední době strkají hlavě jídlo jako je čokoláda, sýr, ale i ovoce a zelenina. Při činu je přistihli ve strakonických marketech, domlouvat jim jeli strážníci městské policie.
Na tržnici v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój začíná denně kromě neděle už v sedm hodin ráno šrumec. Ve zhruba čtyři sta prodejních stáncích se připravuje zboží pro zákazníky. A výběr je pestrý. Od oblečení, drogistického zboží, potravin, cigaret, rybářských a chovatelských potřeb až po květiny, sadbu či jarní dekorace. Na jednom místě koupíte vše, co vás jen napadne.
/FOTO/ Krysí mrtvola mezi slupkami cibule nebo mouka a další potraviny nakousané škůdci. A kromě toho spousta trusu všude okolo. Hlavní prohřešky, kvůli kterým musela brněnská restaurace Ki-Ki v Kohoutovicích zavřít. Informoval o tom web zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v devátém díle našeho seriálu jsme tentokrát okusili letitou ústeckou exotiku – navštívili jsme restauraci La Puerta del Mexico.
Ceny v restauracích v posledních letech raketově vzrostly. Přesto se na Tachovsku stále najdou podniky, které nabízejí obědová menu za příznivou cenu. Patří k nim Hospůdka pod Hradem v Kokašicích. Za hlavní jídlo a polévku tam hosté zaplatí 130 korun.
Jízda po dálnici D10 z Prahy do Mladé Boleslavi může být pro řidiče i gastronomickým dobrodružstvím. Během naší inspekční cesty jsme zjistili, že nabídka teplých jídel na čerpacích stanicích je poměrně omezená, a proto se vyplatí malá odbočka k restauraci v letounu Iljušin Il-18D. Tento nevšední zážitek nejen zpestří jídelníček, ale zároveň poskytne jedinečné místo k odpočinku. Jaká je kvalita jídel, ceny a čistota toalet u dálnice D10? To odhalíme v dalším díle našeho redakčního seriálu, kde hodnotíme služby pro řidiče po celém Česku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela v úterý 18. března část Restaurace U Štiky v Berouně. Inspektoři tam našli trus hlodavců, kontaminované potraviny škůdci, nečistoty a zanedbaný úklid.
/FOTO, VIDEO/ Bezobalové obchody se v posledních letech stávají stále populárnějšími. Jedním z takových je i obchůdek Zrnka, který se nachází nedaleko nádraží v Lysé nad Labem. Jeho majitelka Jana Kautcká se snaží nabízet kvalitní potraviny, často v bio kvalitě, a zároveň podporovat ekologičtější přístup k nakupování.
Před blížícími se Velikonocemi je zatím cena vajec pro chovatele slepic podle jejich slov rozumná. Nejsou to vejce klecová a jejich cena se točí okolo pěti korun, pěti pětapadesát včetně DPH za jedno vejce. Ale pozor. Do Velikonoc chybí ještě měsíc a supermarkety mohou podle místních farmářů vyvolat hysterii, která požene cenu vajec nahoru. Pak budou zdražovat i oni. Prozatím je klid a cenami nehýbe ptačí chřipka ani v USA ani v Polsku, ani na Ukrajině. O cenové politice i kvalitě a nárocích či spíše nenárocích Čechů na kvalitní potraviny se s Deníkem podělil majitel rodinné farmy Poustka Jiří Vacek.
Fajne školní bistro je název projektu, který již šest let realizuje město Ostrava. Cílem je modernizace školního stravování, které aktuálně vychází z 30 let starých pravidel.
/FOTO/ Výskyt trusu po hlodavcích, nečistoty i nevhodné skladování. Takové nedostatky měli v uplynulých dnech objevit inspektoři v cukrárně Caffe Casa mia na Masarykově náměstí ve Vyškově. Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o tom informovali na svém webu Potraviny na pranýři. Podle něj došlo sedmnáctého března k dočasnému uzavření, které inspektoři po nápravě nedostatků uvolnili už ve středu devatenáctého. Podnik je tedy již znovu otevřený.
Finanční podporu organizacím, které poskytují nezbytné sociální služby v regionu, schválil Rada města Otrokovice, která tak naplňuje závazek města pomáhat lidem v nouzi a předcházet sociálnímu vyloučení.
/PŘEHLED CEN/ Už několik let v rámci cyklu Pivní index sledujeme cenu plzeňského piva ve třech nymburských restauracích. Po více než roce jsme se opět podívali, jak jsou na tom zmíněné restaurace nyní. Zjistili jsme, že po letech poměrně rychlého a pravidelného zdražování se situace ustálila. Cena půllitru plzeňského moku se zvedla pouze o korunu v té suverénně nejlevnější. V dalším podniku však upozorňují, že letošní zdražení brzy dorazí i do našeho města.
Krize, nekrize, Češi jsou národem pivařů a na plzeňskou klasiku nedají zkrátka ani v hospodách v Karlovarském kraji i v těžkých dobách dopustit. Pivovar letos ještě nezdražoval, a tak se půllitr Plzeňského Prazdroje prodává vesměs za stejné ceny co před rokem. Redakce Deníku sondovala, kolik stojí velká plzeň napříč regionem.
Kompletní rekonstrukce se dočká stavba v Kotlanově ulici v brněnské Líšni známá mezi místními jako Kotlanka. V přízemí budou po víc než roční přestávce potraviny. Novým nájemcem se stane řetězec Billa. Otevření se ale oproti původnímu plánu mírně zpozdí. „Posouvá se z dubna na květen," řekl Brněnskému deníku Rovnost líšeňský starosta Břetislav Štefan.
Milovníci dobrého jídla vzali v sobotu 15. března útokem festival pouličního jídla v DEPO2015 v Plzni. Areál obsadily tři desítky stánků s nabídkou nejrůznějších pokrmů a nápojů z celého světa.
Dálnice obvykle nejsou považovány za destinaci pro gurmány, přesto i na nich lze najít solidní jídlo. Na trase D11 mezi Hradcem Králové a Prahou mají řidiči možnost vychutnat si širokou nabídku jídel, od snídaní až po večeře, včetně tradiční české kuchyně. Kromě jídla čerpací stanice nabízejí i moderní služby, jako je nabíjení elektromobilů a čisté toalety, většinou zdarma. V tomto novém seriálu našich redakčních testů se zaměříme na hodnocení jídel, cen i úroveň čistoty WC na benzínkách podél dálnice D11, a přineseme vám přehled o službách pro řidiče po celé České republice.
Lucie slaví 40. výročí, Radek Bakalář připravil neopakovatelnou strhující show, chuťové pohárky vám rozjitří festival delikátních chutí. Ať už jste fanoušky hudby, kouzel nebo dobrého jídla, ze široké nabídky akcí v březnu 2025 si určitě vyberete.
Nebývalému náporu čelila prodejna potravin JIP v karlovarské ulici Na Vyhlídce ve středu 12. března. U pokladen se tvořily fronty a před prodejnou se točila auta, která měla problém zaparkovat. Prodejna JIP totiž otevřela v novém – po zásadní a velké rekonstrukci. Nyní působí obchod velmi moderně, nablýskaně a elegantně, za což může i důraz na oddělené skladování ovoce a zeleniny ve speciální vychlazené místnosti tak, jako tomu bývá v prodejnách cash and carry. Právě takovou JIP provozuje už delší dobu ve Sportovní ulici (dolní Drahovice).
Největší modernizace od otevření unikátního obchodního domu před více než 30 lety probíhá v olomouckém Senimu. Pro zákazníky se chystá celá řada novinek.
Bývalá vychovatelka Domova mládeže v Turnově odhaluje příběhy dětí, které čelí traumatům a zanedbávání v rodinách. Romana Kubecová vypráví o dívce, která žila s otcem tyranem. Byla hladová, a tak jídlo kradla. Další dívka si na holčičích záchodcích podřezala žíly. Časté bitky, stranění se kolektivu, nenošení svačin nebo uzavřenost mohou být jasnými signály, které by pedagog neměl ignorovat. V rozhovoru se také dozvíte, jaká další varování mohou být pro pomoc dětí klíčová, proč Romana dostala vytýkací dopis a který příběh byl pro ni nejvíce traumatizující.