Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Zuzana Horníková zveřejnila nejen svůj příběh a vizi Herbal House, ale také fotky lyžařské rodiny, která jí  umožnila realizovat svůj sen.

Žádné vepřo a knedlo! Po nemoci chce lidem v Jeseníkách nabízet speciální stravu

Jeseníky jsou plné restaurací. Při tak pestré nabídce si každý turista na horách dobře pochutná v zimě i v létě. A nebo ne? Jsou Jeseníky vstřícné také k návštěvníkům, kteří nemůžou jíst totéž co ostatní? Seženete zde jídlo bez lepku, bez laktózy nebo bez alergenů? Dnes ještě ne, ale už se na tom pracuje. Za tímto cílem jde instruktorka lyžování Zuzana Horníková, která onemocnění trávícího traktu léčí speciální stravou. Ta je vděčná všem svým podporovatelům v cestě za svým snem. A až se jí podaří, jistě budou jí vděční návštěvníci Jeseníků.

Ilustrační foto.

Přátelská atmosféra, dobré jídlo, zábavný program. ADRA zve na vánoční besídku

Přátelská atmosféra, dobré jídlo, zábavný program. To vše v jeden čas na jednom místě, a navíc pro dobrou věc. Tak to vypadá každý rok na Vánoční besídce ADRA. Návštěvníci si mohou užít poslech notoricky známých i méně obvyklých vánočních písní, zazpívat si, pobavit se pohledem na divadlo, pochutnat si na vánočním občerstvení, ale hlavně setkat se s lidmi, na což nebývá přes rok většinou dost času.

Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.

Cítíte, jak se vás zmocňuje stres? Existují způsoby, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat

Jak se zbavit stresu? Šesti jednoduchými způsoby jej odbouráte do pěti minut

Hlavně žádný stres! Snadno se to říká, ale i když se snažíte řešit věci s klidem, občas se pár nezdarů sejde: nepříjemnost v zaměstnání, rozbitá pračka, pocit, že nic nestíháte… A tlak předvánočního období situaci rozhodně nezlepšuje. Snadno se tedy může stát, že najednou ucítíte, jak vám buší srdce, potí se vám dlaně a nevíte, jak dál. Existují však aktivity, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat. Možná některá z nich pomůže i vám. Proč je stres škodlivý? Jak mu předcházet? A jak se ho zbavit?

Socioložka Lucie Vidovićová

Socioložka: Seniorům chráníme zdraví, zapomínáme ale na jejich spokojenost

Domovy pro seniory jsou svázané mnohými nařízeními a zákazy. Pro spokojenost klientů by ale bylo lepší, kdyby fungovaly volněji. „Vadilo by, kdyby z toho byl holubník?“ říká v rozhovoru pro Deník socioložka specializující se na seniory, věk a gerontologii Lucie Vidovićová z Centra pro výzkum stárnutí na Masarykově univerzitě v Brně.

Nedostatečným příjmem potravy trpí starší lidé v domovech pro seniory i v domácím prostředí

Někteří důchodci v domovech jsou podvyživení. Důvodů je hned několik

Když staří lidé přicházejí do domovů pro seniory, je o ně postaráno a odpadají jim starosti o chod domácnosti, úklid, nákupy či vaření. Zároveň to ale přináší i zcela zásadní změny v režimu dne a veškerých činnostech včetně příjmu potravy. Právě jemu se věnuje nová studie Stravování seniorů v institucionální péči, jež vyšla v časopise Fórum sociální politiky.

Letošní vánoční trhy v Karlových Varech.

Vánoční trhy ve Varech pod palbou kritiky. Organizátor uvažuje o změnách

Karlovaráci si už navykli na vánoční trhy, které se už popáté konají na Mlýnské kolonádě. Atmosféra je tam přece jen jiná než na třídě T. G. Masaryka nebo ve Smetanových sadech, kde v minulosti stávaly stánky s adventním sortimentem. Obyvatelé Karlových Varů, kteří sem zamíří, tak mohou načerpat adventní atmosféru promenádou od Dvořákových sadů.

Gastroprovoz v Oblastní nemocnici Trutnov prošel významnou modernizací.

FOTO: Nemocnice Trutnov otvírá novou kuchyni a jídelnu za 36 milionů korun

Za 36 milionů korun bez DPH opravil Královéhradecký kraj kuchyni a jídelnu v trutnovské nemocnici. Stravovací zařízení s kapacitou 700 jídel na směnu zahájí plný provoz 16. prosince a zajistí stravu pro 350 zaměstnanců, 300 pacientů a 50 jídel pro gastro rozvoz. V příštím roce chce kraj zahájit stavbu parkovacího domu.

Češi mohou v Polsku nakoupit výjimečně i v neděli 17. prosince. Ilustrační foto.

Do Polska na nákup i v neděli? Teď o víkendu bude poslední možnost v tomto roce

/VIDEO/ Na levnější nákupy jezdí do Polska stále více Čechů. Jiné ceny a jiný sortiment využívají zákazníci především i před Vánocemi, kdy nakupují dárky a zásoby potravin na celé svátky. O nedělích je v Polsku ale běžně zavřeno. To se netýká výjimek, kterých bylo v letošním roce zatím jen šest. V neděli 17. prosince tak bude poslední možnost, kdy lze „prodejní neděli“ v Polsku využít.

Češi mohou v Polsku nakoupit výjimečně i v neděli 17. prosince. Ilustrační foto.

Do Polska na nákup i v neděli? Teď o víkendu bude poslední možnost v tomto roce

/VIDEO/ Na levnější nákupy jezdí do Polska stále více Čechů. Jiné ceny a jiný sortiment využívají zákazníci především i před Vánocemi, kdy nakupují dárky a zásoby potravin na celé svátky. O nedělích je v Polsku ale běžně zavřeno. To se netýká výjimek, kterých bylo v letošním roce zatím jen šest. V neděli 17. prosince tak bude poslední možnost, kdy lze „prodejní neděli“ v Polsku využít.

Do Děčína přijela mobilní potravinová banka.

Bez potravinové pomoci se v Děčíně neobejdou stovky lidí, raketově jich přibývá

/FOTO, VIDEO/ Mouka, instantní nudle nebo těstoviny. Potravinovou pomoc potřebuje stále více lidí. Potravinová banka pomáhá lidem v nouzi také v předvánočním čase. Příliš vánočních potravin ale v balíčcích není, banka je totiž závislá na tom, co jí věnují dárci, typicky supermarketové a hypermarketové řetězce. Lidí, kteří se bez této pomoci neobejdou, je přitom stále více.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Elektřinu by měli prodávat výrobci napřímo, míní Andrej Babiš

V poslední letošní debatě Deníku se lídr opozice vyjádřil k cenám potravin a energií. Tvrdí, že vláda by měla příští rok zastropovat ceny elektřiny u výrobců. Ti by ji také měli prodávat napřímo, bez prodejců. Podle České národní banky ovšem už v prvním čtvrtletí klesne inflace na 2,4 procenta čili podobné kroky by nemusely být nezbytné. 

Sypká sůl je dnes běžná v každé kuchyni, což ale nebyla ještě na konci 19. století

Nejlepší lék na nemoci z nedostatku jódu? Na 100 % ho máte ve své kuchyni

Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl. 

Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?

VIDEO: Andrej Babiš rozebral situaci ve zdravotnictví, okomentoval ceny potravin

Hnutí ANO Andreje Babiše nabírá další body. Poslední průzkum volebních preferencí z agentury Kantar CZ mu přisoudil 34,5 procenta, což znamená 91 mandátů. Pokud by tento vzestupný trend pokračoval, mohlo by dosáhnout i na sněmovní většinu. Co na to Babiš? Jak to vidí s cenami potravin a elektřiny v roce 2024? Jak by řešil situaci v českém zdravotnictví? Nestihli jste přímý přenos, podívejte se na záznam.

Házenkářky Kynžvartu se těší na Vánoce.

ANKETA: Zvolte hráčku Kynžvartu, která se bude pyšnit titulem Vánoční hvězda

Chebský deník si společně s klubem Házená Kynžvart připravil pro své čtenáře a fanoušky házené unikátní anketu. Ta se nese v oddychovém, vánočním duchu, ve které hráčky kynžvartského výběru odpověděly na šest otázek. Kynžvartské házenkářky například prozradily ve vtipných odpovědích, jak to mají s balením dárků, jestli se zapojují do vánočních příprav či jaký nejoriginálnější dárek našly pod vánočním stromečkem. Vy tak můžete zvolit hráčku, jejíž odpovědi vás nejvíce pobavili či zaujali. 

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Školáci si pochutnali. Vařil jim Lubina, finalista loňské řady MasterChefa

/VIDEO, FOTO/ Nadmíru spokojeně se v pátek tvářili strávníci v jídelně Základní školy Marjánka v Praze 6. Chutnalo jim – a moc. „Báječné,“ zhodnotila pro Deník jedna ze školaček, která si vybrala jako hlavní jídlo roládu s opečeným bramborem. Samotnou ji překvapilo, co vlastně řekla: než začala chválit, vlastně si prý ani neuvědomovala, že takové slovo vůbec zná…

Levnější vepřové maso zatím nečekejte. Ilustrační snímek

Ceny potravin? Rostou už nyní. Zdražilo třeba vepřové maso nebo vajíčka

Jak se mění před Vánocemi ceny potravin? Lidé víc pečou, po vajíčkách je proto větší poptávka, což zvyšuje tlak na jejich cenu. Naopak brambory mírně zlevnily, podle znalců jde ale jen o dočasný výkyv. Za pár měsíců zřejmě opět podraží. Lidé zatím mohou na jídle výrazně ušetřit díky slevovým letákům, jejich budoucnost ale ohrožuje chystaný zákon.

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich: Brouky bych do pusy nevzal. Tyhle úchylárny nejsou pro mě

Vyrůstal na sladkém a nikdy nemiloval omáčky. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro časopis Story přiznal, že extrémy v jídle nejsou jeho parketou a brouka by do pusy nevzal. Ač ve svých restauracích už nevaří, nadšení pro kulinářské umění neztratil. Nová kniha receptů a také čerstvě otevřená cukrárna jsou toho jasným důkazem.

Asijská tržnice v Olomoucké ulici v Brně.

VIDEO: Měli tu neznámé vařené ptáky i s hlavou, podívejte se na tržnici v Brně

/FOTOGALERIE/ Oblečení, potraviny a další asijské výrobky najdou návštěvníci v tržnici Vinamo v Brně. Areál v Olomoucké ulici láká především na vietnamskou kuchyni, za jídlem tam denně vyráží desítky Brňanů. Nepříjemný zážitek však zákazníkům v těchto dnech připravili veterináři, kteří v místě objevili neznámé vařené ptáky i s hlavou nebo mražené larvy.

Krmivo by se ptáčkům nemělo sypat jen tak na podložku, ale vždy do krmítka

Milujete zimní krmítka? Dejte pozor na tři chyby, které mohou ptáky zahubit

Také rádi pozorujete ptáčky, kteří dosedli na vaše krmítko a radostně do sebe hází jedno semínko slunečnice za druhým? Přikrmování může ptákům pomoci přežít dlouhou zimu a ulehčit jim každodenní shánění potravy. Mnozí lidé však stále nevědí, čím ptáky v zimě krmit a kdy s dokrmováním začít. Není jedno, co do krmítka dáváte. Některé pochutiny totiž mohou ptáky i zabít. Čím v zimě krmit ptáky? Co do krmítka pro ptáky rozhodně nedávat? A jaké krmítko je pro ptáky vhodné?

Eva Kuncová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení rakovnické porodnice.

V porodnici jako v hotelu. Rodičky si změnu stravování i nové pokoje chválí

/FOTOGALERIE/ Čerstvé pečivo, žervé, šunka, sýry, jogurty, pomazánky, míchaná vejce, čerstvou zelenina, ovoce, cereálie další potraviny podle vlastního výběru si mohou nyní dopřávat rodičky i jejích partneři v rakovnické porodnici na šestinedělí po celý den. Stravovací systém formou rautů zde byl zaveden v září a rodičky si jej stejně jako nově opravené prostory pokojů na šestinedělí nemohou vynachválit.

Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.

Nafouklé bolavé břicho je problém, který trápí asi dvacet procent populace.

Jako těhotenské? Nafouklé břicho umí potrápit, najít příčinu je klíčem k léčbě

„Ve kterém jsi měsíci?“, „Tak kdy to čekáte?“…  Ať muž nebo žena, člověk s nafouklým břichem, se občas stává terčem vtípků, protože jeho bříško připomíná to těhotenské. Ve skutečnosti je však nafouklé břicho velmi nepříjemný problém, který trápí asi dvacet procent populace. Lidé, které postihl, se necítí dobře a někdy mohou mít i velké bolesti. Příčinou může být dietní chyba nebo nesprávné stravování, ale pokud problém přetrvává, může signalizovat také vážné zdravotní potíže. Proč máme nafouklé břicho? Které potraviny způsobují nafouklé břicho? A jak nafouklému břichu předejít?