Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Moderní restaurace Avenue otevřela podle plánu 1. listopadu, láká na jedinečný gastronomický zážitek. Ceny jsou přitom podobné jako jinde v Jihlavě.

Hvězdná restaurace v Jihlavě otevírá. Podívejte se, jak to tam vypadá

Ještě před pár dny to vypadalo za velkými skly polyfunkční budovy v Rantířovské ulici v Jihlavě jako na staveništi. Prvního listopadu tam ale přeci jenom v sedm hodin ráno přesně podle plánu otevřela nová designová restaurace Avenue. Za ní stojí bývalý hokejista Oldřich Bakus a zkušený hoteliér Jan Caha. 

Dech jako kotva, střeva jako mozek

Střeva jsou náš druhý mozek, vysvětluje jógová terapeutka Klingrová

Jóga pomáhá lidem najít kýženou rovnováhu. Ukazuje, jak se zbavit strachů z dětství. Pomáhá nám dosáhnout harmonie těla i mysli a zvládat emoční výzvy. Tato starodávná disciplína není jen o pružnosti a síle, ale i o životní filozofii, která nás učí žít přítomným okamžikem. Co všechno lze léčit jógovou terapií? Jak najít cestu sám k sobě? Jak jógou ulevit od bolestivé menstruace nebo se připravit na menopauzu? Na tyto a další otázky odpoví přední česká instruktorka jógy, jógová terapeutka a autorka řady publikací Zuzana Klingrová.

Ametystový korálovec není k jídlu...

Od sousedů: Předávali dárky v Rumunsku

Houba roku 2025 není k jídlu. Ametystově zbarvený korálovec luční (Clavaria Zollingeri ) byl v Německu vyhlášen Houbou roku 2025. Životní prostor tohoto druhu je silně ohrožen, sdělila německá mykologická společnost. V SRN je známo jen necelých 40 jeho stanovišť ve středohoří Bavorském a Durynském lese, v Krušných horách, ve Šlesvicku a Meklenbursku.

Marek Haltuf při nedělním výdeji jídla u hradeckého nádraží.

Polévka jako pomoc. Food not Bombs vaří lidem bez přístřeší v Hradci už 15 let

S tím, jak se zkracují dny a klesají teploty, nastává pro lidi bez domova nejtěžší období. A Marek Haltuf a další dobré duše z hradecké pobočky Food not Bombs dobře ví, jakou pomoc může znamenat i obyčejná horká polévka. Podle Marka lidí bez přístřeší a potřebných rapidně přibývá: „K našim strávníkům též přibyly rodiny s malými dětmi, to je opravdu tristní,“ říká.

Brambory jsou jednou z nejpoužívanějších surovin. Přesto kolem nich stále koluje mnoho mýtů.

Brambory jsou nezdravé a vadí diabetikům. Lékaři řeší, komu a jak mohou škodit

Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus. 

I když slanina, klobásy a vajíčka mohou vypadat jako skvělá snídaně, není to tak. Smažená jídla tělu neprospívají a uzeniny už vůbec ne.

Čtyři nejhorší snídaně. Škodí zdraví, připraví vás o energii a přiberete po nich

Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.

Vnitřek prodejny v brněnské Mošnově ulici včetně prodávaných potravin pod nánosy prachu.

Pečivo, papriky i pivo pod nánosy prachu. Podívejte, proč zavřeli obchod v Brně

Vrstva prachu na paprice, pečivu, plechovkách nebo třeba pivních lahvích. Zákazníci obchodu s potravinami v Mošnově ulici v brněnských Židenicích si po nákupu odnášeli domů  i něco navíc. Než si mohli vychutnat zakoupené potraviny, museli z nich nejdříve setřít špínu. Prodejnu proto Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý uzavřela. O den později obchod znovu otevřel. 

Plýtvání jídlem - Ilustrační foto

Třetina jídla končí v koši, lidé vyhazují i nezávadné potraviny. Řešení existují

Lidé mnohdy nerozumí termínům na etiketách potravin, což podle odborníků vede k vyhazování dobrého jídla. V popelnicích ho končí asi třetina. V americké Kalifornii se rozhodli s tím vypořádat. Od července 2026 tam bude muset být na etiketách srozumitelně uvedeno, které potraviny je možné konzumovat, i když nejsou nejčerstvější, a které už nikoli. Čeští ministerští úředníci reagují, že zdejší značení potravin je dostačující.

Čápi bílí tradičně migrují do Afriky, kde nacházejí teplejší klima a dostatek potravy.

Čapí vzdor v Klabavě. Pár ignoruje volání Afriky a zůstává doma na komíně

Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře. Svátek Řehoře se slaví 12. března a to začíná období, kdy se do Česka obvykle vrací čápi z teplých krajin. Tam odlétají obvykle koncem srpna a během teplého září. V Klabavě na Rokycansku však na svém komíně zůstává jeden pár čápů i nyní, kdy se kalendář přehoupl do druhé půlky října. Své letošní tři potomky už přitom čapí partneři z hnízda pryč vyslali.

Čas od času se stane, že se nějaký nešťastník pokusí celé syrové vejce uvařit pomocí mikrovln. A pak se nestačí divit.

Potraviny, které nepatří do mikrovlnky. Způsobí explozi, nebo poškodí zdraví

Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.

U dospělých bylo prokázáno, že příjem mléčných výrobků zlepšuje složení těla a usnadňuje hubnutí během redukční diety.

Věčný spor: Je mléko zdravé, nebo ne? Odbornice na výživu vše vysvětluje

Asi málokterá součást jídelníčku je tak kontroverzní jako mléko. Lidé neustále řeší, jestli je mléko zdravé i zda se vlastně jedná o jídlo, nebo o pití. Často kladenou otázkou je i ta, kdy mléko nepít. Na bílou, na vápník bohatou tekutinu jsme se proto zeptali nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.

Václav Češka v dobách, kdy se věnoval silovému trojboji a vážil až 170 kilogramů.

Z trojbojáře kulturistou. Základ je jídlo, má jasno mistr světa Václav Češka

Dříve jeho tělesná hmotnost atakovala hranici 170 kilogramů. Po rapidní změně jídelníčku a přeorientování se na jiný druh sportu ale několikanásobný mistr ČR, Evropy i světa v powerliftingu zhubl více jak 60(!) kilogramů. Deníku exluzivně prozradil, co je potřeba udělat pro takovou proměnu a proč už dnes nesní tři kuřata na posezení.

Klíčem k udržení vybojované váhy je pravidelné a vyvážené stravování.

Bojíte se večer jíst? Odborníci vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy

Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.

Burza škol v Kloboukách. Rodiče zajímalo uplatnění, děti mimoškolní aktivity

Burza škol v Kloboukách. Rodiče zajímalo uplatnění, děti mimoškolní aktivity

/VIDEO/Především pro osmáky a deváťáky a jejich rodiče byl připraven úterní Technický veletrh zaměstnanosti ve Valašských Kloboukách. Na akci se představili zástupci středních škol a odborných učilišť a také spolupracujících firem z celého regionu. Jejich cílem bylo seznámit návštěvníky s možnostmi studia na středních školách a odborných učilištích technického zaměření ve Zlínském kraji.

O nebezpečí hepatitidy pravidelně informuje akce Žluté týdny. Ilustrační foto.

Nemoc špinavých rukou na Jablonecku. Ohniska jsou v Desné či Tanvaldu

Přezdívá se jí nemoc špinavých rukou či infekční žloutenka. Krajská hygienická stanice v Libereckém kraji bije na poplach kvůli nepříznivé situaci výskytu virové hepatitidy A na Jablonecku. Jedná se zejména o ohniska ve městech Desná, Tanvald a samotný Jablonec nad Nisou. Hygienici od 2. května do 17. října evidují čtyřiačtyřicet potvrzených případů v jabloneckém okrese. V sousedním Liberci odhalili hygienici třiatřicet případů, a to zejména u dospělých.

Chodíte v noci na malou? Kolikrát už je to moc a jaké nápoje i jídla vynechat

Obtěžuje vás noční močení? A kolikrát za noc je vlastně normální močit? Pokud je u vás návštěva toalety v nočních hodinách na denním pořádku, na vině mohou být více či méně závažná onemocnění. V některých případech se však může jednat pouze o špatnou volbu potravin či nápojů zkonzumovaných před spaním. Je tak dobré vědět, jaké jídlo a pití působí močopudně i na která onemocnění může případně noční močení poukazovat.

Foto archiv Vila na Landeku

Svatební menu: Co nahradilo svíčkovou a nesmrtelný vývar

Jaká jídla se v posledních letech nejčastěji objevují na svatební tabuli? A proč už tradiční svíčková není v Moravskoslezském kraji první volbou svatebčanů? Přečtěte si druhý díl svatebního speciálu Deníku, ve kterém se dozvíte třeba i to, že ovoce nemusí sloužit jen k jídlu.

Z akce Street food festival Sázava.

Lidé obědvali na náměstí. Gastro akce slavila v Sázavě velký úspěch

/VIDEO, FOTO/ Sázava zažila v sobotu 19. října gurmánskou událost, na kterou místní obyvatelé netrpělivě čekali. Původně plánovaný Street food festival, který se měl konat už v polovině září, musel být kvůli nepříznivému počasí odložen. Vytrvalý déšť zhatil plány organizátorů, ale nadšení z akce nezmizelo. A když se v sobotu nad Náměstím Voskovce a Wericha konečně rozjasnilo, festival mohl začít.

Koláž.

Kam o třetím říjnovém víkendu: máme pro vás bezva tipy z Rychnovska

Nemáte ještě plány na třetí říjnový víkend? Máme pro vás plnou náruč tipů na prima akce z Rychnovska. Nabídka je vskutku pestrá, přijdou si na své milovníci hub, památek, dobrého jídla, hudby, módy, ale nebude chybět ani lidová zábava. Seznámit se můžete třeba také s tradicí tlučení kohouta.

Takhle připravují tradiční kukuřičné tortilly v Nicoyi na Kostarice. Jsou důležitou součástí zdejší zdravé snídaně.

Speciální snídaně prý pomůže dožít se 100 let. Je z běžných věcí z obchodu

Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let. 

Sen o zdravém stravování v plamenech. Fuji z Bezdružic se ale nevzdává

Sen o zdravém stravování v plamenech. Fuji z Bezdružic se ale nevzdává

Životní příběh kuchaře Františka Fujana je jak na houpačce. Kamarádi mu neřeknou jinak než Fuji, a nyní čelí veliké výzvě. Po ničivém požáru vegetariánského bistra u zatopeného lomu Hradišťský vrch nedaleko Konstantinových Lázní chce opět začít znova. Doslova od nuly a hledá pomoc u přátel i veřejnosti. Kuchařit začal hned po škola před dvaceti lety, pracoval ve vyhlášeném Café Kryštof Harant v Dolních Polžicích. Svůj um zdokonaloval v Itálii, Německu i Maďarsku.

U příležitosti 16. výročí Hospice Dobrého Pastýře, 2. výročí Centra Péče Čerčany a Světového dne hospicové péče se konala oslava s podtitulem Slavnosti dobra a radosti.

Hospic a Centrum péče oslavily narozeniny společným pohodovým setkáním

/VIDEO, FOTO/ U příležitosti 16. výročí Hospice Dobrého Pastýře, 2. výročí Centra Péče Čerčany a Světového dne hospicové péče se konala oslava s podtitulem Slavnosti dobra a radosti, na kterou byli srdečně pozváni všichni příznivci, přátelé a podporovatelé těchto zařízení. 

Ilustrační foto

Žďárské restaurace drží ceny obědů dole. Najíst se dá i pod sto korun

Obědvat v restauracích ve Žďáru nad Sázavou bylo díky obědovým menu dlouho dostupné pro mnoho obyvatel. Zdražení potravin a energií v posledních letech však zvýšilo ceny, a v některých podnicích už hlavní jídlo s polévkou pod dvě stě korun nekoupíte. Přesto některé restaurace stále nabízejí chutné obědy za rozumnou cenu. Redakce Deníku přináší přehled podniků ve Žďáru nad Sázavou, kde se lidé i nadále mohou naobědvat levně a chutně.

Kožojed obecný patří k nejobávanějším domácím škůdcům. Potravu vidí všude kolem sebe.

Obávaný spolubydlící zničí celou domácnost. Žije pod kobercem a jí lidskou kůži

Znáte kožojeda? V lidských obydlích žijí rozličné druhy škůdců, kteří se živí buď naší krví, kůží nebo se rozhodli zlikvidovat potraviny či nábytek. Kožojed obecný si ale na rozdíl od štěnic, roztočů či mravenců v jídle nevybírá. Kromě lidské krve nepohrdne téměř ničím. Zjistěte, jak poznáte, že ve vaší domácnosti tento hmyz žije. Vyplatí se znát i konkrétní kroky, jak se kožojeda zbavit či jeho výskytu rovnou předejít.

Himaláje. Ilustrační foto

Ženy na tři dny uvázly v Himalájích. Bez jídla i stanu v mrazu bojovaly o život

Zoufalství, zima a strach o vlastní život. Tím si prošly dvě horolezkyně, které minulý čtvrtek uvázly na indické hoře Čaukhamba III v Himálajích. Během výstupu na vrchol jim kamení přeřízlo lano, kvůli čemuž přišly o jeden z batohů. Ocitly se tak bez jakéhokoliv jídla, bez spacáku a bez lezeckého vybavení. V ledové pustině strávily tři mrazivé dny, než je našla záchranná výprava a vyzvedl vrtulník.

Máslo opět zdražuje. A co další potraviny?

Cena másla roste. Jiné potraviny ale navzdory slabší sklizni nezdraží

Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.

Projekt Místo pro život vybírá již popáté Odpovědnou aktivitu roku. Ilustrační foto

Projekt Místo pro život vybírá již popáté Odpovědnou aktivitu roku

Kdo se stane Odpovědnou aktivitou roku 2024? Péče o děti nebo seniory, podpora kulturních a společenských aktivit nebo vzdělávání. Nejen to je mezi letošními nominacemi, které zaslali členové kolegia, ale také zástupci měst i široké veřejnosti. Výsledky budou vyhlášeny v listopadu 2024.