Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Když správně načasujete pití kávy, pomůže vám to lépe hubnout.

Jak pít kávu, aby pomáhala hubnout? Odbornice radí i to, kdy ji nepít vůbec

Káva je skvělý nápoj, který miluje většina lidí. Podle současných vědeckých poznatků má její konzumace navíc řadu zdravotních výhod. A patří i mezi podpůrné prostředky při hubnutí. Kdy kávu pít, aby pomáhala hubnout? Lze kávu pít na lačný žaludek? A je pravda, že čím víc kofeinu vypijeme, tím víc energie máme? Rady odborníků nám pomohou si kávu opravdu užít se všemi jejími výhodami.

Roup dětský patří mezi nejčastěji se vyskytující střevní parazity u lidí, zejména pak u dětí.

Vetřelci v břiše: Jak poznat, že máte parazity ve střevech a co proti nim pomůže

I když jste opatrní a dbáte na hygienu, může být váš trávicí trakt napaden střevními parazity. Do vašeho těla se mohly dostat nedostatečně tepelně upraveným nebo kontaminovaným jídlem. Jak poznáte, že se problém se střevními parazity týká i vás? Co na nezvané červy zabírá? Můžeme kromě klasické léčby antiparazitiky využít i přírodní léčbu?

Senior taxi Zubří

Zubří nabídlo seniorům svoz do obchodu zdarma. Služba se neujala

Když potraviny Jednota oznámily na konci minulého roku uzavření prodejny na Horním konci Zubří, město nabídlo seniorům odvoz do nejbližší, zhruba kilometr vzdálené samoobsluhy. Zdarma. Měsíc po zavedení této služby zjišťoval Deník, jaký je o službu zájem.

Řetězec Billa připravuje prostory krajní prodejny na otevření.

Nová prodejna v nákupním centru Vajgar se plní vybavením. Víme, kdy si nakoupíte

/VIDEO/ V nákupním centru Vajgar v Jindřichově Hradci se už brzy otevře nová prodejna s potravinami. Doplní tak stávající obchody s oblečením, obuví, drogerií, sportovními i domácími potřebami. Volné prostory krajní prodejny komplexu si pronajala společnost Billa. Nahradí tak prodejnu Okay elektrospotřebiče, která skončila na podzim loňského roku.

Eliška Popková miluje čistotu a své úklidové vychytávky pravidelně sdílí na sociálních sítích.

Jednu z nejšpinavějších věcí denně používáte u vaření: jak ji pořádně vyčistit

V každé domácnosti najdeme několik extrémně špinavých věcí, se kterými denně přicházíme do kontaktu. Toaleta, houbička na nádobí nebo klávesnice patří mezi nejšpinavější věci, které máme doma. A bohužel máme jednu z nich i v šuplíku s kuchyňským náčiním. Kolik špíny a mastnoty v sobě ukrývá dřevěná vařečka odhalila influencerka Eliška Popková, jejíž triky na snadný úklid dobývají české sociální sítě.

Zákazníci Alberta darovali ve Sbírkách dalších 185 tun potravin

Samoživitelé i senioři v nouzi. Albert vloni daroval potřebným 3 500 tun jídla

Albert ve svých obchodech neprodá jen jedno jediné procento potravin. I pro toto minimální množství ale hledá smysluplné uplatnění, nejlépe v podobě darů pro lidi v nouzi. Díky spolupráci s potravinovými bankami i novým projektům zaměřeným na darování čerstvých potravin, se v loňském roce dostalo k potřebným o pětinu více jídla.

V kuchyni se jednou za čas kokosový tuk hodí, třeba na kari, do polévky nebo na smažení palačinek.

Kokosový olej: Pomáhá, nebo škodí? Lidé vedou spory, odborníci mají jasno

Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.

Ilustrační snímek

Kdo udělal chybu? Důchodkyně z Opavy je už týden bez dodávek elektřiny

Světla nesvítí, pračka ani indukční deska nejedou. Televizi a rádio si nepustí a jídlo z lednice a mrazáku musela poslat k synovi. Taková je od 1. února realita pro Evu Holušovou z Opavy, která v příštích dnech oslaví 72. narozeniny. Jako dárek by si přála jediné – opětovné připojení k síti. Proč z ní byla odpojena?

Přípravky s HHC nabízené v automatech v Karlových Varech.

Sedm otrav za víkend. Medvídky s HHC zkouší čím dál víc lidí, v plánu je zákaz

Zřejmě opačný efekt má situace kolem užívání nebezpečné látky HHC. Místo toho, aby informování o vážných zdravotních komplikacích, kvůli nimž skončilo mnoho dětí i dospělých v posledních týdnech v nemocnicích, mělo charakter varovné osvěty, další a další jedinci se odhodlávají tuto legální drogu vyzkoušet. Jedna dívka skončila o víkendu kvůli vážným komplikacím na oddělení JIP karlovarské nemocnice.

Nedostatek vitaminu D je v zimním období běžný. Závažné zdravotní komplikace však může způsobit i jeho přebytek.

Šero a tma? Potřebujete déčko. Předávkování ale může odrovnat důležitý orgán

Nedostatek vitaminu D není v zimním období nic vzácného. Pokud jste často unavení, náladoví, nesoustředění a nemocní, s velkou pravděpodobností se problém týká i vás. Ovšem nedostatek vitaminu D není to jediné, co vás může ohrožovat na zdraví. Předávkování „déčkem“ je sice vzácné, ale nese s sebou i riziko smrtelného selhání ledvin. Jak se lze předávkovat vitaminem D, jak se projevuje jeho nadbytek i nedostatek a jaké potraviny ho obsahují nejvíce?

Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčištění ledničky a mrazáku.

Teď jsou ideální podmínky na vyčištění mrazáku: 4 metody rychlého odmrazení

Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčistění ledničky a mrazničky. Uskladněné potraviny totiž můžeme dát na balkon nebo za okno bez obav, že by se rozmrazily, nebo zkazily. I když proces rozpouštění ledu v mrazáku je pozvolný a může trvat mnoho hodin, dá se urychlit, takže už za hodinu se můžete pustit do čištění. Jak rychle odmrazit ledničku a mrazničku? A jak často ledničku a mrazničku odmrazovat?

Období koliky jsou stresujícím obdobím pro rodiče i děti. U většiny dětí kolika přejde do tří měsíců.

10 tipů jak na dětskou koliku: zkuste masáž nebo vysadit miminko na nočník

Nevyzrálý trávicí systém, slabé břišní svaly, alergenní nebo nadýmavé potraviny ve stravě matky. To všechno může způsobovat dětské koliky. Bolestivé stavy, u kterých miminka hodiny neutěšitelně pláčí. Koliky jsou stresující a náročné období pro rodiče i miminko. Přinášíme vám deset tipů, jak koliku zmírnit.

Inspekce v úterý 30. ledna zavřela večerku provozovatele VĂN PHONG PHAM v Mostkovicích. zdroj SZPI, Potraviny na pranýři

Inspektoři zavřeli další vietnamskou večerku. Všude špína a myši

Potravinářská inspekce v úterý zavřela vietnamskou večerku v Prostějovské ulici v Mostkovicích. Při kontrole prodejny a skladovacích prostor narazili inspektoři na všudypřítomnou špínu, plíseň i mrtvé myši. Od počátku týdne je to na Prostějovsku už druhý případ. V pondělí museli přistoupit k uzavření provozovny „Liliana potraviny“ v Kostelci na Hané.

Bolest jater můžeme pociťovat v pravé horní části břicha pod žebry.

Přetížená nebo špatně fungující játra vám vysílají signály. Nepřehlédněte je

Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?

První krok k méně slanému jídelníčku: přestaňte dosolovat jídla, která konzumujete.

Pět známek toho, že jíte mnoho soli. Lékař radí, jak sůl bezbolestně omezit

Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Když při otevření myčka nádobí zapáchá, je potřeba rázně zakročit.

Páchnoucí myčka už nebude váš problém. Zkuste tento trik ze sociálních sítí

Zapáchající nádobí a odporný odér, který se line z myčky na nádobí, trápí mnoho domácností. Zbavit váš spotřebič zápachu však může být snazší, než si myslíte. Navíc to jde udělat i přírodní cestou. Jak často myčku na nádobí čistit? Je dobré používat k čištění vinný ocet, či nikoliv? A jaký trik používá k samočištění myčky hvězda sociálních sítí?

Aktivistky ve Francii polili polévkou sklo chránící slavný da Vinciho obraz Mona Lisa.

Další útok na Monu Lisu. Dvě aktivistky zacákaly sklo před obrazem polévkou

Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit „právo na zdravé a udržitelné potraviny“. V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.

Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat.

Podvyživení důchodci v domovech? Odborník: I nezdravé jídlo povzbudí na duchu

V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.

Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci

Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?

Restaurace Kanteen Organica v Ostravě, leden 2024.

VIDEO: V Organice boduje moderní koncept jídelny Kanteen. Podívejte, co nabízí

Jedním z podniků, které se loni na podzim otevřely v nové administrativní budově Organice na Karolině, je Kanteen, moderní koncept kantýny. Oproti dosavadnímu přesvědčení mnohých hostů, že slouží pouze pro zaměstnance z firem v objektu, je otevřena pro všechny. Na příští týden chystá výhodné akce.

Bez podání vitaminu K by miminku hrozilo vnitřní krvácení.

Vitamin K chrání miminka před krvácením. Do života je nakopne i jediná injekce

Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.

Vyzkoušejte čtyři tipy k lepšímu trávení

Čtyři kroky k lepšímu trávení: Tipy od poradkyně britské královské rodiny

Zažívací potíže trápí alespoň občas každého z nás. A někteří lidé se s nimi potýkají denně, což má vliv na jejich zdraví i duševní pohodu. Co jíst na lepší trávení a jak trávení celkově zlepšit? Nutriční terapeutka Gabriela Peacock, pardubická rodačka a bývalá modelka, která nyní žije trvale ve Velké Británii, zná na tyto otázky odpověď. K jejím klientům patří řada celebrit, včetně členů britské královské rodiny. Dá se tedy říct, že pokud využijete následující rady, budete o své trávení pečovat na té nejvyšší úrovni.

Šéfkuchař Martin Sklenář

Šéfkuchař z Olomouce získal ocenění Michelin. Začínal v Zenitu a Domě armády

Obrovského úspěchu dosáhl olomoucký rodák Martin Sklenář. Šéfkuchař a provozovatel vyhlášené rodinné restaurace v německém Oberkirchu v loňském roce získal ocenění Bib Gourmand Michelin. Prestižní průvodce Michelin je uděluje restauracím, které nabízejí výborné jídlo za skvělou cenu. Šéfkuchař Martin Sklenář přitom toto ocenění obdržel po pouhém roce a půl od otevření vlastního podniku.