Mrtvou myš nebo plesnivé potraviny našla kontrola Státní zemědělské a potryvinářské inspekce v brněnské restauraci. Pivnice Don ve Starém Lískovci proto musela okamžitě zavřít.
/FOTO, VIDEO/ Použité injekční stříkačky, plechovky, PET lahve, sklenice od alkoholu, staré oblečení, zbytky plesnivých a páchnoucích potravin, kuchyňské nádobí, shnilé a zmoklé spacáky či pozůstatky látkových a kartonových příbytků osob bivakujících v lese. To vše nacházeli dobrovolníci během prvního ročníku akce Uklidíme to!, kterou minulý týden uspořádal Oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) Kladno za podpory města a dalších partnerů.
Školní jídelny v Rožnově pod Radhoštěm by v budoucnu mohly rozšířit nabídku jídel pro děti s dietními omezeními. Radnice reaguje na rostoucí počet žáků, kteří trpí potravinovými intolerancemi.
Objednat si jídlo rychle, bez problémů, odkudkoliv. Vše jedním kliknutím s minimálním rizikem chyb. To umožní speciální počítačový systém, který vyvinula firma ze Šmolov na Havlíčkobrodsku.
Proč jsou Italky tak krásně štíhlé? Vedle genů a temperamentu za to vděčí i způsobu stravování. Ke známým a zdravým italským jídlům patří například polenta, tedy kaše z kukuřičné mouky. Na rozdíl od těstovin si výraznější místo v českém jídelníčku zatím nevydobyla. A to je škoda. Nabízí totiž vysoký obsah bílkovin i vlákniny, skvělou chuť a navíc podporuje hubnutí.
/FOTO, VIDEO/ Česká kuchyně s klasickými jídly, jako halušky nebo bramboráky, šťavnaté burgery, sušení červíci i exotická africká či asijská kuchyně plná barev a pikantního koření – to byl sobotní Street Food Festival v Dobrušce.
Prázdniny jsou sice za svojí polovinou, ale podle předpovědí si ještě dlouho užijeme suchého a teplého léta. S tím stoupá riziko zdravotních komplikací u psů. A to nejen kvůli vysokým teplotám a možnému přehřátí. S teplem více řádí i hmyz, hadi a také nedůslední páníčci při letních grilováních a setkáních s přáteli. Jak se vyhnout v létě nástrahám a také jaká je první pomoc při nejčastějších zdravotních komplikacích psů, poradí přehled Deníku.
V pátek 22. srpna odstartoval pod hradem Bouzov největší z hudebních festivalů v Olomouckém kraji. Připravena je tam spousta skvělé muziky na dvou pódiích, v sobotu zahrají třeba Richard Krajčo, Visací Zámek, Wanastowi Vjecy, Kabát nebo Gaia Mesiah. V ceně sobotního lístku na festival je vstup na hrad zdarma.
Snídaně od 39 korun, polévka za 19, na porci oběda stačí stokoruna. Restaurace Brykule v ostravské Hrabůvce vsadila na retro a během vybraných týdnů nabízí klasiku české kuchyně za ceny, které si pochvalují především senioři či samoživitelky. V nabídce jídel samozřejmě nesmí chybět koprovka, kuřecí plátek s broskví nebo katův šleh. Vzpomínky na staré časy vyvolají i nápoje.
Po necelých dvou měsících provozu rozhodla floridská soudkyně, že kontroverzní zadržovací centrum pro migranty uprostřed amerického Národního parku Everglades musí být do 60 dnů uzavřeno. Lidé, kteří zařízení přezdívané Aligátoří Alcatraz poznali zevnitř, popsali, že tam jsou drátěné cely, sotva tekoucí voda, malé dávky jídla, přetékající toalety a neustále rozsvícená LED světla. Důvodem uzavření je však ekologická hrozba pro okolní mokřady.
Menopauza je náročné období. Hormonální změny způsobují řadu nepříjemných příznaků jako návaly horka, přibírání či bolesti kloubů a svalů. Vědci radí zařadit do jídelníčku tofu. Obsahuje totiž složky, které mohou pomoci.
/FOTO, VIDEO/ Italská restaurace L’Osteria ve čtvrtek večer slavnostně otevřela svou pobočku v Přízové ulici v Brně. Dorazily slavné osobnosti v čele s Jiřím Procházkou, Petrem Švancarou a Klárou Kováčovou. Večerem provázel moderátor Marek Eben, k poslechu hrála kapela Armanda Quattrone a DJ N'zym.
Výstaviště v Českých Budějovicích se na šest dní promění na agrosalon Země živitelka. Na největší zemědělský veletrh se od ranních hodin přišly podívat davy lidí a nezastavil je ani déšť.
V polovině srpna se v Chrudimi uskutečnilo hodnocení 19. ročníku soutěže o nejlepší potravinu Pardubického kraje. Odborná komise vybírala z 118 produktů od 37 výrobců, aby ocenila ty, které získají prestižní značku MLS Pardubického kraje.
Milovala královna Alžběta II. klasický britský čaj? Jak se tváří král Karel III. na typickou těžkou kuchyni? Která jídla milují William a princezna Kate? Mnohé překvapí, nač mají členové královské rodiny chuť a po čem na talíři touží.
Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu šarži vakuově balených uzených kuřecích stehen od výrobce Vodňanská drůbež, a.s. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes. Do tržní sítě bylo expedováno 135 kilogramů produktu. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
Lékařka Monique Tellová prozradila, co snídá, aby získala energii a zůstala déle sytá. Její první jídlo dne je ze tří ingrediencí. Tato snídaně je výbornou volbou pro diabetiky. Pomůže však i pacientům s vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, srdečními chorobami či nadváhou.
Pořad Ano, šéfe! se vrací na obrazovky. Zdeněk Pohlreich zavítal v minulosti i do Brna a okolí, kde natočil hned několik dílů. V roce 2011 navštívil restauraci Bohéma, o pět let později se podíval pod pokličku zdravé jídelny Fat Free a nevynechal brněnský Cejl, kde se snažil pomoci restauraci U Vlka.
Kam v Karviné vyrazit na dobré jídlo i pohodové posezení? Deník připravil výběr pěti nejlepších restaurací na základě hodnocení turistického průvodce TripAdvisor. O výběru rozhodli sami návštěvníci svými recenzemi, ve kterých známkují kvalitu nabízených služeb.
Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.
/PŘÍMO Z RAKOUSKA, VIDEO/ Vyhlášený podnik napříč celou Vídní a dost možná ještě dál. To je Schweizerhaus v tamním Prateru, který už po několik generací vede rodina Kolaříkových s českými kořeny. Ty se promítají nejen do tamní kuchyně a piva, ale i do pracovní síly. Zejména v kuchyni se totiž mluví převážně česky, nemalé zastoupení tam mají zejména lidé z Moravskoslezského kraje.
Grilování, pikniky, výlety. Léto si bez nich neumíme představit. Máloco oceníme více než společné setkání s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla a pití. Vše dobré s sebou ale přináší i něco zlého, a zrovna letní sluníčko s sebou přináší i vysoké teploty urychlující růst bakterií a plísní, které způsobují kažení potravin, a tedy vznik střevních infekcí.
Naše gastrotoulky nás tentokrát zavedly za Hradec Králové, kde se už od konce šedesátých let minulého století ukrývá „malé“ Slovensko – Motorest Koliba. Dřevěná stavba v lese, kousek od hlavní silnice, stojí od roku 1969 a voní nejen dřevem a poctivým jídlem, ale i nostalgií. Lehký závan retro atmosféry tu nepůsobí jako póza, ale jako přirozená součást místa, které má stále co nabídnout. Pojďte se s nami podívat, co tento příjemný motorest nabízí a jak v něm umí udělat skvělé halušky.
Slunečné počasí a volný den v Polsku přivedly ve čtvrtek 15. srpna do Zoologické zahrady a Botanického parku Ostrava stovky lidí. Naši polští sousedé mají v tento den státní svátek Nanebevzetí Panny Marie a tak byla návštěvnost znatelně vyšší.
Unikátní festival regionálních potravin a gastro zážitků absolvuje svou premiéru v Prostějově. Stane se tak v neděli 17. srpna v Kolářových sadech. Food festival okoření i hvězdní hosté. Celý den bude moderovat Markéta Hrubešová, program vyvrcholí koncertem Ilony Csákové. Vstup je zdarma.
Kachní játra s vajíčky much na povrchu, plesnivé klobásy nebo zkažené kuřecí maso. Hned několik problematických potravin a pokrmů objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v restauraci v Lučanech nad Nisou. O výsledcích kontroly informovala na svém webu Potraviny na pranýři.
V restauraci v Lučanech nad Nisou objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) hned několik problematických potravin a pokrmů. Chata Brambek měla v zásobách kachní játra s vajíčky much na povrchu, plesnivé klobásy a ajvar plísní doslova přetékal. Majitel se brání, šlo podle něj o zásoby mimo hlavní kuchyni a nikdy by se podobné potraviny nedostali k zákazníkovi. Po kontrolách nastolili přísná opatření.
Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který se bude snažit napravit neprosperující restaurace. První díl, jenž se natáčel v Liberci, odvysílá televize Prima 28. srpna.
Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který se bude snažit napravit neprosperující restaurace. První díl, jenž se natáčel v Liberci, odvysílá televize Prima 28. srpna. V předešlých sériích se objevily i podniky z Českolipska.
Finanční situace samoživitelek bývá napjatá celoročně, ale o letních prázdninách to mají ještě těžší. Mnohdy musí přestat s prací, aby hlídaly děti, na dovolenou nemají u brigád nárok. Postrádají také levné školní obědy a nemají kam s dětmi jet. V posledních letech vznikly o problémech samoživitelek studie platformy SYRI a také Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Deník zjistil, že mnohá doporučení odborníků vláda Petra Fialy alespoň částečně splnila, jiná by byla potřeba dotáhnout.
Bouzovský mumraj, Keltská noc i Josefkol. Velké akce, kam pracovníci krajské hygienické stanice v Olomouci v průběhu července vyrazili na kontroly. Celkem jich v kraji provedli 98. Řešili také podněty od lidí, kteří si stěžovali na zdravotní potíže po konzumaci prodávaného jídla.
I když hrad ve Švihově je vodní, tak i tam při povodních v srpnu roku 2002 zažili krušné chvíle. Několik dní tam dvanáct lidí přežívalo v tanečním sále, než voda opadla. Jídlo jim tam vozili na člunu. Kvůli záchraně expozice mohlo jít i o život.
Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.
Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.
Nový přístup ke školnímu stravování chce otestovat Základní škola Ohradní v Michli. Od září zkušebně zavede samoobslužný výdej pokrmů. Žákům umožní naskládat si na talíř, co chtějí – a v množství podle libosti. Cílem je samostatnost dětí a snížit plýtvání jídlem.
Společný projekt města Mladá Boleslav a společnosti Škoda Auto, jehož cílem je omezit plýtvání potravinami a pomoci lidem v nouzi, se v prvních třech měsících ukázal jako efektivní.
Nová restaurace u oblíbeného rybníku Lužák v Lužicích má stavební základy. Majitelé Deníku popsali, jaké mají s místem plány. Prozradili také termín chystaného otevření, stejně jako vizi budoucí kuchyně a celkové nabídky. Věří, že gastronomický podnik bude v nejbližším okolí těžko hledat konkurenci.
Lékaři zachytili letos do konce července více než 1000 případů žloutenky typu A. Loni jich bylo 636 za celý rok. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ), nakažených už je letos nejvíc za posledních 15 let. V červnu před šířením nemoci ve střední Evropě varovalo i Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC), potýká se s ní i Slovensko, Rakousko a Maďarsko.
Starej Fotr, oblíbený tvůrce videí na platformě Youtube, vyrazil do restaurace na Ještěd. Ve videu, které vidělo už zhruba sto tisíc lidí, padají slova jako navoněná bída, velké zklamání či chutě školní jídelny a tvůrce nezapomene několikrát zmínit celkově poměrně vysoké ceny v restauraci.
Česko čeká slunečný týden, který vyvrcholí ve čtvrtek a v pátek další vlnou tropických teplot. Ochlazení a srážky přinese studená fronta, která dorazí o víkendu. Objevit se mohou i bouřky.
Obec Hýskov plánuje od září letošního roku velkou změnu v oblasti školního stravování. „Od září se budou vařit dvě jídla, takže si žáci budou moct vybrat ze dvou jídel. A jelikož nám hodně jídla zbývalo, rozhodli jsme se ho nabízet v automatu za výhodnou cenu,“ informoval místostarosta obce Hýskov Jan Blahovec (Nezávislí).
/FOTO/ Po roční pauze se v sobotu 9. srpna uskutečnil třetí ročník street food festivalu Velvary na talíři. Od desáté hodiny dopolední až do osmé večerní se Velvarské Učko proměnilo v ráj milovníků dobrého jídla a pití.
VIDEO, FOTOGALERIE: Vůně pečeného masa, čerstvých bylinek a sladkých dezertů se v sobotu nesla zámeckým parkem v Letovicích. Akce s názvem Festival plný chutí proměnila historické nádvoří i okolí zámku v živé tržiště plné delikates, hudby a zábavy. Návštěvníci ochutnávali, nakupovali a poslouchali koncerty.
Pásmo Gazy se nachází na pokraji humanitární katastrofy, varují OSN a WHO. Situace se blíží oficiálnímu vyhlášení hladomoru, přičemž extrémní podvýživa a nedostatek jídla již dosáhly kritických úrovní. Humanitární pomoc je omezená a násilí při distribuci potravin ohrožuje životy civilistů, včetně dětí.
Večerní mlsání, dobrůtky servírované k televizi a noční kontrola ledničky mohou neblaze působit na hladinu cholesterolu v krvi i zdraví srdce a cév. Před těmito zlozvyky nedávno varoval známý americký kardiolog. Odborníci také řeší, kdy je dobré zasednout k večeři, aby byla tělu nikoliv ke škodě, ale ku prospěchu.
Motorest Čestice, který leží na hlavní trase z Hradce Králové do Rychnova nad Kněžnou, je místem, kde tradice české kuchyně splývá s poctivostí a nostalgií. Provozovatel Petr Zaujec tu již 21 let nabízí klasická jídla, jako jsou svíčková či smažený sýr, připravovaná bez polotovarů a chemie. Tento motorest je oblíbenou zastávkou nejen pro řidiče, ale i pro vodáky a gurmány, kteří hledají autentický zážitek.
S ideální teplotou v mrazničce si většina lidí hlavu příliš neláme. Ale i skladování potravin v mrazáku má svá pravidla. A právě správná teplota, při níž potraviny uchováváte, je nesmírně důležitá pro jejich další využití.
Když Woodyho, štěně zlatého retrívra, jeho majitelé poprvé spatřili, byl to malý zlatý uzlíček s rošťáckým pohledem. Zpoza štěněcí ohrádky se snažil upoutat jejich pozornost. Ve chvíli, kdy se jejich pohledy potkaly, bylo jasné, že si nevybrali oni jeho, ale on je. Woody se stal členem rodiny. Jenže první problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Dnes bojuje o to, aby mohl jednou jíst normální stravu a užívat si pohybu jako ostatní psi.
Jak si užít nastávající víkend na Bruntálsku? Vydat se můžete tradičně na Sovinec, kde se pořád něco děje, tentokrát to bude řemeslný rukodělný jarmark s rytířem Kobylkou. Dobré jídlo a pití můžete okoštovat v Karlově Studánce na další tradiční akci - Pojez festu, kromě toho se otevírá naučná stezka či proběhne výstava fotografií. Zábavně charitativní odpoledne nabídne Krnov. Další akce se konají i jinde v kraji, více v tipech Deníku.