Ještě před pár dny to vypadalo za velkými skly polyfunkční budovy v Rantířovské ulici v Jihlavě jako na staveništi. Prvního listopadu tam ale přeci jenom v sedm hodin ráno přesně podle plánu otevřela nová designová restaurace Avenue. Za ní stojí bývalý hokejista Oldřich Bakus a zkušený hoteliér Jan Caha.
Jóga pomáhá lidem najít kýženou rovnováhu. Ukazuje, jak se zbavit strachů z dětství. Pomáhá nám dosáhnout harmonie těla i mysli a zvládat emoční výzvy. Tato starodávná disciplína není jen o pružnosti a síle, ale i o životní filozofii, která nás učí žít přítomným okamžikem. Co všechno lze léčit jógovou terapií? Jak najít cestu sám k sobě? Jak jógou ulevit od bolestivé menstruace nebo se připravit na menopauzu? Na tyto a další otázky odpoví přední česká instruktorka jógy, jógová terapeutka a autorka řady publikací Zuzana Klingrová.
Houba roku 2025 není k jídlu. Ametystově zbarvený korálovec luční (Clavaria Zollingeri ) byl v Německu vyhlášen Houbou roku 2025. Životní prostor tohoto druhu je silně ohrožen, sdělila německá mykologická společnost. V SRN je známo jen necelých 40 jeho stanovišť ve středohoří Bavorském a Durynském lese, v Krušných horách, ve Šlesvicku a Meklenbursku.
Volně dostupné sáčky na psí exkrementy začala část lidí v Kamenici nad Lipou používat jako obaly na potraviny. Před tím však radnice města na Pelhřimovsku varuje. Není to totiž bezpečné.
S tím, jak se zkracují dny a klesají teploty, nastává pro lidi bez domova nejtěžší období. A Marek Haltuf a další dobré duše z hradecké pobočky Food not Bombs dobře ví, jakou pomoc může znamenat i obyčejná horká polévka. Podle Marka lidí bez přístřeší a potřebných rapidně přibývá: „K našim strávníkům též přibyly rodiny s malými dětmi, to je opravdu tristní,“ říká.
Jídlo místo zbraní. Marek Haltuf i další dobré duše z pobočky organizace Food not Bombs (FNB) v Hradci Králové dobře ví, jakou pomoc může pro bezdomovce znamenat i obyčejná polévka. Zvláště nyní.
Poslední říjnový den ožije Holešovická tržnice nejbarevnějším mexickým svátkem Día de los Muertos. Tento tradiční Den mrtvých, který slaví život a vzpomínky na zesnulé, přinese do Prahy autentickou mexickou atmosféru plnou hudby, chutí, barev a radosti.
Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus.
Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.
/FOTO, VIDEO/ Raut ve školní samoobslužné jídelně. Od září denní realita v devítiletce v Dobřanech na Rychnovsku. Děti si samy nabírají jídlo a podílí se také na přípravě jídelníčku. Díky tomu se omezuje plýtvání jídlem a současně je víc peněz na pestřejší obědy s využitím lokálních surovin.
Vrstva prachu na paprice, pečivu, plechovkách nebo třeba pivních lahvích. Zákazníci obchodu s potravinami v Mošnově ulici v brněnských Židenicích si po nákupu odnášeli domů i něco navíc. Než si mohli vychutnat zakoupené potraviny, museli z nich nejdříve setřít špínu. Prodejnu proto Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý uzavřela. O den později obchod znovu otevřel.
Jen pro silné žaludky jsou fotky z prodejny potravin, kterou kvůli otřesným podmínkám uzavřeli hygienici ve středu 23. října na náměstí v Chrastavě. Na snímcích z místa jsou vidět mrtví hlodavci, trus, nahlodané potraviny, špína a odpadky.
Lidé mnohdy nerozumí termínům na etiketách potravin, což podle odborníků vede k vyhazování dobrého jídla. V popelnicích ho končí asi třetina. V americké Kalifornii se rozhodli s tím vypořádat. Od července 2026 tam bude muset být na etiketách srozumitelně uvedeno, které potraviny je možné konzumovat, i když nejsou nejčerstvější, a které už nikoli. Čeští ministerští úředníci reagují, že zdejší značení potravin je dostačující.
Podle mluvčí neziskové organizace Zachraň jídlo Terezy Modlové lidé často nerozlišují označení uvedená na etiketách potravin, což vede k plýtvání. „Uvítali bychom přesnější značení, aby pro veřejnost bylo snazší se v tom orientovat,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz.
Odhlásit si stravu v domovech mládeže není jen tak. Někteří rodiče jsou s komplikovaným procesem nespokojení. Ředitelé škol ale tvrdí, že nastavená pravidla chrání studenty před nezdravým stravováním či poruchami příjmu potravy.
Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře. Svátek Řehoře se slaví 12. března a to začíná období, kdy se do Česka obvykle vrací čápi z teplých krajin. Tam odlétají obvykle koncem srpna a během teplého září. V Klabavě na Rokycansku však na svém komíně zůstává jeden pár čápů i nyní, kdy se kalendář přehoupl do druhé půlky října. Své letošní tři potomky už přitom čapí partneři z hnízda pryč vyslali.
Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.
Asi málokterá součást jídelníčku je tak kontroverzní jako mléko. Lidé neustále řeší, jestli je mléko zdravé i zda se vlastně jedná o jídlo, nebo o pití. Často kladenou otázkou je i ta, kdy mléko nepít. Na bílou, na vápník bohatou tekutinu jsme se proto zeptali nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.
Dříve jeho tělesná hmotnost atakovala hranici 170 kilogramů. Po rapidní změně jídelníčku a přeorientování se na jiný druh sportu ale několikanásobný mistr ČR, Evropy i světa v powerliftingu zhubl více jak 60(!) kilogramů. Deníku exluzivně prozradil, co je potřeba udělat pro takovou proměnu a proč už dnes nesní tři kuřata na posezení.
Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.
/VIDEO/Především pro osmáky a deváťáky a jejich rodiče byl připraven úterní Technický veletrh zaměstnanosti ve Valašských Kloboukách. Na akci se představili zástupci středních škol a odborných učilišť a také spolupracujících firem z celého regionu. Jejich cílem bylo seznámit návštěvníky s možnostmi studia na středních školách a odborných učilištích technického zaměření ve Zlínském kraji.
Přezdívá se jí nemoc špinavých rukou či infekční žloutenka. Krajská hygienická stanice v Libereckém kraji bije na poplach kvůli nepříznivé situaci výskytu virové hepatitidy A na Jablonecku. Jedná se zejména o ohniska ve městech Desná, Tanvald a samotný Jablonec nad Nisou. Hygienici od 2. května do 17. října evidují čtyřiačtyřicet potvrzených případů v jabloneckém okrese. V sousedním Liberci odhalili hygienici třiatřicet případů, a to zejména u dospělých.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v prodejně v Sušici hned pětici potravin, které nebyly v pořádku a spadají tak do kategorie „nebezpečné“, mezi nimi i plesnivé moravské uzené i šunka, zapáchající salát. SZPI o nálezu informovala na svém webu.
Obtěžuje vás noční močení? A kolikrát za noc je vlastně normální močit? Pokud je u vás návštěva toalety v nočních hodinách na denním pořádku, na vině mohou být více či méně závažná onemocnění. V některých případech se však může jednat pouze o špatnou volbu potravin či nápojů zkonzumovaných před spaním. Je tak dobré vědět, jaké jídlo a pití působí močopudně i na která onemocnění může případně noční močení poukazovat.
Jaká jídla se v posledních letech nejčastěji objevují na svatební tabuli? A proč už tradiční svíčková není v Moravskoslezském kraji první volbou svatebčanů? Přečtěte si druhý díl svatebního speciálu Deníku, ve kterém se dozvíte třeba i to, že ovoce nemusí sloužit jen k jídlu.
/VIDEO, FOTO/ Sázava zažila v sobotu 19. října gurmánskou událost, na kterou místní obyvatelé netrpělivě čekali. Původně plánovaný Street food festival, který se měl konat už v polovině září, musel být kvůli nepříznivému počasí odložen. Vytrvalý déšť zhatil plány organizátorů, ale nadšení z akce nezmizelo. A když se v sobotu nad Náměstím Voskovce a Wericha konečně rozjasnilo, festival mohl začít.
Desítky porcí nesnězených jídel, které si v době výdeje obědů nekoupí studující ani zaměstnaní na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU), v odpadkovém koši neskončí. Nově si na nich pochutnají klienti v Domově sv. Zdislavy v Plzni na Borech, tedy matky s dětmi v nouzi.
Dát si k obědu dobré jídlo, ale přitom nezaplatit majlant. Najít takové místo, ještě s příjemnou obsluhou, je snem každého strávníka. Čtenáři Deníku takové místo na Českobudějovicku vybrali. Stala se jím Kantýna Jana Kroba.
/FOTOGALERIE/ Čtenáři Deníku vybrali místo, kde se dá nejlépe najíst, ale zároveň to strávníkovi neudělá díru do peněženky. Hlasovali pro některou z téměř čtyřiceti restaurací s poledními menu. Favority se brzy po spuštění hlasování stala dvě místa. Které nakonec vyhrálo?
Nemáte ještě plány na třetí říjnový víkend? Máme pro vás plnou náruč tipů na prima akce z Rychnovska. Nabídka je vskutku pestrá, přijdou si na své milovníci hub, památek, dobrého jídla, hudby, módy, ale nebude chybět ani lidová zábava. Seznámit se můžete třeba také s tradicí tlučení kohouta.
/FOTOGALERIE/ Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela na začátku tohoto týdne část prodejny v příbramské Pražské ulici. Inspektoři tam našli mrtvé myši a trus hlodavců. Nyní je opět otevřeno.
/FOTO/ Potraviny v Dobřenicích na Hradecku ve středu zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) Inspektoři v obchodě našli trus hlodavců, nelíbily se jim ani nečistoty na podlaze a regálech. Podívejte se, jak to v potravinách při inspekci vypadalo.
Deník navštívil pět restaurací a jídelen v Plzni a okolí, kde se dá dobře a poměrně levně najíst. Dají se v nich najít jídla, která vyjdou jen lehce přes stovku.
Manželé Eva a Pavel Marošovi, kteří v Písku provozují Jídelnu U Toušků, zajistili stravování píseckých seniorů v době, kdy pro ně nemohla vařit školní kuchyně ZŠ J. K. Tyla. Většina jejích pracovníků se totiž v létě ocitla v nařízené karanténě kvůli infekčnímu onemocnění jedné z kolegyň.
Indická restaurace Pak Indian Masala, která se přestěhovala ze Šumbarku do centra Havířova, přináší autentickou chuť Indie. Majitel Amin a šéfkuchař Samir mají pro budoucnost velké plány a kladou důraz na to, aby místním nabídli to nejlepší z indické kuchyně.
Jak být zdravý a dožít se co nejvyššího věku, se snaží vědci zjistit už léta. Že jedním z nejdůležitějších faktorů je to, co jíme, není také žádným tajemstvím. Teď ale Dan Buettner, specialista na výživu a dlouhověkost, objevil na poloostrově Nicoya v Kostarice speciální snídani. Podle jeho výzkumu je nejzdravější snídaní na světě. Mohla by být zásadní pro to, abychom se dožili i více než sta let.
Životní příběh kuchaře Františka Fujana je jak na houpačce. Kamarádi mu neřeknou jinak než Fuji, a nyní čelí veliké výzvě. Po ničivém požáru vegetariánského bistra u zatopeného lomu Hradišťský vrch nedaleko Konstantinových Lázní chce opět začít znova. Doslova od nuly a hledá pomoc u přátel i veřejnosti. Kuchařit začal hned po škola před dvaceti lety, pracoval ve vyhlášeném Café Kryštof Harant v Dolních Polžicích. Svůj um zdokonaloval v Itálii, Německu i Maďarsku.
Kde se dá na Rokycansku dobře a přitom levně najíst? Čtenáři Deníku mají jasno. V anketě rozhodovali o nejlepším poledním menu za příznivou cenu. Mezi prvními třemi se umístila restaurace v Kulturním domě Volduchy. Zákazníci se tam vrací kvůli domácí kuchyni a velkým porcím.
Výrobci produktů oceněných značkou Regionální potravina Zlínského kraje převzali tuto prestižní cenu v sobotu 12. října v rámci Hospodářského dne na Ekofarmě Agrofyto v Lidečku. Letos soutěžilo celkem 120 produktů od 34 lokálních producentů.
Neuvěřitelné a neomluvitelné. Nigerijským fotbalistům se dostalo před kvalifikačním zápasem o postup na mistrovství Afriky v Libyi otřesného zacházení. Po šestnácti hodinách na letišti, kde prý byli zanecháni zcela bez pomoci, se rozhodli k duelu s domácím týmem nenastoupit. Všechno mělo být zařízeno tak, aby favorit neuspěl.
/VIDEO, FOTO/ U příležitosti 16. výročí Hospice Dobrého Pastýře, 2. výročí Centra Péče Čerčany a Světového dne hospicové péče se konala oslava s podtitulem Slavnosti dobra a radosti, na kterou byli srdečně pozváni všichni příznivci, přátelé a podporovatelé těchto zařízení.
Obědvat v restauracích ve Žďáru nad Sázavou bylo díky obědovým menu dlouho dostupné pro mnoho obyvatel. Zdražení potravin a energií v posledních letech však zvýšilo ceny, a v některých podnicích už hlavní jídlo s polévkou pod dvě stě korun nekoupíte. Přesto některé restaurace stále nabízejí chutné obědy za rozumnou cenu. Redakce Deníku přináší přehled podniků ve Žďáru nad Sázavou, kde se lidé i nadále mohou naobědvat levně a chutně.
Znáte kožojeda? V lidských obydlích žijí rozličné druhy škůdců, kteří se živí buď naší krví, kůží nebo se rozhodli zlikvidovat potraviny či nábytek. Kožojed obecný si ale na rozdíl od štěnic, roztočů či mravenců v jídle nevybírá. Kromě lidské krve nepohrdne téměř ničím. Zjistěte, jak poznáte, že ve vaší domácnosti tento hmyz žije. Vyplatí se znát i konkrétní kroky, jak se kožojeda zbavit či jeho výskytu rovnou předejít.
Zoufalství, zima a strach o vlastní život. Tím si prošly dvě horolezkyně, které minulý čtvrtek uvázly na indické hoře Čaukhamba III v Himálajích. Během výstupu na vrchol jim kamení přeřízlo lano, kvůli čemuž přišly o jeden z batohů. Ocitly se tak bez jakéhokoliv jídla, bez spacáku a bez lezeckého vybavení. V ledové pustině strávily tři mrazivé dny, než je našla záchranná výprava a vyzvedl vrtulník.
Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.
Kdo se stane Odpovědnou aktivitou roku 2024? Péče o děti nebo seniory, podpora kulturních a společenských aktivit nebo vzdělávání. Nejen to je mezi letošními nominacemi, které zaslali členové kolegia, ale také zástupci měst i široké veřejnosti. Výsledky budou vyhlášeny v listopadu 2024.