Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Úklidíme to! První ročník společné akce v ulicích Kladna a v příměstských lesích.

Podívejte se: Stříkačky, lahve i plesnivé jídlo. Dobrovolníci uklízeli Kladno

/FOTO, VIDEO/ Použité injekční stříkačky, plechovky, PET lahve, sklenice od alkoholu, staré oblečení, zbytky plesnivých a páchnoucích potravin, kuchyňské nádobí, shnilé a zmoklé spacáky či pozůstatky látkových a kartonových příbytků osob bivakujících v lese. To vše nacházeli dobrovolníci během prvního ročníku akce Uklidíme to!, kterou minulý týden uspořádal Oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) Kladno za podpory města a dalších partnerů.

Polenta se dá jíst samostatně naslano i nasladko nebo jako příloha. Na snímku je filátko z candáta s šafránovou polentou a řeřichovou omáčkou.

Polenta: Italské jídlo plné bílkovin a vlákniny podporuje hubnutí

Proč jsou Italky tak krásně štíhlé? Vedle genů a temperamentu za to vděčí i způsobu stravování. Ke známým a zdravým italským jídlům patří například polenta, tedy kaše z kukuřičné mouky. Na rozdíl od těstovin si výraznější místo v českém jídelníčku zatím nevydobyla. A to je škoda. Nabízí totiž vysoký obsah bílkovin i vlákniny, skvělou chuť a navíc podporuje hubnutí.

Víte, jak svému zvířecímu mazlíčkovi poskytnout první pomoc?

Jak zvládnout první pomoc u mazlíčků? Pomůže sůl i přehled o veterinách

Prázdniny jsou sice za svojí polovinou, ale podle předpovědí si ještě dlouho užijeme suchého a teplého léta. S tím stoupá riziko zdravotních komplikací u psů. A to nejen kvůli vysokým teplotám a možnému přehřátí. S teplem více řádí i hmyz, hadi a také nedůslední páníčci při letních grilováních a setkáních s přáteli. Jak se vyhnout v létě nástrahám a také jaká je první pomoc při nejčastějších zdravotních komplikacích psů, poradí přehled Deníku.

Hrady CZ na Bouzově 2025. Pátek 22. srpna 2025

Našlapaný fesťák HradyCZ na Bouzově odstartoval. Kolik dáte za pivo a jídlo

V pátek 22. srpna odstartoval pod hradem Bouzov největší z hudebních festivalů v Olomouckém kraji. Připravena je tam spousta skvělé muziky na dvou pódiích, v sobotu zahrají třeba Richard Krajčo, Visací Zámek, Wanastowi Vjecy, Kabát nebo Gaia Mesiah. V ceně sobotního lístku na festival je vstup na hrad zdarma.

Retro menu v restauraci Brykule, 21. srpna 2025, Ostrava.

Oběd do stovky? V Ostravě žádný problém, restaurace láká na retro menu i ceny

Snídaně od 39 korun, polévka za 19, na porci oběda stačí stokoruna. Restaurace Brykule v ostravské Hrabůvce vsadila na retro a během vybraných týdnů nabízí klasiku české kuchyně za ceny, které si pochvalují především senioři či samoživitelky. V nabídce jídel samozřejmě nesmí chybět koprovka, kuřecí plátek s broskví nebo katův šleh. Vzpomínky na staré časy vyvolají i nápoje.

Prezident Donald Trump, ministryně DHS Kristi Noemová a guvernér Floridy Ron DeSantis navštívili 1. července 2025 detenční centrum aligátoří Alcatraz v Ochopee během prohlídky areálu u bývalého letiště Dade-Collier.

Aligátoří Alcatraz s migranty v drátěných celách musí skončit. Kvůli ekologii

Po necelých dvou měsících provozu rozhodla floridská soudkyně, že kontroverzní zadržovací centrum pro migranty uprostřed amerického Národního parku Everglades musí být do 60 dnů uzavřeno. Lidé, kteří zařízení přezdívané Aligátoří Alcatraz poznali zevnitř, popsali, že tam jsou drátěné cely, sotva tekoucí voda, malé dávky jídla, přetékající toalety a neustále rozsvícená LED světla. Důvodem uzavření je však ekologická hrozba pro okolní mokřady.

Akci moderoval Marek Eben.

Itálie v Brně dostala požehnání: pizza létala vzduchem, Eben mluvil o Bohu

/FOTO, VIDEO/ Italská restaurace L’Osteria ve čtvrtek večer slavnostně otevřela svou pobočku v Přízové ulici v Brně. Dorazily slavné osobnosti v čele s Jiřím Procházkou, Petrem Švancarou a Klárou Kováčovou. Večerem provázel moderátor Marek Eben, k poslechu hrála kapela Armanda Quattrone a DJ N'zym.

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu šarži vakuově balených uzených kuřecích stehen od výrobce Vodňanská drůbež, a.s.

Veterináři stahují z prodeje kuřecí stehna s listerií od Vodňanské drůbeže

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu šarži vakuově balených uzených kuřecích stehen od výrobce Vodňanská drůbež, a.s. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes. Do tržní sítě bylo expedováno 135 kilogramů produktu. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Zdravá snídaně by měla obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu.

Skvělá a zdravá snídaně jen ze 3 ingrediencí: Ocení ji i diabetici

Lékařka Monique Tellová prozradila, co snídá, aby získala energii a zůstala déle sytá. Její první jídlo dne je ze tří ingrediencí. Tato snídaně je výbornou volbou pro diabetiky. Pomůže však i pacientům s vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, srdečními chorobami či nadváhou.

V centru Prahy otevřelo v roce 2024 první veganské řeznictví v Česku.

Váleček v rohlíku, kotouč v housce? EU chystá přejmenování výrobků bez masa

Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.

Restaurace Schweizerhaus, 14. srpna 2025, Vídeň.

Kuchyni vládnou Ostraváci. Schweizerhaus je vídeňská restaurace s českým srdcem

/PŘÍMO Z RAKOUSKA, VIDEO/ Vyhlášený podnik napříč celou Vídní a dost možná ještě dál. To je Schweizerhaus v tamním Prateru, který už po několik generací vede rodina Kolaříkových s českými kořeny. Ty se promítají nejen do tamní kuchyně a piva, ale i do pracovní síly. Zejména v kuchyni se totiž mluví převážně česky, nemalé zastoupení tam mají zejména lidé z Moravskoslezského kraje.

Lucia Zigová, vedoucí nutriční terapeutka v Nemocnici AGEL Nový Jičín.

Potraviny se v létě kazí rychleji. Jak tomu zabránit, radí nutriční terapeutka

Grilování, pikniky, výlety. Léto si bez nich neumíme představit. Máloco oceníme více než společné setkání s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla a pití. Vše dobré s sebou ale přináší i něco zlého, a zrovna letní sluníčko s sebou přináší i vysoké teploty urychlující růst bakterií a plísní, které způsobují kažení potravin, a tedy vznik střevních infekcí.

Motorest Koliba u Hradce Králové.

Ráj halušek a domácí kuchyně. Motorest Koliba sází na tradici a čerstvé suroviny

Naše gastrotoulky nás tentokrát zavedly za Hradec Králové, kde se už od konce šedesátých let minulého století ukrývá „malé“ Slovensko – Motorest Koliba. Dřevěná stavba v lese, kousek od hlavní silnice, stojí od roku 1969 a voní nejen dřevem a poctivým jídlem, ale i nostalgií. Lehký závan retro atmosféry tu nepůsobí jako póza, ale jako přirozená součást místa, které má stále co nabídnout. Pojďte se s nami podívat, co tento příjemný motorest nabízí a jak v něm umí udělat skvělé halušky.

Potraviny z Chaty Bramberk

Plíseň v restauraci na Jablonecku: Nikdy by se nedostala k zákazníkům, brání se

V restauraci v Lučanech nad Nisou objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) hned několik problematických potravin a pokrmů. Chata Brambek měla v zásobách kachní játra s vajíčky much na povrchu, plesnivé klobásy a ajvar plísní doslova přetékal. Majitel se brání, šlo podle něj o zásoby mimo hlavní kuchyni a nikdy by se podobné potraviny nedostali k zákazníkovi. Po kontrolách nastolili přísná opatření. 

Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který natáčel první díl v Liberci.

Ano, šéfe! s Pohlreichem se vrací. V minulosti se natáčelo i na Českolipsku

Velký návrat na televizní obrazovky hlásí gastronomická reality show Ano, šéfe! V hlavní roli premiérové řady se opět představí Zdeněk Pohlreich, který se bude snažit napravit neprosperující restaurace. První díl, jenž se natáčel v Liberci, odvysílá televize Prima 28. srpna. V předešlých sériích se objevily i podniky z Českolipska. 

Matka samoživitelka řešívá dilema, jak se dostatečně věnovat dítěti, a přitom zvládnout vydělat peníze.

Letní prázdniny jsou pro samoživitelky peklo. Postrádají hlídání i levné obědy

Finanční situace samoživitelek bývá napjatá celoročně, ale o letních prázdninách to mají ještě těžší. Mnohdy musí přestat s prací, aby hlídaly děti, na dovolenou nemají u brigád nárok. Postrádají také levné školní obědy a nemají kam s dětmi jet. V posledních letech vznikly o problémech samoživitelek studie platformy SYRI a také Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Deník zjistil, že mnohá doporučení odborníků vláda Petra Fialy alespoň částečně splnila, jiná by byla potřeba dotáhnout.

Michelinský šéfkuchař Gal Ben Moshe opouští Berlín a přichází vařit do Prahy.

Kuchařský mág Gal Ben Moshe míří z Berlína do ČR: Otevřu tu několik restaurací

Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.

Michelinský šéfkuchař Gal Ben Moshe opouští Berlín a přichází vařit do Prahy.

Kuchařská hvězda z Berlína: V Praze otevřu několik restaurací a sleduju Kašpárka

Po sedmi letech provozu a získání i obhajobách michelinské hvězdy zavírá izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe berlínskou restauraci Prism a otevírá novou kapitolu v Praze. V Praze plánuje otevřít hned několik restaurací s konceptem, který kombinuje nejen středomořské a blízkovýchodní chutě s českými surovinami. A v rozhovoru pro Denik.cz přiznává, že sleduje práci Radka Kašpárka v restauraci Field nebo La Boheme Degustation Oldřicha Sahajdáka.

Staveniště pro novou restauraci na břehu Lužáku.

Nová restaurace u rybníku Lužák: kdy bude otevřená a jakou kuchyni nabídne

Nová restaurace u oblíbeného rybníku Lužák v Lužicích má stavební základy. Majitelé Deníku popsali, jaké mají s místem plány. Prozradili také termín chystaného otevření, stejně jako vizi budoucí kuchyně a celkové nabídky. Věří, že gastronomický podnik bude v nejbližším okolí těžko hledat konkurenci. 

Českem se šíří žloutenka typu A. Jak nákaze předejít? Očkováním a důkladnou hygienou. Přečtěte si článek

Česko postihla nezvykle silná vlna žloutenky A. Příznaky se podobají chřipce

Lékaři zachytili letos do konce července více než 1000 případů žloutenky typu A. Loni jich bylo 636 za celý rok. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ), nakažených už je letos nejvíc za posledních 15 let. V červnu před šířením nemoci ve střední Evropě varovalo i Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC), potýká se s ní i Slovensko, Rakousko a Maďarsko.

Youtuber jménem Starej Fotr navštívil Ještěd

Velké zklamání na Ještědu: Youtuber navštívil libereckou ikonu

Starej Fotr, oblíbený tvůrce videí na platformě Youtube, vyrazil do restaurace na Ještěd. Ve videu, které vidělo už zhruba sto tisíc lidí, padají slova jako navoněná bída, velké zklamání či chutě školní jídelny a tvůrce nezapomene několikrát zmínit celkově poměrně vysoké ceny v restauraci.

Školní jídelna v Hýskově. Foto se svolením Veroniky Davidové

Hýskov otevře od září ve školní jídelně automat na obědy za výhodnou cenu

Obec Hýskov plánuje od září letošního roku velkou změnu v oblasti školního stravování. „Od září se budou vařit dvě jídla, takže si žáci budou moct vybrat ze dvou jídel. A jelikož nám hodně jídla zbývalo, rozhodli jsme se ho nabízet v automatu za výhodnou cenu,“ informoval místostarosta obce Hýskov Jan Blahovec (Nezávislí).

Stejně důležité jako vyvarovat se nočního mlsání je i správné načasování večeře, která by měla být posledním jídlem dne.

Nejezte po večeři, radí kardiolog Kraus. Jde o kalorie i narušení spánku

Večerní mlsání, dobrůtky servírované k televizi a noční kontrola ledničky mohou neblaze působit na hladinu cholesterolu v krvi i zdraví srdce a cév. Před těmito zlozvyky nedávno varoval známý americký kardiolog. Odborníci také řeší, kdy je dobré zasednout k večeři, aby byla tělu nikoliv ke škodě, ale ku prospěchu.

My jsme si objednali poctivý vepřový řízek s domácím bramborovým salátem za 179 korun.

Motorest Čestice: Na poctivém jídle bez chemie si zde pochutná dělník i kravaťák

Motorest Čestice, který leží na hlavní trase z Hradce Králové do Rychnova nad Kněžnou, je místem, kde tradice české kuchyně splývá s poctivostí a nostalgií. Provozovatel Petr Zaujec tu již 21 let nabízí klasická jídla, jako jsou svíčková či smažený sýr, připravovaná bez polotovarů a chemie. Tento motorest je oblíbenou zastávkou nejen pro řidiče, ale i pro vodáky a gurmány, kteří hledají autentický zážitek.

Woody byl odmalička mimořádně hodný a spavý. Nikdo tehdy netuší, že je to kvůli vrozené vadě.

Štěně zlatého retrívra Woody má nezvyklou nemoc. Otráví ho téměř jakékoliv jídlo

Když Woodyho, štěně zlatého retrívra, jeho majitelé poprvé spatřili, byl to malý zlatý uzlíček s rošťáckým pohledem. Zpoza štěněcí ohrádky se snažil upoutat jejich pozornost. Ve chvíli, kdy se jejich pohledy potkaly, bylo jasné, že si nevybrali oni jeho, ale on je. Woody se stal členem rodiny. Jenže první problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Dnes bojuje o to, aby mohl jednou jíst normální stravu a užívat si pohybu jako ostatní psi.

Řemeslný jarmark nazvaný Hodokvas rytíře Kobylky.

Víkend na Bruntálsku: rytíř Kobylka na Sovinci, výstava i hromady jídla

Jak si užít nastávající víkend na Bruntálsku? Vydat se můžete tradičně na Sovinec, kde se pořád něco děje, tentokrát to bude řemeslný rukodělný jarmark s rytířem Kobylkou. Dobré jídlo a pití můžete okoštovat v Karlově Studánce na další tradiční akci - Pojez festu, kromě toho se otevírá naučná stezka či proběhne výstava fotografií. Zábavně charitativní odpoledne nabídne Krnov. Další akce se konají i jinde v kraji, více v tipech Deníku.