Na první pohled ošuntělých jídelen bylo za minulého režimu všude plno. S nabídkou dršťkové polévky nebo guláše za pár korun se v nich celý den střídali hladovějící kolemjdoucí. Nyní retrojídelny pomalu zanikají. V jedné z posledních na pražském Opatově se zatím zavřít nechystají.
Na první pohled ošuntělých jídelen bylo za minulého režimu všude plno. S nabídkou dršťkové polévky nebo guláše za pár korun se v nich celý den střídali hladovějící kolemjdoucí. Nyní retrojídelny pomalu zanikají. V jedné z posledních na pražském Opatově se zatím zavřít nechystají.
Festival dobrého jídla, pití a zábavy pro celou rodinu se uskutečnil v sobotu 13. července ve Starém Městě. Areál zdejší společnosti Probio hostil sedmnáctý ročník Bioslavností. Jeho tématem bylo Jak to chodí u nás doma s podtitulem Bio street food v parku.
/FOTO, VIDEO/ Oblíbené místo v Mladé Boleslavi je opět plné lidí. Jedná se o louku na Radouči, která je domovem syslů obecných. Zde tráví volný čas především rodiny s dětmi. Ochránci přírody každý rok apelují na návštěvníky, aby zvířatům nenosili nic na zub. Mohlo by to pro ně totiž mít nepříjemné následky.
Týmovost, odvaha, čestnost, péče a humor. To jsou hlavní hodnoty, na kterých si zakládá společnost Albert. Na jejich základě vytváří pro všechny kolegy ve více než 330 prodejnách, třech distribučních centrech, službě Albert Online i centrále zdravé a bezpečné pracovní prostředí.
Nadcházející víkend v Moravských Budějovicích nabídce Family Food Festival společně s Letní nocí. Bude pestrý výběr jídel. Kostníky ožijí tradičním jarmarkem s rukodělnými a lokálními výrobky.
/FOTO, VIDEO/ Prodejna potravin na náměstí v Hořicích na Jičínsku počátkem prázdnin zahájila bezobslužný provoz 24 hodin denně. Lidé si službu pochvalují a počet zákazníků roste. Majitel obchodu od novinky očekává větší konkurenceschopnost v obklopení nadnárodních řetězců a hodnotí zkušenosti v prvních dnech. Premiéru si již odbyl zloděj a nouze není ani o úsměvné situace.
Rozvoz i tzv. “dine-in” (tedy jídlo přímo v restauraci) si Češi vychutnávají zhruba stejně často. Oba způsoby stravování si nekonkurují, spíše se vzájemně doplňují. Ukázal to průzkum výzkumné agentury Kantar, která se letos ptala více než 1800 strávníků na jejich preference.
Miluje módu a ráda se hezky obléká. Aby si ovšem mohla Zorka Hejdová dovolit i odvážnější outfit, musí se omezovat v jídle. Na světové finále Elite Model Look vynesla efektní černou róbu, ve Varech se zase blýskla v odvážném červeném modelu.
O jeden jediný knedlík zvítězil při soutěži v Hošticích Jaroslav Němec známý také jako Maxijedlík. Při letním rodinném festivalu Slunce, seno 40 do sebe dokázal za pět minut nasoukat 28 knedlíků s rajskou omáčkou a tím o jediný knedlík zvítězil. Přes léto a do konce roku Maxijedlíka čeká ještě celá řada soutěží, vyvrcholení bude v Praze, kde se chystá vyzvat soupeře k pojídání nejsmaradlevějšího jídla na světě. Jde o surströmming, švédský pokrm, který vznikne zkvašením rybího masa.
Dvaatřicetiletý Lukáš Ticháček podniká už třináct let ve finančním poradenství, žije ve vile a v garáži má několik luxusních aut. Přesto pohodlí domova vyměnil za cestování bez peněz. Na výlet na kole se s kamarádem Milanem Pecnem vydal letos už popáté. Neměli ani na jídlo, byli závislí pouze na tom, co si od někoho vyžebrají nebo u někoho odpracují. Tentokrát projeli postupně Českou republiku, Rakousko, Slovinsko, Itálii a nakonec Chorvatsko.
Finská technologická společnost Wolt, která se zabývá rozvozem jídel z restaurací, otevřela v červenci pobočku svého obchodu v Plzni. Zákazníci si na on-line tržišti mohou vybírat z více než 5 000 produktů z řad čerstvých nebo trvanlivých potravin, domácích potřeb nebo drogerie.
/VIDEO/ Plzeňské pivo teče proudem, ale když máte chuť na krkovici, klobásu nebo párek? Smůla. Tento týden na hudebním festivalu na trutnovském Bojišti nic takového k jídlu nedostanete. Hot dog? Jedině vegetariánský. Obscene Extreme je totiž pověstný nejen nejtvrdší muzikou, ale také tím, že se na něm nejí maso. Ve stáncích se vaří pouze vegetariánské a veganské pokrmy.
Řapíkatý celer se sice v žebříčcích oblíbené zeleniny nedrží na špici, ale měl by. Je totiž skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě. Celer obsahuje velké množství vody a vlákniny, která podporuje trávení, pomáhá snižovat chuť k jídlu a udržet pocit sytosti. Trochu zvláštní chuť celeru zkrátka bohatě vyváží množství jeho zdravotních benefitů.
Brambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.
Také si kladete otázku, proč se vám doma objevili potravinoví moli, když všechny potraviny máte pečlivě uzavřené? Možná jste nakoupili suroviny, které už larvy těchto nežádoucích návštěvníků obsahovaly.
Máchovo jezero, prázdniny a dovolená patří neodmyslitelně k sobě. Reportérka Českolipského deníku na místě zjišťovala, jak a za kolik se dá na hlavní pláži v Doksech občerstvit. I přes špatné počasí netrpěly stánky nedostatkem zákazníků. Provozovatele pláže trápí spíše špatná kvalita vody.
Máchovo jezero, prázdniny a dovolená patří neodmyslitelně k sobě. Reportérka Českolipského deníku na místě zjišťovala, jak a za kolik se dá na hlavní pláži v Doksech občerstvit. I přes špatné počasí netrpěly stánky nedostatkem zákazníků. Provozovatele pláže trápí spíše špatná kvalita vody.
Menopauza přichází průměrně ve věku 51 let. Mnoho žen v tomto období pozoruje typické příznaky, mezi které se řadí návaly horka, změny nálad i přibírání na váze; obvykle hlavně v oblasti pasu. Je to dáno změnami, které v tělě během klimakteria nastávají. Většina z nich má společného jmenovatele, kterým je snižování hladiny estrogenu. Pomoci může vhodně zvolená strava.
Salmonelóza je infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. Mezi hlavní příznaky patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Vloni muselo kvůli obtížím způsobeným bakterií salmonelly vyhledat lékařskou pomoc 4 116 pojištěnců VZP, z nichž 782 bylo dokonce akutně hospitalizováno. V letních měsících je riziko infekce salmonelózy nejvyšší kvůli zvýšené kazivosti potravin, grilování či cestování. Inkubační doba je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny.
/FOTO/ Začaly letní prázdniny, nastal čas dovolených. Hodně lidí cestuje vlakem. Ačkoliv Žatec ani Louny neleží na frekventovaných železničních tratích a například přímé spojení s Prahou ani v jednom případě neexistuje, přes tamní hlavní nádraží jezdí vlaky do řady směrů. Pokud výletník dostane hlad, v Žatci má smůlu úplně, v Lounech si může koupit maximálně bagetu nebo sendvič v automatu.
Tvorba plynů ve střevě, tedy plynatost způsobující nadýmání, je do určité míry přirozená. Ale rozhodně není nijak příjemná. Obzvlášť při hubnutí, když člověk touží po tom, aby se mu břicho zmenšovalo, a ono se naopak zvětší nadmutím. Je dobré vědět, co je nejlepší na zmírnění nadýmání nejen při redukční dietě a jak se nadýmání co nejrychleji zbavit. Pomohou vychytávky v jídelníčku, cvičení jógy i generacemi ozkoušené babské rady.
Počet potřebných, kteří spoléhají na potravinovou pomoc, roste. Obchodníci proto hledají další cesty, jak darovat jídlo ještě lépe a efektivněji. Například Albert zavedl ve spolupráci s potravinovými bankami novinku – večerní darování jídla z prodejen přímo na stoly lidí v nouzi. Díky tomu se daří zvýšit objem darovaných čerstvých potravin, zejména masa a mléčných výrobků. V posledních šesti měsících šlo o více než 90 tun.
Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.
Až 94 % restaurací uvádí, že do svého jídelního lístku zařazují bezmasé alternativy pokrmů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů.
/FOTO/ Útěk z vězení, Oranžová je nová černá, Zelená míle či Frajer Luke patří k řadě seriálů a filmů, které se inspirovaly vězeňským prostředím. A zatímco některé záběry odpovídají realitě, jiné jsou na hony vzdálené skutečnosti. Deník se zajímal o to, jak vypadá život za zdmi Vazební věznice Liberec.
Útěk z vězení, Oranžová je nová černá, Zelená míle či Frajer Luke. To jsou jen některé z celé řady filmů a seriálů, které se inspirovaly vězeňským prostředím. A zatímco některé záběry odpovídají realitě, jiné jsou skutečnosti na hony vzdálené. Deník se zajímal o to, jak vypadá život za zdmi Vazební věznice Liberec.
Platit prodavačku a drahý provoz prodejny se na vesnici nevyplatí. Alespoň ne českým podnikatelům. Nezřídka tak obchůdek přebírají vietnamské rodinné firmy. Pokud se tak nestane, zůstává lidem na venkově možnost objednat si nákup nákup z e-shopů s jídlem. Ty zvládají obsloužit stále více regionů.
Převzít nákup a odevzdat použité PET lahve k recyklaci - to mohou udělat zákazníci Rohlíku při každém nákupu už od loňského listopadu. Největší český online prodejce potravin totiž na podzim 2023 spustil testovací systém zpětného odběru PET lahví, tzv. zálohování. Jako první a jediný internetový retailer a rovnou v ostrém provozu po celém Česku.
V mnoha městech lidé dodnes s nostalgií vzpomínají na oblíbené jídelny a bufety, které patřily k jejich mládí. Některé stále fungují, ani moderní doba jim nevzala atmosféru a dokonce jim móda retrostylu vrací oblibu u mladší generace. Právě takové místo najdete v centru Jičína.
/FOTO, VIDEO/ V mnoha městech lidé dodnes s nostalgií vzpomínají na oblíbené jídelny a bufety, které patřily k jejich mládí. Některé stále fungují, ani moderní doba jim nevzala atmosféru a dokonce jim móda retrostylu vrací oblibu u mladší generace. Právě takové místo najdete v centru Jičína.
Hořické potraviny Švamberk zavedou od 1. července revoluční bezobslužný režim, který umožní zákazníkům nakupovat mimo standardní otevírací dobu pomocí aplikace DoKapsy. Stačí se autorizovat bankovní identitou a získat QR kód pro vstup. Tento systém přináší nejen pohodlí, ale i zvýšenou bezpečnost a ochranu proti krádežím.
Připravení na vedro i bouřky musí být letos pořadatelé Holešovské Regaty, která dnes začala v zámeckém areálu. Brány se otevřely v 16 hodin a navzdory tropickým teplotám se zahrada začala okamžitě plnit.
„Podle údajů Eurostatu klesají ceny potravin v České republice nejrychlejším tempem ze všech zemí Evropské unie. Ceny potravin klesají ještě v Maďarsku, Litvě, Finsku a Slovinsku. Na Slovensku ceny potravin stagnují. Ve všech ostatních zemích Evropské unie dochází ke zdražování potravin,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Tento letní víkend přináší celou řadu akcí, kde si vybere každý. Třeba festival jídla ve Svitavách, výstava Bedřicha Smetany v Litomyšli a nebo Běh naděje v Poličce. Podívejte se na náš výběr.
Na začátku letošního roku porodila moderátorka Eva Hecko Perkausová druhého syna, kterého s manželem Ivanem Heckem pojmenovali Arian. Ani ne půl roku po porodu vypadá Eva skvěle, což je podle ní i zásluha jejích dvou potomků, kteří jí dávají pořádně zabrat. Rozhodně sdílí názor, že mít jedno dítě, nebo dvě je nebetyčný rozdíl.
Dobré jídlo a pití, povídání, kdy bylo stále o čem mluvit, pohoda, poznávání se navzájem. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné setkání české a afghánské rodiny v Praze, které zorganizovaly pracovnice spolku Slovo21. Češi ochutnali tradiční pokrmy Afghánistánu, Afghánci zase domácí český chleba. Nebylo to poslední společné posezení. Ke sbližování lidí různých národností a kultur dochází i na dalších akcích.
Denní stacionář je sociální služba, která přispívá k tomu, aby mohli lidé žít a dožít doma. Stacionář zajišťuje potřebnou péči během dne. Jeho výhodou je skupinová i individuální práce s klientem.
Zpěvák Ben Cristovao už téměř deset let nejí maso. Ze zapřisáhlého masožrouta se stal ze dne na den veganem a zhubl skoro patnáct kilo. Nikomu svou filozofii nevnucuje, ale stal se z něj specialista na pokrmy z tofu.
Pravidla, která zaručí spokojený rodinný život, neexistují. Každá rodina je totiž jedinečná. Dodržování určitých principů ale může soužití s potomky výrazně zkvalitnit. Které to jsou? Deník se zeptal Ivy Kyselé, terapeutky a zakladatelky rodinné poradny Akademie rodičovství.
Špína a myší trus. Takový byl výsledek kontroly Státní veterinární inspekce v prachatické indické restauraci v Horní ulici. Samotná restaurace sice mohla zůstat v provozu, ale s okamžitou platností inspektoři uzavřeli sklad a pavlač.
Blíží se čas letních prázdnin a dovolených. Hodně lidí bude cestovat vlakem. I ti, kdo nemají se železnicí moc zkušeností. Deník zmapoval nádraží v Mostě a Litvínově. Jak to tam vypadá, co tam cestující najdou a co je dobré vědět?
Mezi devíti lokálními výrobci oceněnými značkou Regionální potravina Pardubického kraje jsou i dva zástupci chrudimského okresu. Je to Řeznictví Čejka a společnost MEDOVINKA, s.r.o.
Opilecké výstupy, žebrání, výtržnosti, hluk a agrese, které patří k projevům bezdomovectví, mají v Kroměříži vyřešit přísnější pravidla a lépe zaměřená prevence. Ta má přimět lidi bez domova k dodržování alespoň minimálních pravidel.
/FOTO, VIDEO/ Den Pardubického kraje se v letošním roce mohl pyšnit svou návštěvností, a to především díky bohatému programu, který po celou dobu probíhal na řadě míst v Pardubicích. Nechyběly ukázky prací žáků středních škol, IZS nebo armády ČR. Své vystoupení předvedli i v odpoledních či večerních hodinách kapely, dále pak interpreti jako Helena Vondráčková nebo skupina Olympic.
Jedním z nejzávažnějších hromadně se vyskytujících onemocnění je cukrovka 2. typu. V České republice tato choroba postihne přibližně každého třetího člověka. Problémem je, že nemocný o své diagnóze často neví a na jeho diabetes se přijde jen náhodou. Existují však příznaky, které by pacienty mohly včas varovat.
Sportovní areál Pianka ve Velim bude v neděli hostit Street food festiválek. Návštěvníci se mohou těšit na dobré jídlo z food trucků i pivo z malých pivovarů.
Třetí ročník svitavské akce Svitaverna se blíží. V sobotu 22. června se park Jana Palacha promění od 12 hodin v degustační zónu plnou jídla, pití a zábavy.