Prostějov – Přestože poslední termín, kdy mohou prodejci lihu a lihovin zažádat o koncesi je čtvrtek 17. dubna, na živnostenském úřadu se o ni zatím přihlásila ani ne polovina prodejců. Zajít si pro povolení k prodeji lihu a lihovin po metanolové aféře, při které vyhasly desítky lidských životů, při tom podle slov prodejců, kteří již na živnostenský úřad zavítali, nebylo nic nesnadného.
Orlickoústecko - V České Třebové začala sbírka trvanlivých potravin pro místní potřebné seniory. Zamlouvá se vám takováto forma pomoci? Nemyslíte si, že je někde chyba?
V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.
Pelhřimovsko – Jarní a podzimní měsíce jsou obdobím, kdy se ve zvýšené míře vyskytují virová průjmová onemocnění, jež jsou známá pod lidovým označením „střevní chřipka".
Zlínský kraj – Poručí si dobrá jídla, která pak zapijí nejprve jedním pivkem, poté i druhým. A pak z restaurace zmizí jako příslovečná pára nad hrncem. I na takové hosty narážejí občas restaurace a hospody v celém Zlínském kraji.
Kdybych si mohl vybrat žít v některé zemi Evropské unie, moje volba by zcela určitě padla na Německo. Nejen že tento stát má vysokou životní úroveň, ale je jedním z celkově nejvyspělejších států Evropy. Jako národ jsou Němci velmi disciplinovaní, pracovití a hlavně bezvadně organizovaní v pracovních procesech. Kdybych žil a studoval v této zemi, určitě by se mi otevíraly větší pracovní možnosti, protože odborně vzdělaných lidí si zde váží a dobře je finančně odměňují.
Pro náš projekt jsme se rozhodly seznámit se třemi lidmi, ze třech různých zemí a zeptat se jich na pět otázek týkajících se právě jejich země. Zjistili jsme tím, že některé kultury jsou od té naší odlišné a některé naopak ve většině věcí společné. Vybrali jsme si pro nás něčím blízké země a to je Anglie, Německo a Francie.
Žďársko - Soustavné smrkání, kýchání, slzící a opuchlé oči si v těchto jarních dnech bohatě „užívá" Pavel Janoušek ze Žďáru nad Sázavou. Už několik let v jarních měsících trpí pylovou alergií a letos přišlo jaro podstatně dříve, než bývá obvyklé.
Klenčí pod Čerchovem /FOTO/ – Možnost nakoupit si denně od rána až do večera jako ve velkém městě mají nyní obyvatelé Klenčí. Tamní ´občerstvovna´ se změnila ve smíšenou prodejnu.
Znojmo – Po třech a půl letech se dočkali satisfakce živnostníci, jejichž provozovny musely ustoupit výstavbě autobusového nádraží. Taxislužba i prodejna květin před budovou pošty by měly již brzy přivítat první zákazníky. Na svého nájemce ale stále čekají nově zbudované potraviny v zadní části nádraží. Město nechalo postavit prodejnu za 1,8 milionu korun a podnikateli navíc vyplatilo jednorázově částku osm set padesát tisíc korun.
Jeruzalém - Izraelští archeologové našli ve středním Izraeli hliněnou rakev starou 3300 let. Obsahovala osobní předměty, které patřily pravděpodobně vysokému představiteli egyptské armády. Bylo mezi nimi i vzácné zlaté pečetidlo faraona Setchiho I.
Ostrava - Počátkem roku 2011 se počet mléčných automatů v Ostravě blížil desítce. Boom ale trval jen krátce. Od podzimu 2011 mají Ostravané šanci načepovat čerstvé mléko jen v mlékomatu v Heřmanicích.
V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.
V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.
Podluží - Království malých vinařství a velkých tradic. I tak se dá nazvat nejjižnější cíp Moravy Podluží. Právě v oblasti bohaté na folklor na rozhraní Břeclavska a Hodonínska se o víkendu uskuteční sklepní putování Za vinaři na Podluží s podtitulem Festival vína a jídla uprostřed kulturních tradic.
Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.
Pardubice – Slova muzeum a galerie nemusejí znamenat jen výstavy, odborné přednášky a historii, může to být také zábava. Nevěříte? V Pardubicích se o tom můžete přesvědčit už ve středu 16. dubna.
Počátkem roku 2011 se počet mléčných automatů v Ostravě blížil desítce. Boom ale trval jen krátce. Od podzimu 2011 mají Ostravané šanci načepovat čerstvé mléko jen v mlékomatu v Heřmanicích.
Němčice u Kdyně - Smíšenka v Němčicích u Kdyně bude po své rekonstrukci plnit hned dvě funkce. Mohla by se stát atraktivním místem pro místní i turisty, kteří zde budou moci posedět i pojíst
Ústí nad Labem - Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.
Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Jmenuje se Alessandro Bellingeri a patří ke špičkovým italským kuchařům. Vlastní rodinnou restauraci Osteria de l'Acquarol v trentinském údolí Val di Fiemme. V roce 2013 získal titul Nejlepší mladý kuchař severní Itálie.
Benešov – O další kousek se ke svému vytčenému cíli, zhubnout 20 kilogramů, přiblížila mladá maminka z Benešova, Lucie Váňová. Není na to sama. Pomáhá jí projekt nazvaný Hubneme s Benešovským deníkem a Nemocnicí Rudolfa a Stefanie.
Pardubice - Máte rádi zábavu? Chcete se podívat, jak to vypadá v budově krajského úřadu? Tak neváhejte a oslavte ve středu 16. dubna Den Pardubického kraje!
Už jen pomyšlení na obrovskou tíhu zodpovědnosti na ramenou europoslance nutí k zamyšlení: Leží tato zodpovědnost na bedrech toho pravého? Zaslouží si naši víru a opravdu udělá všechno pro to, aby nám zajistil co nejlepší podmínky pro život?
Praha – Na potravinách v Česku začínají šetřit už i lidé s nadprůměrnými příjmy. V loňském roce ve skupině s platem nad 25.000 korun přibylo téměř o tři čtvrtiny těch, kdo uvádějí cenu jako hlavní kritérium při výběru potravin. Při nákupu se přesto dle svého tvrzení Češi však stále nejvíce řídí kvalitou potravin. Vyplývá to z výsledků dnes zveřejněného průzkumu společnosti KPMG.
Brno – Přes pět procent šarží kontrolovaných potravin obsahovalo nadlimitní množství cizorodých látek. Vyplývá to z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která loni zkontrolovala 4807 šarží. V potravinách našla pesticidy, mykotoxiny, konzervanty či barviva, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.
Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?
Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?
Pardubice – Máte rádi zábavu? Chcete se podívat, jak to vypadá v budově krajského úřadu? Tak neváhejte a oslavte ve středu 16. dubna Den Pardubického kraje!
Pardubice – Máte rádi zábavu? Chcete se podívat, jak to vypadá v budově krajského úřadu? Tak neváhejte a oslavte ve středu 16. dubna Den Pardubického kraje!
Perná -Oproti jiným vinařským akcím se ta dvoudenní v Perné koná vůbec poprvé. Na takzvaném nultém ročníku otevřených sklepů tamní vinaři nabízí to nejlepší, co se jim urodilo. Je sobota po poledni, když projíždím malebnou vesnicí Perná na úpatí Pálavy. Jakmile vystoupím z auta, potkávám první milovníky vína s kapsičkami na krku a skleničkami v ruce.
Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Podnikatel, cyklista, lyžař, manažer, manžel, otec tří dětí. A také nadšený amatérský kuchař. V čem je nejlepší? Kdo ví. V minulých dnech přesvědčil, že kuchař je výborný.
Praha - Meziroční inflace v březnu zůstala podle odhadů analytiků na 0,2 procenta, tedy stejně jako v lednu a únoru. Mírně rostly ceny potravin, naopak klesaly ceny pohonných hmot a rekreací. Výrazněji by ceny neměly růst ani v nejbližších měsících, upozornili analytici. Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za březen ve středu 9. dubna.
Ahoj, vše se na nás řítí rychlostí blesku a jsou události, jež předbíhají obvyklé zvyklosti. Tak například letošní neobvykle teplé počasí a s ním spojené urychlovací procesy.
Tábor /100 LET OD 1. SVĚTOVÉ VÁLKY/ – Válka za monarchii vzala otce milionům dětí, syny milionům matkám. František Šrámek (1889) z Tábora patřil k těm, kteří dostali šanci vrátit se a žít dál. Díky tomu se mu v roce 1928 mohla narodit dcera Eva, dnes Provazníková, která dodnes bydlí ve svém rodném domě na Budějovické ulici v Táboře.