Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Reprezentační libero Julie Jášová si pochutná na rybách

České Budějovice – Reprezentantka ČR Julie Jášová vyletěla do světa vrcholového sportu z Českých Budějovic. Talentovaná hráčka, volejbalové libero, si už dvakrát vyzkoušela atmosféru mistrovství Evropy, zahrála si na mistrovství světa…

Změní se po volbách venkov? Chybí koncepce

Praha /INFOGRAFIKA/ – České zemědělství 
a venkov se v posledních letech smrskly do pojmu původ a bezpečnost potravin. Co ovšem politici nabízejí, aby se venkovské oblasti staly znovu plnohodnotným místem pro život, ne pouze noclehárnami?

Přehlédla cyklistku. Hledají se svědci

Holešov – Při dopravní nehodě v Holešově byla ve středu zraněna devětasedmdesá­tiletá cyklistka. Ke střetu došlo v ulici Grohova krátce před třináctou hodinou, kdy pětatřicetiletá žena ve Škodě Octavia couvala z parkovacího místa u prodejny potravin Luko.

Salmonela i neznámý původ. Osm procent dováženého drůbežího nevyhovělo

Praha - Během třítýdenní mimořádné kontroly dovozů drůbežího masa do Česka bylo zjištěna závada u 25 z 313 zásilek. Naprostá většina pochybení byla u masa z Polska. Pět zásilek, u nichž byly prohřešky nejzávažnější, bylo vráceno zpět polským výrobcům. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Inspekce našla další potraviny nebezpečné pro alergiky

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla při mimořádných kontrolách nařízených ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem další potraviny, které jsou zdraví nebezpečné nebo klamou zákazníka informacemi na obalu. Je jimi opakovaně Best paštika a také drůbeží hamburger, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Z mimořádné kontroly už vyplynulo osm závažných zjištění, přičemž všechny potraviny pocházely z Polska.

Nestresujte si vlasy!

Trápíte se s kvalitou vašich vlasů? A víte, že kromě skladby jídelníčku a ročního období se na nich může významně podepsat stres? Máte-li stresové období, musíte to vlasům kompenzovat.

Fit s Deníkem: Je to dřina, říká Petra Míšková

Ústí n.L. - Projekt Buď fit s Deníkem je ve své polovině! Čtyři jeho účastnice prošly zřejmě tou nejtěžší částí projektu. Radikálně změnily jídelníček, zvykají si na naprosto neznámé potraviny a začaly pravidelně cvičit.Petra Míšková z Ústecka se tři týdny potýkala s nedostatkem energie. Dnes je ale vše jinak a do makrobiotiky pomalu zasvěcuje i svoji rodinu.

Festival Via Bohemica na zámku přiblíží různé kultury

Blanensko - Ukázka staromaďarských umění. Tvořivé dílny pro děti v chemické laboratoři barona Reichenbacha. Soutěž ve vaření tradičních kotlíkových jídel. To je jen malá ochutnávka z programu, který nabídne první ročník festivalu Via Bohemica.

Třetí účastnice projektu Buď fit s Deníkem: Jídlo léčí!

Teplicko - Projekt Buď fit s Deníkem je ve své polovině"! Čtyři jeho účastnice prošly zřejmě tou nejtěžší částí projektu. Radikálně změnily jídelníček, zvykají si na naprosto neznámé potraviny a začaly pravidelně cvičit. Petra Rýčová z Teplic se tři týdny potýkala s nedostatkem energie a nepříjemnými náladami. Dnes je ale vše jinak. Úsměv jí prý vrátila makrobiotika.

Udržitelná architektura

Představte si dům, v němž si bez potřeby půdy vypěstujete dostatek zeleniny i vlastní ryby, a to vše vás bude stát asi hodinu práce denně. Všechny použité technologie si jeho autoři, architekti ze studia Balanceidea, osobně vyzkoušeli. Dvakrát přitom vybouchli a jednou vyhořeli – prý jenom trochu. Jinak šlo všechno jako po másle, pouze jahůdky nevyklíčily a ryby se trochu přemnožily.

Chcete poobědvat na záchodě? V americké restauraci máte možnost

Los Angeles – V Los Angeles zahájila provoz restaurace, která se pyšní tím, že je první v Americe, která sází na záchodovou tématiku. Kdokoli, koho láká představa, že své jídlo může konzumovat na záchodové míse, tak má šanci vyzkoušet si koncept, který byl do USA dovezen z Asie, napsala agentura AFP.

Výnosy kukuřice jsou nižší než loni

Úhřetice - Na Chrudimsku začala sklizeň kukuřice. Výnosy kvůli záplavám a kroupám nebudou tak dobré jako loni, ani výkupní ceny neodpovídají loňským.

Má práce je moje hobby, říká Marian Jurečka

Olomoucký kraj - Nadcházející víkend je ve znamení předčasných sněmovních voleb, které zásadním způsobem nastaví kormidlo směřování naší vlasti na několik let. Podaří se KDU-ČSL historicky první comeback do dolní komory Parlamentu ČR? I s touto otázkou jsme navštívili 1.místopředsedu KDU-ČSL dvaatřicetiletého Mariana Jurečku, lídra kandidátky v Olomouckém kraji a soukromě hospodařícího zemědělce.

Hejtman Josef Řihák: Značení masných výrobků nesmí ohrožovat zdraví ani klamat

Střední Čechy – Jedním z dárků, který dostal prezident České republiky Miloš Zeman při návštěvě ve Středočeském kraji od hejtmana Josefa Řiháka, byl i koš kvalitních potravin od středočeských výrobců. Nechyběly v něm ani masné výrobky. „Opravdu kvalitní a chutné potraviny jsou podle mého názoru tou nejlepší vizitkou místa, kde se vyrábějí. Středočeští zemědělci a potravináři produkují velmi dobré zboží, o čemž se občané mohou přesvědčit například na farmářských trzích. Jsem rád, že se kvalitní regionální potraviny objevují i čím dál více v nabídce velkých prodejen a řetězců," říká hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Doba ledová přijde. Brambor a řepky je ale méně už teď

Zlín - Doba ledová poslední dobou častým tématem diskusí studentů, ale i starších lidí v regionu. Přijde? Kdy? Jsou časté výkyvy počasí jejím předznamenáním? Deník oslovil odborníka na dobu ledovou, klimatologa Ladislava Metelku.

Regionální potraviny používá většina jídelen

Jindřichohradecko - Kvalita stravování ve školních jídelnách leží na srdci asi nejednoho rodiče. Mnoho z nich se stále obává strašáků z dob minulých v podobě univerzálních omáček a kaší z prášku, současná školní gastronomie je však již na jiné úrovni.

Německé potraviny na pultech obchodů střídají ty polské

Praha – Do českých obchodů míří stále víc německých potravin. Jejich dovoz se meziročně zvýšil o 12,3 procenta. Podíl potravinářských výrobků od našeho západního souseda na celkovém dovozu potravin do ČR letos dosáhl 25 procent. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK zpracovala analytička Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíra Dubská. V letošním roce roste i dovoz potravin z Polska, tempo růstu ale oproti minulým letům klesá, hlavní podíl na tom mají zřejmě aféry s nekvalitními polskými potravinami v poslední době. Polské potraviny tvoří 16 procent dovotu.

Po roce jsme opět gratulovali U Špičáků

Bystřec –  Rok se s rokem sešel a my znovu míříme k Hostinci U Špičáků v Bystřeci. Vezeme certifikát, který potvrzuje, že se tento příjemný rodinný podnik opět stal Hospůdkou roku Orlického deníku.

VOLBY 2013: Ptáme se, koho chcete v parlamentu

Jičínsko - Parlamentní volby se uskuteční 25. a 26. října. Kandidující strany právě v těchto dnech oslovují voliče, aby je přesvědčily a přetáhly na svoji stranu. Jičínský deník vám bude pravidelně přinášet názory respondentů, které osloví.

Cholera zabila v severní Nigérii 50 lidí za jediný týden

Kano - Nejméně 50 lidí zabila za minulý týden cholera v severní Nigérii. Jak informovali oficiální činitelé, jde o zatím poslední epidemii nemoci, která si od roku 2010 v Nigérii vyžádala tisíce obětí, napsala dnes agentura AFP.

Hromadnou otravu žáků v Indii měla na svědomí ředitelka s manželem

Patna - Indická policie obvinila ředitelku školy a jejího manžela kvůli smrti 23 dětí, které se otrávily pesticidem v jídle podávaném zdarma ve školní jídelně. Proti oběma bylo vzneseno nejméně pět obvinění včetně vraždy a pokusu o vraždu, informovala dnes agentura AFP.

Skládka za Cukrovarskou vilou ve Vyškově zůstane dál

Vyškov – Obaly od čokolád a dalších potravin nebo prázdné pet lahve se povalují podél zdi poblíž vyškovské kuželny za parkovištěm u obchodního domu Kaufland. Podle lidí, kteří místem procházejí, jde o několikaletou skládku a je jim trnem v očích.

Pozor na sýry obsahujícími salmonely, varují veterináři

Praha – Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před zásilkou 158 kilogramů sýrů od tuzemského výrobce. Sýry, které byly všechny prodány na trzích, obsahovaly bakterie salmonely. Informoval o tom dnes mluvčí SVS Josef Duben.

I politici jsou jenom lidé...

Karlovarský kraj - V předvolebním seriálu převážně nevážně dnes představujeme Josefa Novotného, Romana Malečka a Tomáše Hybnera

Maláník: V každém víně jsou vinařovy vrásky i radosti

Mikulčice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmdesátiletý Štěpán Maláník z Mikulčic se vinařství a vinohradnictví věnuje už třiapadesát let. V roce 2006 založil spolu se svým synem Janem a zetěm Vladimírem malou rodinnou firmu s názvem Vinařství Maláník Osička. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Levnější brambory? Za hranicí

Karviná - Na jedné straně sucho, na druhé straně červnové povodně mají za následek historicky rekordní neúrodu brambor. Cena této potraviny proto v posledních týdnech letí rapidně vzhůru.

Jídelna ve Zvěřínku u silnice v obležení lidí. Sněz, co chceš!

Zvěřínek - Bývalá jídelna podniku Temac (dříve Asbestos) ve Zvěřínku na Nymbursku změnila svou tvář. Nyní je zde Jídelna Zvěřínek, která se ničeho nebojí. Jednotná cena 79 korun z vás možná udělá jedlíka. Za tuto cenu totiž můžete v jídelně sníst, kolik jen chcete. Že to zní trochu pohádkově? Funguje to.

'Nevečeřet je nesmysl,' říká výživový poradce Mlynář

Hradec Králové /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Večeřet se musí. Hladovění na noc je nesmysl. Staré mýty, které se roky tradují, vyvrací i fotbalista a lyžařský instruktor z Hradce
Jan Mlynář, jenž se zabývá také výživovým poradenstvím.

'Nevečeřet je nesmysl,' říká výživový poradce Mlynář

Hradec Králové /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Večeřet se musí. Hladovění na noc je nesmysl. Staré mýty, které se roky tradují, vyvrací i fotbalista a lyžařský instruktor z Hradce
Jan Mlynář, jenž se zabývá také výživovým poradenstvím.

Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a bio

Brusel – Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a biopotravin. Naopak u hovězího masa jsou podvody méně pravděpodobné navzdory letošnímu skandálu s označováním koňského masa za hovězí. Uvedla to agentura AP s odvoláním na hrubou verzi zprávy Evropské unie.

V křemežské škole se vařilo regionálně

Křemže - Hlad je někdy příjemný, protože nám při jeho hašení náramně chutná; někdy prospěšný, když si chceme pročistit či vyléčit organismus, ale mít hlad neustálý si těžko někdo z nás dovede představit. Na rozdíl od obyvatel jiných částí světa.

Cestovatel šlechtí brambory v Kambodži

Jihlava - Jan Blažíček z Jihlavy si přivezl od roku 1990 z cest trofeje z více než stovky států celého světa. Ještě pár dní doma a vyrazí za manželkou Ngim do království v Asii.

Cestovatel šlechtí brambory v Kambodži

Vysočina - Jan Blažíček z Jihlavy si přivezl od roku 1990 z cest trofeje z více než stovky států celého světa. Ještě pár dní doma a vyrazí za manželkou Ngim do království v Asii.

Původní výstavba vzala v Bruntále za své

Bruntál /FOTKY Z HISTORIE/ - Naprosto se změnila křižovatka ulic Jesenická, Dukelská a Ruská v Bruntále. Proti šedesátým letům minulého století je proměna totální. Dříve vedl okolo gymnázia chodník, spojující Dukelskou a Jesenickou ulici, jak ukazuje historický snímek místního fotografa Josefa Vybírala.

OBRAZEM: Archeologové našli u Znojma lidskou kostru i keramiku

Znojmo - Na stavbě obchvatu Znojma v lokalitě Pazderky nalezli archeologové při záchranných pracích lidskou kostru. „Skelet se nachází v takzvané zásobní jámě, která soužila primárně k uchovávání obilí a potravin. V okamžiku, kdy svoji funkci přestala plnit, zasypali ji naši předkové částečně sídlištním odpadem a do ne ještě zcela zasypané jámy pak pohřbili právě nalezeného jedince," uvedl vedoucí záchranných archeologických prací David Humpola s tím, že ještě nelze určit ani pohlaví či stáří jedince.

Zdeněk Pohlreich: Nechci lidem vzít to prokleté vepřové, jen dát alternativu

Praha /ROZHOVOR/ - Česko vaří s Pohlreichem živě, tak se jmenuje nová kulinářská show, kterou po několik následujících sobotních večerů budete moci sledovat na TV Prima. Co od ní můžete čekat? „Má to být zábavný televizní pořad, takže doufám, že to bude zábava, akce a trocha napětí, jestli to stihneme uvařit. Nehledal bych v tom nějaký gastronomický převrat. Jde o to, abychom byli schopni akci zvládnout tak, aby to dobře dopadlo a divák se pobavil," říká Zdeněk Pohlreich.

Studenti uspořádali farmářský trh proti hladomoru ve světě

Mělník - Mělnické gymnázium se zapojilo do akce Naše posvícení, kterou pořádá Člověk v tísni. Studenti navařili a napekli pochoutky z regionálních surovin, které pak za symbolickou cenu prodávali na chodbě školy. Školní farmářský trh organizačně zaštiťovala Lenka Pořízková, která na gymnáziu učí biologii.