Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Cukrářka: Prodáváme liškovou zmrzlinu, ale nejoblíbenější je vanilková

Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/– Upatlané dětské tvářičky ozdobené radostným úsměvem. Taková kouzla umí zmrzlina. Sama se ovšem nevyrobí, na to tu jsou jiní odborníci. Třeba cukrářka pražského hotelu Kempinski Hybernská Veronika Biskupová vyrobí v létě až patnáct kilo této pochoutky za den.

Kráľovský: Boogie Chilli budou asi nejtvrdší

Ústí nad Labem - Vystoupení polské blues rockové skupiny Boogie Chilli je 2. show 4. ročníku Střekovského hudebního léta 2012, letos série 4 vystoupení na gotickém hradě nad Labským údolím. Vstupné je celé léto 100 Kč.

Oblíbené grilování skončilo nocí na toaletě

Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.

Oblíbené grilování skončilo nocí na toaletě

Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.

Regionální potraviny dorazí do Ústí v pojízdné prodejně

Ústí nad Labem - Prémiové uzeniny, čerstvé pečivo a cukrářské výrobky, lahodné sýry, medovina a pivo. To jsou kvalitní české potraviny od místních výrobců, označené prestižní značkou „Regionální potravina". Prodejna je přiveze ve čtvrtek odpoledne na Kostelní náměstí, prodávat tu bude po celé odpoledne.

Oblíbené grilování skončilo nocí na toaletě

Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.

Oblíbené grilování skončilo nocí na toaletě

Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.

Veslaři otestovali nebývale klidný kanál a čekají kotel fanoušků

Londýn - V okolí olympijského veslařského kanálu to vypadalo jako vesnická idyla. Sluníčko, teplo, na poli hned vedle vody se pásly tisíce ovcí, všude kolem lesy. Do Londýna je to odsud asi 80 kilometrů. Čeští medailoví kandidáti Ondřej Synek a Miroslava Knapková si však užívali pouze bezvětří a skutečnost, že na hladině zdejšího kanálu nebyly žádné vlny. Pro trať v Eton Dorney věc nevídaná.

V regionu přibývá nemocných s průjmy po léčbě antibiotiky

Ostrava - Lékaři z nemocnic v Moravskoslezském kraji potvrzují, že přibývá nemocných s těžkými průjmy, které vznikly v souvislosti s léčbou antibiotiky. Více je i pacientů s bakteriální infekcí, kteří zemřeli. Podle doktorů však v žádném případě nejde o epidemii.

Dílští dobrovolní hasiči oslavili osmdesátku

Díly – Průvod obcí, předání vyznamenání, uctění památky čestných občanů, soutěž, tanec i dobré jídlo a pití, takový byl program sobotních oslav 80. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Dílech.

Dobrý den, Zlínsko

Zlín - Na ovoce nebo zeleninu s plísní narazil v obchodě zřejmě už každý.

Stěžovat si inspekci na plísně je marné. Sama prý musí závady objevit

Zlín - Obchodníci na Zlínsku bojují s vysokými teplotami, které nepřejí ani potravinám v kamenných obchodech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) však na základě podnětů od spotřebitelů trestní řízení zahájit nemůže. Kontroly u potravinových řetězců přitom inspektoři v letních měsících častěji sami neprovádějí.

Opavsko má dalšího výrobce oceněných potravin

Neplachovice - V sedmi oceněných regionálních potravinách je kromě Otického kysaného zelí bílého s mrkví a Svatebního bolatického koláče další zástupce Opavska. Je jím Rodinná včelařská farma Košec z Neplachovic-Zadků. Na soutěži Regionální potravina 2012 zabodovala v kategorii Ostatní se svým Včelím medem lipovým.

Nový mlékomat v Černé Hoře? Firma stále váhá

Blanensko – Už před rokem mohl v Černé Hoře stát v pořadí čtvrtý mlékomat na Blanensku. Společnost ZEPO Bořitov, která jej chtěla umístit vedle své podnikové prodejny, však stále váhá. O mlékomaty prý není zas tak velký zájem, aby se jim nákup nového automatu vyplatil.

Nový mlékomat v Černé Hoře? Firma stále váhá

Blanensko – Už před rokem mohl v Černé Hoře stát v pořadí čtvrtý mlékomat na Blanensku. Společnost ZEPO Bořitov, která jej chtěla umístit vedle své podnikové prodejny, však stále váhá. O mlékomaty prý není zas tak velký zájem, aby se jim nákup nového automatu vyplatil.

Co by měla obsahovat lékárnička na cesty k moři?

Při cestách s našimi nejmenšími nás může potkat nejedno překvapení v podobě horečky, rýmy, kašle, zánětu očí, oušek, průjmu a dalších nemilých potíží. Jinými slovy nemoc si nevybírá dobu, kdy na dítě zaútočí, a nezřídka se to stane právě během dovolené.

Petr Stupka má nejraději čerstvý chleba s medem

Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.

Na infekčním leží dvacet pacientů s průjmy

Opavsko - Průjmy se běžně vyskytují celoročně, ale v létě jich výrazně přibývá. Na infekčním oddělení Slezské nemocnice je v těchto dnech hospitalizováno dvacet pacientů. Jejich stav naštěstí není tak těžký, aby je ohrožoval na životě, ale na Ostravsku už dva starší lidé na tyto zdravotní problémy zemřeli.

Češi šetří, škrtí hlavně výdaje na potraviny

Praha – Zastavili se před výlohou svého oblíbeného obchodu s italskými specialitami. Obvykle by zašli dovnitř a dopřáli si něco z nabízených pochoutek. Tentokrát však pokračovali směrem domů.

Co by měla obsahovat lékárnička na cesty k moři?

Náchodsko - Při cestách s našimi nejmenšími nás může potkat nejedno překvapení v podobě horečky, rýmy, kašle, zánětu očí, oušek, průjmu a dalších nemilých potíží. Jinými slovy nemoc si nevybírá dobu, kdy na dítě zaútočí, a nezřídka se to stane právě během dovolené.

Většina zákazníků dává přednost potravinám z ČR

Praha - Většina zákazníků při nákupech potravin v tuzemských obchodech sleduje jejich původ a preferuje výrobky od českých potravinářských firem. Vyplývá to z výzkumu agentury Médea Research, který byl zveřejněn v internetové verzi magazínu Retail Info Plus.

Lidé poznávali svět. V kuchyni Národů Podyjí

Mikulov – Kavkazská, arménská, italská, mongolská, ruská, srbská i židovská jídla uvařená v jedné kuchyni. Pokus o rekord? Ne. To jen Náměstí v Mikulově se o víkendu proměnilo ve velkou jídelnu. Konal se tam totiž už třináctý ročník festivalu Národy Podyjí.

Dobrý den, Valašsko

Vsetín - Párky mám rád. Je mi celkem jedno, jestli je v nich maso kuřecí, nebo jiné. Nebo zda je náplň vyráběna strojem, či jiným způsobem. Pokud se z něj nesypou piliny, krásně voní po masu a nepopraskají mi v hrnci, jsem spokojen.

Párky z Krásna jsou na pranýři

Valašské Meziříčí – Dvanáct výrobků valašskomeziříčské firmy MP Krásno se objevilo v seznamech nekvalitních či jinak závadných potravin na novém webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce www.potravinynapranyri.cz.

Oloupat 250 kg brambor, to člověka musí bavit

Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.

Spotřeba potravin v Česku mírně klesla, lidé za ně zaplatili více

Praha – Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více. Vyplývá to z odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněných ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2011.

Z Dětřichova vozí na trhy ovčí sýry

Liberec - Voňavé klobásky nebo uzené maso, sýry, rozplývající se na jazyku, lahodné jogurty nebo pěnivé pivo. Vše s puncem regionálních produktů, ať už nej potravin Libereckého kraje nebo Jizerských hor či Českého ráje. Dobroty, které nakoupíte vždy v pátek na Farmářských trzích u OC Forum v Liberci.

Pohořeličtí rybníkáři slaví s pstruhy úspěchy

Pohořelice - Přepadne-li člověka chuť na pstruha, u toho z Pohořelic se nemusí bát. Podle nezávislého testu spotřebitelů časopisu dTest pstruzi z pohořelického rybníkářství v poměru kvalita cena zvítězili. Jejich pstruh duhový vyšel v čerstvé, chlazené i zmrazené podobě z kontroly na přítomnost nebezpečných chemických látek v mase nejlépe. Rybníkáři se radují, byť dováží ryby z polských sádek. Rozhoduje totiž jejich důslednost při kontrolách kvality dodavatele.