Přerovsko – Taky se vám zdá, že koláčky z vaší oblíbené pekárny jsou o něco vypečenější, než ty, které leží na pultech v supermarketu? Nejste sami. Výrobky s puncem kvality jsou v kurzu a pochlubit se jimi chce čím dál více firem.
Londýn /ROZHOVOR/ - Česká čtvrtkařka pozvolna ladí formu na olympijské závody. V jídelně zatím nenašla šunku, jídlo jí stydne a postel vrže, protože, když se obouvala, prasko její prkýnko.
Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/– Upatlané dětské tvářičky ozdobené radostným úsměvem. Taková kouzla umí zmrzlina. Sama se ovšem nevyrobí, na to tu jsou jiní odborníci. Třeba cukrářka pražského hotelu Kempinski Hybernská Veronika Biskupová vyrobí v létě až patnáct kilo této pochoutky za den.
Ústí nad Labem - Vystoupení polské blues rockové skupiny Boogie Chilli je 2. show 4. ročníku Střekovského hudebního léta 2012, letos série 4 vystoupení na gotickém hradě nad Labským údolím. Vstupné je celé léto 100 Kč.
Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.
Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.
Ústí nad Labem - Prémiové uzeniny, čerstvé pečivo a cukrářské výrobky, lahodné sýry, medovina a pivo. To jsou kvalitní české potraviny od místních výrobců, označené prestižní značkou „Regionální potravina". Prodejna je přiveze ve čtvrtek odpoledne na Kostelní náměstí, prodávat tu bude po celé odpoledne.
Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.
Olomouc – Kdo byl v centru Olomouce zvyklý nakupovat v prodejně potravin Billa v suterénu bývalého Prioru, musí dočasně změnit obchod. Prodejna totiž koncem července kvůli přestavbě obchodního domu dočasně zavře.
Přerovsko – Taky se vám zdá, že koláčky z vaší oblíbené pekárny jsou o něco vypečenější, než ty, které leží na pultech v supermarketu? Nejste sami. Výrobky s puncem kvality jsou v kurzu a pochlubit se jimi chce čím dál více firem.
Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.
Londýn - V okolí olympijského veslařského kanálu to vypadalo jako vesnická idyla. Sluníčko, teplo, na poli hned vedle vody se pásly tisíce ovcí, všude kolem lesy. Do Londýna je to odsud asi 80 kilometrů. Čeští medailoví kandidáti Ondřej Synek a Miroslava Knapková si však užívali pouze bezvětří a skutečnost, že na hladině zdejšího kanálu nebyly žádné vlny. Pro trať v Eton Dorney věc nevídaná.
Ostrava - Neukáznění řidiči, kteří rychlou jízdou ohrožovali chodce i ostatní řidiče na porubské Hlavní třídě, nedávno přiměli městský obvod Poruba k zakoupení čtyř informačních panelů na měření rychlosti.
Ostrava - Lékaři z nemocnic v Moravskoslezském kraji potvrzují, že přibývá nemocných s těžkými průjmy, které vznikly v souvislosti s léčbou antibiotiky. Více je i pacientů s bakteriální infekcí, kteří zemřeli. Podle doktorů však v žádném případě nejde o epidemii.
Díly – Průvod obcí, předání vyznamenání, uctění památky čestných občanů, soutěž, tanec i dobré jídlo a pití, takový byl program sobotních oslav 80. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Dílech.
Krnov - Sběratel gastronomických požitků Pavel Maurer sestavuje žebříček nejlepších českých restaurací. Překvapením roku 2012 je restaurace krnovského hotelu Cvilín na pátém místě mezi všemi zúčastněnými.
Vysočina – To, že je léto v plném proudu, se dá vyčíst i z jídelních lístků restaurací. Ty svým hostům často nabízejí sezonní pokrmy a podávaná jídla přizpůsobují i počasí.
Zlín - Obchodníci na Zlínsku bojují s vysokými teplotami, které nepřejí ani potravinám v kamenných obchodech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) však na základě podnětů od spotřebitelů trestní řízení zahájit nemůže. Kontroly u potravinových řetězců přitom inspektoři v letních měsících častěji sami neprovádějí.
Bystřice nad Pernštejnem - Od 1. října čeká školní stravování v Bystřici nad Pernštejnem zásadní změna. Nájemce kuchyně v Nádražní ulici, společnost Sodexho, na základě výběrového řízení vystřídá gastronomická firma Scolarest s.r.o.
Neplachovice - V sedmi oceněných regionálních potravinách je kromě Otického kysaného zelí bílého s mrkví a Svatebního bolatického koláče další zástupce Opavska. Je jím Rodinná včelařská farma Košec z Neplachovic-Zadků. Na soutěži Regionální potravina 2012 zabodovala v kategorii Ostatní se svým Včelím medem lipovým.
Blanensko – Už před rokem mohl v Černé Hoře stát v pořadí čtvrtý mlékomat na Blanensku. Společnost ZEPO Bořitov, která jej chtěla umístit vedle své podnikové prodejny, však stále váhá. O mlékomaty prý není zas tak velký zájem, aby se jim nákup nového automatu vyplatil.
Blanensko – Už před rokem mohl v Černé Hoře stát v pořadí čtvrtý mlékomat na Blanensku. Společnost ZEPO Bořitov, která jej chtěla umístit vedle své podnikové prodejny, však stále váhá. O mlékomaty prý není zas tak velký zájem, aby se jim nákup nového automatu vyplatil.
Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.
Při cestách s našimi nejmenšími nás může potkat nejedno překvapení v podobě horečky, rýmy, kašle, zánětu očí, oušek, průjmu a dalších nemilých potíží. Jinými slovy nemoc si nevybírá dobu, kdy na dítě zaútočí, a nezřídka se to stane právě během dovolené.
Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.
Opavsko - Průjmy se běžně vyskytují celoročně, ale v létě jich výrazně přibývá. Na infekčním oddělení Slezské nemocnice je v těchto dnech hospitalizováno dvacet pacientů. Jejich stav naštěstí není tak těžký, aby je ohrožoval na životě, ale na Ostravsku už dva starší lidé na tyto zdravotní problémy zemřeli.
Praha – Zastavili se před výlohou svého oblíbeného obchodu s italskými specialitami. Obvykle by zašli dovnitř a dopřáli si něco z nabízených pochoutek. Tentokrát však pokračovali směrem domů.
Náchodsko - Při cestách s našimi nejmenšími nás může potkat nejedno překvapení v podobě horečky, rýmy, kašle, zánětu očí, oušek, průjmu a dalších nemilých potíží. Jinými slovy nemoc si nevybírá dobu, kdy na dítě zaútočí, a nezřídka se to stane právě během dovolené.
České Budějovice – Téměř čtyři týdny pobytu na arktickém souostroví Svalbard mají za sebou vědci z Jihočeské univerzity. První část expedice sem dorazila už 25. června.
Praha - Většina zákazníků při nákupech potravin v tuzemských obchodech sleduje jejich původ a preferuje výrobky od českých potravinářských firem. Vyplývá to z výzkumu agentury Médea Research, který byl zveřejněn v internetové verzi magazínu Retail Info Plus.
Mikulov – Kavkazská, arménská, italská, mongolská, ruská, srbská i židovská jídla uvařená v jedné kuchyni. Pokus o rekord? Ne. To jen Náměstí v Mikulově se o víkendu proměnilo ve velkou jídelnu. Konal se tam totiž už třináctý ročník festivalu Národy Podyjí.
Uherské Hradiště – Oblečení, elektronika, potraviny. Úplně obyčejné věci, které denně používáme. Abychom mohli, trpí kvůli tomu lidé na opačném konci světa. Nevěříte?
Vsetín - Párky mám rád. Je mi celkem jedno, jestli je v nich maso kuřecí, nebo jiné. Nebo zda je náplň vyráběna strojem, či jiným způsobem. Pokud se z něj nesypou piliny, krásně voní po masu a nepopraskají mi v hrnci, jsem spokojen.
Valašské Meziříčí – Dvanáct výrobků valašskomeziříčské firmy MP Krásno se objevilo v seznamech nekvalitních či jinak závadných potravin na novém webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce www.potravinynapranyri.cz.
Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.
Uherské Hradiště – Oblečení, elektronika, potraviny. Úplně obyčejné věci, které denně používáme. Abychom mohli, trpí kvůli tomu lidé na opačném konci světa. Nevěříte?
Praha – Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více. Vyplývá to z odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněných ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2011.
Liberec - Voňavé klobásky nebo uzené maso, sýry, rozplývající se na jazyku, lahodné jogurty nebo pěnivé pivo. Vše s puncem regionálních produktů, ať už nej potravin Libereckého kraje nebo Jizerských hor či Českého ráje. Dobroty, které nakoupíte vždy v pátek na Farmářských trzích u OC Forum v Liberci.
Pohořelice - Přepadne-li člověka chuť na pstruha, u toho z Pohořelic se nemusí bát. Podle nezávislého testu spotřebitelů časopisu dTest pstruzi z pohořelického rybníkářství v poměru kvalita cena zvítězili. Jejich pstruh duhový vyšel v čerstvé, chlazené i zmrazené podobě z kontroly na přítomnost nebezpečných chemických látek v mase nejlépe. Rybníkáři se radují, byť dováží ryby z polských sádek. Rozhoduje totiž jejich důslednost při kontrolách kvality dodavatele.