Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Kravaře – Mladší odvětví lidové výtvarné kultury představí třetí pokračování cyklu Řemesla na rychtě, který se během prázdninových víkendů koná na Vísecké rychtě v Kravařích.
Praha - Po květnovém uzavření tržnice, kdy inspektoři našli ve skladu hlodavce, jejich trus i potraviny okousané a znečištěné močí, tentokrát inspekce odhalila maso, které bylo skladováno v nevyhovujících podmínkách.
Rychnov nad Kněžnou –V pátek 15. červencemají všichni návštěvníci Starého náměstí možnost využít výjimečné gastronomické události. V rámci soutěže Potravina a potravinář roku 2011 Královéhradeckého kraje tu budou zdarma nabízet k ochutnávce své produkty výrobci z nejrůznějších odvětví.
Hradec Králové – Teploty se pohybují kolem třicítky, je dusno před bouřkou a deštěm. Co je nejjednodušší při procházce městem? No přece si dát zmrzlinu. Cukráren či kaváren, kde vám ji nabídnou, najdete v krajské metropoli snad na každém rohu.
Příbram –V sobotuse koná u Hořejší Obory další farmářský trh. Nejbohatší sortiment zboží zastihne ten, kdo si přivstane. Prodejci tu budou od 8 do 12 hodin. Nabídka produktů zůstává podobná jako při předchozích trzích: pečivo, mošty, sýry, žampiony, ryby, hovězí maso, paštiky, med, pálenky, koření a podobně.
Jihlava, Havlíčkobrodsko – Na jednom z letních dětských táborů na Havlíčkobrodsku se v minulém týdnu vyskytla průjmová onemocnění a tábor byl kvůli nim předčasně ukončen.
Prostějov – Hygienici v těchto dnech vyrážejí do ulic na kontrolu předzahrádek, venkovních stánků, provozoven se zmrzlinou a rychlým občerstvením. Z dvaceti osmi provedených kontrol předzahrádek udělili v sedmnácti případech provozovatelům sankce za porušení hygienických předpisů. Jídlo a pití na stáncích venkovních občerstvení je podle nich zatím v pořádku.
Přerov – Na Hanácké farmářské trhy zvou pořadatelé návštěvníky v neděli 17. července do areálu přerovského výstaviště. Prodejní stánky se otevřou už v osm hodin ráno.
Bruntál - Jako každý rok nastal čas prázdnin. Dny volna, na které se děti těší celý školní rok. Každé podobné období však také kromě dětské radosti, přináší více starostí a to zejména pro rodiče.
Jako každý rok nastal čas prázdnin. Dny volna, na které se děti těší celý školní rok. Každé podobné období však také kromě dětské radosti, přináší více starostí a to zejména pro rodiče.
Ostrava – Zbrusu nové a velké antidopingové středisko, akutní ošetřovnu, technické středisko pod střechou stadionu, rozsáhlé ubytovací a relaxační prostory či velkokapacitní výdejnu jídel.
Praha, Střední Čechy - V pátek startuje měsíční festival Ryby z Čech. Pochoutky z ryb nabídne osm restaurací - šest v Praze, jedna v Brně a jedna v Klokočné.
Hranice/Přerov – Obvinění ze čtyř trestných činů – krádeže, porušování domovní svobody, neoprávněného užívání cizí věci a poškození cizí věci sdělili v těchto dnech vyšetřovatelé dvacetiletému mladíkovi, který v minulých měsících vykradl devět objektů na Hranicku. Zloděj se zaměřil hlavně na alkohol a jídlo, ale i hodilo se mu i auto nebo oblečení. Celkem napáchal škody za 70 tisíc korun.
Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ - V hodovní síň se v úterý proměnil Pavilon N Mendelovy univerzity v Brně. Dvě oddělené komise tam posuzovaly přes sto vzorků nejrůznějších potravin: od cukroví přes zeleninu až po trvanlivé salámy.
Postřelmov /VIDEO, FOTO/ – Policisté pátrají po lupiči, který v pátek 24. června kolem poledne přepadl prodavačku v prodejně potravin v Závořické ulici v Postřelmově. Se žádostí o pomoc se obracejí i na veřejnost.
Zábřeh – Kvalitní čerstvé potraviny od českých farmářů a regionální řemeslné výrobky budou k dostání na dalších farmářských trzích, které se konají ve čtvrtek 14. července v Zábřehu. Stánky na Masarykově náměstí budou otevřeny od 9 do 16 hodin.
Američané milují barbecue, my Evropané grilujeme. Kdo a jak barbecue, předchůdce grilování, vlastně objevil? Na to je kupa teorií, jedna hezčí než druhá.
Budapešť – Maďaři mají podle přání vlády a parlamentu žít zdravěji. Podle zákona schváleného v pondělí proto zatíží potraviny přesolené, přeslazené nebo s nadmírou kofeinu zvláštní daní.
Krnov - Policisté z Krnova aktuálně šetří hned dva případy vniknutí do zahradních chatek v kolonii Úsvit. Většinou sice pachatel nenatropil velké škody, ale to jen díky tomu, že nic skutečně cenného nenašel.
Uherské Hradiště – V teplých letních měsících přibývá v ordinacích lékařů i pacientů se střevními potížemi. „Lidé se častěji koupou na koupalištích a v přírodních nádržích.
Lidečko, Štítná nad Vláří – Policisté chytili zloděje ze Štítné nad Vláří, který se vloupal do rodinného domku v Lidečku na Vsetínsku. Majitelem obydlí je jeho rodinný příslušník.
Hradec Králové – Nepřeberné vůně, sýry, zelenina, masné výrobky a různé cukrovinky byly o víkendu k mání na farmářských trzích. Gayerových kasáren. Hojná účast jaksi prozrazovala, že o druh zboží nabízený ekologickými zemědělci je stále větší zájem.
Brno /ROZHOVOR, ANKETA/ - Už jako dítě obdivoval, jak jeho matka uměla téměř z ničeho vykouzlit slavnostní večeři. A možná to předurčilo jeho budoucí profesi. Novozélanďan Liam Claringbold je totiž šéfkuchař. Nyní vede Restaurant Palazzo v hotelu Comsa Brno Palace, ale za sebou má práci v nejlepších restauracích světa. Rád vymýšlí vlastní originální recepty.
Brno /ROZHOVOR, ANKETA/ - Už jako dítě obdivoval, jak jeho matka uměla téměř z ničeho vykouzlit slavnostní večeři. A možná to předurčilo jeho budoucí profesi. Novozélanďan Liam Claringbold je totiž šéfkuchař. Nyní vede Restaurant Palazzo v hotelu Comsa Brno Palace, ale za sebou má práci v nejlepších restauracích světa. Rád vymýšlí vlastní originální recepty.
Ostrava /FOTOGALERIE/ – Pěstitelé, zemědělci, pekaři, uzenáři a další farmáři měli v sobotu ráno přijet na tři místa v Ostravě – na porubskou Hlavní třídu, před nákupní centrum Futurum, svoje stánky s českými domácími produkty měli postavit také na vítkovické autoburze.
Uherské Hradiště – V teplých letních měsících přibývá v ordinacích lékařů i pacientů se střevními potížemi. „Lidé se častěji koupou na koupalištích a v přírodních nádržích.
Praha - Před cestou do exotické ciziny se vyplatí očkování. Povinné je proti žluté zimnici, vhodné proti žloutenkám a důležité proti tetanu. Podle serveru www.domuvezdravi.cz je povinné očkování jen proti žluté zimnici do některých zemí rovníkové Afriky a Jižní Ameriky. Seznam vydává každý rok Světová zdravotnická organizace.
Česká Skalice - První prázdninovou sobotu 2. července se na náměstí opět konala kulturně-společenská akce, tentokrát zaměřená na klasickou českou kuchyni. Slavnost Magdalény Dobromily Rettigové se setkala s ohlasem širokého spektra místních obyvatel.
Lázně Bohdaneč /FOTO/ – V úterý 5. července navečer byli bohdanečtí strážníci přivoláni k nepříjemné události. Na tísňovou linku 156 oznámily děti, že nalezly u prodejny potravin injekční jehly poházené na zemi v trávě u lavičky.
Praha - Nová směrnice Evropské unie, která nařizuje značit původ prodávaného čerstvého masa, by mohla zvýšit spotřebu masa pocházejícího z tuzemských chovů a pomoci tak českým farmářům. Shodují se na tom zástupci Agrární komory i zpracovatelů masa.
Pouze kvalitní špekáčky s vysokým obsahem masa by si měli nad ohněm opékat lidé, kteří v letních dnech dostanou chuť na českou tradiční tábornickou pochoutku. Při opékání není třeba spěchat, špekáček potřebuje čas na důkladné propečení na povrchu i uprostřed. Pokud jich lidé na dovolené a táborech nebudou konzumovat více a několik dní za sebou, neměly by jim podle odborníků hrozit žádné zdravotní potíže.