Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

První med je nezvykle jemný a je ho dost

Rakovník – „Jednou za rok přichází to sladké období, kdy včelař vytáčí med. U nás se většinou vytáčí po odkvětu řepky,“ začal Miroslav Halló další schůzku včelařů ze včelařského kroužku při Základní organizaci Českého svazu včelařů v Rakovníku.

Dodávka biookurek i v regionu

Vysoké Mýto – Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila seznam prodejen, do nichž byly dodány rizikové biookurky ze Španělska. K překvapení obyvatel Vysokého Mýta je na seznamu dvanácti provozoven i Zdravá výživa Jany Novákové z Vysokého Mýta.

Farmářské trhy dostaly pravidla

Praha - Ministerstvo zemědělství zveřejnilo kodex farmářských trhů. Farmáři a výrobci potravin, kteří na trzích prodávají, mají být schopni prokázat původ nabízeného zboží.

Fosfa bude hrozit Břeclavi

Břeclav – Jekot sirén vyděsí ve středu po ránu Břeclavany. Z Fosfy unikne nebezpečná látka. Lidé v Poštorné i jiných částech Břeclavi přesto mohou první červnový den zůstat v klidu. Půjde totiž pouze o cvičení složek integrovaného záchranného systému Jihomoravského kra­je.

Okurková sezona

Okurková sezóna přišla nečekaně brzo a vůbec se na sebe nepodobá. Místo toho aby psaní o okurkách suplovalo chybějící zajímavá témata, jsou okurky tématem zajímavým až moc. Připisuje se jim vina na smrtící epidemii. Salátová okurka se ze dne na den stala prakticky neprodejnou.

Hlubočky zakázaly alkohol na veřejnosti

Hlubočky – V Hlubočkách nemohou lidé popíjet víno či pivo na veřejných prostranstvích, zejména v blízkostí obchodů s potravinami. Obec je tak po Šternberku, Uničovu a Horce nad Moravou dalším místem na Olomoucku, kde nařízení mají.

Rizikové okurky z Berounska prověřuje státní inspekce

Beroun – Část rizikových okurek nenačovické firmy Country Life zástupci rozvezli z velkoobchodu do prodejen. V neděli firma začala okurky stahovat z prodeje. Nenačovická firma je pravděpodobně jediným českým odběratelem, který okurky převzal z německého velkoskladu.

Včelařka z Rokytníku dostala hrnec plný zlaťáků

Rokytník /FOTOGALEREI/ - Nejlepší včelařka je z Hronovska! Simona Adamcová, majitelka včelí farmy, získala prestižní ocenění Bartákův hrnec plný zlaťáků. Cenu získávají každoročně pouze producenti ekologicky čistých potravin, které vybírá po prozkoumání vzorků potravin a kontrolou produkce na místě odborná porota.

Helmut přivolal do chalupy neštěstí

Krásná Hora – Urmanovi zemřela žena. Smutná, leč na Šumavě častá událost. Dřina od kuropění do tmy. Jídlo chudé, leckdy jen brambory a zelí a bylo–li něco lepšího, podstrčila to Urmanová dětem či mužovi.

Češi častěji nosí jídlo do práce z domova

Praha – Do práce si z domova přináší jídlo více než 40 procent Čechů. Další zhruba čtvrtina chodí na obědy do podnikových kantýn, 12 procent tuzemských zaměstnanců chodí na polední menu do restaurací. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který dnes zveřejnila společnost KPMG Česká republika.

John: Naše strana plní usnesení z loňska

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Věci veřejné plní usnesení podzimní pražské ideové konference. Vyplynulo to z nedělního hodnocení předsedy Radka Johna na volební konferenci v Hradci Králové. VV se přitom na podzim zavázaly v souvislosti s důchodovou reformou k tomu, že nepodpoří zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na základní potraviny.

Farmářské slavnosti v Kunclově mlýně

Brsina /FOTOGALERIE/ – Farmářské slavnosti se konaly v sobotu v Kunclově mlýně v údolí potoka Brsina. Na návštěvníky čekal kromě trhu bohatý program, nezapomnělo se ani na děti. Ty se mohly vydat na farmářskou stezku, kde řešily úkoly, kvízy a hádanky.

Za ohrožení špatnými potravinami hrozí i trest smrti

Nejvyšší čínský soud v pátek podle agentury Reuters nařídil nižším soudům, aby zpřísnily tresty za ohrožení lidí špatnými potravinami. V případě, že jídlo někoho usmrtí, mohou být viníci odsouzení i k trestu smrti.

Rád bych si tady jednou koupil dům, říká Angličan

Za dva roky, co žije v Ostravě, zhubl deset kilo. České jídlo mu totiž příliš nechutná. Jinak je tady jednačtyřicetiletý James Presley spokojen. Narodil se v Anglii, dvanáct let žil v Maďarsku a kvůli práci se přestěhoval do Ostravy.

Rád bych si tady jednou koupil dům, říká Angličan

Ostrava – Za dva roky, co žije v Ostravě, zhubl deset kilo. České jídlo mu totiž příliš nechutná. Jinak je tady jednačtyřicetiletý James Presley spokojen. Narodil se v Anglii, dvanáct let žil v Maďarsku a kvůli práci se přestěhoval do Ostravy.

V Adrii vaří středomořskou kuchyni. Špatně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Útulný interiér, oprýskaná zahrádka, ochotný číšník se špatnou českou výslovností a podivně zkombinovaný jídelníček. Se smíšenými pocity odcházel šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka z restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici. Navštívil ji v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Na Hranicku chystají vznik regionální značky Moravská brána

Hranice – Další krok ke zviditelnění turistické lokality Moravská brána a současně podpora místních výrobců kvalitních potravin a řemeslných výrobků. To jsou dva hlavní cíle chystaného vzniku značky Moravská brána – regionální produkt.

Inspekce zahájila kontrolu zeleniny ze Španělska

ČR - Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila v tuzemských obchodech kontrolu salátových okurek a namátkově i další zeleniny původem ze Španělska. Důvodem je smrtící střevní infekce, která vypukla v Německu a postupně se začala šířit do dalších zemí.

Vyšší DPH nám provětrá peněženky

Královéhradecko - Od příštího roku si připlatíme na lécích, knihách, potravinách či městské dopravě. Dražší bude například také odvoz odpadu.

Škola vaření: Nebojte se tlakového hrnce

Střední Morava – Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.

Včelařka dostane putovní trofej - hrnec zlaťáků

Rokytník – Na mimořádné slavnostně laděné dopoledne se připravuje Medový obchůdek včelařky Simony Adamcové z Rokytníku na Hronovsku. Ta letos zvítězila v soutěži o nejlepšího ekologického zemědělce roku. Získala putovní trofej pro vítěze – tzv. Bartákův hrnec naplněný mincemi v hodnotě dvaceti tisíc korun.

Na Drahách vznikl kompromis

Hradec Králové – Cyklisté svůj pruh budou mít a ani řidiči nepřijdou zkrátka. I když se prostor pro parkování zmenší, místa vzniknou

OTÁZKA PRO: Martina Hatku

Letohrad - Místostarosty Letohradu jsme se zeptali na první farmářské trhy, které se uskutečnily během Kopečkové pouti.

Pozvánka do kuchyně předků

Veselý Kopec – „V pondělí je polívčička…“ – takový název má výstava, kterou uvidíte ve statku z Mokré Lhoty v Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci u Hlinska až do 31. října.