Rakovník – „Jednou za rok přichází to sladké období, kdy včelař vytáčí med. U nás se většinou vytáčí po odkvětu řepky,“ začal Miroslav Halló další schůzku včelařů ze včelařského kroužku při Základní organizaci Českého svazu včelařů v Rakovníku.
Česká Třebová - Deník se ptal v ulicích města, zda se lidé v souvislosti se střevní nákazou, která zabíjela v Německu, bojí kupovat okurky a jinou čerstvou zeleninu.
Vysoké Mýto – Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila seznam prodejen, do nichž byly dodány rizikové biookurky ze Španělska. K překvapení obyvatel Vysokého Mýta je na seznamu dvanácti provozoven i Zdravá výživa Jany Novákové z Vysokého Mýta.
Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Jak se zdá, veřejnost má jiné chutě než profesionální kuchaři. Zatímco gurmáni jako nejlepší recept v soutěži Jak chutná Praha vybrali morkové řezy, v hlasování veřejnosti vyhrála kančí kýta.
Praha - Ministerstvo zemědělství zveřejnilo kodex farmářských trhů. Farmáři a výrobci potravin, kteří na trzích prodávají, mají být schopni prokázat původ nabízeného zboží.
Břeclav – Jekot sirén vyděsí ve středu po ránu Břeclavany. Z Fosfy unikne nebezpečná látka. Lidé v Poštorné i jiných částech Břeclavi přesto mohou první červnový den zůstat v klidu. Půjde totiž pouze o cvičení složek integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje.
Okurková sezóna přišla nečekaně brzo a vůbec se na sebe nepodobá. Místo toho aby psaní o okurkách suplovalo chybějící zajímavá témata, jsou okurky tématem zajímavým až moc. Připisuje se jim vina na smrtící epidemii. Salátová okurka se ze dne na den stala prakticky neprodejnou.
Hlubočky – V Hlubočkách nemohou lidé popíjet víno či pivo na veřejných prostranstvích, zejména v blízkostí obchodů s potravinami. Obec je tak po Šternberku, Uničovu a Horce nad Moravou dalším místem na Olomoucku, kde nařízení mají.
Beroun – Část rizikových okurek nenačovické firmy Country Life zástupci rozvezli z velkoobchodu do prodejen. V neděli firma začala okurky stahovat z prodeje. Nenačovická firma je pravděpodobně jediným českým odběratelem, který okurky převzal z německého velkoskladu.
Hlubočky – V Hlubočkách nemohou lidé popíjet víno či pivo na veřejných prostranstvích, zejména v blízkostí obchodů s potravinami. Obec je tak po Šternberku, Uničovu a Horce nad Moravou dalším místem na Olomoucku, kde nařízení mají.
Rokytník /FOTOGALEREI/ - Nejlepší včelařka je z Hronovska! Simona Adamcová, majitelka včelí farmy, získala prestižní ocenění Bartákův hrnec plný zlaťáků. Cenu získávají každoročně pouze producenti ekologicky čistých potravin, které vybírá po prozkoumání vzorků potravin a kontrolou produkce na místě odborná porota.
Krásná Hora – Urmanovi zemřela žena. Smutná, leč na Šumavě častá událost. Dřina od kuropění do tmy. Jídlo chudé, leckdy jen brambory a zelí a bylo–li něco lepšího, podstrčila to Urmanová dětem či mužovi.
Praha – Do práce si z domova přináší jídlo více než 40 procent Čechů. Další zhruba čtvrtina chodí na obědy do podnikových kantýn, 12 procent tuzemských zaměstnanců chodí na polední menu do restaurací. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který dnes zveřejnila společnost KPMG Česká republika.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Věci veřejné plní usnesení podzimní pražské ideové konference. Vyplynulo to z nedělního hodnocení předsedy Radka Johna na volební konferenci v Hradci Králové. VV se přitom na podzim zavázaly v souvislosti s důchodovou reformou k tomu, že nepodpoří zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na základní potraviny.
Brsina /FOTOGALERIE/ – Farmářské slavnosti se konaly v sobotu v Kunclově mlýně v údolí potoka Brsina. Na návštěvníky čekal kromě trhu bohatý program, nezapomnělo se ani na děti. Ty se mohly vydat na farmářskou stezku, kde řešily úkoly, kvízy a hádanky.
Nejvyšší čínský soud v pátek podle agentury Reuters nařídil nižším soudům, aby zpřísnily tresty za ohrožení lidí špatnými potravinami. V případě, že jídlo někoho usmrtí, mohou být viníci odsouzení i k trestu smrti.
Za dva roky, co žije v Ostravě, zhubl deset kilo. České jídlo mu totiž příliš nechutná. Jinak je tady jednačtyřicetiletý James Presley spokojen. Narodil se v Anglii, dvanáct let žil v Maďarsku a kvůli práci se přestěhoval do Ostravy.
Ostrava – Za dva roky, co žije v Ostravě, zhubl deset kilo. České jídlo mu totiž příliš nechutná. Jinak je tady jednačtyřicetiletý James Presley spokojen. Narodil se v Anglii, dvanáct let žil v Maďarsku a kvůli práci se přestěhoval do Ostravy.
Ostrava /ROZHOVOR/ – Ve vedení obchodních center pracuje už sedm let. Poslední rok stojí Jaroslav Václavík v čele ostravského obchodního centra Futurum, jednoho z největších na severu Moravy.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Útulný interiér, oprýskaná zahrádka, ochotný číšník se špatnou českou výslovností a podivně zkombinovaný jídelníček. Se smíšenými pocity odcházel šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka z restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici. Navštívil ji v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.
Hranice – Další krok ke zviditelnění turistické lokality Moravská brána a současně podpora místních výrobců kvalitních potravin a řemeslných výrobků. To jsou dva hlavní cíle chystaného vzniku značky Moravská brána – regionální produkt.
ČR - Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila v tuzemských obchodech kontrolu salátových okurek a namátkově i další zeleniny původem ze Španělska. Důvodem je smrtící střevní infekce, která vypukla v Německu a postupně se začala šířit do dalších zemí.
Benešov – Reakce na nabídku firmy Eurest na správu městských školních jídelen, o níž informuje benešovská radnice na svém webu, vyvolává nejen obavy kuchařek, ale také poměrně bouřlivou reakci čtenářů Benešovského deníku.
Střední Morava – Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.
Rokytník – Na mimořádné slavnostně laděné dopoledne se připravuje Medový obchůdek včelařky Simony Adamcové z Rokytníku na Hronovsku. Ta letos zvítězila v soutěži o nejlepšího ekologického zemědělce roku. Získala putovní trofej pro vítěze – tzv. Bartákův hrnec naplněný mincemi v hodnotě dvaceti tisíc korun.
Berlín/Praha/Madrid - Zdrojem nebezpečné střevní nákazy, která se rozšířila po Německu, jsou salátové okurky ze Španělska. Oznámil to hamburský hygienický institut.
Veselý Kopec – „V pondělí je polívčička…“ – takový název má výstava, kterou uvidíte ve statku z Mokré Lhoty v Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci u Hlinska až do 31. října.
Přerov – Chytit zloděje na útěku se pokusila pětačtyřicetiletá žena z Přerova. Z potyčky si odnesla zranění, z kterých se bude léčit několik týdnů. Lupiči se i přesto podařilo utéct.