Kreativ

ŠTÍTEK: prevence

Den zdraví a prevence ve Slezské nemocnici Opava.

O Den zdraví a prevence SNO v OC Breda byl velký zájem

Slezská nemocnice Opava ve spolupráci se Slezskou univerzitou - Fakultou veřejných politik Ústavu nelékařských zdravotnických studií a VZP připravila akci v termínu blízkém Světovému dni zdraví a určenou na podporu zdraví a prevence. Uskutečnila se 11. dubna v OC Breda v prostoru UniPointu.

Snímek je ilustrační.

Vyloučený lékař z Hodonínska zvažuje stížnost, tlačil na gynekologická vyšetření

/ROZHOVOR/ Za nucené vyšetření intimních partií žen bez oprávnění ke gynekologické a porodnické péči vyloučila Česká lékařská komora doktora Pavla Neničku z Hodonínska ze svých řad. Jak už informoval Deník, krajský ani nejvyšší správní soud tento disciplinární trest nezvrátil. Svůj pohled na případ Nenička nyní popsal v rozhovoru.

Mouční molové napadají spíže a svým pobytem znehodnocují potraviny.

Moli dají potravinám navždy pokoj: Stačí přilepit pod víčko dózy známé koření

S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.

Od února 2021 vystavují všeobecní praktičtí lékaři pacientům ve věku od 45 do 61 let doporučení na preventivní vyšetření u oftalmologa

Nejnovější trend při výběru brýlí: Lidem se nechce na oční, i proto pomůže AI

Když člověk špatně vidí, pořídí si brýle. V lepším případě to udělá v optice, v tom horším třeba v drogerii. Ovšem jestli jeho špatně vidící oči nejsou náhodou i nemocné, už řeší málokdo. Zanedbávání oční prevence teď může skončit. Umělá inteligence totiž vstoupila i do některých očních optik. A s ní i možnost absolvovat během jedné návštěvy jak vyšetření špatného vidění pro zhotovení brýlí, tak i orientační vyšetření některých očních onemocnění.

S jarem se probouzí i granty. Podpora půjde kulturním akcím, ochraně přírody či bezpečné dopravě na Vrchlabsku a Jilemnicku

S jarem se probouzí i granty. Podpora půjde na Vrchlabsko a Jilemnicko

Nadační fond Škoda Auto (NFŠA) spustil 11. března jarní vlnu grantových programů a zájemci mohou žádat o podporu hned ve čtyřech oblastech. „Krakonošovy zahrádky“ tradičně pomohou regionální biodiverzitě, „Kultura má zelenou“ se zaměří na inspirativní umění, „Tady jsem doma“ podpoří komunity a „Dopravní prevence“ nabídne prostředky pro bezpečnější dopravu. Uzávěrka přihlášek je 16. dubna.

Ilustrační snímek

Šikana na Rakovnicku: Policie řešila pálení spolužáka cigaretou i házení písku

Zapálenou cigaretou popálit spolužáka, vynucené olíznutí ruky postříkané dezinfekcí nebo fyzické potyčky. V posledních čtyřech letech řešili rakovničtí policisté 10 přestupků v areálech škol. Jak uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová, většinou se jednalo o fyzické napadení mezi žáky. Velkou hrozbou je v současné době také kyberšikana.

Ilustrační foto

Šmucler: Po zákazu amalgámových plomb by měla zůstat jiná hrazená alternativa

Po zákazu amalgámových plomb v roce 2026 by bylo podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera potřeba, aby zůstala jiná plně hrazená alternativa. Řekl to na dnešní tiskové konferenci k Světovému dni ústního zdraví. Návrh ministerstva zdravotnictví (MZd) počítá s tím, že pojišťovny by i dospělým hradily 40 procent ceny bílé plomby, kterou si teď musí sami platit celou, zbytek by mohli čerpat z fondu prevence své zdravotní pojišťovny. Žádná bezpodmínečně bezplatná alternativa by nezůstala.

Nádory ledvin trpí více muži – ti tvoří až dvě třetiny pacientů.

Riziko pro Čechy: Mezi Evropany máme dvojnásobek nádorů ledvin. Jak se chránit

Lékaři upozorňují, že se rakovina ledvin stala nelichotivou českou specialitou. Tři tisíce nových diagnóz ročně znamenají těsnou druhou příčku ve světových statistikách výskytu, stejně jako tisíc úmrtí každý rok. Přečtěte si, jak se pozná rakovina ledvin a jak lze nádor ledvin včas zachytit, aby byla velká šance na úspěšnou léčbu. A kde umí rakovinu ledvin nejlépe léčit? Na rady jsme se zeptali našich předních odborníků z oboru uroonkologie, docenta Alexandra Popracha a profesora Marka Babjuka. Mimo jiné poradili, jak ledviny před rakovinou ochránit.

Jaboticaba je ovocná dřevina rostoucí v oblastech Jižní Ameriky.

Podivné ovoce: Roste z kmene a je prevencí proti rakovině. Pěstovat lze i u nás

Temně fialové kuličky připomínající vzhledem i chutí hrozny umí pozastavit stárnutí, zlepšit imunitu, předcházet kardiovaskulárním onemocněním i vzniku rakoviny. Jsou lahodné, dietní a jejich pojídání podporuje hustotu vlasů. Zřejmě jste je však nikdy neochutnali. Řeč je o jaboticabě, pozoruhodném stromu, jehož plody vyrůstají přímo z kmene.

Infuze vitaminu C provádějí svým klientům na vyžádání mnohé soukromé kliniky.

Ochrání nás infuze vitaminu C před nemocemi? Odborník radí, co zabírá ještě lépe

Zastánci podávání velkých dávek vitaminu C infuzí přímo do krve jsou přesvědčeni o jejich velkém významu pro naši obranyschopnost. Pacienti je vyhledávali v minulosti třeba kvůli podpoře onkologické léčby, nyní je o ně velký zájem i kvůli prevenci nemocí z nachlazení, kvůli covidu či chronické únavě. Na internetu se lidé shánějí po informacích, kde infuze vitaminu C koupit. Proti lékařům, kteří infuze vitaminu C doporučují, ale stojí jiní lékaři, lékárníci či vědci, kteří je považují za neúčinné nebo dokonce nebezpečné. Kde je pravda? A co funguje spolehlivěji než infuze vitaminu C?

ZŠ Kostelní v Čelákovicích

Existují školy, kam chodí žáci rádi. Mají se tu komu svěřit a problémy řeší hned

Duševní zdraví dětí je čím dál diskutovanější a důležitější téma. Navzdory tomu ho někde stále přehlíží. Jinde se ale najdou i školy, které aktivně vytvářejí přívětivé prostředí a tým odborníků v nich nabízí žákům pomoc. Deník se na tuto problematiku zaměřil v dalším ze série článků spojených s projektem Týden pro wellbeing ve škole.

Domácí násilí. Ilustrační snímek

Senát neschválil Istanbulskou úmluvu. Ministr Dvořák: Mezinárodní ostuda

Senát ve středu večer těsnou většinou neschválil Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Pro souhlas s její ratifikaci bylo jen 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Schvalování předcházela téměř sedmihodinová debata, v níž se střetli zastánci a odpůrci úmluvy.

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Vláda chystá opatření pro krizové situace. Rakušan: Klíčová je prevence

Vláda premiéra Petra Fialy pověřila ministra vnitra Víta Rakušana předložením série opatření pro reakci na krizové situace. Rakušan o tom informoval na páteční tiskové konferenci společně s ředitelem sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vdělávání Janem Paďourkem. Podle Rakušana je důležitá především prevence a školení zaměstnanců i studentů.

Myslete na sebe v každé situaci. Onemocnění kůže v podobě maligního melanomu patří mezi nejagresivnější formy rakoviny.

Na horách v zimě: Jak se chránit před sluncem kvůli agresivní formě rakoviny

Konečně se pořádně rozjela zimní sezóna a sjezdovky se už začínají plnit nadšenými lyžaři a snowboardisty, kteří si užívají zimní radovánky. Na horách však číhá i nebezpečí, které vám sice neublíží hned, ale může mnohonásobně zvýšit riziko onemocnění agresivní formou rakoviny kůže. I horské sluníčko má totiž sílu a může naši pokožku nevratně poškodit. Jak spálení zabránit, jak poznat rakovinu kůže a jak předejít výskytu zhoubného melanomu?

Vladimíra Ilievová, ředitelka Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě (SŠDVS).

Nabízeli jsme školám kurzy, jak přežít střelbu. Zájem ale nebyl, říká ředitelka

Na střelbu ve školách a podobné krizové události se měl český vzdělávací systém připravovat už dříve. Prevence je ale stále nedostatečná a zájem například o bezpečnostní audity minimální. V souvislosti s tragédií v Praze, kde 21. prosince jeden muž zastřelil v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy 14 lidí a 25 jich zranil, to uvedla Vladimíra Ilievová, ředitelka Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě (SŠDVS), která vzdělává budoucí policisty, strážníky, kriminalisty či soudní úředníky.

Vladimíra Ilievová, ředitelka Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě (SŠDVS).

Nabízeli jsme školám kurzy, jak přežít střelbu. Zájem ale nebyl, říká ředitelka

Na střelbu ve školách a podobné krizové události se měl český vzdělávací systém připravovat už dříve. Prevence je ale stále nedostatečná a zájem například o bezpečnostní audity minimální. V souvislosti s tragédií v Praze, kde 21. prosince jeden muž zastřelil v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy 14 lidí a 25 jich zranil, to uvedla Vladimíra Ilievová, ředitelka Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě (SŠDVS), která vzdělává budoucí policisty, strážníky, kriminalisty či soudní úředníky.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková

Děti svým chováním signalizují, jak se jim daří uvnitř, říka zmocněnkyně

Podle zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové bylo při formování školní prevence chybou přistoupit rychle jen k rozvoji takzvané specifické prevence. Tedy prevence drog, šikany či kyberšikany. „Přeskočili jsme péči o bezpečné vztahové prostředí, o dětské duševní zdraví, rozvoj duševní gramotnosti a socioemočních dovedností všech dětí od mateřské po střední školy. Důležitá je i podpora duševního zdraví učitelů. To všechno je základním pilířem školské prevence napříč Evropou,“ řekla v rozhovoru pro Deník.

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela Centrum zdraví a prevence, 5. prosince 2023

Fakultka otevřela Centrum zdraví a prevence, s první psychosomatickou ambulancí

Inovativní pracoviště pro zlepšení kvality života a předcházení nemocem v úterý otevřela Fakultní nemocnice Olomouce. Centrum zdraví a prevence, jehož součástí jsou Ambulance preventivní medicíny, Oddělení praktického lékařství a Ambulance psychosomatické medicíny, najdou klienti v pavilonu F, někdejším sídle Oddělení alergologie a klinické imunologie.

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela Centrum zdraví a prevence, 5. prosince 2023

Fakultka otevřela Centrum zdraví a prevence, s první psychosomatickou ambulancí

Inovativní pracoviště pro zlepšení kvality života a předcházení nemocem v úterý otevřela Fakultní nemocnice Olomouce. Centrum zdraví a prevence, jehož součástí jsou Ambulance preventivní medicíny, Oddělení praktického lékařství a Ambulance psychosomatické medicíny, najdou klienti v pavilonu F, někdejším sídle Oddělení alergologie a klinické imunologie.

V Česku opět řádí covid, chřipka i virózy. Rozpoznat je často není snadné. Ilustrační snímek

V Česku opět řádí covid a další virózy. Jak nemoci rozpoznat a jak jim předejít

Pokašlávání, kýchání, smrkání či chraptění je běžnou součástí podzimních i zimních dnů. V Česku se to hemží nakaženými covidem, rýmou nebo jinými virózami způsobenými kupříkladu RS viry. Objevují se už i případy chřipky. Někteří lidé zase uléhají s bakteriální angínou. Deník přináší přehled o současné situaci a možnostech prevence včetně očkování a toho, jak posilovat imunitu.

Měření cukru v krvi, je pravidelnou součástí Dne diabetu v prostějovské nemocnici. Foto: Nemocnice AGEL Prostějov

V nemocnici se měřilo. Cukrovka je plíživým nepřítelem

Rizika spojená s cukrovkou připomenul návštěvníkům prostějovské nemocnice Světový den diabetu a nasměřoval je k vhodné prevenci. Během preventivní akce zdravotníci změřili při testech návštěvníkům 112 glykemií, z nichž u pěti byly odhaleny zvýšené hodnoty.

Hlavní zbraní v boji proti škůdcům je pravidelná kontrola rostlin.

Chřadnou vám pokojovky? Je čas zahájit boj proti škůdcům, zkuste tyto finty

Zatímco pokojové rostliny v zimě odpočívají, o škůdcích, kteří je napadají, se to rozhodně říci nedá. Vyžívají toho, že pokojové květiny jsou v zimním období oslabené, protože světla je méně a vzduch v pokojích bývá suchý. Právě tehdy přichází nejlepší čas k jejich útoku. Mezi nepřátele našich rostlin patří například puklice, svilušky, mšice či smutnice. Jak poznat, že pokojové rostliny napadli škůdci? A jak se škůdců pokojových rostlin zbavit?

ProstěMov 2019.

Movember je zpět v Prostějově, kníry se valí do Divadla Point

Rakovina prostaty je druhou nejčastěji diagnostikovanou rakovinou u mužů a pátou nejčastější příčinou úmrtí. Celosvětové hnutí Movember se snaží vymýtit úmrtnost mužů na rakovinu prostaty a změnit přístup mužů k prevenci. V Prostějově nezůstávají v tomto úsilí pozadu a pošesté pořádají osvětovou a společenskou událost. Letos už v sobotu 4. listopadu 2023 v Divadle Point.

Gymnázium Sokolov.

Na Gymnáziu Sokolov se objevil ozbrojený útočník, ale při preventivní akci

Karlovarský kraj úspěšně pokračuje v realizaci projektu „Bezpečná škola – prevence především“, který spočívá v teoretickém a praktickém nácviku modelových situací v případě vzniku mimořádných událostí. Tentokrát se dějištěm cvičení stalo Gymnáziu Sokolov, jež čelilo útoku ozbrojeného útočníka. Stalo se tak v pátek 20. října.

Ilustrační foto preventivního vyšetření prostaty a varlat.

Měsíc prevence rakovin varlat a prostaty: vyškovská nemocnice zve na vyšetření

Listopad je již tradičně měsícem pro muže s kníry podporující prevenci rakoviny varlat a prostaty. V souvislostí s akcí Movember se na muže s nabídkou vyšetření obrací i vyškovská nemocnice. Její urologické oddělení se screeningu, diagnostice a léčbě nejen nádorových onemocnění vylučovací a mužské pohlavní soustavy věnuje již od roku 1972.

Policisté vyrazili na kontrolu chat na koních.

FOTO: Na koních i se psy. Policisté vyrazili do Jizerských hor na kontrolu chat

Chatařům a chalupářům končí pomalu sezóna. Lidé začínají opouštět svá obydlí, která v tomto období nejvíce láká zloděje. Proto policisté apelují na majitele chat, aby své objekty důkladně zabezpečili. Minulý týden se dokonce vydali i na jejich kontrolu v Jizerských horách, konkrétně do Bedřichova.

Národní dny prevence.

Ostravské Národní dny prevence: aktuální rady ke kybernetickému bezpečí

Národní dny prevence konané v Ostravě ve dnech 10. a 11. října jsou největší akcí v oblasti prevence kriminality. Termín jejich uspořádání byl volen v říjnu, měsíci kybernetické bezpečnosti. Velmi aktuální je právě téma prevence kybernetické kriminality, která se v posledních více než pěti letech výrazně zvýšila.

Kromě represe, která řeší až přicházející problémy s dětským násilím, se školy snaží více věnovat také prevenci. Ilustrační foto

Facky i brutální útoky. Násilí u dětí přibývá, školy rozjíždějí nové programy

/ROZHOVOR/ Násilí dětí a mladistvých je velkým tématem nejen na Děčínsku, kde policie musela řešit hned dva brutální útoky lidí mladších osmnácti let. Po tom z děčínského nákupního centra Pivovar skončil napadený muž v bezvědomí a oba násilníci ve vazbě. Podobných trestných činů podle policejních statistik přibývá. Kromě represe, která řeší až přicházející problémy, se veřejná správa věnuje také prevenci. Do té je kromě měst nebo městských a republikové policie zapojena také většina škol.

Náměstí v Benešově nad Ploučnicí. Ilustrační foto

S prevencí pomáhají i online nástroje, v Benešově cílí na děti i jejich rodiče

/ROZHOVOR/ Násilí dětí a mladistvých je velkým tématem nejen na Děčínsku, kde policie musela řešit hned dva brutální útoky lidí mladších osmnácti let. Po tom z děčínského nákupního centra Pivovar skončil napadený muž v bezvědomí a oba násilníci ve vazbě. Podobných trestných činů podle policejních statistik přibývá. Kromě represe, která řeší až přicházející problémy, se veřejná správa věnuje také prevenci. Do té je kromě měst nebo městských a republikové policie zapojena také většina škol. „ Ve všech třídách se snažíme budovat a udržovat dobré sociální klima a bezpečný prostor. V každé třídě děti spolupracují s třídním učitelem na vytvoření vlastních pravidel, které jim umožní lépe se s nimi ztotožnit a dodržovat je,“ říká ředitel základní školy v Benešově nad Ploučnicí Jakub Zelený.

Společně pro bezpečnější město se koná v Českém Krumlově v pondělí 25. září od 18 hodin v Prádelně v Hradební 83.

Drogy do pití v Krumlově? O prevenci násilí je v pondělí veřejná debata

Neměli by všichni, kdo se v Českém Krumlově pohybují a rozhodnou se vyrazit za zábavou a relaxací, cítit stálou jistotu bezpečí? To je otázka, která padne na pondělní debatě nazvané Společně pro bezpečnější město. Odborníci na diskuzi, na kterou je zvána i široká veřejnost a koná se v pondělí 25. září od 18 hodin v Prádelně v Hradební 83, promluví o prevenci sexualizovaného násilí. 

Dětská kriminalita - Ilustrační foto

Útočníci z Pivovaru byli z pasťáku, Děčín se chce víc věnovat bezpečnosti

Nové komise, jednání s policií, ale i s výchovným ústavem v Boleticích. Nedávné brutální útoky dětí a mladistvých rozhýbaly obce k dalším krokům. Například Děčín chce využívat zákonnou možnost zákazu vstupu problémových lidí na určitá vybraná veřejná místa. Takový zákaz může udělit až na jeden rok.

Výstava Nebýt na to sama potrvá ve Fakultní nemocnici do 25. září 2023.

Rakovinou onemocní stále více lidí. Na prevenci upozorňuje i výstava

Že je prevence nejdůležitějším krokem k tomu předejít těžkému onemocnění a zachytit jej v časném stádiu, upozorňuje plzeňská Fakultní nemocnice dlouhodobě. A protože dvojnásob to platí o onkologickém onemocnění, vyhlásila Fakultní nemocnice akci nazvanou Nebýt na to sama, zaměřenou na prevenci karcinomu prsu.