Kreativ

ŠTÍTEK: prevence

Společně pro bezpečnější město se koná v Českém Krumlově v pondělí 25. září od 18 hodin v Prádelně v Hradební 83.

Drogy do pití v Krumlově? O prevenci násilí je v pondělí veřejná debata

Neměli by všichni, kdo se v Českém Krumlově pohybují a rozhodnou se vyrazit za zábavou a relaxací, cítit stálou jistotu bezpečí? To je otázka, která padne na pondělní debatě nazvané Společně pro bezpečnější město. Odborníci na diskuzi, na kterou je zvána i široká veřejnost a koná se v pondělí 25. září od 18 hodin v Prádelně v Hradební 83, promluví o prevenci sexualizovaného násilí. 

Dětská kriminalita - Ilustrační foto

Útočníci z Pivovaru byli z pasťáku, Děčín se chce víc věnovat bezpečnosti

Nové komise, jednání s policií, ale i s výchovným ústavem v Boleticích. Nedávné brutální útoky dětí a mladistvých rozhýbaly obce k dalším krokům. Například Děčín chce využívat zákonnou možnost zákazu vstupu problémových lidí na určitá vybraná veřejná místa. Takový zákaz může udělit až na jeden rok.

Výstava Nebýt na to sama potrvá ve Fakultní nemocnici do 25. září 2023.

Rakovinou onemocní stále více lidí. Na prevenci upozorňuje i výstava

Že je prevence nejdůležitějším krokem k tomu předejít těžkému onemocnění a zachytit jej v časném stádiu, upozorňuje plzeňská Fakultní nemocnice dlouhodobě. A protože dvojnásob to platí o onkologickém onemocnění, vyhlásila Fakultní nemocnice akci nazvanou Nebýt na to sama, zaměřenou na prevenci karcinomu prsu.

Co se nehýbe, to postupem času zarezne, zatuhne a znovu se pak rozhýbává velmi těžko.

V 50 letech začínají ženy dohánět hříchy. Jak se udržet ve správné kondici?

Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.

Profesor David Cibula je přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ženu zbytečně operovali kvůli rakovině. Nádor totiž zřejmě nikde neměla

Zhoubná onemocnění u mladých žen dnes gynekologové vidí vzácně. S přibývajícími léty a zvlášť po padesátém roce ale počty nádorů prsu, vaječníků nebo dělohy narůstají. Chodit na pravidelné gynekologické prohlídky se zralým ženám leckdy nechce. Onkogynekolog profesor David Cibula pro ně má pochopení. Povídali jsme si s ním o tom, co pro sebe ženy mohou udělat, aby rakovině předešly. Jak se nejlépe na rakovinu otestovat, co chtít od svých lékařů, a kdy naopak nepodlehnout strachu a nedělat zbytečné testy, které ničemu nepomohou a někdy dokonce mohou ženu ohrozit.

Za vzorek své DNA se dozvíte, jak rychle dokážete metabolizovat kávu, jak jste inteligentní, zda máte predispozici k nadváze, jestli jste ranní ptáče, či sova a mnoho dalších zajímavostí.

Chraňte svou DNA: Stále více firem může zneužít váš genetický materiál

Vědecký pokrok v oblasti genetiky vpravil do medicíny obrovské vymoženosti. Studium DNA přináší výsledky ať již třeba v terapii rakoviny, prenatální diagnostice, či genetického poradenství potenciálních rodičů. Stále rostoucí možnosti však už dávno překročily výsostnou sféru medicínskou a vstoupily do teritoria komerčního. I u nás přibývá společností nabízející testování DNA za různými účely.

Centrum primární prevence DOK má za sebou náročný školní rok.

Jak na drogy nebo sexuální život? Charitní prevence se těší velkému zájmu

Centrum primární prevence DOK při Oblastní charitě má za sebou další úspěšný rok. DOKem proplulo celkem 311 školních tříd a jejich učitelů z Jihlavska a Pelhřimovska, což obnáší 6 850 žáků, kteří absolvovali zážitkové preventivní programy podporující vzájemné vztahy i odpovědný přístup k životu. Začínající středoškoláci se mohli lépe seznámit při adaptačních programech.

Cykloběh proti drogám dorazil do Lovosic.

Cykloběh proti drogám navštívil Lovosice. Cílí na prevenci mezi mládeží

/FOTO, VIDEO/ Cykloběh proti drogám slavnostně odstartoval 12. června v Českém Těšíně. Cílem je navštívit 41 měst po trase dlouhé 1 300 kilometrů. V pátek 23. června dorazil do Lovosic. Jenže trochu utajeně. Jednání na radnici sice proběhlo, stejně jako rozdávání letáčků v ulicích města, o akci se ale předem příliš nevědělo.

Karlovo náměstí v Praze.

Lékaři poradí se zdravím přímo na náměstí. Na Karláku se koná Den prevence

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Setkat se bez objednání s lékařskými specialisty z různých oborů a probrat s nimi zdravotní trable či starosti spojené s poklesem kondice mohou zájemci ve středu 21. června na Karlově náměstí. Všeobecná fakultní nemocnice tam mezi 13. a 17. hodinou uspořádá Den prevence. V mobilních ordinacích přivítají zájemce zdravotníci z jejího týmu.

Téměř osm set návštěvníků se zúčastnilo Dne zdraví a hygieny rukou ve vyškovské nemocnici.

Prevence cukrovky, infarktu i rakoviny. Zdravotníci ve Vyškově šířili osvětu

/FOTO/ Téměř osm set návštěvníků se zúčastnilo Dne zdraví a hygieny rukou ve vyškovské nemocnici. Zdravotníci ho ve vstupní hale pro zájemce připravili už poosmé. „Osvětová akce byla věnována prevenci civilizačních onemocnění jako jsou cukrovka, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a rakovina tlustého střeva, prsu, varlat, prostaty nebo plic. Dále prevenci onemocnění ledvin a obezity u dětí,“ shrnula úterní akci náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jitka Moravová.

Nedílnou součástí vyšetření je speciální ultrazvuk.

Písecká nemocnice se zaměří na prevenci preeklampsie, strašáka budoucích maminek

Předporodní péče písecké nemocnice, která patří stejně jako péče porodní mezi špičku v celé republice, se dále rozšiřuje. Její součástí je nově také prevence a záchyt preeklampsie, která patří mezi nejobávanější zdravotní komplikace v těhotenství. Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Písek může provádět vyšetření preeklampsie jako jedno z mála v jižních Čechách.

Obyvatelé Prostějovska a okolí projevili zájem o čtvrteční Den prevence cévní mozkové příhody. Foto: Nemocnice AGEL Prostějov, se svolením

Prostějované mají v cukr v pořádku. Do nemocnice přišlo hodně lidí

Obyvatelé Prostějovska a okolí projevili zájem o čtvrteční Den prevence cévní mozkové příhody. Do prostějovské nemocnice zavítalo téměř šedesát pacientů. S výsledky vyšetření byli odborníci poměrně spokojeni, například hladinu krevního cukru měli všichni vyšetření návštěvníci v mezích normy.

Blanka Žuffová-Kunčová, dermatoložka Polikliniky AGEL Olomouc, zve na Den prevence melanomu

Zkontrolujte znaménka před létem. Poliklinika u nádraží zve bez objednání

Rakovina kůže patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění a prevence je nejúčinnější cestou, jak odhalit tuto nemoc včas. Poliklinika AGEL Olomouc připravila na pondělí 24. dubna Den prevence melanomu. Zájemci mohou přijít na vyšetření znamének bez objednání či doporučení svého lékaře.

Své zdraví si přišli prověřit nejenom Opavané.

Veřejnost Den zdraví v opavské Bredě uvítala

Den zdraví a prevence, pořádaný Slezskou nemocnicí Opava a Ústavem nelékařských zdravotnických studií FVP SU a zdravotní pojišťovnou VZP v Uni Pointu v opavském obchodním centru Breda & Weinstein, se vydařil.

Ilustrační foto.

Písecká nemocnice se připojí ke Světovému dni zdraví. Přijďte si změřit tlak

Měření tlaku, měření podílu svalové hmoty v těle, výživové poradenství, psychologie a informace k prevenci civilizačních chorob – to vše bude součástí informační akce pro středoškoláky, kterou na středu 12. 4. připravuje Nemocnice Písek. Krajské zdravotnické zařízení se tím připojí ke Světovému dni zdraví, který připadá na 7. dubna.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Stomatolog Roman Šmucler: Vyšetřování zubů na dálku má budoucnost, v USA už běží

V péči o zuby u nás dalece zaostáváme za civilizovaným světem, je přesvědčen Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory. Cestou, jak to vylepšit, je podle něj vzdělávání dětí ve školách, a také plošné využití stomatologické telemedicíny, tedy vyšetřování zubů na dálku. S panem docentem jsme si povídali o tom, proč se učitelky vyděsily, že by měly nahradit zubní lékaře. A jak by podle jeho představ měla v nedaleké budoucnosti vypadat stomatologická péče u nás.

Den prevence zeleného zákalu na očním oddělení. 22.3. 2023 Foto: Nemocnice AGEL Prostějov

Na očním bylo plno. V nemocnici měly převahu ženy

Značný zájem projevili lidé o možnost preventivního vyšetření zraku. V prostějovské nemocnici byl ve středu Den otevřených dveří očního oddělení. Prohlídku absolvovalo téměř sedmdesát zájemců.

Veletrh zdraví se v Pevnosti poznání uskuteční v pátek 17. a sobotu 18. března

Olomoucký Veletrh zdraví zve na měření tuku i těhotenskou vestu

Vyšetření pigmentových znamének, měření tuků a cukrů v těle a spoustu zajímavých informací na téma reprodukce, dentální hygieny, dárcovství krve nebo prevence rakoviny všem návštěvníkům nabídne dvoudenní Veletrh zdraví. Ten se v pátek 17. a sobotu 18. března koná v olomoucké Pevnosti poznání.

Tisková konference ke Světovému dni ledvin v dialyzačním středisku  B. Braun Avitum.

Světový den ledvin. Na důležitost prevence upozorňuje i zápasník MMA

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Důchodce, který třikrát v týdnu fárá v dole – a jen díky tomu může normálně žít. Přesně těmito slovy přiblížila Deníku své pocity 67letá Danuše Volfová, které dříve nic vážného nebylo. Přesto nyní třikrát za týden dochází do dialyzačního střediska B. Braun Avitum, které působí v pavilonu Dialog před branou pražské Fakultní nemocnice Bulovka. A po tomto výkonu se prý člověk cítí skutečně jako horník, který má za sebou šichtu: rychle domů a spát. Ještě že prý není problém dostat na cestu sanitku.

Policejní preventisté přišli s komiksem na téma šikany a kyberšikany.

Komiks na téma šikany. Zvyšme bezpečnost dětí hravou a zábavnou formou

V poslední době výrazně stoupá agresivita mezi dětmi či mladými lidmi. Šikana se ve větší či menší míře vyskytuje všude, a to i tam, kde by ji třeba vůbec nikdo nepředpokládal. Policejní preventisté proto chtějí hravou a zábavnou formou zlepšit povědomí dětí o protiprávním jednání v souvislosti s šikanou a kyberšikanou.

Lékařské vyšetření - Ilustrační foto

Preventivní vyšetření zadarmo? Podívejte se, na co mají pacienti nárok

Asi pětasedmdesát procent dospělých Čechů zanedbává preventivní prohlídky, díky kterým mohou lékaři dřív odhalit nemoci a nasadit vhodnou léčbu. Deník proto přináší přehled těch, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, i benefity od jednotlivých pojišťoven.

Z vernisáže putovní výstavy soutěžního projektu Správným směrem v budově Městského úřadu v Hořovicích.

Hořovické děti svými výtvarnými pracemi odmítnou drogy. Vítězná díla vystaví

/FOTOGALERIE/ Další ročník soutěžního projektu Správným směrem, který je zaměřený na prevenci užívání drog mezi mládeží, se ve středu 18. ledna představil v budově Městského úřadu v Hořovicích. Konala se tam vernisáž vítězných prací z předchozích let soutěže, jež motivuje žáky druhého stupně základních a studenty středních škol k prevenci před užíváním návykových látek. Ti mají za úkol na drogové téma vytvořit plakát.

Vrakbar Jihlava slaví 25 let.

Vrakbar Jihlava slaví pětadvacet let. S přáním přišli i bývalí kolegové

Jak to všechno začalo a kde se vzal tajemný název? Zkratka Vrakbar se nese v povědomí dětí, mladých lidí, pedagogů, odborné či laické veřejnosti již dlouhou řádku let. Letopočet 2022 je pro Vrakbar výjimečný a vlastně jubilejní! Vrakbar totiž slaví čtvrt století. Prvních 25 let obnáší v životě člověka mnoho převratných událostí, od zrození až ke zralé dospělosti. A stejně tomu bylo i s Vrakbarem. Pojďme si jeho dosavadní cestu připomenout.

Odborníci na homeopatika je doporučují v rámci prevence i léčby.

Homeopatika? Nejde jen o placebo. Proč fungují na chřipku, vysvětlil odborník

Od dob založení homeopatie se vedou vášnivé spory mezi jejími zastánci a odpůrci. Tento způsob léčby funguje již více než 200 let a využívají ho tisíce lékařů. Kdy lze homeopatika použít a kdy naopak zvolit klasickou cestu, komu mohou pomoci a proč jim někteří nevěří? O homeopaticích jsme mluvili s MUDr. Tomášem Radou a PharmDr. Helenou Matouškovou.

Z konference o aktuálních bezpečnostních hrozbách ve Středočeském kraji.

Jak se vyrovnat se rvačkami fotbalových chuligánů? Preventisté dostali rady

/FOTOGALERIE/ Jedním z bezpečnostních problémů středních Čech je sportovní násilí, spjaté s příznivci pražských klubů (a to zejména fotbalových) i jejich protivníky z celé republiky. Upozorňuje na to Filip Gundza, jenž na středočeském krajském úřadu vede oddělení prevence kriminality. S tím, že divácké násilí příznivců utkání, která se odehrávají v Praze, má souvislost i s bezpečností občanů ve městech a obcích středních Čech.

Programová konference TOP 09 pod názvem Vyvést zemi z krize, 5. listopadu 2022, Praha. Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při vystoupení k delegátům.

Dvojí kvalita péče? Válek chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví. Na sobotní stranické programové konferenci v Praze připustil, že zavedení nadstandardů by vedlo k rozdělení kvality péče do dvou skupin. Nadstandardy v ČR skončily v roce 2013. Válek chce také mimo jiné posílit prevenci. Jedním z kroků podle něho bude zavedení úhrady 6000 až 7000 korun od zdravotních pojišťoven na povinný pobyt dětí ze sedmých a osmých tříd základních škol na českých horách.