Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Oto Teuber.

O slavnostní oběd se postaral sám starosta

Nový Kostel – Jako multifunkční by se dal označit novokostelský starosta Oto Teuber. Nejenže stojí v čele obce, ale také vede místní 'Vesnický mažoretky', jako zpěvák vystupuje v různých koutech země, zachraňuje zdejší památku a mnoho dalšího. Při návštěvě prezidenta republiky se navíc zhostil i role kuchaře a vlastnoručně uvařil slavnostní oběd.  

Prezident Miloš Zeman si koupil pozemek v Lánech, místní o tom neměli tušení.

Prezident Miloš Zeman si koupil pozemek v Lánech, místní o tom neměli tušení

Lány /FOTOGALERIE/ - Prezident České republiky Miloš Zeman, který část svého pracovního času tráví, stejně jako jeho předchůdci, na zámku v Lánech, si obec oblíbil natolik, že si tam se svou ženou Ivanou zakoupili pozemek. Od místního občana Zemanovi získali bezmála tisíc metrů pozemku za 2,5 milionu korun. Parcela se nachází v poklidné části obce u lesa.

Prezident Miloš Zeman přijel do Milhostova a Nového Kostela.

PODÍVEJTE SE: Dárky přinesli také místní

Chebsko /VIDEO/ - Svou návštěvu Karlovarského kraje zakončil prezident Miloš Zeman ve čtvrtek setkáním s obyvateli Milhostova na Chebsku a poté tiskovou konferencí v Novém Kostele.  

Prezident Miloš Zeman dostal netradiční dárek od vietnamské komunity.

Bonmoty ve vietnamštině se v Hanoi předat nepodařilo, v Kraslicích už ano

Kraslice – Rád nechám botu v cizí řitce. Takový je název publikace, kterou věnovala vietnamská komunita prezidentu Miloši Zemanovi při návštěvě Kraslic na Sokolovsku. Její autor Viet Dung přeložil do vietnamštiny prezidentovy vybrané bonmoty. A právě podle jednoho z nich se kniha jmenuje.  

Prezident Miloš Zeman

Zeman obvinil Turecko ze spojení s Islámským státem. Ankara se ohradila

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že z minulosti existují důkazy o ekonomické výměně mezi Tureckem a teroristickým uskupením Islámský stát (IS). Uvedl to na závěr návštěvy Karlovarského kraje. Dodal, že jde o fakt a proti faktům se neprotestuje. Turecké ministerstvo zahraničí se dnes ohradilo proti Zemanovu úternímu prohlášení, ve kterém označoval Ankaru za faktického spojence IS.

Theresa Mayová a Donald Tusk v Bruselu

Summit EU v Bruselu: Evropští lídři umožní odklad brexitu do 22. května

O několika variantách délky odkladu britského odchodu z Evropské unie diskutovali během prvního dne summitu v Bruselu prezidenti a premiéři 27 ostatních zemí evropského bloku. Zatímco britská premiérka Theresa Mayová požádala o odložení brexitu do 30. června, evropští lídři nechtějí akceptovat termín po volbách do europarlamentu. Podle serveru Politico se státníci domluvili na umožnění odkladu do 22. května za podmínky, že britský parlament příští týden potvrdí už předjednaný text dohody o spořádaném odchodu země z EU.

Slovenské prezidentské volby: vítězka prvního kola Zuzana Čaputová

Slováky čeká rozhodující kolo prezidentských voleb. Jasně vede Čaputová

Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před rozhodujícím druhým kolem hlasování jasně vede v průzkumu agentury Median SK se ziskem 60,5 procenta. Podpora jejího soupeře, místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, dosáhla 39,5 procenta. Informoval o tom dnes veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska, který vypracování průzkumu zadal.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Karlovarském kraji.

Prezident pozve do kraje Číňany a je pro těžbu uhlí

Sokolovsko - Více čínských hostů v lázeňském trojúhelníku, pokračování těžby uhlí v kraji a dokončení dálnice z Karlových Varů do Prahy, to byla stěžejní témata, která prezident Miloš Zeman při zahájení své páté návštěvy Karlovarského kraje otevřel. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdogan pobouřil Nový Zéland. Na mítincích pouští video z útoků na mešity

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ukazoval na předvolebních mítincích části videozáznamu páteční střelby ve dvou mešitách, jež se nachází v novozélandském městě Christchurch. Masakr, při němž 28letý australský extremista Brenton Tarrant zabil 50 lidí, Erdogan rovněž označil za součást spiknutí proti islámu a Turecku. Jeho počínání odsoudili australští i novozélandští politici, kteří jej nazvali „hanebným“ a „hluboce urážlivým“.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Karlovarském kraji.

Prezident pozve do kraje Číňany a je pro těžbu uhlí

Karlovarsko - Více čínských hostů v lázeňském trojúhelníku, pokračování těžby uhlí v kraji a dokončení dálnice z Karlových Varů do Prahy, to byla stěžejní témata, která prezident Miloš Zeman při zahájení své páté návštěvy Karlovarského kraje otevřel. 

Čeští vojáci v Afghánistánu.

ČERNÁ A BÍLÁ: Máme zvyšovat výdaje na armádu?

/ANKETA/ Částka, kterou vydáváme na obranu, se má za pět let skoro zdvojnásobit, byť se jinde šetří. Navýšení výdajů na společnou obranu požadují po ostatních členských zemích NATO i Spojené státy americké v čele s prezidentem Donaldem Trumpem. Můžeme si silnou armádu dovolit? A potřebujeme ji vůbec?

Nursultan Nazarbajev.

Nejdéle vládnoucí postsovětský vůdce končí. Prezident Nazarbajev rezignoval

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v předtočeném televizním projevu oznámil svou rezignaci. Rozhodnutí přitom označil za nesnadné. I nadále však zůstává v čele bezpečnostní rady státu a fakticky monopolní vládní strany Světlo vlasti. Dnes osmasedmdesátiletý politik stojí v čele nezávislého Kazachstánu téměř tři dekády od vyhlášení samostatnosti na Sovětském svazu v roce 1991.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Karlovarském kraji.

ON-LINE: Prezident Miloš Zeman v Karlovarském kraji

Karlovarský kraj - Prezidentova cesta po Karlovarském kraji pokračuje. Ve středu navštíví Kraslice, po obědě zamíří na Chebsko do Aše. V obou obcích se Zeman setká i s občany. Prezidentskou návštěvu můžete sledovat s námi prostřednictvím on-line reportáže.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Karlovarském kraji.

ON-LINE: Miloš Zeman v Karlovarském kraji

Karlovarský kraj - Prezidentova cesta po Karlovarském kraji pokračuje. Ve středu navštíví Kraslice, po obědě zamíří na Chebsko do Aše. V obou obcích se Zeman setká i s občany. Prezidentskou návštěvu můžete sledovat s námi prostřednictvím on-line reportáže.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Karlovarském kraji.

ON-LINE: Prezident Miloš Zeman v Karlovarském kraji

Karlovarský kraj - Prezidentova cesta po Karlovarském kraji pokračuje. Ve středu navštíví Kraslice, po obědě zamíří na Chebsko do Aše. V obou obcích se Zeman setká i s občany. Prezidentskou návštěvu můžete sledovat s námi prostřednictvím on-line reportáže.

Obyvatelé Venezuely vyrazili do ulic na protest proti prezidentu Madurovi

Venezuelský generál uprchl do Kolumbie. Madurova vláda je neschopná, řekl

Armáda jihoamerické Venezuely přišla o jednoho z nejvyšších představitelů. Generál, který čelí sankcím Spojených států, uprchl do Kolumbie a v televizním rozhovoru označil vládu prezidenta Nicoláse Madura za neschopnou a zkorumpovanou. Zároveň uznal vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa jako prozatímního prezidenta. Informovala o tom agentura Reuters.

Prezident Miloš Zeman.

Prezident přijíždí do kraje

Karlovarský kraj – Pátá návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana v Karlovarském kraji začíná. Hlava státu se také tentokrát setká s představiteli obcí a měst, podnikateli, ale i občany.

Zuzana Čaputová před novináři

Úspěch Čaputové je odrazem nálad společnosti, píše slovenský tisk

Přesvědčivé vítězství právničky Zuzany Čaputové v sobotním prvním kole přímé volby prezidenta Slovenska je vyjádřením touhy lidí po změně po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Čaputová asi uspěje i v rozhodujícím druhém kole, do kterého postoupila spolu s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Napsala to dnes slovenská média, která ale poukázala také na dvouciferný výsledek dvou protisystémových kandidátů.

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Miroslav Toman: Věřím, že polská strana nám bezpečnost svého hovězího dokáže

/ROZHOVOR/ Zprávy o nákazách salmonelou prokázaných při vyšetřeních masa pocházejícího z Polska jsou v poslední době časté. Do role bojovníka proti podezřelým polským potravinám se pasoval i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). V rozhovoru pro Deník přišla řeč také na boj se suchem a kůrovcovou kalamitou či dvojí kvalitu potravin. 

Maroš Šefčovič s manželkou ve volební místnosti

Slováci si vybírají nového prezidenta. Úvod voleb poznamenala tragédie

Úderem sedmé hodiny ráno se na Slovensku otevřely volební místnosti. První kolo prezidentských voleb však poznamenala tragédie. V obci Janice, která leží na jihu země, zemřel krátce před otevřením volební místnosti předseda tamní volební komise. Volby v obci přesto probíhají, zvolen byl nový předseda.

Jan Švejdar

Závodu dal záštitu prezident policie

Ležáky – Policejní prezident Policie ČR Jan Švejdar převzal záštitu nad letošním ročníkem Memoriálu Karla Kněze, který se bude konat 21. června v Ležákách.

Zuzana Čaputová v obležení novinářů

Slovensko volilo prezidenta. Zveřejnění výsledků oddálil incident s urnou

Slováci dnes vybírali v prvním kole voleb nového prezidenta. Většina volebních místností se zavřela úderem desáté hodiny večer, klidný průběh však narušil incident v obci Medzany na Prešovsku. V ní "značně intoxikovaný muž" sebral urnu a rozsypal ji na ulici. Kvůli incidentu bylo hlasování v obci prodlouženo až do 23:16, do stejné doby se nesmí zveřejňovat žádné odhady výsledků. 

Je Michal Brůna někomu trnem v oku?

Cílená štvanice na Brůnu? Připadá nám to tak, říká Mucha

Karviná /VIDEO/ – Před sobotním důležitým soubojem karvinských házenkářů v Lovosicích a hlavně nadcházejícími boji o medaile a titul v mužské Strabag Rail extralize, vydal karvinský klub jménem svého prezidenta Romana Muchy tiskové prohlášení, v němž nesouhlasí s některými postupy členů házenkářského svazu.

Je Michal Brůna někomu trnem v oku?

Cílená štvanice na Brůnu? Připadá nám to tak, říkají házenkáři Karviné

/VIDEO/ Před zítřejším důležitým soubojem karvinských házenkářů v Lovosicích a hlavně nadcházejícími boji o medaile a titul v mužské Strabag Rail extralize, vydal karvinský klub jménem svého prezidenta Romana Muchy tiskové prohlášení, v němž nesouhlasí s některými postupy členů házenkářského svazu.

To co se dělo v Česku po příjezdu nacistů se dnešnímu člověku zdá až nepochopitelné.

Okupace Československa změnila osudy milionů lidí

Havlíčkobrodsko – Německá okupace v březnu 1939 změnila v tehdejším Československu osudy milionů lidí. Pro některé příjezd německých vojsk znamenal krutou smrt, jiné naopak německá politika vynesla na samotný vrchol.  

Václav Klaus.

Exprezident Klaus volá po vzniku nové strany: ODS jde k bezvýznamnosti

Podle bývalého prezidenta Václava Klause musí vzniknout nová pravicová strana. Vedení ODS a její poslanci podle něj směřují k politické bezvýznamnosti. Reagoval tak na výzvu k odchodu svého syna Václava Klause mladšího z poslaneckého klubu ODS. Reakci bývalého prezidenta ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Klaus ODS spoluzakládal a byl jejím dlouholetým předsedou. Stranu později opakovaně kritizoval.

Praha si připomíná 20 let od vstupu České republiky do NATO.

Praha slaví výročí vstupu do NATO. Na tramvajích vlají prapory

Přesně před 20 lety – tedy 12. března 1999 – ve městě Independence v americkém státě Missouri vstoupila Česká republika oficiálně do Severoatlantické aliance. Výročí vstupu do NATO si v Praze připomínají i tehdejší aktéři: současný prezident Miloš Zeman a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Pozvání na oslavy šesti let ve funkci hlavy státu tak přivítali bývalí řidiči legendárního předvolebního autobusu Zemák Miroslav a Robert Sečkářovi či bývalý kandidát na senátora Rudolf Bauer.

Slavili s prezidentem v Praze. Bývalí řidiči Zemáku nebo kandidát na senátora

Praha, Strážnicko – Nejen českého premiéra Andreje Babiše pozval v neděli večer do reprezentačních prostor Pražského hradu prezident Miloš Zeman. Jeho poděkování za podporu v kampani před loňským znovuzvolením či hlas francouzské šansoniérky Mireille Mathieu si mohla vyslechnout ve Španělském sále také trojice mužů ze Strážnicka.

Ombudsmanka Anna Šabatová

Poslanci zvolí zástupce ombudsmanky. Neziskovkám vadí Koudelka

Už zítra se poslanci sejdou, aby zvolili nového zástupce ombudsmanky Anny Šabatové. Vybírat budou ze čtyř kandidátů: současného zástupce Stanislava Křečka, kterému končí mandát v dubnu, právníka a exposlance Zdeňka Koudelky, bývalé senátorky a místopředsedkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové a děkanky Právnické fakulty Masarykovy univerzity Markéty Selucké.

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó

Guaidó vyhlásil ve Venezuele stav nouze. Zároveň vyzval k dalším demonstracím

Venezuelský parlament ovládaný opozicí vyhlásil v zemi stav nouze kvůli rozsáhlým výpadkům elektřiny, které ve čtvrtek postihly celou zemi a v některých regionech trvají dosud. Poslanci schválili příslušný dekret šéfa parlamentu Juana Guaidóa, kterého od ledna uznalo na 60 zemí prozatímním prezidentem s tím, že má obnovit v zemi demokracii a uspořádat svobodné volby. 

Prezident Miloš Zeman.

Zeman kritizoval mírová jednání s Tálibánem. Posílil bych mise NATO, uvedl

Prezident Miloš Zeman by podpořil posílení mise Severoatlantické aliance v Afghánistánu. Řekl to v rozhovoru s ČTK u příležitosti 20. výročí vstupu Česka do NATO. Kritizoval také mírové rozhovory s afghánským hnutím Tálibán, přirovnal je k politice appeasementu, kdy mocnosti před druhou světovou válkou ustupovaly nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.  

Prezident Miloš Zeman slaví šest let ve funkci.

Zeman na Hradě slaví šest let ve funkci. Zazpívala mu slavná šansoniérka

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě poděkoval několika stovkám svým příznivcům za podporu nejen v kampani před loňským znovuzvolením hlavou státu. Na oslavě šesti let ve funkci dorazil mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou. Prezidentovi a jeho hostům pak zazpívala francouzská šansoniérka Mireille Mathieuová.

Trosky zříceného Boeingu Ethiopian Airlines.

Na palubě zříceného letounu byli čtyři Slováci, včetně rodiny poslance

Pád letadla etiopské letecké společnosti Ethiopian Airlines nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Informovaly o tom etiopské sdělovací prostředky. Letadlo se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šest minut po startu. Podle aerolinek v něm bylo 149 cestujících a osmičlenná posádka, dohromady lidé ze 35 zemí. České ministerstvo zahraničí podle svého mluvčího Roberta Řeháka zatím nemá zprávy, že mezi cestujícími byli Češi. Podle aerolinií jsou ale mezi oběťmi čtyři Slováci.

Vzpomínkové setkání při výročí narození prvního prezidenta Československa Tomáše G. Masaryka

OBRAZEM: Chomutované si připomněli Masaryka při výročí jeho narození

Chomutov - Od narození prvního prezidenta Československa Tomáše G. Masaryka uplynulo ve čtvrtek 7. března 169 let. Významný den si v Chomutově připomněli i zástupci různých pamětnických spolků, legionářů a bojovníků za svobodu společně se zástupci města a politických stran.

Skautská čestná stráž u pomníku s reliéfy prezidentů Masaryka a Beneše.

V Třebíči si připomněli prezidenta Masaryka. U pomníku s pohnutou historií

Třebíč - V předchozích letech se Třebíčané vždy 7. března, na den narozenin prezidenta T. G. Masaryka, scházeli v místní části Týn, kde v Jubilejním parčíku stojí nenápadný pomníček s reliéfy prezidentů Masaryka a Beneše. Tato setkání pořádali starší občané, z nichž mnozí však již zemřeli nebo je opustili síly. Letos, u příležitosti 169. výročí Masarykova narození, tedy štafetu předali mladší generaci – záštitu nad setkáními převzala senátorka Hana Žáková, která na pozici organizátorky vystřídala někdejšího třebíčského kronikáře Vlastimila Cabejška.

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček: Z pohledu USA jsme po Polsku nejzajímavější v naší části světa

/ROZHOVOR/ Český premiér Andrej Babiš v pátek ukončil třídenní návštěvu Spojených států amerických, které dominovalo setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Sešli se dva bývalí byznysmeni, z nichž Babiš je ten bohatší. Pozvání orazítkovalo dobré oboustranné vztahy, ale lze ho vnímat též jako pochvalu za postoje české vlády v bezpečnostní oblasti.

Luboš Palata

Glosa Luboše Palaty: Trump není důležitý. Spojené státy ano

Sejdou se dva miliardáři, Slovák a Američan, kteří si vzali Češky. Američan sice vládne o hodně většímu státu, ale Slovák má o půl miliardy větší majetek. Oba mají napůl české děti, ten první z bývalého manželství, ten druhý se svojí současnou partnerkou, kterou si vzal teprve před rokem. Jeden je prezident USA, druhý je český premiér. Donald Trump a Andrej Babiš.

Prezident Miloš Zeman.

Prezident se v kraji setká s občany na čtyřech místech

Karlovarský kraj - Prezident Miloš Zeman se chystá na návštěvu Karlovarského kraje. Přijede i s chotí Ivanou Zemanovou v úterý 19. a jeho cesta po regionu potrvá do čtvrtka 21. března. Ani tentokrát nebudou v programu chybět setkání s občany.