Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Britská královna Alžběta II. a americký prezident Donald Trump Buckinghamském paláci

Trump navštívil Buckinghamský palác. Poobědval s královnou Alžbětou

Přivítáním v Buckinghamském paláci začala třídenní státní návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii, na kterou jej premiérka Theresa Mayová pozvala už v lednu 2017. Program prvního dne zahrnoval setkání se členy britské královské rodiny a završí jej večer banket v sídle královny Alžběty II. s přibližně 150 hosty. Návštěva šéfa Bílého domu vyvolala na britské straně řadu ostrých reakcí.

USA jsou ochotny jednat s Íránem bez předběžných podmínek, říká Pompeo

Spojené státy jsou připraveny zahájit "bez předběžných podmínek" jednání s Íránem o jeho jaderném programu, potřebují ale vidět, že se tato země chová jako "normální stát". Ve Švýcarsku to dnes řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Íránský prezident Hasan Rúhání výzvu odmítl s tím, že USA by se nejdříve měly vrátit k "normálnímu stavu" před loňským vypovězením dohody o íránském jaderném programu.

Ladislav Jakl.

Jakl uvedl, že čelil dalšímu napadení. Tentokrát ve Zlíně

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden. Jde o druhý případ během jednoho týdne. Prvnímu útoku čelil v sobotu večer v pražském metru. Policie o incidentu, který se podle Parlamentních listů stal ve Zlíně, neví.

První ročník nohejbalového turnaje se odehrál v roce 2016 a vyhrála ho (nepřekvapivě) sestava karlovarského Liaporu ve složení Karel Bláha, Gerhard Knop, František Veselý a Vlasta Kubín.

Nohejbaloví „old boys“ se mají na co těšit, čeká je Pohár prezidenta

Karlovy Vary – Setkání bývalých spoluhráčů, soupeřů a kamarádů v příjemné turnajové atmosféře, dobře si zahrát bez zbytečných omezení a večer se společně pobavit u táboráku a muziky přímo na hřišti – tak to je hlavní smysl akce, která se pod názvem POHÁR PREZIDENTA SK LIAPOR WITTE uskuteční už tuto sobotu 1. června v areálu našeho SK Liapor Witte v Doubí.

Ladislav Jakl.

Jakl uvedl, že čelil dalšímu napadení. Tentokrát ve Zlíně, při snídani v hotelu

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden. Sdělil to ČTK. Jde o druhý případ během jednoho týdne. Prvnímu útoku čelil v sobotu večer v pražském metru. Policie o incidentu, který se podle Parlamentních listů stal ve Zlíně, neví.

Nově jmenovaná rakouská kancléřka Brigitte Bierleinová

Rakousko má první kancléřku v historii. Stala se jí šéfka ústavního soudu

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes pověřil sestavením přechodné vlády dosavadní šéfku ústavního soudu Brigitte Bierleinovou. Rakouskou vládu tak poprvé povede žena. Devětašedesátiletá kancléřka má s kabinetem odborníků dovést zemi k předčasným volbám, které jsou plánovány na září.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a končící slovenský prezident Andrej Kiska (vlevo) vystoupili 30. května 2019 na zámku v Lánech na tiskové konferenci.

Budeš mi chybět, Andreji. Prezident Kiska naposledy navštívil Zemana v Lánech

Země visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, by měly podpořit místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče v úsilí obsadit jednu z vrcholných funkcí v Evropské unii. Novinářům to dnes řekl slovenský prezident Andrej Kiska na zámku v Lánech při své poslední oficiální návštěvě Česka. Podporu Šefčovičovi vyjádřil i český prezident Miloš Zeman. Hlava českého státu také řekla, že jí bude Kiska po odchodu z prezidentské funkce chybět.  

Premiér Andrej Babiš

Babiš nechce roztržku s ČSSD. Zemanovi navrhne odvolání Staňka

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ujistil vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), že navrhne prezidentovi odvolání ministra kultury Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD) na Staňkovo místo. Uvedly to servery iDnes.cz a Novinky.cz. Staněk původně oznámil, že ke konci května rezignuje, ale prezident Miloš Zeman v úterý Staňkovu demisi odmítl. Zeman premiérovi navrhl, aby počkal s odvoláním Staňka na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Zašmodrchaná kultura

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) se zdůvodněním, že neudělal žádnou chybu, ba naopak odhalil „závažná ekonomická pochybení“ v Národní galerii. Šéf strany Jan Hamáček nyní chce, aby Staňkovo odvolání navrhl premiér Babiš a na jeho místo nominoval místopředsedu sociální demokracie a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu (43).

Výkonná rada ODS

Nabádal k zabití Zemana, v ODS končí. Vedení strany Langa vyloučilo

Vedení občanských demokratů vyloučilo dnes večer ze strany kvůli závažnému porušení stanov radního Jesenice u Prahy Martina Langa, který na facebooku nabádal k zabití prezidenta. ČTK o rozhodnutí výkonné rady informovala mluvčí ODS Jana Havelková. Langovi vadí, že nedostal příležitost vysvětlit své postoje. ČTK řekl, že vedení ODS kleslo na úroveň komunistů z roku 1969, kteří podle něj podobně vylučovali své členy.

Ministr kultury Antonín Staněk

Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Na post ministra kultury navrhl Hamáček Šmardu

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Oznámil mu to dnes na schůzce na Pražském hradě, informoval v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Důvodem nepřijetí demise je podle něj to, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel. Předseda ČSSD Jan Hamáček vzápětí oznámil, že požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka a místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

Senátor Václav Láska na snímku z 20. ledna 2018

Bezprecedentní útok na Mynáře. Pražský hrad podal trestní oznámení na Lásku

Kancelář prezidenta republiky (KPR) podala trestní oznámení pro křivé obvinění na senátora Václava Lásku (SEN 21) a zástupce organizace Rekonstrukce státu. ČTK to sdělil tiskový odbor Pražského hradu. Reaguje tak na kauzu údajného ovlivňování soudců kancléřem Vratislavem Mynářem. Kancléř čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad. Podle státního zástupce Mynářovo jednání nebylo trestné.

Ilustrační fotografie.

Prezident SKIF připravoval v Hradci české reprezentanty

Prezident světové federace SKIF (Shotokan Karate-Dó International Federation) Nobuaki Kanazawa zavítal do České republiky, aby se seznámil se stavem příprav na MS SKIF 2019. Současně během května v Hradci Králové a v Brně uspořádal seminář karate.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Demokraté u Václava

Porovnáme-li tuzemské demonstranty s těmi v indonéské Jakartě, jsme na tom jednoznačně lépe. V Jakartě napočítali o šest mrtvých a o 200 raněných více než v Praze a dalších městech. Rozvášněným demonstrantům, odmítajícím zvoleného prezidenta, čelilo v Jakartě 50 tisíc policistů. Přesně tolik, kolik bylo u nás demonstrantů, odmítajících prezidenta, premiéra a ministryni spravedlnosti.

Zbraň CZ 75 Republika.

Unikátní pistole, kterou má i prezident Trump, jde do dražby

Stejnou pistoli jako má americký prezident Donald Trump může získat také milovník exkluzivních zbraní z České republiky. Na nedělní aukci ve Velkém sále pražského paláce Žofín se totiž právě pistole z této limitované edice bude dražit. V České zbrojovce Uherský Brod jich vloni vzniklo symbolicky přesně sto a podnik se tím přihlásil k oslavě stého výročí založení Československé republiky.

Slon africký. Ilustrační foto

Botswana zrušila zákaz lovu slonů. Ničí prý farmářům úrodu

Ochránci přírody zuří. Jihoafrická Botswana, kde žije vůbec největší počet slonů afrických ze všech zemí světa, naplnila svá dřívější prohlášení a zrušila zákaz lovu těchto zvířat. Podle prezidenta Mokgweetsi Masisiho prý sloni lidem škodí.

Milan Šarapatka.

Za Zemanův výrok o Šarapatkovi se musí omluvit stát

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale z úřadu vlády v době, kdy ji Zeman vedl, odešel po dohodě. Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze. Napsal to dnes server iDNES.cz. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že se ministerstvo financí odvolá. ČTK sdělil, že prezidenta se spor netýká.

Miloš Zeman

ODS měla Langa za jeho výroky vyloučit, řekl prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman kritizoval Občanskou demokratickou stranu za to, že ze svých řad nevyloučila radního Jesenice u Prahy Martina Langa, který na facebooku nabádal k zabití prezidenta kvůli jeho podpisu zákona o zdanění náhrad vyplácených církvi. Podle Zemana Lang vyzýval k terorismu. Prezident to řekl v televizi Barrandov.

Odstupující ministr kultury Antonín Staněk

Demise ministra Staňka: Zeman rozhodne po úterní vzájemné schůzce

Prezident Miloš Zeman se o přijetí demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) rozhodne až po úterní schůzce s ním. Zeman to řekl předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi na dnešní schůzce na Pražském hradě, napsal Hamáček ČTK. Šéf ČSSD a místopředseda vlády hlavu státu informoval o svém návrhu řešení. O rezignaci Staňka spolu jednali na Pražském hradě asi půl hodiny.

Miloš Zeman

Byla to nadsázka. Radní Lang se omluvil za své výroky o Zemanovi

Radní Jesenice u Prahy Martin Lang se omluvil za své vyjádření o prezidentu Miloši Zemanovi a vzdal se funkce předsedy místního sdružení ODS. Ve straně tak zůstává, potvrdil ČTK informaci serveru iRozhlas.cz Langův nástupce v čele jesenické ODS Martin Kuruc. Podle něj setrvá i v radě města. Lang na facebooku vyhrožoval prezidentovi smrtí. Napsal, že Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho "podřezat jako svini". Případem se zabývá policie, Langovi hrozilo vyloučení z ODS.

Miloš Zeman

Byla to nadsázka. Radní Lang se omluvil za své výroky o Zemanovi

Radní Jesenice u Prahy Martin Lang se omluvil za své vyjádření o prezidentu Miloši Zemanovi a vzdal se funkce předsedy místního sdružení ODS. Ve straně tak zůstává, potvrdil ČTK informaci serveru iRozhlas.cz Langův nástupce v čele jesenické ODS Martin Kuruc. Podle něj setrvá i v radě města. Lang na facebooku vyhrožoval prezidentovi smrtí. Napsal, že Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho "podřezat jako svini". Případem se zabývá policie, Langovi hrozilo vyloučení z ODS.

Premiér Andrej Babiš

Staňkův konec je jistý. Pokud Zeman nepřijme demisi, Babiš navrhne odvolání

Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven navrhnout odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kdyby prezident Miloš Zeman váhal přijmout jeho demisi. V dnešním rozhovoru pro server iDNES.cz také řekl, že zatím neřešil, s kým prosadí státní rozpočet na příští rok, když ho nepodpoří komunisté. Pokud Sněmovna rozpočet neschválí, jsou na stole asi předčasné volby, prohlásil.

Legendární pilot formule 1 Niki Lauda

Šampion a hrdina. Svět vzpomíná na legendárního pilota Nikiho Laudu

Motoristický svět zasáhla v ranních hodinách smutná zpráva o úmrtí legendárního pilota formule 1 Nikiho Laudy. Na trojnásobného mistra světa, jehož souboj s Jamesem Huntem se stal námětem pro slavný film Rivalové, vzpomínají nejen na sociálních sítích mnohé známé osobnosti. Kromě person z F1 jsou mezi nimi i rakouské politické elity či herec Arnold Schwarzenegger.

Volodymyr Alexandrovič Zelenskyj

Ukrajinský prezident Zelenskyj rozpustil parlament a vypsal předčasné volby

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal nařízení o rozpuštění parlamentu. Stejným dekretem vypsal předčasné parlamentní volby na 21. července. Uvedla to dnes ukrajinská média s odvoláním na komuniké na prezidentově webu. Zelenskyj již při pondělním uvedení do nejvyšší funkce ohlásil, že zákonodárný sbor rozpustí. V řádném termínu měli Ukrajinci nový parlament volit na konci října.

Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ)

Rakouská vládní krize pokračuje. Prezident odvolal ministra vnitra Kickla

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes na žádost lidoveckého (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla ze strany svobodných (FPÖ). Prezident to oznámil po setkání s šéfem vlády. Van der Bellen rovněž potvrdil, že Kurz ho informoval o žádosti dalších ministrů za FPÖ o zproštění vládních funkcí. Jejich posty obsadí experti, uvedl prezident.   

Takto Zubři slavili před rokem postup do nejvyšší soutěže juniorů. Od příští sezony si ji ale kvůli kontroverznímu rozhodnutí svazu dost možná nezahrají.

Válka o juniory pokračuje. Hokejové kluby se obrátily na ÚOHS

Nevzdávají se. Hokejové kluby Přerova, Vsetína a Havířova se nechtějí smířit s administrativním vyloučením z nejvyšší soutěže juniorů. Dalším krokem po podání podnětu k arbitráži a vyzvání nejvyššího vedení Českého svazu ledního hokeje k rezignaci je podání návrhu na předběžné opatření k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Prezident Miloš Zeman.

Demise ministra kultury: Zeman se před vyjádřením sejde s Hamáčkem i Staňkem

Prezident Miloš Zeman se k demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) vyjádří po setkáních s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem a se Staňkem. Po dnešní schůzce s prezidentem na zámku v Lánech to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Staňkovu rezignaci vnímá Babiš jako nestandardní.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Někoho kulturního, prosím

Vrcholní politici ANO a ČSSD se střídají na audiencích u prezidenta Zemana, aby s ním probrali demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Do debaty se zapojili i ústavní právníci, kteří vysvětlují, že zatímco rezignaci člena vlády hlava státu přijmout nemusí, premiérův návrh na jeho odvolání ano. 

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček už není členem Svazu bojovníků za svobodu

Lidice – Před zhruba třemi lety mluvčí prezidenta České republiky Miloše Zemana Jiří Ovčáček vstoupil do Svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v Lidicích. Nyní už členem není. Nezaplatil členský příspěvek. Podle stanov tak členství zaniklo.

Volodymyr Zelenskyj po oznámení výsledků průzkumů během voleb

Zelenskyj rozpustil ukrajinský parlament. Premiér Hrojsman podá demisi

Nově zvolený ukrajinský prezident Zelenskyj bezprostředně po inauguraci poslancům oznámil, že rozpouští parlament. Informovala o tom agentura Unian. Ve své řeči podle České televize označil za svůj první úkol zastavení bojů v Donbasu. Řekl rovněž, že během dvou měsíců uvolní z funkce ministra obrany, šéfa tajné služby SBU a generálního prokurátora. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman později uvedl, že ve středu po zasedání vlády podá demisi.

Alexander Van der Bellen.

Skandál v Rakousku: Předčasné volby by mohly být začátkem září, uvedl prezident

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se vyslovil pro to, aby se předčasné parlamentní volby v zemi konaly co nejdříve, a navrhl počátek září. Uvedl to dnes po schůzce s lidoveckým kancléřem Sebastianem Kurzem. Vládní koalice se rozpadla v sobotu poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž nyní už bývalý vicekancléř a šéf Rakouské strany svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache jednal s údajnou neteří ruského oligarchy o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Vládní koalice v Rakousku se rozpadla. Kurz navrhl předčasné volby

Rakouský kancléř a šéf lidovců Sebastian Kurz dnes večer oznámil ukončení vládní koalice se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Zároveň sdělil, že prezidentovi navrhl, aby co nejdříve vypsal předčasné parlamentní volby. Kurz tak reagoval na vládní krizi, kterou vyvolala aféra kolem vicekancléře a předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho. 

Rodinné zahradnictví Kefurtů.

Od Gottwalda po Havla. Zahradníka dělal na Hradě šesti prezidentům

Láska k přírodě a půdě a víra v Boha se v jeho rodině dědila z pokolení na pokolení. Narodil se v roce 1934 do evangelické rodiny v Praze-Troji, kde jeho rodiče provozovali zahradnictví. „Kytky jsem miloval už od svého dětství, chodil jsem v Troji po stráních a po zahradě a radoval jsem se z každé první rozkvetlé fialky i z příletu ptáků,“ vzpomíná Václav Kefurt.

Kancléř Vratislav Mynář.

Jednání Mynáře se soudci? O trestný čin nešlo, rozhodl státní zástupce

Státní zástupce Jan Lelek neshledal setkání hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci jako trestná. Počínání kancléře ale označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců. Lelek to sdělil ČTK. Svým verdiktem potvrdil rozhodnutí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která záležitost prověřovala. Mynář čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Staňkova rezignace? Babiš čeká na potvrzení od ČSSD

Premiér Andrej Babiš (ANO) čeká na oficiální informaci od ČSSD, že chce vyměnit svého ministra kultury Antonína Staňka, aby mohl o chystané vládní změně informovat prezidenta Miloše Zemana. Dnes to řekl novinářům. Neví, zda Zeman rezignaci přijme, o Staňkovi s ním předtím nemluvil. Chce to probrat na schůzce s prezidentem v pondělí, řekl dnes novinářům na okraj konference k 15 letům českého členství v EU.

Politolog Tomáš Lebeda.

Nekompetentní, nikdy neměl být jmenován, hodnotí politolog ministra Staňka

/ROZHOVOR/ Když Antonín Staněk, tehdy ještě primátor Olomouce a poslanec za ČSSD, téměř přesně před rokem během své pracovní cesty ve Spojených státech dostal životní nabídku od předsedy strany Jana Hamáčka, připomněl, že z Olomouce pocházel jeden z nejúspěšnějších a nejdéle úřadujících ministrů kultury Pavel Dostál (ČSSD). Na jeho slávu Staněk nejenže nenavázal, ale postavil proti sobě kulturní obec, která ho vyhodnotila jako nekompetentního a požadovala jeho odchod z čela resortu.

Politolog Tomáš Lebeda.

Staněk? Nekompetentní, nikdy neměl být jmenován, hodnotí politolog

Když Antonín Staněk, tehdy ještě primátor Olomouce a poslanec za ČSSD, téměř přesně před rokem během své pracovní cesty ve Spojených státech dostal životní nabídku od předsedy strany Jana Hamáčka, připomněl, že z Olomouce pocházel jeden z nejúspěšnějších a nejdéle úřadujících ministrů kultury Pavel Dostál (ČSSD).

Volodymyr Zelenskyj

Zachová prozápadní orientaci Ukrajiny? Zelenskyj nastoupí do úřadu 20. května

Ukrajinský parlament dnes rozhodl, že se inaugurace nově zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského uskuteční 20. května. Zelenskyj usiloval o květnový termín uvedení do nejvyššího úřadu, což by mu podle komentátorů dávalo šanci pokusit se rozpustit stávající parlament a vypsat předčasné volby v době, kdy je jeho popularita vysoká, připomněla agentura Reuters.

Donald Trump a Viktor Orbán

Trump přijal v Bílém domě Orbána. Pochválil jeho migrační politiku

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě přivítal maďarského premiéra Viktora Orbána, jednoho z mála evropských státníků, který Trumpa podpořil ještě během jeho volební kampaně v roce 2016. Trump pochválil Orbána za migrační politiku a řekl, že premiér je tvrdý a uznávaný politik, jehož kroky v otázce přistěhovalectví jsou správné.

Americký prezident Donald Trump

Spojené státy přitvrdily. Trump přikázal zvýšit cla na zbývající čínský dovoz

Prezident USA Donald Trump nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR), aby zahájil proces vedoucí k uvalení cel na téměř veškerý zbývající dovoz z Číny. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters v prohlášení obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Opatření se má dotknout zboží, jehož roční hodnota dovozu činí zhruba 300 miliard USD (6,9 bilionu Kč). Další podrobnosti úřad zveřejní na svém webu v pondělí. Oznámení přišlo jen krátce poté, co skončilo 11. kolo obchodních jednání mezi zástupci Číny a USA bez dohody.