Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Spor o ministra kultury: Babiš a Hamáček chtějí další schůzku se Zemanem

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček společně požádali o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem kvůli sporu o výměnu ministra kultury. Hamáček to řekl ČTK po dnešním zhruba dvacetiminutovém jednání s premiérem na úřadu vlády. Seznámil ho s výsledky pondělního předsednictva sociální demokracie, které trvá na jmenování Michala Šmardy a Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z menšinového kabinetu. Babiš uvedl, že schůzka by se mohla uskutečnit příští týden.

Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda strany Roman Onderka před novináři

ČSSD trvá na jmenování Šmardy ministrem kultury. Ve vládě zůstává

Sociální demokracie prozatím zůstává ve vládě. Šéf strany Jan Hamáček dostal od předsednictva mandát, aby s hnutím ANO dál jednal o vyřešení situace okolo výměny ministra kultury Antonína Staňka za Michala Šmardu. Jeho nominaci strana plně podpořila. Premiér Andrej Babiš se chce v nejbližších dnech sejít s Hamáčkem, aby dojednali další postup.

Vlevo francouzský prezident Emmanuel Macron, vpravo náčelník generálního štábu François Lecointre při vojenské přehlídce pořádané u příležitosti francouzského státního svátku

Na vojenské přehlídce v Paříži nechyběl "létající muž". Na Macrona lidé pískali

Tradiční vojenskou přehlídku v Paříži u příležitosti dnešních oslav francouzského státního svátku k překvapení návštěvníků, mezi kterými po boku prezidenta Emmanuela Macrona nechyběla německá kancléřka Angela Merkelová, doplnil "létající muž" na futuristickém zařízení zvaném Flyboard Air. Je to zvláštní vznášedlo podobné dronu a vybavené podle AFP několika motory.   

Ilustrační foto.

Ve stopách Masaryka. Největší rýhu zanechal prezident v Praze a na jihu Moravy

První československý prezident je dodnes považován za jednu z nejvýraznějších osobností českých dějin. Nejraději dovolenou trávil na zámku v Lánech, ale krátce po válce kupříkladu i na zámku Koloděje. O významu jeho života může svědčit celá řada soch a pomníků, třeba ten v Olomouci nebo Mostě. Spoustu z nich se ale v minulosti pokusili zlikvidovat nejdříve nacisté a později i komunisté.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Zřídíme vesmírné ozbrojené síly, oznámil francouzský prezident Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes oznámil brzké zřízení vojenského velitelství ozbrojených vesmírných sil. Informovala o tom agentura AFP. Podobný krok už letos ohlásily i Spojené státy. Podle Macrona vznikne samostatné velení vesmírných sil v září nejdříve v rámci letectva, později půjde o zcela autonomní novou složku armády.

Místopředseda SPD Radim Fiala (vlevo) a předseda Tomio Okamura

Okamura: Volby do Evropského Parlamentu ukázaly pevné místo SPD v české politice

Evropské volby ukázaly, že hnutí Svoboda a přímá demokracie má v české politice pevné místo a má pevné voličské jádro. Na dnešní celostátní konferenci SPD v Praze to řekl předseda hnutí Tomio Okamura. V projevu zdůraznil vlastenectví, přihlásil se například k historikovi Františku Palackému a prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garriguu Masarykovi. Okamura naopak odmítl například globalizaci a evropskou integraci.

Antonín Staněk.

Prezident je připraven odvolat ministra Staňka ke konci července, řekl Hamáček

Prezident Miloš Zeman je připraven k 31. červenci vyhovět návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka, ve věci jeho nástupce vyčká na rozhodnutí předsednictva ČSSD, uvedl po společné schůzce předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten očekává, že předsednictvo Šmardu potvrdí jako kandidáta na ministra kultury. Druhou alternativou je rozhodnutí odejít z vlády.

Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem v Lánech

Babiš žádá Zemana, aby neboural koalici

Politikem, který snad nejvíc stojí o to, aby v Česku vládlo hnutí ANO a ČSSD s tolerancí KSČM, je Andrej Babiš. Nepřeje si předčasné volby, natož jednobarevnou vládu podporovanou komunisty a SPD. Babišova potíž je, že do jeho představy mu začal sypat písek prezident Miloš Zeman, jenž nechce odvolat ministra kultury Antonína Staňka a jmenovat na jeho místo Michala Šmardu (oba ČSSD).  

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě českého premiéra Andreje Babiše

Babiš znovu jednal se Zemanem. Prezident si je vědom ústavy, uvedl po schůzce

Premiér Andrej Babiš se na Hradě setkal s prezidentem Milošem Zemanem, aby s ním projednal situaci na ministerstvu kultury. Podle něj se Zeman nevyjádřil, zda Staňka odvolá či nikoli. Prezident dosud odmítal přijmout Staňkovu demisi, sociální demokracie kvůli tomu hrozí odchodem z kabinetu. Babiš doufá, že se situace vyřeší nejpozději příští týden. 

Volby, urna - Volby - ilustrační foto.

Krok zpátky. Poslanci odmítají návrat k parlamentní volbě prezidenta

Návrat k parlamentní volbě prezidenta, který by podle pondělního komentáře na serveru Forum 24 požadoval předseda ODS Petr Fiala, politici z dalších sněmovních stran většinou nepodporují. Podle místopředsedy hnutí ANO a ministra životního prostředí Richarda Brabce by to byl krok zpátky. Ústava by se neměla měnit ani například podle předsedy Starostů a nezávislých (STAN) Víta Rakušana nebo šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj navrhl zrušit vojenskou přehlídku v Kyjevě. Exprezident jej kritizoval

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl namísto uspořádání vojenské přehlídky na počest srpnového svátku nezávislosti vyplatit vojákům odměny ve výši 300 milionů hřiven (asi 270 milionů korun). Zelenského předchůdce v nejvyšší funkci Petro Porošenko kritizoval nápad svého nástupce jako neprozíravý.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Další schůzka. Zeman přijme Babiše na Hradě ve čtvrtek

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v 17:00 sejde na Hradě s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, témata jednání ústavních činitelů neupřesnil. Zeman se s Babišem a ještě s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) setkal ve čtvrtek v Lánech, ani po schůzce ale nevyhověl Babišovu návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokraté hrozí odchodem z vlády, kdyby Staněk v kabinetu zůstal.  

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Jak ven ze šlamastyky

Elektronická stopa politikova by občas měla být dlážděna zlatem. Když totiž v zásadní věci, například ve výkladu Ústavy ČR, něco řekne před dvaceti lety, je to pořád k dispozici. Miloš Zeman to učinil v roce 1998, kdy naprosto precizně ozřejmil, že pokud premiér navrhne jmenování ministra své vlády, prezident mu do toho nemá co mluvit. Zajisté ani to neplatí absolutně. Je-li navržený kandidát ve střetu zájmů, trestně stíhaný nebo nesvéprávný, měla by se hlava státu ozvat.

Český prezident Miloš Zeman

Zeman dál napíná veřejnost. Hamáček bije na poplach

Předsváteční setkání prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka v Lánech ohledně odvolání ministra kultury nepřineslo žádný výsledek. Zúčastněné strany byly po schůzce skoupé na slovo, viditelně zaražený byl Babiš, který v předcházejících dnech dával najevo, že jako obchodník je zvyklý dohodnout kompromis. Nezmohl nic.

Ministryně financí Alena Schillerová

Snížení deficitu na příští rok? Schillerová pro něj příliš prostoru nevidí

S ohledem na hospodářský vývoj není velký prostor pro snížení deficitu státního rozpočtu na příští rok ani na splnění dodatečných požadavků ministrů. Novinářům to dnes po jednání poradního sboru prezidenta Miloše Zemana řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Navrhovaný deficit 40 miliard korun podle ní Zeman vzal na vědomí a nijak ho nekomentoval. S ministryní se shodl, že by bylo potřeba zvýšit investice.

Hradní stráž. Ilustrační foto.

Drony, nové uniformy i zbraně. Hradní stráž čekají velké změny

Hradní stráž plánuje využívání dronů i autonomních vozidel. Nasazeny by byly především při střežení zámeckého areálu v Lánech. Pořídí si také mobilní strážnici, která umožní střežení dočasných prezidentských sídel. Řekl to velitel Hradní stráže Jiří Kývala. Hradní stráž čeká i obměna uniforem strážných, tradiční maskáče budou nahrazeny novými uniformami. Vojáci by také měli dostat nové zbraně, plánuje koncepce Hradní stráže.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Demise ministra kultury: Hamáček nedodržel slovo, tvrdí Staněk

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček nedodržel slovo, když žádal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) o podání demise. Staněk to v pátek večer uvedl na twitteru. Zároveň napsal, že svou představu řešení situace kolem svého odvolání hodlá sdělit 12. července na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a s Hamáčkem v Lánech. Zeman Staňka odvolat odmítá, ČSSD kvůli tomu uvažuje o odchodu z vlády. Poslanec Petr Dolínek uvedl, že kvůli Staňkovu přístupu k záležitosti bude navrhovat, aby se ministr nemohl účastnit jednání poslaneckého klubu ČSSD.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Pavel Rychetský: Zemanova nečinnost není v souladu s ústavním pořádkem

Pokud předseda vlády navrhne odvolat ministra, česká ústava nedává prezidentovi žádný prostor k vyjednávání či zvažování pro a proti - hlava státu má povinnost takovému návrhu vyhovět, a to bez zbytečného odkladu. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský to řekl v rozhovorech pro Český rozhlas Plus a týdeník Respekt. Nečinnost prezidenta Miloše Zemana, který ani po měsíci nerozhodl o návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), není podle něj v souladu s ústavním pořádkem.  

Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem v Lánech

Jednání Babiše a Hamáčka se Zemanem skončilo. Výsledek nepřineslo

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) jednali ve čtvrtek od poledne v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident se podle Babiše k odvolání ministra kultury definitivně nevyjádřil, další schůzka proběhne 12. července. Jiný výsledek jednání nepřineslo. 

Ve Slušovicích na Zlínsku se 3. července 2019 konal pohřeb bývalého senátora a předsedy JZD Slušovice Františka Čuby. Zemřel 28. června ve věku 83 let

Lidé se ve Slušovicích loučili s Čubou, na pohřbu byl i Zeman

/FOTO, VIDEO/ Zhruba 200 lidí včetně prezidenta Miloše Zemana dnes přišlo ve Slušovicích na Zlínsku na pohřeb Františka Čuby, bývalého senátora za SPO a předsedy někdejšího známého JZD Slušovice fungujícího za minulého režimu. Čuba zemřel minulý pátek ve věku 83 let. Obřad se odehrává ve slušovickém kostelíku Narození sv. Jana Křtitele. Maličký kostel je plný, mnozí stojí i před ním a v okolí. Novináři dovnitř nebyli vpuštěni.  

Zprava premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček

Spor o odvolání Staňka: Zeman přijme Babiše s Hamáčkem ve čtvrtek

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) k výměně ministra kultury se uskuteční ve čtvrtek v poledne. ČTK to dnes sdělil mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Původně se mělo jednání konat v úterý, předseda vlády se ale zdržel na summitu Evropské rady v Bruselu a požádal o jeho odklad.

Andrej Babiš a Jan Hamáček

Vládní rébus: Budou předčasné volby? Jsou tři varianty vývoje

Česká republika se ocitla na prahu ústavní krize. Zopakujme si fakta. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal 20. května demisi. Prezident Miloš Zeman ji nepřijal. To udělat mohl. Na základě koaliční dohody šéf ČSSD Jan Hamáček požádal premiéra, aby navrhl Staňkovo odvolání. Andrej Babiš tak učinil 31. května.  

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová

Lídři EU dospěli ke shodě. Novou šéfkou Komise má být Ursula von der Leyenová

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie navrhli do čela Evropské komise německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou, uvedl na twitteru předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk. Jeho samotného má vystřídat končící belgický premiér Charles Michel. Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) je rozhodnutí summitu o personálních otázkách úspěchem.

Antonín Staněk

Staněk: Za vládní krizi nemůžu

Ministr kultury a bývalý olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD) je přesvědčen, že to není on, kdo může za současnou vládní krizi.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Hamáčkův horor s prvky černé komedie

Na karlovarském festivalu se letos velkému zájmu těšil filmový drahokam Spalovač mrtvol. Nemohu si pomoci, ale scéna, v níž Rudolf Hrušínský alias Karel Kopfrkingl říká manželce: „Co abych tě, drahá, oběsil?“ mi evokuje dnešní schůzku prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. 

Andrej Babiš a Jan Hamáček

Premiér v časové tísni. Schůzka Babiše se Zemanem je posunuta o tři hodiny

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem kvůli výměně ministra kultury bude v úterý od 20:00. Je odložena o tři hodiny kvůli premiérově účasti na evropském summitu, oznámil ČTK v textové zprávě Babiš. Informaci serveru Lidovky.cz potvrdil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Dramaturg Folkových prázdnin Michal Schmidt (vpravo).

Schmidt: Špatné společenské klima v téhle zemi je způsobeno podfinancováním

Náměšť nad Oslavou /ROZHOVOR/ - Michal Schmidt není dramaturg. On je duše Folkových prázdnin, říká o něm starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. Úspěšný organizátor a znalec hudby Michal Schmidt ovšem nemá na starosti už jen náměšťský jedinečný festival. Nedávno se stal prezidentem České asociace festivalů, která sdružuje významné festivaly v zemi.  

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu EU

Hodiny jednání skončily bez výsledku. Summit EU bude pokračovat i v úterý

Mimořádný summit Evropské unie k personálním otázkám byl dnes v Bruselu krátce po poledni přerušen. Prezidenti a premiéři, kteří se od nedělního večera nedokázali shodnout na novém obsazení klíčových funkcí v unii, řekla na tiskové konferenci německá kancléřka Angela Merkelová. Státníci se znovu sejdou v úterý od 11:00 SELČ. Francouzský prezident Emmanuel Macron věří, že kompromis se nakonec podaří nalézt. Český premiér Andrej Babiš řekl, že státy V4 Timmermanse v čele EK odmítnou i v úterý.

Premiér Andrej Babiš.

Výměna sociálních demokratů za SPD? Babiš považuje spekulace za nesmysl

Pokud by ČSSD odešla z vlády, znamenalo by to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) de facto předčasné volby. Babiš si ale nemyslí, že sociální demokracie z vlády odejde. Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Spekulace, že by ve vládě mohlo ČSSD nahradit hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, považuje Babiš za nesmyslné. I v minulosti s nimi ANO odmítlo jít do vlády, řekl. Uvedl také, že bude v úterý přesvědčovat prezidenta Miloše Zemana, že by měl vyhovět návrhu na změnu v čele ministerstva kultury. ČSSD požaduje, aby se novým ministrem stal místopředseda strany Michal Šmarda.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Maduro chce s opozicí řešit krizi ve Venezuele. Jednat by se mohlo v Norsku

Vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura a lidé kolem opozičního lídra Juana Guaidóa příští týden znovu začnou jednat o řešení politické krize ve Venezuele. S odvoláním na několik osob obeznámených se situací to uvádí agentury Reuters a AP. Jednání by se údajně mohla uskutečnit v Norsku nebo na karibském ostrově Barbados.

Americký prezident Donald Trump (vlevo) se v hraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně mezi Jižní a Severní Koreou potřetí setkal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem

Schůzka na hranici obou Korejí. Trump jako první prezident USA navštívil KLDR

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se dnes dohodli na obnovení rozhovorů o severokorejském jaderném programu. Oznámil to Šéf Bílého domu po téměř hodinové narychlo zorganizované schůzce obou vůdců v těžce opevněné demilitarizované zóně mezi Jižní a Severní Koreou. Na úvod jejich třetího setkání Trump společně s Kimem v hraniční vesnici Pchanmundžom překročil demarkační linii a jako první prezident USA krátce vstoupil na území KLDR.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Šance pro jadernou dohodu? Putin: USA a Rusko zahájily jednání

Spojené státy a Rusko zahájily konzultace o prodloužení smlouvy o omezení strategických jaderných zbraní (START). Na závěr summitu velkých světových ekonomik G20 v japonské Ósace to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu také prohlásil, že Rusko učiní všechno pro zlepšení vztahů s USA. Trump dnes také řekl, že USA zatím nevědí, jak zareagovat na rozhodnutí Turecka, tedy členské země Severoatlantické aliance, koupit ruský systém protiletecké obrany S-400.

Prezident Miloš Zeman

Šmarda ministrem kultury? Zeman: Mám o tom silné pochybnosti

Prezident Miloš Zeman silně pochybuje o tom, že se nominant ČSSD Michal Šmarda stane ministrem kultury. Prezident to řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Šmardu na ministra na žádost sociálních demokratů navrhl premiér Andrej Babiš (ANO), Zeman ani po měsíci nynějšího ministra Antonína Staňka (ČSSD) neodvolal a Šmardu nejmenoval. Zeman v rozhovoru také naznačil, že vláda jako celek navzdory koaliční smlouvě nepadne, protože Staněk demisi nepodá, a tak to nebude muset udělat ani Babiš.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji

Překvapivá změna programu. Trump se chce po summitu G20 sejít s Kimem

Americký prezident Donald Trump by se po skončení právě probíhajícího summitu zemí G20 v Japonsku chtěl v neděli sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. O možném překvapivém bodě svého dalšího programu dnes šéf Bílého domu informoval na twitteru. KLDR se k Trumpovu návrhu zatím nevyjádřila. Trump s Kim Čong-unem se spolu sešli naposledy letos v únoru v Hanoji.

Stanislav Šulc.

Komentář Stanislava Šulce: Milostný trojúhelník Zeman-ANO-ČSSD

Horké počasí a blížící se dovolené politickou situaci v Česku vyostřily do stavu, kdy reálně hrozí výbuch. To vše v době, kdy se na náměstích po celé zemi začínají srocovat již nikoli desítky tisíc, ale stovky tisíc lidí. Dříve, než se pokusíme hledat scénáře českého politického léta, pojďme si to všechno shrnout.

Andrej Babiš a Jan Hamáček

Zeman se v úterý v Lánech sejde s Babišem a Hamáčkem

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce projednat situaci ohledně výměny ministra kultury s prezidentem Milošem Zemanem. Koaliční smlouva platí, řekl Babiš po dnešní schůzce s předsedou koaliční ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Babiše i Hamáčka přijme Zeman v Lánech v úterý 2. července. Hamáček ČTK napsal, že chce s případným dalším řešením situace ze strany sociální demokracie počkat na výsledek schůzky. Potvrdil, že setkání se zúčastní. Původně Hamáček hovořil o tom, že v pondělí by se měla ČSSD vyjádřit k dalšímu postupu. Babiš podle něho při schůzce řekl, že chce pokračovat v koaličním projektu a žádná alternativa není.

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a jeho Vladimir Putin během schůzky na okraj na summitu G20 v Ósace.

Trump se šel s Putinem. Jednali hlavně o odzbrojení a obchodu

Americký prezident Donald Trump se dnes v japonské Ósace sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj summitu G20. Zatím jediné širší jednání těchto státníků se konalo loni v červenci v Helsinkách. Oba prezidenti mají podle agentury TASS spolu hovořit hodinu až hodinu a půl.