Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Vylobbovaný prezident

Z návrhu zákona o pravidlech lobbingu vláda vyřadila prezidenta. Když se hlava státu sejde s někým, kdo chce prosadit to či ono, nebude to muset hlásit. S tímto podnětem přišel exministr spravedlnosti Jan Kněžínek s logickým odůvodněním, že prezident není po dobu výkonu své funkce trestně odpovědný, takže ho za případné porušení předpisu nelze stíhat nebo sankcionovat. 

Prezident Miloš Zeman

Kontakty s lobbisty: Hlásit by je měl i prezident, tvrdí Piráti a TOP 09

Opoziční strany kritizují vynětí prezidenta ze seznamu osob, které budou muset hlásit kontakty s lobbisty. Pro krok, k němuž se podle serveru Aktuálně.cz rozhodl kabinet Andreje Babiše (ANO) až při zasedání minulý týden, není podle poslanců, které ČTK oslovila, žádný důvod. Piráti podle poslance Mikuláše Ferjenčíka podají pozměňovací návrh, který prezidenta do zákona vrátí, ke stejnému kroku je podle místopředsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové připravena i TOP 09.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji

Severokorejská známka s prezidentem USA: KLDR vzpomíná na setkání Kima s Trumpem

V KLDR se začala prodávat série poštovních známek připomínající setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem z loňského června. Jedna z nich ukazuje moment, kdy si lídři na summitu v Singapuru potřásli rukama, další pak podepisování společného prohlášení. Informovala o tom japonská agentura Kjódó.

Střelba v americkém Daytonu

Muž ve městě Dayton zabil devět lidí včetně své sestry. Policie ho zastřelila

Deset mrtvých včetně útočníka a 27 zraněných si vyžádala dnešní střelba před jedním z barů ve městě Dayton v americkém státě Ohio.  Střelce, jehož na místě už minutu po zahájení střelby zabila policie a jehož motiv zůstává nejasný, úřady identifikovaly jako 24letého bělocha Connora Stephen Bettse. Později vyšlo najevo, že mladík na místě zastřelil i svou sestru.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Tomáš Zima: Politici selhávají, protože nejsou schopni věci řešit

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima má několik důvodů k radosti. V prestižním žebříčku QS World University Rankings se jím vedená vysoká škola letos umístila mezi třemi sty nejlepšími světovými univerzitami - skončila na 291. místě. Aliance 4EU+, jejímž členem je Univerzita Karlova, byla vybrána jako jedno z konsorcií, jež bude podporovat Evropská komise. Začátkem července pak UK spolu se čtyřmi českými vysokými školami založila Asociaci výzkumných univerzit ČR. Kromě toho je Tomáš Zima ideovým otcem a organizátorem diskusní platformy o budoucnosti České republiky. Právě tou jsme náš rozhovor začali.

Antonín Staněk

Staněk už není ministrem. Chce se dál věnovat kultuře

Bývalý olomoucký primátor a od 1. srpna již bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se po dovolené vrátí do Poslanecké sněmovny, kde se chce i nadále věnovat kultuře, zejména vývoji aktuálních kauz: Národní galerie Praha, Národní divadlo a Muzeum umění Olomouc. 

Končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) přichází na schůzi vlády 30. července 2019 v Praze.

Kdo povede ministerstvo kultury po odchodu Staňka? To zatím není jasné

Ministerstvo kultury analyzuje, kdo má úřad vést po odchodu ministra Antonína Staňka (ČSSD). Podle něj služební zákon řeší zastupování ministra pouze v případě, kdy je ministr ve funkci a nachází se na služební cestě či na dovolené. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) novinářům řekla, že nečlena vlády nelze pověřit podle kompetenčního zákona.

Antonín Staněk

Prezident odvolá Staňka 31. července bez ceremonií. Hrad pošle tiskovou zprávu

Prezident Miloš Zeman dva měsíce od doručení návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) odvolal ke 31. červenci ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Na sociálních sítích o tom informoval mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Zeman poděkoval Staňkovi za práci, ale i za odhalení zneužívání veřejných prostředků v resortu ministerstva kultury. Zeman dodal, že očekává pečlivé prošetření dvou trestních oznámení, které v té souvislosti Staněk podal.

Příslušníci afghánských bezpečnostních jednotek před kábulským ústředí afghánského exministra vnitra Amrulláha Sáliha, které se stalo terčem útoku

Ústředí afghánského exministra se stalo terčem útoku. Zemřelo dvacet lidí

Dvacet mrtvých a zhruba 50 zraněných si vyžádal nedělní rozsáhlý útok na politické ústředí někdejšího afghánského ministra vnitra Amrulláha Sáliha v centru Kábulu. Podle tiskových agentur to dnes uvedlo afghánské ministerstvo vnitra. Sálih, který bude v zářijových volbách po boku prezidenta Ašrafa Ghaního kandidovat na funkci prvního viceprezidenta, údajně vyvázl s lehkým zraněním. Kdo za útokem stojí, není zatím jasné.

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček

Babiš Kalistovou řízením kultury pověřit nemůže. Rozhodnout musí Staněk

Premiér Andrej Babiš (ANO) zjistil, že nemá kompetence k pověření náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřiny Kalistové (ČSSD) řízením ministerstva kultury. ČTK dnes řekl, že náměstka či náměstkyni by měl pověřit před svým odchodem z úřadu nynější ministr Antonín Staněk (ČSSD), chce s ním o tom mluvit. Několikatýdenní proluka v řízení resortu podle něj nezpůsobí problémy.

Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Čaputová: Migrace je problém i zemí, kam uprchlíci nemíří

Otázka migrace je problém celé Evropské unie a na řešení se musejí podílet i ti, k nimž uprchlíci nesměřují. V rozhovoru s francouzským listem Le Monde to řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se ve středu sešla s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. V rozhovoru, v němž padaly otázky o rozdílech mezi členy visegrádské skupiny, Čaputová řekla, že se toto uskupení, tedy Slovensko, ČR, Maďarsko a Polsko, musí vrátit k hodnotám, jež stály na počátku jeho vzniku: evropské jednotě, demokracii a právnímu státu.

Jiří Drahoš.

Jiří Drahoš: Moje prezidentská kandidatura je rozhodně ve hře

V loňské prezidentské volbě 2018 skončil bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš druhý za Milošem Zemanem. Dělilo je 150 tisíc hlasů. Na podzim byl zvolen již v prvním kole senátorem za Prahu 4. Stal se předsedou senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Jako takového ho zajímá veškeré dění v českém školství, ale pochopitelně také manévry kolem výměny ministra kultury. Ačkoli se pod návrh ústavní žaloby na prezidenta Zemana nepodepsal, v Senátu pro ni hlasoval. Také o tom Deník s Jiřím Drahošem hovořil.

Předseda ČSSD Jan Hamáček (třetí zleva) a členové grémia strany (zleva) Jana Maláčová, Ondřej Veselý, Roman Onderka, Michal Šmarda a Tomáš Petříček

Osud vládní koalice? Krajští lídři ČSSD nechtějí situaci komentovat

Krajští představitelé ČSSD vyhlížejí v kauze kolem výměny ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) konec července, kdy zřejmě prezident Miloš Zeman Staňka odvolá. Osud koalice sociální demokracie s hnutím ANO do té doby většinou nechtějí komentovat. Vyplývá to z ankety ČTK mezi sociálními demokraty k výsledkům čtvrtečního jednání stranického vedení. Od některých sociálních demokratů ale zaznělo, že prezident otálením s výměnou Staňka porušuje ústavu a premiér Andrej Babiš (ANO) by měl postupovat důrazněji.

Muzeum T. G. Masaryka v Lánech

Špejchar vítá zájemce o historii. Proudí sem tisíce návštěvníků

Proudí sem tisíce návštěvníků. A díky více než pětimilionové dotaci, z velké většiny z evropského fondu, je muzeum ještě úchvatnější. A kdyby venku nestála jezdecká socha, na kterém vévodí náš první prezident, těžko by někoho napadlo, že se nachází v místě, kam každý rok přijdou tisíce lidí. Z dálky ne nadarmo připomíná velká budova špejchar taky to špejchar kdysi byl. Dovnitř vstupujete proskleným vchodem, evokujícím nové technologie.

Barbora Strýcová v Plzni

Na kurtech Slavie cítím nostalgii, říká wimbledonská vítězka Strýcová

Na kurty plzeňské Slavie ve čtvrtek dorazila letošní wimbledonská vítězka ve čtyřhře. Tenistka Barbora Strýcová, která se na zdejší antuce učila tenisové abecedě, obdržela od prezidenta TK Slavia Plzeň Jana Hlaváčka čestné členství klubu. „Hrozně si toho vážím a je to moc hezké. Slavie je odjakživa můj klub, srdcová záležitost a vždycky bude,“ řekla třiatřicetiletá tenistka.  

Martin Komárek

Glosa Martina Komárka: Senát žaluje Zemana… A chová se jako on

Není příliš vhodné hubit mouchu kanonem. Poněkud trapně vyhlíží i ten, kdo oklepává popel z cigarety šavlí. Podobně se nyní chová Senát, když chce na prezidenta uvalit ústavní žalobu. Samozřejmě s tím, že Miloš Zeman není ani moucha, ani popel.

Předseda ČSSD, místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček

Zeman je ve věci ministra kultury jasně mimo ústavu, řekl po schůzce Hamáček

Počínání prezidenta Miloše Zemana v otázce výměny ministra kultury je jasně mimo ústavu, řekl novinářům po dnešním zasedání nejužšího vedení strany předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Pokud by se senátní ústavní žaloba týkala jen této záležitosti, ČSSD by ji podpořila v horní i dolní komoře Parlamentu, uvedl Hamáček. Text schválený Senátem však podle něj obsahuje i Zemanovy činy například z minulého volebního období, se kterými se dá polemizovat, dodal.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

Babiš svolal jednání na ministerstvu kultury. Dočasně by ho mohla vést Kalistová

Premiér Andrej Babiš informoval předsedu ČSSD o výsledcích svého středečního jednání s prezidentem. Zároveň svolal na příští středu jednání na ministerstvu kultury, řešit bude výměnu v čele resortu. Podle Babiše by mohla ministerstvo dočasně vést náměstkyně Kateřina Kalistová. Informovala o tom Česká televize. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny

Kultura zůstane dva týdny bez ministra. Vláda má stejně prázdniny, řekl Babiš

Ministerstvo kultury bude zhruba dva týdny bez ministra. Premiér Andrej Babiš (ANO) nechce nikoho pověřit jeho vedením poté, co prezident Miloš Zeman k 31. červenci odvolá současného ministra Antonína Staňka (ČSSD). Řekl to Lidovým novinám (LN). Zeman ve středu Babišovi na společném setkání sdělil, že o nominaci ČSSD na nového ministra rozhodne v polovině srpna.  

Filozof Václav Budínský.

Filosof píše prezidentovi. Kvůli stavu české justice

/ROZHOVOR/ Šířit právní osvětu, znalosti práv a povinností občanů jak ve vztazích soukromoprávních, tak s orgány veřejné moci, to vše ve spolupráci s odbornou veřejností a autoritami právní vědy a praxe. To je poslání Společnosti pro právní stát, která vznikla jako samostatný subjekt přibližně před dvěma lety. „Jako první úspěšný projekt naše společnost vydala knihu s názvem Neznalost zákona neomlouvá, snadno srozumitelnou publikaci, která umožňuje čtenářům orientovat se v situacích všedního právního dne,“ řekl předseda spolku, spisovatel, publicista a filozof Václav Budínský.

Senátor Václav Láska 24. července 2019 v Praze o přestávce před jednáním Senátu o návrhu na podání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana

O ústavní žalobě na Zemana rozhodne sněmovna. Senát návrh schválil

Senát schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Pro návrh dnes hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo. K Ústavnímu soudu návrhdoputuje jen v případě, že by jej podpořila i ústavní většina poslanců. S ohledem na rozložení sil v dolní komoře, kde má většinu vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM či SPD, to není pravděpodobné. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl, že by jeho kroky byly v rozporu s ústavou.

Andrej Babiš dorazil do Lán na jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Šmarda ministrem zatím nebude. O jeho jmenování rozhodne Zeman v půlce srpna

Prezident Miloš Zeman odvolá ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. červenci. O nominaci ČSSD na nového ministra rozhodne v polovině srpna, napsal na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem. ČSSD navrhla na nového ministra svého místopředsedu Michala Šmardu, jinou nominaci odmítá. Předseda ČSSD Jan Hamáček ČTK řekl, že bude s Babišem o výsledku jeho lánského jednání mluvit ve čtvrtek.

Prezident Miloš Zeman

Žalobu na Zemana nepodpoří ANO ani ČSSD, zbytek klubů většinou ano

Nejpočetnější senátorské kluby Starostů a nezávislých (STAN), ODS a KDU-ČSL a nezávislých většinou podpoří ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana, kterou připravil Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 (SEN 21). Na tiskové konferenci před zahájením dnešní schůze to řekli předsedové klubů Petr Holeček (STAN), Miloš Vystrčil (ODS) a Petr Šilar (KDU-ČSL). 

Hasiči z Ponětovic rozvíjí mládež na soutěžích.

Naši hasiči: Ponětovičtí se starali o bezpečí prezidenta Masaryka

Ponětovice /FOTOGALERIE/ - Ponětovičtí hasiči vyjíždí k zásahům jen několikrát ročně. „Zrovna minulý týden jsme hasili auto za obcí. Loni jsme vyjížděli k velkému úhynu ryb,“ sdělil jednatel sboru Milan Skládaný, který je jeho členem už třicet let. Dobrovolní hasiči se v Ponětovicích věnují také mládeži a spolupracují s vedením obce. „Navzájem si vycházíme vstříc. Jsme rádi, že hasiči učí děti různé dovednosti a jezdí s nimi na soutěže. Také zásahová jednotka je pro nás důležitá,“ uvedl starosta obce Pavel Vymazal.

Protest proti Zemanovi na Hradčanském náměstí 23. července 2019

V Praze proběhl další protest. Tentokrát proti prezidentu Zemanovi

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve volebním štábu své strany po zveřejnění odhadů parlamentních voleb

Hladké vítězství. Zelenského strana podle průzkumů ovládla ukrajinské volby

Strana Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podle průzkumů mezi voliči získala v předčasných parlamentních volbách v zemi 42,7 procenta hlasů v obvodech, kde se hlasovalo podle stranických seznamů. Odhady výsledků ve zbylé polovině obvodů, kde se hlasovalo většinově, nejsou k dispozici. Podle jiného průzkumu má Sluha národa 43,9 procenta. Volební účast těsně překročila 50 procent.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou hlasují v Kyjevě v parlamentních volbách.

Na Ukrajině se konají volby. Favoritem je strana prezidenta Zelenského

Čtyři hodiny před uzavřením volebních místností odevzdalo v ukrajinských předčasných parlamentních volbách hlas kolem 37 procent voličů. Oznámila to v Kyjevě ústřední volební komise. Poměrně vysokou aktivitu projevují voliči na východě země včetně Donbasu. První odhady výsledků se očekávají záhy po uzavření volebních místností v 19:00 SELČ, předběžné výsledky pak zhruba o tři hodiny později.

Andrej Babiš.

Andrej Babiš: Nevidím důvod, proč by ČSSD měla z vlády odejít

Premiér Andrej Babiš je přesvědčen, že jím vedená vláda hnutí ANO a ČSSD funguje dobře, pracuje pro lidi a není žádný důvod ji bourat. Přesto už měsíc a půl veřejnost sleduje dění kolem odvolání a jmenování ministra kultury, kdy prezident republiky Miloš Zeman protahuje přijetí Babišova návrhu na instalování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy do čela tohoto resortu. Jak se situace bude vyvíjet po pondělním zasedání předsednictva sociální demokracie? I o tom Deník hovořil s předsedou vlády Andrejem Babišem.

Premiér Andrej Babiš

Další schůzka domluvena. Babiš se se Zemanem sejde příští týden v Lánech

Prezident Miloš Zeman přijme ve středu 24. července na zámku v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO). Na twitteru to dnes oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem po úterním setkání sdělili novinářům, že o schůzku kvůli sporu o výměnu ministra kultury požádají prezidenta společně. Podle Hamáčka je ale v pořádku, že tak Babiš učinil sám. Premiér ho o tom předem informoval.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.

Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců

/FOTOGALERIE/ Nejde o ukázku dovednosti, zdatnosti a vytrvalosti, ale o hazard. Tak vodní záchranáři hodnotí úsilí plavců, pokud se osamoceně vydají přeplavat přehradu, jezero nebo o velký rybník. Typický případ přecenění vlastních sil, upozornil prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Prezident Miloš Zeman.

ČERNÁ A BÍLÁ: Mají prezidenta volit politici?

Předseda ODS Petr Fiala navrhl, aby už občané dále neměli možnost vybírat hlavu státu. Prý to neumějí. Podle kritiků lidmi zvolený prezident Miloš Zeman zneužívá pravomoci a volba parlamentem by přinesla více odbornosti.

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se 4. července 2019 na zámku v Lánech setkal s premiérem Andrejem Babišem (vlevo; ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD)

Výměna ministra kultury? Může se protáhnout do podzimu, říká politolog

Není vyloučeno to, že se spor o výměnu ministra kultury protáhne až do podzimu, míní Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. Podle něj by se pak mohl rozpor protnout s některými dalšími problémy vlády a premiéra Andreje Babiše (ANO), týkajících se například rozepří mezi ČSSD a ANO kvůli státnímu rozpočtu nebo auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů předsedy vlády. Podle Josefa Mlejnka z katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy musí ČSSD v otázce výměny ministra zatlačit i na Babiše.