Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda strany Roman Onderka před novináři

Šéf ČSSD Hamáček: Neodvolání Staňka Zemanem je na hraně ústavní krize

Česko se dostalo na hranu ústavní krize, řekl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Reagoval tak na postoj prezidenta Miloše Zemana, který se brání žádosti o výměnu v čele ministerstva kultury. Hamáček bude chtít při páteční schůzce od předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) vědět, jak chce tuto situaci řešit. Podle toho se ČSSD zachová, řekl dnes Hamáček novinářům po večerním jednání užšího vedení své strany.

Prezident Miloš Zeman.

Zeman nehodlá přijímat ultimátum ohledně termínu výměny ministra

Prezident Miloš Zeman dnes odmítl ultimáta ohledně výměny ministra kultury. Zeman dosud nepřijal demisi ministra Antonína Staňka, a ČSSD, za niž je Staněk ve vládě, trvá na tom, že situaci je třeba vyřešit do neděle, jinak bude předsednictvo ČSSD jednat o dalším postupu. Kvůli výměně ministra se dnes se Zemanem sejde šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček. Zeman prohlásil, že za 30 let v politice nepřijal jediné ultimátum ani vydírání a vždy je pokládal za drzost.

Německou kancléřku Angelu Merkelovou dnes při schůzce s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem postihl tělesný třes

Merkelovou znovu postihl třes. Cítí se dobře, uvedl její mluvčí

Německou kancléřku Angelu Merkelovou dnes při schůzce s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem postihl tělesný třes. Podle agentury DPA se chvěla po celém těle a problém ustoupil, když se znovu pohnula. Její mluvčí uvedl, že kancléřka je v pořádku. Minulý týden se Merkelová podobně silně třásla během setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, později novinářům vysvětlila, že byla zřejmě dehydrovaná.

Poslední středeční zastávkou prezidenta Miloše Zemana při návštěvě Vysočiny byl Kadolec.

Zeman v Kadolci ocenil kandidátky o jednom člověku

Kadolec /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Malá vesnice o zhruba 180 obyvatelích nedaleko Křižanova ve žďárském okrese byla poslední středeční zastávkou při oficiální návštěvě prezidenta České republiky Miloše Zemana v Kraji Vysočina.

Donald Trump a Vladimír Putin na summitu APEC ve vietnamském Danangu v loňském roce

Putin se sejde s Trumpem v pátek. Schůzku potvrdil Kreml

Moskva dnes poprvé oficiálně potvrdila setkání prezidenta Vladimira Putina s šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, které se uskuteční v japonské Ósace v pátek místního času. Trump o besedě s ruským prezidentem několikrát hovořil jako o dohodnuté věci, Kreml ale dosud na dotazy novinářů reagoval tvrzením, že žádný návrh z Bílého domu nepřišel.

Návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana ve firmě Fraenkische v Okříškách.

Článek Hitler je gentleman se podle prezidenta nenašel

Okříšky /FOTO/ - Článek "Hitler je gentleman", jehož autorem by byl novinář Ferdinand Peroutka, se podle prezidenta Miloše Zemana najít nepodařilo, přestože pro jeho nálezce vypsal odměnu 100.000 korun. Podle Zemana se ale našly jiné vydané Peroutkovy články na toto téma, proti nimž byl prvně jmenovaný článek docela nevinný. Prezident to dnes řekl na dotaz při setkání se zaměstnanci firmy Fraenkische CZ v Okříškách na Třebíčsku.

Prezident Miloš Zeman.

Zeman prý Staňka odvolat nechce. Jmenování Šmardy ale nevyloučil

Prezident Miloš Zeman nechce podle neoficiálních informací odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Chce počkat na konec prověřování trestního oznámení, které Staněk nedávno podal. Podle informací ČTK to Zeman řekl na středeční schůzce Michalu Šmardovi, který by měl podle požadavku ČSSD Staňka ve funkci nahradit. Sociální demokracie touto změnou, kterou chce do konce června, podmiňuje svou účast ve vládě. Situaci dnes projednávají sociálnědemokratičtí poslanci na klubu. Z řad straníků zaznívají názory, že by ČSSD měla vládu opustit. Pražský hrad nechce schůzku Zemana se Šmardou komentovat.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji

USA jednají s KLDR. Chystají další summit Trumpa s Kimem

Spojené státy vedou zákulisní hovory se Severní Koreou ohledně uspořádání třetího summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Médiím to dnes sdělil jihokorejský prezident Mun Če-in. Obě země jsou podle jeho vyjádření srozuměny s pozicí druhé strany po neúspěšném únorovém summitu v Hanoji. Spojené státy na KLDR naléhají, aby se setkání uskutečnilo v co nejbližším termínu.

Prezident Miloš Zeman.

Miloš Zeman míří na Vysočinu

Vysočina – Prezident ČR Miloš Zeman dnes zavítá po dvou letech opět na Vysočinu. Během tří dní se bude pohybovat zejména na Třebíčsku a Žďársku.

Americký prezident Donald Trump

Odveta za sestřelený dron. Trump uvalil na Írán tvrdé sankce

Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní příkaz k zavedení nových, údajně tvrdých sankcí proti Íránu v reakci na nedávné sestřelení amerického dronu nad Hormuzským průlivem. Oznámil to Bílý dům. Podle agentury Reuters by měl být jejich terčem i íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Americký prezident Donald Trump

Hrozba války mezi USA a Íránem nekončí. Trump chystá další sankce

Možnost vojenského řešení íránské krize je stále na stole, na cestě jsou další sankce, které Teheránu znemožní mít jaderné zbraně. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters prezident USA Donald Trump. Doufá, že Írán je dostatečně soudný a na jeho lidech mu záleží. Mezi Trumpovými přáteli je prý spousta Íránců, jsou to "velmi kvalitní lidé".

Americký prezident Donald Trump

Volby prezidenta USA se blíží. Demokraté mají obavy z Trumpa

Politici americké Demokratické strany si lámou hlavu nad hypotetickou možností, že Donald Trump v prezidentských volbách v roce 2020 mandát neobhájí, ale výsledek odmítne uznat. Podobný scénář se podle serveru Politico zdá být vzdálený, ale probírá se už v Kongresu i ve washingtonských kuloárech. Znepokojení vyvolává možnost vleklých soudních sporů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) a Sir Elton John před Elysejským palácem.

Macron a Elton John společně vyzvali k finanční podpoře boje proti AIDS

Francouzský prezident Emmanuel Macron ocenil anglického zpěváka Eltona Johna nejvyšším francouzským státním vyznamenáním - Řádem čestné legie. V Elysejském paláci jej přijal v rámci dnešních oslav francouzského svátku hudby. Prezident společně s hudebníkem pak adresovali výzvu lidem po celém světě, aby přispěli na chod globálního fondu bojujícího proti šíření AIDS.

Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) a severokorejský vůdce Kim Čong-un

Schůzka Kima se Si Ťin-pchingem: Peking pochválil KLDR za snahu o denuklearizaci

Čínský prezident Si Ťin-pching a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na jednání v Pchjongjangu shodli na nutnosti upevňovat vztahy mezi oběma zeměmi, což podle nich prospěje míru v regionu. Čínský prezident rovněž podpořil Kimovu snahu o hospodářský rozvoj země a vyjádřil naději, že Severní Korea a Spojené státy budou pokračovat v rozhovorech o jaderném odzbrojení KLDR. Kim si ale postěžoval, že Spojené státy nejsou na rozdíl od Severní Koreje ochotny přistoupit na jakýkoli kompromis. Dnes čínský prezident dvoudenní návštěvu sousední země ukončil.

Prezident Miloš Zeman.

Kauza Peroutka pokračuje: Soud se bude případem zabývat v říjnu

Nové kolo soudního sporu, který se týká výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi, začne letos v říjnu. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, která se dožaduje omluvy, původně zažalovala prezidentskou kancelář. Po zásahu Nejvyššího soudu musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Zeman bude na vlastní žádost vedlejším účastníkem sporu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě Česka

Čaputová dorazila do Prahy na první zahraniční cestu. Přivítali ji s poctami

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila na první oficiální návštěvu Česka. Zahájila ji na Pražském hradě, kde ji na prvním nádvoří uvítal s vojenskými poctami český prezident Miloš Zeman. Ten poté Čaputové poděkoval za podporu myšlenky vybudování Českého domu v Bratislavě. Na tiskové konferenci na Pražském hradě rovněž řekl, že doufá v dotažení projektu do konce letošního roku. Čerstvě jmenovaná slovenská hlava státu pozvala Zemana na Slovensko. Prezidenti a delegace podle ní nenarazili na žádnou konfliktní otázku, shodovali se i v zahraniční politice, problematice Evropské unie a visegrádské skupiny.

Prezidenský pohár v jízdě na gumovém člunu po rybníce v Bohušově.

TIP DENÍKU: Prezidentský pohár v gumovém člunu

Už se to blíží. V Bohušově se už v sobotu 22. 6. ve 14 hodin setkají všichni významní světoví prezidenti. Prezidentský pohár na bohušovském rybníku je recesistickou soutěží imitátorů prezidentů. 

Čínský prezident Si Ťin-pching (vpravo) a severokorejský vůdce Kim Čong-un při setkání v Pekingu 27. března 2018.

Poprvé po 14 letech. Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil návštěvu KLDR

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes přiletěl na dvoudenní návštěvu KLDR, informovala čínská státní média. Jedná se o první cestu nejvyššího čínského představitele do této země po 14 letech. Pro Sia je to první návštěva Severní Koreje ve funkci prezidenta, se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se však setká již popáté.

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Čaputová: Česko je nejbližším partnerem Slovenska

Česká republika je podle nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové nejbližším partnerem Slovenska. Čaputová, která ve čtvrtek zavítá na oficiální návštěvu Česka, dnes v rozhovoru s ČTK řekla, že ráda dodrží tradici slovenských prezidentů, kteří na svou první cestu jezdí do ČR.

Muhammad Mursí

Bývalý egyptský prezident Mursí zemřel na následky srdečního infarktu

Podle agentury Reuters o tom informovala egyptská státní televize s odvoláním na lékařské zdroje. Sedmašedesátiletý islamistický politik zkolaboval v pondělí přímo v soudní síni, kde se hájil proti obvinění ze špionáže a spiknutí. Organizace Amnesty International vyzvala k transparentnímu vyšetření jeho smrti, kterou Mursího Muslimské bratrstvo označilo za vraždu.

Muhammad Mursí

Egyptský exprezident Mursí omdlel u soudu a zemřel. Bylo mu 67 let

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí dnes zemřel, bylo mu 67 let. Oznámila to egyptská státní televize. V čele Egypta stál od 30. června 2012 do 3. července 2013, kdy ho svrhla armáda. Televize uvedla, že Mursí omdlel při soudním stání a následně zemřel. 

Prezident Miloš Zeman

Zeman se s lidmi setká jen ve Vladislavi

Třebíčsko – Třebíč, Okříšky, Vladislav. To jsou tři místa, kterých se na konci června dotkne oficiální návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana a jeho manželky na Vysočině.

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při přehlídce čestné stráže před Prezidentským palácem po své inauguraci 15. června 2019 v Bratislavě

Čaputová složila slib. Slovensko musí překonat propasti ve společnosti, řekla

Slovensko má poprvé v historii v čele státu ženu. Zuzana Čaputová dnes složila ústavou předepsaný slib a ujala se úřadu. Pětačtyřicetiletá právnička, která ve vysoké politice dosud nepůsobila, je v pořadí pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993. Slib složila do rukou šéfa ústavního soudu během slavnostní schůze parlamentu v prostorách Slovenské filharmonie v centru Bratislavy.  

Kateřina Perknerová.

Komentář Kateřiny Perknerové: O vyvolávání nedůvěry vládě

Prezidentu Miloši Zemanovi sice klesá popularita, ale pořád mu věří 49 procent lidí. Babišovo hnutí ANO už netrhá třiceprotiprocentní rekordy, avšak stále by ho volilo 27,5 procenta občanů. Zhruba stejný počet mužů a žen Zemana a Babiše nesnáší.

Město Trhové Sviny připravilo vydání známek na nichž je kostel Nanebevzetí Panny Marie a portrét Emila Háchy, někdejšího prezidenta.

Trhové Sviny připomenou rodáka novou známkou

Trhové Sviny – Novou edici vlastní známky nabídne od konce června město Trhové Sviny. Barevný sešitek obsahuje čtyři známky někdejšího prezidenta JUDr. Emila Háchy, který byl rodákem z Trhových Svinů a čtyři známky místního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Prezidentský portrét je přitom v odlišném provedení než na loňském tiskovém listě, který připomněl v listopadu nástup Emila Háchy do funkce, o kterou nestál, jak sám často říkal.

Martin Komárek

Glosa Martina Komárka: Zeman je muž pevných zásad

Miloš Zeman přijal včera ruského velvyslance se zajímavým jménem Zmejevskij. Vysvětlil mu, že pokud Rusko přijme zákon povyšující okupanty z roku 1968 na válečné veterány, vztahy mezi Českem a Ruskem se mohou výrazně zhoršit. Velvyslanec prezidenta ujistil, že ruská vláda, včetně prezidenta Putina, považuje vpád do Československa nadále za nepřípustné použití síly.

Filip Pešán na střídačce libereckých Tygrů

Co bude po Říhovi? Reprezentačního trenéra příští rok nahradí Pešán

Kouče Miloše Říhu staršího by měl za rok nahradit u české hokejové reprezentace Filip Pešán, současný šéftrenér Českého hokeje. Na tiskové konferenci po dnešním jednání výkonného výboru o tom informoval prezident svazu Tomáš Král. Říhův realizační tým pro příští sezonu doplní jeho syn Miloš Říha mladší.

Senátor Václav Láska hovoří s novináři 16. května 2018 v Praze před jednáním senátního výboru

Podpisy sehnány. Senátoři se můžou zabývat žalobou na prezidenta Zemana

Návrhem ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana by se mělo podle předkladatele návrhu senátora Václava Lásky (Senátor 21) plénum horní komory zabývat tak, aby ji Sněmovna dostala po prázdninách. Pod návrh k dnešku Láska získal 30 podpisů zákonodárců, což stačí k tomu, aby se předlohou zabýval Senát. Ústavní soud může žalobu dostat k posouzení až poté, co ji podpoří tři pětiny přítomných senátorů a souhlasí s ní také tři pětiny všech poslanců.

Návštěva prezidenta republiky v Kraji Vysočina v roce 2017. Setkání se zastupiteli na Krajském úřadě.

Prezident přijede na Vysočinu i se ženou na konci června

Vysočina - Prezident Miloš Zeman navštíví na Vysočině město Humpolec nebo společnost Fränkische v Okříškách na Třebíčsku. Třídenní návštěvu kraje zahájí 25. června. Přijede i s manželkou Ivanou, která bude mít na Vysočině svůj samostatný program. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Návštěva prezidenta republiky v Kraji Vysočina v roce 2017. Setkání s občany Heřmanova, Obce roku Kraje Vysočina.

Prezident přijede na Vysočinu. Návštěvu zakončí na Bystřicku

Žďársko, Vysočina - Prezident Miloš Zeman navštíví na Vysočině město Humpolec nebo společnost Fränkische v Okříškách na Třebíčsku. Třídenní návštěvu kraje zahájí 25. června. Přijede i s manželkou Ivanou, která bude mít na Vysočině svůj samostatný program. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Návštěva prezidenta republiky v Kraji Vysočina v roce 2017. Prezident Miloš Zeman v Jaderné elektrárně Dukovany.

Prezident přijede na Vysočinu i se ženou, navštíví i Vladislav a Okříšky

Třebíčsko, Vysočina - Prezident Miloš Zeman navštíví na Vysočině město Humpolec nebo společnost Fränkische v Okříškách na Třebíčsku. Třídenní návštěvu kraje zahájí 25. června. Přijede i s manželkou Ivanou, která bude mít na Vysočině svůj samostatný program. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Návštěva prezidenta republiky v Kraji Vysočina v roce 2017. Setkání s občany města Humpolec.

Prezident přijede na Vysočinu i se ženou, navštíví i Humpolec

Humpolec, Vysočina - Prezident Miloš Zeman navštíví na Vysočině město Humpolec nebo společnost Fränkische v Okříškách na Třebíčsku. Třídenní návštěvu kraje zahájí 25. června. Přijede i s manželkou Ivanou, která bude mít na Vysočině svůj samostatný program. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Návštěva prezidenta republiky v Kraji Vysočina v roce 2017. Setkání se zastupiteli na Krajském úřadě.

Prezident přijede na Vysočinu i se ženou. Ta navštíví jihlavskou zoo

Jihlava - Prezident Miloš Zeman navštíví na Vysočině město Humpolec nebo společnost Fränkische v Okříškách na Třebíčsku. Třídenní návštěvu kraje zahájí 25. června. Přijede i s manželkou Ivanou, která bude mít na Vysočině svůj samostatný program. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Festival RE:PUBLIKA se Slovanskou epopejí na brněnském výstavišti.

Masaryk z trubek se vrací. Lidé jej uvidí na Moravském náměstí

Brno /FOTO/ - Fascinoval návštěvníky loňského festivalu Re:publika na brněnském výstavišti, nyní jej Brňané uvidí znovu. Socha prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka od designéra Maxima Velčovského se v následujících týdnech objeví na Moravském náměstí.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Lidé nejvíce věří Rychetskému a Zemanovi, ukázal průzkum

Mezi vrcholnými představiteli státu se nejvyšší důvěře lidí těší předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a prezident Miloš Zeman. Oběma věří 43 procent lidí. U prezidenta je to ale pokles o pět procentních bodů, navíc mu 49 procent lidí vyslovilo nedůvěru. Nedůvěra převažuje o většiny ústavních činitelů, výjimkou jsou pouze Rychetský a předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).  

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Pavel Zeman: Prezident nepřímo potvrdil, že se uvažovalo o mém odvolání

Za zbytečnou považuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman polemiku s prezidentem kvůli kritickým výrokům hlavy státu na svou adresu. Miloš Zeman ale podle Pavla Zemana svými víkendovými výroky nepřímo potvrdil, že se uvažovalo o odvolání nejvyššího žalobce. Pavel Zeman to dnes řekl na dotaz ČTK.   

Prezident Miloš Zeman.

Nynější demonstrace proti vládě nemají smysl, prohlásil Zeman

Nynější demonstrace proti vládě Andreje Babiše (ANO) nemají podle prezidenta Miloše Zemana smysl. Smysl podle něj měla demonstrace na Letné v roce 1989, která také byla jediná úspěšná. Žádná další nevedla ke změně vlády, řekl dnes prezident rozhlasové stanici Frekvence 1.

Moldavský prezident Igor Dodon.

Moldavský ústavní soud zbavil prezidenta úřadu, budou nové volby

Moldavský ústavní soud dnes zbavil úřadu prezidenta Igora Dodona, který odmítl rozpustit parlament, jak mu ukládá ústava. Úřadující hlavou státu soud zároveň určil dosavadního premiéra Pavla Filipa, informují zahraniční tiskové agentury. Filip následně rozpustil parlament a na 6. září ohlásil předčasné volby, uvedla místní televize.  

Ladislav Jakl

Domnělý útočník na Jakla se přihlásil policii. První ránu ale dal on, tvrdí

Údajný účastník incidentu s bývalým poradcem prezidenta Václava Klause Ladislavem Jaklem se v pátek šel přihlásit na policii. V rozhovoru pro Deník N následně uvedl, že rvačka se odehrála zcela jinak, než jak ji popisuje člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle mladého muže byl Jakl první, kdo fyzicky zaútočil. Jakl v loňských senátních volbách kandidoval v Praze 2 za SPD Tomia Okamury. ČTK dnes sdělil, že jde o snahu útok zpochybnit.

Britská královna Alžběta II. a americký prezident Donald Trump Buckinghamském paláci. Uprostřed první dáma Melania Trumpová

Trump se v Británii dočkal královského přijetí. Jeho návštěvu provázejí protesty

Jako "velmi dobrou" zhodnotil americký prezident Donald Trump první londýnskou část své státní návštěvy Británie, která vyvrcholila státním banketem v Buckinghamském paláci. Trump, na něhož vedle královského přivítání čekaly i protesty, zavítal do Westminsterského opatství a setkal se u čaje s princem Charlesem a jeho ženou Camillou. Během večerního banketu připomněl, že obě země pojí historické pouto od doby vylodění v Normandii, jehož oslav se zúčastní ve středu.