Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Fronty při kontrole na Pražský hrad

Jako za komunistických prezidentů. Lidem vadí uzavřený Pražský hrad

Počátkem dubna odstartovala na Pražském hradě letní turistická sezóna. Jenže rozsáhlý areál, kde sídlí prezident republiky Miloš Zeman, místy připomíná nedobytnou pevnost. Pro veřejnost letos zůstane uzavřen Jelení příkop i Jižní zahrady. Pražanům se nelíbí ani policejní kontroly při vstupu, kvůli nimž se dají opět očekávat dlouhé fronty.

Fronty při kontrole na Pražský hrad

Šílenost. Jako za komunistických prezidentů. Lidem vadí uzavřený Hrad

Počátkem dubna odstartovala na Pražském hradě letní turistická sezóna. Jenže rozsáhlý areál, kde sídlí prezident republiky Miloš Zeman, místy připomíná nedobytnou pevnost. Pro veřejnost letos zůstane uzavřen Jelení příkop i Jižní zahrady. Pražanům se nelíbí ani policejní kontroly při vstupu, kvůli nimž se dají opět očekávat dlouhé fronty.

Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek

Brexit čeká další odklad, otázkou zůstává na jak dlouho. Rozhodne summit

V Bruselu dnes večer začal mimořádný summit Evropské unie, na kterém lídři 27 zemí opět rozhodují o žádosti Londýna odložit odchod Británie ze společenství. Začátek jednání oznámil na twitteru Preben Aaman, mluvčí šéfa vrcholných unijních schůzek Donalda Tuska. Státníci při příchodu dávali najevo ochotu vyhovět už druhé žádosti britské premiérky Theresy Mayové, jasné ale zatím úplně není, jak dlouhý odklad si přejí a s jakými podmínkami jej hodlají případně spojit.

Premiér Andrej Babiš

Babiš oznámil změny ve vládě. Průmysl má vést Havlíček, dopravu Kremlík

Podle očekávání premiér Andrej Babiš dnes donesl na Pražský hrad návrhy na jmenování dvou nových členů vlády. Ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), který sám rezignoval, vystřídá právník Vladimír Kremlík (47), náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO) nahradí Karel Havlíček (49), místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a prezident Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Prezident hokejového klubu Mountfield HK Miroslav Schön.

Výsadní postavení dál drží Schön

Stejná volba jako vloni. Nejmocnějším mužem sportu v Královéhradeckém kraji je podle regionálního Deníku Miroslav Schön, prezident hokejového Hradce Králové.

Volodymyr Alexandrovič Zelenskyj

Pokud bude Zelenskyj prezidentem, bude jednat s Putinem o Donbasu

Vítěz prvního kola ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj v případě svého vítězství ve druhém kole zahájí jednání s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem o urovnání krize na Donbasu. Řekl to v neděli večer ve vysílání televizní stanice Ukrajina. Územní ústupky Moskvě ale vyloučil. 

Kirstjen Nielsenová

Trumpova administrativa hlásí další ztráty. Ministryně Nielsenová rezignovala

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová rezignovala. S odvoláním na její rezignační dopis o tom napsaly světové agentury. Informaci, že Nielsenová post opouští nejprve na twitteru zveřejnil prezident Donald Trump. Ten zároveň doplnil, že nově bude funkci vykonávat dosavadní šéf amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) Kevin McAleenan.  

Slovenský prezident Andrej Kiska

Poslední návštěva. Prezident Kiska před odchodem z funkce zamíří do Česka

Slovenský prezident Andrej Kiska zamíří na svou poslední cestu před odchodem z funkce do Česka. S prezidentem Milošem Zemanem by se měli sejít v Lánech, řekl Kiska v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Do Čech se chystá také na první návštěvu Kiskova nástupkyně Zuzana Čaputová, která se prezidentského úřadu ujme 15. června.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Andrej Babiš

Změny ve vládě? Babiš je probere na schůzce se Zemanem

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce případné změny ve vládě probrat s prezidentem Milošem Zemanem na schůzce, na jejíž termín čeká. Řekl to v pořadu Partie televize Prima. Na pondělním jednání na Pražském hradě spolu o budoucnosti ministrů nemluvili. Změny ve vládě Babiš nevylučuje, zopakoval však, že záležitost by nejdříve probral s hlavou státu a příslušným ministrem.

VK ČEZ Karlovarsko. Ilustrační foto.

Je třeba se omluvit fanouškům i všem partnerům, poukazuje prezident Karlovarska

Karlovy Vary - Zklamání. Volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko absolvovali poprvé ve své pětileté historii pořádně nabitou sezonu. Představili se premiérově v prestižní CEV Champions League, Českém poháru a UNIQA extralize, ve které tvrdili roli úřadujícího šampiona. I proto cíle Karlovarska nebyly skromné, byly tradičně nejvyšší.  

Miloše Zemana a jeho manželku přivítal rakouský prezident ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami.

Komentář Deníku: Přejme Miloši Zemanovi jen to nejlepší

Miloš Zeman byl dvakrát zvolen v přímých volbách hlavou České republiky. Někteří z nás mu k tomu aktivně pomohli, jiní hlasovali proti, další velká část prostě k volbám nešla. Ti první už dvakrát mohli bujaře slavit, ti druzí si už dvakrát rvát vlasy. A ta třetí skupina se na oba tábory s údivem dívala, že něco takového, jako jsou nějaké volby, navíc prezidenta, vůbec řeší.

Ředitel náchodského jednatelství Krajské hospodářské komory (KHK) František Molík (na snímku druhý zleva) převzal Rytířský kříž Řádu za zásluhy o Polskou republiku, který mu udělil prezident Polské republiky Andrzej Duda.

Františku Molíkovi udělil ocenění prezident Polska

Ředitel náchodského jednatelství Krajské hospodářské komory (KHK) František Molík převzal Rytířský kříž Řádu za zásluhy o Polskou republiku, který mu udělil prezident Polské republiky Andrzej Duda.

Julija Tymošenková

Ukrajinu čeká netradiční předvolební debata. Moderátorkou může být Tymošenková

Vítěz prvního kola ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj nabídl expremiérce a neúspěšné kandidátce letošního volebního klání Juliji Tymošenkové, aby moderovala debatu s jeho oponentem prezidentem Petrem Porošenkem. Ve videu, které zveřejnil na svém facebooku, říká, že ji považuje za nezávislého arbitra. Tymošenková skončila v prvním kole na třetím místě a nepodpořila žádného z postupujících rivalů. Novou hlavu státu si Ukrajinci zvolí 21. dubna.

Miloš Zeman, jeho manželka Ivana a rakouský protějšek Alexander Van der Bellen a jeho choť Doris Schmidauer.

Prezident Zeman se omluvil Rakousku. Teprve podruhé za třicet let, poznamenal

Sporného výroku českého prezidenta Miloše Zemana o financování českojazyčné Komenského školy ve Vídni si povšimlo vícero rakouských médií, nejen list Der Standard. Agentura APA poznamenala, že prezidentova slova kritizoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Česká hlava státu se později za svůj nepravdivý výrok omluvila.

Prezident Miloš Zeman.

Lhal Zeman? Peníze jsme od radnice vedené Häuplem dostali, tvrdí škola ve Vídni

Tvrzení českého prezidenta Miloše Zemana, který při úterním setkání s krajany v rakouské metropoli prohlásil, že vídeňská radnice za bývalého starosty Michaela Häupla nedala místní českojazyčné Komenského škole ani šilink, je nepravdivé. Dnes to uvedl rakouský list Der Standard s tím, že škola mu sdělila, že tehdy naopak finanční podporu od radnice dostala. Podle prezidentova mluvčího Zeman obdržel informaci od české velvyslankyně. Ta dnes Deníku N řekla, že prezidentovi sdělila, že škola nedostává "stálý příspěvek".

Miloše Zemana a jeho manželku přivítal rakouský prezident ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami.

Zeman přijel do Rakouska s neobvyklým darem. Prezidentovi přivezl komiksové boty

Českého prezidenta Miloše Zemana dnes ve svém vídeňském sídle Hofburgu uvítal s vojenskými poctami prezident Rakouska Alexander Van der Bellen. Po slavnostních ceremoniích se oba odebrali k rozhovoru mezi čtyřma očima, při němž český prezident svému rakouskému protějšku přivezl boty s komiksovým vzorem. Prezidentův mluvčí na svém twitteru upozornil, že rakouský prezident je přímo milovníkem komiksů.

Slovenský prezident Andrej Kiska u volby svého nástupce

Slovenský prezident Kiska oznámil, že založí vlastní stranu

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska dnes oznámil, že založí vlastní politickou stranu. V krátkém videu, které zveřejnil na svém facebooku, uvedl, že jako nadstranická hlava státu poskytne další podrobnosti o nové formaci, až mu 17. června skončí pětileté funkční období.

V dalším utkání I. A třídy, ale prvním, které hrál Pěnčín na domácím hřišti, vstřelil čtyři góly (4:0)  do branky libereckého Rapidu. Fanoušci si začátek sezóny doma pochvalovali.

FOTO: Pěnčín rozstřílel liberecký Rapid, spokojený byl kouč i prezident

Pěnčín – Z prvního jarního utkání I. A třídy, které tým Pěnčína sehrál na domácí půdě, vzešel hned vítězně. Pro diváky to byla nejlepší jarní premiéra, jakou si mohli přát. Spokojený s výkony mužstva trenér Karel Vokál byl. A v kuloárech hřiště se šuškalo, že i prezident klubu Jaroslav Strnad.

Prezident Miloš Zeman.

Odmítnutí soudce Gerlocha: Zeman má nové kandidáty. Osobně je však nepředstaví

Prezident Miloš Zeman má další dva kandidáty na ústavního soudce poté, co mu Senát odmítl schválit do této funkce advokáta Aleše Gerlocha. Osobně je ale horní komoře představit nechce kvůli tomu, že Senát má za zbytečný a vyhlídky svého adepta na zvolení by tak mohl zhoršit. Zeman to dnes uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

STAROSTA ÚVALNA Radek Šimek při společném focení na Pražském hradě stál úplně vlevo. Prezident Miloš Zeman dostal na památku Leningrad.

Leningrad pro Miloše Zemana na památku

Úvalno se pyšní titulem Vesnice Moravskoslezského kraje 2018. Zástupci všech třinácti obcí, které se ve svém kraji staly vesnicí roku, dostali pozvánku na Pražský hrad.

Zuzana Čaputová se stala historicky první slovenskou prezidentkou.

Zeman i Babiš poblahopřáli Čaputové. Její první cesta povede do Česka

Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) poblahopřáli Zuzaně Čaputové k vítězství ve volbách. Zeman se těší na setkání s prezidentkou v Česku. Na twitteru to dnes ráno uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle vyjádření Babiše na twitteru Čaputová vedla férovou kampaň a zůstala sama sebou. Čaputová dnes potvrdila, že dodrží tradici a její první zahraniční cesta bude směřovat do České republiky.  

Volodymyr Zelenskyj po oznámení výsledků průzkumů během voleb

Herec Zelenskyj vede v ukrajinských volbách před Porošenkem

Herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj vede po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině před stávajícím prezidentem Petrem Porošenkem a bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Uvedla to státní volební komise po sečtení hlasů z více než 45 procent volebních okrsků. Podle těchto dílčích výsledků prvého kola hlasování získal Zelenskyj 30,16 procenta hlasů, Porošenko 16,69 a Tymošenková 13,08 procenta hlasů.

Ilustrační foto.

Kandidát na prezidenta jezdecké federace: Musíme naslouchat lidem z regionu

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Jeden z kandidátů na post prezidenta České jezdecké federace Richard Benýšek vidí problém v tomto sportu vcelku jasně: Nedostatek peněz a velká neochota poslouchat odborníky. „V krajích se pohybuje mnoho zkušených lidí, kteří dřou a mohli by pro jezdectví být přínosem. Centrála je však ani nevyslechne a oni ztrácí motivaci,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Prezident Miloš Zeman

Nepodložená a nepravdivá. Státní zástupci kritizují Zemanova slova o Ištvanovi

Unie státních zástupců (USZ) se ostře ohradila proti čtvrtečním kritickým výrokům prezidenta Miloše Zemana vůči šéfovi olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvanovi. V prohlášení zaslaném ČTK výroky označila za nepodložené i za prokazatelně nepravdivé. Podle unie podrývají důvěru veřejnosti ve výkon spravedlnosti. Hrad označil vyjádření unie za zbytečně hysterické, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident na svých slovech trvá.

Pellegrini podpořil Šefčoviče. Kiska vyzval Slováky, aby šli k volbám

Slovenský premiér a místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini v dnešním rozhlasovém a televizním projevu před rozhodujícím kolem přímé volby nového prezidenta nepřímo podpořil Maroše Šefčoviče. Za favoritku je považována jeho soupeřka Zuzana Čaputová. Dosavadní prezident Andrej Kiska,sice podporu žádnému kandidátovi nevyslovil, Slováky ale vybídl k účasti na hlasování.

Léta Páně 1992...

Učili a „dojili“ III., - Zlaté hvězdy

V našem krátkém seriálu o podnikatelích ze západního světa, kteří u nás brzy po převratu 1989 hledali „snazší“ peníze, dotřetice a na závěr „kšefty“ z trochu jiného soudku.

Americký prezident Donald Trump

Trumpův stav nouze platí. Američtí poslanci prezidenta přehlasovat nedokázali

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty dnes nedokázala přehlasovat republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který vetoval kongresovou rezoluci o ukončení jím vyhlášeného stavu nouze na hranici s Mexikem. Kauza bude mít ještě soudní dohru, neboť Trumpovo rozhodnutí vyhlásit stav nouze, které má obejít Kongres a získat peníze na stavbu pohraniční zdi, zažalovalo jako protiústavní vícero států USA.

Princ Charles s Camillou na oficiální návštěvě Kuby.

První královská návštěva po šedesáti letech. Princ Charles navštívil Kubu

Britský princ Charles s manželkou Camillou dorazili na Kubu. Stali se tak prvními členy britské královské rodiny po dlouhých 60 letech, kteří na ostrov zavítali na oficiální návštěvu. Informoval o tom server BBC. Událost však někteří politici kritizují. Charles se totiž během návštěvy neplánuje setkat s disidenty ani lidskoprávními aktivisty. 

Donald Trump v Kongresu

Dvouleté vyšetřování skončilo. Trump s Rusy nespolupracoval, zjistil Mueller

Americký ministr spravedlnosti William Barr předal Kongresu závěry takřka dvouleté práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten se zabýval údajnými vazbami amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho volebního štábu na Rusko. Muellerova zpráva však prezidenta i jeho tým z tohoto podezření očistila. 

Prezident Miloš Zeman.

Do našeho kraje se prezident vrátí

Nový Kostel - Prezident České republiky Miloš Zeman ukončil třídenní pracovní návštěvu Karlovarského kraje. Regionem cestoval už popáté.

Julie Mrázová, Domov důchodců Velké Hamry

Pamětnice Julie Mrázová: Mé dětství, to byl Masaryk

Liberecký kraj - Život třiadevadesátileté Julie Mrázové připomíná stránky z učebnice dějepisu. Rodačka z pražské Hostivaře zažila příjezd Hitlera, heydrichiádu, nálety na Kolbenku i sovětské tanky v ulicích Prahy přesně tak, jak je známe z filmu. „Zažila jsem tu hrůzu za války v Praze, nálety, zasypalo nás to v krytu na Národní třídě,“ vzpomíná na dobu před osmdesáti lety. Ale i na dětství plné lásky a úcty uvnitř rodiny i k prezidentu Masarykovi.

Julie Mrázová, Domov důchodců Velké Hamry

Pamětnice Julie Mrázová: Mé dětství, to byl Masaryk

Liberecký kraj - Život třiadevadesátileté Julie Mrázové připomíná stránky z učebnice dějepisu. Rodačka z pražské Hostivaře zažila příjezd Hitlera, heydrichiádu, nálety na Kolbenku i sovětské tanky v ulicích Prahy přesně tak, jak je známe z filmu. „Zažila jsem tu hrůzu za války v Praze, nálety, zasypalo nás to v krytu na Národní třídě,“ vzpomíná na dobu před osmdesáti lety. Ale i na dětství plné lásky a úcty uvnitř rodiny i k prezidentu Masarykovi.

Julie Mrázová, Domov důchodců Velké Hamry

Pamětnice Julie Mrázová: Mé dětství, to byl Masaryk

Liberecký kraj - Život třiadevadesátileté Julie Mrázové připomíná stránky z učebnice dějepisu. Rodačka z pražské Hostivaře zažila příjezd Hitlera, heydrichiádu, nálety na Kolbenku i sovětské tanky v ulicích Prahy přesně tak, jak je známe z filmu. „Zažila jsem tu hrůzu za války v Praze, nálety, zasypalo nás to v krytu na Národní třídě,“ vzpomíná na dobu před osmdesáti lety. Ale i na dětství plné lásky a úcty uvnitř rodiny i k prezidentu Masarykovi.

Prezident Miloš Zeman.

Do našeho kraje se prezident vrátí

Nový Kostel - Prezident České republiky Miloš Zeman ukončil třídenní pracovní návštěvu Karlovarského kraje. Regionem cestoval už popáté.

Výstava Expo v kazašské Astaně

Konec Astany. Kazašský prezident potvrdil změnu hlavního města, i přes protesty

Nový prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev podepsal výnos, kterým se oficiálně mění název hlavního města středoasijské země z Astany na Nur-Sultan. Oznámila to dnes kazašská a ruská média s odvoláním na prezidentskou kancelář. Iniciátorem změny názvu metropole na počest prvého prezidenta země Nursultana Nazarbajeva, který 19. března nečekaně odstoupil z funkce, byl právě Tokajev.

Prezident Miloš Zeman.

Do našeho kraje se prezident vrátí

Nový Kostel - Prezident České republiky Miloš Zeman ukončil třídenní pracovní návštěvu Karlovarského kraje. Regionem cestoval už popáté.

Luboš Palata

Komentář Deníku: Slovenské zrcadlo českých poměrů

Prezidentské volby na Slovensku vyvolávají tady v Česku takový zájem, skoro jako by se mělo volit tady. Téměř třicet let od rozdělení společného státu je vlastně otázka proč? Myslím, že v roce 1946 volby prezidenta Rakouska Češi nijak moc neprožívali. A to přitom byly pro budoucnost regionu, a tím i Československa velmi důležité. Byť udržení demokracie v poválečném Rakousku, jak víme, demokratický vývoj u nás nespasilo.