Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Ve Vyškově v úterý zemřel Štěpán Pataki, bývalý dlouholetý prezident Městského fotbalového klubu.

Zemřel zachránce vyškovského fotbalu. Štěpán Pataki podlehl těžké nemoci

Vyškov – Vyškovský fotbal pozvedl v době jeho zřejmě největší krize, kdy se pohyboval v okresních a krajských soutěžích. Před pět lety stál jako prezident Městského fotbalového klubu u slavného postupu do Moravskoslezské ligy! Jak dopadne snažení současného prvního mužstva o postup do druhé ligy se už Štěpán Pataki nedoví. V úterý podlehl těžké nemoci. Bylo mu 75 let.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Benešová nezveřejní zprávu o objednání stíhání. Je pro prezidenta, říká

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla poslaneckou žádost, aby zveřejnila svou zprávu o tom, že si lze v Česku objednat trestní stíhání. Tvrdili to prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Jejich výroky tehdy odmítla policie, Česká advokátní komora i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Benešová dnes uvedla, že zprávu vypracovala pro Zemana jako jeho poradkyně a že dokument je neveřejný.  

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

V dobrém i zlém. Lídři zemí EU se shodli na jednotě, rozpory tím však neuhasili

/ANKETA/ Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie dnes v rumunském městě Sibiu potvrdili text společné deklarace, v níž krátce před evropskými volbami slibují, že členské státy bloku zůstanou do budoucna dál jednotné v dobrém i zlém. Text deklarace, který na twitteru zveřejnil předseda Evropské rady Donald Tusk, kromě jiného také uvádí, že lídři zemí EU se vždy budou snažit nalézat společná řešení problémů a zajistí občanům unijních zemí ochranu.

Voják Tomáš Procházka, který zemřel při misi v Afghánistánu.

Zeman vyznamená českého psovoda, který zahynul v Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman udělí in memoriam medaili Za hrdinství vojenskému kynologovi Tomáši Procházkovi, který loni v říjnu zahynul na misi v Afghánistánu. Oznámil to dnes na Hradě v rámci jmenování či povyšován do generálských hodností. Vyznamenání se rozhodl Procházkovi udělit jako "důkaz úcty k boji našich vojáků z teroristy z Tálibánu".

Slavnosti svobody v Plzni - Convoy of liberty 2019

Česko si připomíná konec druhé světové války. Zeman jmenoval generály

Na několika místech v Česku si dnes lidé připomenou 74. výročí konce druhé světové války v Evropě. U Národního památníku v Praze na Vítkově se tradičně sešli představitelé státu a armády, prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval nové generály. Ani tentokrát se povýšení nedočkal šéf BIS Koudelka.

Novináři agentury Reuters Ťjo Sou U (vpravo) a Wa Lone po propuštění z barmské věznice.

Barma propustila dva novináře agentury Reuters. Za mřížemi strávili 500 dní

V Barmě dnes byli propuštěni dva novináři agentury Reuters uvěznění za údajné držení tajných dokumentů. Za mřížemi strávili více než 500 dní. Jejich propuštění bylo součástí amnestie, kterou prezidenta Win Myin udělil celkem 6520 vězňům. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na svědky a šéfa věznice.  

Protivládní demonstranti v Caracasu

Napětí ve Venezuele eskaluje. Zrádce uvězním, vzkázal po protestech Maduro

Nejméně čtyři oběti a na 230 zraněných si vyžádaly za předchozí dva dny ve Venezuele střety protivládních demonstrantů a prorežimních sil, informovala o tom dnes místní nevládní organizace Observatoř sociálního konfliktu (OVCS). Do ulic Caracasu vyšly ve středu tisíce lidí podpořit opozičního lídra Juana Guaidóa. Autoritářský prezident Nicolás Maduro vzkázal, že bez váhání nechá uvěznit všechny "zrádce".

Protivládní demonstranti během střetů s bezpečnostními složkami u vojenské základny na okraji Caracasu (1. května 2019).

Při protestech ve Venezuele zemřela žena. Desítky lidí byly zraněny

Tisíce lidí zaplnily ve středu ulice Caracasu při protestech na podporu opozičního lídra Juana Guaidóa, který vyzval ke generální stávce a svržení autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Během střetů mezi demonstranty a prorežimními silami zemřela mladá žena a desítky lidí byly zraněny, informovala agenturta AFP. Maduro opozici vzkázal, že bez váhání nechá uvěznit všechny "zrádce".

Střety francouzských aktivistů s policisty na prvomájové demonstrace v Paříži.

V Paříži se rozhořely prvomájové protesty. Policie použila slzný plyn

Policie v Paříži dnes použila slzný plyn proti maskovaným účastníkům prvomájových protestů, kteří na ni útočili kamením a ničili auta. Zatčeno bylo zatím 249 lidí, uvedla stanice BFMTV. V ulicích francouzské metropole bylo kvůli plánovaným demonstracím nasazeno přes 7400 policistů a četníků, úřady totiž počítaly s účastí jednoho až dvou tisíc radikálních aktivistů. 

Český prezident Miloš Zeman jmenoval nové ministry

Zeman jmenoval tři ministry včetně Benešové. Nenechte se otrávit, vzkázal

Do české vlády míří trojice nových ministrů. Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval Marii Benešovou novou ministryní spravedlnosti, Karla Havlíčka ministrem průmyslu a obchodu a Vladimíra Kremlíka ministrem dopravy. Havlíček se stal také vícepremiérem, stejně jako ministryně financí Alena Schillerová. Proti jmenování Benešové se v pondělí v řadě měst konaly demonstrace. Premiér Andrej Babiš při uvedení Benešové do funkce znovu odmítl, že by chystala změny na státním zastupitelství. 

Prezident Miloš Zeman přijel do Milhostova a Nového Kostela.

Žaloba na Zemana za jeho skutky. Podle Senátorů 21 porušil prezident ústavu

Šestice senátorů z Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 už má hotovou ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Oznámili to ČTK. Žaloba popisuje sedm Zemanových skutků, které jsou podle tvůrců žaloby hrubým porušením ústavy. Pro projednání žaloby Senátem potřebují získat dalších 21 senátorů.

Slovenský prezident Andrej Kiska si prohlédl 29. dubna 2019 při návštěvě Prahy budovu Národního muzea.

Kiska zavítal do Prahy. Označil ji za třetí největší slovenské město

Praha je díky počtu Slováků žijících ve městě neoficiálně třetím největším slovenským městem. Při návštěvě Prahy to řekl slovenský prezident Andrej Kiska. Od pražského primátora Zdeňka Hřiba Kiska následně dostal klíč od bran Prahy. S radními pak diskutoval o vztahu mezi oběma národy i Prahou a Bratislavou a probrali i téma bydlení. Kiska dnes rovněž vyznamenal ředitele Národního muza Michala Lukeše, přičemž vyzdvihl jeho roli při rekonstrukci budovy. 

Čínský prezident Si Ťin-pching přivítal českého prezidenta Miloše Zemana na druhém dnu konference o projektu nové Hedvábné stezky

Zeman jednal s čínským prezidentem. Se svým poradcem se nesetkal

Prezident Miloš Zeman dnes v Pekingu jednal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Na schůzku ho doprovodila skupina českých ministrů, v delegaci byli také finančníci Pavel Tykač a Jiří Šmejc nebo hokejista Jaromír Jágr s bývalým fotbalovým reprezentantem Pavlem Nedvědem. Prezident se ale nesetkal se svým poradcem Jie Ťien-mingem.

Miloš Zeman (vlevo) a Vladimir Putin.

Zeman se v Pekingu krátce sešel s Putinem. Poté měl výtky k Hedvábné stezce

Český prezident Miloš Zeman se na konferenci v Pekingu věnované projektu nové Hedvábné stezky krátce setkal s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Řekl to dnes Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezidenti se dnes účastní summitu, který probírá spolupráci zemí v rámci čínského projektu Hedvábné stezky.

Český prezident Miloš Zeman na české ambasádě v Pekingu, kde se zúčastnil 25. dubna 2019 slavnostní recepce na oslavu výročí 70 let od uzavření česko-čínských diplomatických styků

Úspěšná návštěva v Číně. České firmy podepsaly spolupráci v letectví či těžbě

České firmy dnes na česko-čínském hospodářském fóru v Pekingu podepsaly desítku dohod a memorand o spolupráci v oblasti letectví, těžby či potravinářství. Prezident Miloš Zeman, který je v Číně na návštěvě, přitom v projevu před podnikateli varoval před obchodními válkami či sankcemi, vyzdvihl čínský projekt nové Hedvábné stezky a hájil firmu Huawei.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macronův ústupek žlutým vestám: Navrhuje nižší daň z příjmu a důchodovou reformu

Výrazné snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na vývoj inflace či zastavení rušení nemocnic a škol až do roku 2022. Taková opatření navrhl francouzský prezident Emmanuel Macron při mimořádném vystoupení, které je reakcí na protestní hnutí tzv. žlutých vest a následnou "velkou národní debatu". Šéf Elysejského paláce také řekl, že při setkáních s občany zaznamenal jejich nespokojenost a obavy, kurz nastolený jeho reformní politikou ale považuje za správný.

Jaromír Jágr.

Jágr se stal ambasadorem čínského hokeje. Může být i tváří olympiády

Český hokejista Jaromír Jágr se dnes v Pekingu stal ambasadorem čínského hokeje. Symbolickou plaketu předal legendárnímu útočníkovi šéf čínského hokeje Cchao Wej-tung na české ambasádě, kde se konala slavnostní recepce na oslavu výročí 70 let od uzavření česko-čínských diplomatických styků. Jágr v Číně doprovází prezidenta Miloše Zemana, v neděli bude součástí české delegace u čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Stát by se také mohl tváří hokejového turnaje na olympijských hrách, které bude Peking za tři roky pořádat.

Prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Číny

Zeman na návštěvě Číny: Firmy podepsaly memoranda o investicích za miliardy

Zástupci Bank of China a čínské společnosti CITIC dnes podepsali memorandum o investicích v České republice. Podle Vratislava Mynáře, kancléře českého prezidenta, by měly v příštích dvou letech dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun). V přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, který dnes zahájil čtyřdenní návštěvu Číny, bylo zároveň podepsáno memorandum mezi Bank of China a Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Kempaři a karavanisté se setkali na Konopáči

U NÁS DOMA: Kempaři a karavanisté se setkali na Konopáči

V Autokempinku Konopáč u Heřmanova Městce se na velikonoční svátky uskutečnilo mezinárodní setkání mladých kempařů a karavanistů pod názvem 69. F.I.C.C. Youth Rally 2019. Akce probíhala od čtvrtka 18. do pondělí 22. 4. a pro účastníky byl připraven bohatý program.

Prezident Miloš Zeman.

Symbol kolaboranta s Ruskem? Zeman se snaží zlepšit svou pověst na Ukrajině

Ať už zaslouženě, či částečně možná i mimoděk, se stal Zeman symbolem kolaboranta s ruskými okupanty Krymu a agresory na východní Ukrajině. Už v lednu 2015 se proti některým „protiukrajinským“ výrokům Miloše Zemana ohradilo ukrajinské velvyslanectví, což je v diplomatické praxi nebývalá věc.  

Americký prezident Donald Trump

Trump pojede na státní návštěvu Británie, přijme ho královna

Americký prezident Donald Trump začátkem června zamíří na třídenní státní návštěvu do Británie, kde jej se všemi poctami přijme královna Alžběta II. Informoval o tom dnes Buckinghamský palác. Z Británie se pak Trump přesune do Francie, kde se 6. června sejde s prezidentem Emmanuelem Macronem, uvedl Bílý dům. Podle médií se pak zřejmě oba prezidenti společně zúčastní oslav 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii.

Vojáci a policisté na místě, kde v pondělí vybuchl automobil.

Útoky na Srí Lance způsobili islamisté. Městem otřásla další exploze

Nedělní útoky na Srí Lance spáchala místní islamistická skupina a úřady prověřují její eventuální napojení na teroristické organizace v zahraničí. Na tiskové konferenci to dnes oznámil mluvčí vlády, kterého citují zahraniční tiskové agentury. Prezident Maithripala Sirisena požádá svět o pomoc při pátrání. Agentura Reuters později informovala o novém výbuchu u jednoho z kostelů, který byl cílem nedělních útoků. Policie také na autobusovém nádraží v Kolombu našla 87 rozbušek.

Volodymyr Zelenskyj ve volebním štábu po ukončení druhého kola prezidentských voleb

Vítězství Zelenského budí radost i obavy. Lidé doufají ve změnu k lepšímu

Žádné speciální oslavy v neděli večer v centru Kyjeva po ohlášeném vítězství herce Volodymyra Zelenského v prezidentských volbách na Ukrajině nepropukly. Na kyjevském "Václaváku", bulváru Chreščatyk, se mládež bavila jako každou neděli, ať tancem, pojídáním cukrové vaty nebo korzováním. Mladí lidé se na změnu těší, zároveň se jí ale obávají. 

Pařížská katedrála Notre-Dame poničená požárem na letecké fotografii

Katedrála je zachráněna. Ohrožené části Notre-Dame se podařilo zabezpečit

Většinu částí pařížské katedrály Notre-Dame, u kterých po požáru z počátku tohoto týdne hrozilo zřícení, se podařilo zabezpečit, a chrám je tak téměř zachráněn. V sobotu večer to řekl francouzský ministr kultury Franck Riester. Podle ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinové hodlá prezident Emmanuel Macron členským zemím Evropské unie navrhnout vytvoření mechanismu spolupráce při záchraně evropského kulturního dědictví v ohrožení.

Volodymyr Zelenskyj slaví výsledky druhého kola voleb

Na Ukrajině je rozhodnuto. Bavič Zelenskyj bude novým prezidentem

V nedělních ukrajinských prezidentských volbách drtivě zvítězil politický nováček, herec a bavič Volodymyr Zelenskyj. Vyplývá to ze sečtení téměř 75 procent hlasovacích lístků. Jednačtyřicetiletý rodák z města Kryvyj Rih získal v druhém kole hlasování 73 procent hlasů, zatímco jeho protikandidát, obhajující prezident Petro Porošenko jen 24,6 procenta.

Zelenskyj a Porošenko se při poslední debatě vzájemně obviňovali

Volby na Ukrajině: Zelenskyj a Porošenko se při debatě vzájemně obviňovali

Ukrajinský prezidentský kandidát, herec Volodymyr Zelenskyj dnes na stadionu v Kyjevě kritizoval svého protivníka, současného prezidenta Petra Porošenka za to, že za pět let působení ve funkci hlavy státu nesplnil své sliby. Porošenko svého soupeře ve volbách naopak obvinil z toho, že získává peníze z Ruska. Rovněž ho označil za nezkušeného, informoval web ukrajinské televize Hromadske. Rozhodující druhé kolo voleb se uskuteční v neděli.

Americký prezident Donald Trump

Rusové chtěli ovlivnit volby v USA, ukázala zpráva. Trump s nimi nespolupracoval

Rusko se pokusilo ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech v roce 2016, ale nynější americký prezident Donald Trump, nikdo z jeho štábu a ani žádný jiný Američan v této věci s Moskvou nespolupracoval. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil americký ministr spravedlnost William Barr, který se chystá Kongresu USA a také veřejnosti předložit zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

Ilustrační foto

Krimifest si vzal pod svá křídla prezident

Sokolov – Festival kriminálních filmů, který se v listopadu uskuteční opět v Březové u Sokolova, získal pro letošní ročník záštitu od policejního prezidenta ČR Jana Švejdara.

Nehoda autobusu na ostrově Madeira

Na ostrově Madeira havaroval autobus s turisty. Zemřelo 29 lidí

Při nehodě turistického autobusu na portugalském ostrově Madeira zahynulo ve středu večer 29 lidí. Podle portugalského prezidenta jde výhradně o německé turisty. Německé ministerstvo zahraničí to zatím nepotvrdilo, i když připustilo řadu německých obětí. Dalších 27 lidí bylo zraněno, z toho někteří vážně, informovala místní média. Příčiny nehody vyšetřuje policie.

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži

Hasiči zachránili Notre-Dame. Požár zničil střechu a jednu z věží, skelet drží

Mohutný požár, který zachvátil slavnou katedrálu Notre-Dame v Paříži, se krátce po půlnoci zmírnil. Podle hasičů se nakonec podaří záchranit dvě čelní věže památky, přičemž do jedné z nich už se dříve oheň rozšířil. Zachránit se podaří rovněž konstrukci katedrály. Propadla se ale celá střecha a zřítila se úzká věž.

Julian Assange v roce 2011 ve svém londýnském domácím vězení.

Ekvádorský prezident Moreno: Assange využíval ambasádu jako špionážní centrum

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, kterého minulý týden ve čtvrtek na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně zatkla britská policie, využíval ambasádu jako špionské centrum. V rozhovoru s listem The Guardian to prohlásil ekvádorský prezident Lenín Moren, který zopakoval, že rozhodnutí odejmout Assangeovi azyl není výsledkem vlivu jiného státu.

Petro Porošenko.

Porošenko přijel debatovat na kyjevský stadion, Zelenskyj nedorazil

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v neděli přijel na kyjevský olympijský stadion, kde se na jeho návrh měla konat první debata před volbou hlavy státu. Jeho oponent a lídr předvolebních průzkumů, bavič Volodymyr Zelenskyj však podle očekávání nedorazil, píší ukrajinská média. Ukrajinci si novou hlavu státu zvolí 21. dubna.

Oceněná učitelka Šárka Mandincová ze 4. ZŠ Most.

Vítězka Zlatého Ámose: Máme generaci nepohlazených dětí. Potřebují obejmout

/ROZHOVOR/ Naše milovaná třídní učitelka… Tak vidí Šárku Mandincovou její žáci. Učit chtěla od malička. Letos vstoupila do síně slávy a byla i u prezidenta. „Já to měla jako mnoho dalších lidí. Prostě jsem si od malička na učitelku hrála. Přirozeným vývojem pak byl můj nástup na střední pedagogickou školu,“ přiznala v rozhovoru pro týdeník Mostecko.  

Povstalecké síly na Donbasu

Volba ukrajinského prezidenta se blíží. Boje v Donbasu zesílily

Před druhým kolem ukrajinských prezidentských voleb zesílily boje na východě země, informují dnes kyjevská média. Podle listu Ukrajinska pravda zahynul v uplynulých 24 hodinách v Donbasu jeden ukrajinský voják a při odvetné palbě zemřelo devět proruských povstalců, Zraněny byly téměř dvě desítky lidí. Informace separatistů vysoké ztráty nepotvrzují.