Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Polský prezident Andrzej Duda  při projevu k výročí začátku druhé světové války

Polsko si připomnělo začátek druhé světové války. Duda uctil památku obětí

Německo nezapomene na polské oběti a na utrpení, které způsobilo. U připomínky 80 let od začátku druhé světové války to dnes ve Varšavě prohlásil německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který zároveň Poláky žádal o odpuštění. Polský prezident Andrzej Duda řekl, že nejstrašnější konflikt v dějinách lidstva pohltil 50 až 80 milionů lidí, pokud se mezi oběti počítají i ti, kteří zemřeli hlady, nouzí či kvůli nemoci.

Prezident Spartaku Příbram Vladimír Králíček.

Vladimir Králíček: Spartak Příbram by předčil Slavii i Spartu

/ROZHOVOR/ Fotbalový klub Spartak Příbram v sobotu oslaví velké jubileum. A sice výročí 125 let od svého založení, přestože určité indicie naznačují, že historie příbramského celku sahá mnohem hlouběji. Dokonce by se mohlo jednat i o vůbec nejstarší tuzemský klub, jak potvrdil prezident Spartaku Vladimír Králíček.

Ukrajinský parlament

Ukrajinský parlament schválil novou vládu v čele s Hončarukem

Premiér Oleksij Hončarak je pětatřicetiletý právník bez velkých zkušeností v politice. Nominoval ho prezident Volodymyr Zelenskyj a nový ukrajinský parlament, kde má prezidentova strana Sluha národa většinu, na svém prvním zasedání nominaci schválil. Prioritou kabinetu budou ekonomické reformy. Do čela sněmovny poslanci zvolili předsedu prezidentovy strany Dmytra Razumkova, informovala agentura Unian.

Ukrajinský režisér Oleg Sencov u soudu v ruském Rostově na Donu.

K výměně vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem zatím nedošlo. Sencov zůstává v Moskvě

Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dnes nepotvrdila informace, že výměna vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem je dokončena, ani že věznění Ukrajinci letí domů, jak o tom původně informovala některá ukrajinská média. Dokončení výměny oficiálně oznámí až úřad prezidenta, sdělila mluvčí Julija Mendelová. Podle ukrajinské tajné služby SBU se dnes výměna neuskuteční. Agentura Interfax napsala, že jeden z hlavních účastníků výměny Oleh Sencov je stále ve vězení v Rusku.

Výstava Česká historie

Kupec Sámo se v Brodě potká i s prezidentem Masarykem

Havlíčkův Brod /FOTO/ - V brodském Skaut klubu v Horní ulici se od 28. srpna mohou návštěvníci setkat s putovní výstavou Česká historie, jež si klade za úkol přiblížit světu zajímavé postavy napříč dějinami naší země. Potrvá pouze do 1.září, a vstupné na ní je pro seniory za 100 korun, pro děti za 120, a pro dospělé za 150 korun.

Ukrajinský parlament

Premiérem Ukrajiny bude Hončaruk. Navrhl ho prezident Zelenskyj

Novým ukrajinským premiérem bude Oleksij Hončaruk. Dosavadního zástupce šéfa prezidentské kanceláře podle médií navrhl na předsedu nové vlády prezident Volodymyr Zelenskyj během prvního zasedání nového parlamentu, kde má prezidentova strana většinu.

Hasiči bojují s lesním požárem nedaleko města Porto Velho v brazilském státě Rondonia

Bolsonaro změnil názor. Zahraniční pomoc přijme, chce ale plnou kontrolu

Brazílie přijme zahraniční pomoc pro boj s ostře sledovanými požáry v Amazonii, chce mít ale plnou kontrolu nad tím, jak poskytnuté prostředky využije, uvedla podle dnešní zprávy BBC místní vláda. Prezident Jair Bolsonaro původně pomoc po roztržce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem odmítl, vláda ale změnila názor po schůzce s guvernéry brazilských států, které jsou požáry nejvíce postiženy.

Hořící les nedaleko města Porto Velho v brazilském státě Rondonia

Bolsonaro žádá od Macrona omluvu. Jinak Brazílie odmítne pomoc s požáry

Brazílie nepřijme nabídku finanční pomoci od zemí skupiny G7 na boj s amazonskými lesními požáry, dokud se francouzský prezident Emmanuel Macron neomluví za údajné urážky vůči brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Požadavek dnes vznesl samotný Bolsonaro, který situaci s požáry i odlesňováním Amazonie podle mnoha jeho kolegů ze zahraničí dlouhodobě zlehčuje. Brazilského prezidenta se naopak zastal jeho americký protějšek Donald Trump, když prohlásil, že Bolsonaro v boji s požáry "tvrdě pracuje".

Miloš Zeman jmenoval Lubomíra Zaorálka novým ministrem kultury

Kultura má znovu ministra. Prezident Zeman jmenoval Zaorálka

Po 27 dnech bezvládí se ministerstvo kultury dočkalo nového šéfa. Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval Lubomíra Zaorálka, kterého nominovala ČSSD poté, co hlava státu odmítla jmenovat Michala Šmardu. Končí tak čtvrtletní přetahovaná o ministerstvo kultury, na jejímž počátku stála v půlce května demise Antonína Staňka. 

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a jeho íránský protějšek Hasan Rúhání na kombinované fotografii

Žádná schůzka. Rúhání požaduje, aby USA nejprve zrušily protiíránské sankce

Írán nehodlá zahájit rozhovory se Spojenými státy, dokud Washington nezruší protiíránské sankce. Řekl to dnes íránský prezident Hasan Rúhání v reakci na pondělní tvrzení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možné schůzce Rúháního a Trumpa. Měla by řešit současnou krizi vyvolanou loňským odstoupením USA od smlouvy o íránském jaderném programu a obnovou protiíránských sankcí.  

rancouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) a jeho americký protějšek Donald Trump na summitu G7

Íránský jaderný program: Macron doufá v brzkou schůzku Trumpa a Rúháního

Francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr summitu hospodářsky vyspělých zemí (G7) prohlásil, že doufá ve schůzku mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho íránským protějškem Hasanem Rúháním, která by se mohla uskutečnit "v příštích týdnech". Cílem by bylo řešit spor o íránský jaderný program.

Prezident Miloš Zeman

Kdo obdrží státní vyznamenání? Lidé poslali Zemanovi 257 návrhů

Prezident Miloš Zeman dostal od lidí návrhy na udělení státních vyznamenání 257 osobnostem. Společně s doporučeními od senátorů a poslanců tak prezident bude posuzovat udělení medailí a řádů pro více než tři stovky lidí. ČTK to dnes řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Státní vyznamenání bude Zeman opět udělovat 28. října při oslavách výročí vzniku Československa. Loni udělil řády či vyznamenání 41 osobnostem.

Schůzka lídrů zemí G7 na summitu ve franouzském Biarritzu.

Plíce planety si zaslouží záchranu. G7 uvolní do Brazílie 20 milionů dolarů

Členové skupiny vyspělých ekonomik G7 se dohodli, že uvolní na hašení požárů v Amazonském pralese okamžitou finanční pomoc 20 milionů dolarů (465 milionů Kč). V Biarritzu to dnes oznámili francouzský prezident Emmanuel Macron a chilský prezident Sebastián Piňera. Brazilský prezident Jair Bolsonaro zareagoval, že nápad vytvořit mezinárodní alianci na záchranu amazonského deštného pralesa uvrhne Brazílii do postavení kolonie.

Americký prezident Donald Trump

Trump navrhl likvidovat hurikány jadernými zbraněmi ještě nad oceánem

Americký prezident Donald Trump na jedné ze schůzek s bezpečnostními poradci navrhl likvidovat formující se hurikány nad oceánem jadernými zbraněmi a ochránit tak před ničivým živlem území USA. Informoval o tom v neděli americký zpravodajský server Axios, který se odvolal na účastníka této schůzky. Trump informaci v dnešním tweetu označil za lživou zprávu.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Na summit G7 dorazil íránský ministr zahraničí. S Trumpem se nesetká

Americký prezident Donald Trump dnes podpořil snahu francouzského prezidenta Emmanuela Macron řešit krizi kolem Íránu, zároveň ale zdůraznil, že Spojené státy mají v této oblasti svou vlastní iniciativu. Agentura AFP krátce před Trumpovým vyjádřením s odvoláním na zdroj z Elysejského paláce informovala, že lídři na summitu G7 v Biarritzu na jednání pověřili Macrona, aby Teheránu adresoval společnou zprávu ve snaze předejít další eskalaci. Trump ale popřel, že by o tom na jednání hovořil. Na místo konání summitu dnes překvapivě přiletěl íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Demonstranti na summitu G7 ve Francii drží portréty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona

Ve Francii se protestuje proti summitu G7. Řada akcí však byla zrušena

Na jihozápadě Francie pokračují druhým dnem demonstrace proti summitu skupiny vyspělých ekonomik G7, který po sobotní neformální večeři dnes v přímořském letovisku Biarritz oficiálně začal prvním pracovním jednáním. V blízkém městě Bayonne, kde v sobotu policisté zadrželi po střetech desítky demonstrantů, dnes lidé protestovali s portréty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona obrácenými hlavou dolů.

Luboš Palata

Komentář Deníku: 17. listopad s Babišem i Zemanem

Mám sen. Je 17. listopad 2019. Na Letnou se sjelo přes milion lidí z celého Česka. Hlavní pořadatel Mikuláš Minář z Milionu chvilek pro demokracii oznamuje: „A nyní bych rád na pódiu přivítal prezidenta České republiky pana Miloše Zemana.“ Letná ztichne, občas se někde ozve pískot, sem tam tichý potlesk.

Aktivisté protestují před brazilskou ambasádou v Londýně za ochranu amazonského deštného pralesa

Alarmující požáry v Amazonii: Přístup Brazílie vzbudil vlnu kritiky

Postoj brazilské vlády k lesním požárům v Amazonii vyvolal diplomatickou roztržku s Francií. Její prezident Emmanuel Macron dnes obvinil brazilského kolegu Jaira Bolsonara, že v červnu na summitu G20 v Japonsku lhal ohledně ekologických závazků, a odmítl ratifikaci dohody o volném obchodu mezi EU a skupinou jihoamerických zemí Mercosur. Stejnou hrozbu adresovalo Brazílii dnes Irsko. Finsko navrhlo EU zvážit zákaz dovozu hovězího z Brazílie. Bolsonaro už ve čtvrtek obvinil Macrona z koloniálního smýšlení.

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) a britský premiér Boris Johnson během schůzky v  Elysejském paláci v Paříži

Johnson si u Macrona položil nohu na stůl. Snímek vyvolal kritiku i podporu

Na schůzku britského premiéra Borise Johnsona s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se čekalo zejména kvůli možnému průlomu ohledně zablokovaných jednání okolo brexitu, nejemotivnější diskuse ale nakonec vzbudila momentka, která zachytila, jak si ministerský předseda v Elysejském paláci dal nohu na stůl. Ačkoli Johnson nohu jen krátce opřel o hranu stolku v reakci na žertovnou výzvu francouzského prezidenta, na twitteru už řada lidí označila Johnsona za nezdvořáka, který se chová naprosto nevhodně. Jiní ho zase chválili za to, že svým gestem odkázal Macrona do patřičných mezí.

Lubomír Zaorálek před novináři

Kultura se dočká svého ministra. Prezident jmenuje Zaorálka v úterý odpoledne

Prezident Miloš Zeman jmenuje Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury v úterý ve 13:15. Ještě v pondělí odpoledne se oba setkají na zámku v Lánech. Oznámil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. Končí tak tři měsíce dlouhý boj o ministerstvo kultury, který nastal poté, co Antonín Staněk ohlásil svou demisi. 

Lubomír Zaorálek před novináři

Kultura se dočká svého ministra. Prezident jmenuje Zaorálka v úterý odpoledne

Prezident Miloš Zeman jmenuje Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury v úterý ve 13:15. Ještě v pondělí odpoledne se oba setkají na zámku v Lánech. Oznámil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. Končí tak tři měsíce dlouhý boj o ministerstvo kultury, který nastal poté, co Antonín Staněk ohlásil svou demisi. 

Antonín Staněk

Nominace Zaorálka na kulturu? Dobrá volba, domnívá se Staněk

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk považuje výběr Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD) jako svého nástupce za dobrou volbu. Na twitteru dnes uvedl, že Zaorálek bude reprezentovat zodpovědnější část ČSSD. Zaorálka navrhl na ministra ve středu předseda ČSSD Jan Hamáček poté, co se dosavadní kandidát Michal Šmarda (ČSSD) nominace vzdal. Staňka prezident Miloš Zeman odvolal z funkce ke konci července.  

Mezinárodní agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích začala Země živitelka. Zahájení se zúčastnil i Zeman

Stovky návštěvníků vyrazily na mezinárodní agrosalon Země živitelka hned po zahájení výstavy. Největší tuzemská přehlídka zemědělské techniky, produktů i živočichů začala na Výstavišti v Českých Budějovicích dnes v 9:00. Na agrosalonu, který potrvá do úterý 27. srpna, se představí téměř šest stovek vystavovatelů. Slavnostního zahájení se účastnil i prezident Miloš Zeman, který apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. 

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Stranická nominace

Vyslovení jména Lubomíra Zaorálka jako kandidáta ČSSD na ministra kultury přineslo úlevu. Ne snad, že by byl tento zahraničněpolitický expert sociální demokracie a dlouholetý člen jejího vedení fajnšmekr na taje Nosticova paláce, ale má to, čemu se říká kinderstube. Jistě mu nebude dělat problémy hovořit se šéfem Vídeňské opery nebo francouzským prezidentem. To spíš s českým premiérem, když půjde o rozpočet nebo dodržování demokratického právního řádu. 

Pochod z Václavského náměstí na Hradčanské náměstí v Praze k připomenutí 50. výročí potlačení občanských protestů při prvním výročí sovětské okupace i současnou informační válku

Vzpomínka na rok 1969. Demonstranti položili k sídlu KSČM rakev se jmény obětí

/FOTOGALERIE/ Prahou prošly tisíce lidí k připomínce obětí 21. srpna 1969. Podle pořadatelů ze spolku Milion chvilek pro demokracii jich bylo zhruba deset tisíc. U sídla KSČM nechali rakev se jmény pěti zastřelených a jejich siluety namalované na zemi. Na Hrad pak donesli Ústavu ČR, kterou podle nich prezident porušuje. Už před tím na shromáždění na Václavském náměstí po 18:00 pamětníci vzpomínali na okamžiky před 50 lety, které znamenaly "zlomení páteře národa", a varovali před vzestupem KSČM, jejíž předseda Vojtěch Filip dnes jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

Prezident nymburského hokejového klubu Tomáš Netík.

Netík: Není to konec hokeje, jen letošní sezony

/ROZHOVOR/ Fanoušci hokeje na Nymbursku truchlí. Mužstvo NED Hockey Nymburk do letošní sezony nenastoupí. O důvodech a budoucnosti mužského áčka jsme si povídali s tím nejpovolanějším – prezidentem klubu Tomášem Netíkem.

Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech místopředsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a předsedu KSČM Vojtěcha Filipa a Miloslavu Vostrou, poslankyni KSČM

Jednání o rozpočtu pokračují. Filip a Schillerová se sešli s prezidentem Zemanem

KSČM bude dál jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o podobě státního rozpočtu na příští rok. Novinářům to řekl předseda strany Vojtěch Filip po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Komunisté usilují o to, aby se schodek snížil na 30 miliard korun z plánovaných 40 miliard, premiér Andrej Babiš (ANO) ale dnes řekl, že k tomu nevidí důvod. Po Filipovi dorazila do Lán také Schillerová, prezidenta seznámila s vývojem vyjednávání o rozpočtu.  

Lubomír Zaorálek

ČSSD navrhne na ministra kultury Zaorálka. Problém s ním nemám, reagoval Babiš

Novým kandidátem sociálních demokratů na ministra kultury bude poslanec a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman s návrhem souhlasí, se Zaorálkem se bude chtít setkat a poté ho jmenuje ministrem. Hrad nyní hledá termíny, sdělil ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hokejisté Nymburka v letošní sezoně ve druhé lize hrát nebudou. Fanoušci tak přijdou o záživné derby s Kolínem.

Druhá liga v Nymburce nebude. Hokejisté končí

Uzavřeno, potvrzeno! Druhá hokejová liga se v Nymburce hrát nebude. „Situace není pro nás pro nikoho příjemná. Celé vyústění vývoje od června k ničemu jinému dospět nemohlo,“ potvrdil informaci prezident nymburského klubu NED Hockey Tomáš Netík.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda

Spor o Šmardu: ČSSD ustoupila Zemanovi, soudí opozice

Sněmovní opozice vnímá rozhodnutí Michala Šmardy (ČSSD) nekandidovat na ministra kultury jako signál, že sociální demokraté ve sporu ustoupili prezidentovi Miloši Zemanovi. Lidovci a Starostové v této souvislosti mluví o nesrozumitelnosti kroků ČSSD, TOP 09 o porušování ústavy ze strany prezidenta. Piráti očekávají, že kvůli kauzám premiéra Andreje Babiše (ANO) se Česko může brzy znovu dostat do situace, kdy bude padat vláda. SPD také čeká další vládní krize, důvodem je ale podle ní setrvání ČSSD v kabinetu.

Michal Šmarda - Místopředseda ČSSD

Šmarda vyřešil dilema ČSSD. Odstoupil

Pondělní schůzka premiéra Andreje Babiše a předsedy ČSSD Jana Hamáčka nepřinesla v kauze jmenování Michala Šmardy ministrem kultury žádný posun. Radikální obrat zato pozdě večer způsobil sám Michal Šmarda.

Michal Šmarda - Místopředseda ČSSD

Šmarda vyřešil dilema ČSSD. Odstoupil

Praha, Nové Město na Moravě - Pondělní schůzka premiéra Andreje Babiše a předsedy ČSSD Jana Hamáčka nepřinesla v kauze jmenování Michala Šmardy ministrem kultury žádný posun. Radikální obrat zato pozdě večer způsobil sám Michal Šmarda.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda

Přetahování o ministra kultury: O vládě rozhodne Šmarda

/ANALÝZA/ Místopředseda ČSSD a její kandidát na ministra kultury Michal Šmarda se o víkendu nechal slyšet, že během týdne vydá jedno zásadní prohlášení. Ačkoli to českému právnímu řádu a duchu ústavy na kráse nepřidá, mnozí si toužebně přejí, aby jeho obsahem byla rezignace na ministerskou nominaci.

Ilustrační foto.

Zeman v září navštíví Srbsko. Na říjen pozval šest prezidentů

Prezident Miloš Zeman v polovině září navštíví Srbsko. Na počátku října poté v Lánech přivítá prezidenty zemí visegrádské čtyřky (V4), které by měli doplnit i další prezidenti z Balkánu. V plánu má i účast na setkání ve Varšavě začátkem září u příležitosti připomenutí začátku druhé světové války a v listopadu účast na oslavách pádu berlínské zdi. ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Kateřina Perknerová.

Komentář Deníku: Pod Zemanovou taktovkou

Stoický pozorovatel současného politického dění je pravděpodobně v pohodě. Fakt, že prezident Miloš Zeman odmítl kandidáta, jehož mu na ministra kultury navrhl předseda vlády, vnímá jako nevýznamné škobrtnutí.

Andrej Babiš, Miloš Zeman

Hledání ministra kultury nekončí. Babiš se v úterý znovu sejde se Zemanem

Kvůli výměně ministra kultury se v úterý uskuteční další ze série schůzek premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem. Informaci České televize, že o jednání s hlavou státu požádal, potvrdil ČTK Babiš. Zeman ve středu oznámil, že nechce jmenovat ministrem místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, protože má výhrady k jeho odborným kompetencím. Šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka proto požádal, aby přišel s jiným kandidátem. ČSSD to odmítá.

Jan Hamáček.

ČSSD naléhá na premiéra, aby podal kompetenční žalobu

Málokdo by si dnes vsadil na to, jak skončí vládní krize. Nejtěžší břímě má naloženo ČSSD, která by přitom z ústavně-právního hlediska vůbec neměla do aktuálního sporu o ministra kultury zasahovat. Naprostá většina ústavních právníků se shoduje, že prezident musí vyhovět premiérovu návrhu na jmenování Michala Šmardy šéfem resortu. 

Donald Trump a Si Ťin-pching - Americký prezident Donald Trump (vlevo) a čínský prezident Si Ťin-pching na schůzce na okraj summitu zemí G20 v Japonsku.

Krize v Hongkongu? Trump přemýšlí o schůzce s čínským prezidentem

Americký prezident Donald Trump kvůli krizi v Hongkongu pomýšlí na osobní schůzku se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Ve středu večer místního času (dnes nad ránem SELČ) to napsal na twitteru. USA daly ve středu najevo své hluboké znepokojení ohledně informací, že do oblasti sousedící s Hongkongem se přesunují čínské polovojenské síly.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Hradní ministr

Letní hrátky kolem ministra kultury obohatila očekávatelná zápletka. Prezident Miloš Zeman odmítl premiérův návrh na jmenování Michala Šmardy (ČSSD) šéfem resortu. Zdůvodnil to odbornou nekompetentností starosty Nového Města na Moravě Šmardy. Pominu-li ústavní souvislosti tohoto postupu, který staví předsedu vlády do role mlčícího pozorovatele, kladu si otázku, co tím prezident vlastně míní. 

Místopředseda ČSSD a adept na nového ministra kultury Michal Šmarda.

Pád vlády je za dveřmi. Zeman odmítl jmenovat Šmardu ministrem kultury

ČSSD trvá na svém nominantovi a čeká na premiérův postoj. Rozpad koalice je na spadnutí. Prezident Miloš Zeman totiž učinil to, co věcí znalí lidé předpokládali od konce května. Potvrdil, že místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu nejmenuje ministrem kultury. Zdůvodnil to tím, že Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury.

V italském Janově se zřítil most

Od pádu mostu v Janově uplynul rok. Město uctilo oběti minutou ticha

V Janově na severu Itálie uctili minutou ticha památku 43 lidí, kteří před rokem zahynuli po zřícení tamního dálničního mostu. Pietního aktu se zúčastnil i italský prezident Sergio Mattarella či premiér Giuseppe Conte a také příbuzní obětí i záchranáři a hasiči, kteří tehdy na místě pomáhali. Janovský arcibiskup Angelo Bagnasco odsloužil u pilíře nově vznikajícího mostu mši.

Ilustrační foto.

Prezidentovi věří spíš lidé s nižším vzděláním. U mladých převážila nedůvěra

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana podle výzkumu ústavu STEM za poslední rok stoupla na 57 procent, loni mu důvěřovalo 56 procent dotázaných. Prezidentovi věří hlavně lidé starší 60 let, mezi kterými se těší důvěře 68 procent dodázaných. Mezi mladými lidmi ale začala převažovat nedůvěra - loni mu věřilo 53 procent mladých a letos 43 procent lidí mezi 18 a 29 lety. Důvěra stoupla také u členů vlády a Senátu, u Sněmovny zůstala stejná. Podle STEM mají tyto politické instituce v porovnání s ostatními institucemi nejnižší podíl důvěřujících.