Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Na snímku v popředí vpravo je Řád Bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání

Zeman za rok udělí Karlu Gottovi Řád bílého lva. Letos vyznamená Klause

Prezident Miloš Zeman příští rok udělí zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi Řád bílého lva první třídy, nejvyšší české vyznamenání. Zeman to řekl v rozhovoru, který poskytl rádiu Frekvence 1. Udělit řád již letos u příležitosti 28. října by podle Zemana bylo příliš krátce po pohřbu, který se koná v sobotu 12. října. Zeman tomu nechce vystavit zpěvákovu rodinu. Gottova pohřbu by se zúčastnil rád. V rozhovoru také uvedl, že mezi vyznamenanými se letos objeví například bývalý prezident Václav Klaus.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj odmítá, že by na něj Trump tlačil s vyšetřováním Bidena

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl, že by na něj byl vyvíjen tlak ze strany americké hlavy státu Donalda Trumpa v souvislosti s vyšetřováním aktivit bývalého viceprezidenta Spojených států Joea Bidena a jeho syna Huntera. Učinil tak v rozhovoru, který dnes zveřejnila japonská agentura Kjódó. Trump čelí obvinění, že zneužil svého postavení, když v červencovém telefonátu po Zelenském požadoval, aby ukrajinská justice vedla vyšetřování týkající se jeho politického rivala.

Lavička Václava Havla v Brně.

OBRAZEM: Místo pro diskuzi i četbu klasiků. Brno odhalilo lavičku Václava Havla

Brno - Chladné a deštivé podzimní počasí. Na lavičce v parku pod brněnskou katedrálou Petrov sedí návštěvníci. A najednou je slyšet slova Václava Havla, která napsal své manželce Olze. Z různých koutů se ozývají osobní zamyšlení prvního polistopadového prezidenta. Představení zakončují polední zvony, které v Brně tradičně odbývají už v jedenáct hodin. Brno tak odhalilo svoji lavičku Václava Havla. 

Turecká vojenská  technika mířící na hranice se Sýrií

Turecko chystá pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii, oznámil Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu. "Udělali jsme přípravy, udělali jsme operační plány, dali jsme potřebné pokyny," řekl Erdogan podle agentury Reuters a dodal, že turecké letecké a pozemní akce by mohly začít brzy, "již dnes či zítra". Kurdští bojovníci v Sýrii pohrozili odvetou.

Americký prezident Donald Trump

Proti ústavní žalobě vznesu námitku, demokratům se vymstí, hrozí Trump

Bílý dům už připravuje formální námitku proti zahájení procedury ústavní žaloby na prezidenta. Uvedl to Donald Trump, který se ale zároveň domnívá, že demokraté mají ve Sněmovně reprezentantů dost hlasů k tomu, aby jeho vyšetřování prosadili. Trump také řekl, že ještě neví, zda bude ve věci ústavní žaloby s Kongresem spolupracovat a hájil své kroky, které demokraty k zahájení impeachmentu vedly. V telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mu prý rozhodně nešlo o politický prospěch, ale o vyšetřování korupce.

Joshua Slocum na snímku z roku 1890, rok po návratu z cesty kolem světa

Dobrodruh Slocum před 110 lety záhadně zmizel na moři. Tělo se nikdy nenašlo

Před 120 lety jako první na světě sám obeplul na plachetnici celý svět. Po cestě čelil několikrát pirátům, kterým se ubránil s pomocí nastražených hřebíků v palubě. O deset let později zmizel na moři a už ho nikdy nikdo nespatřil. Dobrodruh Joshua Slocum opustil svět ve chvíli, kdy mu přestaly vládnout plachetnice, které tolik miloval.

Zpěvák Karel Gott na snímku z 12. června 2018

Státní smutek připadne na den Gottova pohřbu. Vláda ho vyhlásí na 12. října

Vláda se chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Smutek připadne na den umělcova pohřbu, který se uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš. Podle vyjádření mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka s uctěním památky Gotta počítá i prezident Miloš Zeman, další podrobnosti však dnes nesdělil.

Policejní páska v centru Paříže poblíž místa, kde muž útočil nožem na policisty

Útočník v Paříži napadl nožem policisty. Pět lidí přišlo o život

Zatím neznámý muž dnes napadl nožem policisty na policejní prefektuře v centru Paříže, čtyři policejní úředníky zabil a sám byl zastřelen. S odvoláním na policejní odbory o tom informují francouzská média. Na místo přijel prezident Emmanuel Macron a premiér Édouard Philippe. Úřady se k incidentu zatím nevyjádřily, podle tisku ale nejspíš souvisel s vyřizováním účtů na pracovišti. Pravděpodobný pachatel byl dlouholetým administrativním zaměstnancem prefektury, napsal server bfmtv.com.

Za stolem český prezident Miloš Zeman (zády) a dále (zleva) prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová, srbský prezident Aleksandar Vučić, prezident Maďarska János Áder, polský prezident Andrzej Duda a prezident Slovinska Borut Pahor 3. října 2019 na zámku v L

Zeman po summitu V4: Prezidenti podporují začlenění Srbska do EU

Prezidenti účastnící se summitu na zámku v Lánech jednomyslně podporují začlenění Srbska do Evropské unie a jsou ochotni poskytnout maximální pomoc. Na tiskové konferenci po ukončení dvoudenního summitu, kterého se dnes kromě prezidentů zemí visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) zúčastnily také hlavy států Srbska a Slovinska, to řekl český prezident Miloš Zeman. Podporu vstupu Srbska do unie dříve vyjádřil také premiér Andrej Babiš (ANO).

Tank proruských separatistů u ukrajinského Luhansku

Pokrok v jednání o Donbasu: Kyjev uzná zvláštní status povstalců

Ukrajina přizná zvláštní status povstaleckých zón v Luhanské a Doněcké oblasti na východě země. V Kyjevě to dnes oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinských i ruských expertů by rozhodnutí mohlo výrazně přispět k realizaci minských dohod o míru na Donbasu z roku 2015, kde od počátku války před pěti lety zemřelo přes 13 tisíc lidí.  

1990. V lednu roku 1990 došlo ke svrhnutí sochy bývalého socialistického prezidenta Klementa Gottwalda. Socha se původně nacházela na mikulovském náměstí. k.

Zmizelé pomníky v obrazech: Gottwalda svrhli, rudoarmějce přesunuli

Břeclavsko /FOTOGALERIE/ - Krátce po sametové revoluci zmizely veřejnosti postupně z očí pomníky, památníky i pamětní desky připomínající odkazy totalitního režimu na Břeclavsku. Zatímco sochu bývalého prezidenta Klementa Gottwalda v Mikulově svrhli, rudoarmějce z tehdejšího Rudého náměstí v Břeclavi přesunuli do městského parku ke gymnáziu. 

Klement Gottwald se narodil v Herolticích u Vyškova jako nemanželský syn chudé dělnice Marie Gottwaldové. Jako jeho místo narození ale matrika uvádí dům číslo 102 v Dědicích. Přesné místo narození není známé. Památník na náměstí Svobody zde připomínal kom

Zmizelé pomníky obrazem: Gottwalda okradli

Vyškovsko - Socha čtvrtého československého prezidenta Klementa Gottwalda kdysi shlížela na obyvatele i v jeho rodné vsi vyškovské místní části Dědicích. Po revoluci město sochu vyřadilo ze svého majetku a socha skončila uskladněná ve zbrojnici dobrovolných hasičů.

Opuštěné přepážky CK Thomas Cook

Krach cestovní kanceláře Thomas Cook: Ve Španělsku zavře na 500 hotelů

Ve Španělsku bude kvůli krachu cestovní kanceláře Thomas Cook muset okamžitě zavřít na 500 hotelů. A pokud vláda v Madridu nepřijme žádná opatření, bude jich ještě víc, řekl v rozhovoru s ekonomickým deníkem Cinco Días prezident španělské konfederace hotelů a turistických ubytoven Juan Molas.

Ilustrační foto.

Hotelová škola Teplice obslouží šest prezidentů najednou

Opravdu náročná práce pro Pražský hrad čeká zhruba padesátku žáků teplické hotelové školy ve čtvrtek 3. října 2019, kdy odjedou do sídla prezidenta republiky v Lánech. Zde se setkají prezidenti států takzvané Visegrádské skupiny (V4), rozšířené o prezidenty Slovinska a Srbska.

Dnem národního smutku se dnes Francie loučí se svým prezidentem z let 1995 až 2007 Jacquesem Chirakem. Jeho rodina a blízcí ráno uctili jeho památku komorním obřadem v pařížské katedrále Saint-Louis-des-Invalides (na snímku).

Den smutku. Politici se v Paříži loučili s francouzským exprezidentem Chirakem

Francouzi i zahraniční politici se naposledy rozloučili s Jacquesem Chirakem, který stál v čele Francie v letech 1995 až 2007. Do Paříže přijel mimo jiné bývalý americký prezident Bill Clinton či ruský prezident Vladimir Putin. Země dnes vzdala poctu bývalé hlavě státu i dnem národního smutku i minutou ticha.

Poslední rozloučení s někdejším francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem

Francie se loučila s exprezidentem Chirakem. Pondělí bude dnem smutku

Tisícovky lidí dnes přišly do pařížské Invalidovny, kde měla veřejnost možnost rozloučit se s bývalým prezidentem Jaquesem Chirakem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 86 let. Lidé se podepisovali do kondolenční knihy, která tam byla přenesena z Elysejského paláce. V pondělí, které bude dnem smutku, bude bývalý prezident pohřben po zádušní mši, na níž se čekají tři desítky světových státníků. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Kromě společného rokování se zástupci dobrovolných hasičů podívali také na řízení letového provozu na Buchtově kopci do Vysočina areny.

Delegace s českým starostou a slovenským prezidentem se setkaly v srdci Vysočiny

Novoměstsko /FOTOGALERIE/– Zástupci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska včele se starostou Janem Slámečkou se setkali se svými kolegy ze Slovenska. Delegaci Doborovolnej požiarnej ochrany (DPO) Slovenskej republiky vedl prezident Pavol Ceľuch. Společně probírali témata týkající se hasičského sportu, vzdělávání a ochrany obyvatelstva. Prohlédli si také řízení letového provozu na Buchtově kopci a novoměstskou Vysočina arenu.

Slovenský exprezident Andrej Kiska

Slovenský exprezident Kiska se stal předsedou nové strany Za lidi

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska se stal předsedou nové politické strany Za lidi. Podle oznámení strany o tom dnes jednomyslně rozhodl její ustavující sněm. Kiska v projevu před delegáty označil za politický úkol potřebu odstavit od moci nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, s nímž se Kiska jako prezident opakovaně dostal do sporů.

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac (na archivním snímku).

Rozloučení s exprezidentem Chirakem se zúčastní 30 šéfů států, včetně Putina

Pondělního pietního rozloučení s bývalým francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem se zúčastní přibližně 30 šéfů států a vlád. Oznámil to dnes Elysejský palác, podle něhož nově ohlásil účast na ceremonii například ruský prezident Vladimir Putin. Pieta se uskuteční v poledne v pařížském kostele svatého Sulpicia.

Lemur hnědý ze zoo Dvorec u Borovan.

Všechno nejlepší, Vašku!

Vypadají jako roztomilí plyšáci. Ale zdání klame. Z ruky potravu většinou nedostávají. Svátek Václava a blížící se narozeniny prožije i lemur Václav ze Zoo Dvorec. Společnost mu v ubikaci i ve výběhu dělají Olga a Dáša. Tato jména dostali lemuři loni v říjnu podle prezidenta a prvních dam.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský hovoří k poslancům při projednávání senátní ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana na schůzi Sněmovny 26. září 2019 v Praze

Ústavní normy? Starostové chtějí, aby je soud mohl závazně vykládat

Hnutí STAN chce navrhnout novelu ústavy, která by dala Ústavnímu soudu možnost závazně vykládat sporné ústavní normy. Zástupci hnutí to uvedli na dnešní tiskové konferenci poté, co Sněmovna odmítla senátní návrh žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. Podle STAN by změna ústavy do budoucna předešla dalším ústavním žalobám a ústavním stížnostem. Piráti, kteří rovněž hlasovali pro žalobu, hodlají pokračovat v odborné debatě o odpovědnosti prezidenta. TOP 09 pokládá za nejhorší, že ohledně pravomocí hlavy státu přetrvává možnost dalších spekulací.

Stejně jako v loňské sezoně by měla být i v té nadcházející jednou z tahounek týmu Kristýna Minarovičová (č. 11).

„Lvice“ mají znovu medailové ambice - v lize i v Českém poháru

Poosmé projít do semifinále. Takový je hlavní cíl hradeckých basketbalistek v nadcházejícím ročníku nejvyšší domácí soutěže, která nově nese název Renomia ŽBL. „Bude o to usilovat pět družstev,“ říká Miroslav Volejník, asistent trenérky týmu a zároveň prezident klubu.

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac

Zemřel bývalý francouzský prezident Jacques Chirac. Bylo mu 86 let

Ve věku 86 let zemřel ve čtvrtek bývalý francouzský prezident Jacques Chirac. V čele Francie stál mezi lety 1995 až 2007. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Chiracovu rodinu. Před zvolením hlavou státu byl Chirac starostou Paříže a předtím vykonával také funkce premiéra či ministra vnitra.

Poslanecká sněmovna. Ilustrační snímek

Poslanci řeší žalobu na Zemana. Láska: Uzurpuje si pravomoci, které mu nenáleží

Sněmovna již od rána projednává senátní ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. Poslanci Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09 návrh podpoří, považují ho za důvodný i kvůli otálení hlavy státu s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Podle vyjádření zástupců frakcí dolní komora přesto potřebný souhlas k podání žaloby nedá, k Ústavnímu soudu se tedy nedostane. 

Americký prezident Donald Trump

Trump je v úzkých. Nahrávka ho usvědčuje

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu odhlasovala zahájení procedury odvolání prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Patálie s prezidenty

Sněmovna se dnes promění v líté kolbiště. Polovina poslanců bude tvrdit, že Miloš Zeman ústavu opakovaně porušuje, druhá, že jen umně a v rámci pravidel zaplňuje prostor, který mu nabízí. Shodu v tomto směru nenašli ani renomovaní odborníci, kteří besedovali u pondělního kulatého stolu. Na něm padala spousta argumentů, srovnání, příkladů i připomínek chování Zemanových předchůdců.  

Ústavní právník Jan Kysela

Ústavní právník Jan Kysela: Pánem vlády je premiér, ne prezident

Poslanci dnes projednají žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana, kterou jim předložil Senát. K jejímu schválení je zapotřebí 120 hlasů. O podstatě tohoto dokumentu Deník hovořil s odborníkem na ústavní právo a vedoucím Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy profesorem Janem Kyselou.

Zleva prezident Miloš Zeman, čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min a předseda Senátu Jaroslav Kubera

Rušené koncerty v Číně: Zeman je z napětí v kulturní spolupráci zklamaný

Prezident Miloš Zeman je zklamaný z napjaté situace v kulturní spolupráci České republiky a Číny. V projevu na dnešní slavnostní recepci pořádané čínským velvyslanectvím v paláci Žofín tak reagoval na odložení či zrušení vystoupení tuzemských souborů v Číně. Důvodem zřejmě byla dřívější vyjádření pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o tom, že z takzvané sesterské smlouvy chce rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu. Hřib je menší komplikací ve vzájemných vztazích, ale čínská odpověď byla přehnaná, řekl prezident při projevu, který pronesl v angličtině. Hlava státu opustila sál i s doprovodem zhruba po 45 minutách.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskij hovoří v OSN

Rusko vede proti Ukrajině agresivní válku, prohlásil Zelenskyj na zasedání OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes emotivním protiválečným apelem zahájil druhý den všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Jeho první vystoupení na světovém fóru v úloze hlavy státu mnozí očekávali s napětím kvůli vzrušené debatě v hostitelské zemi, kde je prezident Donald Trump obviňován z politického nátlaku na Ukrajinu v zájmu své volební kampaně. Zelenskyj se ale skandálem nezabýval, jeho projev neobsahoval ani recept na válku ve východoukrajinském Donbasu.

Americký prezident Donald Trump

Trump hledá taktiku proti impeachmentu, demokratům se prý vymstí

Americký prezident obklopen rodinou a poradci zvažuje ve své newyorské Trump Tower taktiku boje s opozičními demokraty, kteří ohlásili frontální útok na šéfa Bílého domu ve formě ústavní žaloby. Podle dnešních informací amerického tisku jsou lidé kolem Donalda Trumpa v názorech rozděleni. Skandál kolem telefonátu do Kyjeva může negativně ovlivnit předvolební kampaň, zároveň se ale může obrátit proti svým původcům.

Americký prezident Donald Trump

Impeachment na obzoru. Sněmovna reprezentantů USA zahájí kroky k sesazení Trumpa

Americká Sněmovna reprezentantů zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to dnes šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová. Procedura takzvaného impeachmentu může vést k odvolání prezidenta, což ale vzhledem k převaze Trumpových republikánů v Senátu není příliš pravděpodobné.

Prezident Miloš Zeman přijel do Milhostova a Nového Kostela.

Mění se politický systém? O to jde v žalobě na Zemana

Podle ústavních právníků poslanci zítra rozhodnou o směrování ČR. Při sněmovní debatě o žalobě na prezidenta Miloše Zemana zdaleka nepůjde jen o zodpovězení otázky, zda se v předestřených bodech dopustil „hrubého porušení ústavního pořádku“. O právních a politologických aspektech impeachmentu diskutovali v pondělí přední ústavní právníci. 

Ilustrační foto

Odkud máme maso? Češi začali být ostražití, jdou už také po kvalitě

Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.

Pro přístup k lékovému záznamu nebude nutný souhlas pacienta, schválila sněmovna

Ošetřující lékaři a lékárníci budou mít přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Sněmovna dnes opětovně schválila vládní novelu, která takzvaný lékový záznam pacienta zavede. Odmítla senátní návrh, aby pacient musel dát lékárníkovi k nahlížení do seznamu svých léků kvůli obavám ze zneužití dat aktivní souhlas. Podle schváleného znění předlohy, jak ji dostane k podpisu prezident, bude mít pacient právo vstup do databáze zakázat.

Český prezident Miloš Zeman

Zeman se podrobil prohlídce. Žádné chorobné stavy jsme nenašli, uvedla nemocnice

Prezident Miloš Zeman se v úterý podrobil lékařské prohlídce v Ústřední vojenské nemocnici, která se nachází v pražských Střešovicích. Ačkoli Zeman avizoval, že si v nemocnici nechá jen udělat krevní obraz, jeho návštěva zdravotnického zařízení se nakonec protáhla na pět hodin. Podle nemocnice je prezident zdravý.

Americký prezident Donald Trump na Valném shromážděním OSN

Budoucnost patří vlastencům a suverénním státům, uvedl Trump na zasedání OSN

Budoucnost podle amerického prezidenta Donalda Trumpa nepatří globalistům, ale silným suverénním státům. Řekl to dnes v projevu před Valným shromážděním OSN, v němž za jednu z nejzásadnějších hrozeb pro svět označil migraci. Lídrům Íránu, s nímž mají Spojené státy napjaté vztahy, Trump vzkázal, aby se starali o své lidi a nevyhrožovali okolním zemím. Šéf Bílého domu také kritizoval Čínu za její údajně nekalou obchodní politiku. Českého premiéra Andreje Babiše zaskočilo, že Trump v OSN vůbec nemluvil o Evropě.  

Zleva předseda KDU-ČSL Marek Výborný, místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda hnutí STAN Vít Rakušan, předseda ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš na tiskové konferenci zástupců opozice před jednáním Sněmovny 24. září 2019 v Pr

Nezasahujte do stíhání. Zástupci opozice vyzvali Zemana, ať přehodnotí abolici

Opozice vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby přehodnotil rozhodnutí nepokračovat v trestním stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), kdyby nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl ho v kauze Čapího hnízda obžalovat. Po dnešním jednání zástupců opozičních stran s výjimkou SPD to na tiskové konferenci řekl předseda ODS Petr Fiala. Strany uvítaly slib předsedy vlády, že by případnou takzvanou abolici sám nepodepsal ani k tomu nepověřil jiného člena vlády. Babiš dnes řekl českým novinářům během návštěvy USA, že je to nesmyslná debata a že v jeho případě není abolice potřeba.

Prezident Miloš Zeman.

Ústavní žaloba na Zemana nemá ve Sněmovně šanci

Ústavní žaloba na prezidenta Miloše Zemana nemá ve Sněmovně šanci na úspěch. Podání žaloby vypracované Senátem k Ústavnímu soudu nepodpoří při čtvrtečním projednávání poslanci vládních ANO a ČSSD ani zákonodárci KSČM, která kabinet podporuje, a opoziční SPD. Strany to dnes oznámily na tiskových konferencích. Zbývající sněmovní strany nemají dohromady potřebných 120 poslanců pro podání žaloby.

Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR

Radíme drobným podnikatelům: EET už bude povinná pro všechny

Elektronická evidence tržeb je systém, který u nás ve vybraných oborech funguje od roku 2016. Pokud nyní prezident ČR podepíše novelu příslušného zákona, pak se od jara 2020 bude evidence tržeb týkat už všech profesí. Jde o systém, kdy podnikatel po přijetí peněz od zákazníka vytiskne doklad, na kterém je uveden poměrně velice dlouhý kód. Ten dosvědčuje, že platba byla zaevidována online na daňovém serveru Finanční správy.