Kreativ

ŠTÍTEK: prezident

Prezident Miloš Zeman.

Sám doma. Prezident Zeman si události listopadu 1989 připomene v ústraní

Prezident Miloš Zeman se letos nezúčastní veřejných připomínkových akcí k 30. výročí sametové revoluce, která vedla ke konci totalitního režimu v Československu. V rozhovoru na serveru Blesk.cz řekl, že si události listopadu 1989 opět připomene sám doma. Podle něj budou veřejně oslavovat především ti, kdo se protirežimních protestů před 30 lety neúčastnili.

Prezident Miloš Zeman

Rozšíření EET: Zeman zákon podepíše, jakmile ho dostane na stůl

Prezident Miloš Zeman podepíše zákon o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET), jakmile ho dostane na stůl. Řekl to dnes v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Rozšíření EET na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly, schválila minulý týden Sněmovna, když přehlasovala senátní veto.

Zleva prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády

Zeman o abolici: Bude na Babišovi, zda se rozhodne ji přijmout

Podle prezidenta Miloše Zemana bude na premiérovi Andreji Babišovi (ANO), zda se rozhodne přijmout abolici. Prezident to dnes řekl v rozhovoru se serverem Blesk.cz. Zeman tento týden uvedl, že ji premiérovi udělí v případě, že by nejvyšší státní zástupce obnovil Babišovo stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo, které zastavilo pražské městské státní zastupitelství. Dnes doplnil, že by se zastavení stíhání vztahovalo nejen na Babiše, ale i na ostatní obviněné. Abolici musí podepsat také premiér nebo jím pověřený člen vlády.

Martin Komárek.

Glosa Martina Komárka: Nepleťte se do práva, pane prezidente

Česká satira má své zákony. Zeman například řekne: „Svítí slunce.“ Majitelé pravdy a opozice reagují s nejvyšším rozhořčením: „Hraje si snad na Boha, který určuje chod počasí?“ Nebo: „Demence starého muže je nad slunce jasná.“ Odsudky jsou zčásti hloupé, zčásti trapné, nejčastěji však obojí. Čtyřnásob to platí o odpovědích na poslední výrok o tom, že by prezident zastavil stíhání pre-miéra. Tentokrát je však kritika, zbavená neobratnosti, zla a patosu, namístě.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman (vpravo) a Jiří Drahoš se setkali 25. ledna 2018 v Praze před druhým kolem prezidentských voleb v poslední televizní debatě, kterou Česká televize vysílala z Rudolfina.

Stíhání Babiše nezastavím, tvrdil loni v prezidentské debatě Zeman. Teď otočil

Miloš Zeman před loňskou volbou prezidenta v České televizi prohlásil, že trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v žádném případě nezastaví, premiér se musí podle jeho tehdejšího vyjádření očistit sám. Názor nezměním, protože bych se tím zesměšnil, řekl tehdy. Ve čtvrtek přitom v rozhovoru pro televizi Barrandov Zeman uvedl, že kdyby bylo nedávno zastavené Babišovo stíhání v kauze Čapí hnízdo obnoveno, takzvanou abolici by v případě předsedy vlády udělil. Doufá ale v to, že to nebude nutné. Podle Hradu Zeman názor nezměnil.

Prezident Miloš Zeman.

Kauza Čapí hnízdo: Pokud bude stíhání obnoveno, zastavím ho, prohlásil Zeman

Prezident Miloš Zeman plánuje zastavit případné stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, pokud by bylo obnoveno. Využil by takzvané abolice. Doufá ale v to, že to nebude potřeba. Řekl to dnes televizi Barrandov. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády.

Americký prezident Donald Trump

Trump si vybral nového bezpečnostního poradce. Zpřísní také sankce vůči Íránu

Americký prezident Donald Trump oznámil, že hodlá do funkce svého bezpečnostního poradce jmenovat Roberta O'Briena, dosavadního zvláštního prezidentova vyslance pro záležitosti rukojmích. Trump to dnes napsal na twitteru. O'Brien nahradí Johna Boltona, který na prezidentovu žádost post nejdůležitějšího prezidentova poradce opustil minulý týden. Prezident zároveň na twitteru informoval, že plánuje rozšířit sakce vůči Íránu.

Most Julia Fučíka v centru Břeclavi. Ilustrační foto.

Nahradí socialistickou ikonu Havel? Břeclav zvažuje přejmenování mostu

Vlnu diskuzí vyvolala zpráva o opravách břeclavského Fučíkova mostu v centru města. Důvodem však nebyla reakce na omezení provozu v souvislosti s utěsňováním dilatatačních spár na silnici, nýbrž název odkazující na socialistickou ikonu, novináře Julia Fučíka. Místní nyní volají po jeho přejmenování.

Zbyšek Středa: „Jiráskovi jsem nosil každý den noviny."

FOTO: Zbyšek Středa: Jiráskovi jsem nosil každý den noviny

Dveře se pomalu otevírají a objevuje se v nich Zbyšek Středa, na svůj věk až neuvěřitelně vitální. Před více než měsícem oslavil stovku. Podává mi ruku na uvítanou, ta samá před mnoha desítkami let tiskla ruku i prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Příslušníci afghánských bezpečnostních sil zasahují u incidentu v Kábulu, při kterém útočníci odpálili výbušninu u vládní budovy a vzali rukojmí

Volební mítink afghánského prezidenta se stal terčem útoku. Zemřelo 24 lidí

Nejméně 24 lidí dnes zahynulo a dalších 31 utrpělo zranění při pumovém útoku, který byl spáchán poblíž předvolebního shromáždění stávajícího afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního v provincii Parván. Prezident vyvázl z atentátu nezraněn. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na afghánské zdravotnické zdroje.

Pavel Šuba, trenér a manažer Olympiku Mělník

Není koho pochválit, smutní po porážkách šéf Olympiku

V prvních dvou kolech Olympik Mělník nezískal ve Varta futsal lize ani bod, a to i přesto, že souboje s Libercem i Českou Lípou měl velmi dobře rozehrané. Jenže v obou Středočeši kolabovali v koncovkách zápasů. Šestnáctka inkasovaných branek ve dvou duelech děsí i prezidenta klubu Pavla Šubu.

Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Babiš se sešel se Zemanem. Mluvili o summitu prezidentů V4, Ukrajině i Kosovu

O přípravě říjnového setkání hlav států zemí visegrádské čtyřky (V4), kterého by se měli účastnit i prezidenti Srbska a Slovinska, jednali na své schůzce v Lánech prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Debatovali také o situaci na Ukrajině, postoji k samostatnosti Kosova či o české roli v Sýrii. Předseda vlády to řekl novinářům. Uvedl, že s hlavou státu krátce mluvili i o zastavení jeho trestního stíhání.

Zleva prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády 16. září 2019 v Praze.

Vláda schválila rozpočet na příští rok. Počítá se schodkem ve výši 40 miliard

Vláda dnes jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Informoval o tom na twitteru tiskový odbor vlády. Jednání o rozpočtu ze zúčastnil prezident Miloš Zeman. Hlavními prioritami rozpočtu jsou podle vládní koalice ANO a ČSSD zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a vyšší investiční výdaje.

Prezident Miloš Zeman.

Senioři si polepší. Zeman podepsal zákon o důchodovém pojištění

Průměrný důchod vzroste příští rok o 900 korun měsíčně. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal příslušný zákon o důchodovém pojištění. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci minulý týden schválili poslanci.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a bývalý ministr zahraničních věcí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zapálili 14. září 2019 v Lánech na Kladensku Masarykovu vatru u příležitosti 82. výročí úmrtí prvního československého prezidenta

Zeman zapálil tradiční Masarykovu vatru. A vyzdvihl úpravy lánského parku

Prezident Miloš Zeman v Lánech zapálil vatru na počest 82. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přihlížející, kterých bylo na 200, vyzval, aby za ním přišli s nápady, jak zvelebit lánský park. Vedle Zemana zažehli oheň i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, lánský starosta Karel Sklenička a kardinál Dominik Duka.

Zapalování vatry na Masarykovu počest 2019

Masarykova vatra opět vzplála v Lánech. Připomněla výročí úmrtí T. G. Masaryka

/FOTOGALERIE/ Prezident Miloš Zeman v Lánech zapálil vatru na počest 82. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přihlížející, kterých bylo na 200, vyzval, aby za ním přišli s nápady, jak zvelebit lánský park. Vedle Zemana zažehli oheň i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, lánský starosta Karel Sklenička a kardinál Dominik Duka.

Zapalování vatry na Masarykovu počest

Masarykova vatra opět vzplála v Lánech. Připomněla výročí úmrtí T. G. Masaryka

/FOTOGALERIE/ Prezident Miloš Zeman v Lánech zapálil vatru na počest 82. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přihlížející, kterých bylo na 200, vyzval, aby za ním přišli s nápady, jak zvelebit lánský park. Vedle Zemana zažehli oheň i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, lánský starosta Karel Sklenička a kardinál Dominik Duka.

Státní pohřeb bývalého jihoafrického prezidenta Roberta Mugabeho v Harare

Nechceme se rozloučit. Pohřeb Mugabeho zájem obyvatel Zimbabwe nevzbudil

Stát Zimbabwe na jihu Afriky se rozloučil s někdejším dlouholetým autoritářským prezidentem Robertem Mugabem, státního pohřbu se zúčastnili mimo jiné prezidenti Jihoafrické republiky a Keni Cyril Ramaphosa a Uhuru Kenyatta. Rakev bude uložena ve svatyni hrdinů boje za nezávislost v hlavním městě Harare za zhruba měsíc, až bude dokončeno nové mauzoleum. Mugabe zemřel před týdnem ve věku 95 let.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek: Nezapomeňme, že devět milionů lidí nežije v Praze

Předseda ČSSD Jan Hamáček si zřejmě zhluboka oddechl, když Lubomír Zaorálek kývl na jeho nabídku stát se ministrem kultury. Po tříměsíčním martyriu s odvoláváním Antonína Staňka a nejmenováním Michala Šmardy se toto rozuzlení jevilo jako velmi dobrý tah. Zaorálek je matadorem české polistopadové politiky, nepřehlédnutelný poslanec ČSSD a muž s širokým kulturním rozhledem. 

Pietní akt a Masarykova vatra v Lánech. Archivní foto.

Vatra k Masarykovu úmrtí připomíná ohně spjaté s jeho narozeninami

U slavnostního ohně si v sobotu 14. září večer připomenou 82. výročí úmrtí prvního československého prezidenta T. G. Masaryka lidé v Lánech. Program vzpomínkové akce nicméně začíná už v 17 hodin setkáním v místním Muzeu T. G. Masaryka, které funguje jako jedna z expozic Muzea T.G.M. v Rakovníku.

EET. Ilustrační foto.

Sněmovna přehlasovala veto Senátu. EET se rozšíří i na malé živnostníky

Elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Některé služby a zboží, například vodné a stočné nebo audioknihy, se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Rozhodla tak Sněmovna, když dnes i přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto a stvrdila vládní novelu zákona o EET, která tyto změny přináší. Nyní ji dostane k podpisu prezident. ODS a Piráti rozšíření EET kritizují, chtějí ho napadnout u Ústavního soudu.

Na archivním snímku.

Sousedé uctili Jane Goodallovou

Linec - Výzkumnice primátů a aktivistka životního prostředí Jane Goodallová (85) převzala ve Vídni z rukou rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena Rakouský čestný kříž za vědu a umění I. stupně.

Z natáčení českého filmu Havel v Tupadlech.

OBRAZEM: Filmaři v Tupadlech natáčeli Havla

Na jeden natáčecí den vyrazili filmaři kvůli chystanému snímku s pracovním názvem Havel. Film je volně inspirován životem Václava Havla v předrevoluční době. Filmaři si vyhlédli lokaci kvůli natáčení scén v pivovaru. "V Tupadlech jsem našli dobový pivovar před rekonstrukcí, který představuje jeden z motivů našeho příběhu a výborně do filmu zapadá," řekl Tomáš Rotnágl, výkonný producent filmu.

Český prezident Miloš Zeman na návštěvě v Belehradě

Zeman bude chtít dojednat, aby Česko přestalo uznávat Kosovo

Prezident Miloš Zeman bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby Česká republika odvolala uznání Kosova samostatným státem. Zeman to dnes uvedl na tiskové konferenci po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, kde naznačil, že on takovou možnost podporuje. Zároveň český prezident ke Kosovu dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států. Kosovo podle informací ČTK z diplomatických zdrojů odvolalo po Zemanových výrocích účast na čtvrtečním summitu V4 a zemí západního Balkánu v Praze.

Tomáš Petříček.

S Kosovem i se Srbskem máme korektní vztahy, uvedl Petříček v reakci na Zemana

S Kosovem máme korektní vztahy, stejně jako se Srbskem, napsal ČTK v reakci na výrok prezidenta Miloše Zemana ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Připomněl, že Česká republika uznala Kosovo a je mezi zhruba stovkou zemí, které tak učinily. V zájmu evropské bezpečnosti je podle Petříčka především začlenit země západního Balkánu do Evropské unie, pokud splní potřebné podmínky. Zeman v úterý v Bělehradu podle agentury AP řekl srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, že má rád Srbsko a Srby, ale nikoli Kosovo.

Prvňáky ZŠ Slezská v Třinci přivítal v novém školním roce 2019/2020 prezident ČR Miloš Zeman.

Poznámka Lukáše Moryse: Prezidentovo ráno

Policejní manévry, ochranka v obleku i v civilu se sluchátky v uších i kontroly jako na letišti doprovázely první školní den v třinecké základní škole Slezská. Ne že by první den ve škole nebyl pro prvňáčky významnou událostí, pozdvižení však vyvolal prezident Miloš Zeman, který zde zahájil školní rok.

Donald Trump a Kim Čong-un

Další summit na obzoru? KLDR je ochotna obnovit rozhovory o denuklearizaci

Severní Korea je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. S odvoláním na předního severokorejského diplomata o tom dnes informovala státní agentura KCNA. Jednání se ocitla ve slepé uličce od neúspěšného summitu prezidenta USA Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una letos v únoru.

Americký prezident Donald Trump

Trump odsoudil útoky v Kábulu. Zrušil jednání s Tálibánem, ten hrozí odvetou

Americký prezident Donald Trump zrušil mírové rozhovory s afghánským hnutím Tálibán. Za důvod tohoto překvapivého kroku označil čtvrteční útok sebevražedného atentátníka v Kábulu, při němž zemřel americký voják a dalších 11 lidí. Trump rovněž uvedl, že odvolal tajné setkání v Camp Davidu, kde se měl dnes odděleně sejít s představiteli Tálibánu a s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Tálibán na Trumpovo rozhodnutí reagoval pohrůžkou tvrdé odvety.

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe

Zemřel někdejší autoritářský prezident Zimbabwe Mugabe. Bylo mu 95 let

Někdejší dlouholetý autoritářský prezident Zimbabwe Robert Mugabe zemřel ve věku 95 let po dlouhé nemoci. S odvoláním na sdělení jeho rodiny o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Mugabe vládl státu na jihu Afriky "železnou rukou" od získání nezávislosti na někdejší koloniální mocnosti Británii v roce 1980 až do chvíle, kdy rezignoval pod tlakem armády v roce 2017.

Martin Komárek.

Glosa Martina Komárka: Soud ho poslal k doktorovi

Prezident Zeman má být podroben znalecké prohlídce. Prý zda měl, či má rakovinu. Tak se nyní vyvíjí proces, v němž žaluje pro pomluvu lokálního politika Bartíka. Ten o něm před volbami bez důkazu napsal, že je nad hrobem a umře do několika měsíců.

Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman: Šarocha si vážím za odvahu. Jeho rozhodnutí by mělo být veřejné

Prezident Miloš Zeman si váží státního zástupce Jaroslava Šarocha za jeho odvahu v kauze Čapí hnízdo, kterou se dokázal postavit "mediální smečce". Jím vypracovaná zpráva týkající se trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších obviněných by podle Zemana měla být veřejná. Prezident to řekl v televizi Barrandov.

Recep Tayyip Erdogan

Turecko chce v Sýrii bezpečnostní zónu. Jinak pustí uprchlíky do Evropy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes pohrozil, že umožní syrským uprchlíkům opustit Turecko a odcestovat do Evropy, pokud nebude v severní Sýrii brzy ustavena takzvaná bezpečnostní zóna. Erdogan o možném otevření hranic hovořil v dnešním projevu ke své vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Rúhání: V pátek odstoupíme od dalšího bodu jaderné dohody

Írán v pátek odstoupí od dalších bodů jaderné dohody z roku 2015, tentokrát od těch, které se týkají vývoje odstředivek používaných k obohacování uranu. V televizním projevu to dnes řekl íránský prezident Hasan Rúhání. Írán letos začal dohodu vypovídat kvůli přístupu Spojených států, které loni od dohody odstoupily a obnovily protiíránské sankce.  

Svatopluk Bartík.

Zeman a rakovina: Bartík se omluvil, platit nechce. Prezidenta vyšetří znalec

Brno – Omluvil se za způsob zveřejnění informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, ale na pravdivosti samotné informace Svatopluk Bartík nadále trvá. Brněnský městský soud ve středu zahájil projednávání žaloby prezidenta České republiky Miloše Zemana na bývalého brněnského radního Bartíka, který v listopadu 2017 na svém facebookovém profilu napsal, že prezident má rakovinu a že mu zbývá maximálně sedm měsíců života.

Návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana ve firmě Fraenkische v Okříškách.

Omluva Zemanovi za citát s rakovinou? Ve středu u soudu

Brno – Omluvu a pět milionů korun požaduje prezident Miloš Zeman po bývalém brněnském radním Svatopluku Bartíkovi. Ten předloni v listopadu na svém profilu na Facebooku uvedl, že Zeman má rakovinu a zbývá mu maximálně sedm měsíců života.

Český premiér Andrej Babiš na třídenní návštěvě Turecka

Návštěva mauzolea i setkání s Erdoganem. Babiš zavítal na návštěvu Turecka

Český premiér Andrej Babiš, který v pondělí v doprovodu podnikatelské delegace přicestoval na třídenní návštěvu Turecka, dnes v Ankaře navštívil mauzoleum zakladatele novodobého tureckého státu Mustafy Kemala Atatürka. Ministerský předseda prošel Lví stezkou s 24 sochami lvů, položil věnec k Atatürkově sarkofágu, podepsal se do pamětní knihy a navštívil muzeum. Babiš, který se večer setká s tureckým prezidentem, pak zahájil jednání s tureckými představiteli.