Kreativ

ŠTÍTEK: NHL

Radek Smoleňák prožil s hradeckým Mountfieldem historickou sezonu.

Nabídky do dalšího filmu? Asi vědí, že jsem velmi dobrý herec, vtipkuje Smoleňák

Když se svým týmem přicestoval z vítězné semifinálové série domů před hradecký stadion, vítaly jej v pozdních nočních hodinách stovky nadšených fanoušků Mountfieldu. Celé město si tehdy naplno užívalo výjimečnou hokejovou horečku. „Třeba na tohle budu vzpomínat daleko více než na to, že jsem měl někdy stříbro na krku,“ prozradil v rozhovoru pro Deník kapitán letošních vicemistrů extraligy Radek Smoleňák, jenž se rozpovídal také o přetrvávající pachuti z finálové porážky či bitvách s tradičním východočeským rivalem.

Hokej, Sportcentrum lužánky, Kometa příprava

FOTO: Góly i hecování. Kometa se zchladila na ledě, co další posílení týmu?

Venku tropická třicítka, vevnitř jen pět stupňů nad nulou. Hokejisté brněnské Komety si v pátek zpestřili ke konci se chýlící suchou přípravu tréninkem na ledě Sportcentra Lužánky, na němž se ukázali i přední hokejisté jako Lukáš Cingel nebo Adam Zbořil, ale třeba taky obránce Bostonu Bruins Jakub Zbořil.

Stolní hokej – turnaje v SVČ Most.

V SVČ Most se hrály regionální turnaje stolního hokeje

Sérií regionálních turnajů zakončily v SVČ Most stolní hokejisté jarní část sezóny. Nejvýznamnějším z těchto turnajů byl Letní pohár StarColor v billiard-hockeyi šprtci, který přilákal sedm desítek hráčů a hráček z Mostu, Litvínova, Meziboří a premiérově z Postoloprt.

Marek Židlický v roce 2012 oblékl proti Liberci zlatý kladenský dres. Tehdy odehrál za Kladno poslední zápas

Na MS v Praze povedou s novým koučem Rulíkem český nároďák i Kladeňáci

Stalo se, co bylo očekáváno, výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje odvolal po průtazích hlavního trenéra národního týmu Kari Jalonena a s ním i jeho realizační tým. Novým koučem se stává Radim Rulík, mezi jeho asistenty jsou ale také dva bývalí hráči Kladna - Marek Židlický a Ondřej Pavelec.

Stanislav Svozil už si premiéru v NHL odbyl.

Chicago bude žít Bedardem, změní chod organizace, říká Svozil

Dlouho před letošním draftem NHL bylo jasné, koho si Chicago Blackhawks vyberou v noci ze středy na čtvrtek jako číslo jedna. Connor Bedard se stal fenoménem coby teenager dlouho před svým prvním startem v nejslavnější lize světa. Své o tom ví i jeho bývalý spoluhráč Stanislav Svozil, který spolu s kanadskou superstar táhl v uplynulé sezoně Reginu ve WHL.

Stanislav Svozil už si premiéru v NHL odbyl

Svozil si zahrál s jedničkou draftu NHL: Bedard změní chod celého klubu

Dlouho před letošním draftem NHL bylo jasné, koho si Chicago Blackhawks vyberou v noci ze středy na čtvrtek jako číslo jedna. Connor Bedard se stal fenoménem coby teenager dlouho před svým prvním startem v nejslavnější lize světa. Své o tom ví i jeho bývalý spoluhráč Stanislav Svozil, který spolu s kanadskou superstar táhl v uplynulé sezoně Reginu ve WHL.

Český útočník Eduard Šalé na sebe obléká dres Seattlu Kraken, který si brněnského odchovance vybral z 20. místa

Brněnské eso mezi Krakeny. Se Šalém nikam nespěcháme, říká bývalá ikona Komety

Dokázal to. Brněnský hokej si může do své kroniky s úspěšnými odchovanci zapsat další jméno, které to z modrobílého dresu dotáhlo až na pódium tradičního galavečera NHL. Osmnáctiletý útočník Eduard Šalé se v noci na čtvrtek poprvé oblékl do dresu nováčka ze Seattlu, jenž si českou jedničku letošního draftu vybral z dvacátého místa.

Kanadská hvězdička Connor Bedard obléká dres Chicaga, které si jej vybralo jako první volbu večera

Favorit Bedard ovládl draft NHL a míří do Chicaga. Na Šalého si ukázal Seattle

Zámořská NHL má za sebou tradiční galavečer věnovaný mladým talentům, který protentokrát zavítal do amerického Nashvillu. Letošní vstupní draft si bez většího překvapení podmanila kanadská hvězda Connor Bedard, jehož si z prvního místa vybralo Chicago Blackhawks. Druhý skončil švédský šikula Leo Carlsson, budoucí prospekt organizace z Anaheimu. V úvodním kole přišla na řadu i česká jednička Eduard Šalé, kterého si jako 20. v pořadí vybral Seattle Kraken.

Petr Bříza

Chceme MS dostupné pro všechny fanoušky, vysvětluje Bříza ceny vstupenek

Organizační výbor hokejového mistrovství světa 2024 v Praze a Ostravě představil první plán cen vstupenek. Ty se budou pohybovat v rozmezí jednoho až pěti tisíc korun v závislosti na atraktivitě týmů a místa v aréně. „Museli jsme zohlednit spoustu faktorů. Ať už jde o nárůst cen energií a celkovou inflaci. Ale také ekonomickou sílu českých rodin. Chceme udělat prémiovou sportovní akci, která bude dostupná pro všechny fanoušky,“ vysvětluje Petr Bříza, prezident pražského organizačního výboru.

Matyáš Šapovaliv přivezl na setkání v Berouně stříbro z mistrovství světa

Matyáš Šapovaliv přivezl do Berouna ukázat stříbro z mistrovství světa

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Devatenáctiletý rodák z Chyňavy Matyáš Šapovaliv strávil po dlouhé hokejové sezoně několik týdnů doma v Čechách, kde si kromě odpočinku a rodiny užíval například i babiččinu výtečnou kuchyni. Už za pár dnů se ale vrací do Států, kde ho čeká třetí sezona v dresu klubu Saginaw Spirit.

Martin Nečas patří mezi hlavní postavy Caroliny.

Předchůdci Šalého z Brna na draftu: Talent spadl do ECHL, jiní čekali, kdo září?

Nejen zraky fanoušků hokejové Komety se v noci na čtvrtek upnuly do Nashvillu, kde se uskutečnilo první kolo letošního draftu NHL. Hlavní českou nadějí byl šikovný forvard z Brna Eduard Šalé, který v uplynulém ročníku nastupoval za A tým Komety. A na talentovaného brněnského rodáka ukázal jako na dvacátého celkově celek Seattle Kraken. Šalé se stal desátým hráčem Komety za posledních devět let, jehož jméno na draftu zaznělo. Jaké jsou osudy jeho brněnských předchůdců?

Jednoznačná ikona letošního draftu NHL, Kanaďan Connor Bedard.

Příběhy draftu NHL: Návštěva z jiné planety, syn legendy či chaos jménem Mičkov

Už v noci na čtvrtek bude zámořská NHL korunovat nového krále vstupního draftu, který v nashvillské Bridgestone Areně převezme putovní žezlo od loňského vítěze Juraje Slafkovského. Je téměř jisté, že poputuje do rukou kanadského supertalentu Connora Bedarda, na něhož už v Chicagu čekají s otevřenou náručí. V rámci tradičního galavečera však přijde řada i na další zajímavá jména snící o brzkém debutu v nejslavnější lize světa. Nahlédněte s Deníkem na šestici vybraných příběhů.

Kanadská superstar Connor McDavid ovládl letošní předávání cen NHL.

Kanadská hvězda ovládla galavečer NHL. Pastrňák nakonec zůstal bez zisku trofeje

Nejlepší z nejlepších. Kanadský útočník Connor McDavid suverénně ovládl slavnostní galavečer NHL, v rámci kterého se předávaly individuální ceny za výkony v uplynulé sezoně. Kapitán Edmontonu získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže v hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů a kromě toho ovládl i další tři prestižní ankety. To českému kanonýrovi ve službách Bostonu Davidu Pastrňákovi trofej navzdory životní sezoně opět unikla.

Malí hokejisté z klubu HK Lev Slaný se rozloučili v sobotu ve Studeněvsi Na Haldě s letošní hokejovou sezónou.

Malí hokejisté HK Lev Slaný se loučili se sezonou, hvězdou akce byl Jiří Tlustý

/FOTOGALERIE/ Malí hokejisté z klubu HK Lev Slaný se rozloučili v sobotu ve Studeněvsi Na Haldě s letošní hokejovou sezónou. Den plný her, zábavy, soutěží i hudby pod širým nebem v příjemném prostředí hájku pro ně uspořádali rodiče společně s vedením klubu. Nechyběl prezident klubu Aleš Pražák, trenér Michal Kazatel a další kolegové a trenéři, kteří se dětem celoročně věnují.

Brankář Jan Bednář absolvoval přípravu s karlovarskou Energií.

Jan Bednář o zranění, které pozastavilo jeho sezonu v zámoří

/ROZHOVOR/ Hokejový brankář Jan Bednář podepsal roční smlouvu v Grand Rapids Griffins, kde se bude rvát o nováčkovskou smlouvu a otevřou se mu brány NHL. Loňskou sezonu mu přerušilo vážné zranění, které vyústilo v odebrání jednoho žebra. Po dlouhé a psychicky náročné rekonvalescenci dokončil sezonu v Toledu. S přípravou po zranění mu pomohl karlovarský trenér brankářů Pavel Kněžický.

Eduard Šalé už s extraligovou Kometou zažil několik děkovaček

Padající kometa mezi mladými hvězdami? Nad Šalém se před draftem snáší otazníky

Ještě na začátku sezony platil za jeden z největších příslibů nadcházejícího draftu slavné NHL. V dresu brněnské Komety prožil nevšedně turbulentní nováčkovský rok, který vyšperkoval historickým stříbrem české dvacítky na světovém šampionátu. Ani to ovšem osmnáctiletému útočníkovi Eduardovi Šalému (zatím) nestačilo na to, aby si získal dostatečnou přízeň náročných skautů.

Ivan Fedotov

Od Putina dostal za vyučenou. Gólman Fedotov místo NHL strávil rok u námořnictva

V zemi, kde včera znamená zítra, vznikají bizarní příběhy. I ty hokejové. Vzpomínáte si ještě na brankáře sborné Ivana Fedotova, který se chystal na angažmá NHL, ale následně byl zadržen ruskými bezpečnostními složkami za údajné vyhýbání se vojenské službě? Držitel stříbrné olympijské medaile z Pekingu a šampion KHL v dresu CSKA Moskva má za sebou rok nucené služby vlasti. Jak ho prožil a co ho čeká dál?

Novou posilou kladenských Rytířů je americký obránce Chris Martenet.

Centimetry do kladenské obrany! Rytíři přivedli urostlého Američana Marteneta

Po útočné posile v podobě Denise Kusého odhalilo hokejové Kladno další novou tvář pro příští sezonu. Větší důraz do obranných řad by měl přinést šestadvacetiletý Američan Chris Martenet, kterého v roce 2015 draftovali jako 103. hráče v pořadí Dallas Stars. Poslední ročník strávil tvrdý zadák v ECHL v týmu Newfoundland Growlers a jedno utkání přidal také na farmě Winnipegu v AHL.

Lionel Messi se raduje z titulu mistra světa

Nuda, remízy, Simpsonovi. Proč vlastně Amerika nesnáší fotbal? Messiho čeká boj

Fotbalová MLS se už nemůže dočkat, až uvítá svou novou nejzářivější megahvězdu. Lionel Messi si v Interu Miami vydělá přes miliardu korun ročně a zámořská soutěž si od něj slibuje, že jí pomůže dotáhnout se na etablované ligy, jako jsou NFL, NBA či NHL. Miami okamžitě trhalo rekordy v počtu sledujících na Instagramu a po vstupenkách se jen zaprášilo. Bude to ale v tradičně „nefotbalové“ zemi stačit?

Martin Iterský, kondiční trenér HC Energie Karlovy Vary.

Martin Iterský: I kdyby můj plán fungoval, budu se chtít zlepšovat

/ROZHOVOR/ Pod taktovkou nového kondičního trenéra Martina Iterského absolvují hokejisté karlovarské Energie letní přípravu. Jeden z nejlepších kondičních trenérů v české hokejové soutěži se zkušenostmi z KHL připravoval také některé české hvězdy NHL i národní tým. Vybudoval svou trenérskou akademii a zaměřuje se na edukaci nových kondičních trenérů.

Samuel Hlavaj.

Hlavaj se těší na fanoušky Plzně. Zastavili mě i v Rize, říká gólman

Téměř na konci letní přípravy se k mužstvu hokejové Škody Plzeň připojila jedna z letních posil brankář Samuel Hlavaj. Důvod pozdního startu nové akvizice ze Slovanu Bratislava je jasný – dvaadvacetiletý hokejista reprezentoval Slovensko na květnovém mistrovství světa v Rize, a tak dostal nějaký čas volno.

Oslavy šampionů Stanley Cupu v centru Las Vegas

Pompézní párty ve městě hříchu. Hokejisté Vegas slaví premiérový Stanley Cup

Držte si klobouky, v přepychovém Las Vegas startuje jedinečná hokejová párty! A že oslavy historicky prvního Stanleyova poháru pro mladičkou organizaci ze západního pobřeží stojí za to. Hokejisté Golden Knights vyrazili do víru velkoměsta a společně odšpuntovali netradiční karneval v ulicích jízdou po bulváru Las Vegas Strip.

Hokejisté Přerova (v modrém) proti Vsetínu. Darek Hejcman

K Zubrům se vrací Hejcman, trénuje s bratrem hvězdy NHL

V pondělí definitivně potvrdili konec podpory ze strany tradičního sponzora, v sobotu přesto hlásí příchod zatím největší letní posily. Hokejisté Přerova přišli o letitého partnera Meoptu, vrací se však důležitá postava sezon 2018/19 – 2020/21 Darek Hejcman.

Vladimír Šafařík má na starosti organizaci hokejového mistrovství světa v Česku.

Vysoké vstupné na mistrovství v Rize? Z toho se ponaučíme, uklidňuje Šafařík

Když v říjnu minulého roku skončila generální sekretářka organizačního výboru mistrovství světa 2024 v Praze a Ostravě Markéta Štěrbová, náhrada přišla opravdu kvalitní v osobě Vladimíra Šafaříka. Ostřílený sportovní manažer má mnoho zkušeností s pořádáním tenisových utkání české reprezentace. S mužskou reprezentací slavil dokonce zisk cenného Davisova poháru, když v roce 2013 zaskakoval za nemocného Jaroslava Navrátila jako nehrající kapitán. Do Prahy také přivedl zápasy slavné NHL. Nyní je jeho hlavním úkolem zajistit hladký průběh hokejového mistrovství světa. Právě proto se s organizačním týmem vydal i do dějiště letošního šampionátu. Co si odtamtud přivezl?

Vladimír Šafařík má na starosti organizaci hokejového mistrovství světa v Česku

Vysoké vstupné na mistrovství v Rize? Z toho se poučíme, avizuje Šafařík

Když v říjnu minulého roku skončila generální sekretářka organizačního výboru mistrovství světa 2024 v Praze a Ostravě Markéta Štěrbová, náhradil ji Vladimír Šafařík. Ostřílený sportovní manažer má mnoho zkušeností s pořádáním tenisových utkání české reprezentace. S mužskou reprezentací slavil dokonce zisk cenného Davisova poháru, když v roce 2013 zaskakoval za nemocného Jaroslava Navrátila jako nehrající kapitán. Nyní je jeho hlavním úkolem zajistit hladký průběh hokejového mistrovství světa. 

Do startu baseballového mistrovství Evropy v Česku zbývá sto dní. Pořadatelé představili maskoty i trojici ambasadorů šampionátu

Eurobaseball představil maskoty. Na české zápasy zbývají poslední vstupenky

Baseballové mistrovství Evropy v Česku odstartuje už za sto dní a pořadatelé nyní odhalili podobu jeho maskotů i tři ambasadory šampionátu. Těmi jsou světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, bývalý hráč NHL Martin Erat a nejznámější český baseballista Martin Červenka, který by na turnaji neměl chybět v českém výběru. „O zájmu diváků o mistrovství svědčí prodej vstupenek. Zápasy české reprezentace jsou v podstatě vyprodané,“ hlásí spokojeně Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace.

Do startu baseballového mistrovství Evropy v Česku zbývá sto dní. Pořadatelé představili maskoty i trojici ambasadorů šampionátu.

Eurobaseball představil maskoty, na české zápasy zbývají poslední vstupenky

Baseballové mistrovství Evropy v Česku odstartuje už za sto dní a pořadatelé nyní odhalili podobu jeho maskotů i tři ambasadory šampionátu. Těmi jsou světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, bývalý hráč NHL Martin Erat a nejznámější český baseballista Martin Červenka, který by na turnaji neměl chybět v českém výběru. „O zájmu diváků o mistrovství svědčí prodej vstupenek. Zápasy české reprezentace jsou v podstatě vyprodané,“ hlásí spokojeně Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace.

Hokejisté Vegas Golden Knights slaví zisk Stanley Cupu

Elvis, hokej a Stanley Cup. Jak se z pouštního doupěte hříchu stalo město sportu

Kdybyste před pár desítkami let v libovolném kanadském baru vykládali, že tým z Las Vegas jednou vyhraje Stanley Cup (a ve finále porazí soupeře z Floridy), zřejmě byste dostali flaškou přes hlavu a pak by vás odvezli do blázince. Jenže svět se mění a NHL s ním. „Město hříchu“ je pro hokejový klub v mnoha ohledem ideálním sídlem. Golden Knights tak mají výsledky, o kterých se tradičnějším baštám tohoto sportu může jen zdát.

Hokejisté Vegas Golden Knights se radují ze zisku premiérového Stanley Cupu

Devět branek jako třešnička na dortu. Vegas smetlo Floridu a slaví Stanley Cup

Hokejisté Vegas Golden Knights vyhráli v pátém duelu finále play off NHL nad Floridou jednoznačně 9:3 a postarali se tak o premiérový zisk Stanley Cupu ve své klubové historii. Rozhodující partii přímého boje o zlatý prsten rozsekl třemi asistencemi kanonýr domácích Rytířů Jack Eichel, kapitán Mark Stone si pro změnu připsal hattrick. Cenu pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů obdržel útočník Jonathan Marchessault. A na západním pobřeží naplno odstartovaly bujaré oslavy.

Hokejisté Vegas slaví.

Poslední krok od Stanley Cupu. Vegas vyhrálo na Floridě a má finálový mečbol

Hokejisté Vegas zvítězili ve čtvrtém finále NHL na ledě Floridy 3:2, v sérii se ujali vedení 3:1 na zápasy a dělí je jediná výhra od zisku prvního Stanleyova poháru v historii klubu. Hosty přiblížil k triumfu Chandler Stephenson, který vstřelil úvodní dva góly zápasu a na kontě má v play off už deset přesných zásahů. Golden Knights můžou celou sérii uzavřít doma v noci na středu, kdy je na programu páté utkání od 2:00 SELČ.

Hokejisté Floridy slaví snížení ve finálové sérii proti Vegas na 1:2 na zápasy.

Florida odvrátila hrozbu mečbolu. Ve třetím finále přemohla Vegas po prodloužení

Hokejisté Floridy porazili ve třetím utkání finále play off zámořské NHL na domácím ledě Vegas 3:2 v prodloužení a snížili stav série na 1:2. V 65. minutě rozhodl o prvním finálovém vítězství Panterů útočník Carter Verhaeghe, jenž oslavil dokonaný obrat v závěru duelu i s navrátilcem do sestavy Radko Gudasem. Kromě něj zaznamenali gól a asistenci i jeho spoluhráč Matthew Tkachuk a na opačné straně zase Jonathan Marchessault a Mark Stone.

Kladno - Kometa Brno. Trenér David Čermák

Kladeňáci v reprezentacích: Čermák povede osmnáctku, Patera má mladší kategorii

Výkonný výbor Českého hokeje odsouhlasil a zveřejnil složení realizačních týmů mládežnických reprezentací pro nadcházející sezonu. Silné zastoupení v nich má i kladenský hokej. Hlavním trenérem výběru do osmnácti let bude David Čermák, který naposledy působil v českobudějovickém Motoru, a sedmnáctku povede Pavel Patera. Jedná se o jeho první angažmá po neúspěšném působení ve Spartě.

Hokejisté Vegas vedou ve finále Stanley Cupu nad Floridou už 2:0 na zápasy

Odměna za Stanley Cup? Striptýzový klub nabídl hokejistům Vegas nevšední prémii

Ve finále Stanley Cupu jsou již podruhé během pouhých šesti let své existence. V tom letošním už navíc vedou 2:0 na zápasy a pomalu tak kráčí za vytouženými zlatými prsteny. A pokud by se hokejistům Vegas Golden Knights skutečně podařilo dotáhnout své úctyhodné tažení až do vítězného konce, čeká na ně kromě mazlení s pohárem rovněž přislíbená odměna v místním striptýzovém klubu.

Dominik Hašek

Hašek navštívil Charkov. Chci, aby děti mohly znovu hrát hokej, vzkázal

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek přijel do východoukrajinského Charkova, uvedla ukrajinská hokejová federace. Ve videu zveřejněném na facebooku Hašek vyjádřil podporu ukrajinským hokejistům, ukrajinským dětem i celé Ukrajině, která se od loňského února brání ruské vojenské agresi.

Hokejisté Vegas porazili Floridu v úvodním utkání finále Stanley Cupu.

Rozjetá Florida narazila. Úvodní finále Stanley Cupu ovládli hokejisté Vegas

Hokejisté Vegas porazili v úvodním utkání finále play-off NHL na domácím ledě Floridu 5:2 a ujali se vedení v sérii. Po dvou kanadských bodech si připsali Jack Eichel (0+2) a Shea Theodore (1+1). Obránce Radko Gudas, který může jako 30. český hokejista v historii vyhrát Stanleyův pohár, v dresu poraženého celku nebodoval. Druhé utkání na ledě Golden Knights je na programu v noci na úterý od 2:00 SELČ.