Kreativ

ŠTÍTEK: NHL

Brankář David Rittich se jako tradičně v létě připravuje s hráči Dukly Jihlava. Přitom sleduje demolici legendárního stadionu, na kterém začínal svoji kariéru.

Rittich přidá v zámoří osmou sezonu. Na kemp s Kings se chystá v rodné Jihlavě

/ROZHOVOR/ Opět jinam. Přestože brankář David Rittich odchytal v loňské sezoně v dresu Winnipegu Jets více zápasů než rok předtím za Nashville, dokonce i s lepší osobní statistikou, po sezoně změnil dres. Jeho pátým klubem v NHL budou Los Angeles Kings. Na kemp v novém působišti se nyní tradičně chystá v rodné Jihlavě.

Dominik Simon

Simon se vrací k hokeji. Prioritou bylo zůstat v Česku, přiznává

Třikrát si zahrál na mistrovství světa, ve věhlasné NHL nasbíral 268 startů. Hokej útočník Dominik Simon bezpochyby hrát umí, ale jeho kariéru přibrzdily zdravotní problémy. Nyní se ji pokouší restartovat v českobudějovickém Banes Motoru, kde se pere o smlouvu.

Trenér hokejové reprezentace Radim Rulík

Rulík se setkal s českými hráči z NHL. Bavili se i o šampionátu v Praze

Nový realizační tým hokejové reprezentace v čele s trenérem Radimem Rulíkem a generálním manažerem Petrem Nedvědem se v úterý setkal s 22 českými hráči působícími v NHL. V zázemí golfového hřiště v Berouně měli možnost promluvit si i o jejich případném startu na mistrovství světa, které se příští rok uskuteční v Praze a Ostravě. Přijel i prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik.

Matěj Kolda přestoupil z Kobry do Příbrami. Poprvé se tak v Praze objevil jako soupeř.

Výsledky nás nesmí ukolébat, ví Kolda. Vzpomínal i na působení v Kobře

Zatímco hokejová Příbram sehrála už druhý přípravný zápas před sezonou, pro Kobru se jednalo o premiéru. Bude chtít na ní ale hodně zapomenout. Domácí debakl 0:7 vypadá hrůzostrašně. Pro útočníka Matěje Koldu se ale jednalo o specifické utkání. Loni ve žlutomodrém dresu strávil celou sezonu. Teď se poprvé vrátil jako soupeř na místní NHL hřiště.

David Krejčí

Konec v NHL a co dál? Podle fanoušků Krejčí zvolí Spartu, Třinec, nebo Pardubice

David Krejčí se definitivně rozloučil s NHL. S hokejem ale ještě končit nehodlá. Kariéru by chtěl vítěz Stanley Cupu uzavřít až po mistrovství světa v Praze v příštím roce. Jenže aby si vybojoval místo v národním týmu pro šampionát, musí někde hrát. Je jasné, že to bude jen v týmu s vysokými ambicemi. Sparta, Třinec, nebo Pardubice? V úvahu ovšem přichází i mateřská Olomouc.

Vojtěch Polák bude oblékat dres Sokolova.

Hokejová bomba v Sokolově. Na západ Čech se navrátil Vojtěch Polák!

/CHANCE LIGA/ Přeci jen ještě jedna posila… A ne tak ledajaká. NHL, AHL, švýcarská NLA, finská Liiga, ruská KHL, švédská HockeyAllsvenska, ale také Rumunsko, Anglie či Polsko. To je výčet zahraničních štací útočníka Vojtěcha Poláka, který se vrací na západ Čech, přesněji do Baníku Sokolov. 

Hokejista Jan Rutta přivezl v roce 2021 na jih Čech Stanleyův pohár.

My Češi jsme mistři na stížnosti. Crosby je lidský, říká obránce Rutta

Na začátku srpna rozhýbala dění v hokejové NHL velká výměna mezi San Jose a Pittsburghem. Klub, za který v minulosti nastupoval legendární Jaromír Jágr, získal hvězdného obránce Erika Karlssona a opačným směrem na slunný západ putoval mimo jiné český bek Jan Rutta. „Úplně překvapený jsem nebyl, když mi volal manažer, tak jsem ale byl v prvotním šoku,“ popisuje dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, který se přes léto připravuje s pražskou Spartou. Za ni sice nikdy nenastupoval, fandí jí ale jak v hokeji, tak ve fotbale. Ve velkém rozhovoru pro Deník hovořil kromě trejdu a fotbale také o zdravotních problémech, chuti zahrát si na domácím mistrovství světa nebo o tom, jaký je Sidney Crosby mimo led.

Lukáš Sedlák

Sedlák bere vše s úsměvem. Jsem vděčný, že se mohu živit hokejem, říká

Hvězda první velikosti. Na ledě udivuje svým uměním a když vyzuje brusle, tak může být vzorem pro všechny své spoluhráče. Pardubický útočník Lukáš Sedlák odmítá manýry. Není divu, že se po svém příchodu do Dynama stal miláčkem davu. Pardubičtí příznivci jsou v extázi, protože „Sedlo“ se upsal jejich klubu na pět let. Přitom mu po návratu z NHL stačila půlsezona na to, aby se stal Hráčem sezony v české extralize. 

Lukáš Sedlák rozdává mimo led jeden úsměv za druhým. I díky tomu si získal srdce všech pardubických fanoušků.

Sedlák bere vše s úsměvem a říká: Jsem vděčný, že se mohu živit hokejem

Hvězda první velikosti. Na ledě udivuje svým uměním a když vyzuje brusle, tak může být vzorem pro všechny své kolegy i své nástupce. Pardubický útočník Lukáš Sedlák odmítá veškeré manýry ve stylu já jsem extraligový hokejista a kdo je víc… Umí to nejen se spoluhráči ale také s fanoušky. Není divu, že se hned po svém překotném příchodu do Dynama stal miláčkem davu. Ne každý se totiž vždy rád zastaví a vyfotí na počkání. Pardubičtí příznivci jsou v extázi, protože „Sedlo“ se upsal jejich klubu na dlouhých pět let. Přitom mu po návratu z NHL stačila půlsezona na to, aby se stal Hráčem sezony v české extralize. Ve své první v kariéře.

Na archivním snímku první trénink na ledě hráčů extraligové HC Škody Plzeň. Pod dohledem spolumajitele klubu Martina Straky absolvovali po letní pauze bruslařský trénink ve velké hale zimního stadionu.

Škoda hraje s Motorem první přátelský zápas

Po dvou týdnech přípravy na ledě nastoupí hokejisté Škody Plzeň k prvnímu přátelskému zápasu. Soupeřem jim bude českobudějovický Motor, hrát se bude na stadionu ve Strakonicích v úterý od 17 hodin.

Švédský obránce Erik Karlsson mění dres San Jose za organizaci z Pittsburghu.

Nekonečná zápletka je u konce. Karlssona ulovili Tučňáci, NHL zažila obří trejd

Letní zámořský hit číslo jedna? V rámci přestupového okénka jednoznačně budoucnost slavného švédského zadáka Erika Karlssona. Třiatřicetiletá hvězda totiž nechtěla nadále pokračovat v dresu San Jose a o jeho služby tak okamžitě zažádalo hned několik prestižních adres. Dlouhé čekání nakonec ukončil až Pittsburgh, kam míří trojnásobný nejlepší obránce NHL v rámci rozsáhlé výměny, do níž se zapojil také kanadský Montreal.

Kanadský brankář Zach Fucale vyměnil NHL za ruskou KHL.

NHL? Kdepak, radši Rusko. Nejsem politik, hraju hokej, říká kanadský mistr světa

Už toho měl dost. V NHL se ne a ne prosadit, a tak učinil zásadní rozhodnutí. Kanadský brankář Zach Fucale opustil organizaci Washingtonu Capitals a vyrazil do ruské KHL. Odteď bude vydělávat rubly v Traktoru Čeljabinsk. Nepochopitelný krok hodný odsouzení? Pro někoho ano, ale někdejší juniorský mistr světa na tom nic zvrhlého nevidí. „Nejsem politik, hraju hokej,“ nezajímá ho, že Rusko napadlo Ukrajinu.

David Krejčí v olomoucké plecharéně

Krejčí má údajně brzy oznámit konec v NHL. Mohl by ale hrát na domácím MS

Hokejisté Bostonu po nedávném konci kariéry kapitána Patrice Bergerona přijdou patrně o další dlouholetou oporu. Podle zdroje serveru Boston Hockey Now oznámí brzy konec v NHL také David Krejčí, jenž se za moře vrátil před rokem po sezoně v extraligové Olomouci. Sedmatřicetiletý centr, jenž v NHL hájil výhradně barvy Bruins a vyhrál s nimi v roce 2011 Stanley Cup, by se ale mohl představit na domácím světovém šampionátu v příštím roce.

Matyáš Šapovaliv na tréninku hokejového Kladna.

Šapovaliv plní úkoly od Vegas a nabírá svaly. Ještě rok ale stráví mezi juniory

Ve výstroji Vegas Golden Knights mezi kladenskými Rytíři na tréninku poněkud vyčnívá. Pod zisk historického Stanley Cupu pro město hříchu se ale Matyáš Šapovaliv ještě nepodepsal. Má však za sebou další vynikající sezonu, během níž získal stříbro na mistrovství světa do dvaceti let, a pomalu vyhlíží další ročník v zámořské juniorce. „Viděl bych to na rok v juniorce, pak rok na farmě a pomalu začít nakukovat do NHL,“ popisuje devatenáctiletý talent svůj plán v rozhovoru pro Deník.

Patrik Schick

Nehraje, přesto bere nejvíc. Schick je poprvé nejlépe placeným českým sportovcem

Nejlépe placeným českým sportovcem je poprvé fotbalista Patrik Schick. Reprezentační útočník působící v Leverkusenu si podle Forbesu vydělal za uplynulou sezonu 203 milionů korun. Časopis sestavil žebříček podesáté a vítězná suma, kterou Schick vydělal od loňského června do letošního července, je podle Forbesu nejnižší v historii.

Chris Martenet na tréninku Kladna.

Frolíka sledoval v NHL, teď si s ním zahraje. Bude to parádní, září Martenet

Na ledové ploše ho s rovnými dvěma metry nemůžete přehlédnout. Nový obránce hokejového Kladna Chris Martenet se v bruslích jen stěží vměstná do chodby slánského zimního stadionu a kvůli svým proporcím platí za řízného beka, který odvede hodně černé práce vzadu. Šestadvacetiletý Američan ale při svém prvním angažmá na starém kontinentu pomýšlí i na útočení. „Rád bych podporoval i naše útoky, hrál v útočném pásmu a pomáhal vytvářet šance,“ vypráví čerstvá posila, která se k Rytířům připojila v pondělí.

Obránce Vojtěch Mozík, nová posila hokejové Sparty.

Mistrovství světa? Je to lákadlo, ale chci se soustředit na Spartu, říká Mozík

Posledních osm sezon strávil v cizině, v sedmi zápasech si zahrál i v NHL a následně si vyzkoušel Rusko, Švédsko a Čínu. Nyní ve třiceti letech se hokejový obránce Vojtěch Mozík vrací zpátky do Česka a spolu se Spartou se pokusí zabojovat o mistrovský titul. „Tým vypadá silný, ale více ukáže až sezona. Těším se na to moc,“ hlásí na startu ostré přípravy zkušený bek, který si zahrál už na dvou olympiádách, ale na první start na mistrovství světa teprve čeká.

Jan Nezmar přichází k libereckým hokejistům.

Od trávníků k ledu. Liberecká fotbalová legenda Nezmar posílí Bílé Tygry

Jan Nezmar a hokej? Do této chvíle pro mnoho fanoušků nepředstavitelná kombinace. Jeho syn však hraje za kočkovité šelmy pod Ještědem, a tak má k tomuto klubu bývalý fotbalista či sportovní ředitel Slovanu Liberec blízko. A teď bude mít ještě blíže, protože se s Bílými Tygry dohodl na spolupráci.

Jan Nezmar přichází k libereckým hokejistům.

Od trávníků k ledu! Liberecká fotbalová legenda posílí Bílé Tygry

Jan Nezmar a hokej? Do této chvíle pro mnoho fanoušků nepředstavitelná kombinace. Jeho syn však hraje za kočkovité šelmy pod Ještědem, a tak má k tomuto klubu bývalý fotbalista či sportovní ředitel Slovanu Liberec blízko. A teď bude mít ještě blíže, protože se s Bílými Tygry dohodl na spolupráci.

Hokejisté Zlína se v pondělí poprvé sešli na ledě. Na snímku Miloš Říha mladší.

Kouč Beranů Říha o Šenkeříkovi, Frömelovi i kádru. Kdo bude kapitán?

Vidí energii v týmu, těší ho velká konkurence. Hlavní kouč zlínských Beranů Miloš Říha mladší po prvním tréninku na ledě kvituje také fyzickou připravenost mančaftu. „Hráči se hodně zlepšují, věřím to bude vidět na ledě. Řeknu ale na rovinu, že se jedná o práci na celou sezonu. Dnešní hokej není jen o dvou měsících, budeme v tom pokračovat dále. V sezoně budou kondiční bloky, kluci jsou na to zvyklí,“ hodlá mít Říha připravené mužstvo na celý ročník.

Rytíři Kladno odstartovali přípravu na ledě ve Slaném.

Rytíři vyjeli na led bez Plekance a Frolíka. Vejvoda další příchody neočekává

Posledním červencovým dnem odstartovala pro kladenské Rytíře příprava na ledě slánského zimního stadionu. Hokejové Kladno vyjelo poprvé na plochu se 23 hráči do pole a třemi gólmany. Nechyběli čerstvé posily jako obránce Chris Martenet nebo útočník Denis Kusý ani junioři a odchovanci klubu, kteří aktuálně působí v zámoří. „Tým už se tolik obměňovat nebude. Zatím další příchody neočekávám,“ prozradil po tréninku trenér Otakar Vejvoda.

Filip Chlapík na tréninku pražské Sparty

Návraty domů, Dědkův dílek i double Kaše. Extraliga se opět těší na velká jména

Ostrý začátek další sezony nejvyšší domácí soutěže se pomaličku blíží, již za několik málo dní odstartuje na tuzemských stadionech série přípravných utkání. A i letos bude o zvučné posily v extraligových kabinách postaráno. Hokejoví fanoušci se mohou těšit na zajímavé akvizice ze všech koutů světa včetně slavné NHL i návraty hvězd. Která jména obohatí letošní zápolení o mistrovské vizitky?

Břeclavská Fosfa aréna po úpravách přivítá Hlinka Gretzky Cup. Jako první si nový led vyzkoušeli ve středu američtí reprezentanti do osmnácti let.

Hlinka Gretzky Cup: Češi zatím hrají dětský hokej, co budoucnost v Břeclavi?

Sidney Crosby, David Pastrňák nebo jednička loňského draftu NHL Juraj Slafkovský. To je jen hrstka hvězd, které se na začátku svých holywoodských kariér proháněly po ledě na prestižním mládežnickém hokejovém turnaji do osmnácti let Hlinka Gretzky Cupu. Od pondělí do soboty napíše tradiční přehlídka hvězdiček pro budoucí draft další kapitolu v Břeclavi a premiérově taky ve slovenském Trenčíně.

Jágr, Plekanec, Bow, Dotchin, Frolík, Klepiš. 220 let, 4110 zápasů v NHL ...

Kladno po letech složilo kompletní lajnu z NHL, dohromady je jí 220 roků!

Není to tak dlouho, kdy tehdejší kladenský brankář Jan Chábera jen nevěřícně koukal, kdo to před ním operuje za spoluhráče. Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý, Marek Židlický a Tomáš Kaberle, ti všichni tehdy v roce 2012 hráli NHL. Vlastně nehráli, právě probíhala její výluka. A tak si oblékli dresy svého mateřského Kladna a byli atrakcí extraligy. Lajnu z NHL dá Kladno dohromady také letos, dokonce i s gólmanem!

Jágr, Plekanec, Bow, Dotchin, Frolík, Klepiš. 220 let, 4110 zápasů v NHL ...

Jágr, Frolík a spol. Kladno po letech složí kompletní lajnu z NHL, je jí 220 let

Není to tak dlouho, kdy tehdejší kladenský brankář Jan Chábera jen nevěřícně koukal, kdo to před ním operuje za spoluhráče. Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý, Marek Židlický a Tomáš Kaberle, ti všichni tehdy v roce 2012 hráli NHL. Vlastně nehráli, právě probíhala její výluka. A tak si oblékli dresy svého mateřského Kladna a byli atrakcí extraligy. Lajnu z NHL dá Kladno dohromady také letos, dokonce i s gólmanem!

Bostonská legenda Patrice Bergeron se loučí s kariérou v NHL.

Sbohem, legendo. Pastrňákův Boston přichází o kapitána, Bergeron ukončil kariéru

Obrovská ztráta pro celý Boston. V osmatřiceti letech se s aktivní kariérou v nejslavnější hokejové lize světa loučí legendární kanadský forvard Patrice Bergeron, dlouholetá ikona a jeden ze strůjců zlatého tažení Bruins za Stanley Cupem v roce 2011. Hrdý člen prestižního Triple Gold Clubu a šestinásobný vítěz trofeje pro nejlépe bránícího útočníka NHL odehrál v černožlutém dresu celkem 19 sezon, čímž se zapsal mezi největší osobnosti v historii věhlasné organizace.

Tomáš Plekanec

Rytíři udrželi svého nejlepšího hráče, kapitán Plekanec přidá další sezonu

Fanoušci hokejového Kladna se dočkali zprávy, na kterou čekali od konce minulé sezony! Kapitán Tomáš Plekanec se domluvil se svým mateřským klubem na nové smlouvě a i v příštím ročníku bude oblékat dres s Rytířem na hrudi. Po Jakubu Klepišovi se jedná o druhého zkušeného hráče, jehož služby si klub Jaromíra Jágra pojistil i na další sezonu.

Světový pohár v roce 2016. Utkání českého týmu s výběrem Evropy.

Obnova tradice slavného turnaje? Jedině bez Ruska, zní z Evropy. NHL zatím mlčí

Vidět všechny hokejové hvězdy pohromadě na jednom místě, jak proti sobě válčí v dresech svých národních týmů? Sen, který se ovšem v posledních letech stal spíše pouhopouhou utopií. Až se téměř každoroční troufalé plány na obnovení prestižního Světového poháru staly pravidelným terčem posměchu nejen v kruzích hokejových fandů. Nyní však přichází s další vizí zámořské asociace, pro něž je návrat turnaje nejlepších z nejlepších prioritou číslo jedna.