Kreativ

ŠTÍTEK: NHL

Utkání 34. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Dynamo Pardubice, 3. ledna 2023, Ostrava. Lukáš Sedlák z Pardubic.

Za hokejem k Saúdům? Teď nemám žádné touhy, třeba až budu starší, žertuje Sedlák

V zámořské NHL mu ani protentokrát nebylo přáno. Rány na duši však téměř okamžitě zahojil pardubický boss Petr Dědek, který po předčasném konci kanonýra Lukáše Sedláka ve Philadelphii nadělil fanouškům Dynama krásný vánoční dáreček. A trefil jackpot. Z třicetiletého útočníka se okamžitě stal ofenzivní klenot číslo jedna, jenž si za bronzové služby na východě Čech vysloužil místenku v kabině národního týmu či cenu pro nejlepšího hokejistu uplynulé sezony. Před tou nadcházející se zkušený forvard rozpovídal v rozhovoru pro Deník.

Momentka z utkání ve Švýcarsku proti Lausanne.

GLOSA: Extraligový hokej je zpět. Jak na tom budou Bílí Tygři?

26. března. To je datum, kdy liberečtí hokejisté odehráli poslední soutěžní utkání, ve kterém padli na ledě hradeckého Mountfieldu v přestřelce 4:6 a předčasně pro ně skončila loňská sezona už ve čtvrtfinále. Během následujícího půl roku se v klubu událo mnoho změn. Tou největší je rozhodně návrat trenéra Filipa Pešána na lavičku. Pojďme se podívat na další změny.

Matvej Mičkov nastupuje v ruské KHL za tým Petrohradu

Pomsta, nebo další Fedotov? Ruský talent místo boje o NHL vysedává na tribuně

Za normálních okolností by se nyní připravoval po boku svých vrstevníků na premiérový ročník v zámoří. Pozvánka na předsezonní kemp od vedení Philadelphie, která si před nedávnem ukázala na ruského teenagera Matveje Mičkova v rámci tradičního draftu NHL, však ke svému adresátovi ani nedorazila. V zemi válečného agresora totiž mají o osudu svého generačního talentu jasno. Chceš odejít? Se zlou se potážeš. A tak se z osmnáctiletého šikuly ve službách Petrohradu stal pouhopouhý fanoušek na tribuně.

Novým tiskovým mluvčím Rytířů Kladno je Jaroslav Keimar.

Rytíři mají nového mluvčího. Spolupráce s Jágrem je zkušenost i výzva, ví Keimar

Po konci Lukáše Jůdla a letním bezvládí má hokejové Kladno krátce před startem dalšího extraligového ročníku nového tiskového mluvčího. Stal se jím Jaroslav Keimar, kterého můžou fanoušci dobře znát jako komentátora domácích zápasů a tvůrce pozápasových videorozhovorů s hráči. Z pozice mluvčího vstoupí s Rytíři i do výročního roku, kdy klub oslaví 100 let od svého založení. „Je to obrovská zodpovědnost. Už teď se o tom bavíme a přemýšlíme, jak to pojmout a co všechno připravit,“ prozradil Keimar krátce po nástupu do funkce.

Janek Ledecký bude jednou z hudebních hvězd nedělního Benefičního festiválku.

Ledecký, Slza a Callta. Benefiční festiválek se koná ve Starých Čívicích

Výtěžek z dobrovolného vstupného, tomboly a dražby půjde v celé výši na podporu Terezky, Štěpánky, Nicolase, Sofinky a Eriky. Rodiny dětí finanční prostředky využijí zejména na pobyty ve fyzioterapeutických zařízeních a zajištění vybavení či prostředků potřebných pro každodenní péči a další rozvoj.

Čtvrteční odpoledne bylo svátkem pro malé obdivovatele youtubera Taryho. Ten předváděl na fotbalovém hřišti ve Vrahovicích své kousky. 31.8. 2023

VIDEO: Jako popová hvězda: Youtuber Tary pobláznil Vrahovice

Hromové skandování TARY, TARY, znělo ve čtvrtečním popoledni areálem vrahovického fotbalového hřiště. Nepřijela ale hvězda NHL nebo Premier league. Své kousky zde předváděl populární dětský hrdina sociálních sítí, youtuber, parkurista Taras Povoroznyk známý pod přezdívkou Tary.

Dominik Hašek

Smrt ruského sportovce ve válce? Hašek ukázal na viníka, tepe i českou vládu

Na frontě opět padl sportovec ve zbrani. Válečný konflikt připravil o život hokejového brankáře Artema Gvozdyka. Přestože šlo o „vojáka“ ruské armády, která konflikt s Ukrajinou rozpoutala, zpráva o další oběti z řad sportovců nenechala klidným Dominika Haška. Hokejová legenda viní z umírání lidí sportovní federace v čele se zámořskou NHL. Hašek se pustil i do české vlády, která změnila postoj a povolila ruským a běloruským sportovcům účastnit se soutěží v Česku.

Ondřej Vála se pevně zabydlel v sestavě Dynama. Nejen pro Ligu mistrů bude jedním z tahounů pardubické obrany.

Náš tým je poměrně dost silný. Dynamo může dojít daleko, míní obránce Vála

ROZHOVOR/Běž od válu a on teď válí… A podstatné jméno i sloveso náramně pasuje k jeho příjmení. Takto s nadsázkou by se dalo charakterizovat působení pardubického hokejisty, který si vydobyl v kabině Dynama pevné místo se štítkem Ondřej Vála. Po návratu ze zámoří mu nemohli někteří příznivci přijít na jméno. Teď by si měli všichni škarohlídi nafackovat. Namakaný bek s číslem 14 se vypracoval v jednu z opor svého týmu. Jeho výkony neušly ani bývalému reprezentačnímu trenérovi, který ho povolal na Švédské hokejové hry. Vyzkouší si také, jak chutná Liga mistrů, do které s Dynamem právě vstupuje.

Tomáš Petera.

Turnaj mistryň by mohla hostit Ostrava. WTA mou nabídku zvažuje, řekl Petera

Tenisový Turnaj mistryň by se letos mohl hrát v Ostravě a v příštích letech v Praze. Prestižní akci se snaží do Česka přivést podnikatel Tomáš Petera. Dalším uchazečem o závěrečný podnik ženské tenisové sezony, který je plánován na přelom října a listopadu, je Rijád. Rozhodnout by se mělo v příštích dnech.

Americký potížista Alex Galchenyuk míří ze zámoří do ruské KHL, kde bude oblékat dres Petrohradu

Skandální léto amerického rebela: Nehoda v opilosti, poté odchod do ruské KHL

Prazvláštní příběh amerického útočníka, který už několik týdnů hýbe děním v zámořské NHL, se po krátké pauze dočkal smutného rozuzlení. Devětadvacetiletý potížista Alex Galchenyuk si po posledním červencovém skandálu za volantem zabalil kufry a rozhodl se nadobro uzavřít svou kapitolu v nejslavnější lize světa. Nad jeho dalšími kroky, jež vedou do ruské KHL, však zůstává hokejové veřejnosti rozum stát.

Na kladenském hokeji bude pivo čepovat nová společnost

Poprvé doma na hokej. Rytíři odhalili nové ceny: pivo za pade, klobása za stovku

Kvůli úpravám na kladenském ČEZ stadionu si hokejisté Kladna museli na letní domácí premiéru počkat do dneška. Ve čtvrtek 24. srpna hostí pražskou Slavii a začíná se v 18 hodin. Klub už také odtajnil podstatnou informaci, kdo a za kolik bude prodávat pivo a klobásy při mistrovské sezoně. Určitá změna tam je a zdá se, že k lepšímu, byť předjímat se nemá.

Výjezd podzimu, Slavia - Baník, srpen 2023.

VIDEO: Kotel Baníku zaujal celé Česko. Pastrňák hitem internetu, podívejte se

Výjezd podzimu. Tak nazvali sami Chachaři cestu do bitvy fotbalového Baníku s favorizovanou Slavií. A bylo to velké. Protože, jak sami komentují na internetu: KDO TO MÁ? Šlágr 5. kola Fortuna ligy si totiž nenechala ujít ani hvězda NHL David Pastrňák (27). V kotli ostravských fandů s mikrofonem v ruce hecovala ostatní. Video se obratem stalo hitem na sociálních sítích. Respekt vzbudilo i choreo Chacharů. Podívejte se i na další reakce a ohlasy. 

Fotbalisté Baníku Ostrava (v modrém) v utkání 5. kola FORTUNA:LIGY na Slavii.

Boj Baníku v Edenu rozhodl Tijani. V zaplněném kotli Chacharů fandil i Pastrňák

/FOTOGALERIE/ V defenzivě se ještě jakžtakž drželi, byť měli i několikrát štěstí, směrem dopředu ale mnoho nepředvedli. Spíše tedy nic. A tomu odpovídá i bodový zisk. Žádný. Fotbalisté Baníku Ostrava po bojácném výkonu prohráli ve včerejším duelu 5. kola FORTUNA:LIGY na půdě pražské Slavie 0:1, kde tak nebodovali podeváté v řadě. Ironií osudu rozhodl na začátku druhé půle útočník Muhamed Tijani, který z Bazalů do Edenu v létě přišel.

David Pastrňák na litvínovském zimním stadionu. Za ním je Martin Nečas.

Pastrňák v Litvínově: Mají tady skvělou klobásu, dcera mě sledovala v televizi

Kdejaká rocková hvězda by Davidu Pastrňákovi takový zájem záviděla. Česká hokejová superstar způsobila v sobotu v Litvínově doslova šílenství. Fronta na Pastrňákův podpis se táhla kolem obvodu fotbalového hřiště (viz. video) , které sousedí s místním zimním stadionem. Fanoušci přišli oblečení v bostonských dresech s Pastovo číslem 88. Ti nejšťastnější v parné sobotě získali podpis.

Dominik Simon

Diminik Simon ve zkoušce uspěl a podepsal v Banes Motoru smlouvu do konce sezony

Nakonec stačily čtyři přípravné duely, aby došlo k dohodě mezi sportovním vedením hokejistů Banes Motoru a Dominikem Simonem. Šikovný osmadvacetiletý útočník a účastník tří světových šampionátů podepsal na jihu Čech smlouvu do konce sezony a má tak jasno o své nejbližší budoucnosti. "Svým přístupem v trénincích i zápasech přesvědčil mě i trenéry, že může být pro Motor přínosem. Je to bezesporu velice kvalitní hráč se spoustou zkušeností. Ještě nás společně čeká spousta práce, ale věříme, že Dominik Motoru pomůže a stane se oporou," shrnul důvody k angažování borce se sedmi odehranými sezonami v NHL sportovní manažer Jiří Novotný.

Brankář David Rittich se jako tradičně v létě připravuje s hráči Dukly Jihlava. Přitom sleduje demolici legendárního stadionu, na kterém začínal svoji kariéru.

Rittich přidá v zámoří osmou sezonu. Na kemp s Kings se chystá v rodné Jihlavě

/ROZHOVOR/ Opět jinam. Přestože brankář David Rittich odchytal v loňské sezoně v dresu Winnipegu Jets více zápasů než rok předtím za Nashville, dokonce i s lepší osobní statistikou, po sezoně změnil dres. Jeho pátým klubem v NHL budou Los Angeles Kings. Na kemp v novém působišti se nyní tradičně chystá v rodné Jihlavě.

Dominik Simon

Simon se vrací k hokeji. Prioritou bylo zůstat v Česku, přiznává

Třikrát si zahrál na mistrovství světa, ve věhlasné NHL nasbíral 268 startů. Hokej útočník Dominik Simon bezpochyby hrát umí, ale jeho kariéru přibrzdily zdravotní problémy. Nyní se ji pokouší restartovat v českobudějovickém Banes Motoru, kde se pere o smlouvu.

Trenér hokejové reprezentace Radim Rulík

Rulík se setkal s českými hráči z NHL. Bavili se i o šampionátu v Praze

Nový realizační tým hokejové reprezentace v čele s trenérem Radimem Rulíkem a generálním manažerem Petrem Nedvědem se v úterý setkal s 22 českými hráči působícími v NHL. V zázemí golfového hřiště v Berouně měli možnost promluvit si i o jejich případném startu na mistrovství světa, které se příští rok uskuteční v Praze a Ostravě. Přijel i prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik.

Matěj Kolda přestoupil z Kobry do Příbrami. Poprvé se tak v Praze objevil jako soupeř.

Výsledky nás nesmí ukolébat, ví Kolda. Vzpomínal i na působení v Kobře

Zatímco hokejová Příbram sehrála už druhý přípravný zápas před sezonou, pro Kobru se jednalo o premiéru. Bude chtít na ní ale hodně zapomenout. Domácí debakl 0:7 vypadá hrůzostrašně. Pro útočníka Matěje Koldu se ale jednalo o specifické utkání. Loni ve žlutomodrém dresu strávil celou sezonu. Teď se poprvé vrátil jako soupeř na místní NHL hřiště.

David Krejčí

Konec v NHL a co dál? Podle fanoušků Krejčí zvolí Spartu, Třinec, nebo Pardubice

David Krejčí se definitivně rozloučil s NHL. S hokejem ale ještě končit nehodlá. Kariéru by chtěl vítěz Stanley Cupu uzavřít až po mistrovství světa v Praze v příštím roce. Jenže aby si vybojoval místo v národním týmu pro šampionát, musí někde hrát. Je jasné, že to bude jen v týmu s vysokými ambicemi. Sparta, Třinec, nebo Pardubice? V úvahu ovšem přichází i mateřská Olomouc.

Vojtěch Polák bude oblékat dres Sokolova.

Hokejová bomba v Sokolově. Na západ Čech se navrátil Vojtěch Polák!

/CHANCE LIGA/ Přeci jen ještě jedna posila… A ne tak ledajaká. NHL, AHL, švýcarská NLA, finská Liiga, ruská KHL, švédská HockeyAllsvenska, ale také Rumunsko, Anglie či Polsko. To je výčet zahraničních štací útočníka Vojtěcha Poláka, který se vrací na západ Čech, přesněji do Baníku Sokolov. 

Hokejista Jan Rutta přivezl v roce 2021 na jih Čech Stanleyův pohár.

My Češi jsme mistři na stížnosti. Crosby je lidský, říká obránce Rutta

Na začátku srpna rozhýbala dění v hokejové NHL velká výměna mezi San Jose a Pittsburghem. Klub, za který v minulosti nastupoval legendární Jaromír Jágr, získal hvězdného obránce Erika Karlssona a opačným směrem na slunný západ putoval mimo jiné český bek Jan Rutta. „Úplně překvapený jsem nebyl, když mi volal manažer, tak jsem ale byl v prvotním šoku,“ popisuje dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, který se přes léto připravuje s pražskou Spartou. Za ni sice nikdy nenastupoval, fandí jí ale jak v hokeji, tak ve fotbale. Ve velkém rozhovoru pro Deník hovořil kromě trejdu a fotbale také o zdravotních problémech, chuti zahrát si na domácím mistrovství světa nebo o tom, jaký je Sidney Crosby mimo led.

Lukáš Sedlák

Sedlák bere vše s úsměvem. Jsem vděčný, že se mohu živit hokejem, říká

Hvězda první velikosti. Na ledě udivuje svým uměním a když vyzuje brusle, tak může být vzorem pro všechny své spoluhráče. Pardubický útočník Lukáš Sedlák odmítá manýry. Není divu, že se po svém příchodu do Dynama stal miláčkem davu. Pardubičtí příznivci jsou v extázi, protože „Sedlo“ se upsal jejich klubu na pět let. Přitom mu po návratu z NHL stačila půlsezona na to, aby se stal Hráčem sezony v české extralize. 

Lukáš Sedlák rozdává mimo led jeden úsměv za druhým. I díky tomu si získal srdce všech pardubických fanoušků.

Sedlák bere vše s úsměvem a říká: Jsem vděčný, že se mohu živit hokejem

Hvězda první velikosti. Na ledě udivuje svým uměním a když vyzuje brusle, tak může být vzorem pro všechny své kolegy i své nástupce. Pardubický útočník Lukáš Sedlák odmítá veškeré manýry ve stylu já jsem extraligový hokejista a kdo je víc… Umí to nejen se spoluhráči ale také s fanoušky. Není divu, že se hned po svém překotném příchodu do Dynama stal miláčkem davu. Ne každý se totiž vždy rád zastaví a vyfotí na počkání. Pardubičtí příznivci jsou v extázi, protože „Sedlo“ se upsal jejich klubu na dlouhých pět let. Přitom mu po návratu z NHL stačila půlsezona na to, aby se stal Hráčem sezony v české extralize. Ve své první v kariéře.

Na archivním snímku první trénink na ledě hráčů extraligové HC Škody Plzeň. Pod dohledem spolumajitele klubu Martina Straky absolvovali po letní pauze bruslařský trénink ve velké hale zimního stadionu.

Škoda hraje s Motorem první přátelský zápas

Po dvou týdnech přípravy na ledě nastoupí hokejisté Škody Plzeň k prvnímu přátelskému zápasu. Soupeřem jim bude českobudějovický Motor, hrát se bude na stadionu ve Strakonicích v úterý od 17 hodin.

Švédský obránce Erik Karlsson mění dres San Jose za organizaci z Pittsburghu.

Nekonečná zápletka je u konce. Karlssona ulovili Tučňáci, NHL zažila obří trejd

Letní zámořský hit číslo jedna? V rámci přestupového okénka jednoznačně budoucnost slavného švédského zadáka Erika Karlssona. Třiatřicetiletá hvězda totiž nechtěla nadále pokračovat v dresu San Jose a o jeho služby tak okamžitě zažádalo hned několik prestižních adres. Dlouhé čekání nakonec ukončil až Pittsburgh, kam míří trojnásobný nejlepší obránce NHL v rámci rozsáhlé výměny, do níž se zapojil také kanadský Montreal.

Kanadský brankář Zach Fucale vyměnil NHL za ruskou KHL.

NHL? Kdepak, radši Rusko. Nejsem politik, hraju hokej, říká kanadský mistr světa

Už toho měl dost. V NHL se ne a ne prosadit, a tak učinil zásadní rozhodnutí. Kanadský brankář Zach Fucale opustil organizaci Washingtonu Capitals a vyrazil do ruské KHL. Odteď bude vydělávat rubly v Traktoru Čeljabinsk. Nepochopitelný krok hodný odsouzení? Pro někoho ano, ale někdejší juniorský mistr světa na tom nic zvrhlého nevidí. „Nejsem politik, hraju hokej,“ nezajímá ho, že Rusko napadlo Ukrajinu.