Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Kouči Kumpánovi premiéra vyšla. Veselí vyhrálo v Senci

Veselí nad Moravou – Trápení je konečně u konce. Házenkářky Veselí nad Moravou zastavily i bez tří klíčových hráček sérii porážek, když pod vedením nového kouče Reného Kumpána zvítězily v Senci. České vicemistryně braly ve dvacátém kole dva body za výhru 27:24. Střelecky se na palubovce nováčka dařilo zejména Lence Flekové, která zaznamenal osm branek.

OBRAZEM: Jak (ne)nosit kroj, učily ženy v Hroznové Lhotě

Hroznová Lhota – Obojek, rubáč, nadpleták, lajbl, šorec, fěrtoch a fěrtúšek. Slova, kterým obyčejný smrtelník houby rozumí, jak se říká. Ale lidé, kteří nosí lidové kroje a umí se o ně starat, dobře vědí, o čem je řeč. „Jestli spodničky nebo šířky, je jedno, jak tomu kdo říká, ale údržba je všude stejná," vystihla Ludmila Macková jeden z důvodů, proč s ostatními členkami Ženského pěveckého sboru 
z Hroznové Lhoty uspořádaly besedu Jak (ne)oblékat hroznolhotský kroj.

OBRAZEM: Ze studentů barmany aneb ,,Je libo Sex on the beach nebo Pink Lady?"

Čáslav – Jaký je správný postup při míchání a servírování koktejlu? Co patří do 
Manhattanu, Cosmopolitanu nebo Metropolitanu? Komunikovat se zákazníkem či se pouze usmívat? To vše a mnoho dalších tajemství barmanské práce se v celém uplynulém týdnu učili studenti čáslavského středního odborného učiliště.

Institut v Napajedlech znovu nabídne kurzy vaření

Napajedla - Odhalte taje moravské kuchyně. A ochutnejte zdejší regionální kulinářské skvosty, tak jak je připravovaly naše babičky. S tímto mottem přichází Moravský kulinářský institut (MOKUL), jenž je součástí zámeckého komplexu v Napajedlech.

Vařte se Slováckými novinami: Brynzová polévka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Institut znovu nabídne kurzy vaření

Napajedla - Odhalte taje moravské kuchyně. A ochutnejte zdejší regionální kulinářské skvosty, tak jak je připravovaly naše babičky. S tímto mottem přichází Moravský kulinářský institut (MOKUL), jenž je součástí zámeckého komplexu v Napajedlech.

Do lékárny bez papíru. Už za dva roky

Praha /INFOGRAFIKA/ - Ať už byla zkušenost s elektronickými zdravotními knížkami IZIP jakkoli špatná, papírům začíná zvonit umíráček i v tomto resortu. Tento týden sněmovna přehlasovala Senát a posvětila přechod na povinné elektronické recepty od roku 2015. Senátorům vadilo hlavně to, že úprava přinese lékařům, s nimiž nebyla detailně projednána, potíže. Nyní už se čeká jen na podpis hlavy státu.

HOKEJ: Kdyby hráli do půlnoci, tak Kulhavého neprostřelí

Chrudim - Po hodech přichází obvykle půst. I takhle možno charakterizovat první semifinálové utkání místních hokejistů s Moravskou Třebovou. Ti tentokrát podali velmi špatný výkon, a proto si první bod zaslouženě odváží soupeř. Dnes bude možné, aby svěřenci Jiřího Fibigera složili na ledě soupeře reparát a vrátili tento vzájemný souboj v neděli k rozhodujícímu střetnutí do domácího prostředí. Pokud se nezadaří, zůstane Chrudimským souboj o třetí místo.

Červenobílé volejbalistky porazily Šternberk

Praha – Pro přesvědčivé vítězství dokráčely ve třetím kole nadstavby Uniqa extraligy slabší skupiny II slávistické volejbalistky. Po výhře nad Sokolem Šternberk 3:0 jim patří druhá příčka tabulky, započítáme-li i silnější skupinu I, jsou sedmé. Tedy na pozici zajišťující play-off a v něm derby sérii s PVK Olymp. Ale nepředbíhejme.

V Hluzově koštovali pálenky a volili nejlepší koláč

Černotín – Útulnou hospůdkou v Hluzově u Černotína se linula v sobotu odpoledne vůně pálenek. Laická „porota", kterou tvořili příchozí návštěvníci, vybírala na tradičním Hluzovském koštu slivovic a soutěži o nejlepší koláč, ty nejlepší vzorky.

Drkotiny? Kromě tradičních i z vajec a jazyka

Milotice – Jedni je milují, druzí si při pohledu na ně raději přidrží před ústy kapesník. Ti, co jim holdují, přišli ochutnat, jak je jejich autoři okořenili, čím je ozvláštnili a z jakých surovin je vyrobili. V Miloticích se v sobotu konal druhý ročník koštu drkotin. A opět měl úspěch.

Seriál NaturHouse: Udržet si váhu? 
Není problém!

Děčínsko – „Nemám problém si svoji novou váhu udržet díky novým stravovacím návykům," říká paní Jiřina Veselá, která za půl roku pod odborným dohledem výživové poradkyně NATURHOUSE v děčínském obchodním centru Korál zhubla více než 20 kg.

Noviny Zdeňku Nouzovi voní. Proto je nejlepší trafikant

Veselí nad Lužnicí - Jako by to Zdeněk Nouza tušil. Krátce před vyhlášením druhého ročníku soutěže Trafika roku svou veselskou prodejnu podstatně rozšířil a zmodernizoval. A pak už stačilo odeslat přihlášku, porazit konkurenty a vyhrát. Přesně tak se to nakonec i stalo.

Vařte se Slováckými novinami: Bystřická kyselica

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

RECEPT DENÍKU: Kuřecí nahradilo vepřové a hovězí

Ústí nad Labem – /Hlasujte/ Ničím výjimečný. Recept na klasické jídlo k obědu. Tak zhodnotil minulý vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku Jany Šťástkové kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Roland Šitt.

Týden manželství: Za vlažné vztahy mohou i ideály z televize

Praha /INFOGRAFIKA/ – Poznali se na horách na lyžařském zájezdu. Setkání bylo osudové – netrvalo dlouho a jejich životy se spojily před oltářem. Od chvíle, kdy si Zdena a Adolf Dufkovi slíbili věrnost, dokud je smrt nerozdělí, uplynulo šedesát let. „Vše je otázkou tolerance a společných zájmů. Na manželství se musí pracovat, důležitá je úcta a pokora k tomu druhému," dávají recept na spokojené soužití diamantoví manželé Dufkovi z Pardubic.