Zpěvačka Mariah Carey, královna nesmrtelného vánočního hitu All I Want For Christmas Is You, sdílela svůj recept na vánoční cukroví. Zatímco v přiléhavém topu připravovala oblíbené cukroví, aby se dostala do vánoční nálady, vyprávěla Mariah Carey o tom, jaký dostala nejlepší dárek, ale i kdy je čas začít poslouchat její věčný vánoční hit. Prozradila i svou speciální přísadu.
V edici Gurmet vychází kniha Pečeme! s 60 exkluzivními recepty od nejlepších českých cukrářů a cukrářek. Jde o jasný tip na vánoční dárek pro ty, kteří se cítí v kuchyni jako doma a chtějí posunout své cukrářské umění ještě výše.
Miluje řízení, a i když už kvůli zraku nesedá za volant auta, našla si dobrou náhradu. Její vášní je nyní tanec a vůbec jí nevadí, že jsou na plesech s partnerem suverénně nejstarší. A nesnáší nečinnost. To je v kostce válečná veteránka druhé světové války Ernestina Švorcová, která letos oslavila již devadesáté narozeniny. Stále aktivní a čilá žena nám prozradila sedm klíčových pravidel, jež ji celý život doprovázely a díky nimž se podle svých slov dožila tohoto krásného věku.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Křehké a voňavé linecké zná snad každý. Zkuste si ho podle receptu od naší čtenářky.
Z jedné z chalup strážnického skanzenu se zhruba před deseti lety stal Koloniál. Dobový obchůdek s historickým interiérem, který vzápětí obsadili manželé Harnošovi. Ti zde během sezony návštěvníkům nabízejí cukrářské výrobky a další domácí produkty.
/FOTO/ Stalo se už pravidlem, že každého půl roku přijíždí tým pracující pro česko-americkou televizi na naši Střední školu Slavkov - Austerlitz a pod vedením ředitele Johna Honnera natáčí některý z českých receptů. Tentokrát patnáctého listopadu pekly cukrářky chléb, kuchaři připravovali chlebíčky a vařili segedínský guláš.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.
Jestli existuje něco, co může pomoci s podzimními virózami a nahradit antibiotika, pak to zkusím, řekla jsem si nedávno. Snažila jsem se proto najít na internetu recept na domácí lék, který by rychle zafungoval a byl z přírodních surovin. Na první pohled mě, i svým názvem, zaujal ruský penicilin. K jeho přípravě stačí totiž česnek a vodka. Rozhodla jsem se proto doma toto údajné přírodní antibiotikum vyrobit a připravit se tak na blížící se chřipkovou sezonu.
Příběh Pavlíny Remešové a její rodiny, která se rozhodla spojit svou vášeň k přírodě a gastronomii, začal nenápadně před devíti lety. Když se narodilo první dítě, maminka mu chtěla dopřát to nejlepší – čerstvou zeleninu bez chemie. A tak se zrodila láska k farmaření, která se brzy proměnila v rodinný podnik. Z malé zahrádky u domu v Hazlově na Chebsku se postupně stala Farma Kořeny, která dnes zásobuje nejen rodinu, ale i jejich vlastní restauraci.
/FOTO/ Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti - a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Netradiční léčivé tinktury a bylinné směsi prozradila bylinkářka, léčitelka a bývalá dlouholetá zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu pro zmírnění bolesti kloubů.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Bylinkářka, léčitelka a někdejší zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku prozradila, jak vyrobit některé netradiční léčivé tinktury. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Netradiční léčivé tinktury a bylinné směsi prozradila bylinkářka, léčitelka a bývalá dlouholetá zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu pro zmírnění bolesti kloubů.
Sympatickou rodačku z Přerova Martinu Kynstlerovou zná v Česku téměř každý - před dvěma lety se totiž stala vítězkou populární televizní soutěže Peče celá země. Jak dnes žije a jaké jsou její plány do budoucna?
Jablka jsou výbornou náplní do buchet a koláčů. Podívejte se, jak udělat rychlý, jednoduchý, ale opravdu dobrý jablečný koláč, který nebude jen na mlsání, ale bude i přínosem pro váš jídelníček. Chytrým jablečným koláčem do těla přidáte i bílkoviny. Jeho součástí je totiž i lahodná tvarohovo-pudinková náplň.
Břicho jako balón, ale i mírně zakulacené bříško znepokojuje spoustu žen a mužů. Všichni pak řeší, jak se co nejrychleji zbavit břišního tuku. Někteří jen kvůli vzhledu, jiní zase ze zdravotních důvodů. Břišní tuk, odborně nazývaný viscerální, je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený pod kůží. Zoufalou otázku: Proč mi tloustne břicho, si kladou zvlášť ženy po padesátce. Máme pro vás recept, jak nejlépe spálit tuk na břiše a jaký jídelníček nejlépe funguje na hubnutí břicha.
/VIDEOANKETA/ Lékaři, zejména pak stomatologové a pediatři, chybí na Vysočině dlouhodobě. Situace se sice poslední dobou lepší, rozhodně ale není ideální. Otázky pro kandidáty na hejtmana tak zněla: Máte recept, jak dostat na Vysočinu více zubařů a dětských lékařů?
S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
Podzim se už jasně hlásí o slovo a s ním bývají často spojené i rýma, kašel a nachlazení. V posledních letech navíc v tomto období rostou i počty lidí s onemocněním covid-19. Pokud podzimní nemoci nemají závažný průběh, můžete si pomoci i sami. Vyrobit si přírodní antibiotikum je snadné a levné. Vystačíte s tím, co doma určitě všichni máte. Už naše babičky totiž věděly, že silná trojka - cibule, česnek a med - umí dělat zázraky. A určitě se vyplatí i jako prevence.
Mytí oken nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Ale teplé počasí mytí oken teď vyloženě nahrává a byla by škoda čekat až na velký vánoční úklid, když jsou okna už teď plná prachu, špíny a skvrn. Uvidíte, že trocha času a námahy za výhled z krásně čistého okna stojí. Obejdete se i bez chemie. Levný a přitom velmi účinný čistič oken si připravíte doma sami. Stačí vám na to voda a ocet.
Domácí likéry z českých plodů, tedy z šípků, trnek a aronie (odborně temnoplodec, lidově černý jeřáb), nejsou jen lahodným požitkem pro milovníky přírodních chutí, ale i cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Příprava těchto alkoholických nálevů je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí pouze kvalitní plody, cukr a alkohol. A během několika týdnů si můžete doma z těchto ingrediencí vytvořit nápoj, který nejen zahřeje, ale svým způsobem podpoří i vaši imunitu a zdraví. Vše se může hodit i jako vánoční likér.
Láska k jídlu, inspirace francouzskými lokálními trhy, bohaté pracovní zkušenosti nabyté po celé Evropě a také nález staré knihy o zavařování. To vše vedlo k tomu, že se Olin Bezchleba rozhodl založit rodinnou konzervárnu, která funguje pod značkou Via Delicia v Zábřehu už třináct let.
Nejen ministři, hejtman či další signatáři memoranda o zlepšení péče a ochrany Ždánického lesa měli unikátní možnost ochutnat zdejší čerstvý chléb a ještě dostali knihu Ruce v mouce s recepty.
Působení chladu při léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů má odvěkou tradici. Už před nějakou dobou se ale k účinkům ledu či ledové vody upnuly i mnohé americké celebrity jako například Kate Moss či Bella Hadid. Nikoliv však jako k léku, ale jako k receptu na omlazení a zkrásnění pleti. Ledové koupele obličeje proto vzbudily zájem veřejnosti a lidé se stále ptají, jakou vodou si umývat obličej, či jak dlouho obličej ledovat. Zjišťovali jsme u odborníků, nakolik tento recept opravdu funguje.
/FOTO/ Dokud peču, žiju, říká známá pekařka Iva Trhoňová z Mouchnic na Hodonínsku. Životní zálibě se věnuje navzdory nevyléčitelné nemoci a upoutání na vozík. K tomu ještě podporuje ochranu blízkého Ždánického lesa. Deník přináší její příběh.
Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Novojičínsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Ostravsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Karvinsku nebo Havířovsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Frýdecko-Místecku nebo Třinecku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Opavsku nebo Hlučínsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Pro budoucí generace nově ukrývá hrad Kámen na Pelhřimovsku časovou kapsli. Obsahuje celkem devět vzkazů. Mezi nimi například je pamětní minci obce Těchobuz, původní papírový lékařský recept nebo očkovací certifikát.
Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Každý cestuje za něčím jiným. Někdo rád poznává lidi, jiný miluje relax na dece u moře či vír velkoměsta. Třiašedesátiletá cukrářka Mirka van Gils Slavíková jezdí po světě primárně ochutnávat místní delikatesy. Jako správná kulinářka si každou skvělou chuť ukládá do paměti a pak ji dokáže zkombinovat a využít ve vlastních receptech.
V prvním desetiletí nového milénia připoutaly k televizním obrazovkám miliony diváků reality show typu Vyvolení, Big Brother či Výměna manželek. Dnes je už i řada tehdejších diváků vnímá jako pokleslou zábavu, reality show v Česku ale na oblibě rozhodně neztratily. Naopak. Ty, které se zaměřují na kuchařské dovednosti, boří žebříčky sledovanosti a Češi pod jejich vlivem propadli gastronomii natolik, že se začali sami učit péct a vařit. Díky tomu praskají kurzy vaření ve švech. Vyhledávají je jednotlivci i páry. Zájem mají čím dál častěji také děti.
Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.
Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.
Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.
/VIDEO/ Svíčková je považována za tradiční jídlo české kuchyně. Patří k těm nejoblíbenějším u nás. Dělá se na různé způsoby, recepty si rodiny předávají z generace na generaci. Dokonce se pořádají různá mistrovství v přípravě svíčkové. Tu, kterou uvařil pár z Moravskoslezského kraje, byste ale ochutnat nechtěli…
Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.