Tyhle recepty nejsou pro každého. Netradiční léčivé tinktury a bylinné směsi prozradila bylinkářka, léčitelka a bývalá dlouholetá zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu pro zmírnění bolesti kloubů.
Sympatickou rodačku z Přerova Martinu Kynstlerovou zná v Česku téměř každý - před dvěma lety se totiž stala vítězkou populární televizní soutěže Peče celá země. Jak dnes žije a jaké jsou její plány do budoucna?
Jablka jsou výbornou náplní do buchet a koláčů. Podívejte se, jak udělat rychlý, jednoduchý, ale opravdu dobrý jablečný koláč, který nebude jen na mlsání, ale bude i přínosem pro váš jídelníček. Chytrým jablečným koláčem do těla přidáte i bílkoviny. Jeho součástí je totiž i lahodná tvarohovo-pudinková náplň.
Břicho jako balón, ale i mírně zakulacené bříško znepokojuje spoustu žen a mužů. Všichni pak řeší, jak se co nejrychleji zbavit břišního tuku. Někteří jen kvůli vzhledu, jiní zase ze zdravotních důvodů. Břišní tuk, odborně nazývaný viscerální, je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený pod kůží. Zoufalou otázku: Proč mi tloustne břicho, si kladou zvlášť ženy po padesátce. Máme pro vás recept, jak nejlépe spálit tuk na břiše a jaký jídelníček nejlépe funguje na hubnutí břicha.
/VIDEOANKETA/ Lékaři, zejména pak stomatologové a pediatři, chybí na Vysočině dlouhodobě. Situace se sice poslední dobou lepší, rozhodně ale není ideální. Otázky pro kandidáty na hejtmana tak zněla: Máte recept, jak dostat na Vysočinu více zubařů a dětských lékařů?
S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
Podzim se už jasně hlásí o slovo a s ním bývají často spojené i rýma, kašel a nachlazení. V posledních letech navíc v tomto období rostou i počty lidí s onemocněním covid-19. Pokud podzimní nemoci nemají závažný průběh, můžete si pomoci i sami. Vyrobit si přírodní antibiotikum je snadné a levné. Vystačíte s tím, co doma určitě všichni máte. Už naše babičky totiž věděly, že silná trojka - cibule, česnek a med - umí dělat zázraky. A určitě se vyplatí i jako prevence.
Mytí oken nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Ale teplé počasí mytí oken teď vyloženě nahrává a byla by škoda čekat až na velký vánoční úklid, když jsou okna už teď plná prachu, špíny a skvrn. Uvidíte, že trocha času a námahy za výhled z krásně čistého okna stojí. Obejdete se i bez chemie. Levný a přitom velmi účinný čistič oken si připravíte doma sami. Stačí vám na to voda a ocet.
Domácí likéry z českých plodů, tedy z šípků, trnek a aronie (odborně temnoplodec, lidově černý jeřáb), nejsou jen lahodným požitkem pro milovníky přírodních chutí, ale i cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Příprava těchto alkoholických nálevů je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí pouze kvalitní plody, cukr a alkohol. A během několika týdnů si můžete doma z těchto ingrediencí vytvořit nápoj, který nejen zahřeje, ale svým způsobem podpoří i vaši imunitu a zdraví. Vše se může hodit i jako vánoční likér.
Láska k jídlu, inspirace francouzskými lokálními trhy, bohaté pracovní zkušenosti nabyté po celé Evropě a také nález staré knihy o zavařování. To vše vedlo k tomu, že se Olin Bezchleba rozhodl založit rodinnou konzervárnu, která funguje pod značkou Via Delicia v Zábřehu už třináct let.
Nejen ministři, hejtman či další signatáři memoranda o zlepšení péče a ochrany Ždánického lesa měli unikátní možnost ochutnat zdejší čerstvý chléb a ještě dostali knihu Ruce v mouce s recepty.
Působení chladu při léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů má odvěkou tradici. Už před nějakou dobou se ale k účinkům ledu či ledové vody upnuly i mnohé americké celebrity jako například Kate Moss či Bella Hadid. Nikoliv však jako k léku, ale jako k receptu na omlazení a zkrásnění pleti. Ledové koupele obličeje proto vzbudily zájem veřejnosti a lidé se stále ptají, jakou vodou si umývat obličej, či jak dlouho obličej ledovat. Zjišťovali jsme u odborníků, nakolik tento recept opravdu funguje.
/FOTO/ Dokud peču, žiju, říká známá pekařka Iva Trhoňová z Mouchnic na Hodonínsku. Životní zálibě se věnuje navzdory nevyléčitelné nemoci a upoutání na vozík. K tomu ještě podporuje ochranu blízkého Ždánického lesa. Deník přináší její příběh.
Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Novojičínsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Ostravsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Karvinsku nebo Havířovsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Frýdecko-Místecku nebo Třinecku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. A zjistíte, že je zvládnete na jedničku i doma na Opavsku nebo Hlučínsku. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Pro budoucí generace nově ukrývá hrad Kámen na Pelhřimovsku časovou kapsli. Obsahuje celkem devět vzkazů. Mezi nimi například je pamětní minci obce Těchobuz, původní papírový lékařský recept nebo očkovací certifikát.
Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Každý cestuje za něčím jiným. Někdo rád poznává lidi, jiný miluje relax na dece u moře či vír velkoměsta. Třiašedesátiletá cukrářka Mirka van Gils Slavíková jezdí po světě primárně ochutnávat místní delikatesy. Jako správná kulinářka si každou skvělou chuť ukládá do paměti a pak ji dokáže zkombinovat a využít ve vlastních receptech.
V prvním desetiletí nového milénia připoutaly k televizním obrazovkám miliony diváků reality show typu Vyvolení, Big Brother či Výměna manželek. Dnes je už i řada tehdejších diváků vnímá jako pokleslou zábavu, reality show v Česku ale na oblibě rozhodně neztratily. Naopak. Ty, které se zaměřují na kuchařské dovednosti, boří žebříčky sledovanosti a Češi pod jejich vlivem propadli gastronomii natolik, že se začali sami učit péct a vařit. Díky tomu praskají kurzy vaření ve švech. Vyhledávají je jednotlivci i páry. Zájem mají čím dál častěji také děti.
Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.
Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.
Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.
/VIDEO/ Svíčková je považována za tradiční jídlo české kuchyně. Patří k těm nejoblíbenějším u nás. Dělá se na různé způsoby, recepty si rodiny předávají z generace na generaci. Dokonce se pořádají různá mistrovství v přípravě svíčkové. Tu, kterou uvařil pár z Moravskoslezského kraje, byste ale ochutnat nechtěli…
Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
/FOTO, VIDEO/ Letos to je 200 let, kdy se do Rychnova nad Kněžnou přistěhovala z Ústí nad Orlicí se svým manželem dnes nejslavnější česká kuchařka, ale kromě toho také spisovatelka a básnířka Magdalena Dobromila Rettigová. Právě tady dopsala v roce 1825 svou proslulou kuchařku. Už za pár dní ji obyvatelé Rychnova znovu přivítají. Chystají se totiž na její počest oslavy, během nichž se můžete těšit také na bašty její kuchyně. Vařit podle jejích receptů se bude ve zdejších restauracích, hotelech i ve školní jídelně - po celý týden.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
Samosběr česneku se letos uskuteční nedaleko Velké Bíteše. Lidé se při něm dozvědí, jak se česnek pěstuje, sklízí a čím je prospěšný. Získají také recepty na zajímavá jídla, které lze s česnekem připravit.
Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.
Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle na plechu. Jak si buchtu z nekynoucího těsta upéct, radí foodlogerka Markéta Chovancová, která je známá jako Markéta v troubě.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
Jménem lékaře, který o tom neměl tušení, vydávala pacientům recepty, zneužívala svého postavení, prodávala hypnotika a další léky. Zdravotní sestru z Chomutovska nyní obvinili kriminalisté, hrozí jí až pět let vězení.
Kdo měl někdy urputnou rýmu, moc dobře ví, co to je touha po volném nádechu. Jak rychle uvolnit ucpaný nos a jak se zbavit ucpaných nosních dutin? První pomocí bývají různé nosní spreje a kapky. Jenže pozor, při jejich delším používání se nosní sliznice poškozuje a rýma se může změnit v chronickou. Naše babičky se musely leckdy obejít bez léků a na rýmu jim skvěle fungovala níže posaná přírodní metoda.
Jsou to čtyři týdny, co herečka Jana Paulová oslavila v Divadle Kalich na Valentýna stou reprízu diváky oblíbené komedie Lady Oskar a brzy ji čekají další výročí. S manželem Milanem Svobodou budou mít zlatou svatbu a příští rok oslaví také kulatiny.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku?
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.