Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Uložit přebytečný tuk na břiše je pro tělo jednoduché.

Jak se zbavit břicha: Odborníci radí jediný opravdu fungující recept

Břicho jako balón, ale i mírně zakulacené bříško znepokojuje spoustu žen a mužů. Všichni pak řeší, jak se co nejrychleji zbavit břišního tuku. Někteří jen kvůli vzhledu, jiní zase ze zdravotních důvodů. Břišní tuk, odborně nazývaný viscerální, je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený pod kůží. Zoufalou otázku: Proč mi tloustne břicho, si kladou zvlášť ženy po padesátce. Máme pro vás recept, jak nejlépe spálit tuk na břiše a jaký jídelníček nejlépe funguje na hubnutí břicha.

Cena másla roste. Je ale celá řada možností, jak ho nahradit.

Máslo za 70 korun? Jak ho nahradit, nebo si ho vyrobit doma

S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.

Cibule, česnek, med a citron. Tohle vám bohatě stačí na to, abyste si připravili léčivý sirup.

Babiččin recept: Vyzkoušeli jsme výrobu domácího „antibiotika“

Podzim se už jasně hlásí o slovo a s ním bývají často spojené i rýma, kašel a nachlazení. V posledních letech navíc v tomto období rostou i počty lidí s onemocněním covid-19. Pokud podzimní nemoci nemají závažný průběh, můžete si pomoci i sami. Vyrobit si přírodní antibiotikum je snadné a levné. Vystačíte s tím, co doma určitě všichni máte. Už naše babičky totiž věděly, že silná trojka - cibule, česnek a med - umí dělat zázraky. A určitě se vyplatí i jako prevence.

Levný a přitom velmi účinný čistič oken si připravíte doma sami. Stačí vám na to voda a ocet.

Využijte teplé počasí, namíchejte si geniální čistič a radujte se z výhledu

Mytí oken nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Ale teplé počasí mytí oken teď vyloženě nahrává a byla by škoda čekat až na velký vánoční úklid, když jsou okna už teď plná prachu, špíny a skvrn. Uvidíte, že trocha času a námahy za výhled z krásně čistého okna stojí. Obejdete se i bez chemie. Levný a přitom velmi účinný čistič oken si připravíte doma sami. Stačí vám na to voda a ocet.

Příprava domácího likéru z aronie (černého jeřábu). Louhující se extrakt je dobré každý den promíchat.

Tři nejlepší domácí likéry: Jak si jednoduše vyrobit poklad plný vitamínů

Domácí likéry z českých plodů, tedy z šípků, trnek a aronie (odborně temnoplodec, lidově černý jeřáb), nejsou jen lahodným požitkem pro milovníky přírodních chutí, ale i cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Příprava těchto alkoholických nálevů je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí pouze kvalitní plody, cukr a alkohol. A během několika týdnů si můžete doma z těchto ingrediencí vytvořit nápoj, který nejen zahřeje, ale svým způsobem podpoří i vaši imunitu a zdraví. Vše se může hodit i jako vánoční likér.

Celebrity si ledují obličej, aby pleť více zářila.

Ledová voda na tvář: finta supermodelek Moss i Hadid, dermatologové mají jasno

Působení chladu při léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů má odvěkou tradici. Už před nějakou dobou se ale k účinkům ledu či ledové vody upnuly i mnohé americké celebrity jako například Kate Moss či Bella Hadid. Nikoliv však jako k léku, ale jako k receptu na omlazení a zkrásnění pleti. Ledové koupele obličeje proto vzbudily zájem veřejnosti a lidé se stále ptají, jakou vodou si umývat obličej, či jak dlouho obličej ledovat. Zjišťovali jsme u odborníků, nakolik tento recept opravdu funguje.

Rajčata, cibule a jednoduchá sladkokyselá zálivka. Tradiční salát z babiččiny kuchyně.

Tajemství tradičního rajčatového salátu: Naučte se recept našich babiček

Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát. 

Linda Rybová se v jídle neomezuje. Naopak velmi ráda jí i vaří, vždy však s důrazem na kvalitní suroviny

Herečka Linda Rybová hubnout nepotřebuje. Prozradila, jak si drží štíhlou linii

Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.

Mirka van Gils Slavíková

O návratu do soutěže Peče celá země má cukrářka Mirka van Gils Slavíková jasno

Každý cestuje za něčím jiným. Někdo rád poznává lidi, jiný miluje relax na dece u moře či vír velkoměsta. Třiašedesátiletá cukrářka Mirka van Gils Slavíková jezdí po světě primárně ochutnávat místní delikatesy. Jako správná kulinářka si každou skvělou chuť ukládá do paměti a pak ji dokáže zkombinovat a využít ve vlastních receptech.

Kurzy vaření zažívají v Česku boom. Ilustrační foto

Peče, vaří a smaží celé Česko. Češi propadli kurzům vaření, i díky televizi

V prvním desetiletí nového milénia připoutaly k televizním obrazovkám miliony diváků reality show typu Vyvolení, Big Brother či Výměna manželek. Dnes je už i řada tehdejších diváků vnímá jako pokleslou zábavu, reality show v Česku ale na oblibě rozhodně neztratily. Naopak. Ty, které se zaměřují na kuchařské dovednosti, boří žebříčky sledovanosti a Češi pod jejich vlivem propadli gastronomii natolik, že se začali sami učit péct a vařit. Díky tomu praskají kurzy vaření ve švech. Vyhledávají je jednotlivci i páry. Zájem mají čím dál častěji také děti.

Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Rajčata se vyplatí zařazovat do jídelníčku pravidelně

Dva zajímavé recepty: Oblíbená zelenina snižuje riziko rakoviny i nemocí srdce

Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.

Červená řepa se vždy používala jako lidový lék.

Červená zelenina snižuje riziko rakoviny střeva, někdo by ji ale jíst neměl

Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.

Tenké těsto, čerstvé jahody, tvaroh, cukr, máslo. Kombinace, která neomrzí.

Ovocné knedlíky: Z 5 surovin za 20 minut i složitější verze. Radí foodblogerky

Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.

Tenké těsto, nakyslá rebarbora, rum, rozinky, citronová kůra a sněhová peřinka. Dáte si?

Poslední sklizeň rebarbory před sv. Janem: Nejlepší koláč z ní pekla Sandtnerka

Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.

Svíčková omáčka coby součást ďábelského plánu. Ilustrační foto.

Takovou svíčkovou jste ještě nejedli! O recept se zajímají i ostravští soudci

/VIDEO/ Svíčková je považována za tradiční jídlo české kuchyně. Patří k těm nejoblíbenějším u nás. Dělá se na různé způsoby, recepty si rodiny předávají z generace na generaci. Dokonce se pořádají různá mistrovství v přípravě svíčkové. Tu, kterou uvařil pár z Moravskoslezského kraje, byste ale ochutnat nechtěli…

Kdo by odolal: šťavnatý holandský řízek plný chutí a vůně dobrého sýra. Nejlepší je s bramborovou kaší.

Šťavnatý a voňavý holandský řízek. Jen jeden je ten pravý, koření budí emoce

Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?

V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Co jíst, když nemáte peníze? Ministerstvo práce lidem radí, jak levně vařit

Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla. 

Ze 135 kilo postupně za několik let zhubla Veronika na dnešních 72 kilo.

Žena zhubla ze 138 na 72 kilo. Radí recept, jak to zvládnout sama doma

Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.

Magdalena Dobromila Rettigová na dobové kresbě.

M. D. Rettigová se po 200 letech vrací. Celý týden bude Rychnov baštit podle ní

/FOTO, VIDEO/ Letos to je 200 let, kdy se do Rychnova nad Kněžnou přistěhovala z Ústí nad Orlicí se svým manželem dnes nejslavnější česká kuchařka, ale kromě toho také spisovatelka a básnířka Magdalena Dobromila Rettigová. Právě tady dopsala v roce 1825 svou proslulou kuchařku. Už za pár dní ji obyvatelé Rychnova znovu přivítají. Chystají se totiž na její počest oslavy, během nichž se můžete těšit také na bašty její kuchyně. Vařit podle jejích receptů se bude ve zdejších restauracích, hotelech i ve školní jídelně - po celý týden.

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.

Vejří slet

Vejří slet aneb Poučná zkazka Jana Vaněčka

Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Pro běžné uvolnění dutin se nebojte použít i všeobecně známé napařování, tedy inhalaci pod dekou či ručníkem z nádoby s minerální vodou

Přírodní metoda vyčistí váš ucpaný nos. A ochrání ho navíc před příští rýmou

Kdo měl někdy urputnou rýmu, moc dobře ví, co to je touha po volném nádechu. Jak rychle uvolnit ucpaný nos a jak se zbavit ucpaných nosních dutin? První pomocí bývají různé nosní spreje a kapky. Jenže pozor, při jejich delším používání se nosní sliznice poškozuje a rýma se může změnit v chronickou. Naše babičky se musely leckdy obejít bez léků a na rýmu jim skvěle fungovala níže posaná přírodní metoda.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Pohanka udržuje naše cévy zdravé.

Staroslovanská plodina chránila zdraví našich předků: Je čas ji znovu objevit

Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku? 

Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.