Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová přidávala do bramborového salátu vskutku nevšední přísady.

Bramborový salát podle Rettigové je jen pro otrlé žaludky. Ten si neuděláte

Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.

Zkuste si upéct voňavé margotkové cukroví.

Tohle cukroví ještě stihnete. Zkuste podle receptu margotkovou dobrotu

České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Některé druhy jsou tradiční, recepty se dědí z generace na generaci, v zásadě je každý zná. A některé jsou poměrně originální, upravené, zkrátka nové. Takové je i margotkové cukroví, které si můžete zkusit upéct podle receptu od naší čtenářky.

Měkké perníčky na Vánoce? Zkuste trik babičky Ivety – plátek chleba.

Krásně měkké perníčky i linecké? Zkuste geniální trik našich babiček s chlebem

První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.

Ovesné otruby fungují jako dokonalá čistička trávicího systému a mají celou řadu dalších benefitů.

Nejlepší pro zdravou snídani. Čistí střeva jako vysavač a pomáhají zhubnout

Ovesné otruby jsou tou nejlepší volbou pro zdravou snídani. Ta by nám měla dodat energii a nastartovat naše tělo. Pokud jste zvyklí snídat cereálie nebo ovesnou kaši, určitě vám nebude dělat problém vyměnit populární vločky za méně známé ovesné otruby. Mají totiž mnoho výhod. Tělu dodají cenné živiny, vitaminy a minerály. Množství vlákniny vás zasytí a pomůže zhubnout. Ovesné otruby fungují i jako dokonalá čistička trávicího systému a mají celou řadu dalších benefitů.

Tradiční soutěž Prachatického deníku a KreBul Prachatice startuje.

Soutěžíme o nejlepší vánoční cukroví. Letos je tekuté. Přihlaste se

Rok 2024 se pomalu a jistě blíží ke konci. Vánoce jsou tu už za pár dní. S koncem roku proto nesmí chybět tradiční soutěž KreBul a Prachatického deníku O nejlepší vánoční cukroví. A protože jde letos už o desátý ročník, musí se to oslavit. Jak jinak než výběrem druhu, který bude porota hodnotit. Letos bude cukroví tekuté.

Slavná zpěvačka Mariah Carey.

Mariah Carey s okouzlujícím dekoltem ukázala, jak peče své oblíbené cukroví

Zpěvačka Mariah Carey, královna nesmrtelného vánočního hitu All I Want For Christmas Is You, sdílela svůj recept na vánoční cukroví. Zatímco v přiléhavém topu připravovala oblíbené cukroví, aby se dostala do vánoční nálady, vyprávěla Mariah Carey o tom, jaký dostala nejlepší dárek, ale i kdy je čas začít poslouchat její věčný vánoční hit. Prozradila i svou speciální přísadu.

Paní Ernestina Švorcová letos oslavila 90. narozeniny.

Česká partyzánka prozradila recept na dlouhověkost. V 90 tancuje, má 7 pravidel

Miluje řízení, a i když už kvůli zraku nesedá za volant auta, našla si dobrou náhradu. Její vášní je nyní tanec a vůbec jí nevadí, že jsou na plesech s partnerem suverénně nejstarší. A nesnáší nečinnost. To je v kostce válečná veteránka druhé světové války Ernestina Švorcová, která letos oslavila již devadesáté narozeniny. Stále aktivní a čilá žena nám prozradila sedm klíčových pravidel, jež ji celý život doprovázely a díky nimž se podle svých slov dožila tohoto krásného věku.

Natáčení pro česko-americkou televizi ve Slavkově. Zaměřilo se na recepty.

Natáčení pro česko-americkou televizi ve Slavkově. Zaměřilo se na recepty

/FOTO/ Stalo se už pravidlem, že každého půl roku přijíždí tým pracující pro česko-americkou televizi na naši Střední školu Slavkov - Austerlitz a pod vedením ředitele Johna Honnera natáčí některý z českých receptů. Tentokrát patnáctého listopadu pekly cukrářky chléb, kuchaři připravovali chlebíčky a vařili segedínský guláš.

Šunkofleky patří do tradiční české kuchyně

Zkuste skvělé šunkofleky podle Pohlreicha. Povznese je speciální ingredience

Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.

Husa podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Recept: Jak udělat svatomartinskou husu se zelím podle šéfkuchaře Punčocháře

Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.

Česneková tinktura je skvělým přírodním antibiotikem, které pomáhá při nachlazení, kašli i bolesti v krku.

Ruský penicilin? Hoďte česnek do vodky. Přírodní antibiotikum vyrobíte raz dva

Jestli existuje něco, co může pomoci s podzimními virózami a nahradit antibiotika, pak to zkusím, řekla jsem si nedávno. Snažila jsem se proto najít na internetu recept na domácí lék, který by rychle zafungoval a byl z přírodních surovin. Na první pohled mě, i svým názvem, zaujal ruský penicilin. K jeho přípravě stačí totiž česnek a vodka. Rozhodla jsem se proto doma toto údajné přírodní antibiotikum vyrobit a připravit se tak na blížící se chřipkovou sezonu.

Pavlínu Remešovou pěstování pohltilo. Dělá vše s láskou.

Tajné recepty a dýňobraní. Rodinná farma spojuje lásku k přírodě a gastronomii

Příběh Pavlíny Remešové a její rodiny, která se rozhodla spojit svou vášeň k přírodě a gastronomii, začal nenápadně před devíti lety. Když se narodilo první dítě, maminka mu chtěla dopřát to nejlepší – čerstvou zeleninu bez chemie. A tak se zrodila láska k farmaření, která se brzy proměnila v rodinný podnik. Z malé zahrádky u domu v Hazlově na Chebsku se postupně stala Farma Kořeny, která dnes zásobuje nejen rodinu, ale i jejich vlastní restauraci.

Restované bramborové noky s baby špenátem na houbovém ragú z hříbků, žampionů a hlívy ústřičné podle šéfkuchaře Lukáše Brixe z restaurace V Ruthardce v Kutné Hoře.

Kterému receptu dáte přednost? Houbové pochoutky bezmasé i s masem

/FOTO/ Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti - a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.

Houbařské úlovky z Brd.

Houbové pochoutky bezmasé i s masem. Kterému receptu dáte přednost?

Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.

Uložit přebytečný tuk na břiše je pro tělo jednoduché.

Jak se zbavit břicha: Odborníci radí jediný opravdu fungující recept

Břicho jako balón, ale i mírně zakulacené bříško znepokojuje spoustu žen a mužů. Všichni pak řeší, jak se co nejrychleji zbavit břišního tuku. Někteří jen kvůli vzhledu, jiní zase ze zdravotních důvodů. Břišní tuk, odborně nazývaný viscerální, je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený pod kůží. Zoufalou otázku: Proč mi tloustne břicho, si kladou zvlášť ženy po padesátce. Máme pro vás recept, jak nejlépe spálit tuk na břiše a jaký jídelníček nejlépe funguje na hubnutí břicha.

Cena másla roste. Je ale celá řada možností, jak ho nahradit.

Máslo za 70 korun? Jak ho nahradit, nebo si ho vyrobit doma

S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.

Cibule, česnek, med a citron. Tohle vám bohatě stačí na to, abyste si připravili léčivý sirup.

Babiččin recept: Vyzkoušeli jsme výrobu domácího „antibiotika“

Podzim se už jasně hlásí o slovo a s ním bývají často spojené i rýma, kašel a nachlazení. V posledních letech navíc v tomto období rostou i počty lidí s onemocněním covid-19. Pokud podzimní nemoci nemají závažný průběh, můžete si pomoci i sami. Vyrobit si přírodní antibiotikum je snadné a levné. Vystačíte s tím, co doma určitě všichni máte. Už naše babičky totiž věděly, že silná trojka - cibule, česnek a med - umí dělat zázraky. A určitě se vyplatí i jako prevence.

Levný a přitom velmi účinný čistič oken si připravíte doma sami. Stačí vám na to voda a ocet.

Využijte teplé počasí, namíchejte si geniální čistič a radujte se z výhledu

Mytí oken nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Ale teplé počasí mytí oken teď vyloženě nahrává a byla by škoda čekat až na velký vánoční úklid, když jsou okna už teď plná prachu, špíny a skvrn. Uvidíte, že trocha času a námahy za výhled z krásně čistého okna stojí. Obejdete se i bez chemie. Levný a přitom velmi účinný čistič oken si připravíte doma sami. Stačí vám na to voda a ocet.

Příprava domácího likéru z aronie (černého jeřábu). Louhující se extrakt je dobré každý den promíchat.

Tři nejlepší domácí likéry: Jak si jednoduše vyrobit poklad plný vitamínů

Domácí likéry z českých plodů, tedy z šípků, trnek a aronie (odborně temnoplodec, lidově černý jeřáb), nejsou jen lahodným požitkem pro milovníky přírodních chutí, ale i cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Příprava těchto alkoholických nálevů je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí pouze kvalitní plody, cukr a alkohol. A během několika týdnů si můžete doma z těchto ingrediencí vytvořit nápoj, který nejen zahřeje, ale svým způsobem podpoří i vaši imunitu a zdraví. Vše se může hodit i jako vánoční likér.

Celebrity si ledují obličej, aby pleť více zářila.

Ledová voda na tvář: finta supermodelek Moss i Hadid, dermatologové mají jasno

Působení chladu při léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů má odvěkou tradici. Už před nějakou dobou se ale k účinkům ledu či ledové vody upnuly i mnohé americké celebrity jako například Kate Moss či Bella Hadid. Nikoliv však jako k léku, ale jako k receptu na omlazení a zkrásnění pleti. Ledové koupele obličeje proto vzbudily zájem veřejnosti a lidé se stále ptají, jakou vodou si umývat obličej, či jak dlouho obličej ledovat. Zjišťovali jsme u odborníků, nakolik tento recept opravdu funguje.

Rajčata, cibule a jednoduchá sladkokyselá zálivka. Tradiční salát z babiččiny kuchyně.

Tajemství tradičního rajčatového salátu: Naučte se recept našich babiček

Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát. 

Linda Rybová se v jídle neomezuje. Naopak velmi ráda jí i vaří, vždy však s důrazem na kvalitní suroviny

Herečka Linda Rybová hubnout nepotřebuje. Prozradila, jak si drží štíhlou linii

Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.

Mirka van Gils Slavíková

O návratu do soutěže Peče celá země má cukrářka Mirka van Gils Slavíková jasno

Každý cestuje za něčím jiným. Někdo rád poznává lidi, jiný miluje relax na dece u moře či vír velkoměsta. Třiašedesátiletá cukrářka Mirka van Gils Slavíková jezdí po světě primárně ochutnávat místní delikatesy. Jako správná kulinářka si každou skvělou chuť ukládá do paměti a pak ji dokáže zkombinovat a využít ve vlastních receptech.

Kurzy vaření zažívají v Česku boom. Ilustrační foto

Peče, vaří a smaží celé Česko. Češi propadli kurzům vaření, i díky televizi

V prvním desetiletí nového milénia připoutaly k televizním obrazovkám miliony diváků reality show typu Vyvolení, Big Brother či Výměna manželek. Dnes je už i řada tehdejších diváků vnímá jako pokleslou zábavu, reality show v Česku ale na oblibě rozhodně neztratily. Naopak. Ty, které se zaměřují na kuchařské dovednosti, boří žebříčky sledovanosti a Češi pod jejich vlivem propadli gastronomii natolik, že se začali sami učit péct a vařit. Díky tomu praskají kurzy vaření ve švech. Vyhledávají je jednotlivci i páry. Zájem mají čím dál častěji také děti.